1694. Átvertek a szakszervizben. 😡 Olajcserénél nem cseréltek olajszűrőt. + Auris gyertyacsere

  Рет қаралды 58,566

Lukács László - Az élet iskolája

Lukács László - Az élet iskolája

2 жыл бұрын

Elképesztő pofátlan dolgot tapasztaltunk mikor magunk álltunk neki az olajcserének és gyertyacserének a fiam Toyota hybrid Aurisán. Alig 10.000 km-el ezelőtt lett szakszervizben elvégezve olajcsere, hybrid garanciával együtt, plusz a fékfolyadék is cserélve lett. Ám egyértelműen látszott az olajszűrű műanyag házán, hogy abban tuti nem cserélték egy ideje a szűrőbetétet. Majd mikor sem a gyári szerszámmal, sem más eszközökkel nem lehetett megindítani a szűrőházat, akkor azt is gyorsan megértettük miért nem cserélték. Mert egyszerűen nem jön le. A negyedik eszköz segített, amit Csabi barátomtól kértem kölcsön és utaztam érte 60 km-t.
Felháborító és egyben elkeserítő is, hogy ez megtörténhet és mellé még ki is számlázták a fel sem használt anyagokat is. Ahelyett, hogy bevallották volna, hogy annyira rá volt gyógyulva a szűrő, hogy nem boldogultak vele. Azt jobban elfogadtam volna, mint azt, hogy nem cserélik és azt eltitkolják.
Bánom, hogy nem vettük fel az elejétől az egészet. Így lett volna konkrét bizonyítékunk is. Ám így is utána fogok nézni, mivel tudom a számlán és a tapasztalásainkon kívül bizonyítani a dolgot és bár végtelen toleráns ember vagyok, ám ezt nem tűröm, hogy egy ilyen súlyos dolgot elkövessenek velünk szemben, mert ez a motorba kerülhetett volna akár. Ki kell állnunk magunkért, hogy ne tehessék meg büntetlenül, hogy hülyének néznek!!!
Plusz megmutatom, hogy ki lehet cserélni a szélvédő alatti burkolat megbontása nélkül is a gyertyákat a Toyota Auris hybridben. Denso iridium gyertyák valók az autóba.

Пікірлер: 240
@lszek2186
@lszek2186 2 жыл бұрын
Autószerelő vagyok. Először is az olajszűrő gumi tömítését azért kell olajozni, hogy a felcsavaráskor ne sérüljön meg, nem pedig azért, hogy könnyen jöjjön le (ugyanis ha megsérül, akkor szivárogni fog). Másodszor a gyertyán roppanó alátét van ami 18NM-nél fog tömíteni. Ha 28NM-el húzod meg akkor túllapítod és lehet, hogy ki fog fújni. Nem baj, ha magad szerelsz, de tudd biztosan, hogy mi miért van ha már tudást szeretnél átadni. Szintén nem baj ha használsz nyomaték kulcsot, de ne olyat ami eleve 28NM-ről indul, mert ott(alsó és felső határon) a legmegbízhatatlanabb a kulcs nyomatéka. Szintén nem biztos, hogy a Toyota lopott meg, hanem a szerelő is lenyúlhatta azt a szűrőt(mármint az új szűrőt), és az sem biztos, hogy azért nem cserélte, mert nem tudta leszedni-sőt biztos, hogy nem azért, hanem mert kellett neki a szűrő... Sajnos ilyen patkány világ van, nem csak a Toyotánál, hanem például a Fordnál és az Opelnél is ezt csinálják és még mesélhetnék, hogy miket.. A márkakereskedő a legrosszabb hely ahová viheted.. Oda vidd ahol ott állhatsz a kocsi mellett és nézheted.
@corsealfa1809
@corsealfa1809 2 жыл бұрын
Valami marha allat meghuzta benne a gyertyat gondolom a toyota szervizben...most meg otthon egy sufniban a masik marha nyomatekkulccsal a kezeben. Legkozelebb szidhatod magad. Egy olajszurorol megmondani kulso kosz alapjan hogy 10ekm ezelott levettek-e? Hat bazdmeg....😁
@adamjuhasz7552
@adamjuhasz7552 2 жыл бұрын
Akkor mesélek helyetted. Ford márkaszerviz, két flottás gépjármű különböző hibával, többek között porlasztó csere. Alkatrészek átcserélése, két elégedett és újból visszatérő ügyfél pipa. Opel márkaszerviz új gépjárművek első szervize, főleg a kevés km-esek, motorolajból leenged, felül visszapótol, szűrő kívülről megtisztít, szemrevételezés pár fontosabb alkatrészen, majd lehet a vastag számlát kiállítani, üzembehelyezés még mókásabb, ott gyakorlatilag hozzá sem érünk. Az időseket még egy fékfolyadék cserével vagy egy bemondott fékalkatrész esetleg egy kormányösszekötő cserével és munkadíjával le lehet húzni és mindig hálásak érte, hogy ilyen veszélytől megmentettük meg őket. Az új felvételes szerelők előtte vagy nyílászárót szereltek vagy sori operátorok voltak, örülünk ha találunk valakit aki marad legalább egy évig, de az olajszűrőt úgy megtépik neked, hogy azt egyben le nem szeded többé. Ha az ügyfél hozza a minőségi motorolajat mert ilyen is van, ne bízzon abban, hogy belerakjuk főleg, hogy mi hordósan az ár felért kapjuk, gyakori, hogy nem is eredetit kapunk, nem kérdés mi megy bele. És, hogy miért ilyen a márkaszervíz minősége? Mert számukra az üzlet az, hogy náluk megvásárolod a gépjárművet, ha te minden héten vissza viszed a szervizbe anyázva nekünk semmivel sem lesz kevesebb a bevételünk úgysem tudod máshova vinni, mi elhitetjük úgyis, hogy itt megvannak a gyári szerszámok hozzá és a szakértelem hisz csak ezeket szerelik, továbbképzés is van, de itt nincs komoly következménye semminek. A független márkaszervíz aki hosszú távon fenn akarja tartani magát az nem egy 7000 ft-os fékfolyadék munkadíjával fog lehúzni, mert számára fontos, hogy jó hirneve legyen és bizalom alakuljon ki így később nincsenek kellemetlen helyzetek, jobb érzés bemenni dolgozni, hogy sokan bizalommal keresnek meg.
@istvansebestyen5016
@istvansebestyen5016 2 жыл бұрын
Ennél a motornál, ahol az olaj kifelé, lefelé folyik ki a szűrőházból, már eleve olajos a gumi felfekvési felülete.
@rolandnagy1594
@rolandnagy1594 2 жыл бұрын
Egyet ertek.. de van meg egy problema es ez foleg Magyarorszagra igaz az hogy mindig azt feltetelezuk hogy meglopnap vagy biztosan atbasznak azert mert a jo oreg komunistarendszerben mindenki azt csinalta.. igy szocializalodtunk., nagyon nagy sajna .. mindenki csinalja azt amihez ert igazan es akkor nem kell ott allni es azt feltetelezni hogy biztosan atbasznak., en nem szeretem ha ott allnak mellettem es okoskodnak es nem azert mert at akarom baszni.. en akkor vagyok boldog es elegedett ha a kuncsaftom orommel jon vissza.. pobaljunk igy hozza allni a dolgokhoz es mindenkinek jobb lesz.. a rosszakat meg zavarjuk el a picsaba
@hesoyam4038
@hesoyam4038 2 жыл бұрын
Akkor már baj van ahol állni kell az auto mellet. En az autómat BMW markaszervizbe hordtam mindig is. 1,5eve hogy eladtam az autónak semmi baja nincs. Mindenre felhivtak a figyelmem ha valami rossz volt, kopott, vagy szakadt. Sot ha valami olajos volt csereltek. Mindennel együtt 2milliot költöttem 2 év alatt az autóra, de ebben volt fektarcsa, fékbetét, Michelin Teli és nyári garnitúra , padlólemez borítás egyaránt. Lehet otthon kokanyolni, csak semmi értelme. Az meg sokmindent elmond, hogy valaki az autóval keresi a kenyeret és azon akar spórolni. Nekem az auto 2 év alatt 130e km-t ment, kilehet számolni hogy akkor sok e az a 2millio forint. :)
2 жыл бұрын
Na ezért cserélem magam az olajat, szűrőt és váltóolajat minden autónkban...
@rolandbabinszky3
@rolandbabinszky3 2 жыл бұрын
Én is, van amit tőled lestem el. 😉
2 жыл бұрын
@@rolandbabinszky3 Jól tetted, azért van. ;)
@attilamarko
@attilamarko 2 жыл бұрын
Újabban egyre többször jön szembe Veled a Valóság, mármint hogy mekkora egy ótvaros országban élünk... :)
@melted8368
@melted8368 2 жыл бұрын
az egész nyugati civillizáció ilyen..ezért fog eltűnni és valószínű iszlamizálódni 100-150 éven belül
@balazsfeher3016
@balazsfeher3016 2 жыл бұрын
Szerinted ez csak Magyarországon van így? Elárulom, hogy nem. Németországban is ugyan ez van.
