1980'lerde Türk ekonomisi belgeseli: 2. bölüm

  Рет қаралды 359,341

BBC News Türkçe

BBC News Türkçe

5 жыл бұрын

Yayına hazırlayan: Mahmut Hamsici
BBC Arşivlerinde bu hafta, BBC'nin 1981 yılında Türk ekonomisiyle ilgili hazırladığı belgeselin ikinci bölümü var.
Belgeselde, 12 Eylül 1980'deki askeri darbe sonrası Türk ekonomisinin durumu, dönemin siyasal ve sosyal sorunları eşliğinde anlatılıyor.
Türkiye'deki ekonomik kriz, ülkenin Avrupa Ekonomik Topluluğu'na olası üyeliği, baraj projeleri, göçmen işçiler, sanayi, turizm ve tarımın durumu gibi konular belgeselde ele alınan konular arasında.
Belgeselde çekimler; İstanbul, Ankara, Tarsus, Bursa, İzmit, Keban (Elazığ), Seyhan (Adana) ve Almanya'da yapılmış.
Belgeselde röportajları yer alan isimler arasında iş adamları Sakıp Sabancı ve Rahmi Koç, dönemin başbakan yardımcısı Turgut Özal, dönemin Avrupa Komisyonu başkan yardımcısı Lorenzo Natali de yer alıyor.
BBC Türkçe internet sayfası: www.bbc.co.uk/turkce
Facebook: / bbcturkceservisi
Twitter: / bbcturkce

Пікірлер: 567
@yavuzselimsk3774
@yavuzselimsk3774 5 жыл бұрын
adamların 40 sene önce yaptığı belgeseli bugün bile izlerken sıkılmadım , liyakat sahibi insanlar iş yapınca ...
@mhmt77
@mhmt77 5 жыл бұрын
Aynen katiliyorum,ayrica 40 sene once AET ye girebilecegimizi soyluyor Ozal,hala soyluyoruz AB girebiliriz diye.artik olmayacagina ikna olmamiz lazim..
@buyuktufan3722
@buyuktufan3722 4 жыл бұрын
İngilizlerde de diğer avrupalılarda da çok liyakatlı yönetimleri, iş adamları, siyasetçileri var tabi. Dünya liderleri yetiştiriyorlar, buradaki gibi cemaatçi masalcılar değil.
@noah3949
@noah3949 3 жыл бұрын
burdakilerde anca hacıların hocaların götlerine sürdüğü peçetelerle yemeğe sıcak bir başlangıç yapıyor
@tekinsal8396
@tekinsal8396 3 жыл бұрын
Sakıp Sabancı'nın aksanıyla konuşmasıyla alay ederdik o zamanlar.. bugünün şartlarında adam Türkçe dersi verecek düzeyde konuşuyor adeta.
@EcemYldz
@EcemYldz 3 жыл бұрын
kesinlikle öyle
@semihyazc8286
@semihyazc8286 4 жыл бұрын
2009 senesinde trt de çalıştım. tek gördüğüm şey, göbekli dayıların sürekli çay sigara eşliğinde muhabbet etmeleriydi. BBC 1980'lerde bu belgeleseli çekerken bizimkiler tv alabilmek için listeye isimlerini yazdırıyordu.
@TTTupload
@TTTupload 4 жыл бұрын
kusura bakma da 80 ler de TRT de bayağı iyi belgeseller yapıldı
@Bolu1434Beyi
@Bolu1434Beyi 3 жыл бұрын
trt belgesel şuan on numara göbekli dayılar sigarayı bıraktı galiba
@semihyazc8286
@semihyazc8286 3 жыл бұрын
@@Bolu1434Beyi o izlediğimiz güzel belgeselleri trt dışarıya yaptırıp parayla satın alıyor.Programın sonlarında dış yapımlar gibi bir ibare yazar. trt çalışanları yapmıyor yani. Onların keyfi hala gıcır
@Bolu1434Beyi
@Bolu1434Beyi 3 жыл бұрын
@@semihyazc8286 yazmiyo oyle bnm izlediklerimde
@serhat6355
@serhat6355 3 жыл бұрын
O yüzden satalım gitsin.
@resulozer8518
@resulozer8518 5 жыл бұрын
Adam son noktayı çok güzel koymuş. Mutlu bir evlilik olabilir ama nişanlılığın uzun süreceği kesin.
@huseyinbaykara2134
@huseyinbaykara2134 4 жыл бұрын
Şimdi de "Çok naz aşık usandırır" diyor mudur acaba?
@real43nl38
@real43nl38 4 жыл бұрын
AB yugu atti bile
@halukheris4371
@halukheris4371 3 жыл бұрын
Nişanlılığın uzun süreceğini söylemiyor, siz öyle farz edin diyor. Umudunuzu koruyun çocuklar diyor.
@stanis8040
@stanis8040 5 жыл бұрын
Adamlar bizim sıkıntılarımızı hatta ne yapıp ne yapamıyacağımıza kadar derin bir şekilde analiz etmişler bizi bizden daha iyi tanıyorlar acınak haldeyiz.
@cyrionsaint2840
@cyrionsaint2840 5 жыл бұрын
izleyince insanın aklına bir tek soru geliyor; bir ülke hiç mi değişmez?
@burakyldz1457
@burakyldz1457 5 жыл бұрын
bunun üzerinden yıllar geçti ama yine aynı sorunlar
@atillakhun3697
@atillakhun3697 5 жыл бұрын
Değişti değişti, eskiden dışarı kas göçü vardı şimdi beyin göçü var, beynini kiraya vermiş Olanların da maalesef popülasyonu arttı nüfus da niteliksizleşti...
@atillakhun3697
@atillakhun3697 5 жыл бұрын
Mustafa Yiğit ,,Ortada Türkiye mi kalmış,,!! Siz Sirk deki Cambazı seyretmek ile meşgul iken Yakında o Akdeniz petrollerinde ki hakkın da gidecek emin ol, şu Allah adıyla aldatılma tezgahından bir çıkın biraz gözünüzü açın hayal Dünyasında yaşamayın yahu, ortada Türkiye olmayacak ki Gemi Tır geçişi olsun, ekonomik olarak 2 yılı çıkartacak paran yok Devlet olarak resmi rakamlar ile sabit, para varsa biraz Halk da var ondan sistem yavaş yavaşta olsa devam ediyor, Kimse Avrupa'dan Amerika'dan buraya çalışmaya gelmez saçmalamayın, sadece bir LG Samsung Firmasının yıllık geliri Türkiye' nin iki katı, Türkiye kalkınacaksa güçlü Tarımla Hayvancılıkla Sanayi ile kalkınır, hastalıklı sığırla samanı beraber ithal ederek değil.
