2B PARSELLERİNDE ANAYASA MAHKEMESİ KARARI SONRASI NELER DEĞİŞTİ?

  Рет қаралды 9,354

Av. Murat Tezcan

Av. Murat Tezcan

Жыл бұрын

01:48 2B ARAZİSİ NEDİR ?
Türkiye sınırları içerisinde, orman vasfını kaybetmiş ve kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, orman olarak muhafazasında hiçbir yarar bulunmayan, bir daha geri kazanılamayan ya da ıslah edilemeyen bu taşınmazlar, 6832 Sayılı Orman Kanunu’nun 2. Maddesinin B bendinde düzenlendiği için kısaca 2B Arazileri olarak bilinmektedir.
03:48 2B ORMAN ARAZİSİNDE KİMLER HAK SAHİBİ OLABİLİR ?
Hak sahiplerinin kimler olduğu ve satış usulüne ilişkin esaslar 6292 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun’un 6. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu kanuna göre hak sahibi sayılanlar; bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen(1.fıkra) ya da sonrasında düzenlenecek(2.fıkra) güncelleme listelerine veya kadastro tutanaklarına ya da kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre oluşturulan ya da oluşturulacak tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre;
• Bu taşınmazların 31.12.2011 tarihinden önce kullanıcı veya muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişiler arasından bu taşınmazı satın almak için süresi içerisinde idareye başvuran ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler hak sahibi olarak sayılmıştır.
HAK SAHİPLERİ TARAFINDAN 2B ARAZİNİN SATIN ALINMA USULÜ NASIL İŞLEMEKTEDİR ?
Öncelikle hak sahiplerine satış işleminin gerçekleştirilebilmesi için arazilerin orman sınırları dışına çıkarılması işleminin gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Daha sonrasında ise hak sahibi olanlardan birinci fıkra kapsamında olanlar bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde, ikinci fıkra kapsamına girenler ise güncelleme listelerinin tescil edildiği veya kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten itibaren 8 ay içerisinde idareye başvurarak bu taşınmazların bedeli karşılığında kendilerine doğrudan satılmasını talep edebilmektedirler. Bu hükümlerle hak sahiplerine tanınan talep hakkının ekonomik bir değer taşıması nedeniyle mülk teşkil edildiği sonucuna ulaşabiliriz.
04:53 HAK SAHİPLİĞİ BAŞKASINA DEVREDİLEBİLİR Mİ ?
Hak sahibi olan kişi 6292 Saylı kanunun 6.maddesinin 10. Fıkrasına ve 4 Temmuz 2012 tarih ve 345 Sayılı Emlak Tebliği’ne göre hak sahipliği sıfatını noter huzurunda düzenlenen bir muvafakatname ile başkasına devredilmektedir.
06:25 İDARECE TEBLİĞ EDİLEN SATIŞ BEDELİNE KARŞI İTİRAZ EDİLEBİLİR VEYA DAVA YOLUNA GİDİLEBİLİR Mİ ?
6292 sayılı kanunun 6. Maddesinin 8. Fıkrasında, tebliğ edilen satış bedeline itiraz edilemeyeceği ve satış bedeline karşı dava açılmayacağı düzenlenmekteydi. Bu cümle Anayasa’nın 35. ve 40. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesinin 11 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2023/27 E:, 2023/100 K. ve 18/05/2023 tarihli kararıyla iptal edilmiştir.
Anayasanın 35. Maddesiyle güvence altına alınan mülkiyet hakkı, ekonomik değer ifade eden ve parayla değerlendirilebilen her türlü mal varlığı hakkını kapsamaktadır. Mülkiyet hakkı, kişiye başkasının hakkına zarar vermemek ve kanunların koyduğu sınırlamalara uymak koşuluyla sahibi olduğu şeyi dilediği gibi kullanma, semerelerinden yararlanma ve tasarruf etme imkanı veren bir haktır.
