Sokak Köpekleri Sorunu Nasıl Çözülür? Ateş Ölçer 22

  Рет қаралды 23,306

49W

49W

11 ай бұрын

Ateş Ölçer'in bu haftaki videosunda Ömer ile Yaşar sokak köpeklerini konuştu. Sokakta köpek olur mu? Sokak köpekleri sorun mu? Sokak köpekleri sorununun çözümü nedir? Dünyada sokak köpekleriyle nasıl mücadele ediliyor? En etkili çözüm yolu ne? Sorularının ve daha fazlasının. cevabı bu videoda.
Size kahvenizi/çayınızı içerken de eşlik edebilir miyiz? Özel kupamız artık satışta! Şimdi bize kupamızı alarak da destek olabilirsiniz.
☕️ shopier.com/10606682
Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
/ @49w
Ya da aşağıdaki bağlantı üzerinden patronumuz olun.
/ kirkdokuzw
Sosyal Medya:
/ discord
/ kirkdokuzw
/ kirkdokuzw
/ kirkdokuzw

Пікірлер: 376
@paix4966
@paix4966 11 ай бұрын
ekranda ömerin sağda yaşarın solda olması ikonik
@ugur5721
@ugur5721 11 ай бұрын
Meselenin büyüklüğünü ölüm sayısıyla değerlendirmek bence mantıklı değil, dediğiniz gibi adam koşuya çıkamıyor parka gidemiyor belki yüz binlerce kişinin özgürlüğünü kısıtlıyor bu bile yeterli bir problemdir.
@snfrmbybrt9019
@snfrmbybrt9019 6 ай бұрын
Çok haklısınız. Tek başıma doğa yürüyüşü yapmayı çok severdim ve her sabah erkenden yürüyüş yapmaya çıkardım. Ta ki 2 yıl öncesinde başıboş bir köpek tarafından saldırıya uğrayana kadar. Neyse ki küçük yaralarla kurtulmayı başardım ancak 2 yıldır küçüklüğümden beri hiç korkmadığım köpeklere karşı fobim var yalnız başıma hiçbir yere gidemiyorum. Bendeki psikolojik etkileri çok yıkıcı oldu bu durumun. Köpeklerin itlaf edilmesine karşı çıkanların da en kısa zamanda aynı şeyleri yaşamasını umuyorum.
@devrimdenz
@devrimdenz 2 ай бұрын
Hemen evimin önündeki ağaçlı bir yolda koşu yapamıyorum. Hemen her gün köpek saldırısı yaşıyor fiziksel üstünlüğüm sayesinde temastan kurtuluyorum... Ama.... benim 21 aylık oğlum var ve ben onunla da bu alanda koşmak, oynamak isterken yapamıyorum! Hadi bu yürüyüşü geçtim! Çocuk parkına gittiğimizde sanki köpek parkına gelmiş hissediyorum! Başka bir problem de kadınlar... Eşim çoğu zaman 'beni şuradan karşıla köpekler var' diye arıyor. Yahu bunları yaşamak zorunda mıyız milletče? Evimizde de huzur yok çünkü sürekli havlıyorlar. Bazıları sözde hayvan sever geçiniyor ancak bu hayvanlar beslendiği yerde daha saldırgan oluyor çünkü alan savunması yapıyor.. Biraz doluyum kusura bakmayın 🙏🏻
@kazmahmet2848
@kazmahmet2848 Ай бұрын
Çok doğru. Yaşadığım şehirde bulunan büyükçe bir parka koşuya giderdim. Birkaç senedir parkta özellikle sabahları köpekler sürüler halinde geziyor. Gördüklerinde çevrenizi sarıp mama istiyorlar. Üzerinize doğru koşsanız tehdit algılıyorlar. Sonunda geçen hafta saldırıya uğradım. Yerimde durup kovalamayı başardım ama ucuz atlattım diyebilirim. Ki bu parka normalde tasmalı hayvan sokmak yasak. Ancak insanlar içeride 60 kglik davar köpeklerini besliyor. Şimdi bu insanlar bu köpeklerden sorunlu mu?
@emperorprotects590
@emperorprotects590 11 ай бұрын
Sokakta gündüz vaktinde köpek gurubuyla karşılaşırsanız sorun olmayabiliyor. Sorun sokak tenhayken, sabah işe giderken ve akşam işten dönerken, gece dışarıdayken köpek gruplarıyla karşılaşınca çıkıyor. Yani birisi için konuşurken hiç mi sokakta köpekle karşılaşmıyor demek yanlış.
@ThePNDA
@ThePNDA 5 ай бұрын
Valla hocam pek öyle de olmuyor. Geçen arkadaşlarla öğlen vakti İzmit sokaklarında yürüyoruz, epey de kalabalık bir ortamdayız. 3-4 köpek gelip kıstırdı bizi. Uzun süre havladılar, epey de peşlediler. Biz dahil herkes uzaklaştırmaya çalıştık hayvanları ama biri uzaklaşınca diğeri tekrar takıldı peşimize. En son hızla bi motor geçti yanımızdan ona takıldılar. Her türlü sıkıntı yani.
@kadirakel
@kadirakel 11 ай бұрын
Yılın 8-9 ayını Kars merkez kalan kısımını ise Tekirdağ da geçiren gece cadde turlarını seven birisi olarak yazıyorum. Sınıfsallıktan kaynaklanan tepki kesinlikle gerçek.
@muhammederenkaya783
@muhammederenkaya783 11 ай бұрын
İlk kez bir videoda kendimi Yaşar’ın görüşlerine yakın hissettim.
@BsryAslan
@BsryAslan 11 ай бұрын
bu sorunun Gerçek sebebini öğrenmek isteyen kısaca okusun; -2004 yılına kadar birçok mahallenin sahiplendiği 1 - 2 köpek vardı ve mahalleli bu köpekleri beslerdi. Mahalleye dışardan yabancı, saldırgan köpek gelirse Belediyeye şikayet edilir ve Belediye onları barınağa götürürdü. -2004 yılında sokaklarda az sayıda köpek vardı. Hükümet partisi neredeyse tüm büyükşehir belediyelerini kazanmıştı. Fakat, sokak köpeklerinin barınak ve kısırlaştırılması maliyeti ile uğraşmak istemediler. -2004 yılında çıkartılan "5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu" ile sokak köpeklerinin belediyeler tarafından barınağa götürülmesi engellendi. Çünkü barınak işi maliyetliydi. Böylece belediyeler şikayet aldığı sokak köpeğini aşılayıp, küpeleyip yine aynı sokağa bırakmaya başladılar. Barınak, bakım maliyetinden kurtuldular. Bu sebeple şuan Belediyenin Sokak Köpeğini Barınağa götürmesi kanunen YASAK. Araştırın görün bakın öğrenin, Yasak gerçekten.. -Yine aynı yıllarda "sözde modern" hayvan hakları savunucuları örgütlenerek, Sokak Köpeklerini "Can dostlar" ilan ettiler. Organize şekilde Mama Markaları ile anlaşan kişiler sosyal medya platformları kurdular, mama parası adında insanlardan paralar topladılar. Belediyenin köpek arabalarının peşine düşüp takip ettiler, barınaklara götürülmesini ENGELLEDİLER ve "5199 sayılı kanun var ! yapamazsınız.." diyerek saldırgan köpeklerin bile barınağa götürülmelerini engelleyerek, sokağa geri saldılar. -2004 yılında sokaklarda 1-2 köpek varken şimdi sayı binlerce... "5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu" sebebiyle en saldırgan köpekler bile, sadece aşılanıp, küpelenip aynı sokağa geri bırakılıyor, sayı arttıkça artıyor ve salgırgan köpek çeteleri oluşuyor. SONUÇ: Hesapsızca, günü kurtarmak için 2004 yılında çıkartılan kanun yüzünden ülke sokakları, çocuk bahçeleri, parklar boşaldı. Birçok çocuğu köpekler parçaladı. Saldırgan köpekler, ninelerimizi, çocuklarımızı, hamile kadınları dahi ısırıp, hastanelik ediyor. "Saldırgan köpek" korkusu sebebiyle aileler çocuklarını sokakta oynatmaz oldu. Bisiklete saldırıyor, yürüyene saldırıyor. Çocuklar ev içerisinde , ellerinden tablet, bilgisayar, Netflix beyin formatı yiyen "evden çıkmayan yeni nesil" yetiştiriliyor. BASİT ÇÖZÜM: Belediye'yi "saldırgan köpek" şikayeti için aradığınızda, "O köpekleri mahallenizde besleyenler var, o yüzden barınağa götüremeyiz" deniliyor. O zaman "her köpeğin Sorumlusu Kayıt edilsin". Kaldırıma mama bırakıp, milletten mama parası toplayan organize kişiler, sorumluğu alsınlar. Sahip çıktıkları köpekler zaten sakin ve şirin ise sıkıntı olmaz. Ama o köpek saldırgansa, çocukları, yaşlıları ısıran bir köpekse kimin sorumlu olduğu belli olsun. Çünkü saldırgan ve uysal köpekler aynı KANUNİ MUAMELEYE tabi tutulduğu için sorun çıkıyor. Salgırgan köpeklerin barınağa götürülmesi de engelleniyor. NOT: Belediyede, devlette iyi tanıdığınız varsa, yani arkanız sağlamsa, mahallenizdeki köpekleri toplatıp, başka mahalleye göndertebilirsiniz. Saygılar...
@joshcoon
@joshcoon 10 ай бұрын
@@BsryAslanher yere yapıştırıyorsun bunu kardeşim de bunlar çözüm falan değil insanlar da okumak zorunda kalıyor. Vicdanı ve aklı olan yasa değişikliğiyle tüm başıboş köpeklerin toplanarak belli bir süre sonra uyutulması için çalışır.