@balazsburger2942
@balazsburger2942 2 жыл бұрын
Azért nem tudjátok leszedni az olajszűrő házat, mert van hozzá egy gyári körmös szerszám :D univerzális szerszámokkal ultra nagy szopacs :D mint ahogy a videóban láttuk. Valószínű a toyotának van ilyen :D ezért nem látszódott az olajcsere nyoma a házon, mert szinte nem is ér hozzá ez a körmös szerszám a műanyag házhoz.... :) JA és a papírszűrő a videó alapján teljesen korrekt. :)
@asdfghjkl12346713
@asdfghjkl12346713 2 жыл бұрын
Ezekehez a szűrőhazakhoz van kifejezetten specifikus tányér ami úgy van kikepezve a karmok hogy pontosan illeszkedik a fedélhez. Ez nem azt jelenti hogy a szerviz nem cserélte a szűrőt! Mivel én is markafuggetlen autoszerelo vagyok, sok fajta leszedot próbáltam az 1.8 hybridekhez de megvettem unixba a specifikus leszedot és mindenféle takolas nélkül le tudom cserélni rajtuk a szűrőt. Attól hogy nehezen jön le nem azt jelenti hogy a szerelő ratepte... Egyszerű fizika! Hideg meleg hatására van hogy össze tud "sulni" és én is kB 20-25nm húzom le. Nem védeni akarok senkit csak picit tényleg bosszantó hogy minket autoszereloket szapulnak.
@TomTom-hg3ur
@TomTom-hg3ur 2 жыл бұрын
Teljesen egyetértek ,le akarjátok szedni az a olajszűrő ház tetejét egy nem ehhez való szerszammal és nem megy,nyilván a szerviz is ilyen béna volt és biztos nem cserélte a szűrőt…..meg kellett volna nyalnotok az olajat és akkor kiderült volna az ízéből h azt se csereltek
@viktorbenedek868
@viktorbenedek868 2 жыл бұрын
A "miért kell így megtépni" és a 18 helyett 28 nm nyomaték kicsit önellentmondásosra sikerült :)
@Jegvihar
@Jegvihar 2 жыл бұрын
Legutóbb azt mondta hogy 3 bar felé fújjuk a gumit mert az jó… kevesebbet fogyaszt az igaz de hogy életveszélyes az nem baj…
@andrasaranyi4229
@andrasaranyi4229 2 жыл бұрын
@@Jegvihar Most már minden életveszélyes. A balesetek kb 1%-a töeténik műszaki hibából. Mésrészt így a gumi hamar fog kopni. Na ennyit a szakértelemről. Ha meg szakszervízbe hordod, úgy kell neked. Az otthoni szervíz nem kókányolás, ha tudod, hogy mit tudsz, és mit nem. Mellesleg a Toyota bassza meg az öreganyját.
@tamasreiter9114
@tamasreiter9114 2 жыл бұрын
A f@szság magasiskola példája... ;) Szerintem.
@SkywalkerTibor
@SkywalkerTibor 2 жыл бұрын
@@Jegvihar meg szétrázza a futóművet és akkor meg is van hogy mire kell majd költeni a megspórolt pénzt
@tiborhadnagy860
@tiborhadnagy860 2 жыл бұрын
Én csak egy egy laza megúzást alkalmazok és mindig könnyen lejön
@blakebaxter8768
@blakebaxter8768 2 жыл бұрын
Miért drága egy márkaszerviz, mert hárman ülnek csak az adminisztrációs pultnál (többek között)... Sokan azt hiszik, a márkaszerviz = minőség, megbízhatóság. Pedig garancia ott csak arra van, hogy minden szolgáltatás méregdrága. Amit csak lehet csináld magad, vagy bízd egy szakemberre aki sokkal olcsóbban dolgozik.
@mrnyzltn
@mrnyzltn 2 жыл бұрын
"18Nm szerintem gyenge, ezért picit rászámoltam, 28Nm." 🤣 Lehet hogy az olajszűrőház is azért nem akart lejönni, mert egy ilyen jó szakember szerint az előírt meghúzási nyomaték egy kicsit gyenge volt és rászámolt még egy picit, úgy50%-ot? 😉
@szabopetya1
@szabopetya1 2 жыл бұрын
egy darab rongy a szüró végére is így rá a kulcs,jó szokott lenni. Sokszor van hogy az olcsobb szürök nincsennek cserélve és darabokba lehet kivenni,
@norrskennorrsken4942
@norrskennorrsken4942 5 күн бұрын
Szia! Néhány javaslat: 1. Gyertyacserénél érdemes a gyertyamenetet nagyon finomat (éppen csak) egy kis rézpasztával megkenni,így a következő cserénél könnyen ki fog jönni. A gyertyamenet végén van egy karika, ami a megfelelő nyomatékú meghúzásnál tömörül, igazból ezt lehet érezni, és lényegében addig kell meghúzni, ha éppen nincsen nálad nyomatékkulcs. 2.A szűrőházon lévő tömítőgyűrűt érdemes megkenni motorolajjal, erre azért van szükség, hogy a felcsavaráskor a tömítés megfelelően felfeküdjön a felületre és ne forduljon ki a szűrő alól.
@flycorvus
@flycorvus 2 жыл бұрын
Az olajcsere a legfontosabb karbantartás egy belsőégésű motornál. Soha nem bízom másra, mert nem kell hozzá gépészmérnök diploma, csak egy kis gyakorlat és információ.
@RonayKarcsika
@RonayKarcsika 2 жыл бұрын
Figyelem! itt egy másik eset: olajcsere van, szervizbe van egy zöld (márkát nem irok) hordo 10W-40 olaj... Szia uram, olajcserére jöttem, 5W-30 olaj van? hát persze, jöjjön vissza egy félora mulva. Másik kliens tipus, szia uram, olajcserére jöttem, 0W-20 olajat hoztam, hát persze ezt tesszük fel a szekrény polcára, jöjjön vissza egy félora mulva. Nyáron még lehet nem gond, de télen ez már komoly kopáshoz vezethet.
@Hurkafej1
@Hurkafej1 2 жыл бұрын
Szerintem minden szervíz tart a "legnépszerűbb" olajakból hordós kiszerelést. Mi még olcsóbban is adtuk a hordósat.
@gaborviranyi1377
@gaborviranyi1377 2 жыл бұрын
Régebben történt, még volt tesco vip car olaj. A hordós castrol már fogyóban volt a szakszervizben, a szerviz vezetője meg utántöltötte szépen a castrol hordót tesco vip car olajjal. Na ezt ki fogja megmondani, hacsak nem azok akik ott dolgoznak és látják?!
@Hurkafej1
@Hurkafej1 2 жыл бұрын
Attól, hogy nem bírtátok leszedni közel sem biztos, hogy ők sem. Sok alkatrészen van gyártási dátum is, ennek az elemzése nélkül megintcsak légbőlkapott rágalmazás az egész. Egyes autókban, motorkerékpárokban pedig a szervízleírás alapján csak minden második olajcserénél kell szűrőt cserélni, ezt is érdemes megnézni.
@tiborcsidei9377
@tiborcsidei9377 2 жыл бұрын
Én csak olyan szervizbe javítatok ahova beengednek és végig figyelek ,tudnék mesélni milyen dolgokra képesek az élelmes emberkék .😎A papír sokmindent elbír és vastag a cerúza .
@sandorzsoltpelbart4
@sandorzsoltpelbart4 2 жыл бұрын
Sose cseréltem még olajat mielőtt megvettem az Astra-t, de már az első cserét is magam végeztem. Megvettem a torx készletet meg az olajszűrő leszedő sapkát. A csavar is alig akart kijönni úgy rá volt tépve, a mintája roncsolva. Azt már vissza sem tettem kapott újat. A szűrőt is úgy kellett erőből megindítani. Azóta meg sima mártott kesztyűvel fogom és húzom meg kézzel finoman érzésre. A csavar is úgy jön ki ahogy megvan írva. Arról nem is beszélve hogy olyan olaj megy bele amit valóban akarok...
@Amaque91
@Amaque91 2 жыл бұрын
Márka szerviz semmit nem jelent, ugyanúgy átvernek ahol tudnak km tekergetik stb..
@attilahavasi6987
@attilahavasi6987 2 жыл бұрын
Az a szűrő nekem bezony úgy tűnik, hogy kicserélték! ha féktisztítóval lemossák a szűrőház környékét, a por és a sár rajtamarad.
@solct
@solct 2 жыл бұрын
10-ből 10x túlhúzzák a szűrőházat. Bőven elég kézzel lehúzni.
@gabrielmihaly1303
@gabrielmihaly1303 2 ай бұрын
Idővel úgy is megszorul magától a hő miatt
@ededebe01
@ededebe01 2 жыл бұрын
A japán fejlesztőnérnökök elérték céljukat. "Szia Uram! Műanyag olajszűrőház 25 ezerért érdekel...?"
@Hurkafej1
@Hurkafej1 2 жыл бұрын
Mi a gond vele? Szakszerű használat esetén bármelyik műanyag olajszűrőház kupak túléli a motort.
@ededebe01
@ededebe01 2 жыл бұрын
@@Hurkafej1 általában nem jellemző, hogy a motortérben lévő műanyag alkatrészek, a hő és az üzemanyag származékok miatt hosszú élettartamúak. Legyen szó burkolati elemekről, csövekről, vagy akár vezwtékekről. Arról nem is beszélve, hogy irreálisan drága, a hagyományos olaszűrőhöz képest, a szűrő mérete viszont sokkal kisebb mint egy hagyományos szűrőben.
@zoltangyulakucsera6268
@zoltangyulakucsera6268 2 жыл бұрын
Előállítási ár 500 Ft...
