No video

1970'Lİ YILLARDA YALOVA CUMARTESİ KÖYLÜ PAZARINDAN GÖRÜNTÜLER

  Рет қаралды 4,543

Fark Yalova

Fark Yalova

3 жыл бұрын

Sizleri bu köşe yazımda görüntüler eşliğinde Bir zamanların Cumartesi Köylü Pazarına götürmek istiyorum. Aşağıda bulunan görüntüler ise uzun yıllar Karamürsel ABD üssünde görevli olup Yalova’da yaşayan Jim Stokes, Bill Sandifer ve 1959 Yalova doğumlu olup, ABD’de yaşayan Nina Pruitt Thomas’ın ailesine aittir. Onlardan aldığım özel izinle bu görüntüler eşliğinde kalame aldığım bir zamanlar’ın Cumartesi köylü pazarını okuyacaksınız.
Yıllar önce Marmara bölgesinde Yalova’nın Cumartesi Köylü Pazarı o kadar ün yapmıştı ki; dillere destandı. Adalardan vapura binerek Yalova’ya sadece Yalova köylülerinin ürettiği ürünleri almak için gelen olurdu. O yıllarda Yalova’nın Cumartesi Pazarının adı "Köylü" pazarıydı.
Yalova’ın neredeyse bütün köylüleri Cumartesi pazarında buluşur, öğleden sonra ise sattıkları mallarının karşılığında elde ettikleri kazancını kuyumcu dükkanlarına gider, yatırımlarını altına yada evlenme çağına gelen çocuklarına, kızlarına çeyizlik malzemesi alırdı. Köylü pazarı o yıllarda o nedenle Yalova için çok önemliydi. Yalova’nın bütün esnafı Cumartesi gününü iple çekerdi. Çünkü Cumartesi demek Yalova için alışveriş günü demekti.
Cumartesi Köylü Pazarı Buluşma Mekânıydı
Köylü Pazarının bir başka amacı daha vardı. Komşu köylerdeki sevgililer burada bir araya gelirdi. Cumartesi günü anneler evlilik çağındaki kızını, pazara getirerek görücülerle burada görüşür, burada baş göz ederdi. Köylü Pazarı yıllar önce birer panayır gibiydi. Alışverişten çok, dostluklar pekişir, hal hatır sorulur, üretici ile tüketici arasında sıkı dostluklar kurulurdu. Üretici ne sattığını, tüketici de ne yediğini bilirdi bir zamanların Yalova Köylü Pazarında.
Zaten, Cumartesi Pazarını bugünlere kadar getiren, taşıyan tek gerçek Yalova’nın köylüleri olmuştur. Köylü Pazarı denilmesinin ardında yatan gerçek de budur. Adalardan, Kartal’dan Cumartesi Köylü Pazarına sırf bu nedenle gelinirdi. Köylü pazarcılar ile tezgahtaki ürün arasında duygusal bir bağ oluşurdu. Çünkü, Alın terini satardı köylü bu tezgahta. Samimiyet ve dürüstlük en önemli sermaye idi Cumartesi Pazarının Köylü tezgâhlarında…
Köylü Pazarı Yerini Cumartesi Pazarına Bırakınca Zaten Bitmişti...
Cumartesi Pazarını bugünlere kadar getiren, taşıyan tek gerçek Yalova’nın köylüleri olmuştur. Köylü Pazarı denilmesinin ardında yatan gerçek de budur. Adalardan, Kartal’dan Cumartesi Köylü Pazarına sırf bu nedenle gelinirdi yıllar önce. Yıllar önce, Köylü pazarcılar ile tezgâhtaki ürün arasında duygusal bir bağ oluşurdu.
Çünkü, Alın terini satardı köylü bu tezgahta. Samimiyet ve dürüstlük en önemli sermaye idi Cumartesi Pazarının Köylü tezgâhlarında Gelinen noktada ise Yalova’nın yerli köylü üreticilerinin sayıları çeşitli nedenlerden dolayı azalmış yada iteklenerek bir kenara ötelenmiştir.
Köylü Pazarımız Bir Markaydı...
Yalova’da yıllar önce, sabahın ilk ışıklarında Yalova’nın tüm pazarcı köylüleri Cumartesi Pazarında bir araya gelerek Köylü pazarını panayıra dönüştürürdü. Buralarda Alışverişten çok, dostluklar pekişir, hal hatır sorulurdu. Elma’nın dalından kopartılıp, doğrudan satıldığı bir yerdi Köylü Pazarı. Kurtköy’lü Osman’ın, Kılıç köylü Mehmet’in, Samanlı köylü Ayşe’nin, Elmalık köylü Fatma’nın buluşup dertleştikleri bir buluşma merkeziydi adeta Yalova’nın Köylü Pazarı.Köylü pazarı deyip geçmeyin. Burada sadece Pazar değil, en büyük dostlukların kurulurdu, kimi zaman ise, en büyük aşkların filizlendiği bir yer olurdu Cumartesi Köylü Pazarı.
Köylü pazarının yerini alan Cumartesi Pazarı her ne kadar biz istemesek de yakın bir zamanda, özüne uygun olmaması nedeniyle de yok olmaya yüz tutacaktır. Çünkü üreticinin olmadığı, köylünün bulunmadığı bir Pazaryerinde Pazardan söz etmek de pek mümkün olmasa gerek
www.farkyalovada.com (Faruk Kırtay)
Ayrıntılı bilgi için tıklayın.www.farkyalovada.com/makale-d...

Пікірлер
DAD LEFT HIS OLD SOCKS ON THE COUCH…😱😂
00:24
JULI_PROETO
Рет қаралды 16 МЛН
Slow motion boy #shorts by Tsuriki Show
00:14
Tsuriki Show
Рет қаралды 9 МЛН
Fast and Furious: New Zealand 🚗
00:29
How Ridiculous
Рет қаралды 41 МЛН
DUYGU İLE BİZİM MEMLEKET ELMALIK 2  BÖLÜM 1  KISIM
31:35
Duygu BÜLBÜL
Рет қаралды 14 М.
Gebze Çok eski görüntüleri - www.egebze.com
3:17
gebzeseo
Рет қаралды 36 М.
Yalova Semt Pazarı ( İyi Fikir Trt1 )
4:04
İyi Fikir
Рет қаралды 7 М.
NECATİ YILDIRIM, ESKİ YALOVA'NIN ESNAFLARINI ANLATIYOR
27:30
İstanbul 1959'a Muazzam Bir Zaman Yolculuğu! | 4K, 60FPS | #Eskiİstanbul
10:22
Hasanoğlan Köy Enstitüsü AkifTanrıkulu
Рет қаралды 326 М.
KARAMÜRSEL NOSTALJİ
17:10
Emir Raşid Güney
Рет қаралды 12 М.