2023.05.27. A megszűnt 64-es vasútvonal életre kel, avagy Palotabozsok állomás vasútmúzeum & hajtány

  Рет қаралды 12,064

Becsky András

Becsky András

Жыл бұрын

Erre nincsenek szavak! Ez a kis vasúti múzeum nekem nagyon betalált! Mert hogy bármilyen furcsa is, élő. Már több mint egy éve halogattam az első látogatást, de mostantól bizonyosan sűrűbben megyek arrafelé! :-) Palotabozsok 2003-ban végleg felhagyott állomásába tényleg élet költözött, és nem is akármilyen! Ludvig Károly és lelkes kis segítő csapata jóvoltából az állomás nem csak él és virul, de igazi vasúti attrakcióvá nőtte ki magát! Felsorolni is nehéz lenne mi minden van ott, de azért mégis megpróbálom. Működő fénysorompó fedezőjelzővel, tekerős sorompó, hangosbemondás Szalóczy Pál hangjával, működő, szépen felújított váltók, sínautó egy zöld Trabant 601-es kombi formájában, és most már működő motoros hajtány is rendelkezésre áll. Ami kell is, mert Bátaszék irányában jelenleg 800m, Véménd (Pécs) irányában pedig 2km pálya járható, szépen karbantartva, igazi vonali hangulatot teremtve. Mi nagyon jól szórakoztunk az ott töltött 3 óra alatt, mint az a filmen is jól látható! Ha nem lenne nekem ilyen messze minden időmet ott tölteném! Persze teendő rengeteg van még, hiszen a munka nem állt le, de amit már mostanáig is Károlyék elértek, az fantasztikus, mindenképpen megsüvegelendő, és követendő példa. Így, és csakis így, lokálisan meg lehet őrizni a bezárt, felhagyott mellékvonalak legalább egy-egy részét, élettel lehet megtölteni az állomásokat, és hatalmas élményt nyújtani a téma iránt fogékonyaknak. Én mindenkit arra biztatok ha van a közelében ilyen vonal/állomás, és érez magában legalább ennyi kitartást és lelkesedést, akkor próbálja meg! Hátha kialakulhat még pár ilyen az országban, mert bezárt vonalunk rengeteg van és hol van még a folyamat vége. Amíg a sínek lent vannak addig van remény. Azaz a hasonló kezdeményezésekhez pont jó időben vagyunk még! És arra is biztatok mindenkit, ha tudna bármivel segíteni, hozzájárulni ehhez a csodához, akkor ne habozzon megtenni, ez ettől klassz, ettől működik jól!
A 64-es (Pécs - Bátaszék) vasútvonal keleti szakaszának egy része tehát él és virul, hogy mennyire lehet nyújtózkodni még, az nagyban függ a hozzátett önkéntes munkától is, én bevallom lélekben már az első alkalommal elköteleződtem. :-)
A videó alatt bekapcsolható feliratok vannak plusz hasznos infókkal a múzeumról és főként a 64-es vasútvonalról, ezúttal nagyon javaslom a bekapcsolásukat nézés közben.
BecsVision 2023
SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!!
Ez már egy fullHD 1080p videó, azaz érdemes a minőséget feltolni a fogaskeréknél.
Amennyiben támogatnád a munkámat, illetve a régi 8mm-es némafilmek digitalizálását: www.paypal.com/paypalme/Becsk...
Winyókra és boxokra mindig szükség van, néhai édesapám 8mm-es filmjei pedig több mint 10 éve várják, hogy digitális formát ölthessenek.
Köszönettel: Becs

