No video

1975 - Kádár János az MSZMP XI. kongresszusán (részlet) - János Kádár on the XI. Congress of MSZMP

  Рет қаралды 41,458

GeneralForgeron

GeneralForgeron

Күн бұрын

[English below ↓]
"Arra törekszünk, hogy társadalmunk közszellemét illetően is a munka társadalma legyen, a végzett munka értéke szerint osszon erkölcsi és anyagi elismerést."
Az MSZMP XI. kongresszusa 1975-ben meghirdette a „fejlett szocializmus” időszakát és az 1990-es évekre az életszínvonal folyamatos növelését, az ipar és a mezőgazdaság termelésének minimum megkétszereződését tűzték ki célul. Kádár beszéde a korszakra jellemzően (egy pártkongresszusnál szokatlan módon) depolitizált, inkább a kitűzött szakpolitikai célokról, azok megvalósításáról beszél.
Sajnos a teljes beszéd nem elérhető, ez egy vágott verzió.
---
"We strive to be a working society in terms of the public spirit of our society, to share moral and material recognition according to the value of the work done."
The XIth congress of the Hungarian Socialist Worker's Party in 1975 proclaimed a period of ‘advanced socialism’ and set a goal of steadily raising living standards by the 1990s, with a minimum goal of doubling the industrial and agricultural production. Kádár's speech is depoliticized, typical of the era (in an unusual way at a party congress), he rather speaks about the set policy goals and their implementation.
Unfortunately the full version of this speech is not available.
---
Magyar beszédek / Hungarian Speeches (lejátszási lista/playlist): • Magyar beszédek - Hung...
---
Források/Sources:
www.nkp.hu/tan...

Пікірлер: 118
@horvathnetoth54
@horvathnetoth54 10 ай бұрын
Micsoda példás rend fegyelem, mekkora tömeg, figyelem, őszinte beszéd, őszinte taps kíséri.Érdemes lenne meghallgatni a maiaknak is. Nézzék már meg mit művelnek ma a parlamentben.Példa lehetne mindenki számára ami itt elhangzott, még tanusíthatjuk hogy minden szava igaz.❤️
@klaraorsolya
@klaraorsolya 10 ай бұрын
Minden szava hazugság volt. Mint ahogy az egész rendszere is. Egy álságos, véreskezű tömeggyilkos. Nem véletlenül dilizett be a halála előtt a félelemtől. Nagyon is tisztában volt azzal, hogy mik voltak a bűnei. Nagy Imréék rehabilitálásának a napján halt meg. Ez a sors fintora.
@V8Rapid
@V8Rapid 9 ай бұрын
Őszinte taps? Ugyan már, a kivezényelt tömeg.......... Persze nyilván akkor is megélt aki akart, és most is megéll a lusta meg lusta.. Ennyi
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 9 ай бұрын
@V8Rapid Azért az nem túl elképzelhetetlen gondolat, hogy az MSZMP kongresszusán a küldöttek amúgy támogatják a szocializmus építését, őszintén, akár kényszer nélkül is. (Anélkül, hogy pro vagy kontra állást foglalnék.)
@V8Rapid
@V8Rapid 9 ай бұрын
Persze, hogy nem elképzelhetetlen. Mindennek mindig van követője, bármekkora baromság.
@V8Rapid
@V8Rapid 9 ай бұрын
Egyébként a rendszerváltás pont azért következett puskalövés nélkül, mert az elvtársak rájöttek szaktudás, munka nélkül így lehet egyszerűen pénzt csinálni. Azon kevesek akik értettek ahhoz amit csináltak, nem valtottak, a mai napig léteznek pl. TSZ-k az eredeti formában, magyar tulajdonossal, aki anno TSZ elnök volt. Persze a neve már RT, Kft......