@nikozje
@nikozje 2 жыл бұрын
Jó a márkaszervíz, nem értem mi a probléma. Nálam csak két szituáció volt. Le nem cserélt fékfolyadék, valamint túltöltött olajmennyiség. Az ember meg azt hiszi hozzá értőkhöz kerül az autó nem kontárokhoz.... Vagy mégsem?!
2 жыл бұрын
Nem szabad ilyen helyre hordani !!! Opelnél 830ezret mondtak tömítésre, olajra, két első gatlora, szijra és vezérlés szettre.. Ezt máshol, normális szerelőnél 200volt csak... Vicc !!!!
@alfasstifi7382
@alfasstifi7382 2 жыл бұрын
Márkaszervízbe, garancia idő alatt sem hordtam évek óta az autóim, mert mindig átvertek, és meghibásodott utána az autóm. Amióta nem járok márkaszervízbe nincs plusz gond az autóval, egyikkel sem. Megbízható barátom szereli, ha olyan van amit nem tudok megoldani. Pl. Ilyen a szerszám hiány, sajnos a tapasztalatom az hogy nem értenek a márkaszervízben az autóhoz. Az én autóimnál, 20 illetve 30 ezer km az olaj periodus, én 10.000-ként cserélem, csak gyári, vagy gyári minőségű alkatrészeket vásárólok. Nemszabad, ezzel játszani, sem spórolni. Sajnálatos, hogy egy közlekedési eszközön, spórólnak, a magyar utakon. Ez látszik is, eszméletlen, autó állapotok, uralkodnak ma Magyarországon. Természetes dolognak tartom, ezt hogy nem cserélt a márkaszervíz olajszűröt. Nekem, csak negyedig töltötték olajjal. De volt olyan is laza akku saru, kerék csavar ki lopás. Stb. Stb. Sorolhatnám....
@gaborlukacsik8154
@gaborlukacsik8154 10 ай бұрын
Ezeket jelezted a szerviz felé, mert ugye ezek nem "a szerviz", hanem az adott szerelő hibái.
@ricacosta5477
@ricacosta5477 2 жыл бұрын
Szilikon zsírral szoktam a szűrőházat és az O gyűrűt /tömítést megkenni. Hőre nem olvad és nem keményedik ki
@gaborlukacsik8154
@gaborlukacsik8154 10 ай бұрын
Elegendő a motorolajból két cseppet rákenni. Úgyis van olaj a régi szűrőn is meg a leresztő nyíláson is, az éppen kéznél van a tömítésre.
@danielgulyas5032
@danielgulyas5032 Жыл бұрын
Tisztelettel, abban a papírszűrőben nincs több 10000km nél. Egyébként valóban sokszor gusztustalanul átverik az embert, pedig ilyen helyeken egyeltalán nem számítanánk rá. Nemtörődve annak mértéktelenül nagy káros hatásaival ránk nézve.
@gaborfarkas1214
@gaborfarkas1214 2 жыл бұрын
P2-esem fedélzeti komputere, tökéletesen méri a fogyasztást. 😉 A sok bemelegedés-lehűlés miatt nem lehet hogy mindegy hogy szabványos nyomatékkal húzták-e be anno, mindig megszorul a gyertya?. 🤔
@istvanp21
@istvanp21 2 жыл бұрын
Szia nekem ebbol az 1.6 132 le van. 10ezrenkent olajcsere nem markaszervizben de nem is itthon ! En Eneos Ultrat 0w20 rakatok bele 4.2 liter megy bele nekem maradek 8 deci olajat mindig vissza is kapom. Most lesz gyertya cserem 90ezer km utan kivancsi vagyok milyenek lesznek .. Amugy imadom a kocsit szinte csak tankolas es olajcsere pedig mindig kerem nezzek at hatha kell meg valamit..
@gergototh6215
@gergototh6215 2 жыл бұрын
Ha meleg motornál szárazon húzta le,nagyobb nyomatékkal nem lehet csak melegen leszedni. Ha leengedtétek már az olajat,talan a hőlégfúvó segít.
@gaborkollar4612
@gaborkollar4612 2 жыл бұрын
Gyertyát sem kell hülyére húzni! 😏
@autodepot2527
@autodepot2527 2 жыл бұрын
Szerintem aki látott már használt olajszűrőt az biztosra veszi, hogy sikerült ebben a videóban egy vadi új olajszűrőt lecserélni. Ezt a szerelőd is tudja, mert nagy volt a csönd amikor megláttátok a használtnak vélt szűrőt. Az olajszűrőházat meg nem szokták tisztogatni mivel 3 perc mulva ugyanolyan retk lesz mint volt. Csak a Toyotát sajnálom meg akik bedőltek emiatt a csúnya fake news miatt.
@taxispeti5049
@taxispeti5049 2 жыл бұрын
Én is pont erre gondoltam!
@nepazarolj
@nepazarolj 2 жыл бұрын
Nem szokásom Fake News-t gyártani. Főleg nem szokásom alaptalanul bárkit, bármit is vádolni. Javaslom látatlanban Te se minősíts senkit, mert élőben egyértelmű volt a probléma. ha mindent be lehetne mutatni egy videóban, akkor minden szerelő számára világos lett volna a helyzet. De a következő olajcserét is meg fogom örökíteni és megnézzük majd ott hogyan is néz ki a szűrő ehhez képest és szűrőház. Na meg, hogy hogyan fog lejönni. Akkor mindenki számára világos lesz majd mi a helyzet. Hozzáteszem idő közben beszéltem olyan szerelővel, aki konkrétan ismeri azt a szerelőt, aki szervizelte az autót és azt mondta, "jaaa hát ebből már korábban, más munkahelyen is volt probléma". tehát kaptam még egy megerősítést, hogy a gyanúnk nem alaptalan. Nem szervizzel van sokszor probléma, hanem az ott dolgozó konkrét szerelőkkel. Az hogy nem láthatja az ügyfél az összes mozzanatot egy üvegfalon keresztül az szerintem ma már nem is elfogadható ilyen bizalmatlan környezetben. Mivel minden be van sok helyen kamerázva, az is lehetne megoldás, hogy egy monitoron végig kísérheti az ügyfél a szervizelést. Azt aláírom, hogy lihegjen a szerelő nyakában senki, de van sok lehetőség a kontrollra. Lásd Hyundai Hatvan, ahol minden mozzanatot fotóznak a szerelők és üvegfal van. Ez sem 100% garancia, ám bizalmat épít.
@autodepot2527
@autodepot2527 2 жыл бұрын
​@@nepazarolj Az nem látatlan minősítés, ha látok egy jó minőségű videót egy alkatrészről, amiről ordít, hogy még alig használt. Viszont az már inkább, ha valaki olyan dolgot állít egy eseményről amiről nem is tudhatja biztosan megtörtént e, mivel ott sem volt a helyszínen. Ez a videó, hogy koszos a szűrőház, vagy nehezen jött le. ez nem bizonyít semmit. -Ha a Toyota majd beperel rágalmazásért vagy hitelrontásért akkor nekik ott lesznek a szemtanuk meg a munkalap de te mivel bizonyítod? -Majd egy olyan videóval amin bármilyen autó lehetett a főszereplő? -Mi alapján lehet beazonosítani? Máskor is rá lesz húzva a szűrő mert ott az adott alkatrészhez készült szerszámokkal dolgoznak és nem a sufniban talált eszközökkel. Ezeket a dolgokat pontosan tuja a szerviz és az autótulajdonos is, hogy van egy feladat, ami a megbízó számára megfoghatatlan ezért is hívják "megbízónak" mert bizalmi kérdés. Valóban vissza is élnek ezzel egyesek de ha ez nagyon zavarja az embert, akkor tényleg az a megoldás, hogy felügyelni kell a munkát. Viszont ez a videó sehol nem állja meg a helyét, mert megvádolsz és meg is nevezel egy márkaszervizt csalással a nagy nyilvánosság elött egy olajcserés videóval, amiről sokat beszélsz de igazából nem derül ki semmi kézzelfogható. Ha átnézünk a szitán akkor csak az látszik, hogy szép olaj szép szűrővel mi a probléma?
@petrocelli7789
@petrocelli7789 2 жыл бұрын
Hát igen ezt tényleg nem lehet megállpítani, h mi az igazság. Főleg 10 000km után! 😀
@roguesquadron909
@roguesquadron909 2 жыл бұрын
Az én tapasztalatom is negatív kicsit a szervizekkel. Sajna spórolnak az olajon, olcsóbb olaj, drágább számlázva. Munkaórát elhúzzák amennyire csak lehet. Stb. És tényleg előfordulhat az is nem tesznek be új olajszűrőt. Bár ezt új kocsinál nehéz megállapítani. Annál még tényleg tiszta az olaj meg a szűrő is. Egy régebbi kocsinál beleteszed kicsit megjáratod. Aki megnézi felteszi a kérdést volt e ebben olajcsere, de ha nem cseréltek szűrőt azért egy kis lerakódásnak kéne lenni.