@ozgurbarsayhan226
@ozgurbarsayhan226 11 ай бұрын
Bu konunun çözümündeki en önemli aşama; soruna maruz kalmayan, bahsettiğiniz gibi konforlu semtindeki bıcır köpeğiyle gezen teyzelerin sorunun gerçek boyutunu görmelerini sağlamak olacaktır.
@tengiz
@tengiz 11 ай бұрын
kanka menapozu tersine çeviremeyeceğimiz için onların bu durumu doğru şekilde kavramalarını sağlamamız imkansız
@doga4008
@doga4008 11 ай бұрын
Bu kedi-köpek tartışmaları hep nedense kadınlar üzerinden dönüyor sanki kendi köpeği olup da diğer insanların rahatça gezme özgürlüğünü takmayan erkek yokmuş gibi. Gerçi sizi de anlamak lazım. Bir taşla iki kuş.
@BsryAslan
@BsryAslan 11 ай бұрын
bu sorunun Gerçek sebebini öğrenmek isteyen kısaca okusun; -2004 yılına kadar birçok mahallenin sahiplendiği 1 - 2 köpek vardı ve mahalleli bu köpekleri beslerdi. Mahalleye dışardan yabancı, saldırgan köpek gelirse Belediyeye şikayet edilir ve Belediye onları barınağa götürürdü. -2004 yılında sokaklarda az sayıda köpek vardı. Hükümet partisi neredeyse tüm büyükşehir belediyelerini kazanmıştı. Fakat, sokak köpeklerinin barınak ve kısırlaştırılması maliyeti ile uğraşmak istemediler. -2004 yılında çıkartılan "5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu" ile sokak köpeklerinin belediyeler tarafından barınağa götürülmesi engellendi. Çünkü barınak işi maliyetliydi. Böylece belediyeler şikayet aldığı sokak köpeğini aşılayıp, küpeleyip yine aynı sokağa bırakmaya başladılar. Barınak, bakım maliyetinden kurtuldular. Bu sebeple şuan Belediyenin Sokak Köpeğini Barınağa götürmesi kanunen YASAK. Araştırın görün bakın öğrenin, Yasak gerçekten.. -Yine aynı yıllarda "sözde modern" hayvan hakları savunucuları örgütlenerek, Sokak Köpeklerini "Can dostlar" ilan ettiler. Organize şekilde Mama Markaları ile anlaşan kişiler sosyal medya platformları kurdular, mama parası adında insanlardan paralar topladılar. Belediyenin köpek arabalarının peşine düşüp takip ettiler, barınaklara götürülmesini ENGELLEDİLER ve "5199 sayılı kanun var ! yapamazsınız.." diyerek saldırgan köpeklerin bile barınağa götürülmelerini engelleyerek, sokağa geri saldılar. -2004 yılında sokaklarda 1-2 köpek varken şimdi sayı binlerce... "5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu" sebebiyle en saldırgan köpekler bile, sadece aşılanıp, küpelenip aynı sokağa geri bırakılıyor, sayı arttıkça artıyor ve salgırgan köpek çeteleri oluşuyor. SONUÇ: Hesapsızca, günü kurtarmak için 2004 yılında çıkartılan kanun yüzünden ülke sokakları, çocuk bahçeleri, parklar boşaldı. Birçok çocuğu köpekler parçaladı. Saldırgan köpekler, ninelerimizi, çocuklarımızı, hamile kadınları dahi ısırıp, hastanelik ediyor. "Saldırgan köpek" korkusu sebebiyle aileler çocuklarını sokakta oynatmaz oldu. Bisiklete saldırıyor, yürüyene saldırıyor. Çocuklar ev içerisinde , ellerinden tablet, bilgisayar, Netflix beyin formatı yiyen "evden çıkmayan yeni nesil" yetiştiriliyor. BASİT ÇÖZÜM: Belediye'yi "saldırgan köpek" şikayeti için aradığınızda, "O köpekleri mahallenizde besleyenler var, o yüzden barınağa götüremeyiz" deniliyor. O zaman "her köpeğin Sorumlusu Kayıt edilsin". Kaldırıma mama bırakıp, milletten mama parası toplayan organize kişiler, sorumluğu alsınlar. Sahip çıktıkları köpekler zaten sakin ve şirin ise sıkıntı olmaz. Ama o köpek saldırgansa, çocukları, yaşlıları ısıran bir köpekse kimin sorumlu olduğu belli olsun. Çünkü saldırgan ve uysal köpekler aynı KANUNİ MUAMELEYE tabi tutulduğu için sorun çıkıyor. Salgırgan köpeklerin barınağa götürülmesi de engelleniyor. NOT: Belediyede, devlette iyi tanıdığınız varsa, yani arkanız sağlamsa, mahallenizdeki köpekleri toplatıp, başka mahalleye göndertebilirsiniz. Saygılar...
@tengiz
@tengiz 11 ай бұрын
ağzına sağlık@@BsryAslan
@emre7677
@emre7677 11 ай бұрын
Facebokta ciddi yapılanma içindeler
@eneskuru5438
@eneskuru5438 11 ай бұрын
uzun süredir video ve yayınlarda kısık ses sorunu var. 3 farklı cihazda denedim full seste normal bir ses düzeyine geliyor bu da gürültülü ortamda dinlenmesi mümkün olmayan videolar demek onun dışında çok iyi video seviliyosunuz
@enderbediz
@enderbediz 11 ай бұрын
Sorunun petshoplar olduğu konusuna pek katılmıyorum. Benim sokakta gördüğüm köpek ve kediler özel petshoplarda satılan cins hayvanlar değil. Ve sanırım inşaat çok olan yerlerde daha fazla gibi.. İnşaatta çalışanlar kırma kangal köpekleri inşaat bitince bırakıyor. En büyük neden şehirlerin kontrolsüz büyümesi olabilir zannımca..
@joshcoon
@joshcoon 10 ай бұрын
Petshop meselesi mamacı cukkacı derneklerin manipülasyonu zaten. Hedef şaşırtıyorlar onlarla oyalanın sokaktaki ‘çocuk’larına dokunmayalım diye
@emiremirhan9121
@emiremirhan9121 11 ай бұрын
Kanalın en iyi serilerinden
@jorcormy9165
@jorcormy9165 11 ай бұрын
Bence en iyisi
@thekeymaker2289
@thekeymaker2289 11 ай бұрын
net en iyisi
@basaksenayazar
@basaksenayazar 11 ай бұрын
Video kampı yapmanız dolayısıyla videoya boğulmamız gerçekten çok güzel!
@mehmetgurdogan900
@mehmetgurdogan900 11 ай бұрын
Daha geçen gün istanbul da iki köpek saldırısına upradım.Belediyeler barınak kurup toplaması lazım.Bi de mahalledeki bazı kasaplar köpeklere kullanmadığı parçaları veriyorlar.Onlarda o alanı mekan tutup kagıt toplayıcılara ve geçen arabalara saldırıyorlar
@toxichuman208
@toxichuman208 11 ай бұрын
Saldırıya uğradığınızın kanıtları ile birlikte mahkemeye başvurun ve sorumlu olanları, yerel yönetimleri dava edin.
@joshcoon
@joshcoon 10 ай бұрын
Barınak dün çözüm olmadı bugün değil yarın da olmayacak. 10+ milyon köpek için barınak yapılamaz. Sizi avuturlar topladık topluyoruz kısırlaştırdık kısırlaştırıcaz diye. Çözüm 5199 satışı yasa değiştirilerek acil toplama ve itlaf uygulanması. Neyi talep edeceğimizi iyi bilelim.
@AlpGaus
@AlpGaus 6 ай бұрын
@toxichuman208 Nasıl kanıtlasın adam köpeği ifadeye mi çağıracaklar
@user-eu6ui7wq7t
@user-eu6ui7wq7t 11 ай бұрын
Ömerin burada çok daha fazla keskşn olmasını beklerdim. Oyle bir izlenim vermişti
@bakura9683
@bakura9683 Ай бұрын
hayvanın sorumluluğunu kabul etmek isteyen sırtlansın tabi. çipleyip üzerine zimmetleyelim. kalanı itlaf edilsin. çipli köpek birine saldırırsa o kişi sorumlu olsun. başıboş köpek sorunu var, ya köpeği ortadan kaldırmalıyız ya da başıboşluğu kaldırmalıyız
@seral4973
@seral4973 19 күн бұрын
Harika bir tartışmaydı, yıllardır korkumuzu dile getirince linç yiyoruz. sözde hayvan severlere ‘insanı yaşat ki hayvanlar da yaşasın’ diyorum,.Teşekkürler.