@aruilu
@aruilu 5 жыл бұрын
Atilla HUN kardeşim sen belgeseli nerenle izledin bilmiyorum ama karamsar olmadan önce elmayla armudu karıştırma. Saydığın ülkelerin hiç biri 40 sene terörle uğraşmamış 50 senede 5 darbe yaşamamış komşularındaki savaş yüzünden milyonlarca mülteci ağırlamamış. Saydığın ülkelerin hiç birinde insanlar başörtüsü takıyor diye coplanmamış slogan atıyor diye kurşunlanmamış hapsedilmemiş elektrik verilerek askeri marşlar ezberletilmemiştir. Bu belgeselde izlediğin domates üreten pamuk toplayan gecekondu inşa eden insanların çocukları , torunları şuanda ceplerinde iphone altlarında mercedes ile gezmektedir. LG, Samsung gibi firmaların olamaz çünkü sen savaştan , yoksulluktan , siyasi entrikalardan , yeni dünya düzeninden , etnik ve dini çatışmalardan uzak bir asya ülkesi değilsin. Öküzü samanı ithal etmek ve betonarmeye yapılan yatırım hakkındaki eleştirilerin yerinde ancak gözünü bürüyen bir türk islam düşmanlığı olduğu bariz ortada. Sen videoda izlediğin gibi almanyada motor montajı yapan tarla süren adamın çocuğuyken şimdi seni ırgatı yapıp çalıştıran adamlara özeniyor amsterdam , prag gezilerinde uyuşturucuya alkole açık saçık sapkın bir yaşama özeniyorsun. Unutma milletler açlıktan değil yozlaşmadan , ahlaksızlıktan , kültüründen dininden töresinden koptuğunda yok olur.
@aruilu
@aruilu 5 жыл бұрын
Atilla HUN Sen devletin milletin bir yerlere gelsin istiyorsan önce ötekileştirmeyi , ayrıştırmayı , modernleşmeyen kültürünü dinini terk etmeyen aç kalsın ölsün zihniyetini değiştir. Avrupada kimse kilise cemaatine takılıyor , incil okuyor diye coplanmadı yobazlar 2.sınıf insanlar diyerek fişlenmedi. Sen devlet politikası olarak askeri demir yumruğu benimser müslümanı ezelim sömürelim kölemiz edelim hem yaşamını hemde gücünü sömürelim dersen bu sana fetoyu doğurur. Aynı şeyi kürde yaparsan bu pkkyı doğurur. Aslında doğurmaz sana kürdü müslümanı ez diyenler ezilen kürde müslümanada bak size ne getirdim diyerek hediye paketinde sunar bu şer odaklarını. Önce ezer sömürür sonra başına bir kukla atar örgütler finanse eder ve gelişmeye çalışan devletine çelme taktırarak tekrar sömürür. Bu dövüşten galip çıkmak istiyorsan özüne döneceksin onların yaptığına kulak tıkayıp kendi bildiğini okuyacaksın. Ataların nasıl hüküm sürdüyse öyle hüküm süreceksin. Bosnada Halepte Azerbaycanda Pakistanda Afganistanda Endonezyada Bangladeşte nasıl biliniyorsan nasıl mum ile aranıyorsan adaletinle hoşgörünle yaşayacak hüküm sürecek yolunu başkalarının sunduğu gibi değil bildiğin gibi çizeceksin. Bu söylediklerimden benim ÇOMAR,HÜLOĞĞĞ falan olduğumu çıkarıp kulak arkası edeceksin biliyorum ancak benim bu milletin bu toprakların gönlü iman , nezaket , hoşgörü dolu evlatlarına inancım tam. Gün gelecek insanlar videoda konuşan baronlar gibi darbe şakşakçılığının amerikan , avrupai sistemlerin yalakalığının bu ülkeye sadece sorunlar krizler ölümler doğurduğunu kurtuluşumuzun yine kendi kanımızda kendi tarihimizde saklı olduğunu idrak edecektir.
@onuroymaci3623
@onuroymaci3623 5 жыл бұрын
Çekimlerim bir çoğu Adana'da yapılmış. Gezilen kale Yılan Kale, Seyhan Barajı ve Seyhan Baraj Gölü açıkça bahsedilmiş zaten, çiftçilerin gösterildiği bölümlerin çoğu Çukurova toprakları, namaz kılınan camii ise Adana Çifte Minare Camiisi. Konuşmacılardan Sakıp Sabancı'nın da o dönem bir çok fabrikasının Adana'da bulunduğunu ve şirketi bu kentten yönettiğini de göz ardı etmemek gerekiyor.
@gorkema.1896
@gorkema.1896 5 жыл бұрын
Ben de diyom bu camiiyi bi yerden hatırlıyorum diye:D çifte minareymis
@mstfylqz1947
@mstfylqz1947 4 жыл бұрын
Ne açıdan göz ardı etmeyelim
@tayfunsen6085
@tayfunsen6085 4 жыл бұрын
Sakıp Sabancı'nın belgeselin başında konuştuğu yer sanırım şimdiler Sabancı Müzesi yapılan Bebekteki villa.
@boriscankilic9209
@boriscankilic9209 3 жыл бұрын
şimdi git ankara gibi beton olmuş.. rant parsel parsel
@mehmetbekir2500
@mehmetbekir2500 3 жыл бұрын
@@boriscankilic9209 80lerde 40milyon nufus vardı suan iki kati normal değil mi?
