1948 - Miskolc - Tapolca - Lillafüred

  Рет қаралды 39,334

Tarnóczi József

Tarnóczi József

4 жыл бұрын

A felvétel nemrég az USA-ban, egy családi archívumból került elő! A filmet egy amerikában élő magyar származású orvos forgatta, az 1948-ban tett magyarországi látogatásán.

Пікірлер: 68
@Istvan19601
@Istvan19601 4 жыл бұрын
Tisztelt Tarnóczi Úr! Ez egy kivételes kincs, amit nagyon jó volt látni, és amit kérem, hogy őrizzenek meg sokáig. Jómagam 60-ban születtem, és azóta is itt élek. Még a régi 1 vágányú villamos közlekedik a kitérőkkel, ami már a gyerekkoromban nem volt meg. De még mind a mai napig emlékszem a Széchenyi utcai boltok napernyőire, ahol anno szüleimmel sokat sétáltunk, és amik ma már sehol sincsenek. Miskolc-tapolcán a régi tavi fürdő épülete, és a nádfedeles Anna étterem... jaj de jó érzés volt egy kicsit visszarévedezni a múltba. A zenei aláfestés pedig megítélésem szerint nagyon jól el van találva.
@TamasFedor
@TamasFedor 4 жыл бұрын
Ez egy nagy kincs! Ráadásúl színes amatőr film 1948-ból! Gondoltam, hogy valami amerikás magyar lehetett a készitője. Nagy köszönet ezért a megosztásért Tarnóczi József úr!
@juhaszjoe948
@juhaszjoe948 4 жыл бұрын
Tamas Fedor Nos igen, S van ennek a filmnek Ónodi vonatkozása is ám 😉 ! No de milyen film-felvevővel készülhetett ez a '48-as videó ?!
@katalingasparne899
@katalingasparne899 3 жыл бұрын
Köszönet és hála ,hogy megosztota velünk. Ez most igazi születésnapi ajándék,...hogy eltelt az idő! Mégegyszer KÖSZÖNET érte!
@Csobla
@Csobla 4 жыл бұрын
Egyéves voltam, amikor a film készült. Gyerekkoromban kb. ugyanígy nézett ki a város és környéke. Örülök, hogy felfedeztem ezt a filmet.
@222aniko
@222aniko 4 жыл бұрын
Szívet melengető érzés ezt a filmet látni.Milyen szépen megmaradt Tapolca és Lillafüred.A régi tapolcai strand hangulata az átalakítással mára elveszett, akárcsak az ifjúságunk.Ma már csak pár csónakázót látni a Hámori tavon.Köszönöm a filmet!❤️❤️❤️
@gabriellapastinekolozsi6356
@gabriellapastinekolozsi6356 4 жыл бұрын
Kedves Tarnóczi József úr, nagyon köszönöm ezt a csodás filmet. Könny szökött a szemembe, hogy ilyen szép filmet láthattam abból az időből, amikor én még meg sem születtem. Jó volt látni, hogy milyen volt a város abban az időben, sok hely/helyszín ugyanolyan volt a gyerekkoromban is, jó volt felidézni a múltat. Ha még lenne más hasonló filmje a városunkról vagy akár más helyekről örömmel megnézném. KÖSZÖNÖM!!!
@gabormurai1389
@gabormurai1389 4 жыл бұрын
Köszönet a feltöltésért.Jó volt felidézni a gyerekkori képeket.Köztereink valóban gondozottabbak,virágokkal színesítve voltak.Jelenlegi vezetőknek ajánlom ! A Búzatér-i piac után a pályaudvar előtt várakoznak a batyus nénik.
@petervaradi5
@petervaradi5 4 жыл бұрын
Nekem nagyon tetszett lévén hogy miskolci vagyok! A zenével szerintem sincsen semmi baj! Köszönjük hogy meg lett osztva eme kincs! Igazi ritkaság szerintem!
@gaborstumpf4835
@gaborstumpf4835 4 жыл бұрын
Ez fantasztikus!Igazi időutazás,időgép a javából!
@adambogdan5771
@adambogdan5771 Жыл бұрын
üdv én is az első képkockákon látható iskolába jártam csak 60 évvel később
@imrebikki2168
@imrebikki2168 4 жыл бұрын
Jóska ez igazi érték Köszi .meg jegyezném zárójelben a terek a strand és minden valahogy abban az állapotában szebbnek tünik , de lehet hogy csak nekem.