@zoltanbarati6196
@zoltanbarati6196 11 ай бұрын
Akik Kádár János után voltak és van az ilyen munkahelyeket nem tudták megbecsülni!!!! Max mindent leélni!!! Szégyen és azok osszák az észt és semmi pénz nem elég nekik leélni az országot!!! Szégyen és dühítő ami megy most meg főleg!!!! Ezt tudom 1990-s évek elején!!! Leköpöm a rendszert és letagadom, hogy ide születtem!!!! Szégyen amit csinál a Fidesz a tanárokkal is meg a dolgozókkal is meg a vízkészletünkel!!! Leélni tudnak mindent!!! Megbecsülni semmit!!! Nyugodjon békében Janibátyám!!!
@somogyi12
@somogyi12 10 ай бұрын
Zoltan.....a gyilkos koponyajat valahol, valaki hamutartonak hasznalja! Eljen kadar janos😂😂
@horvathnetoth54
@horvathnetoth54 10 ай бұрын
❤❤❤
@tiborkodak1552
@tiborkodak1552 2 ай бұрын
@@somogyi12 Ma nem akasztanak fel senkit - sajnos az bizony megbocsáthatatlan - de két naponta öngyilkos lesz valaki ! Ez jobb ? 14 éves gyerekével vonat elé áll az anya mert bizonytalan a jövője ?
@somogyi12
@somogyi12 Ай бұрын
@@tiborkodak1552 a bizonytalan jovo miatt kadar idejeben senki sem allt a vonat ele...igaz?? Ne rohogtess mar ilyen hulye peldakkal!
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Ай бұрын
@somogyi12 és @user-tb3zk1ql7n: a hozzászólásaitokat töröltem, se a hangnemük, se a tartalmuk nem volt idevaló. Köszönöm a megértést.
@sandoracs5161
@sandoracs5161 3 ай бұрын
Akkor legalább volt (saját) mezőgazdaságunk és iparunk! Lehet itt okoskodni, vitatkozni! De akkor is így van! Azaz volt!
@eszterwincs8497
@eszterwincs8497 26 күн бұрын
az se a mienk volt és kipukkadt a nagy fejlett szocializmus :D :D :D
@abascssik5364
@abascssik5364 Жыл бұрын
A "Tanú" is ott volt. 01:50.Itt éppen nem akarják akasztani.
@karolykorcsmar4056
@karolykorcsmar4056 11 ай бұрын
Hogyne volna megmosolyogni való néhány mondata a ma 2023 évi gondolkodás módjának ? De öszességében mégis felülmulja kormányfőnk jelenlegi önnfényező politikáját . Mig Kádár János kiemeli a társadalom összefogásának épitőjellegü felemelését ,nem ugy a fidesz ,mely önnmagát helyezi reflektor fénybe mert MINDENT nekik köszönhetünk .
@fedalfan1962
@fedalfan1962 7 ай бұрын
0:25 - népünk 30 éve vált függetlenné...🤣🤣🤣 És nem röhögi el magát, miközben Leonyid ott ül mögötte... Sírok, bár közel 30 évet én is ebben a kurva nagy függetlenségben éltem...
@user-tb3zk1ql7n
@user-tb3zk1ql7n Ай бұрын
Kádár-Rendszert!❤
@Puklii
@Puklii Жыл бұрын
és ma mit értünk el? Nem vagyok kommunista, de ezen beszéd alatt elgondolkodam mi volt akkor, közel 50 éve és mi van most.. A 900 Forintos kenyéren kívül...
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
A Kádár-rendszeren komoly nyomás volt, hogy eredményeket mutasson fel a nép felé. Egyrészt a szocialista-kommunista mozgalom ideológiája miatt, másrészt azért is, mert kontrasztot kellett felmutatniuk az előző rendszerrel, ahol nem igazán törődtek a nép igényeivel. Harmadrészt pedig azért, hogy legitimálják a szovjet csapatok ittlétét. Ezekből nőtt ki az a jóléti állam, amit azóta is sokan hiányolnak (főleg, hogy 1990 után lépésről lépésre elbontották). A rendszerváltáskor visszakapott szabadság pedig komoly lehetőség volt, de nem sokat jelent azoknak ez a szabadság, akik azt nyerték vele, hogy szabadon éhenhalhatnak a híd alatt.