@denizkoc362
@denizkoc362 3 жыл бұрын
O donem baska ulkeler de bu kadar kapsamli ve kalite icerikli belgesel yapmak gercekten cok buyuk basari superdi
@emg77792
@emg77792 3 жыл бұрын
İngilizler güzel belgesel yapiyor milliyetçilik pompalanmamış belgesel iyidir dışarıdan bir göz bize bizi, anlatıyor çok güzeldi
@atalaysezen3391
@atalaysezen3391 5 жыл бұрын
Seviyorum bu seriyi
@cemal0571
@cemal0571 5 жыл бұрын
mükemmelsiniz çok teşekkürler paylaşımlarınız için
@nasipkismet2436
@nasipkismet2436 5 жыл бұрын
Hayata karşı tavrım = 17:45
@ardaozmen9265
@ardaozmen9265 5 жыл бұрын
asfasfljsnsalkfsansasfaasfas
@ek1049
@ek1049 5 жыл бұрын
pouahahahaha otlu kafayla ne güldüm
@siyahguc9390
@siyahguc9390 5 жыл бұрын
lan :D
@emreaydin3990
@emreaydin3990 4 жыл бұрын
Bahsedilen Türkiye'nin yapmasu gerekenler ve hedeflediği projelerin şu an yapılmış olduğunu bilmek güzel bir duygu
@devilman7048
@devilman7048 3 жыл бұрын
06:40 Bey amcamız burnunu islami usüllere göre karıştırıyor dikkat ediniz
@uccoskun
@uccoskun Жыл бұрын
evet, adamlarin 1980 li oldugu seviyeleri yakadik.
@sarpoztugran569
@sarpoztugran569 5 жыл бұрын
Doğru ekonomik hamlelerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kanıtlanmıştır bu videoda. Daha hala rekabetçi piyasa ortamını kurulamamasından geç, teknoloji ar-ge yürütülmesinden çok uzağız ülke olarak. Son nokta olarak da enflasyon ile başa çıkıması gerekiyor.
@daryusdaryusify
@daryusdaryusify 4 жыл бұрын
Bu ne kadar güzel bir belgeseldir yahu! Tespitler, teşhisler tam nokta atışı. Ayrıca çekimlerin çoğunun Adana'da çekilmiş olması da beni ayrı duygulandırdı. Muazzam. Tebrikler ve teşekkürler BBC ve Nick Harman
@metehanturkyilmaz5707
@metehanturkyilmaz5707 5 жыл бұрын
Zamanda yolculuk gibi oldu🙂🙂🙂 Teşekkürler Bbc 👍
@xxgamingxzzz
@xxgamingxzzz 5 жыл бұрын
Müthiş olmuş ya
@gitar-adam
@gitar-adam 5 жыл бұрын
O tarımdaki %60 şehirlere boca edilmemeliydi.
@eyyubi1538
@eyyubi1538 3 жыл бұрын
Belkide belgeselde görünen 2 adamım fabrikasında çalışmak için göç ettiler şehre belkide o zaman planlandı elimizde olan tek şeyin tarımın bitirilmesi
@asinemli
@asinemli 5 жыл бұрын
çok güzel bir belgesel. elinize sağlık BBC. zamanlaması da manidar olmuş.. :)
@hakkanyildirim5323
@hakkanyildirim5323 3 жыл бұрын
Great historically documentary, what a remarkable achievement. I have even greater respect for businessmen and their visions . Mr Koc ,Sabanci and former prime minister Özal
@bloodtheshadowmaster
@bloodtheshadowmaster 3 жыл бұрын
Çok güzel bir yayını paylaştığınız için teşekkürler. Ancak 16:9'a çevirmek için orijinal kadrajı kesmeden, 4:3 yayınlasaydınız daha güzel bir seyir olurmuş. Yine de mükemmel bir içerikte küçük bir pürüz. Teşekkürler.
@adncr1261
@adncr1261 3 жыл бұрын
Bizden iyi bizi analiz etmişler👌👌👌
@boriscankilic9209
@boriscankilic9209 3 жыл бұрын
40 yıl önce demiş ki eğer parasal sıkıntı olmazsa değer kaybetmezse türkiye gençliği aç kalmaz demiş 2000 lerde ... adam bile anlamış gençliğin sıkıntı çekeceğini
@eyyubi1538
@eyyubi1538 3 жыл бұрын
40 yıl öncede fakir ülkeymişiz hala fakir ülkeyiz hatta kurulduğundan beri fakiriz bu işte bir iş var
@cesurarts7319
@cesurarts7319 4 жыл бұрын
Türk kadını dikenli pamuk tarlasında nadide bir çiçektir.
@o7StarCitizen
@o7StarCitizen 5 жыл бұрын
Umarım böyle kaliteli içerikler gelmeye devam eder.
@saqalliadam5118
@saqalliadam5118 5 жыл бұрын
Çox gözel belgesel.sanki geçmişe biranlık yolculuk yapdım
@serdarjoshua5840
@serdarjoshua5840 5 жыл бұрын
mükemmel
@EfeCanZeybek
@EfeCanZeybek 5 жыл бұрын
İngilizlerin bizi bizden daha iyi anlamaları ve çözüm yollarını sunmaları, bizim için resmen strateji acizliği
@atillakhun3697
@atillakhun3697 5 жыл бұрын
Modern Çağa göre arada en az 150 yıl Bizden öndeler; eğitim teknoloji yönetim ne aklına gelirse...
@akhan9669
@akhan9669 5 жыл бұрын
Sizin sarı zeybekten olmasın????
@atillakhun3697
@atillakhun3697 5 жыл бұрын
AK HAN ,,,,,,,Acizliğin Kimden nereden nasıl geldiği Tarihe işlenmiş,, boşuna uğraşmayın,!! İngilizler Savaş Gemilerini İstanbul'a demirlediğinde Padişah ve Avanesi bavulu hazırladığında; Mustafa KEMAL binbir yokluk içerisinde Anadolu'ya geçip Kurtuluş Savaşını başlattı ve bu Milletin namuslu Evlatları ile birlikte eşsiz mücadeleyi kazandı...
@lethean1757
@lethean1757 5 жыл бұрын
@@atillakhun3697 sen mustafa kemal olmayan bir acizsin ama ve tanidigin her birey
@adncr1261
@adncr1261 3 жыл бұрын
@@atillakhun3697 kahramanlıkta üstümüze yoktu. Şimdiki halimize bakın. O yıllardan daha beter olmuşuz. Artık Çukurova da pamuk bile yetişmiyor
@closery
@closery 5 жыл бұрын
"Değişim yavaş yaşanıyor. Ancak nüfus her 20 yılda bir ikiye katlanıyor ve bu durum sürdürülebilir değil." BBC - 1981 Şuanda 2018'de bırakın yavaş ve ileri değişimi, geriye doğru gidiyoruz. Günü kurtarma düşüncesiyle ülke yönetilirse böyle olur.