Anayasanın 40 maddesi ise kişilerin yargı makamları ile idari makamlar önünde haklarını arayabilmelerine kolaylık ve imkan sağlanması zorunluluğunu öngörmektedir. Bu hususta hakları ihlal edilen kişilerin ilgili yargı veya idari merciler nezdinde şikayetlerini dile getirmesi konusunda devlete gerekli ve yeterli mekanizmaları oluşturması ödevini yüklemektedir.
Dolayısıyla, idarenin taşınmazın rayiç bedelini doğru tespit edeceği ve bu bedel üzerinden satış bedelini de hatasız bir şekilde hesaplayacağının aksi ileri sürülemeyecek şekilde kabul edilmiş olması mülkiyet hakkının ihlaline yol açabilecektir. Zira idarenin, rayiç bedeli yanlış belirlemesi veya satış bedelini hatalı bir şekilde belirlemesi mümkündür. Bu sebeplerle Anayasa Mahkemesi de bu cümleyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etmiştir.
Burada bahsedilmesi ve unutulmaması gereken bir husus da Anayasa Mahkemesi’nin 21/04/2022 tarih ve 2021/46 E., 2022/47 K. sayılı kararıyla iptal edilen 6292 sayılı kanunun 6. Maddesinin 13. Fıkrasıdır. Bu hükümde hak sahiplerinin, idarenin eş değer taşınmazın satışına ilişkin teklifini kabul etmemeleri durumunda doğrudan satış hakkından yararlanamayacakları, başkaca bir talepte bulunamayacakları ve hak ve tazminat talep edemeyeceklerini, dava açamayacaklarını düzenlemekteydi. Bu fıkra hükmü de idarenin teklifine karşı idari ve yargı mercilerine başvuru yollarını kapatmak suretiyle mülkiyet hakkının ve etkili başvuru hakkının ihlal ettiği gerekçesi ile iptal edilerek yürürlükten kaldırıldığını hatırlatalım.

Пікірлер: 47
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan Жыл бұрын
ÖNEMLİ NOT: Abone olan kullanıcıların soruları öncelikle yanıtlanacaktır.
@user-oy5lt4gv4n
@user-oy5lt4gv4n 7 ай бұрын
😢
@kenan7812
@kenan7812 Жыл бұрын
Çok teşekkür ederim murat bey çok önemli bilgiler verdiniz.
@cicekayyldz525
@cicekayyldz525 Жыл бұрын
Murat bey sıkı takıpçılerinizdenim verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler
@1dogangunes
@1dogangunes Жыл бұрын
eksik olmayınız Hocam.
@adsz6060
@adsz6060 Жыл бұрын
Güzel bilgileriniz için teşekkür ediyorum.
@kemalturna7851
@kemalturna7851 2 ай бұрын
İyi günler Murat bey çok önemli gerçekten konuya parmak basmışsınız güzel açıklamalar yaptınız. Bana da denk geldi biliyonuz dikkatimi çekti. Biz de bir sorun yaşıyoruz Osmanlı tapumuz var elimizde mahkemelik olduk devlet ile hazine ile 40 yıl mahkemelik olduk sonra B iki orman yasası çıktı bu dönemde devlet dedi mahkemelerde davası olan B iki orman yasası üzerinden mahkemeye müracaat etsin dedi biz de müracaat yaptık o gün bugündür yerimizi almaya çalışıyoruz sürekli engel oyalamalar mahkemeler uzuyor gidiyor. yerimiz şehrin merkezinde kaldı 11 dönüm her taraf bir şehir İstanbul Ümraniye de. tam anlattığınız gibi orman durumu yok her yer binalar caddeler işyerleri vs vs. Bu durumda neden yerimizi alamıyoruz sürekli mahkemeler üç ay atıp duruyor bir yol gösterir misiniz ne yapmak gerekiyor. Arazimizin üzerinde kiraladığımız üç tane konut var tek katlı iş yeri cadde boyu bu durumdayız mahkememiz devam ediyor. teşekkürler işiniz Ras gelsin.