@onateuss
@onateuss 6 ай бұрын
Köpek sahibi biri olarak sizin sayenizde (sizin yüzünüzden😂) meseleye diğer taraftan bakabildim. Emeğinize sağlık, kendi kendimizle çelişeceğimiz nice videolara
@yvmhawking
@yvmhawking 7 ай бұрын
güzel video teşekkürler
@sessizbirisi484
@sessizbirisi484 11 ай бұрын
Harikasınız ❤
@apotemietsizcigkofte5932
@apotemietsizcigkofte5932 11 ай бұрын
oyyyyy özledik şu seriyi valla
@burak_aki
@burak_aki 11 ай бұрын
Sonunda beklediğim bir bölüm 🤩❤
@La_Fraternite
@La_Fraternite 11 ай бұрын
En çok beklenen bölümlerden biriydi sonunda kavuştuk❤
@benonr94
@benonr94 11 ай бұрын
Yaşar'ın cani olmasına ramak kalmış
@omerkapukaya1240
@omerkapukaya1240 6 ай бұрын
bence cani sensin.@@benonr94
@efeavc2602
@efeavc2602 11 ай бұрын
Ateş ölçer kanalınızın en çok sevdiğim konsepti dinlemesi çok keyifli, samimiyet var kanalda. Oradaymışım gibi hissediyorum sağ olun (:
@guveneren7529
@guveneren7529 6 ай бұрын
Kanalı dün Canikligil’in katıldığı program sayesinde keşfettim ve dünden beri deli gibi kanaldaki videoları izliyorum. Siyaset Bilimi mezunu bir kimse olarak öncelikle sizi tebrik ediyorum Türkiye’deki siyaset atmosferinin çok üzerinde kaliteye sahip içerikler oluşturmuşsunuz emeğinize sağlık . Sokaktan iki tane köpek sahiplenmiş ve onlarca kedi ve köpeği kendi imkanlarım ile kısırlaştırmış bir kimse olarak başıboş köpek sorunun oldukça kompleks bir sorun olduğu konusunda sizinle aynı fikirdeyim. Sorunun kaynağının ise biz insanlar olduğuna inanıyorum zira sokaktaki köpek popülasyonu önemli ölçüde insanlar tarafından sokağa salınan köpeklerin üremesi neticesinde oluştu. Orta alt gelir sınıfına mensup ve taşrada yaşayan bir kimse olarak ilçemdeki barınağı sık sık ziyaret ediyorum ve barınağın olması gerekenden çok daha kötü şartlarda olduğunu gözlemliyorum. Hayatta yapılacak en anlamlı eylemin var olan acıları azaltmak olduğuna inanan biri olarak başıboş köpek sorunu çözümünde hem sivil insiyatifin hem de devlet kapasitesinin rasyonel ve vicdanlı bir şekilde hareket etmesi gerektiğine inanıyorum . Almanca öğrenme sürecinde ders aldığım bir Almanın yolladığı Almanca bir makalede Almanya’daki hayvan hakları geçmişinin 1800 lü yıllarda başladığını okuduğumda şok olmuştum . Almanya örneğinde gördüğümüz üzere başıboş köpek sorunun çözümü konusunda öncelikle sıradan vatandaşın vicdanlı bir şekilde hareket etmesi ve köpeklere birer meta gibi yaklaşmaması gerekiyor . Köpekleri bir takım ihtiyaçlar ile sahiplenip sonra onları doğurtturup işimiz bitince de sokağa salarsak bu sorunun önüne geçemeyiz Son olarak Schopenhauer hayvanlarla ilgili görüşlerinin bu sorunun çözümü konusunda bizler için sağlam bir temel olacağına inanıyorum. “ Hayvanlara karşı şefkat, karakterin iyiliğiyle o kadar yakından ilişkilidir ki, hayvanlara karşı zalim olan birinin iyi bir insan olamayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. “
@tilter4058
@tilter4058 11 ай бұрын
Teşekkürler içerik için.
@poyrazlstv
@poyrazlstv 11 ай бұрын
Birde yılda 35 kişi direk yoldan ölenler sebep oldukları trafik kazalarında ölenler hakkında resmi bir veri yok.
@zeliha2278
@zeliha2278 11 ай бұрын
Dün Emin Alper'in Abluka fimini izledim. Film bittikten sonra uzun bir süre düşündüm bu konuyu tam üzerine geldi :)
@ibrahimdogar9110
@ibrahimdogar9110 11 ай бұрын
1- )Kitlesel Ötanazi ( kötü durumdaki köpekler vs.) 2-) sahiplenilen hayvanı sokağa bırakan 3 yıl hapis + 100.000 tl ceza . 3-) Çip ülke çapında zorunlu olacak yaptırmayanlar ağır cezalar almalı. 4-) En nihayetinde petshoplar yasaklanmalı. .
@joshcoon
@joshcoon 10 ай бұрын
Türkiye’deki sayılar dikkate alındığında Sahiplendirilemeyen tüm köpekler uyutulmalıdır. Sokağa tek köpek salınamaz tehlike devam eder.
@altfrlf
@altfrlf 11 ай бұрын
Fikirleriniz çok mantıklı bu konuda
@Simo1453.
@Simo1453. 11 ай бұрын
Ses de bir problem olmuş onun dışı güzel video teşekkürler
@cank4286
@cank4286 11 ай бұрын
1:30 daki sorunun temel problemi çok kapsamlı iki konuyu basitleştirip sığ bir şekilde ele almaya yönlendirmesinden kaynaklanıyor. elbette insan ne yaparsa yapsın daha değerlidir. hangisi toplumsalık için daha büyük bir tehdittir sorundur dersek toplumsal huzuru bozmaya yönelik insan kendi halindeki hayvandan daha büyük sorunlara sebep olabilir. tabi bu basit bir tespit de olsa tek başına bir işe yaramaz. kompleks iki konuyu birbiri ile karşılaştırıp yaptığımız tespitlerle nesnel de olmaya çalışsak bir yere varamayız. ayrı ayrı detaylıca değerlendirmek gerekir.
@suhede5283
@suhede5283 11 ай бұрын
Teşekkürler ❤
@erhan.korkmaz
@erhan.korkmaz 6 ай бұрын
Sevgili Ömer ve Yaşar, öncelikle (ben de bir sosyal bilimci olarak) bu sorunu konu edindiğiniz ve tartışmaya açtığınız için teşekkür ederim. Sizleri ilk defa tanıdım, nasıl birisi olduğunuzu bilmiyorum, bir arkadaşımın önerisi üzerine videonuzu izledim. Konuşmalarınızın büyük çoğunluğuna katılmıyorum. Neden katılmadığımı da dile getirdiğiniz argümanlar üzerinden (dilim döndüğünce) anlatmaya çalışacağım. Bu duruma hem bir vegan aktivist olarak hem de bu konuyla doğrudan veya dolaylı olarak akademik bir çaba içerisinde olan birisi olarak taraflı yaklaştığımı bilmenizi isterim. Elbette ki bu benimle aynı düşünmeyen insanların fikirlerine kapalı olduğum veya fikirlerimin değişme ihtimalinin olmadığı anlamına gelmiyor. Sizi dinlerken de bir yanıyla "Acaba benim göremediğim bir şeyler mi var, bu arkadaşları dinlemek lazım" şeklinde yaklaştım. Samimiyetime inanacağınızı umut ediyorum. O yüzden amacım sizleri rencide etmek veya ikna etmek değil, sadece ele aldığınız konuya dair görmediğiniz veya görmek istemediğiniz noktalar olduğunu düşünerek yazıyorum. "Sokak hayvanları sorunu" konusuna insanmerkerzci yaklaşmamaya gayret etseniz de üzgünüm ama öyle yaklaştığınızı, durumları ele alırken insanların lehine tavır aldığınızı düşünüyorum. Yaşar'ın bir kız çocuğunun ölümü karşısında 50bin canın ölümünü olumlaması, sınıfsal yaklaşarak ekonomik sermaye dağılımında yine insanların insan-olmayan canlılarla kurduğu ilişkileri örneklemesi, ilerlemeci uygarlaşma anlatısı doğrultusunda Almanya'nın yapıp-ettiklerini olumlayarak Türkiye'deki insanları (sadece insanları) belirli bir konuma yerleştirmesi ve buna insan hakları doğrultusunda yaklaşması bana bunu düşündürdü. Sizleri dinlemeye başlamadan, bu konuyu daha kapsamlı bir biçimde ele alarak, biyopolitika meselelerine, posthümanist tartışmalar ışığında insan-insan olmayan ilişkilenme biçimlerine, felsefi bağlamda ontolojik tartışmalara, tarihsel süreç içerisindeki kent politikalarına, bu süreçte mücadele veren STK'ların neler yaptıklarına ve yapmadıklarına vs. değinirsiniz diye ummuştum, fakat söylemlerinizin kendilerine akademik demeyen kişilerle benzer yüzeysellikte olduğunu gördüm. Bunu kesinlikle üstenci bir biçimde "siz akademik falan değilsiniz" gibi bir noktadan söylemiyorum, en azından söylememeye çalışıyorum, sadece argümanlarınızın (benim görüşlerimi desteklesin veya desteklemesin) yüzeysel olduğunu düşündüğüm için söylüyorum. Umarım isimleri karıştırmıyorumdur, Yaşar'ın "İnsan, insan-olmayandan daha değerlidir" iddiası, "çünkü insan daha akıllı, bilinçli eylem sergiliyor..." gibi bir yerden yaklaşması, birçok şeyi verili kabul ettiğini gösteriyor. Bir kere akıl denen şeyin değer için bir ölçüt olduğu fikrine nereden kapıldınız? Akıl, sadece insana mı özgü? İnsan aklı ve insan-olmayan akıl ayrımı mümkün değil mi? İnsanın akıllı olması, insanı daha değersiz neden yapmaz? Sizlerin de bildiği üzere, aydınlanma karşıtı birçok noktadan insan aklını eleştirmeye yönelik güçlü argümanlar ortaya atıldı, en bilinenlerden birisi de Nietzsche'dir. (Bakın konu daha hayvanlara gelmedi). Eğer bir varlık türü hakkında bir iddiada bulunuyorsanız, dışarıda tuttuğunuz varlıkların da neden o iddiaya sahip olduğunu gerekçelendirmeniz gerekmez mi? Sözgelimi, "insan, akıllıdır ve o yüzden değerlidir" argümanı, insan-olmayanın akılsızlığını nasıl ispatlar? Bir şeyin bir türe özgü olması, diğer türlerden yoksun olduğu anlamına mı gelir? Hadi gelirse, bunun kanıtları nelerdir? Varsayalım ki insan (diğerinin aksine) akıllı bir varlık olsun, insanın akıllı olması, diğerlerinin akılsız olması, nasıl bir toplumsal yapı inşa etmeyi gerektirir? Bu kısımlarınız maalesef ki açılmamış. Şimdi burada -bu konuya dair- uzun uzadıya düşüncelerimi açarak gerekçelendirmeden, müsaade edin