(1/5) Waarom zeggen alle kinderen ter wereld “mama”?

  Рет қаралды 34,055

Universiteit van Nederland

Universiteit van Nederland

8 жыл бұрын

Ontelbaar veel talen zijn er. En toch zeggen alle baby's ter wereld "mama". Hoe kan dat? Dat hoor je in dit college van taalkundige Marc van Oostendorp (Universiteit Leiden). Hij vertelt je ook welke klanken makkelijk en welke juist moeilijk zijn om te leren. Snap je misschien eindelijk waarom jij vroeger dat ene woord nooit uit kon spreken.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Deze week in Universiteit van Nederland:
Taalkundige prof. dr. Marc van Oostendorp
Prof. dr. Marc van Oostendorp is hoogleraar Fonologische microvariatie aan de Universiteit Leiden, wat in gewonemensentaal betekent dat hij de kleine variaties in de uitspraak van taal bestudeert. Als een ware professor Higgins - de taalkundige uit "My Fair Lady" die de precieze herkomst van elke voorbijganger raadt door kort te luisteren naar het accent van iemand - bestudeert Marc van Oostendorp de onvoorstelbare veelzijdigheid van de uitspraak van een taal.
Meer weten?
Klik hier voor meer informatie! www.universiteitvannederland.n...
--------------------------------------------------------------------------------------------
Over de Universiteit van Nederland:
De beste hoogleraren van Nederland geven gratis college op internet. Elke werkdag komt er een nieuw college online, en elke week een nieuwe hoogleraar.
Een opname bijwonen? Dat kan!
Vier avonden per maand nemen we colleges op in Club AIR, Amsterdam, en jij kunt daarbij zijn. Tijdens zo’n avond nemen we vijf colleges van een kwartier op, gevolgd door Q&A en meet and greet (want tegen die tijd is de hoogleraar een rockster). Een echte aanrader!
Voor tickets en meer info ► www.universiteitvannederland.n...
Check onze website! ► www.universiteitvannederland.nl/
Twitter ► / universiteitnl
Facebook ► / universiteitvannederland