@eyyubi1538
@eyyubi1538 3 жыл бұрын
Geriye doğru gitsek ne olur geriyi gördük işte 1980 ne gitsen ne olur 1940 a gitsen ne olur yine yoksulluk yine avrupanın dalga geçtiği belgeselde fakir türk halkı olacaksın adamlar siz bizim avucumuzun içindesiniz mesajı vere vere belsesel yapmışlar
@Legend_LEO_
@Legend_LEO_ 4 жыл бұрын
beyler 2023 den geliyorum keşke 2020 de kalsaydık diceksiniz bunlar iyi günleriniz tadını çıkarın
@devilman7048
@devilman7048 3 жыл бұрын
06:40 Bey amcamız burnunu islami usüllere göre karıştırıyor dikkat ediniz
@user-ug1se2hp3v
@user-ug1se2hp3v Жыл бұрын
2023 ten yazıyorum sırada daha kötü günler var
@yavuzbuyukzeren1350
@yavuzbuyukzeren1350 5 жыл бұрын
üçüncü bölüm var mı? @bbc_turkce ?
@noftraX
@noftraX 3 жыл бұрын
81 yılına dönüp çekerler 3 ü
@fatih4656
@fatih4656 5 жыл бұрын
devam mi var mi?cevap bekliyoruz
@cemal0571
@cemal0571 5 жыл бұрын
3. bölüm gelcekmi yoksa bittimi ?
@fatih4656
@fatih4656 5 жыл бұрын
geldi izleyelim hemen
@deguberseg9878
@deguberseg9878 5 жыл бұрын
sakıp sabancı çok ileri görüşlüymüş,tam bir iş adamı
@lethean1757
@lethean1757 5 жыл бұрын
gercekten mi? herseye iyi olacak diyor hicbir realiye yok
@hafizepeker8926
@hafizepeker8926 3 жыл бұрын
zeki geleceği gören insandı mekanı cennet olsun
@mustafasevdal1922
@mustafasevdal1922 5 жыл бұрын
Sabancı bize gelince kayserilice konuşuyor belgeselde yabancılara baya kibar konuşmuş.Vah Vahhh tukiyam
@eminkaya5033
@eminkaya5033 4 жыл бұрын
Harbiden demek televizyonda şov yapıyormuş :d
@Lot-4656
@Lot-4656 3 жыл бұрын
Numaracilar
@redd9017
@redd9017 14 күн бұрын
Zenginlerin hiç bir lafina inanilmaz
@CemSaydam
@CemSaydam Жыл бұрын
35 yaşında biri olarak, koca 8 yıllık ilköğretimde öğrendiğimden daha fazlasını bu video ile öğrendim.
@safaaltunsoy5844
@safaaltunsoy5844 5 жыл бұрын
6:39 is the best summary of our motherland. Past, now and future.. To be continued.
@ahm016x
@ahm016x 5 жыл бұрын
6:16 da güzel bir özet..
@safaaltunsoy5844
@safaaltunsoy5844 5 жыл бұрын
@@ahm016x 😂👍
@yitiknovelist
@yitiknovelist 5 жыл бұрын
that man picking his nose is actually preparing food for you, store that mucus, cook it well, you'll need it amkodumun yavsagi sumuk derdinde.. ogle yemegin o senin ac kalcan ilerde
@rasal_ghul
@rasal_ghul 4 жыл бұрын
kurdish prince kürt lütfen
@kalikula71
@kalikula71 5 жыл бұрын
Teşekkürler BBC
@eyupcankaya7677
@eyupcankaya7677 5 жыл бұрын
Sakıp Sabancı ne güzel Türkçe konuşuyor hem anlaşılır hemde havalı. Sakıp Sabancı oldunu bilmesem Anadolu köylüsü derim
@ahm016x
@ahm016x 5 жыл бұрын
E zaten öyle, rahmetli kayserili anadolu köylüsüydü..
@alkara21
@alkara21 5 жыл бұрын
Evet bir istanbul Türkçesi değil ama oldukça anlaışılır ve akıcı konuşması var. Anadolu köylerinde daha kötü yuvarlanan bir konuşma vardır. Ayrıca havasıda kendi tarzında oldukça başarılı diyebilirim. İlla elitizm kokmasına gerek yok. Önemli dış elitizim değil kafanın içindeki eltizimdir.
@emrahyalcin
@emrahyalcin 4 жыл бұрын
eyüp can kaya şu videoyu izleyip de bu çıkarımı yapman zaten videoda anlatılan sorunun kaynağı. Olaya kendini vermiyorsun. Sorun o değil. Hatta o dediğin şey bi sorun değil. Dil insanlarla anlaşmak için vardır. Ne anlattığın nasıl anlattığından önemlidir. Tabii ki nasıl anlattığın da öenmlidir. Ama sorun dil’i ilgilendiren bir mevzu değilse ozaman kıyaslarsan göreceksin ki sorunu ve çözümü anlaşılabilir kılmak anlatım şeklini mükemmelleştirebilmekten çok daha üstündür ve çok daha ehemmiyet arz eder. İletişimin, özellikle dilin, doğru kullanımı insanlarda iş yapabilme kapasitesi üzerinde bir etkisi olduğuna inanan bir insan olarak söylediğimi de belirtmek isterim.
@safakacar3965
@safakacar3965 5 жыл бұрын
1981 yılı hala tüm canlılığıyla anılarımda... o yılın başında okur yazardım artık... 12 eylül faşizmini anlayıp acılarını ve yıkımını değerlendirecek yaşlar henüz uzak sayılırdı ama belgeselin turizmle ilgili kısmındaki gibi o henüz genç yollardan bakir beldelere gidilirken neredeyse yarım saatte bir jandarma çevirme yapardı... öte yandan bugünkü güzel tesis standartlarını daha hayal bile edemiyorduk ama sabah vaktinde gazino-restoran kırması bir yerin gölgesinde rüzgarı hissederek o yedigünleri, gazozları içerken milliyet çocuk dergisine, çizgi romanlara dalıp gitmenin zevki, heyecanı bir başkaydı... sinemaya gitmek neredeyse bir partiye gidip eğlenmek kadar heyecan veren ve iz bırakan bir faaliyetti...tabii şanslı çocuklukların genel renkleri bunlar belki de... bugünkü küçüklerin dünyasını peşin hükümle ve uzaktan bakıp küçümsemek istemem...