@haticehafezturkey628
@haticehafezturkey628 Жыл бұрын
Kolay gelsin
@mehmet8893
@mehmet8893 Жыл бұрын
Hocam kullanicidan kadastro öncesi adi senetle alinmissa bu satış gecerli midir?
@renanyar9881
@renanyar9881 Жыл бұрын
Avkat bey size kisaca izah edeyim annemden kalan bir dairemiz var kardesimle ortak tapumuz var rahmetli annem bu daireyi benim ustume veredi boyle oldu kardesime ev aldi birde bu dairenin yarisini birakmis oldu kardesim bu benim oturdugum daireyi satabilirmi 40 yildir burda oturuyorum 120 bintl buraya masrafim oldu 5 yil evvel esimde kanser hastasi raporlari var ne yapicami sasirdim tek maasla geciniyorum merhametsiz bir kardes var bende bir aciklama yaparsaniz cok memnun olurum simdiden tesekkur ederim hoscakalin
@user-fo1sh1ux5x
@user-fo1sh1ux5x 6 ай бұрын
45.senedir kullandığımız ütünde ev veya dükkan olan Tapusu olmayan sarı arsaları nasıl alabiliriz
@fethikivilcim7032
@fethikivilcim7032 Жыл бұрын
Hocam bi şey soracağım annanemin yeğeni 2011 de 11 yıllık ecri misilsini ödeyerek 2b arazisini tabusununu aldı başka bir davada şahit olarak dinlendi ve 2b arazisinin dededen geldini ikrar etti dededen gelen zilliyet hakkı ile 2b arazisinden hak sahibi olma durumu varmıdır?
@ufuktekkanat4188
@ufuktekkanat4188 5 ай бұрын
Murat bey merhaba 2b arazi 7 kardeşten 6 si aldı tek ben kaldım baş vuru 12 31 2022 sona ermiş bana hiç bir tebligat gelmedi bağlı olduğum milli emlak a sordum dilekçe vermemissin dediler başvuruyu kaçırdın dediler bi kanun daha çıkarsa onu bekleyeceksin dendi yerim.belli parseli adası dosyam var bir tek dilekçe eksik satış için dilekçe vermem için nasıl bir yol izlemem gerekir bilgiledirebilirmisiniz saygilar
@semradurmus858
@semradurmus858 Жыл бұрын
Merhaba Murat Bey ben emekli öğretmenim.Daha önce tarım yapma fırsatım olmadı.2b arazisi almak mümkün olur mu?İkametimizin dışındaki bir şehirden 2b arazisi almak mümkün mü? Bilgilendirirseniz sevinirim.