@otosmuhold
@otosmuhold 2 жыл бұрын
Én leginkább számítástechnikában "utazom", és azt szoktam mondani, hogy ott azért előfordulnak néha "parajelenségek". Viszont az autómat is magam szerelem (egészen a lakatolásig bezárólag - öreg autó, kell neki néha), és így azt mondanám, hogy némi parajelenség az autószerelésben is előfordulhat. Pl. ezen videó alapján nem lehet megmondani, hogy az az olajszűrő tényleg ki volt-e cserélve. A betétjét elnézve inkább azt mondanám, hogy ki volt. Csak persze valóban jól rábarmolták a fedelet, hát az egy hiba volt nyilván. De hogy a koszosságából 10000 km után arra következtetni, hogy nem volt lecsavarva, az ugye csak egy vicc lehet. 10000 km után az autó alsó részén olyan koszos lesz bármi, mint annak a rendje. Jó, nyilván olajcserére szervízbe vinni egy autót, az ősi román szokás. Pláne szakszervízbe - hacsak nem jótállásilag kötelező a szakszervíz, mert akkor az ellen nincs mit tenni. De a mai világban alapból egyetlen egy szervíz sem megbízható, és először nekik kellene nagyon sokat bizonyítaniuk ahhoz, hogy elnyerjék a megbízható címkét. Ilyen a világ, mindenki fiatal, és kell neki a pénz. 50-60 ezer forintok egy olajcseréért? Nooormális? Persze megértem azokat is, akik garázs, vagy udvar híján nem állnak neki olajat cserélni kint az utcán. Nekik nehéz...
@gaborlukacsik8154
@gaborlukacsik8154 10 ай бұрын
Az olajcserére a legtöbb helyen felszámolnak esetleg egy órai szervizdíjat vagy munkadíjat. Egy átlag autóval, 4 liter olajjal, megúszhatod simán 30e alatt is.
@adamesztergomi4203
@adamesztergomi4203 2 жыл бұрын
Az is arulkodo lehet, hogy egy szervizben pl beteszik a csomagtartoba a regi kiszedett alkaterszt, en nekem opel szakszervizben ezt csinaltak.
@21szazalek
@21szazalek 2 жыл бұрын
Lexus CT200h ugyanez a motor.Annál én is kínlódtam az olajszűrővel,mert nem volt hozzá sűrőház dugóm.Te Laci ez a szűrő nincs annyira szétmálva...nem biztos hogy nem volt cserélve.
@csabav2985
@csabav2985 2 жыл бұрын
;Valami nagyon ökör 10 nm el jobban meghúzta a gyertyát ; és 90000km után alig lehetett kiszedni A Toyota előírásai nm bizonyára nincs ellenőrizve.
@GMSHAPER
@GMSHAPER 2 жыл бұрын
Ez így megy Magyarországon, meg egy jópár javító műhelyben. 😢
@nepazarolj
@nepazarolj 2 жыл бұрын
Szívesen mondanám, hogy nem így van, de valóban van alapja úgy tűnik a dolognak, mert elég sokan írtak saját történeteket. Nem gondoltam volna, hogy máshol is ilyen gyakori a probléma.
@salamonsalamon4881
@salamonsalamon4881 2 жыл бұрын
Szia! építő jellegű kritikaként : picit rézpastával (réz + zsír) meg lehet kenni a gyertya menetet. Fékezni fogja az aluminium korrodálodását. Azért is jön ki nehezen a gyertya, mert a menetre a láng fel tud jutni illetve az égés származék ami természetesen rásül. A másik dolog, a gumi gyűrűt nem azért kell megolajozni, hogy könnyen levehető legyen hanem azért, hogy beszerelésnél ne csavarodjon meg a gumi gyűrű. Kivevéskör sajnos legtöbb esetben nehézkes, mert a gumi gyűrű megduzzad picit :) Szép munka , értékadó videó ! :)
@tamastoth6069
@tamastoth6069 2 жыл бұрын
A réz paszta és az alukorrózió gátlás nekem kissé furi. Anno iskolában volt kísérlet, hogy a régi réz 2Ft-ost és az alu 1Ft-ost váltva pakoltuk egymásra, közé meg vmivel átitatott papírt (elektrolit) és mérhető feszültséget adott azaz galvánelem lett belőle. Pár hét múlva pedig egy duplájára dagadt oxidhalom. A villanyszerelőknél is alapszabály hogy réz és alu vezetéket csak speciális sorkapoccsal szabat kötni, a víz-fűtés szerelőknél is az alu radiátorokba tilos réz idomot belecsavarni. A réz és vas csőkötést is korrózióálló idommal szabad kötni, mert a potenciál különbség miatt ott is elektrokorrózió van.
@Nevia555
@Nevia555 2 жыл бұрын
A rézpasztát nem érdemes alumínium mellé használni, mert az alu fog korrodálni előbb. Ugyanezért nem szabad a villanyszerelésnél az alu és rézvezetékeket összesodorni, mert ott korrózió és nagyobb hőterhelés, lelazulás lesz a vége. Ide inkább hőálló lítiumos zsírral kellene, izzítógyertyákhoz is az a jó.
@4165SLT
@4165SLT 2 жыл бұрын
Meneteket nem kenünk semmivel.
@SkywalkerTibor
@SkywalkerTibor 2 жыл бұрын
Alu menet közelébe se kerüljön réz bármi, még paszta se. Elektrokémiai korrózió fogja megenni az alumíniumot.
@gaborlukacsik8154
@gaborlukacsik8154 10 ай бұрын
Sose kentük a gyertyamenetet semmivel.
@denkezotya5560
@denkezotya5560 2 жыл бұрын
A szűrők egy darabig szűrnek, aztán átszakadnak.....ezért van meghatározott csereperiódusuk..😊😉😁
@gabigiba6556
@gabigiba6556 2 жыл бұрын
Meg eltömítődnek is pláne ha trutyi az olaj a gyári meg a minőségi az nem csak egy darabig hanem a meghatározott ideig szűr biztonságosan ami meg van adva hozzá.
@roguesquadron909
@roguesquadron909 2 жыл бұрын
Minden autóban lévő olajszűrőben van egy szelep. Álltalában golyó és rugó ami bizonyos nyomás felett a szűrőt megkerülve átengedi az olajat. Ez azért van, hogy ha valakinél mégis eldugulna a szűrő - mert általában sohasem szakad szét, csak nem megy át rajta az olaj - legyen a motornak olajzása. Mert még a nem szűrt olaj is jobb mint ha nincs olajzás. Persze ez is az is kárt okoz.
@tamastoth6069
@tamastoth6069 2 жыл бұрын
A gépköny szerint is 0w 20 kell bele? Ha nem akkor a vékony(abb) olajfilm nem emeli meg kellően a csapot és fokozott csapágykopást okoz. Az 5w30 és 5w30 között és lényeges a különbség ha A5/B5 az egyik, ugyanis annak más a 140 cfokos viszkozitása (vékonyabb). Aztán egy adblue-s rendszer kevésbé érzékeny a hamutartalomra és gondolod hogy egy euro6 motorra tervezett olaj jó az euro5be is, de nem. Az olajoknál a visszafele kompatibilitás nem érvényes. Az univerzális olaj véget ért a mai korszerű járműveknél. Csak a gépköny szerintit szabad használni a "korszerűbb" olaj káros lehet. Pl a láncos motorokhoz van lánckopás csökkentő adalék, ha az újabb fejlesztésű motor nem láncos akkor már az új olaja nem jó a régibe.
@nepazarolj
@nepazarolj 2 жыл бұрын
Ezt jó, hogy mondod, már hogy visszafelé nem kompatibilisek. Az tuti, hogy 0W20 kell bele, hiszen napjában kb. 300x indul újra a hibrid miatt a motor. Ez láncos motor egyébként. Ez az Atkinson ciklusú motor nem egy bonyolult szerkezet és állítólag nincs is spéci olaj igénye. Legközelebb még jobban átgondoljuk az olaj választást.
@MrFurediKornel
@MrFurediKornel 2 жыл бұрын
Ez már tőlünk nyugatra is előfordul... Az új, drága autók olyan hibákkal vannak tele, hogy el sem hiszi az ember.
@krisszalai
@krisszalai 2 жыл бұрын
Ott is jó Magyar szagemberek dolgoznak már :)
@tamasreiter9114
@tamasreiter9114 2 жыл бұрын
Olyan nincs hogy valamit nem lehet leszedni...Legfeljebb eltöröm és teszek fel újat. ;)
@andrasaranyi4229
@andrasaranyi4229 2 жыл бұрын
Murphy!
@andrastorok9568
@andrastorok9568 2 жыл бұрын
Laci az az olaj szűrő leszedő nem jó, nekem is olyan volt és folyamatosan átugrik. Lehet kapni alumíniumból amelyik bele akad az olaj szűrőházon lévő nagy bordákba is, az sokkal jobb igaz drágább is de megéri. Azon kívül pedig az olaj szűrő házon rajta van a meghúzási nyomaték 25nm. Ajálott betartani akkor nincs szenvedés. Az a kis műanyag csöcs a kissebik gyűrüvel pedig a Toyota jarisznál használatos, szintén olaj leeresztésére. Üdv. Jók a videóid, folyamatosan követem.
@gyorokattila
@gyorokattila 2 жыл бұрын
Igen és van egy kitekerés gátló lemezke, amit a másik típusú kitekerő kiold. Tudom, mert nekem is ilyen van mármint toyota auris hybrid. És már jó párszor cseréltem olajat. Tehát venni kell egy másik olajszűrő leszedőt.