size bu konuları dert edinmiş düşünürleri/sosyal bilimcileri kaynak niteliğinde önereyim: Derek Ryan, Cary Wolfe, Donna Haraway, Rosi Bradoitti, Karen Barad, Philippe Descola, Tim Ingold, Bruno Latour... Türkiye'den de aklıma gelenler: Başak Ağın, Sezen Ergin Sezgin, Emre Koyuncu, Özlem Dişli, Fırat Akova, Ayten Alkan, Ezgi Burgan. Yukarıda saydığım sorular, felsefe alanında da tartışılır. Sözgelimi, Aritoteles'ten beri bir insan varlığının ontolojisi tartışmalıdır. Sofistler, eski ve yeni stoacılar, Heidegger, Merleau-Ponty, Scheler, Graham Harmann... liste uzar gider. Yani eğer bir tartışmayı insanın değerli olduğu ve bu değerinin bu sorunda sokaktaki köpeklerin toplatılmasına dayandırılacaksa, maalesef ki bu konuları iyi bir şekilde gerekçelendirmeden bir sonraki noktaya atlamamanız gerektiğini düşünüyorum, yoksa diğer türlü, "Acaba söylemlerim insanmerkezci bir taraftan mı geliyor?" gibi bir refleksiviteye de girmezsiniz. Bu durum, feminist literatürü, queer tartışmaları bilmeden "erkeğin daha değerli olduğu" iddiasını savunmak gibi bir şey. Bir diğer nokta, küresel ölçekteki kentsel yapıları, bu sorunun bir parçası görmüyorsunuz, oysa ki tam sınıfsal bir okuma yaparken yoksul-varsıl ayrımına girdiğiniz noktada bu açılabilirdi, evet yoksul mahalleler, yoksullukları üzerinden dezavantajlılar ve toplumsal sorunları daha çok ve doğrudan yaşıyorlar (yakın zamanda okuduğum Işık ve Pınarcıoğlu'nun Sultanbeyli çalışması güzel örnektir). Ve bu yoksulluk da David Harvey'in, Henri Lefebvre'in, dolaylı olarak Foucault'un, Michel de Certeau'nun tartıştığı üzere kentsel tanzimlenmeyi/planlamayı etkiliyor. Fakat burada yine insanmerkezi yaklaşarak, kentsel tanzimin, yoksulları "köpek belasına" daha çok maruz kalması üzerinden ele alıyorsunuz. Gelin size yeni bir kapı açayım, ya kentler, insan-olmayana kör bir biçimde tanzimlendiyse ve sokaklar insan-olmayanı dışladıkları için köpekler bugün şiddet faili görülüyorlarsa? Haklı olduğumu iddia etmiyorum ama "Sokaklarda köpek olmaz" gibi bir çıkış yaparsanız size sokak derken neyi anlıyorsun? Sokak neyi kapsar, kapsamaz, neden köpekler sokakta olmamalı, tarihteki kentlerde bu nasıldı, sokakta köpek olmasının daha iyi olanağı var mıdır? Acaba sorun, sokaklarda (sayısı tartışmalı ama varsayalım) 10 milyon olması mı acaba sokaklardaki köpekleri daha sorunlu kılıyor? şeklinde sorarım ve siz bana yok Avrupa'da şu ülke böyle yapmış, şu böyle yapmış diye yaklaştığınızda, onların sokaklarını neden ideal görüyorsunuz? diye sorarım. Sözgelimi, Almanya'daki kentsel yapılanmaya baktığımızda, sokakta köpeklerin az olması veya olmaması neden iyi veya kötü? diye sorarım. Hatta biraz daha samimiysek, hadi gelin bir tasavvurda bulunalım ve sokakların köpekler için daha uygun bir halini düşünelim derim. Ayten Alkan, Şehir ve Hayvan kitabında tam da bu konuyu tartışıyor. Ama sizler, tartışılması gerekli birçok noktayı atlayarak "Sokaklarda köpekler olmaz" deyip kestirip atıyorsunuz. Bence, şiddeti köpeğe verili kılmayıp, bazı köpeklerin neden saldırdıklarını ve bu saldırmaların altında acaba yaşadıkları sokaklardaki koşullarının etkileri olup olmadığını daha iyileştirici bir noktadan yaklaşarak bakmanız gerekirdi diye düşünüyorum. Dikkatimi çeken bir diğer nokta, düşünürken çok sık yapılan amatör bir hataya düşüyorsunuz, o da tekil ilişkileri, daha kapsayıcı bir biçimde ele alarak, tüm ilişkilerin böyle olduğu varsayımıdır. 2022 veya 2023 yılında onlarca insan ölmüş, keşke ölmeselerdi, onlar adına üzgünüm. Şimdi söyleyeceklerim, onların ölümlerini haklı göstermez. Sadece biz sosyal bilimciler, hangi sokaklarda, hangi köpeklerin ne gerekçelerle saldırganlaştığını saha bazlı araştırmadan, koşulları düşünmeden, tüm sokaklardaki köpekler böyle saldırganmış gibi ele almamamız gerektiğini düşünüyorum. Tüm varlıkları eşit düzlemde ele alırsak, bu sizinkisi, "A türüne sahip canlılardan bazıları saldırıyor, o zaman tüm A türünü toplatalım" demek gibi bir şey. Ben ve çevremde tanıdığım çoğu kişi size yıllarca aynı sokakta yaşayan ve oradaki mahalleli ve esnafla iletişimi sağlıklı olan çok köpek gösterebiliriz. Hayvansever dostlarım, besledikleri onlarca zararsız köpeklerin gözlerinin önünde gecenin bir yarısı apar topar (nereye götürüldükleri belli olmayan) belediye araçlarıyla gasp edildiğine tanık oldu, oluyor. Bu türsel bir öjeni değil mi? (Devamı yorumlarda, buraya sığmadı)
@erhan.korkmaz
@erhan.korkmaz 6 ай бұрын
Bir diğer nokta, sizlerin siyaset bilimciler olarak, bu sorundaki siyasi zemini görmüyor olmanızdır. Bir düşünün lütfen, neden kısırlaştırma değil de barınaklar öne sürüldü? Barınakların yapımında hangi şirketler var/olacak, bu işin bir rantı var mı? Hadi onu geçtim, işin siyasi bir kutuplaşmayla alakası var mı yok mu? Taa tarımlaşmayla, hatta öncesinden beri bizlerle yaşayan köpekler, o kadar tarihsel süreçte, o kadar kentlerde bizlerle birlikte yaşamışken, şimdi ne oldu da bu gündem oldu? Bir şey ima etmiyorum ama işin bu tarafının (yine söyleyeyim, benimle aynı fikirde olun veya olmayın) ele alınmaması büyük eksiklik. Yaşar'ın kısırlaştırma ile öldürme eylemini, biyopolitika bağlamında bir tutması düşündürücüydü. Belki "eğer beden ihlalinden bahsediyorsak o zaman kısırlaştırma da bir beden ihlali" gibi daha savunmacı bir yerden yaklaştı, ki haklıdır, fakat bu kısırlaştırma mevzusunun da (bir yanıyla) öldürme eylemine karşı geliştirilmiş bir çözüm olduğunu unutmamak gerekir. Köpekler ve kediler, zaten siz elleseniz de ellemeseniz de kentsel koşullardan dolayı ölüyorlar. Sanıyor musunuz, gönül rahatlığıyla yaşıyorlar. Çöplerden yemek arayarak, soğuk iklim koşullarında kalarak sağlık sorunları yaşamaları, tecavüzlere uğramaları, darp edilmeleri, zehirlenmeleri, zaten kentlerin insanmerkezci olmasından dolayı onlarda (Malthusyen bir biçimde) nüfus dengesi sağlıyor, ki bunu tasvip etmiyorum. Sadece "kendi hallerine bırakırsak yakında 100 milyon olurlar" gibi bir yaklaşımın saçma olduğunu göstermek istiyorum. Burada da iğneyi kendimize batırmak yerine sokakta yaşayan canlılara batırıyoruz. Bizlerin sokakta yaşayan vatandaşları ne kadar bilinçliler? Kim kapısının önüne bir su, bir mama koyuyor? Kim düzenli olmasa da sokağındaki canlıyı alıp sağlık kontrolünü yaptırıyor? Bir kısmı istese de yaptıramıyor çünkü mamalara gelen kdv, bir köpeğin sağlık taramasının binlerce lira tutması, şu ekonomik koşullarda ne kadar mümkün? İnsanlar kendilerini zor doyururken nasıl sokaktaki canlılara ilgi gösterecekler? Bunu yapması gereken yerel yönetimler fonları ceplerine indirip, yandaşlarına rant sağlarken, biz halen "sokakta köpek olmaz" gibisinden şeylerle uğraşıyoruz, inanın köpekler de sizin sokağınızda olmak için can atmıyorlar. İşin bir tarafı da (sizden bunu beklemedim tabi) türcü yaklaşım gereği sokakta yaşayan canlıların hepsine "hayvan" diyerek kategorize etmeniz, Derrida "The Animal That Therefore I Am" eserinde bunu güzel tartışılır. Sevgili arkadaşlarım, habire söylemleriniz "hayvanlar..." , "....hayvanlar" şeklinde, kim bu hayvanlar? Bu köpeklerin karakterleri yok mu? Çekingeni, kızgını, sempatiği, travmatik olaylar yaşamışı, dost canlısı... yok mu? Ama işte burada da insanmerkezci yaklaştığınız için hepsini tek bir şeymiş gibi kategorize edip onları insanın dışında, kalıplaşmış imgelerle ele alıyoruz. O yüzden bana bir sokak, bir köpek, bir durum ve bu durumun avantajlı-dezavantajlı faillerini gösterip, tek bir bağlam üzerinden örnek vermediğiniz her zamanda (Bruno Latour'un ve Witgeinstein'in tabiriyle) konuşulmayan üzerinde konuşmaya çalışıyormuşsunuz gibi hissediyorum. Bir sosyal bilimci olarak iddia ediyorum ki işler öyle yürümüyor maalesef, halen modernizm - postmodernizm tartışma yürütmektense, söylemlerinizin gerçeklikteki ampirik noktalarını düşünün derim. Gevezeliğim tuttu, umarım ne sizleri, ne de bu yorumu okuma sabrını göstermiş okuyucuları kırmamışımdır. Sadece lütfen radikal çıkışlar sergilemeden önce kapsamlı biçimde düşünün. Görüşlerinizin aksini savunanlara karşı, sadece (kendinizi haklı çıkarmak için) iddiaları kötü savunanları değil, "ya bu tartışmada çokça referans verilenler, akademik anlamda çaba gösterenler ne diyor?" diye eğilip bakın. Ben ve benim gibiler, en azından sizleri anlamak için halen çaba gösteriyoruz, ki buraya bu kadar gevezelik etmemin de bunun bir göstergesi olduğunu düşünüyorum.
