1956: senki nem akarta ténylegesen megállítani a szovjeteket? - Borvendég Zsuzsanna

  Рет қаралды 37,368

Fekete Rita

Fekete Rita

8 ай бұрын

A Közelmúlt legfrissebb adásában Borvendég Zsuzsa történésszel beszélgettünk 1956-ról. 1945 után teljesen átalakul a világ, volt az Egyesült Államok felől egy figyelmeztetés, hogy nem szabad tovább engedni a szovjeteket, de sajnos az 50-es években és 56-ban sem jön el annak az ideje, hogy bárki komolyan gondolja ezt - mondta a történész.
Műsorvezető: Fekete Rita
Szerkesztő: Joób Rhodé
-------------
Kövess engem Rumble csatornámon is: bit.ly/45sIaef
-------------
Fekete Rita vagyok a Hit Rádió szerkesztő-műsorvezetője. Ezen a csatornán a Hit Rádióban már elhangzott közéleti beszélgetések egy fogyaszthatóbb, vágott verzióját tesszük közzé. Előveszünk olyan régebbi interjúkat is, amelyeket vagy nem vagy régebben egy kisebb közönség számára publikáltunk. Emellett készülünk csak ide gyártott műsorokkal is! Elsőként a hetente jelentkező Össztűz c. műsorunk lesz elérthető, melynek állandó vendége Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő.
Munkatársak: Joób Rhodé, Longauer András, Király Tamás

Пікірлер: 97
@lospadresapa6028
@lospadresapa6028 8 ай бұрын
Nagyon sokat beszélnek az 56-os forradalom előzményeiről, de még sehol nem találkoztam egy - szerintem fontos - "aprósággal". Fogadjuk el, mert az bizonyos, hogy a nép megelégelte azt az életet, amit élnie kellett, de nem csak belső hajtóerő vitt a forradalomig, hanem nyugati külső nyomás is. Ez nem az akkori uralkodó politikai erők kitalálása volt, hanem valóság. Gyermekkoromból emlékszem, hogy jöttek, jöttek a nyugati szelek szárnyán a léggömbök, és szórták a nagyon is félreérthetetlen szövegű és szellemű röpcédulákat. Magam is szedtem fel néhányat, és csodálkozva olvastam bennük azt, amit a hazai híradásokból nem ismertünk. Hatalmas ellenpropaganda volt az itthoni öndicsérő ujjongásokkal szemben. A nyugati élet, életszínvonal dicsérete, az itthoni nyomor ecsetelése, és annak bizonygatása, hogy ez nem maradhat így. Vagyis erőteljes külső ösztönzése a népnek a forradalom felé. Grafikák is voltak: dől a Sztálin-szobor, alatta Rákosi fut ész-vesztve, és a szöveg: "Hiába menekülsz, hiába futsz, a sorsod elől futni úgyse tudsz." Karády idézettel. Ezeket a röpcédulákat felszedni tilos volt, vagy be kellett szolgáltatni, de megtartani mindenképpen kockázatos volt. Ma már sajnálom, hogy nem tettem el belőlük néhányat. Sajnos már egyre kevesebben vagyunk, akik erre emlékszünk.
@bretyzoltan728
@bretyzoltan728 8 ай бұрын
Mohács, Trianon, fasizmus és kommunizmus, 1956, és most EU, NATO és USA. Ha valaki nem szemellenzős az rá kell jöjjön, hogy mi csak magunkra számíthatunk !!! 2010-óta négy választás azt mutatta, hogy erre rádöbbentünk, remélem továbbra sem veszítjük el a józan eszünket.
@gaborpok3616
@gaborpok3616 8 ай бұрын
Isten Áldja Zsuzsannát!
@gaborkisdaroczi9004
@gaborkisdaroczi9004 8 ай бұрын
Hihetetlen milyen hiánypótló az a kutatómunka amit Borvendég Zsuzsanna elvégzett és amit folyamatosan végez. Kitartást és sok sikert kívánunk a munkájához!