@zahideoztelli8683
@zahideoztelli8683 6 ай бұрын
Hocam pazantida 20 dönüm 2 b den iki kardeş aldık tapusu büyük abide , büyük satmak istiyor küçük satmiyorda büyüğün payını alamiyorda ,bunu 10 dönüm 10 dönüm olarap iki ayrı tapu yapamiyormuyuz
@muzafferakan138
@muzafferakan138 11 ай бұрын
Benim açmış olduğum dava yanlış açılmış diye yargıtaycada reddedilirmi yoksa ben Yargıtay'a göndereceğim dilekçede bu sarı alanında hazine arazisi olduğu ve bu arazilerinde kullanıcılarına verilmesi gerekmezmi
@ercankuzhan1196
@ercankuzhan1196 7 ай бұрын
Dedem tarafindan açılan bana miras kalan tapusuz dikili fıstık bahçesinin nasıl tapusunu alabilirim hangi davayı açmak gerek ve aşamaları nasıl gelişir aciklarmisiniz bir video ile
@bunyaminbasarir1064
@bunyaminbasarir1064 Жыл бұрын
SAYIN MURAT BEY, Benim 2B ile ilgili bir sorunum var. 2B ile yüz yıllardır atalarımız kullanımında olan 7 parça arazi miz gasp edildi.kullanım dışına çıkarıldı.bunu ben 2014 de babamın mefatinden sonra öğrendim.birçok makama ki buna cumhur başkanlığı dahil.gelen cevapların tamamı , asliye hukuk mahkemesine dava açmam yönündeydi.Sizide bildiğiniz üzere ülkede bir dava açmak çok paralar istiyor, kimse olmaz demiyor.avukat ücretleri çok geldiği için ,malesef davayı kendim açtım 9 yılın sonunda hakim idinat yolu açık,dedi ve davayı reddetti.bu arada yine dosya ve keşif bedelleri yüzünden köyüme en yakın 6,5 dönüm bir arazisi dava ettim.diğerleri öyle duruyor.sizi uzun zamandır takip eden biri olarak, bugün kü başlığı gördüm hemen sizi dinledim.ancak sıradan bir vatandaşım anlamadım.lütfen bu konuda bana durumum hakkında bilgi verirseniz bana çok yardım etmiş olursunuz.dosyam şu anda 2 yıldır istinat mahkemesinde bekliyor.sağlıklı günler diliyorum
@tameryldz2478
@tameryldz2478 5 ай бұрын
Hocam şimdi anlamadim .belediyede rayiç 166 tl gorunuyor fakat 2b komisyonu 650 -1000 tl arasi fiyat belirlemiş bu fiyat uzerinden satacakmis.buna itiraz edemezmiyiz? Belediyemizdeki rayic 166 kesindir.
@muzafferakan138
@muzafferakan138 11 ай бұрын
Ne yapmam lazım
@user-jc9up2pn9z
@user-jc9up2pn9z Жыл бұрын
🙏👏👏
@antikinsan3645
@antikinsan3645 6 ай бұрын
Hocam merhaba video çok güzel olmuş benim bir sorum olacak. Bizim yaklaşık 20 yıl önce orman vasfını yitirmiş zeytin diktigimiz bir arsamız var ama 2b çalışması yapılmadı henüz. Google da araştırırken 2b talep dilekçesi diye bir şeye denk geldim e devlet üzerinden. Asıl sorum biz talep edebilir miyiz çalışma yapılması için ve illa 1981 yılından önce mi vasfını yitirmis olması gerekir?
@mehmetbozkurt4779
@mehmetbozkurt4779 2 ай бұрын
Hocam ne yaptınız aynı durumu suan bende yaşiyorum
@antikinsan3645
@antikinsan3645 2 ай бұрын
Valla henüz bir şey bulamadık. Kimse muhatap da olmuyor bizle.
@MehmetKERIMOGLU-sx4zf
@MehmetKERIMOGLU-sx4zf 3 ай бұрын
Mahkeme kararı ile kullanımı ve hak sahibi olarak bana ait olduğu tescil oldu zamanında borçlanma vermedigim için para yatırıp tapusunu alamıyorum nasıl yardımcı olursunuz
@SuDe-jr2jj
@SuDe-jr2jj Жыл бұрын
👍
@rukiyecengizer8451
@rukiyecengizer8451 Жыл бұрын
🎉🎉🎉❤❤❤
@zaferkurt6749
@zaferkurt6749 5 ай бұрын
Hocam sorum şu 2b den devletten aldimigimiz araziyi bir ucuncu kisiye satabiliyomuyuz herhangi bir yıl sartı varmi
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 5 ай бұрын
Yıl şartı yok
@ilker-sezer
@ilker-sezer Жыл бұрын
Merhaba, idarenin belirlediği rakama itiraz edilemiyor ve satın almak istenmiyorsa söz konusu 2B'yi alıcıları bir daha satın alamayacak, diye anladım. Doğru anlamış mıyım?