@reshad8570
@reshad8570 3 жыл бұрын
Keske Rahmi Koc basbakanlik yapsaymis. Son derece makul bir adam oldugu izlenimini birakti uzerimde.
@Nasil-Yapmali
@Nasil-Yapmali 3 жыл бұрын
Zaten ülkeyi koç ve sabancı yönetiyor
@deredentepedengel
@deredentepedengel 4 жыл бұрын
Çok ağarıma gitti
@devilman7048
@devilman7048 3 жыл бұрын
06:40 Bey amcamız burnunu islami usüllere göre karıştırıyor dikkat ediniz
@kenanilbey4217
@kenanilbey4217 3 жыл бұрын
En akıllıca rahmetli sabancı konuşmuş.
@hakanbey6071
@hakanbey6071 3 жыл бұрын
Belgesel super ya
@boomboxia6908
@boomboxia6908 3 жыл бұрын
Thank you for obcektive reality.
@kurutmazkaucukyumusatici3311
@kurutmazkaucukyumusatici3311 5 жыл бұрын
Türk insanı bireysel olarak iyi bir iş yaptığında başta yakın çevresi hasetlik yapar. arkasından devlet vergi alır ama nasıl vergi. Çok kısa bir süre sonra dürüst bir insansanız tebrikler iflas ettiniz. Galiba Samsun da bir adam uçak yapıp ceza almıştı. Adamın biride dereden elektrik üretmiş. Adamcağıza tarifsiz bir ceza verildi. Yani bu ülkenin kanunu hiç bir şey yapmamak en iyisidir.
@kurutmazkaucukyumusatici3311
@kurutmazkaucukyumusatici3311 5 жыл бұрын
Torpil diye bir şey vardır. Maaş almak için kullanılır. Hepsi müslümandır ama torpil haram değilmiş. Sınav sorularını falan çalmak sevap sayılır.
@TurgayUrla
@TurgayUrla 5 жыл бұрын
Turist sayısı 40 milyona yaklaşıyor sanırım, yalnız 1 ton buğdayın 1 varil ham petrol olmasına ne demeli.
@nasipkismet2436
@nasipkismet2436 5 жыл бұрын
Rahmi Koç'taki karizma > Türkiye'nin milli geliri.
5 жыл бұрын
Evet o zaman Kore'nin zengilnleri yerli araba yapmaya çalışırken koç Türkiye'de sadece montaj yapıyordu. Hakikaten deveye diken......
@anl474
@anl474 5 жыл бұрын
Şekilci tiplerden ne bekliyorsun ? Cem Uzan'ı da sever bu mallar.
@admadmsoyadm4577
@admadmsoyadm4577 5 жыл бұрын
Ahmak!
@muhammet_ikbal
@muhammet_ikbal 5 жыл бұрын
milli liderimi yuhhhh :))
@stannisbaratheon5939
@stannisbaratheon5939 5 жыл бұрын
sırf başka markaların lisanslı arabalarını montajlamak için yerli araba projelerini desteklemeyip köstek oldu şimdi bizimle aynı zamanda araba üretmeye çalışan koreye bak bide bize bak adamların arabaları tüm dünyada rağbet görüyor biz ise montaj yapmaya devam ediyoruz
@golgeleringucuadna6370
@golgeleringucuadna6370 5 жыл бұрын
Avrupa ile hala nişanlıyız aradan neredeyse 40 yıl geçmiş, zamanında Turgut Özal demişti uzun ince bir yol diye
@mahmutylmaz4175
@mahmutylmaz4175 5 жыл бұрын
bir güney kore kadar olamadık ya...
@trebadi9060
@trebadi9060 3 жыл бұрын
z kuşağı bomba gibi geliyor...
@arifyigitar642
@arifyigitar642 4 жыл бұрын
Adamların temel stratejisi ülkenin yatırım yapabilmesi için sürekli dış krediye bağlamak bunların başını da imf çekiyordu.İmf borçlarını sıfırladık ve şu an savunma sanayiinde yüzde 70 kendi teknolojisimizi kullanıyoruz.Doğru adımlar atılmaya devam edilirse diğer sektörlerde yerli üretim yaparak hem ekonomide hem de askeri alanda 10 büyük ülkeden biri olmamız kaçınılmaz.
@guchangur3432
@guchangur3432 3 жыл бұрын
rahmi koça bak ne yakisikli imiş gençken
@mehmetegegozutok1822
@mehmetegegozutok1822 3 жыл бұрын
OO mustafa 2 reyiz sana da selamlar
@yitiknovelist
@yitiknovelist 5 жыл бұрын
yorumlarda '6:39 'daki adamin burnunu karistirmasi, memleket sorununun kaynagiymis. bunu ogrendim. aferin.. yola devam!
@lethean1757
@lethean1757 5 жыл бұрын
evet yokluk cehalet vs
@Nothingmatters151
@Nothingmatters151 4 жыл бұрын
nick entry
@ynsbalikci
@ynsbalikci 3 жыл бұрын
Belgeselin üzerinden 41 yıl geçmiş, Lira hala değer kaybediyor. Dolar 8,11 olmuş, maalesef o zamandaki umutlar hala boş.
@brrkbtl
@brrkbtl Жыл бұрын
18.50
@ekinaydemir2283
@ekinaydemir2283 4 жыл бұрын
3:58 Çukurova Üniversitesi
@Tubatubatubatubatuba
@Tubatubatubatubatuba 4 жыл бұрын
6:39'da burnunu karıştıran amcayı koymaları :D
@devilman7048
@devilman7048 3 жыл бұрын
Bey amcamız burnunu islami usüllere göre karıştırıyor dikkat ediniz
@ethem5360
@ethem5360 3 жыл бұрын
@@devilman7048 Sünnet mi hocam 😁😜🤓
@baydin9647
@baydin9647 3 жыл бұрын
Resmen çağ atlamışız
@Guidetr
@Guidetr 5 жыл бұрын
ASLA yaşanmayacak bir evlilik. bir rüya.. AB
@devilman7048
@devilman7048 3 жыл бұрын
türkiye evlenme teklifi etti bakalım düğün ne zaman
@huseyinbaykara2134
@huseyinbaykara2134 3 жыл бұрын
değişen bir şey yok.