@tiborszekely6023
@tiborszekely6023 2 жыл бұрын
Szia Laci! Az olaj témához szólnék hozzá. Prius tulajdonosként nagyon körbejártam a témát több olyan szakit megkérdezve akik csak a hybrid motorokkal foglalkoznak és mindenkinek kivétel nélkül az volt a véleménye, hogy NE 0W20 hanem 5W30-at és minőségi olajat használjak. A 0W20 olajjal az a baj, hogy túl vékony és magasabb hőmérsékleten pont azt a képességét veszti el amiért benne van. Konkrétan megégnek az alkatrészek. Igazán az lenne a jó ha télen az első 5-10 percben 0W20 utána 5E30 lenne dehát ezt nem lehet kvitelezni :) Szóval marad az 5E30 és télen egy kis melegítés. A gyertyán sem érdemes spórolni, a gyári azt hiszem 3-4e ft/db és teljesen jó. Viszont a váltóolajat is érdemes 50-60e km után cserélni azt is csak gyári olajjal.
@SkywalkerTibor
@SkywalkerTibor 2 жыл бұрын
0W-30-as olaj nem jó?
@tiborszekely6023
@tiborszekely6023 2 жыл бұрын
@@SkywalkerTibor Elvileg nem, vékony. A furatok meg elvileg nagyobb mint egy Swiftben. Az én tapasztalatom szerint ha be melegszik az 5W30 még csendesebb is és szebben jár a motor.
@SkywalkerTibor
@SkywalkerTibor 2 жыл бұрын
@@tiborszekely6023 Érdekes. De akkor ezek szerint te sem próbáltad. Csak azért hoztam fel a 0w-30-at mert azt senki nem említi pedig létező dolog és éppen az 5W-30 és 0W-20 között van viszkozitásban meg árban is, de itt az árnak nem kéne relevánsnak lennie mert sok benzint meg lehet spórololni egy hibriddel. Na persze nyilván sokan szeretnék kimaxolni a spórolást, ha már.. ugye. Ez a hang alapján való olajválasztás azért nekem neccesnek tűnik. Azért egy gyár csak nem "téved" mikor előír egy olajviszkozitást (plusz egyedi specifikációt) egy motorhoz. Azt mondod, hogy csendesebb a "vastagabb" olajjal. Hát persze, sőt ha 5W-40-et öntenél bele akkor még csendesebb lenne. Ez törvényszerű, de azért azt nem hallja meg senki füle, hogy mennyi olaj áramlik a különböző kenési helyekre. És itt a mennyiségen van a lényeg, mert a több olaj több hőt (és szennyeződést) tud elszállítani, ami a kenésen kívül még az olajok fő feladata. Namármost ha egy alkatrész pl.: dugattyú, melegebben jár mint a "vékonyabb" olajjal akkor az lényegében túlmelegszik, legalábbis a gyári számításokhoz képest. A melegebb alkatrész pedig más méretű mint a hidegebb és a ko(k)sz is jobban ráég. Szóval én a magam részéről nem akarok "okosabb" lenni mint a gyár. Eddig az én járművem meghálálta a gyári előírású olajat, és ezen nem is akarok változtatni még akkor sem ha lehetne még csendesebb a motor.
@tiborszekely6023
@tiborszekely6023 2 жыл бұрын
@@SkywalkerTibor pont ezért. Gyári a 0W20 és az 5W30. Ezt a gyártó adja meg. Hidegebb területen a gyártó a vékonyabb olajat preferálja viszont a melegebb országokban az 5W30 a javasolt. A gyártó nem ír 0W30-at sehol. Ehhez tényleg egy olajguru vèleménye kellene. Mint mondtam nekem ezt olyanok mondták akik csak Priusokkal foglalkoznak.
@gyuritakacs7785
@gyuritakacs7785 2 жыл бұрын
@@tiborszekely6023 Így van, a gyártó általában kétféle olajat is enged, mint ahogy gumiméretből is van többféle ajánlás, a különböző körülmények miatt
@davidnagy2894
@davidnagy2894 2 жыл бұрын
Nálam az olaj betöltő sapkát felejtették le számlás szervizben először nem volt gyanús de jöttek a szagok és egy hiba kód is megjelent (lambda szonda) utána nyitottam fel a motor háztetőt. Ezek után magam cserélem csak kell egy szabad aknát találnom hozzá.
@istvansebestyen5016
@istvansebestyen5016 2 жыл бұрын
Magad uram, ha szolgád nincsen!
@Zsoze
@Zsoze 2 жыл бұрын
Én is magam csinálom az olaj cserét meg minden olyat amit meg tudok csinálni.
@ferenctoth5215
@ferenctoth5215 3 ай бұрын
Így vegyél használat autót...
@nepazarolj
@nepazarolj 3 ай бұрын
Minden hazsnáltautó lutri sajnos. Előre mindent átnézni sajnos nem lehet. Ezét vettünk inkább újat benzinesben.
@tiborhadnagy860
@tiborhadnagy860 2 жыл бұрын
Sajnos én is jártam már így és az a tapasztalatom hogy a legtöbb márkaszervizben átverik az embert és nem cserélnek vagy csinálnak meg bizonyos dolgokat de felszámolják azt. Sokkal jobban megbízok egy egy magán autószerelőben mint egy ilyen márkaszervizben és ezért soha nem viszem többet az autómat márkaszervizbe
@eizomonitor6003
@eizomonitor6003 2 жыл бұрын
A gyujtogyertyakat erdemes megnezni meg autoalkatresz boltban is , mert hamisitjak. A boltban sem tudnak rola sokszor, hogy nem eredeti. Nalam a motul nem jott be, mas az auto igaz.
@denkezotya5560
@denkezotya5560 2 жыл бұрын
Hűtőgépszerelőként úgy vélem, azért nincs 360⁰ ban menet a szűrőházon, hogy ha véletlenűl úgy kell kivésni, akkor könnyebben be lehessen feszíteni neki...... Amúgy szervíz tekintetében tényleg gáz, legalább kérdeztek volna.....mi az hogy nem cseréljük ki a szűrőt... Mást nem járulákos veszteségként házzal együtt.
@istvanmagyar4562
@istvanmagyar4562 2 жыл бұрын
Azért nincs menet két oldalán mert a fröccsöntő szerszámot így tudták megoldani a zárósík miatt. Öntöttünk pár ezer darabot mi is. Igen ha eltörik akkor egy felforrósított tapétavágó pengével ki lehet olvasztani és utána egyszerüen kijön.
@denkezotya5560
@denkezotya5560 2 жыл бұрын
@@istvanmagyar4562 Áhhá, akkor ma is tanultam valamit! Köszi!😉 Mindíg mindennek meg van a miértje.😀Van a családban 2014 es Rav4 en, meg corolla-n amik d4d s ek, volt szerencsém párszor olajat cserélni rajtuk, a második akció után vettem egy szűrőház szerelő készletet ...😁🤭 A 2012 es 1.6 hdi berlingo-mhoz egy szimpla 27 es dugó kulcs pont elég.....😁
@gaborviranyi1377
@gaborviranyi1377 2 жыл бұрын
@@denkezotya5560 minél fiatalabb az autó, annál több célszerszám, vagy kreativitás kell ahhoz, hogy otthon lehessen szerelni. A mi toyotánk 2001-es. Ott az olajszűrőt egy 1000 forintos lidl-ben vásárolt univerzális leszedővel szoktam kicserélni. És ugyanaz a szűrő az 1,8-as corolla versonak, a suzuki ignisnek, a yarisnak.....
@denkezotya5560
@denkezotya5560 2 жыл бұрын
@@gaborviranyi1377 Igen! Eléggé egy kaptafa, a kis japán,😁 Nekünk 1 francia, meg egy francia-román marokkói van, de eddíg csak tervezett szervízek voltak, annak ellenére hogy a 2012 es tgk berlingo mban 220 lessz lassan, szerintem nagyban függ-ene egy autó márka megítélésénél, hogy ki a gazdája....minnél jobban odafigyel rá az ember, annál kevesebbszer kell javítani... Valószínűleg ez mindegyikre igaz lehet. Feleslege olajcseréről.még denki nem hallott, viszont arról igen, motor szervíz után hogy nem igazán cserélték ....az elmúlt 10 évbe, mióta megvan az autó...🤣😁 Csak szarkítottam...😊 Ha hosszabb távra gondolkodik az ember, és van szervíz affinítása/helye,, érdemes rá "szerszámosítani"...főleg a csereperiódusos szervízek tekintetében.😉
@bognarcsaba3328
@bognarcsaba3328 Ай бұрын
Egy ilyen szűrő filléres tétel, ebből soha nem jön össze egy házra való, ilyet nem csinál swnki "nyereségvágyból", ez legfeljebb hanyagságból fordul elő... viszont a "gumiharang felvágás", na azzal már találkoztam többször vizsga előtti átnézéskor, hogy láthatólag teljesen frissen "elvált" egy éles vágás mentén. Mikor másodszor húztak le 70e-el, akkor már tudtam, hogy rászedtek (csak nem emlékeztek, hogy velem már egyszer eljátszották), azóta nem talákoztunk. 😁
@YoutubeProfetaKozmaLCsab-rh2qi
@YoutubeProfetaKozmaLCsab-rh2qi 2 жыл бұрын
Na ezért járok A-ból B-be trolibusszal.