@erisen960
@erisen960 8 ай бұрын
38 perc. Hallgattam még volna órákig is. Nagyon örülök hogy nem állította piedesztálra Nagy Imrét. Apámék hallottak eleget a nagyszleiktől Nagy Imréről és aljasságairól. Nagyon nem szerették az öregek, nem véltlenül.
@DjGamefocker
@DjGamefocker 8 ай бұрын
Mindig öröm Zsuzsannát hallgatni.
@tamasnagy1038
@tamasnagy1038 7 ай бұрын
Minden tiszteletem kedves Zsuzsanna -é, hatalmas mennyiségű munka áll mögötte, jó hallgatni! Nem magamtól jöttem rá, de elgondolkodtató , hogy a bolsevizmus mögött valójában kik voltak, kik dolgozták ki, kiknek volt érdeke, hogy terjeszkedjen. A másik dolog mért nem kaptunk segítséget, 56-ban,itt volt a CIA-é és az izraeli titkosszolgálat emberei, olyan mint ha behuztak volna a minket a csöbe!!!
@haboruatudatalatt-sublimin8398
@haboruatudatalatt-sublimin8398 7 ай бұрын
20:30 Ukrajna tragikus sorsát elnézve talán mondhatjuk azt is: megúsztuk az amerikai "segítséget"..
@wilhelminaroth4757
@wilhelminaroth4757 8 ай бұрын
Kiváló interjú, köszönet érte!
@laszlototh2220
@laszlototh2220 8 ай бұрын
Köszönöm szépen a kiváló tájékoztatást. További jó munkát kívánok.
@laszlogugora9767
@laszlogugora9767 8 ай бұрын
Nagyon inteliges hölgy örülök hogy van nekünk
@laszloldl2690
@laszloldl2690 8 ай бұрын
No.1 vendeg! Interju... 👍👍👍
@Atis713
@Atis713 8 ай бұрын
Ma is nagy szükség lenne arra a reálpolitikai érzékre az emberektől..
@magdolnaszonyi4260
@magdolnaszonyi4260 8 ай бұрын
AKI KÖVETI BORVENDÉK ZSUZSANNÁT AZ LÁTHATJA , OLVASHATJA , HOGY A TUDÁSA ERRŐL A KORSZAKRÓL MINDENT KUTAT, TUD , ÉRVEKKEL TÁMASZT ALÁ ! KÖSZÖNJÜK, HOGY MEGOSZTJA VELÜNK💖 !!!
@krisztianvisztra4739
@krisztianvisztra4739 8 ай бұрын
Bevezető, első perc: amit az iskolában tanultunk történelemből, az biztos, hogy úgy is volt? Más korszakokra is bátorkodom gondolni. (Leírni már nem bátorkodom.)
@webweb1470
@webweb1470 8 ай бұрын
Imádom hallgatni
@ferencbubics4248
@ferencbubics4248 8 ай бұрын
Nagy Imre a bolsevik diktatúra mártírja,nem a magyar nemzeté!
@zsoltfenyvesi1423
@zsoltfenyvesi1423 8 ай бұрын
Magyar miniszterelnök volt. Mindent megtett, amit ott abban a helyzetben egy kormányfő megtehetett az országért!
@attilatasciko4817
@attilatasciko4817 6 ай бұрын
Köszi . Amit lehet mind megnézzűk a vendégeskedéseit , könyveit . Dr.Borvendég Zsuzsanna kiváló történésznek . Stb...
@edipe48art
@edipe48art 8 ай бұрын
Éjszaka jött az AVO! Emlékszem a sírva érkezõ anyára, akinek a férjét éjszaka vitték el! Kb. 10 évet kapott!!
@jeesz4892
@jeesz4892 7 ай бұрын
Végre egy hozzáértő...
@dr.d.j.laszlo
@dr.d.j.laszlo 8 ай бұрын
56 pont ezért nem volt forradalom, hanem össznemzeti népfelkelés: a nép 99%-a nem akarta a Rákosi-Gerő féle sztálinista uralmat. Még a párttagok többsége sem akarta. Forradalom majd 56 után lett volna, amikor a kapitalizmus és egyfajta megszelídített "szocializmus" között kellett volna dönteni.