@tanerdenizhan5984
@tanerdenizhan5984 5 жыл бұрын
Arastir>>>>> 1) Kapitülasyon 2) Osmanli Bankasi 3) Galata Bankerleri 4) Duyunu Umumiye
@lethean1757
@lethean1757 5 жыл бұрын
arastie >>>> uluslararasi ekonomi cehaletin sonuclari beyaz ulke ne demek
@hamsitava6711
@hamsitava6711 3 жыл бұрын
41 yıl olmuş değişen şeyler sadece binalar ve insanlar. Sorunlar aynı yerinde duruyor.
@ino1974
@ino1974 5 жыл бұрын
Özal'ı daha o zamanlarda pişirip sahneye çıkarmaya başlamışlar..Özal ilk 4 yılında yaptığı icraatları sonraki döneminde yapsaydı Türkiye şimdi bambaşka olurdu..
@eyyubi1538
@eyyubi1538 3 жыл бұрын
Aslında o barajlarjn yapımından sonra terör örgütleri kuruldu baktılar gelişiyor Türkiye başımıza çorabı ördüler elektrikden gelen kazancı bu sefer bu sefer silah satın almaya harcadık
@ino1974
@ino1974 3 жыл бұрын
@@eyyubi1538 Barajla alakası yok, elektrik üretimi ancak bizim kendi ihtiyacımızı karşılıyordu, bir gelir elde etmiyorduk.
@billhassa
@billhassa Жыл бұрын
Değişen bir şey yok yani.
@vitocarlone61
@vitocarlone61 4 жыл бұрын
Guzel Ulkem
@ortayakarsk4027
@ortayakarsk4027 5 жыл бұрын
Videonun son cümlesi çok manidar
@wayrentacar4332
@wayrentacar4332 3 жыл бұрын
Koç ve sabancının ticaret stratijeleri ne kadar farklı biri tam geleneksel diğeri tam dışarı açılımcı
@kinalbars
@kinalbars 5 жыл бұрын
Gorevli ailelerede belgeselde yer verilmesi cok manidar .
@dobermanclub7657
@dobermanclub7657 5 жыл бұрын
Yorumlarda herkes ülkemizin Halen gelişemediğini yazmış yahu önce bir kendimize soralım ülkemizin kalkınması için ne yapıyoruz ve ne kadar faydalı olabiliyoruz?her şeyi devletten beklemeyin artık,KZfaq,İnstagram,Facebook ları ağlamak için kullanmayalım.artık bizlerde bir şey akıl edelim dünya kullansın!
@lethean1757
@lethean1757 5 жыл бұрын
insanlarin zihniyeti yeterli degilse kalkinamazsan biz bir beyaz ulkesi degiliz benimde gucum olsa cikicam gidicem ne isim olur burada azcik guc azicik para bulan burda kalmiyor bunun sebebi yoksulluk degil bunun sebeni mentalite gidip beyaz ulkede yasarim kanser olmam daha az enerjiyle daha cok sey edinirim
@alihansen2643
@alihansen2643 2 жыл бұрын
Doberman Club aynen öyle en çok sinir olduğum şey sürekli "değişen bir şey yok" "bir ülke hiç mi gelişmez" gibi yorum atmalar işte bu yüzden gelişemeyiz icraat lazım icraat ağlamakla olmaz.
@yasinkaraca4840
@yasinkaraca4840 5 жыл бұрын
Lorenzo Natali tam bir Venedik tüccarı ne yardan ne serden vazgeçmiyor böyle bir avrupalıya saygı duyarım.
@kbaydin
@kbaydin 5 жыл бұрын
Kim almış bu kadar borcu? bir bilen varsa miktarıyla bilgilendirebilir mi?
@eyyubi1538
@eyyubi1538 3 жыл бұрын
1980 ne kadar neden baraj yapmayı düşünmeyip de durmadan dışardan elektrik almışlar
@Wayne1897
@Wayne1897 3 жыл бұрын
14:01 Bu çocukların sayı olarak çok olması gelecekleri bakımından bir sorun. belgeseldeki en doğru söylemlerden biri herhalde
@trebadi9060
@trebadi9060 3 жыл бұрын
15:17 Ramiz dayı'da namaz kılıyomuş 1980 lerde asdsadsadsad
@BuLuT-_
@BuLuT-_ 5 жыл бұрын
Ne mıymıntı milletmişiz halâda öyleyiz gerçi. Bi güzel de yerden yere vurmuş bbc izlerken utandım..
@devilman7048
@devilman7048 3 жыл бұрын
Bey amcamız burnunu islami usüllere göre karıştırıyor dikkat ediniz
@ethem5360
@ethem5360 3 жыл бұрын
@@devilman7048 Dakikayı yazmamışın reyiz 😃
@potemkin8606
@potemkin8606 3 жыл бұрын
12:16 Isn't that Rick Steves?
@bekirsaltann
@bekirsaltann 5 жыл бұрын
Kendimize sormamız gereken şu; Refah bir seviyeye çıkabilmek için ben bu ülkeye ne kazandırabilirim? Üretimi, gelişimi başkalarının göreviymiş gibi ona buna mal etmek kolay. Hepimiz bu gelişim de bir rol sahibi olmaya çalışmalıyız
@lethean1757
@lethean1757 5 жыл бұрын
kapitalin var mi?
@selamikaplan5153
@selamikaplan5153 5 жыл бұрын
O yıllarla bu yılların arasındaki fark , o yıllardaki siyah resim, bugünki resim ise renkli, yani sadece renk degişti, keşke renk degilde resim degişseydi.
@irfanbozkurt9194
@irfanbozkurt9194 4 жыл бұрын
abarttın be kanka
@alyosaseryoja8408
@alyosaseryoja8408 4 жыл бұрын
5:16 aklımı karıştırdı. adanada yaşayanlar için arap demiş, emin olamadım
@dogukankaya7090
@dogukankaya7090 4 жыл бұрын
kürtü arap sanmış
@taycanvatansever6932
@taycanvatansever6932 3 жыл бұрын
Tarsus fellahlari diyor serap
@dogukankaya7090
@dogukankaya7090 3 жыл бұрын
@@taycanvatansever6932 fellahlar hatay da değil mi
@paramedic_9387
@paramedic_9387 3 жыл бұрын
değişen bişey yok gibi sanki Türkiye günümüzdede bir çok problemin içerisinde
@yunusemre-up2hm
@yunusemre-up2hm 4 жыл бұрын
Rahmi koç 1980 de yaşlıymış 😂
@clgndemokrat2102
@clgndemokrat2102 4 жыл бұрын
muhtemelen 50 li yaşlarında o zaman. hâlâ yaşıyor
@labbirent
@labbirent 5 жыл бұрын
diğer gelişmiş ülkelerin altında ezilmemizin nedeni onların bizden nefret etmesi değilmiş demek ki. biz gerek düşünce yapımızla ,gerek icraatlarımızla onlardan geri kaldığımız için zaten kendi derdimizle baş başa kalmışız.