Пікірлер: 21
@mandyverleijsdonk
@mandyverleijsdonk 7 жыл бұрын
Wat leuk van dat 'klaar'. Daar had ik nooit bewust bij stil gestaan :)
@harm7602vicount-Visconti
@harm7602vicount-Visconti Ай бұрын
En waarom krijg ik kriebels als er ‘mama’ staat in plaatst van ‘mamma’?
@MarinusMakesStuff
@MarinusMakesStuff 8 жыл бұрын
Nouja, 'mama' ik heb een aantal jaren terug een heel interessant artikel gevonden op wikipedia met een lijst en wereldkaart waarin je de geschiedenis en afkomst van het woord mama kan terugzien. Madre, Mata, Mater, Mêter, Moder etc. Erg interessant, op de een of andere manier mag ik niet copy-pasten in youtube comments (ligt vast aan mijn browser), dus ik zou zeggen google er op los.
@Aklime88
@Aklime88 5 жыл бұрын
I guess in turkish I heard 'annem'
@Girvid
@Girvid 7 жыл бұрын
In India zeggen ze niet "mama" maar "amma".
@ahmedfallah
@ahmedfallah 8 жыл бұрын
very nice
@RoyvanArem
@RoyvanArem Жыл бұрын
1:30 nee dus, mijn zoon z'n eerste woord was 'lamp'. Bovendien is 'mama' niet in alle talen 'mama'. Mijn zoon zegt 'äiti'. Het woord mama heeft ie zelfs nog nooit gehoord.
@MaxArceus
@MaxArceus 8 жыл бұрын
0:26 "Taal.. is wat ons.. mensen maakt." Lolnope, dat's niet wat jullie vorige week zeiden >3> Dat terzijde, mijn eerste woord was 'papa' .-.
@ArumesYT
@ArumesYT 8 жыл бұрын
+MaxArceus Inderdaad, en 0:54 "en dat begint al bij het allereerste begin", Pfff... Ik hoop dat de andere 14 minuten interessanter zijn. :)
@MaxArceus
@MaxArceus 8 жыл бұрын
ArumesYT Was uiteindelijk een interessant college vind ik. Wel grappig dat het dus enigszins conflicteert met het college van vorige week :p
@ArumesYT
@ArumesYT 8 жыл бұрын
6:00 "Tel ze zelf na, 13 verschillende klinkers die je moet leren". Ik tel er 15: a, aa, e, ee, i, u, uu, o, oo, ie, ei, ui, oe, eu, ou. Dat is de basis, er ontbreken nog wat nuances (zoals de tweede e in "delen" die tussen een e en een u in zit). Na deze fout ben ik echt gestopt (zie ook eerdere ergernissen die MaxArceus en ik aangaven), volgende week weer verder met een nieuwe (hopelijk betere) spreker.
@LoveAndMusic11
@LoveAndMusic11 8 жыл бұрын
+ArumesYT Ik geloof dat hij de tweeklanken (ei, ui, en ou) niet meetelt. Dan kom je namelijk precies op 13 met a, aa, e, ee, i, ie, u, uu, o, oo, oe, eu en de sjwa (die tweede e in delen). Tweeklanken zijn namelijk een combinatie van twee klinkers.
@Benimation
@Benimation 8 жыл бұрын
+LoveAndMusic11 precies, maar ui moet je wel meetellen, omdat daar een nieuwe klank in zit (/œ/). Ik denk dat hij de schwa niet meetelt. Er zijn namelijk accenten waarin die vervangen wordt door "u" (/ʏ/) of "e" (/ɛ/). Verder telt hij ook de lengte van de klank niet mee. Denk bijv. aan het verschil tussen de "oe" in "boer", "stoer" en "roer" met de "oe" in "stoep", "loep" en "groep".
@LoveAndMusic11
@LoveAndMusic11 8 жыл бұрын
+Benimation Klopt, dat er een nieuwe klank in ui zit. Maar de klanken worden wel vaker op deze manier opgedeeld in monophtongen en diphtongen, dus ik zou het niet gelijk 'fout' willen noemen. Idealer was natuurlijk geweest, als die de diphtongen ook had meegeteld. Geert Booij zegt in Phonology of Dutch wel dat het Nederlands 16 klanken heeft, maar deelt deze vervolgens ook weer onder in de 13 door mij genoemde monophtongen en de drie diphtongen. Dat wil niet zeggen dat ik deze indeling ideaal vind, de nederlandse /ee/ bijv. is namelijk eigenlijk ook een diphtong. Ik kan me niet voorstellen, dat de schwa niet is meegeteld. Deze wordt namelijk altijd genoemd als het over de klankinventaris van het Nederlands en ik ga er van uit dat het hier over het Standaardnederlands gaat. Dat hij lengte niet meetelt, vind ik logisch. Dat zijn namelijk geen andere klanken. En aan de voorbeelden te zien, lijkt de lengte afhankelijk van de klank na de oe.
@Benimation
@Benimation 8 жыл бұрын
LoveAndMusic11 Ik heb wel eens met computerstemmen gespeeld, wat er waarschijnlijk voor gezorgd heeft dat ik de klanken zo indeel. Om diftongen te maken plak ik meestal twee klinkers aan elkaar vast. Om bijv. ui te maken moet ik dus een extra klank opnemen. Daarentegen heb ik voor ou/au geen nieuwe klank nodig.
@lindanouhet
@lindanouhet Жыл бұрын
In Israël is het imma. In principe wel het zelfde
@engelbertbarkel9129
@engelbertbarkel9129 6 жыл бұрын
waarom kan n chinees de r niet uitspleken?
@RoyvanArem
@RoyvanArem Жыл бұрын
Omdat ze geen r in hun alfabet hebben een die dus nooit hebben leren uitspreken. De spreker in deze video kan ook de r niet uitspreken 😂🤣😂🤣
@lindanouhet
@lindanouhet Жыл бұрын
als je in de gevoelige periode niet de klank "r" hoort en dus niet brabbelt, dan heb je later moeite om de "r" te verklanken. De eerste 7 jaar en dan vooral 2-4 jaar zijn het belangrijkste in het verwerven van taal.
@herauthon
@herauthon 7 жыл бұрын
Niet alle talen hebben mama in hun woorden lijst- voor het gemak zal het waar zijn - uiteindelijk stamt de hele wereld af van het Nederlands - zucht
(2/5) Kun je uit jouw taalgebruik afleiden uit welk dorp je komt?
16:20
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 31 М.
(1/5) Waarom hebben we eigenlijk huisdieren?
15:33
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 12 М.
Khóa ly biệt
01:00
Đào Nguyễn Ánh - Hữu Hưng
Рет қаралды 20 МЛН
Always be more smart #shorts
00:32
Jin and Hattie
Рет қаралды 37 МЛН
Became invisible for one day!  #funny #wednesday #memes
00:25
Watch Me
Рет қаралды 6 МЛН
Word je ziek als je met nat haar in de kou loopt?
10:50
Universiteit van Vlaanderen
Рет қаралды 13 М.
LOWAN | Nederlands leren: makkelijk of moeilijk? - Prof. dr Folkert Kuiken
21:20
LOWAN Ondersteuning Onderwijs Nieuwkomers
Рет қаралды 62 М.
Oefen uw kennis - De taak van de BHVer bij een ontruiming
2:30
Saasen Groep; voor BHV, VCA, Arbo en facilitaire voorzieningen
Рет қаралды 23 М.
Sonja Barend kwetsbaar maar vol strijdlust - Troost TV
36:05
Betty Asfalt TV
Рет қаралды 99 М.
Wat gebeurt er bij een crematie?
17:58
Weet Je Dat Ook Weer
Рет қаралды 67 М.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind doet wat ik vraag?
13:39
Universiteit van Vlaanderen
Рет қаралды 29 М.
Erik Scherder - Burn out? Leer je brein kennen.
2:00
Stichting Philomela
Рет қаралды 36 М.
9. Lekker vrij - Taalklas.nl
24:00
Oefenen.nl
Рет қаралды 195 М.
Waar heeft zelfs de wetenschap geen verklaring voor? (4/5)
15:58
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 82 М.
Khóa ly biệt
01:00
Đào Nguyễn Ánh - Hữu Hưng
Рет қаралды 20 МЛН