@AlpGaus
@AlpGaus 6 ай бұрын
Siz bu işin felsefesine hikayesine paragraflarca yazı yazarken 10 milyon köpek 40 milyon olur. Artık bu problem sizin ve herkesin sorunu olduğunda bugün 10 milyon köpeğin 5 milyonu uyutulması gerekirken o gün geldiğinde 35 milyon köpek uyutulur.
@cetin.demir.2002
@cetin.demir.2002 5 ай бұрын
İnsan köpekten daha değerli mi veya bu değerlendirmenin ölçütü nedir bilemiyorum ama şunun da farkındayım.Köpekler insanlar için bir güvenlik sorunu ve onlara sağlıklı insanlarla uyumlu bir ortam yaratmak için öncelikle insanların refahını yükseltip onlara asgarî bir ortam sunmamız lazım.Bunun için de kısa vadede insan refahına ve özellikle de güvenliğine engel olan köpeklere bir yol bulunması lazım ama bu da gerçekçi bir düzlemde olmalı.Yanisi çöpten ekmek toplayan insanlar olduğu sürece, sokakta soğukta uyuyan insanlar olduğu sürece hayvanların refahı için bütçe ayrılmasına karşıyım ama bu sorun acilen çözülmesi gerek bir sorun olduğu için gerçekçi ve uygulanabilir bir politika uygulanmalı.Kapasiteyi aşan köpek sayısı azaltılmalı , sokakta saldırgan ve hasta köpeklerin rahatça gezmesine izin verilmemeli.İnsan canıyla köpek canı arasında kalırsam insan canını korumayı tercih ederim.Her zaman herkesi mutlu edemeyiz o yüzden zor kararlar alma gibi bir sorumluluğumuz var.
@ademkaya735
@ademkaya735 5 ай бұрын
Siz çok derinlemesine ele almışsınız, gelen cevaplar da bakarsanız çok sığ. Akıl ve üstünlük üzerinden yaşam hakkını yorumluyorlar. O zaman düşük IQ'lu çocukları da, saldırgan insanlarıda, engelli, yaşlı insanları da öldürsünler. Dünya daha yaşanılabilir olsun, dünya kaynakları da tükenmez. Akıl üstünlük üzerinden kurulan bu saçma bakış açısı nazizme götürür bizi.
@istar.
@istar. Ай бұрын
Fazla uzatılmış ama içi boş. Cevaplar çok basit temelde İleri düşünen insan olarak bu fikirsel öbekleri insan üretimi youtube da insan icadı dil ve alfabeleri, klavyesi ile yapıyorsunuz herhalde önem, özellik ve farklılık derecesi için bunu düşünmek bile yeterlidir.:) Hayvan ve bitkilerin böyle dertleri yok. insan merkezcilik tartışmaları bile insana ait.:) Aynı özellik ve yetenekte olmamamız farklı olmaları onları geri yapmıyor fakat gerçeklikten de kopmayın bütün bu şeylere insan çocuğu olduğunuz için sahipsiniz.:) Hayvanlar bir birlerine sen kurtsun sen kedisin demiyor zooloji yapmıyor ve gerektiğinde onlar da savaşıyor. Bizim üretimimiz hukuk, kamu düzeni, medeniyet, uygulamalı felsefe bizim tarihimiz, evrimimize ait. 2. parafın cevabı daha kolay. Evrim ve doğadan kopmayın. Köpek denilen tür tamamen insan üretimidir aynı yediğiniz tavuk ve koyunlar gibi ve adetleri çağlar boyunca manage edildi, bu yüzden varlar siz köpek diye birşeyin olduğunu gördünüz. Köpek denilen canlının var olmasına gerçeklikte yeterli açıklamayı yapan hadis gibi sadece 2 neden var. Sürü işletimi ve koruma, kollanma. Emniyet ve engellilere yönelik olanları da bu tanıma dahil oluyor. İşte bu yüzden var edilmeleri ve anlamları gibi başı boş köpek olmaz, sokaklarda köpek olmaz. Köpek ve kedi ev hayvanı! de ğil dir! nokta. Evcil denilen bütün hayvanlar insan üretimi ve doğal değiller, çoğundan çoğu doğada kendi başlarına yaşayabilecek özelliklere sahip değil. Yani doğal olarak ek beslenme koşullarını ortadan kaldırırsanız sokaklarda zaten köpek olmaz, yaşayamaz. Kısaca bu tür ve cinsleri petshopçuluktan kurtarıp asli vaziyeti, pozisyonuna döndürülmeli bu işin başka alternatifi gerçekte yok. 3. de 2.'e paralel. Evcilleştirilerek türdeşleştirilmiş, yarı vahşi özellikleri koruyan, etçil, ısırma öldürme kaabiliyeti olan, fiziksel olarak etkili bir canlıdır. Sürü canlısıdır türleştiği kök canlıda olduğu ve insanın da işine bu geldiği için (şuanki kurtlardan gelmiyor!) ve tekil ile sürü davranışları, uygulamaları farklıdır tekil örnekler türün ve cinslerinin fizyolojik gerçekliklerini değiştirmez. Sizin yumruk atma, sopa silah kullanma kaabiliyetiniz var onların da ısırma, parçalama... bu kadar basit. Sokaklarınızda aslan olmaması, şehirlerinizin adının serengeti olamamsıyla tamamen aynı mantıktadır. Sizin adını bile alan köpek dişleriniz o kadar kuvvetli değil. Öznel durumlarla anayasalar yazılmaz yani evet yeterli de olmayabilir. Kısaca sizden fizyolojik olarak üstün yönleri olan canlının yönetiminiz kontrolünüz dışında başıboş, sokaklarda olması en başta insanın ulaştığı gelişmişlik seviye uyumlu değildir. Bunun kontrolü adetlerin manage edilmesi de öjeni değildir. Şayet evcilleştirilmiş otçul canlıların adetleri manage ve cinsleştirilmesi manage edilmese ve edilemese siz zaten olmayacaktınız atalarınız aç kalacaktı ve evrimimiz tamamen tahmin edemeyeceğimiz üzere farklı olacaktı. Kısaca düşünce eyleminde bulunurken doğadan, gerçeklikten kopmayın, eylemsiz felsefenin insana önemli bir faydası yok.
@sagkolik
@sagkolik 11 ай бұрын
Bu kanalı keşfettiğim için şanslı hissediyorum❤
@Kaanselcukk
@Kaanselcukk 11 ай бұрын
geldi benim idoller
3 ай бұрын
Fareler memeli hayvan değil mi, hayvanseverlik açısından ahlaki, biyolojik veya felsefi olarak fare memelisi ile köpek memelisi arasındaki fark nedir? Duygusallık ve romantizm ötesinde rasyonel olarak fark nedir. Bu tarz bir hayvanseverlik türcülük değil mi?
@batuhanmete1246
@batuhanmete1246 11 ай бұрын
İzlemeden like attım bu ikiliyi görünce
@devrimdenz
@devrimdenz 2 ай бұрын
Hemen evimin önündeki ağaçlı bir yolda koşu yapamıyorum. Hemen her gün köpek saldırısı yaşıyor fiziksel üstünlüğüm sayesinde temastan kurtuluyorum... Ama.... benim 21 aylık oğlum var ve ben onunla da bu alanda koşmak, oynamak isterken yapamıyorum! Hadi bu yürüyüşü geçtim! Çocuk parkına gittiğimizde sanki köpek parkına gelmiş hissediyorum! Başka bir problem de kadınlar... Eşim çoğu zaman 'beni şuradan karşıla köpekler var' diye arıyor. Yahu bunları yaşamak zorunda mıyız milletče? Evimizde de huzur yok çünkü sürekli havlıyorlar. Bazıları sözde hayvan sever geçiniyor ancak bu hayvanlar beslendiği yerde daha saldırgan oluyor çünkü alan savunması yapıyor.. Biraz doluyum kusura bakmayın 🙏🏻
@almaariferik5854
@almaariferik5854 11 ай бұрын
Sesin seviyesini yükseltebilir misin? Sesi sona kadar getiriyorum yine bazı şeyler flu kalıyor
@elindefenerleadamarayan
@elindefenerleadamarayan 11 ай бұрын
Kuduz aşısı oldun kesinlikle seni korudu diye bir şey yok. Kuduz profilaksisi düşündüğünüzden karmaşık.
@ibraschwan
@ibraschwan 11 ай бұрын
Kontrast iyi ama sizin renginiz de soluk. İyi konu. Teşekkürler.