@Culturesocialism-cz7jx
@Culturesocialism-cz7jx 8 ай бұрын
Nagy Imrét teljesen jogtalanul ítélték halálra. Tulajdonképpen, kollektíven döntött a magyar kormány, nem egyedül Nagy Imréé a felelősség. Szavaztak a kormány tagjai a Varsói Szerződésből való kilépésről.
@peternemes6770
@peternemes6770 8 ай бұрын
Azért az érdekes, hogy Nagy Imrének nagy szerepe volt a padlássöprésben, mégis őt követelte a "nép"!
@janosbajner7338
@janosbajner7338 8 ай бұрын
Ez volt a teljes igazság ,
@kariallfinanz8504
@kariallfinanz8504 8 ай бұрын
Köszönöm ezt a nagyszerű előadást! Egy fontos (gyáva és megalkuvó, haszonleső) csoportról nem beszéltek: az akkori magyar hadsereg... Miért csak a Nép harcolt? A hadsereg (bármilyen neve is volt akkoriban) miért nem védte meg a Hazát?😡😡😡
@zoltankovacs2902
@zoltankovacs2902 8 ай бұрын
Segítséget amit kaptunk Amerikából az az volt hogy az akkori elnöknek vérzett a szive a magyar népért 😢
@user-jl7ps8nz2j
@user-jl7ps8nz2j 8 ай бұрын
NEM ideologiákra lenne szükség a középkortól napjainkig HANEM a Föld minden országában nemzeti egységre és egymás tiszteletére ......♥ Valószinűleg orbán is kapott valakitől egy FOGATÓKÖNYVET 🥲😮‍💨😪🥵😭
@finalsale2568
@finalsale2568 7 ай бұрын
Amikor hajnali fél három órakor kelt fel az ember, hogy elmenjen az ország másik végébe, hogy beszerezze azt az árút, amit be kellett aztán szolgáltatnia, és mindezt munka mellett...mert ha nem, akkor államellenes tevékenységért elvittek....amikor nem lehetett a saját lakásodban hangosan beszélgetni semmiről, nehogy a szomszédok hacsak félre értenek egy szót, valamit, aztán elvisznek...sose tudod meg ki volt aki félreértett, és mit...amikor ha egy szem középkorú nőként egyedül neveled a három gyermeked, és kivágod a házad mögött a saját telkeden a saját három akácfádat, mert nem akarsz megfagyni télen, és ezért aztán bíróságra kell járnod 30km-re az otthonodtól államellenes tevékenységért, és végül a tűzifát is elveszik, és még a büntetést is be kell fizetned....amikor már minden mindegy, teljesen megtörve túlélésre hangolva szürkén éled az életed....sokan csak a szépre emlékeznek, sajnos...de vannak azok, akik még az államosított kis vagyonkájuk után sem merték intézni a kárpótlást, a kárpótlási jegyeket, inkább letagadják a generációk óta összekuporgatott egykori vagyonkájukat, mert attól féltek, hogy nincs változás, és eljönnek értük....
@josefressinka7952
@josefressinka7952 8 ай бұрын
Szépek ezek a modernkori elbeszélések, csak legnagyobb részükben nem igazak. Azokat kell mindig meghallgatni akik ott voltak nem azokat akik elméleteket gyártanak tanított dolgok alapján amit a hatalom nyom az előtérbe. Nagyon sokat mesélek nagyszüleim a 2. világháborúról és 56-ról és érdekes aki megélte és ott volt, az valamiért másként meséli el a dolgokat. Mai világban már tudom hogy a hülyéknek kell kedvezni és azt kell mondani hogy ők hazudtak, de ezért még nem lesz igaz. Az ide vezényelt orosz katonák pl. azt se tudták hol vannak. Megkapták a kordinátákat és a tűzparancsot hogy mindenkit le kell lőni aki mozog. Az elfogott katonák mikor megtudták hol vannak sírtak és több fejbe lőtte magát és ezt olyan ember mondta aki ott volt!! Attól még nem lehet felmenteni őket a tetteik alól, de ez egy mocskos politikai játszma volt s nem számított hány ember hal bele a hatalom megtartásába. Ez nincs másképp ma sem, csak most nem szovjet hadsereg jön hanem covid meg vak-cina amit ugyanazok küldenek.