@bioengine74
@bioengine74 2 жыл бұрын
Mert az a troli "előre megy, nem hátra"!! XD
@gaborviranyi1377
@gaborviranyi1377 2 жыл бұрын
@@bioengine74 és mert Budapest a világ közepe :)
@bioengine74
@bioengine74 2 жыл бұрын
@@gaborviranyi1377 neked lehet, de mindenkinek más!! :)
@adamk6015
@adamk6015 2 жыл бұрын
Kedves László, Toyota márkaszervízben dolgozom, az olajszűrőház az esetek túlnyomó többségében tényleg túlvan húzva. Nálunk erre a protokoll a következő: amennyiben nagyon nem akarja az igazságot a csere előtt minden esetben jelezzük az ügyfélnek, hogy elképzelhető hogy sérülhet az olajszűrőház. Ennek oka nem csak a túlhúzás lehet, hanem akár az előtte nem megfelelő célszerszám használata(elnyalódott műanyag). Leszedhető az esetek 99%ban sérülésmentesen úgy, hogy valaki folyamatosan feszesen tartja lazítás irányba, a segítő pedig óvatosan egy dornival kocogtatja a műanyag füleket és megadja magát. Általánosítani nem szabad. Nálunk amennyiben a munkalapon fel van tüntetve az alkatrész az az esetek 100%ban ki is van cserélve. Amennyiben nem, annak holnap már nem kell jönni dolgozni :) Mi is tudjuk, hogy azért hozza valaki márkaszervízbe az autóját mert egy picit többet vár. És ezt nálunk meg is kapja. Üdv. Egy sűrűn néző néző :)
@istvanmagyar4562
@istvanmagyar4562 2 жыл бұрын
Nekem is a márkaszervíz kétszer leszámlázta a gyujtógyertya cserét egy éven belül. Igaz az nem Toyota volt, de már csalódtam nagyot én is. Én autószerelő vagyok és nem okoz gondot az autóm karbantartása és javítása, de amíg garanciális addig nem piszkálhatok hozzá. Igaz mióta lejárt a gyári gari azóta szakszervíz nem látta az autómat és tuti nem is fogja. Igaz hogy nem kell általánosítani,de szerintem már nagyon sokan jártak pórul és e miatt már általánosítanak az emberek.
@gabigiba6556
@gabigiba6556 2 жыл бұрын
Ne haragudj meg próbállak kiigazítani írod,hogy:azért hozza valaki márkaszervizbe az autóját mert egy picit többet vár, nem nem picit vár többet hanem a maximumot azért a pénzért igen a maximumot független hányan vannak abban a márkaszervizben és hányan dolgoznak a szerelők közül.Én azért viszem oda és ha nem lehetek mellette míg szerelik elköszönök tőlük.Nyilván nem két napos munkára gondoltam.
@Dave19971011
@Dave19971011 2 жыл бұрын
Én is jártam már úgy márkaszervízes kolega után egy fiatal fiat ducatonál hogy a felcsavarós olajszűrőt láncos leszedővel hosszúszárral tudtam lelazítani úgy hogy teljesen összeroppant az egész mintha egy sörösdobzt összegyűrnél...... Sok esetben sajna ott droidok dolgoznak nem szerelők :) De emberek vagyunk, mindenki hibázhat.
@nepazarolj
@nepazarolj 2 жыл бұрын
A hibázással nincs is gond, ha elismerik, majd kijavítják a hibát. Ám a kommunikáció hiánya az nagy probléma forrás.
@harsanyizoltan9698
@harsanyizoltan9698 2 жыл бұрын
Ez nem hiba. Csupán tudatlanság.
@roguesquadron909
@roguesquadron909 2 жыл бұрын
Én saját magam után is jártam így. Kézzel húztam meg. Legközelebbi cserénél láncossal sem tudtam levenni. Úgy kellett "le mahinálni" lesz ami lesz alapon.😃😄 Bekened olajjal a gumit. ráhúzod. az olaj kimegy (ha normálisan csináltad és nem folyik) jól össze sül a melegben, ember legyen a talpfán.....😄😄
@laszloscheidlberger2034
@laszloscheidlberger2034 2 жыл бұрын
Az olajszűrő témához nem tudok hezzászólni, mert eddig csak fémházasokhoz volt szerencsém. A gyertyacsere viszont felvet olyan kérdéseket, melyek egy részét hosszú idő óta nem tudok tisztázni. Én is azt vallom, hogy a gyertyákat az előírt nyomatékkal kell meghúzni, sem többel, sem kevesebbel. De egy autónál az előírt nyomatékok kenetlen menetre szólnak - hacsak nincs kivétel téve -, ezért én egyes hozzászólókkal ellentétben soha nem kenek be egy menetet, így a gyertyamenetet se pl. olajjal, zsírral, stb., mert az előírt nyomatékot alkalmazva olyankor túl lesz húzva. Még a rozsdaoldót is lemosom utólag a menetekről, mert azok is tartalmaznak olajat. Továbbá a gyertyák dobozán fel van tűntetve, hogy nyomatákkulcs hiányában úgy is meg lehet húzni azokat, hogy a megszorulás kezdetétől húzunk még rajtuk 90 fokot. Ez vajon mennyire garantálja a megfelelő nyomatékú meghúzást? Aztán: a gyertyákon speciális alátét van, amit roppanónak is mondanak: ez meghúzáskor nem csak rugalmasan, hanem maradóan is deformálódik. Ebből fakadóan csak egyszer tölti be a szerepét. Levenni, cserélni viszont nem lehet. Tehát egy gyertyát ha valamiért ki kell szerelni, akkor azt nem lehet tovább felhasználni, mert nem tudjuk, hogy a deformált alátét miatt másodszorra-sokadszorra mekkora nyomatékkal kellene meghúzni?
@nepazarolj
@nepazarolj 2 жыл бұрын
Na ez nagyon logikus és ésszerű hozzászólás. Egyet is értek maximálisan veled. Ezek után én sem zsíroznám, már csak azért sem, mert a gyertya belóg az égéstérbe és iszonyat hőterhelést kap. Nincs az a zsír, ami ne égne rá a menetekre. A rézpaszta, még rosszabb, mert a réz és az alu nem igazán kedvelik egymást. Tehát mehet inkább szárazon. A nyomatéknál azért fejeltem rá 10 Nm-t mert szerintem a nyomatékkulcs nagy volt és alul nem volt pontos, így inkább érzésből húztam meg. A roppantógyűrűk szerintem így is teszik a dolgukat, nehéz túlhúzni ha ésszel kezeljük. Én valóban kb. ezt a 90 fokot követtem. Ez az újra kiszerelés jó hogy felmerült, mert ez is nagyon logikus. Már hajlottam rá, hogy újra kiveszem a gyertyákat és újra meghúzom, de jó hogy felhívtad a problémára a figyelmet, hogy nem szabad újra felhasználni.
@andrasaranyi4229
@andrasaranyi4229 2 жыл бұрын
@@nepazarolj Akkor inkább kend meg MoS2 pasztával. Zsírt soha!
@andrasaranyi4229
@andrasaranyi4229 2 жыл бұрын
@UCMXlDNI6c_xOu359-6VTJ4A Már hiányoltalak kedves kötözködő barátom!
@gaborlukacsik8154
@gaborlukacsik8154 10 ай бұрын
Eleve érzésre szoktuk meghúzni, kivett gyertya is mehet vissza nyugodtan. Értelemszerűen nem minden nap kell kivenni. Menetére meg nem kell semmi.
@zoltantabori9927
@zoltantabori9927 2 жыл бұрын
Örülhetsz ha az olaj le lett cserélve.
@loar9032
@loar9032 2 ай бұрын
Szia Laci! Mi az eredménye az olajcserének?
@nagyzsoli1
@nagyzsoli1 2 жыл бұрын
Ha olajcsere után hazaviszed az autót, és utána nívó pálcával megnézed az olaj állagát, színét ,akkor egyértelműen meg tudod állapítani, hogy az autóban cseréltek e olajat, vagy nem.
@TomTom-hg3ur
@TomTom-hg3ur 2 жыл бұрын
Na persze főleg ha egy 15 éves dízel autód van😂,nem egyszer kellett már elmagyarázni ügyfélnek h olajcsere után miért korom fekete az olaj színe egy dízel autóban ,aki ég kicsit ért hozza az tudja hogy mi az olaj feladata meg a kenésen kívül
@endresallo5475
@endresallo5475 2 жыл бұрын
Tom Tom, na ezt ne! Akkor rendesen megvágjátok az ügyfeleket. Hol dolgozól? 16 éve cserélem a diesel autómon az olajat, mert a gyári gari után nem viseltem el többé a hanyag szervízeket. Volt, hogy nekem se cserélték le. A 21 éves 450 ezer kmes octáviám 500 km után még sárga helyett barnás az olaj. Kamu a korom fekete szöveged. Miközben csöpög le a fáradt olaj, cseréljünk levegő, olaj esetleg pollen szűrűt és utána csavarjuk vissza az olajleeresztő csavart. Átmosó olaj esetén pedig még tisztább az eredmény. A benzinesemben 8 ezer km után is sárga az olaj, igaz abban 100 ezer km van.
@endresallo5475
@endresallo5475 2 жыл бұрын
Hal Fekete, igen tudod ellenőrizni egy haza úton. Én is megjártam már.
@tamasreiter9114
@tamasreiter9114 2 жыл бұрын
Dízelnél nem tudod megállapítani ránézésre. Az olajzsebekben maradó használt olaj feketére festi az újat az első indításnál... Motorolaj feltöltési mennyiség például: száraz motor 5l, olajcsere 4l, olajcsere szürővel 4,5l.
@gaborviranyi1377
@gaborviranyi1377 2 жыл бұрын
@@tamasreiter9114nem csak a szín árulkodó, hanem az olaj tapintása is. Nyilván a kenésen túl az is a feladata a kenőolajnak, hogy a motorban szálló kormot ér egyéb szilárd testeket a szűrőig elszállítsa. Nem sikerült még úgy olajat cserélnem apósom 1,7D astrájában, hogy ne lehessen észrevenni a motorolaj színén a változást....pedig az kormol rendesen;)
@mastermindd
@mastermindd 2 жыл бұрын
Ezért kell a lehető legkevesebbszer szakemberhez fordulni. Legyen az autószerelés, építkezés stb. manapság már érdemes egyedül/ismerősökkel csinálni mindent, amit lehet.