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan Жыл бұрын
Anayasa mahkemesi kararı sonrası itiraz edilebilecek
@abdullahaksan8766
@abdullahaksan8766 Жыл бұрын
Tapusu olmayan arazi de bu kapsamda değerlendirilebilir mi?
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan Жыл бұрын
Zaten tapusu olmaz 2B parselinde
@likorkmaz
@likorkmaz 5 ай бұрын
6831 SY Kanun..
@MehmetOzturk-cy9or
@MehmetOzturk-cy9or 6 ай бұрын
İyi akşamlar Avukat Bey. Usulüne uygun olarak noterlikten alınan muvaffakatname ile satın alınan 2/ B parselinin muvaffakatnamesi mahkemece iptal edildi. Ne yapmaliyim
@BA-vh6yz
@BA-vh6yz Ай бұрын
Neden iptal edildi
@BA-vh6yz
@BA-vh6yz Ай бұрын
Ben de 2b arazi almak istiyorum da sıkıntı mi oluyor
@user-oy5lt4gv4n
@user-oy5lt4gv4n 7 ай бұрын
Murat bey vidiyonuzu izledim çok memmun kaldim....
@naidecetin4463
@naidecetin4463 Жыл бұрын
80 li yıllarda hisse tapulu bir Büyük Araziden 2 adet tarla parsel almıştı Babam.Hisse tapusu var.Bunuda Devletin Tapu Dairesinden alınmıştır.2018 yılinda Tabelanın bağlı olduğu ilçe Orman Bölge Müdürlüğünden Bize bir yazı geldi.Arsaniz kısmen Orman Alanı içindedir Rızaen Müdürlüğumüze gelip imza atın.diye bir yazıydı.Biz bu Arsanın 80 li yıllardan O güne kadar olan Vergisini hep ödedik.Fakat 2018 'den bu yana Vergi ikazı dahi yapılmadı tarafımıza.Meğer Orman Bölge Müdürlüğü 80 Yılından bu yana Vergisini düzenli ödediğimiz Arsaya Şerh koymuş.Bu Şerhi koyduğunu Bizde bilmiyorduk.Vergi ödemesi yapmaya gidince öğrendik.Vergi Borcunuz yoktur diye.Böyle birşey Mülkiyet Hakkı ihlali olmuyor mu?Biz bu Arsa tapusunu Devlete bağlı Tapu Dairesinden aldık.Orman sınırları içindeki yerlerse neden Satışına izin verdi?Neden Yıllarca Vergi ödedik.?Böyle bir durum karşısında ne yapmalıyız Sayın Avukatım.(Bu Arsaların gerçek sahipleri çok sinirli sayıda çovunluğuda Mirasçıları kaldı.)Sayın Avukatım Rica etsem bilgilendirir misiniz?
@muzafferakan138
@muzafferakan138 11 ай бұрын
Ben Muzaffer Akan sayın avukatım size bişey danışmak istiyorum .Sarı alan olarak gösterilen alanların hak sahipliği 2b arazilerinin hak sahipliği gibi değil midir.Benim bu konu ile ilgili bir davanm var Sarı alan olduğu için yerin 2b olarak değerlendirilen içeceği için istinaf açmış olduğum davamı esastan reddetti
@saraturkkan7014
@saraturkkan7014 Ай бұрын
2b aldığım tarla e devlette mi çıkıyor bulamıyorum nerde kayıtlı olduğunu
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan Ай бұрын
Noterden almadınız mı?