@robertpopradi5020
@robertpopradi5020 8 ай бұрын
Pontosan ..!
@mariannakis4773
@mariannakis4773 8 ай бұрын
Az USA-t ugyan nem érdekelte M.o. sorsa, hogy mit szeretnének a magyarok. Kiadták az oroszoknak, hogy "tegyenek rendet"!
@floresflores401
@floresflores401 8 ай бұрын
Akinek egyszer lesöpörték az ávósok a padlását, azt másodszor már nem lehetett!!!😂
@floresflores401
@floresflores401 8 ай бұрын
Rogán Tóni ezt nem tudja, náluk kétszer is lesöpörték...😂
@viktorbalogh8409
@viktorbalogh8409 5 ай бұрын
A háttérről nem beszélt! 1956 - ban Egyiptomban a Szuezi csatornát akarták állami kézbe venni az Angoloktól. Ehhez a Szovjetunió fegyveres támogatást ígért! Ahhoz hogy ezt a támogatást megosszák, az Angol és az Izraeli titkosszolgálat mrgszervezték Lengyelországban és Magyarországon az elégedetlenséget!
@tamasneszarka9251
@tamasneszarka9251 8 ай бұрын
Ahogy Orban Viktor mondta-az evet mar nem tudom,de 30evvel korabban az biztos,hogy. "Nagy Imre valasztani tudott partja es nepe kozott"
@imrevereb7330
@imrevereb7330 8 ай бұрын
Állandóan elfelejtik a Jalai 2:50
@zsoltfenyvesi1423
@zsoltfenyvesi1423 8 ай бұрын
Talán helyesebb azt mondani, hogy Nagy Imre kommunista volt, de nem volt bolsevik.
@Uch16784
@Uch16784 8 ай бұрын
Teljesen mást szoktak mondani. Fellazulás, enyhülés; azért mertek pofázni, mert már 2 éve jujdejó volt. Nincs dádá, terror, darálógép. Most kissé más a helyzetelemzés.
@CsP77777
@CsP77777 4 ай бұрын
11:05-11:09 Tisztelt Borvendég Zsuzsanna, de kitől???
@dr.d.j.laszlo
@dr.d.j.laszlo 8 ай бұрын
Az a helyzet, hogy 56-ban a Nyugatnak ezerszer fontosabb volt a szuezi csatorna helyzete, mint Magyarország. Csak arra voltunk jók, hogy lekössük a Szovjetuniót itt addig, amíg ők el voltak foglalva a nekik fontos tétellel. Ebben nem értek egyet Borvendéggel.
@juliagruber899
@juliagruber899 8 ай бұрын
Ritának Pulitzer díjat!!!!❤❤❤
@janosvaci9541
@janosvaci9541 8 ай бұрын
Soha nem hallottam, azigazi okot 56 ről! Pozdani egyezményben a Szvet csapatoknak ki kellettvolna vonulniul Magyarországről. Kiv~vehafasiszta restauráciő álfen. Ezért kellett a népfelkel~stkirobbamtani_amijogosanmegtörtént Amerika és Szovetúnió" ámi ugyan az" Egy puska, ~sszáz ágyú. Vajonki győzhetett?
@Culturesocialism-cz7jx
@Culturesocialism-cz7jx 8 ай бұрын
1947-ben volt a párizsi békeszerződés. Akkor dőlt el a sorsunk. Ausztriában is voltak szovjet csapatok. Erre hivatkozva maradtak Magyarországon.
@gr.gr.9886
@gr.gr.9886 8 ай бұрын
Ñagy Imre hivta be az oroszokat! Ez tèny, ez az igazsàg. Ja, h 3 nap múlva megbânta? Felfogta a törtènelmi felelőssêgèt, de màr kèső volt.