@eyyubi1538
@eyyubi1538 3 жыл бұрын
çok erken uyanıp geliştiler biz uyanamamışız onlar makineleri yaparken biz satın alan taraf olduk ama onların bizden nefret etme kısmı da var adamlar pkkyı kurup bedava tonlarca silahı verdiler sonra bize onlarla savaşmamız için silah sattılar, bu ülke kurulduğundan beri yoksulluk çekiyor gelişmiyorsa bizim bilmeğimiz farklı nedenleri vardır
@alihansen2643
@alihansen2643 2 жыл бұрын
@@eyyubi1538 Rus yarbayın bir sözü var; Nitekim Atatürk yanlış milleti ve ülkeyi kurtardı.
@yuvatxw
@yuvatxw 5 жыл бұрын
bu nedemek 2018 yılında gene 80 lere geri döndünüz 40 yıl geri gittiniz demek
@ozanareyiz7773
@ozanareyiz7773 Жыл бұрын
21:45 öyle olmadı maalesef.
@zingirdak
@zingirdak 5 жыл бұрын
Nasıl 1980 yaaa adamlar bu günleri anlatıyorlar ?
@Kartanedi
@Kartanedi 5 ай бұрын
Tarımla uğraşan yüzde altmışlarda şuan düşük bazı şeyler aynı kalmış enflasyon ve devalüasyon ama Türkiye’mden daha güzel ülke yok
@mahmutkalkan2178
@mahmutkalkan2178 3 жыл бұрын
2000 yılı nüfus tahminini tutturamamışlar.. Bırakın 2000'i şu an 2021'e girdik bugün bile nüfusumuz o tahminin 6-7 milyon gerisinde. Yani şimdi bu durum iyi mi, kötü mü çözemedim..😁
@omerlevent1727
@omerlevent1727 3 жыл бұрын
şu an nüfus ideal genç nüfus artmalı ama bu korona her yeri etkiledi
@bilalldu
@bilalldu 2 жыл бұрын
turizm tamam da ekonomiyi yüksek teknolojiyi ve gelişmiş kentleri hala gerçekleştiremedik
@muratsenturk5365
@muratsenturk5365 5 жыл бұрын
Sorun montaj üretimi yani her şeyi dışardan alıp montajını yapıyoruz bu bir gelir elde etmez birde o zamandan beri turist potansiyelimize ulaşamadık bu yıl 27 milyon turist geldi 4 ay daha var 8 milyon daha gelse 35 milyon sayısı çok az senelik 100 milyon turist sayısına ulaşmamız lazım hep diyorum eğer İtalya hala batmadı ise gelen turist sayısından dolayı batmadı
@flagellvm_dei
@flagellvm_dei 5 жыл бұрын
100 milyon turist ne demek farkında mıısın? Şu an dünyada yıllık 100 milyon turiste ev sahipliği yapmış bir ülke yok. Yılların şampiyonu Fransa bile hâlâ 80-85 milyon aralığında gider gelir. Elbette olsun isteriz, ama bu ne dünyanın şu an gidişatında, ne diğer ülkelerin rakabetçilikleri ile mümkün olan bir durum değil maalesef.
@atillakhun3697
@atillakhun3697 5 жыл бұрын
Turizm iyide Oteller verilen 20-25 yıllık teşvik kredileri Kimin cebinden çıkıyor?? Sonrasında bu Otelcikler Kimlere satılıyor?? Turisti İngiltere'den Avrupa'dan Kim hangi yabancı şirket özellikle sahibi ortaklı olduğu Otellere getirip arada parayı götürüyor?? Zamanında 90 lı yıllarda Beşiktaş'taki Conrad Otelin arazisi Devletindi, bu günkü Bel-Tur eski adı Turing olan Devlet iştiraki Firma ile Conrad otel "sermaye Bizden işletme Yabancılardan" hesabı ortaklığa dayalı yapıldı ve açıldı, 2-3 yıl geçmeden ne hikmetse zarar gerekçesi ile Turing hisselerini Conrad'a bedavadan devir etti, yerin Sahibi malın Sahibi Türkler değilde dışarıdan gelen işletmecisi aldı her şeyi T Özal zamanında, 30 yıl oldu Conrad Conrad taş gibi yerinde maşallah, Bize de 1 gece konaklamak nasip olmadı şu üç günlük Dünyada. Ayrıca Ekonomistler Uzmanlar özellikle Her şey dahil gibi sistemlerin güneş Deniz Turizminin Dünya da karlılığı en düşük Ülkeye fazla bir şey kazandırmayan Turizm şekli olduğu görüşündeler, buda önemli.
@JohnVoxville53
@JohnVoxville53 3 жыл бұрын
2019'da Türkiye dünyada en çok turist çeken 6. ülkeydi. Fakat iş turizm gelirlerine gelince çok daha alt sıralarda yer aldık. Bizim turizm stratejimiz tamamen low-cost'a dayalı. Bu yüzden gelen turistler de Avrupa'nın en leş kitlesi ve ruslar. 80 yaşındaki Alman dayılar gelip emekli maaşıyla ülkesinde 2 haftada harcayacağı paradan daha azını harcayarak her şey dahil tatil yapıyor. Uçak bileti de dahil buna. Bu turistten 200 milyon tane de getirsen hayır gelmez. Turizmi geliştirmek istiyorsak bizim daha nitelikli turistlere ihtiyacımız var. Ama en nitelikli turizmin bile 85 milyon nüfusu doyuracağını düşünmek hayalperestlik olur. Özgür Demirtaş'a bağlamak istemiyorum ama bize teknoloji üretimi lazım, yazılım lazım. Asıl bacasız sanayi yazılımdır.
@kemoshux5691
@kemoshux5691 3 жыл бұрын
Tabii Türk Lirası o zamanlar da değer kaybediyor. Hiç şaşmaz...