@kemalturna7851
@kemalturna7851 2 ай бұрын
Hocam devlet bize zülüm yapıyor mahkemede Osmanlı tapumuz var yerimiz var geri vermiyor. Tapusuz yerleri tapu veriliyor da tapulu yerlere neden görmezden gelinip yerimiz bize iade edilmiyor bize zülüm yapılıyor hakkımıza tecavüz ediliyor. Hani biz hukuk devletilik nerede kaldı hukuk hukukumuz Çiğneniyor maalesef. daha önceki yorumda durumu size bildirmiştim bize bir yol göstermenizi rica ediyoruz emsel var mıdır böyle mahkemeleri kazananlar var mıdır. artık merkez içinde kaldı aracımız her tarafı on katlı binalarla çevrili caddeler dükkanlar tam bir şehrin merkezinde arsamız orman arasından çoktan çıkartıldı. Oysa bizim dedelerimiz atalarımız Çanakkale’de istiklal harbinde şehit olmuş kadınlar kalmış bu yüzden araziler sahipsiz kalmış şimdi bu duruma düştük devlet artık bizim önümüze açmalı yerlerimizi vermeli bize zülüm yapmamalı. Bize bir yol gösterin. neden mahkemelerde süründürebiliyoruz artık tapumuz olduğu halde. Tapusuz hazine arazilerini işgal edenlere tapu veriliyor. Bize neden yerimiz geri verilmiyor. Bu nasıl hukuk bu nasıl adalet nerede hakimlerimiz nerede devlet.? mağdur edildik hala edilmeye devam ediyorlar bizi mağdur ediyorlar.
@esensenol1773
@esensenol1773 11 ай бұрын
Miras kalan tarlalarımı arsaya çevirmişler kamulaştırma yapılmış okul park ve yeşil alan olarak tabiki tapuda metrekare lerim çok azalmış herhangi bir haber vermeden bedeli ödenmeden nasıl el koyarlar anlamadım resmen devlet topraklarımı haksız el koymuş ben ne yapmalıyım
@m.demirel5175
@m.demirel5175 Жыл бұрын
ücreti ile yazılı görüş veriyormusunuz..izmir
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan Жыл бұрын
0533 239 81 30 dan bilgi alabilirsiniz .
hazine arazisini kim bulacak, kurum bize bilgi veriyor mu
9:47
HAKAN EFE
Рет қаралды 134 М.
KARACABEY MERİNOS ÇİFTLİĞİ | DR. KOYUNCU
37:34
Agro TV Turkey
Рет қаралды 38 М.
Scary Teacher 3D Nick Troll Squid Game in Brush Teeth White or Black Challenge #shorts
00:47
Slow motion boy #shorts by Tsuriki Show
00:14
Tsuriki Show
Рет қаралды 7 МЛН
50 YouTubers Fight For $1,000,000
41:27
MrBeast
Рет қаралды 186 МЛН
Nastya and SeanDoesMagic
00:16
Nastya
Рет қаралды 13 МЛН
Miras Paylaşımında Ecrimisil Hakkında Merak Edilenler
9:15
Av.Murat Tezcan
Рет қаралды 8 М.
Kiracının İhtiyaç Sebebiyle Tahliyesi (Tüm Yönleriyle)
13:05
Av. Oğuz Yavuz
Рет қаралды 36 М.
Emekli ABD Konsolosluğu Çalışanından Vize Tüyoları
40:30
Ecem ve Ömür
Рет қаралды 74 М.
Hangi Üniversite, Hangi Bölüm ve NEDEN ?
39:06
Prof. Dr. Özgür Demirtaş
Рет қаралды 551 М.
MİRASTAN ÇIKARMA NEDİR VE NASIL YAPILMALI?
8:29
Av.Murat Tezcan
Рет қаралды 34 М.
10 Yıl Tecübeli Doktor vs Mühendis: Part1 - Tercih Dönemi
30:47
Mehmet Burak Aykenar
Рет қаралды 52 М.
Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptali ve Tescil Davaları
1:43:42
NARSİST NE ZAMAN SİZDEN VAZGEÇER? (Özel bölüm)@sezerergoruzmpsikolog
36:08
SEZER ERGÖR Uzm Psikolog / Klinik Hipnoterapist
Рет қаралды 383 М.
Scary Teacher 3D Nick Troll Squid Game in Brush Teeth White or Black Challenge #shorts
00:47