@tok-tcfm
@tok-tcfm Жыл бұрын
Mi volt akkor? Amiket nagy büszkeséggel emleget Kádár elvtárs, az semmi más, mint az ország tévútjának mérföldkövei. Ha így vesszük akkor tényleg az akkumulátor gyárakkal egyértelmű párhuzam, a mezőgazdaság nagyüzemesítése dettó... na jó, de van sajtó szabadság, meg okostelefon!
@gaborvisnyei8528
@gaborvisnyei8528 Жыл бұрын
Épp ez lenne a Kommunizmus, amit Kádár János csinált :) (államszocializmus a rendes neve) Ja és ez a jóléti állam kb mai napig tankönyvi példa, kína is ezt másolta le, kb a skandináv modell ami hasonló ehhez... Éljen sokái Kádár János!
@farkastoth4160
@farkastoth4160 Жыл бұрын
Figyelj. Én 1965-bne kezdtem dolgozni. Minden évben minden vállalt terveket csinált.Soha nem hiányzott a ""Beruházási Terv"". Arra mindegyik félretette a pénzt. Ehhez jöttek az állami nagy beruházások. Igenis minden évben fejlődött az ország. Most rohad minden. A fenntartást képtelenek megoldani. Jobb is hogy már visszafelé számolok.
@klaraorsolya
@klaraorsolya Жыл бұрын
​@@farkastoth4160Mesélj, mi roha
@gaborbesze-vj3qw
@gaborbesze-vj3qw 6 ай бұрын
Aztán jött a csípődobás, Kádárelvtárs☹️
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 6 ай бұрын
@gaborbesze-vj3qw Mire gondolsz csípődobás alatt?
@GothárdLusztvisihán
@GothárdLusztvisihán 9 күн бұрын
Zseni volt
@PeoplesProtector
@PeoplesProtector Жыл бұрын
Kádár leülni követeli. Brezsnyev felállást követel: 00:01
@barsanyibela4027
@barsanyibela4027 Жыл бұрын
Ahogyan Brezsnyev hátulról néz, attól még most is rázza az embert a hideg. Tényleg ő lehet az?
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Жыл бұрын
"Budapest, 1975. március 18. Leonyid Iljics Brezsnyev, az SZKP KB (Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága) főtitkára felszólal a Magyar Szocialista Munkáspárt XI. Kongresszusán az Építők Rózsa Ferenc Művelődési Házában."
@mj23chimj
@mj23chimj Жыл бұрын
Nem kell megijedni. Brezsnyev elvtárs az utolsó 60 évben távirányítóról működött. 😁
@gaborvisnyei8528
@gaborvisnyei8528 Жыл бұрын
Brezsnyev szerette Kádár Jánost, tehát a nagyfőnökünk is jó lehetett :)
@danc.9554
@danc.9554 Жыл бұрын
És tényleg ott ül a vastag szemöldökű majom :D Először nem figyeltem, mert inkább csak hallgattam a beszédet.
@karolykeninger9008
@karolykeninger9008 9 ай бұрын
Papíron a komcsi rendszer is fasza.
@vilmossadops1963
@vilmossadops1963 2 жыл бұрын
Pontosa!! Éljen Kádár János!!!
@hakapeszimaki8369
@hakapeszimaki8369 Жыл бұрын
Egy nagy lóf@szt éljen. Forogjon odalent amíg a világ világ.
@nandorvarga3937
@nandorvarga3937 Жыл бұрын
Éljen Kádár elvtárs!!
@tamastarczy6262
@tamastarczy6262 Жыл бұрын
​@@nandorvarga3937 éljen éljen!
@alal6754
@alal6754 Жыл бұрын
Anyukád hogy van?
@somogyi12
@somogyi12 10 ай бұрын
Vilmos......mind hazugsag es szemfenyvesztes, es propaganda!
@JozsefErdelyi-el8iy
@JozsefErdelyi-el8iy 12 күн бұрын
Drága Kádár János elvtárs!!!
@ianosescuion9218
@ianosescuion9218 Жыл бұрын
A szocializmus egy ugrás a kapitalizmusból a kapitalizmusba. A próba nem sikerült, vissza a kapitalizmusba! Az elv társak lesznek a elnyomók, a munkások az elnyomottak. Éljen! ( tapsvihar).