@aykutdero8355
@aykutdero8355 4 ай бұрын
Boğaziçili değilim Hisarüstü kampüse ortam için gelip giden vakıf Unili bir çocuktum ama paşanın benim de gönlümde yeri vardır. Asayişin belkemiğiydi, köpek kuvvetleri büro amiriydi resmen saygılar hürmetler
@umutakon6728
@umutakon6728 Ай бұрын
Yıllık potansiyel yem pazarı 3 milyar dolar, derneklerin derdi bu
@eylulll2904
@eylulll2904 11 ай бұрын
hocam yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Hacettepe uluslararası ilişkiler geldi yerleşme olarak ama şu anda hiç istediğim bir bölüm ve kampüs değil. Ticaret ayağı yok ve imkanları kısıtlı. Seneye mezuna kalmayı düşünüyorum sizin yorumunuz nedir. Kırık obp beni ne kadar geriletir ve okul tercih edilebilir mi
@x-person7651
@x-person7651 11 ай бұрын
Kırık obp beni 50 bin geriye attı asla mezuna kalmanı tavsiye etmiyorum! Yatay geçiş ve myp falan var bir şekilde bölümünü değiştirebilirsin
@nothing-dh9xs
@nothing-dh9xs 11 ай бұрын
​@@x-person7651hangi siralamadan 50bin geriye atti
@basstrader1
@basstrader1 11 ай бұрын
Teşekkürler.
@basstrader1
@basstrader1 11 ай бұрын
Bu teşekkür tüm kanala.
@altayaltnkok4428
@altayaltnkok4428 11 ай бұрын
Kaç tane ülke gezdim hiç bir yerde bizimki kadar başıboş köpek yok.Bir hindistan bir de bizim ülke.Sahipsiz köpek olmaz
@hysteresis
@hysteresis Ай бұрын
6 yıldır oturduğumuz mahalleye ilk taşındığımızda 1-2 tane köpek vardı. Son yıllarda mahalle popülerleşince evler el değiştirdi ve demografi hızla değişti. Şu anda sokağa bırakılan mamalardan dolayı her sokakta 3-5 köpeklik gruplar var. Bunun yanında mahallenin arkasındaki dağlardan düzenli olarak gelen domuzlar da mama bırakılan yerleri öğrendiler. Her akşam 20 civarı domuz sokaklarda geziyor. Önceden akşam yürüyüşü yapıyorduk, artık yapamıyoruz. Benzer şekilde yanımızda çocuğumuz varken otobüs/metro durağından eve yürümeye bile korkuyoruz.
@bekorn
@bekorn 11 ай бұрын
Köpekler bireyselleşebilir ve doğum kontrol uygulayabilirse anlaşabiliriz bence. Aynı şeyi errrkekler de yapabilirse ne güzel
@wilhelmalexanderrr6041
@wilhelmalexanderrr6041 11 ай бұрын
Her programı siz ikiniz yapın arkadaş
@berkoktayemre1940
@berkoktayemre1940 11 ай бұрын
İtlaf ile ama gene de dinleyeceğim.
@emrebaser7569
@emrebaser7569 5 күн бұрын
23.00 dakikada Ömer isimli arkadaş diyor ki: "Bulduğu yerde hayvanı vurup öldüren ulkeler sorunu çözememiş ve sorun daha kötüye gitmiş." Adam bir hayvanın öldürülerek sayısının azaltılamayacağını iddia ediyor. Zekâ seviyesi göz yaşartıcı gercekten. Soruyorum o hâlde, insanoğlunun çevreye müdahalesiyle nesli tükenen 100 civarı hayvan var. Dodo kuşu mesela neden yok oldu? Balıkların sayisi neden azaldı? Bir tür öldürülerek nasıl oluyor da azalmıyor veya yok edilemiyor, bunu bilimsel olarak anlatsana Ömer.
@marsilya1
@marsilya1 11 ай бұрын
o kadar hayvan derneği var hiçbirisi kısırlaştırma yapmıyor bence olayın çözüm noktası bu. yani öncelikle bütün dişi köpekler kısırlaştırılırsa sorun 5 - 10 seneye kendiliğinden çözülür
@moviemusicvideochannel7102
@moviemusicvideochannel7102 11 ай бұрын
Aynı fikirdeyim ama bu iş derneklerle olmaz çok geniş çaplı bir kısırlaştırmaya ihtiyaç var ve insanların edindikleri evcil hayvanları sokağa atmaları da devlet eli ile engellenmeli . Mesela hayvana bir kimlik verilebilinir ve hayvana her sene veterinere getirme zorunluluğu getirilebilinir. Bu hayvan eğer zamanında veterinere kontrol için getirilmemişse bir araştırma başlatılmalı ve araştırma kapsamında eğer hayvanı sokağa attığı keşfedilen biri olursa ona cezayı basacaksın öyle bir ceza olacak ki hayvanın ömrü boyunca bakımının masraflarını ona yükleyeceksin.
@hypertery1276
@hypertery1276 11 ай бұрын
5 -10 senede ölecek olan insanlar ne olacak?
@marsilya1
@marsilya1 11 ай бұрын
@@moviemusicvideochannel7102 dernekler yapmıyor ve yapmayacak amaçları bu değil başka amaçları var bu işi yapacak en mantıklı kurum ilçe belediyeleri
@joshcoon
@joshcoon 10 ай бұрын
20-30-50 senede birkaç yüz bin köpek kısarlaştırılamamış. 5-10 seneye kaç milyon köpeği kısırlaştırabilirsin? Bu arada geride bıraktığın her çift senin ekibin gelmesini beklemeden yılda 4 ila 8 katına çıkacAk. Kısırlaştırma bahsi artık polyannacılıktan farksız.
@onatsahin9973
@onatsahin9973 11 ай бұрын
ses kalitesi iyi de düzeyi bi tık zayıf hocam.saygılar
@CerenGulen
@CerenGulen 10 ай бұрын
2050 yılında Türkiye de her yerde Naafiri göreceğiz. ( Naafiri Leauge of legends oyununda bir şampiyon)
@odulgorenli9376
@odulgorenli9376 11 ай бұрын
Başı boş köpek dediklerinde ırkçımıyım neyim anlamdım sığınmacı ve kaçaklar aklıma geldi 😂
@BruceLee-cd9gj
@BruceLee-cd9gj 11 ай бұрын
Yaşar beni her konuda ikna ediyor
@Yenalhoca
@Yenalhoca 11 ай бұрын
5 sene önce parkta köpeklerin saldırısına uğradım... 1 ay yuruyemedim ... Üstelik Ankara'nın merkezinde...
@vaizvargoroth
@vaizvargoroth 10 ай бұрын
Sizi çok seviyorum ya. Üslubunuz mükemmel dikkatli.
@umutakon6728
@umutakon6728 Ай бұрын
@14:36, Almanya'da 2023 yılında 350 bin hayvan sokaktan toplandı. İnsan her yerde aynı maalesef
@caglabatur
@caglabatur 6 ай бұрын
Agresif insanlar ve nefret gösterenler de toplumu olumsuz noktalara götürüyor. Onlar konusunda da çözüm önerileri lütfen.
@mzan5125
@mzan5125 11 ай бұрын
abi ses az
@antoncehov9798
@antoncehov9798 11 ай бұрын
Yasar abi bu pozisyonu savunman şaşırttı açıkçası benim fikrime göre maalesef tek cozum uyutmak gibi duruyor
@valis7013
@valis7013 11 ай бұрын
Barınağa giderseniz bence neden bazı köpeklerin agresif olduğunu görebilirsiniz. Mama vermek palyatif bir çözüm olarak algılanabilir ancak o hayvanın karnı doymasa belki o zaman daha çok saldırganlaşacak.
@mehmetcancakr8310
@mehmetcancakr8310 11 ай бұрын
bide yanımızda mama taşıma fikri bana inanılmaz aptalca geliyor, köpek karşıtı düşmanı falan değilim hayvan da bakıyoruz ancak saldırgan köpek diye bir şey var sonuçta.Ben köpeğe alışkın biri olarak, hatta onu bırakın köpek eğitmeni olarak iş yapan bir tanıdığım dahi sokaktaki köpeklerden biraz çekindiğini söylüyor.Yani ''yanınızda mama taşıyın o zaman'' demekle '' soyguncu,gaspçı için yanınızda bir miktar para taşıyın'' demek arasında bir fark yok.
@valis7013
@valis7013 11 ай бұрын
@@mehmetcancakr8310 Yani saçma bir argümanmış, ama videoda altının çizildiği gibi her iki tarafında uç fikirleriyle bu tarz meseleleri tartışmak kısır bir döngüye yol açıyor. Benim temel iddiam şu aç kalan hayvanlar daha çok saldırganlaşır yani esasında aç kalmaları sorunun daha da artmasına neden olur.
@toxichuman208
@toxichuman208 11 ай бұрын
@@valis701310 milyon hayvanı doyuramayız.
@joshcoon
@joshcoon 10 ай бұрын
Hayvan psikolojisini dün çözemedik gelecekte de çözemeyiz. Çözüm tamamının toplanması. Amasız fakatsız.
@yenikirmiziyemisnecipsurati
@yenikirmiziyemisnecipsurati 11 ай бұрын
çözüm %70-80 itlaf, %15-20 bandında sahiplendirme olduğunu düşünüyorum. kalanlar da barınak. çok bi’ şey kalmamalı kalanlara düzgün bi’ şeyler sunmak istiyorsak. şanslı azınlık :d
@vonhumboldt8
@vonhumboldt8 11 ай бұрын
İtlaf diyenler sokakta bu fikirlerini dile getirmekten korkacak çoluk çocuklar genelde. Allahın sosyopatları, yavru büyük demeden saldırgan olmayan bir sürü masum canlıyı itlaf etmek yerine sizi etsek keşke. Elime seni verseler ahhh ah
@atkatk9355
@atkatk9355 11 ай бұрын
​@@vonhumboldt8 İTperest yorumu Fikirlerimizi dile getirmeye korkmuyoruz Sokak köpekleri birçok probleme sebebiyet veriyor İnsanlar sırf fikrini belirtti diye "seni elime verseler ıhh" tarzında yorumlar yazmalar oldukça komik 😂
@yenikirmiziyemisnecipsurati
@yenikirmiziyemisnecipsurati 11 ай бұрын
@@atkatk9355 ne yazmış ya ben göremiyorum
@doga4008
@doga4008 11 ай бұрын
@@atkatk9355 e çık vur o zaman millete isim takacak kadar radikalleştiysen. madem problemli senin için bu konu. anca boş konuşun.