@ferencmuranyi1298
@ferencmuranyi1298 4 жыл бұрын
Nekem is, nyugi! Én sem ma "jöttem le a falvédőről", vannak emlékeim :-)
@gyorgytoth325
@gyorgytoth325 4 жыл бұрын
Hihetetlen élmény ,szülővárosomat így látni …(1965-ben születtem )
@judyesther
@judyesther 4 жыл бұрын
Nagyon érdekes volt.
@belanedudla
@belanedudla 4 жыл бұрын
Köszönöm a közzétételt.
4 жыл бұрын
Sok panasz érkezik az aláfestő zenére, és azt kell mondjam tényleg nem jó a zene! A felvétel nem tartalmazott hangot, feltöltéskor pedig a KZfaq saját szabadon felhasználható zenéiből tudtam csak válogatni, amik között ennél csak rosszabbakat találtam! Nem vagyok KZfaq mágus sajnos így sikerült! Sokadszor nekifutottam, hogy lehetne esetleg más zenét feltölteni alá, de nem találtam feltöltő linket a szerkesztő programban. Ha valakinek van ötlete, hogyan lehetne orvosolni a problémát szívesen venném ha segítene! Előre is köszönöm! 
@1980Hungary
@1980Hungary 4 жыл бұрын
Nagyon jó ez a zene.
@sublimeaudio
@sublimeaudio 4 жыл бұрын
Köszönöm a felvételt szülővárosomról. Feltűnik a videón, hogy több volt a biciklis és a zöld terület, valamint kevesebb volt az autós mint a mai Miskolcon...
@sublimeaudio
@sublimeaudio 4 жыл бұрын
@fassenkugel 2019hez kepest, igen nagyon alacsony volt az autós forgalom a mostanihoz kepest. En pedig a mostani allapoktohoz viszonyitottam nem pedig a háború előtti időkhöz... "A gépjármű-állomány növekedési üteme a 2. világháború után jó ideig nem tudott felgyorsulni. A személyautók száma 1951-ben 8500, 1956-ban 11 ezer, 1960-ban pedig 31 ezer darab volt." Forrás: wikipedia "Az elmúlt hat évben folyamatosan nőtt a magyar utakon futó autók száma, az idei első fél évben elérve a 3,58 millió darabot." Forrás: portfolio.hu, 2019.
@gerifeca
@gerifeca 4 жыл бұрын
@sublimeaudio Igen, a biciklit lecserélték autóra sajnos. Sőt nekem feltűnt hogy a felvételen olyan szép karcsúk az emberek, a mai lakosok túlnyomó része pedig súlyosan beteg vagy túlsúlyos ami összefüggő jelenség.
@sublimeaudio
@sublimeaudio 4 жыл бұрын
@fassenkugel A szeméttel való tüzelés egy másik, nagyon súlyos probléma. De azért az a sok régi dízel kocsi amik az utakon futnak, nem mondanám környezetbarátnak éppen. Ha csak a városképre, kevesebb zajra, sokkal több helyre / hasznos térre gondolok már szimpatikusabb a 48-as Miskolc mint most 2019-ben...sétáló, bicikliző város benyomását kelti a felvételek alapján.
@matyasnahaj3496
@matyasnahaj3496 4 жыл бұрын
1:10-nél ha jól látom még megvan a Weidlich palota kupolája? :O
@bertufuxer3737
@bertufuxer3737 21 күн бұрын
2.17 Fráter Gy., ma Földes F. Gimnázium.
@karolynedarago3849
@karolynedarago3849 4 жыл бұрын
Köszönet a feltöltésért, érdekes volt látni, milyen is volt a háború utáni időszak. Tapolca sokkal szebben volt virágosítva, és karbantartva mint manapság...Jó lenne tudni ki lehetett az a Katalin nővér - Sister Cahtherine - akinek a házát érdemesnek tartotta megmutatni egy pillanatig.
@moszer1
@moszer1 4 жыл бұрын
ok József,semmi gond!