@balibambosz333
@balibambosz333 8 ай бұрын
- Nem! Ez így nem jó! Gerő Ernő,visszaérkezett,Jugoszláviából.23.-án. és 23.-án éjjel személyesen kérte,telefonon,Hruscsov, és Szu.kb. segítségét. (A későbbi történelmi iratokban,ez nem így szerepel.) A Mo.i Moszkvába küldött Nagykövetnek kellett, behívó nyilatkozatot írni...
@gr.gr.9886
@gr.gr.9886 8 ай бұрын
@@balibambosz333 S melyik volt följebb a politikai lètràn? Nagy vagy Gerő?
@magdolnaszonyi4260
@magdolnaszonyi4260 8 ай бұрын
AZ OROSZOKAT KÁDÁR JÁNOS HÍVTA BE ! AZUTÁN KÖTELEZŐEN AZT KELLETT TENNIE , AMIT HRUSCSOV DIKTÁLT NEKI !
@Culturesocialism-cz7jx
@Culturesocialism-cz7jx 8 ай бұрын
Én látok egy olyan összefüggést, hogy a szovjetek Szuez miatt szemtelenedtek el. Mert azt mondhatták, hoby a nyugat felrúgta az addigi játékszabályokat.
@Culturesocialism-cz7jx
@Culturesocialism-cz7jx 8 ай бұрын
Nagy Imre ellenezte az erőszakos kollektivizálást. Ezt még a szovjetek is észrevették, ezért javasolták őt miniszterelnöknek 1953. június 13-án, Moszkvában.
@layenb
@layenb 7 ай бұрын
Az NDK-ban 1961-ig nem volt akkora elnyomás, mint Magyarországon. Nem lehetett, hiszen addig, ha valaki nagyon utálta a helyzetet, át tudott slisszolni a határon, a szovjet zónából valamenyik nyugati zónába. Csak 1961 után voltak a keletnémetek igazán bezárva. Azaz az igazi "Rákosi-korszak"-ot a keletnémetek nem ismerték. Annál keményebb volt aztán a bezártságuk 1961-1989 közott.
@gaborhovan3530
@gaborhovan3530 2 ай бұрын
Elképesztő, hogy milyen jó stílusa van Borvendég Zsuzsannának! Öltözködésben, beszédben és minden téren. Szinte fájdalmas nézni úgy, hogy nem láthatja az ember személyesen. Nagyon csinos, finom, stílusos, érzékeny és egyben szenvedélyes, erős nő. Nem lehet eléggé dícsérni és betelni vele!
@benjamintudelai4000
@benjamintudelai4000 8 ай бұрын
3:29 nem beintegrálják, csak integrálják
@bagoistvan3182
@bagoistvan3182 8 ай бұрын
0:07 ...💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐😁😁😁
@attilatasciko4817
@attilatasciko4817 6 ай бұрын
3:30= mert " volt egyszer egy berlini felkelés " fútótűzként tudták meg a kgst országok . Na ezért volt a nagy hirtelen " enyhülés " . Stb...
@zsuzsabarodi3698
@zsuzsabarodi3698 8 ай бұрын
Akarták , csak túlerőben voltak a Szovjetek és a KádárJános híívta viissza Őket! Pedig már elindultak hazafelé!
@zsuzsabarodi3698
@zsuzsabarodi3698 8 ай бұрын
Pedig már elindultak hazafelé
@TneB-pc1in
@TneB-pc1in 6 ай бұрын
Köszönjük ezerszer a munkajat mert mar ott tartunk hogy mindent tagadnak. Legalabb a fiatalok tudjanak tajekozodni
@floresflores401
@floresflores401 8 ай бұрын
Miért kellett volna USA -nak segitenie minket?! Leszarta a pofánkat akkor is, most is!🍊🍊🍊 Egyébként ezt is Csörcsilnek köszönhetjük, nem az USA - nak, ő árulta el európát Jaltában a rohadék sunyi Sztálinnak, mert fontos volt neki a távolkeleti hajózási útvonal👎
@Culturesocialism-cz7jx
@Culturesocialism-cz7jx 8 ай бұрын
Igen, sajnos, nincsenek igazàn jó példák. De pl. Jugoszláviában és Lengyelországban nem volt erőszakos kollektivizálás. .. A szegedi egyetemisták először Nagy Imre mellett Lukács Györgyöt is visszakövetelték - a pártvezetésbe. Tehát, ők még hittek a demokratikus szocializmusban.