@LEK-we2hh
@LEK-we2hh 10 ай бұрын
Zavaros vagy 🤨
@PETERKALMAN-ev1nt
@PETERKALMAN-ev1nt Жыл бұрын
Lassan orbán is 63 lesz
@janoshunyadi6033
@janoshunyadi6033 2 ай бұрын
Biszku elég álmosnak tűnt a háttérben...
@gaborreti7619
@gaborreti7619 9 ай бұрын
Leninhez mi a franc közünk volt ,meg berezsnyevhez mit keresett itt ,figyelte nagyon kàdàrt hogy nehogy màrt mondjon mint amit leirt brezsnyev büdös lefekütt kàdàr nem a semmièrt csokolóztak mindíg
@arpadfarkas407
@arpadfarkas407 3 ай бұрын
A szocializmus eszméje a marxizmus-leninizmus eszméin alapult. Ha megnézi a résztvevőket látható a képen Erich Honecker a Német Szocialista Egységpárt főtitkára, az Államtanács elnöke, Todor Zsivkov a BKP főtitkára, bolgár államfő stb.
@user-pu2hd1uc7r
@user-pu2hd1uc7r 11 ай бұрын
Mindenkit a maga korában kell elhelyezni Ő sem kivétel
@gaborczukender1358
@gaborczukender1358 5 ай бұрын
Ma a heréké minden a nép nem érdemelte meg az aranykort
@kewynaleks3871
@kewynaleks3871 5 ай бұрын
Kádár mint aranykor? Najó, kívánok neked olyan aranykort! Épphogy a herék kora vokt a Kádár-kor, ma meg tudnod is kell valamit ahhoz, hogy megélj.
@user-ir1fh2yf2y
@user-ir1fh2yf2y 3 ай бұрын
​@@kewynaleks3871Jó példa erre Mészáros Lőrinc, Győzike, stb.
@karoly3328
@karoly3328 4 ай бұрын
Áhítattal,kikerekedett szemmel,tátott szájjal hallgatják a küldöttek. Utánna meg csapatostól kirohantak a WC.-be és térdüket csapkodva visítva röhögtek a sok összehordott ökörségen.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 4 ай бұрын
@karoly3328 Mi az a konkrét rész a beszédben, ami miatt szerinted a térdüket csapkodva röhögtek a beszédeken? (Az általam ismert források szerint Kádárnak igen nagy renoméja volt az MSZMP-n belül, jó vezetőnek tartották - ezek alapján legalábbis kételkedem az elképzelésedben, de ki tudja.)
@gaborreti7619
@gaborreti7619 9 ай бұрын
Mièrt kellett magyarolszàgot az oroszoknak alárendelni
@sr-bo2xj
@sr-bo2xj 7 ай бұрын
Mert megtámadtuk Oroszországot hogy falatozzunk a medvéből. Sajnos a medve nyert és ő falatozott belőlünk.
@kewynaleks3871
@kewynaleks3871 5 ай бұрын
@@sr-bo2xjÉrdekes Lengyelország nem támadta meg, mégis éppúgy meg volt szállva 40 évig, mint mi. Hogy is van ez? Egyébként ovisok is tudják, hogy nem falatozás miatt támadtuk meg, hanem hogy Erdélyt ne veszítsük el. A sors fintora, hogy pont azzal veszítettük el, hiszen ha nem támadjuk meg a Szovjetuniót, Románia meg igen, akkor a háború után - Sztálin ígéretének megfelelően - egész Erdélyt visszakaptuk volna...
@mentoloshurka
@mentoloshurka 5 ай бұрын
Hogy unhatták ezt a sok süketelést az elvtársak.
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 5 ай бұрын
@mentoloshurka Szia! Érdekelne, hogy melyik része süketelés szerinted. A beszéd nagy részében konkrét eredményeket sorol fel Kádár, amik megvalósultak és nagyrészt ma is hasznosulnak.