Пікірлер: 21
@becskyandras
@becskyandras Жыл бұрын
Amennyiben támogatnád a munkámat, illetve a régi 8mm-es némafilmek digitalizálását: www.paypal.com/paypalme/BecskyAndras Winyókra és boxokra mindig szükség van, néhai édesapám 8mm-es filmjei pedig több mint 10 éve várják, hogy digitális formát ölthessenek. Köszönettel: Becs
@TheGILES68
@TheGILES68 Жыл бұрын
Bizony! Karcsi és csapata nagyon sokat dolgozik, hogy ilyen szép a múzeum. Június 24-én lesz a 3. Vasutasnap rengeteg programmal!
@balazsandlucarw.
@balazsandlucarw. Жыл бұрын
Örülök, hogy itt jártál, a 64-es vonal volt az egyik kedvencem! Nagyon jó látni, hogy vannak akik foglalkoznak vele!
@Adani12345
@Adani12345 Жыл бұрын
Hangulatos hely, nemrég voltam arra, ráadásul gyalog mentem Bátaszékről a sínek mentén. Épp nyitva volt az állomás, dolgoztak rajta, így ha rövid ideig is de szét tudtam nézni.
@boyrezy6524
@boyrezy6524 Жыл бұрын
100 % összetartó csapat van ott !!!!!!!!!!!!❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
@djtom1981
@djtom1981 Жыл бұрын
Egyedülálló és példaértékű hely lett Palotabozsok. Tobbször jártam már ott az állomáson pár percre, amikor zárva volt, remélem a vasutas napon meg tudom jobban nézni. Tervezem, hogy az 56-os út felől közelítve megkeresem a pályát Báta környékén, ahol egy rövid szakaszon közel fut egymáshoz a két nyomvonal. Nagyon jót tesz neki, hogy András is készített róla videót, mert ugyanúgy etalonnak tartom a munkásságát, mint az állomást. Hasonló dolog történik a Bugaci 760-as pályával is, de ez itt sokkal egyedibb. További sok sikert!
@MGstaR17
@MGstaR17 Жыл бұрын
Szép dolog így rendbe tenni, és bizonyára sok látogatót vonz majd.
@viktorhavasi4924
@viktorhavasi4924 Жыл бұрын
Jó lenne ha a többi állomáson is lenne ilyen vállalkozó mondjuk Véménden és össze lehetne kapcsolni a két állomást.
@vuurniacsquarewave5091
@vuurniacsquarewave5091 Жыл бұрын
Jópofa, ha tehetem egyszer megnézem, ha kell tekerős hajtányba is beülök ha lesz :D
@markrichardkatai3991
@markrichardkatai3991 Жыл бұрын
@Becsky András Mostanában találtam rá a 64-es vonallal kapcsolatos videóidra, elképesztően megfogott. Nagyon jó látni, hogy itt még éltetik a vonal egy részét. Jó lenne még hasonló feléledés a vonal más állomásairól is, bár nyilván rengeteg munkát jelenthet.
@ShawneeValadez11272
@ShawneeValadez11272 Жыл бұрын
Ha egyik állomást át alakítok 64-es vonalon akkor kis kocsi is át megy? Vagy mi kell ahhoz, hogy nekem is legyen egy ilyenem?
@sandorcsanyi5446
@sandorcsanyi5446 Жыл бұрын
Jó video. Milyen buli lenne ab mottal vonatozni. Persze van bennük motor ,fék uza?
@richardnemet7683
@richardnemet7683 Ай бұрын
Film forgatásra tök jó lenne
@geofer023
@geofer023 4 ай бұрын
Szép a muzeum❤❤❤
@bencepetras8605
@bencepetras8605 Жыл бұрын
41:50-nél a feliratokban a 2003/2004-es menetrendet említed, halott Palotabozsok és Bátaszék között 2003.01.23-án állt le a forgalom, ami még csak a 2002/2003-as menetrend! Amúgy Nagyon jó videó!!! :) Minden elismerésem a csapatnak!!! Ez a vonal nagyon hasznos lenne ma is, mind személy, -mind teherforgalomban szempontjából. Viszont, ha újraindulna a forgalom, akkor ez az élő múzeum nem lehetne. Vagy a kettő együtt is tudna így működni?
@becskyandras
@becskyandras Жыл бұрын
Jogos észrevétel, javítva lesz! Ráadásul 2003.02.13. szóval ezt is elirtam!😞😞 Szerintem kizárt, hogy együtt tudna működni a kettő, az államvasút túl vaskalapos ehhez! Kitalálnák hogy veszélyes, és mondjuk a hajtányozás miatt részben igazuk is lenne. Ha meg lekerítenék mint annó Pakson, az meg elég gagyi lenne és -1 vágány a múzeumnak. Ráadásul akkor Palotabozsok csak megállóhely lehetne ami a Bátaszéktől való távolsága miatt nagyon nem lenne ideális. De ugyebár ezek sajnos csak rózsaszín álmok. A realitás, hogy itt a büdös életben soha többé nem lesz működő vasút, semmilyen formában sem! 😪😪😪
@voroskoponya8651
@voroskoponya8651 Жыл бұрын
ABmoton voltál vezér valaha?
@becskyandras
@becskyandras Жыл бұрын
Amnyira azért nem vagyok idős! 🤣🤣🤣
@geofer023
@geofer023 4 ай бұрын
Szép videó.Kár, hogy ez a vasútvonal is megszünt🫥
@becskyandras
@becskyandras 4 ай бұрын
No ezért tényleg hatalmas kár! Egy ilyen tájon, ez a vonal egy kincs! Őrizzük meg hát ami legalább még megvan belölle!
@geofer023
@geofer023 4 ай бұрын
@@becskyandras nagyon szomorú😶😶😑😑
Slow motion boy #shorts by Tsuriki Show
00:14
Tsuriki Show
Рет қаралды 8 МЛН
New model rc bird unboxing and testing
00:10
Ruhul Shorts
Рет қаралды 24 МЛН
KINDNESS ALWAYS COME BACK
00:59
dednahype
Рет қаралды 168 МЛН
Little girl's dream of a giant teddy bear is about to come true #shorts
00:32
64 es vonal Pécsváradtól Vasasig 2020 Június 15
33:53
Gábor Bencze
Рет қаралды 10 М.
Egy rövid összefoglaló a múzeumról #palotabozsok
10:41
Vasúti Múzeum Palotabozsok
Рет қаралды 7 М.
65 Mohács - Pécs
1:02:00
provag
Рет қаралды 4 М.
Dacia az 5-ös vonalon
8:36
Vigyázz VONAT
Рет қаралды 999
The Line Bátaszék - Sárbogárd (MÁV Nr. 46.) Part 1
9:47
I Parking My Car 😂 #shorts #funny #viral
0:11
Funny Club TV
Рет қаралды 4,8 МЛН
New tfc sports car yellow colour kardya
0:27
Ruhul Shorts
Рет қаралды 3,7 МЛН
Гайцы чуть не устроили ДТП #автохам #shorts
0:18
What Is He Doing?!
0:11
Brian's Lawn Maintenance
Рет қаралды 12 МЛН