@zsuzsannajuhaszne8369
@zsuzsannajuhaszne8369 8 ай бұрын
Jujj.
@csapotunde9843
@csapotunde9843 Ай бұрын
Tiszta szívből kívánom ha kijut brüsszelbe ne égjen ki Én a Mi hazánkra fogok szavazni de féltem zsuzsannát mert túl tisztalelkű
@attilatasciko4817
@attilatasciko4817 6 ай бұрын
13 +1 üzenetet kűldtem .
@davidattilakovacs658
@davidattilakovacs658 8 ай бұрын
Beintegrálni.... ez rosszul hangzik egy tanult ember szájából....
@dndfszk22
@dndfszk22 8 ай бұрын
Budapest 1956 = Kina 1989, Hongkong 2019... sorolhatnánk....
@AdriennK
@AdriennK 8 ай бұрын
Első🎉
@Uch16784
@Uch16784 8 ай бұрын
2002, 2006 is ilyen csalás volt. Mert bolsevik nem nyerhet. Legfeljebb csalhat.
@ferencnagy5502
@ferencnagy5502 8 ай бұрын
Jé, Putyinnak volt igaza.
@zoltanhegyi4280
@zoltanhegyi4280 8 ай бұрын
Lehet bármi a kommunista az mindig kommunista marad Mindegy hogy mellyik pártba úl
@mariacsaki1090
@mariacsaki1090 8 ай бұрын
Ez a Borvendeg nagyon zavaros. Egyszer bebizonyítja, hogy a Nyugat nem avatkozhatott be '56-ba, aztán meg számon kéri a Nyugaton, hogy miért nem avatkoztak be. Jó lenne eldönteni, hogy mi az álláspontja és azt következetesen képviselni.
@HUNOwl
@HUNOwl 8 ай бұрын
Neked Hossó is zavaros, de talán a fejedben van a legnagyobb zavar.
@jenopuskas122
@jenopuskas122 8 ай бұрын
most sem akarja senki Putyint megállítani
@adamtomko6111
@adamtomko6111 8 ай бұрын
A baj a magyarokar hogy mindig màstol vàrnak csodàt.
@edithuszka3324
@edithuszka3324 8 ай бұрын
56.BAN NEM AZ OROSZOK TÖRTEK RÁNK, HANEM AZ UKRÁNOK. PONTOSÍTVA AZ ELSŐ ÉS A MÁSODIK HADOSZTÁLY.!
@user-qo9kt6pv8f
@user-qo9kt6pv8f 5 ай бұрын
Az ÁVH nem magyarokból állt? A besúgók nem magyarok voltak?
Borvendég Zsuzsanna előadása a kommunizmus hatásairól, áldozatairól
1:11:30
Tom & Jerry !! 😂😂
00:59
Tibo InShape
Рет қаралды 55 МЛН
World’s Deadliest Obstacle Course!
28:25
MrBeast
Рет қаралды 136 МЛН
Khó thế mà cũng làm được || How did the police do that? #shorts
01:00
PATENT - Hogyan éltek elődeink 500 évvel ezelőtt?
50:35
hpluszmédia
Рет қаралды 22 М.
Borvendég Zsuzsanna: Manipulált rendszerváltás
55:52
Maghar Akadémia
Рет қаралды 41 М.
Az SZDSZ eltitkolt története - Mező Gábor
26:07
Ultrahang
Рет қаралды 41 М.
Duett - 2015. június 26. Vendégünk: Borvendég Zsuzsa
26:46
Hegyvidék TV
Рет қаралды 1,1 М.
Pontosan hányszor szabadna ennünk egy nap?
14:19
Perfect Smile Fogászat
Рет қаралды 168 М.
Tom & Jerry !! 😂😂
00:59
Tibo InShape
Рет қаралды 55 МЛН