@kewynaleks3871
@kewynaleks3871 5 ай бұрын
@@GeneralForgeronKonkrét eredményeket? Milyen eredménynek volt bármilyen reális kontrollja? Kamuszámok, kamuhivatal, kamueredmények. Ott ül mögötte Pangás Brezsnyev elvtárs, muszáj volt neki jókat mondani, különben lecserélik...
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 5 ай бұрын
@kewynaleks3871 A mai napig használható lakótelepek épültek jó minőségben, zöldfelülettel, közintézményekkel. Nagy mértékben javult a közoktatás állapota, mindez ingyenesen. Ingyenesen, mindenki számára elérhető egészségügyi rendszer épült ki. Fejlődött a tömegközlekedés, például metrók is épültek. De pl. megépült a paksi atomerőmű is. Ezek szerintem olyan fejlesztések, amiknek - egyszerűen a korrekt hozzáállás jegyében - a valóságát nem kell akkor se letagadni, ha valaki nem szimpatizál Kádárral vagy az általa képviselt irányzattal.
@captainjack2201
@captainjack2201 2 ай бұрын
@@GeneralForgeron Igen mindezt Nyugati hitelből....
@tiborkodak1552
@tiborkodak1552 2 ай бұрын
@@kewynaleks3871 Papírgyárak,cukor-csokoládégyárak, konzervgyárak, mozdony- és vagongyárak, most is a 60 éves mozdonyok húzzák a vonatokat ! Konzervgyárak, húsipar, pilótaképzés, akkor még műtősnőnek kemény felvételiken kellett megfelelni, ma meg alig tudnak évente egy osztályra valót összeszedni ! Vasgyártás stb. , nem győzöm leírni ! Na ezeket lebontották, tönkretették , elherdálták .
@Albertribal1927
@Albertribal1927 8 ай бұрын
Jaj de édes😂😂😂
@Aldersberg1926
@Aldersberg1926 Жыл бұрын
1:10 Edward Gierek
@schloglgabor5483
@schloglgabor5483 Ай бұрын
"Kell még valamit mondanom, Ildikó?!"
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron Ай бұрын
@schloglgabor5483 Kedves Gábor! Nem értem a mondanivalódat. Kádár beszéde után 31 évvel hangzott el az általad leírt idézet.
@kofu_390
@kofu_390 20 күн бұрын
Brezsnyev áll mögötte
@gaborkorodi1249
@gaborkorodi1249 3 ай бұрын
Ez elmúlt.......
@kornelnagy7995
@kornelnagy7995 Жыл бұрын
Úgy bebaszni... Olvasod a szavakat! Kérek belőle
@aquincum9482
@aquincum9482 2 жыл бұрын
Brezsnyev lájkolja ezt a videót
@GeneralForgeron
@GeneralForgeron 2 жыл бұрын
Brezsnyev halott.
@dzadam32
@dzadam32 11 ай бұрын
@@GeneralForgeron Ezt megmondták neked vagy magadtól találtad ki?
@kewynaleks3871
@kewynaleks3871 5 ай бұрын
Ott ül Kádár mögött, és azon morfondírozik, hogy tehetné kii a 258. plecsnit is a mellkasára.
Magyarország 1956-1990 között - A Kádár-korszak és a rendszerváltás története
34:23
Institute of Advanced Studies Kőszeg (iASK) - Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete
Рет қаралды 84 М.
Zombie Boy Saved My Life 💚
00:29
Alan Chikin Chow
Рет қаралды 10 МЛН
Joker can't swim!#joker #shorts
00:46
Untitled Joker
Рет қаралды 39 МЛН
SCHOOLBOY. Последняя часть🤓
00:15
⚡️КАН АНДРЕЙ⚡️
Рет қаралды 13 МЛН
Orbán Viktor és Kádár János - 2014
7:31
Ferenc József Varga
Рет қаралды 75 М.
Budai villa, nyaraló, különvonat - Milyen ember volt Kádár János?
13:19
Kádár 100 -- Saját szavaival
2:31
Blinken OSA Archivum
Рет қаралды 95 М.
Zombie Boy Saved My Life 💚
00:29
Alan Chikin Chow
Рет қаралды 10 МЛН