@atkatk9355
@atkatk9355 11 ай бұрын
@@doga4008 Radikaleştiğimi nereden çıkardın insanlara isim vermek radikalleşmenin bir göstergesi midir sence İnsanların can sağlığını tehdit eden bir durum elbette problemdir bunu problem olarak görmeyen köpeğin canı uğruna insanın canını hiçe sayana İTperest derim Çözüm belli köpeklerin sahiplendirilip geriye kalanların acısız bir şekilde uyutulmasidir Soylemediğim şeyleri bana yaftalama köpekleri gidin vurun mu dedim tartışma kültüründen yoksunsunuz boş yapan sizsiniz
@iremince8577
@iremince8577 8 ай бұрын
İlk defa Yaşar'a katıldım ay noluyo noluyo
@mehmetsinanyldrm1015
@mehmetsinanyldrm1015 4 ай бұрын
Yılda 35 insanın olmesi nasıl büyük bir problem değil?
@merveoz8120
@merveoz8120 11 ай бұрын
👏🏻👏🏻👏🏻
@dreamermagister8561
@dreamermagister8561 10 ай бұрын
Valla onu bunu blmem abi, ben bir aralar mahallemizdeki parkın da içinde bulunduğu bir rotada kosuyordum. Bir ara 1-2 köpek parkı işgal ettiler e oranın insanı da beslemek istediler. Allah razı olsun, su halde beslediler falan ama benim bu ülkenin bir vatandası olarak sehrin icindeki parkta kosamıyorsam, kosmayı gectim, yuruyemiyoruz. Yani vatandasları sokaga cıkmaktan da urkerse hele boylesine uyduruk bir sebepten dolayı sehiri ne yapayım ben. Hadi benim durumumu gectim ki aslında direk saglıgımı etkiliyor ve zamanımı gunun en egzozlu saatinde sokakta kosmaya calısmam neden oluyor, fakat bazı insanlar sokak kopekleri saldırısındsn kacarken arabaya carpıyor oluyor ya da allah muhafaza sakat kalıyor bunun hesabını kim vericek? Yani boylesine dandik bi konuyu da karmasık hale getirdik ya vay halimize. (hani insanlık olarak)
@hamzakorkmaz844
@hamzakorkmaz844 11 ай бұрын
Ses çok düşük beyler
@alper7805
@alper7805 11 ай бұрын
Konu çok ii bakalım nasıl yorum yapmışsınız
@ahmetmuratcelik6806
@ahmetmuratcelik6806 11 ай бұрын
Dün köpek sürüsünün arasında kaldım. Daha önce yaşadığım için panik yapmadım ve beni kovalamadılar. Ama bir çocuk olsa en iyi ihtimalle yaralanırdı. Sarıyerde yaşandı bu olay.
@alperzengintas
@alperzengintas Ай бұрын
Sokak köpeği olmaz. Köpek evde olur, bahçede olur, çiftlikte olur. Sokakta insan olur.
@berkayfrtna4344
@berkayfrtna4344 11 ай бұрын
Barınaklar dolduktan sonra geri kalanlarının uyutulması lazım ve sorun çözülür iğne atan silahlar vardı onlarla iğne atıp uyutulması lazım köyde ve mezralarda da kısırlaştırılması lazım(10 hayvan varsa 9u) mevzu çözülür bu kadar basit ve aşırı ağır cezalar.
@alperbahadr2187
@alperbahadr2187 Ай бұрын
türkler (biz) şehirleşmeyi bilmiyoruzzzzz konu bu ondan dolayı bu gün hayvanlar sorun olur yarın su öbür gün elektirik şehirleşme işi de biraz geçmişten geliyor ama oturup türkiye de hiçbir konuda profesyonelce bir tavırla konuların üzerine gidilmediğinden bizim güzel tarihi mekanlarımız berbat oluyor bağ bahçe olmadığından apartman apartman olduğundan gençlerimiz elini toprağa sürmüyor sokak köpekleri basit sorun bizim daha ne sorunlarımız çıkacak bir gün planlı bir şehirleşme yapacakmıyız bilmem ama inşallah yaparız
@coininfox
@coininfox Ай бұрын
barınaklar yapılmalı ve köpekleri beslemek için barınakların yanlarınada koyun sıığır çiftlikleri yapılmalı, köpek canı kutsaldır sonuçta(?)
@cortomaltese_
@cortomaltese_ 11 ай бұрын
Bir veteriner hekim olarak çok beğendim. Ellerinize sağlık. Keşke geleneksel medya bu konu hakkında avukatlara değil de bize söz hakkı verse.
@savasc.
@savasc. 11 ай бұрын
Ben sokakta birine saldırsam hukuken bir ceza alıyorum ama Sokak köpeği birisine saldırdığında bir ceza olmuyor böyle saçma bir durum olmaz madem onlar bizim dostlarımızı buradan olmadığını anlıyoruz o yüzden Sokak köpekleri maalesef ki toplanmalı
@ismaildogan2252
@ismaildogan2252 11 ай бұрын
Uyutmaktan başka çare yok. Çocukların öldüğü bir olayda başka çare yok.
@alperburakgun935
@alperburakgun935 Ай бұрын
bır cozum bulamadınız gencler.method eksınıgınız var ıyıde arastırmamıssınız gıbı geldı
@sometimes9417
@sometimes9417 10 ай бұрын
olumlu manada şaşırdım. hatta şok oldum. ilk defa fikirlerinizi kendi görüşlerime bu kadar yakın hissettim. yani bu kadar realist olmanız beni inanılmaz şaşırttı.
@Furkaann2
@Furkaann2 4 ай бұрын
Türkiye'de sol bu konuda maalesef çok pasif. Problemden haberi yok. Bu meseleyi insanlar tartışmamalıydı bile. Devlet hızla toplayın kaynaklarına göre hızla çözülmeliydi. Biz ne tartışıyoruz abi...
@tengiz
@tengiz 11 ай бұрын
Başıboş sokak köpekleri sorununun da Kaçak Göçmenler sorununun da tek çözümü var ama kimse dillendirmeye cesaret edemiyor...
@vonhumboldt8
@vonhumboldt8 11 ай бұрын
İkinciye okeyim ama köpekleri öldürme hakkımız kesinlikle yok, bir kere bile köpek sevmiş olsanız bütün köpekleri öldürmeyi düşünemezsiniz
@hypertery1276
@hypertery1276 11 ай бұрын
Çocuğunuzu bir köpek parçalarsa veya bir yakınınız kuduz olursa düşünürsünüz@@vonhumboldt8
@joshcoon
@joshcoon 10 ай бұрын
@@vonhumboldt8sizi buna hakkımız olmadığını düşünmeye zorlayan nedir tam olarak? Tüm medeni ülkeler köpekleri uyuttu veya hala uyutuyor. Hem insan hem köpek hem de doğaya borcumuz bu.
@pengusfakabastkus8024
@pengusfakabastkus8024 3 ай бұрын
​@@vonhumboldt8Öldürmeyip napalım? Sokaklarda çoluk çocuğun oyun alanında mı takılsınlar? Gece sokakta yürüyemez olduk.
@fathatip
@fathatip 11 ай бұрын
Oyun istiyolar canlar, biz anlamıyoruz
@davidcopperfield1024
@davidcopperfield1024 11 ай бұрын
Hayvanı gördüğü yerde vurmak neden kesin çözüm olmuyor ben anlayamadım.
@kulhimmet3674
@kulhimmet3674 11 ай бұрын
Hayvanı gördükleri yerde vurmak bile çözüm olamıyorsa kısırlaştırmadan hiç bahsetmemeleri lazım zaten :D
@davidcopperfield1024
@davidcopperfield1024 11 ай бұрын
@@kulhimmet3674 öyle saçma şey mi olur yav koskoca insan bu nasıl vuramaz köpekleri sndnsksj f-16'yla bombalasınlar o zaman
@gandalf_tr
@gandalf_tr 2 ай бұрын
Burası daha ateşlenir
@salihcancetin1042
@salihcancetin1042 11 ай бұрын
Videoda ses az
@qudrtibnvidadi9507
@qudrtibnvidadi9507 11 ай бұрын
Sesde sorun var
@onurpalan9152
@onurpalan9152 11 ай бұрын
kameraya naptınız aw
@zerohedge972
@zerohedge972 Ай бұрын
itlaf itlaf itlaf
@mervedemir0692
@mervedemir0692 7 ай бұрын
Sokak köpekleri sorunu vardır. Ama mahallemde ki köpekler benim kankam ya. Dostlarım onlar arkadaşlarım yoldaşlarım ben onları görünce mutlu oluyorum. Onları görmek için yürüyüşe çıkıyorum. Onların başını okşayınca kaygılarımı unutuyorum. Ankaranın en hayvan sever semtinde oturuyorum. Aç bitir salam alıp koyuyorlar insanlar. Parklarda köpek besleme alanları var. Köpek parkları parkurları var. Herkesin evde kedisi köpeği var bahçeli evleri var. Ben varya başka semtte yaşayamam. Köpek kankalarım beni görünce peşimden ayrılmıyor eve kadar beni getiriyor kapıda bekliyor. Ya biz bu köpeklerle aynı dünyada yaşamayı hak edecek ne yaptık. Köpekleri çok seviyorum. Keşke herkes korkularını yense ve sevmeye başlasa. Gerçekten korkacak bi şey yok. Nolur hayvanları toplamayın. Ben sokakta hayvan görünce mutlu oluyorum. Bunu bari elimizden almayın. Batıkentten herkese selamlar :)
@AlpGaus
@AlpGaus 6 ай бұрын
Benimde mahallede köpek kankalarım var. Sabah 6 da uyanıp ablamı durağa kadar bırakıp otobüse binene kadar eşlik ediyorum parçalamasınlar diye. Akşam markete, yürüyüşe çıktığımda arkamı kontrol ediyorum sürekli. Ben artık sokağa çıktığımda yakınlarım ve kendim için endişe duymak istemiyorum sırf bazı insanlar köpek sevmek istediği için. 4 yıl önce Kayseri'de sabah okula giderken 9. sınıf öğrencisini parçaladı başıboş köpekler fotoğraflarını gördüm çocuğun bağırsakları dışardaydı. Ben sokakta başıboş köpek görünce tedirgin oluyorum lütfen bunu bari alın elimizden. Kayseri'den selamlar ;(
@AlpGaus
@AlpGaus 6 ай бұрын
Demiyorum ki köpek sevmeyin. Evinizde sorumluluğunu alarak pek tabi sevebilirsiniz. Lakin köpeğin yeri sokak değildir.