@Liptonfilter
@Liptonfilter 2 жыл бұрын
Azért óvatosan . Olajcsere egy dolog de egy vezérléssel vagy féknek neki esni .... Óvatosan Épìtkezésről meg annyit hogy ami biztosan meg tudsz csinálni . Gáz villanyt azért ne szereljetek... Meg attól hogy valaki az építőiparban festő nem jelenti azt hogy házat építeni is tud .. Nem mondom hogy nem lehetetlen.. de nem olyan esett tudok ahol rá omlott a tanya az emberre ...
@orangebulldog5948
@orangebulldog5948 2 жыл бұрын
Ja, és majd a haver az olajcserét is felismerteti a számítógépen keresztül, ugye? Meg a 10 éves garancia is megmarad az új, hybrid Suzukikon? Ott kell lenni a kocsi mellett, és az sem baj, ha van nálad egy üveg ital, szivar. Legközelebb is azt a szerelőt fogod keresni ....
@mastermindd
@mastermindd 2 жыл бұрын
@@orangebulldog5948 Nem tudom, nincs új hibrid Suzukim. 20+ éves fostalicskával járok. ¯\_(ツ)_/¯
@orangebulldog5948
@orangebulldog5948 2 жыл бұрын
@@mastermindd Pedig lehet kapni ...
@SkywalkerTibor
@SkywalkerTibor 2 жыл бұрын
Mindkét esetben szar lesz, de az ismerős legalább nem gombolja le a gatyádat.
@manszicsegusz3739
@manszicsegusz3739 3 ай бұрын
Érdeklődéssel néztem a videót. Szerintem nem kellett volna fennhangon rágalmazni. Másrészt, azért az biztos hogy kicsiny hazánkban talán habegy tucat valóban jó autószerelő van... A többi meg egy sz@rrágó kókler... Engem is számtalanszor vertek át, ezért nem is bízom a szerelők nagy részében... A hangsúly a bizalmon van, mert ez egy bizalmi munkakör, hiszen az ember egy olyan szerkezetet ad át a "szakembernek" amiben a családját is szállítja, de ennek ellenére pár plusz 10-100 ezer forintért simán kockára teszik bárki életét.
@joez3297
@joez3297 2 жыл бұрын
Ebben a Toyotában valószínű ez az első 0W20 _as olaj benne !
@bajnaigordonofficial
@bajnaigordonofficial 2 жыл бұрын
Laci bá. Az a gyertya irídiumos. Max 60e a japánoknál az előírás. Nézd meg a tiedet is,abban is hasonlónak kell lennie.
@bajnaigordonofficial
@bajnaigordonofficial 2 жыл бұрын
Laci bátyám, a 18Nm aluban az már rengetek erő 14x1,5-nél
@tamasreiter9114
@tamasreiter9114 2 жыл бұрын
@@bajnaigordonofficial :D Van baj. Egy M6-as csavar meghúzási nyomatéka kb 10 Nm. Egy M8-as csavar meghúzási nyomatéka kb 20 Nm...
@bajnaigordonofficial
@bajnaigordonofficial 2 жыл бұрын
@@tamasreiter9114 vas a vasba. De itt vas aluba
@tamasreiter9114
@tamasreiter9114 2 жыл бұрын
@@bajnaigordonofficial Nem. A CSAVAR meghúzási nyomatéka a csavarra vonatkozik. Az hogy mibe van tekerve a menet hosszára van hatással. Nem? Jó reggelt!
@bajnaigordonofficial
@bajnaigordonofficial 2 жыл бұрын
@@tamasreiter9114 nem. Nézz már meg egy meghúzási nyomatéktáblázatot alura meg vasra meg vasra vasra. Qrvára más
@Jegvihar
@Jegvihar 2 жыл бұрын
Használt autó. Mit vársz tőle? Nem volt még autód hogy így meglepődtél?
@KoWee
@KoWee 2 жыл бұрын
Mert ehhez az olajszűrő kupakhoz nem ez a leszedő való, hanem a hornyos ami bekelapaszkodik a kupakon lévő körmökbe.
@nepazarolj
@nepazarolj 2 жыл бұрын
Attól még ezzel a 65 mm átmérővel is le kellett volna jönnie. Egyébként közben beszereztem egy gyári leszedőt is, a következő olajcserénél kipróbáljuk.
@roguesquadron909
@roguesquadron909 2 жыл бұрын
Gábor Lukácsik valamit írt nekem válaszként. Nem tudom elolvasni mert nem találom. Csak az értesítésben van, nem végig.
@roguesquadron909
@roguesquadron909 2 жыл бұрын
Olvastam a válaszod. Nem mondom, hogy mindenütt így van. Amit írtam tapasztalatra alapszik. Most itt nem részletezem.
@gaborlukacsik8154
@gaborlukacsik8154 10 ай бұрын
@@roguesquadron909 Ennyiből most fogalmam sincs, hogy miről van szó, mire válaszoltál, és mit akartál mondani :D
@doormartin01
@doormartin01 2 жыл бұрын
Egyébként az nem a gyári szűrő leszedője. a hozzá való leszedőbe benne az a 3 bemarás így mélyebbre tudod tolni meg alumíniumból van nem ez a lemezes ***. Ez a lemezes szerintem semmire nem jó
@nepazarolj
@nepazarolj 2 жыл бұрын
Igen, be is fogok szerezni egy gyári leszedőt.
@radokibence
@radokibence 2 жыл бұрын
Szia édasapám volvója ugyan így járt,hiába vitte a volvóhoz szakszervízbe sose cseréltek benne semmit csak elkérték 10E km enként a százezer forintot majd 200ekm után motorgenerál… De már van egy megbízható szerelőnk…
@gaborviranyi1377
@gaborviranyi1377 2 жыл бұрын
A motor kikönyöklését más is okozhatja. Pl ha a szerviz nem foglalkozik azzal, hogy milyen olaj kellene a kocsiba és maradnak a jó öreg 10w40-nél. Ez hosszabb távon eredményez károkat. De lehet rossz használat, francia motor miatt is ilyen:(
@peterturoczi4228
@peterturoczi4228 2 жыл бұрын
Hello én is ugyanígy jártam a majernél és még hüjének is nézik az embert.
@lebotomi
@lebotomi 2 жыл бұрын
Nem azért,de marhára nem az a leszedő való hozzá,hanem egy speciális kialakítású,ami csak ezekhez jó!Az a szűrő meg ránézésre le volt cserélve,mert 20000 után már nem így nézne ki. Az lehet ,hogy túl húzta a kolléga kicsit,de nem megfelelő szerszámmal ne csodálkozz,ha nem megy.
@nepazarolj
@nepazarolj 2 жыл бұрын
:-) Nem ez a leszedő való hozzá??? Na ne már. 65 mm átmérő, ami megegyezik, akkor le kellene jönnie vele. Ez olyan, mint, ha azt mondanád nem mindegy melyik 13-as villáskulccsal csavarom le a csavart wazze. :-) Ja, ha jól meg van az is tépve, akkor tuti nem mindegy ez igaz. :-) 20.000 km után nem így nézne ki???? Ez egy műanyag zárt motorborítás mögött van. Ma voltam épp 45 ezres szervizen a Suzukival és 15.000 km után szinte nulla szennyeződés volt az olajszűrőn basszus. Itt 10.000 km telt el mindössze. A Suzukin 45 ezer után nincs olyan koszos semmi, mint ez az olajszűrő volt a Toyotán. :-) Persze ha még le is cserélték, akkor is egy márkaszervizben nem kennek olajat a gumigyűrűre és nincs annyi tapasztalatuk, hogy mennyire kell meghúzni, hogy legközelebb le is lehessen szedni. Áááá. Van baj itt gazdagon.
@lebotomi
@lebotomi 2 жыл бұрын
@@nepazarolj A szűrőre gondoltam, nem a szűrő házra.Az,hogy nem takarították el, kívülről jogos .A 65 mm-es leszedő sajnos tényleg nem jó, van kimondottan ehhez a szűrő házhoz való./Naponta csinálom, hidd el tudom./ Bármelyik szerszám webshop keresőbe beírod,egyből kidobja. Na azzal lejön mindegyik.
@nepazarolj
@nepazarolj 2 жыл бұрын
Egy spéci olajszűrőház leszedőt be fogok szerezni az tuti és nagyon kíváncsi leszek a következő alkalomra, hogyan indul majd meg a szűrőház. Itt is egy már nyugdíjas harcedzett, tapasztalt szerelővel állapítottuk meg, hogy ez szerintünk nem volt cserélve. Nyilván a videón nem ment át, mert már a kínlódásunkkal letisztítottuk a szűrőház nagy részét, ám ha ott lettél volna élőben, akkor Te is tuti ugyanazon a véleményen lettél volna, hogy nem volt egy ideje levéve. Ugyanis itt megvan még a motorvédő borítás alulról, ami zárt és védi a szennyeződésektől is ezt a területet. Tegnap voltam szervizben a Suzukival is, na majd ott lehet látni a videóban milyen tiszta lesz a szűrő 15 ezer km és majd 1 év után.