@laszlojako2715
@laszlojako2715 4 жыл бұрын
Csodálatos, megindító és varázslatos! Ezt nem csupán, mint miskolci, de mint magyar is elbűvölve nézem. Megunhatatlan, igazi ritka kincs! Hanem azt az embert, aki ezt negatív tetszésnyilvánítással illette... Először is, érdekelne, mi késztette erre, mi nem tetszett benne? Aztán, ha már elmondta - vagy sem -, könyörgöm, hadd verjem nyomorékká! Csak mondjátok, ki volt az!
@istvannagy4000
@istvannagy4000 4 жыл бұрын
Gyönyörű e táj ! Bárhol élek,bárhol járok ! Szívem mindég vissza-vissza HÚZ !
@gabriellapastinekolozsi6356
@gabriellapastinekolozsi6356 4 жыл бұрын
Én is ezen gondolkodtam, de bízom benne, hogy az illető csak "elnyomta" és nem a nem tetszését nyilvánította ki.
@caratyuska
@caratyuska 4 жыл бұрын
Igen ez is "Magyar" nyomorékká verni....
@GyOroszlan
@GyOroszlan 4 жыл бұрын
@@caratyuska Az NEM magyar!!!! Akinek ez a vélaménye a magyarokról, az nem ismeri a magyarokat!
@GyOroszlan
@GyOroszlan 4 жыл бұрын
Ez olyan, mintha a legyeket szidnád, mert szeretik a szart! Akinek ez a véleménye városunkról, a filmről, azt érte valamilyen rossz érzés, ami miatt, Miskolc neki nem lesz soha szép! Az értékét mi tudjuk, az meg nem!
@Tibidoki1957
@Tibidoki1957 4 жыл бұрын
A film elején nem a régi Vörösmarty úti általános iskola van? Oda jártam, igaz csak a 60-as években.
@andrasneszojka7017
@andrasneszojka7017 4 жыл бұрын
A Zrínyi épülete az
@andrasneszojka7017
@andrasneszojka7017 4 жыл бұрын
Háttérben a Rákóczi kilátó
@Tibidoki1957
@Tibidoki1957 4 жыл бұрын
@@andrasneszojka7017 Köszönöm, pedig már kezdtem örülni. Arról még fotót se nagyon találok...
@andrasneszojka7017
@andrasneszojka7017 4 жыл бұрын
Nekem is van, illetve a Miskolc a Múltban csoportban több is
@moszer1
@moszer1 4 жыл бұрын
a film valóban csodálatos,de minek ez a zene végig alá!
4 жыл бұрын
Tényleg nem jó a zene! :-( A felvétel nem tartalmazott hangot, feltöltéskor pedig a KZfaq saját szabadon felhasználható zenéiből tudtam csak vállogatni, amik között ennél csak rosszabbakat találtam! Nem vagyok KZfaq mágus sajnos így sikerült! Javaslom, vagy hallgasson más zenét miközben nézi, vagy vegye le a hangerőt! :-) Végül is a film a lényeg, nem a zene! :-)
@GyOroszlan
@GyOroszlan 4 жыл бұрын
@ Nekem tetszett a zene! Nem volt tolakodó, a képeket figyeltem... Hálás Köszönet!
@LazloASP
@LazloASP 4 жыл бұрын
ez jó. Igazi klasszik ambient zene .
@slicbmx5560
@slicbmx5560 3 жыл бұрын
Milyen gazdag lehetett ez a srác hogy 48-ban ki ment Amerikába, vett egy színes kamerát és visszarepült
3 жыл бұрын
A harmincas évek közepén ment ki az USA-ba, ott sikeres nőgyógyászként praktizált! Az unokaöccse elmondása szerint (Aki szintén neves onkológus az USA-ba), ez a kamera, a haditudósítók számára kifejlesztett hordozható felvevő volt, amit akkoriban kereskedelmi forgalomban még nem lehetett megvásárolni! A nagybácsi nagyon jó kapcsolatot ápolt néhány magasrangú katonai vezetővel, az ő segítségükkel tudott hozzájutni a kamerához!
@benceszabo5720
@benceszabo5720 4 жыл бұрын
3:40-nél a villamos vajon hol járhat?
@gabriellapastinekolozsi6356
@gabriellapastinekolozsi6356 4 жыл бұрын
Nem lehet, hogy a Tiszai Pályaudvar előtti rész?