@aozgurkadioglu
@aozgurkadioglu 4 жыл бұрын
uzun nişanlılık süresi hala devam ediyor :) Türkiye avrupa'yı bir çok anlamda yakaladı 2000 lerde 90 milyon olmayı öngörüyorlarmış 2020 de 81 milyon olumlu taraflarından baktım biraz
@devilman7048
@devilman7048 3 жыл бұрын
06:40 Bey amcamız burnunu islami usüllere göre karıştırıyor dikkat ediniz
@ZD99380
@ZD99380 5 жыл бұрын
8:38... Keban'dan Bağdat google haritalara göre 976 km imiş, belgesel ise 5000 km diyor, atmışlar galiba :)
@stanis8040
@stanis8040 5 жыл бұрын
ingiltere bağdat arası 5 bin kilometre karıştırmışlar galiba :)
@mahmuterkan6645
@mahmuterkan6645 5 жыл бұрын
Nehrin uzunlugunu kastetmeye calismis galiba ama yine de baya abartmis
@st103650
@st103650 5 жыл бұрын
Bızimkilere sordularsa burası kaç km diye kesin abarttılar salladilar.. hoş BBC araştırmadan iş yapmaz ya.. adamlar kraliçesi bile elestirebiliyorlar kendi kanallarinda
@closery
@closery 5 жыл бұрын
Olum 1980'de çekilmiş bir belgesel. O günlerde kim bu değerleri düzgün olçüyor ki kayıt olsun
@mahmuterkan6645
@mahmuterkan6645 5 жыл бұрын
Yunus Emre Kepler 17.yuzyilda gezegen haraketlerini formulize etmis.
@MUSTAFASAHIN-mq4tv
@MUSTAFASAHIN-mq4tv Жыл бұрын
hakikaten bizi çok iyi biliyor çok iyi tanıyorlar şaka gibi ama gerçek 1980 de
@mustafasarguzel3725
@mustafasarguzel3725 3 жыл бұрын
Turkey is most beautiful country and I believe that , when the external forces left our country and gone their country , we will rising up like europe country.
@savasyldz4910
@savasyldz4910 5 жыл бұрын
turızım bacasız sanayıdır. ama gel gorkı bunu degerlendıremıyoruz. Gelen turıstı nasıl yolsam dıye bakıyoruz.
@ppc7457
@ppc7457 3 жыл бұрын
turizm en büyük palavradır. sanayi falanda değildir.
@fatihuzyonum203
@fatihuzyonum203 3 жыл бұрын
dünyayı sömüren güçler her şeyin hesabını yapıyor 2020 güçlü bir ülkeyiz...….
@aykutkeles8229
@aykutkeles8229 5 жыл бұрын
Rahmi Koç u izleyince Ali Koç geldi aklıma.Ali Koç başkan Fenerbahçe şampiyon
@user-ug1se2hp3v
@user-ug1se2hp3v Жыл бұрын
O günelere daha var anlaşılan :)
@yavuzyavuz5763
@yavuzyavuz5763 3 жыл бұрын
Adanada yaşayan biri olarak..Ve yıl 2020 sabancıların adanada tek bir fabrikası yok hepsi kapandı..tarım bitti sanayi bitti..adana her haliyle bitik bir durumda artık maalesef
@ppc7457
@ppc7457 3 жыл бұрын
suriyelileriniz var YETMEZ Mİ, tepe tepe kullanın
@Lot-4656
@Lot-4656 3 жыл бұрын
Kapatmasaydilar.Efendileri ne derse onu yapiyorlar demek.Konusmasi duzgun ama bize karsi koyluymus gibi konusuyirdu tvlerde, kendini halktanmis gibi gostermeye calisan bir iki yuzluluk.
@havakuvvetleri2.anajetussu534
@havakuvvetleri2.anajetussu534 8 ай бұрын
Saçmalıyorsunuz tarım nerede bitmiş Allah aşkına? Adana'ya sasanın dev gibi sanayi yatırımları var neyin kafasını yaşıyorsunuz siz
@muratgumus2754
@muratgumus2754 3 жыл бұрын
Ali Koç çok benziyormus babasına,
@fora1461
@fora1461 5 жыл бұрын
13:26 Müslüm Baba
@devilman7048
@devilman7048 3 жыл бұрын
Bey amcamız burnunu islami usüllere göre karıştırıyor dikkat ediniz
@KafamnTas
@KafamnTas 5 жыл бұрын
İphone X < 7000 Asgari Ücret < 1600 Bu acıklayıcı galıba ...........
@TheFero1985
@TheFero1985 5 жыл бұрын
Iphone kulanma o zmn aqccc
@lethean1757
@lethean1757 5 жыл бұрын
@@Lamprs iphone kaliteli bir telefon marka payi kalite yaninda aslinda o kadar yuksek degil birak iphonu kaliteli bir gitar 10bin tl ustu ne yapicaz bunu al sanattan eksik kaldik ev studyosu ekipmanlari ayni sekilde tum elektronikler bu sekilde sen cin mali telefonu kullanip senedr veya 2 senede bir degistirip mutlu hissedebilirsin kendini
Vehbi Koç Belgeseli | 1992 | 32. Gün Arşivi
1:07:11
32.Gün
Рет қаралды 2,2 МЛН
КАКОЙ ВАШ ЛЮБИМЫЙ ЦВЕТ?😍 #game #shorts
00:17
Заметили?
00:11
Double Bubble
Рет қаралды 3 МЛН
Super sport🤯
00:15
Lexa_Merin
Рет қаралды 20 МЛН
1979 yılında Türkiye: Ecevit, Demirel ve Türkeş BBC'de
16:24
BBC News Türkçe
Рет қаралды 264 М.
1980'lerde Türk ekonomisi belgeseli: 1. bölüm
23:37
BBC News Türkçe
Рет қаралды 944 М.
Nevbahar Koç ile 1 Fincan Kahve 40 Soru | Selamlique Istanbul
7:38
Selamlique Istanbul
Рет қаралды 218 М.
Mustafa Koç 5N1K Özel Yayını
46:34
Cüneyt Özdemir
Рет қаралды 170 М.
Koç Holding nasıl doğdu: Vehbi Koç'un gerçek öyküsü
16:58
Barış Soydan
Рет қаралды 728 М.
КАКОЙ ВАШ ЛЮБИМЫЙ ЦВЕТ?😍 #game #shorts
00:17