@tamasreiter9114
@tamasreiter9114 2 жыл бұрын
@@nepazarolj Az olajszűrő házat sima csavarok fogják a motorblokkhoz. Tízes dugó, csak ne nyúlj hozzá! Neked kupak leszedő kell, csak hogy ne nézzenek.... ;)
@gaborlukacsik8154
@gaborlukacsik8154 10 ай бұрын
@@nepazarolj Magad ellen beszélsz. Ha zárt és szennyeződésektől védett területen van, akkor hogyan lett koszos. Nincs olyan szerelő, vagy látnok, senki, aki ránézésre megmondja a kosz alapján, hogy 10e vagy 20e km-rel ezelőtt tekerték-e le. Minden autó másképp koszolódik, más utakon járnak velük, butaság.
@janosszabo4450
@janosszabo4450 2 жыл бұрын
Az okos Toyota mérnök, azaz indiai kecskepásztor tanoncok megint elterveztek valamit.Tervezett avulás, miért nem csinálják osb lapból az egész autót, az olcsóbb volna.
@atkak8561
@atkak8561 2 жыл бұрын
Sajnos a márkaszervizek közt is van jó és van kontár. Előbb érdemes utána nézni, hogy hová érdemes vinni. Prius Facebook csoportban a Toyota Mayer Budakeszi és Pilisvörösvár is ajánlott.
@thomasofficial1981
@thomasofficial1981 2 жыл бұрын
2 utemu motorba jo az osz barna 4 utemube ha osz barna akkor eszi az olajat.
@miklosjuhasz8070
@miklosjuhasz8070 2 жыл бұрын
Hamu szurke es teljes tiszta a jo a 4t benzinesnél
@nepazarolj
@nepazarolj 2 жыл бұрын
Hu ezt meg hol tanultad barátom ? Behalok :-)
@miklosjuhasz8070
@miklosjuhasz8070 2 жыл бұрын
@@nepazarolj a az osszes autóba amibe gyertya volt cserélve mind szürkés fehéres volt. Nem tanulás hanem tapasztalat :) ha barnásabb már már feketésebb az lehet a sok hideg uzemtől is pl. De ird le a te tudásod tapasztalatod is kérlek
@miklosjuhasz8070
@miklosjuhasz8070 2 жыл бұрын
@@nepazarolj a videoba se teljes ozbarna a gyertya vagy a kamera szarul adja át.. de az őznarna szar kifejezes... Az őz az évszaknak megfeleloen valtja a szin árnyalatát 😅🤣🤣 köztes út.. szürkes barnás őzes gidás 🤣
@tamasreiter9114
@tamasreiter9114 2 жыл бұрын
@@miklosjuhasz8070 Nem a porcelán színe az érdekes, az csak annyit mutat hogy a hőérték megfelelő e az adott motorba az adott használatra. A menetes rész homlokfelülete érdekes ha a dugattyú teteje nem látható.
@roguesquadron909
@roguesquadron909 2 жыл бұрын
Majd ha most ti cseréltétek és legközelebb mégsem tudjátok levenni. Vagy esetleg nem húzod meg és a legközelebbi cserénél veszed észre, hogy szivárgott az olaj. A szerviz tényleg drága, mégis van aki jobb ha oda viszi. Az olajokhoz is értesz. Ahogy nézem a videóidat lassan rájövök mindenhez is értesz, és csak jó dolgokkal, okosságokkal foglalkozol. Azért megnézném ennek az autónak a következő olajcseréjét is.😀😊
@nepazarolj
@nepazarolj 2 жыл бұрын
Igen a következő olajcserére én is kíváncsi leszek, hogyan jön majd le a szűrőház, úgy hogy mi beolajoztuk a gyűrűt, ahogy azt kell. És arra is kíváncsi leszek, mennyire lesz szennyeződött a mostanihoz képest.
@roguesquadron909
@roguesquadron909 2 жыл бұрын
@@nepazarolj ok :):)
@MolnárTomó91
@MolnárTomó91 2 жыл бұрын
Egy barátomnak a suzuki szervizben sem cserélték le az olajat pedig kifizetette az 56 ezres olajcserét. Tiszta fekete volt. Lehet az volt a bajuk, hogy minek 8 ezrenként cserélik le. Kénytelen volt másik városba menni lecserélni.
@nepazarolj
@nepazarolj 2 жыл бұрын
Ha dízel autó volt, ott szinte természetes, hogy az új olaj is gyorsan fekete lesz, de benzinesnél ez elég dráma, ha nem cserélték.
@MolnárTomó91
@MolnárTomó91 2 жыл бұрын
@@nepazarolj Benzines volt ott vette és vitte odáig. Szerencsére időben észrevette. A karma dolgozik én azt mondom.
2 жыл бұрын
Nekem is ilyen hibridem van, nagyon szeretem. Sztem felesleges 10e km enkent lecserelni. A Toyota 15e km-t ir elő, és amíg mas autokba valóban 10ezrenkent érdemes cserélni, ez a hibrid 10e km-en kb 6-7 ezer kilometert tesz meg benzinmotorral, a többit elektromosan teszi meg. 7e kilometerenket olajat cserélni pocsékolás és környezet szennyezés. Nem tudom taxira mi vonatkozik, de ha nem markaszervizben cserel valaki olajat, akkor ugrik a hibrid gari amit az auto 10 éves koráig lehet kötni ami vonatkozik az akku pakkra és az inverterre.
@martonsc2226
@martonsc2226 2 жыл бұрын
általában az ilyen felhasználás eseten külön táblázat van az olajcserékre. (az én szervízkönyveben így van).
@Hurkafej1
@Hurkafej1 2 жыл бұрын
Ez a legolcsóbb motor alaktrész, amivel a motor alkatrsézeire tudsz vigyázni. Volt olyan fiat motor a longlife mozgalom elején, amire 50e km-t írtak, és 3 liter volt a töltet. Méltó helyre is kerültek a legrosszabb motorok listáján.
@tamasreiter9114
@tamasreiter9114 2 жыл бұрын
Hétezer km zömében hideg üzemben, sok indítással...elég is lehet. ;) Motort cserélni sem környezet barátabb...
2 жыл бұрын
@@tamasreiter9114 ezert a 0w20, a toyota hibrid rendszere a legtartosabbak közé tartozik. Ha odafigyel az elektromos vizpumpa teljesitmenyere, és a hűtő köz takaritasea, örök élet. Amugy olajcsere előtt ki szoktam húzni a nivopalcat es aranybarna rajta az olaj.
@tamasreiter9114
@tamasreiter9114 2 жыл бұрын
@ Szerelő vagyok, nekem nem kell elmagyarázd amit nem tudsz... ;)
@Noorbiiiii
@Noorbiiiii 2 жыл бұрын
Köszi László hogy valaki ugyan azon a véleményen van mint én, mert én sem bízom egyetlen szerelőben sem,ha igen akkor inkáb kiveszek egy aószabit h pl kuplungcserénél, mert akkor biztos tudom hogy ki van cserélve,de alapesetben én szervizelem teljes mértékben vagy faterral az autónk,meghát ha a kitében lévő 40-200 millás gépekel dolgozik és szerel akkor az autó nem fog ki rajtunk sem. Köszi mégegyszer a véleményt, remélem Toyotáék látják és maggukra ismernek a videóban.
@joez3297
@joez3297 2 жыл бұрын
Mindent amit tudsz magad csinálj!!!!!!!!!!!!!!! Tapasztalatból mondom!
@palmaliget3824
@palmaliget3824 2 жыл бұрын
Szia, ense bizok meg senkine tapasztalat.. :( inkabb magamnak amit csak tudok. Ujonnan vettunk egy corollat, anno, es kötelező szervizre vittuk, olajcserere, a lengescsillapitot kicsereltek a kedves szerelok, egy ramatyra tehat kiloptak belole a toyota szervizben! Es beleraktak egy rosszat,egis bukott a kocsi a vizsgan. Es a szerelo mondta hogy latszik h ez nem gyari, tehat vki mar piszkalta, mindez 40 e km nél.... Mivel nem hordtuk mashova csak a szakszervizbe igy kiderult hogy ök csereltek ki... Feltuno is volt jogy egy olajcsere miert tart 2 ora hosszat 😡
@attilamarko
@attilamarko 2 жыл бұрын
De legalább nem műtik át az óvodás gyerekeinket, mielőtt elvinnék őket az ukrán frontra! Ehhez képest igazán semmiség, hogy átvertek a szervízben! :)
Át lettünk verve! Egy autóvásárlás története!
16:10
Urbex Hungary - Elhagyatott helyek nyomában
Рет қаралды 68 М.
I’m just a kid 🥹🥰 LeoNata family #shorts
00:12
LeoNata Family
Рет қаралды 19 МЛН
He sees meat everywhere 😄🥩
00:11
AngLova
Рет қаралды 9 МЛН
Amikor a vevő nem venni jön, hanem lopni
10:09
Becsületesnepper
Рет қаралды 266 М.
Diag-G. Autódiagnosztika - Egy profi kezeiben így működik a Launch X431 PAD V
35:08
Kettős tömegű gondok a gyakorlatban
7:54
Tibor Varga
Рет қаралды 67 М.
Így kerülheted el, hogy átverjenek az autószervizben - tv2.hu/mokka
8:18
Autós átverés Bátaszéken
13:58
ATV Magyarország
Рет қаралды 288 М.
Gizli Apple Watch Özelliği😱
0:14
Safak Novruz
Рет қаралды 4,9 МЛН