@benceszabo5720
@benceszabo5720 4 жыл бұрын
@@gabriellapastinekolozsi6356 Valóban annak tűnik. Köszönöm!
@mediapadhuawei4476
@mediapadhuawei4476 2 жыл бұрын
Rossz a videó minősége.
2 жыл бұрын
Sajnálom, hogy kellemetlenséget okoztunk a rossz minőségű felvétel miatt. Mentségünkre legyen szólva, az eredeti felvétel, mint azt a címében is olvashatta 1948-ban készült celluloid szalagra. 70 évig pihent a dobozában, amikor előkerült egy hagyatékból és már az is kész csoda, hogy 2019-ben sikerült digitalizálni, megmentve így az utókor számára. Ha van rá ötlete, hogyan lehetne a minőséget javítani azt szívesen vesszük, ha nincs akkor javaslom nézzen más élesebb és nagyobb falbontású videókat, talál bőséges választékot a KZfaq-on!
@betcy911
@betcy911 4 жыл бұрын
Szenzációs. Ráadásul a nagy bombázás előtt készült mikor nagyapáink kamaszok voltak. Az évtized felfedezése ez a film! Ez egyszerűen lenyűgöző.
@akostajthy
@akostajthy 4 жыл бұрын
Miskolcot 1944 óta tudtommal nem bombázták. Ez meg 1948-ban készült. :-)
@Agee60
@Agee60 4 жыл бұрын
@@akostajthy kedves Ákos, szerintem is 48-ban 3 évvel a háború után ki van zárva, hogy így nézett ki a város !
@betcy911
@betcy911 4 жыл бұрын
Tajthy Ákos Igen, közben rákerestem és valóban “44-ben bombáztak. Akkor viszont vagy korábbi a film vagy (ami esélytelen) 4év alatt rendberakták a várost. Sehol egy katona, sehol egy vörös csillag vagy poszter stb...
@betcy911
@betcy911 4 жыл бұрын
Tajthy Ákos Sajnos csak spekulálni tudok, remélem a történészek górcső alá veszik a filmet és akkor minden letisztázódik. 🤔
@akostajthy
@akostajthy 4 жыл бұрын
A film feltöltője ezeket pontosan tudja. A teljes videót nezd meg, Budapest még romos (A feltöltő csatornáján fent van) Miskolc belvárosát, Tapolcát nem bombázták, a Búza téri Vásárcsarnokot igen, azt pl nem is láttam a felvételen. Sem a Nepkertet vagy a Tiszait,amit bombaztak. A kékcédulás választások 1947-ben voltak, a diktatúra fokozatosan épült ki, viszont az időpont jó lehet, a Hősök terén már ott van a szovjet emlékmű, ami ma már a Hősök temetőjében található meg.
@tedina1000
@tedina1000 4 жыл бұрын
Ez nem 48-as videó. Szabályozott mederben folyó patak, kertépítés......
A little girl was shy at her first ballet lesson #shorts
00:35
Fabiosa Animated
Рет қаралды 7 МЛН
- А что в креме? - Это кАкАооо! #КондитерДети
00:24
Телеканал ПЯТНИЦА
Рет қаралды 7 МЛН
Peremvidék. Gyimesi csángók Háromkúton
33:28
Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont
Рет қаралды 84 М.
BakancsLista - Miskolc, ahogy nem gondolnád
30:01
Hegyalja Televízió
Рет қаралды 7 М.
Budapest 1930 (Fox Movitone News)
17:34
Benedek Tamás
Рет қаралды 193 М.
Miskolc a hetvenes években
17:43
DvDlabor
Рет қаралды 41 М.
Hortobágyi pásztorkodás - Keszi Kovács László
17:58
bm910727
Рет қаралды 70 М.
Kőhalom állott, most büszke vár -  Portréfilm Rudolf Mihály építészről (előzetes)
5:34
Magyar Művészeti Akadémia MMA
Рет қаралды 1,9 М.
Titkok és gyógyítás: Székelyföld népi bölcsessége
1:00:22
Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont
Рет қаралды 42 М.
1989 06 13 Miskolc Ungern
19:27
Olof Nevenius
Рет қаралды 21 М.
Beautiful Budapest 1938
8:40
Benedek Tamás
Рет қаралды 815 М.