@14112mbyz
@14112mbyz 6 ай бұрын
Sahiplen kankalarını ne boş yapıyorsun.Utanmasan köpekler insanlardan daha değerli diyeceksin ki zaten demişsin. Yazık sizin gibilere. Şu an 17 yaşımdayım ve 3-4 kere köpek saldırısına uğradım. Biraz olsun hızlı olduğum için hepsinde çevredekilerin de yardımıyla kaçabildim. Ve okula gidiş yolumda her zaman en az 5 köpek oluyor. Yolumu uzatıyorum bu yüzden ama bu bile bazen işe yaramıyor nerede ne zaman olacakları belli olmuyor. Şakasız söylüyorum çorlu şeyh sinan mahallesinde sadece 200-300 köpek vardır. Sizin gibi empati yeteneğinden yoksun tozpembe kafada olan insanların kafasındaki düşünceler yüzünden çocuklar ölüyor.
@bilgehanergan4
@bilgehanergan4 2 ай бұрын
Sokakta köpekten bağımsız zaten hayvan var. Kuşlar, böcekler, kelebekler, kendilerinden büyük sokak hayvanlari olmasa sincaplar; insana rağmen şehirlerin içindeler. Hala daha doğal ortamları var. Evcil köpek ve kedilere rağmen şehirlerin içinde yaşamaya devam ediyorlar. Köpekler ise yaban hayvanı değil evciller. Adı üzerinde evde beslenmesi gereken, insana bağımlı hayvanlar. Bu yüzden insanların peşine takılıyorlar yemek ve sevgi ihtiyaçlarını karşılamak için. Ama bunun ötesinde doğal yaşamını sürdüren diğer hayvanları rahatsız edip öldürebiliyorlar. Bu ise sokak hayvanlarınin konuşulmayan diğer olumsuz yönü. Insan doğaya çok zarar veriyor ve bunun aracılarindan birisi de sokak köpekleri ve kedileri.
@cemerol
@cemerol Ай бұрын
Koyunu kuzuyu keselim yiyelim okey ama kuduz kopeği uyutalım diyince no. Bunu anlamak zor.
@amb4366
@amb4366 11 ай бұрын
sesi artırın
@BruceLee-cd9gj
@BruceLee-cd9gj 11 ай бұрын
Adamsınız ❤
@mervetufan8820
@mervetufan8820 6 ай бұрын
Sevgili Yaşar ve Ömer, siyaset bilimi hakkında hatta genel olarak sosyal bilimlerde özgün ve değerli paylaşımlarınızı bir süredir takip ediyorum. Hayvan hakları meselesi aslında en siyasi meselelerden biridir; en büyük ontolojik ayrım olan insan/hayvan ayrımını etik açıdan tartışmalı hale getirir. Hukukun "eşit gözetilme ilkesi" belki türcülük konusunda size bir şeyler söyler. Bu kadar net şekilde bilimsel olmayan bir insan üstünlüğünü savunmanız, bu konuda yeterince okuma ve tartışma yapmadığınızı gösteriyor. Okuyucu kitlenizin türcü olması sizin de bu gözü dönmüş kitleye dahil olmanızı gerektirmez; ki sizin böyle hassas konularda herkesten daha fazla araştırma yapma yükümlülüğünüz bulunmakta. Bu konu nasılsa izlenir, diyerek bol keseden atmanız hiç yakışmamış. Öncelikle bu ülkede 5199 sayılı bir kanun var, haberiniz yok sanırım, "kısırlaştır, aşılat, yerine bırak" hayvan severlerin bir argümanı değil bu yasanın gereği. 2004 yılında hangi tartışmalar yaşanmış, popülasyon kaçmış, kaç belediye üzerine düşen görevi yapmış bir araştırma yaptınız mı? Kısırlaştırma hangi bilimsel gerekçelerle çözüm değil? Kentte yaşayan hayvanların, kırsaldaki kontrolsüz çoğaltmaların kaçından haberdarsınız? Barınakların durumu ortada, nedense hiç konuşulmuyor... Ne kadar kolay değil mi faturayı hiç suçu olmayana, "öteki" ilan edilene kesmek...Toplum bütün öfkesini köpeklerden çıkarırken bir "rasyonel" sizsiniz değil mi? Haydi biraz o rasyonelliğinizi türcü olmayan bir akılla yeniden yapılandırın ve oturduğunuz yerden bir soykırımı güzelleştirmek yerine bilim okur-yazarlığınızı kullanarak biraz da "Critical Animal Studies" araştırması yapın...
@_natalimo
@_natalimo 3 ай бұрын
aslında problemi yaratanın ve çözmeyenin kurumların ve insanların hataları olduğundan bahsediyorlar ama durdukları yer bu yetkinlikteki insanlar için bu kadar kolay seçilememeliydi. dediğiniz gözü dönmüş kitleye düşüncelerini pekiştirme dayanağı vermiş oldular bu şekilde, çok yazık insanların yorumlarda 'biz daha üstünüz o zaman hepsini öldürebiliriz, öldürelim' sözlerini bu kadar kolay söyleyebildiğini görmek beni çok şaşırttı bi sorun olmadığını düşünen, hayvan aşığı falan biri değilim bu arada.
@istar.
@istar. Ай бұрын
Sorunu ortaya koydunuz peki çözümü de söyleyin :) varsa öyle kolay bir çözümünüz tabi.:)
@istar.
@istar. Ай бұрын
@@_natalimo insan oğlu kendi arasında da benden değil, şuan problem üretiyor, haydi savaşa diyor :) başka türleri mi yok etmeyecek, nereye yerleştireceksiniz tarihi. Modernist populist söylemlerin çoğu boş şuan dünyanın 2 si komşumuzda olmak üzere 6-7 yerinde aktif savaş var.:) itlaf çok basit bir durum ve laf.
@istar.
@istar. Ай бұрын
O yasanın olmasının nedeni seviyeli tartışmalar değil. Oluşan realiteler ve baskı ile de devletin aslen hükümetin bulduğu kaçış yolu.:) akpnin siyasi tarihi öyle şeylerle dolu. Ülkede ki tüm belediyelerin barınak gibi hayvanlar üzerine yapıları ve teşkilatları mevcut değil, o gün de mevcut değildi. Bugün yapılmak istense bütçesi belli değil. Devletin lafa bugüne kadar karışmama bir sebebi de bu zaten. Hayvanlar ise belediye ayırt etmez her yerdeler. Geçmişte belediyeler şikayet üzere doğru yanlış en azından itlafı sağlıyordu o yasayla onu yapma mecburiyetlerinden, halk baskısından da kurtulmuş oldular. Raporlarla okuduk her belediyenin veteriner kadrosu yok ek bütçe ile sağdan soldan acemice iş görüyorlar.
@yusuferkam6469
@yusuferkam6469 11 ай бұрын
uzun süredir beklenen video gelmiş
@canerutku1054
@canerutku1054 11 ай бұрын
house of cards.. ilk bolum ilk sekans.. iki tür aci vardir: seni guclendiren aci ve sana izdirap veren, işe yaramaz aci.. izleyenler frank'in o sahnede ne yaptigini hatirlar. o hareketten narsistce zevk aldigimi itiraf ediyorum.
@omerfarukunal2286
@omerfarukunal2286 11 ай бұрын
Bu videodan anlıyoruz ki yaşar şafii
11 ай бұрын
6:54 onlarca insanımız başı boş köpekler yüzünden ölmüşken bence kutuplaşmayalım diye düşünmek biraz abes kaçıyor. Tartışılacaksa, kavga edilecekse, tatsızlık çıkacaksa asıl bu konuda edilmeli. Masum çocuk köpek saldırısı yüzünden ölüyor, haberin altında bir sürü hayvansever olduğunu söyleyen pislikler "iyi olmuş, kızın kopan bacağını köpeklere verseydiniz, gebersin" tarzı yorumlar yapıyor. Bu tarz insanlarla müzakere yapılmaz. Bunlarla kavga edilir.
@aysedinc4614
@aysedinc4614 11 ай бұрын
👍
@UfukOzturk-kc4ig
@UfukOzturk-kc4ig 10 ай бұрын
Bir kuduz salgınına bakar 🤨
@vetovesfinehair9628
@vetovesfinehair9628 11 ай бұрын
Yaşar helal olsun süper konuşmuşsun. Adamsın.
@maximusdecimusmeridius19
@maximusdecimusmeridius19 11 ай бұрын
Öldürün gitsin hepsini. Sinekleri fareleri öldürürken bişey yok ama köpeklere gelince nedense bazıları hayvansever kesiliyor. Kısırlaştırma sanki hayvana işkence değil. Sen hayvanın en önemli 2 yaşam şeyinden birini elinden alıyorsun.
KINDNESS ALWAYS COME BACK
00:59
dednahype
Рет қаралды 165 МЛН
Эффект Карбонаро и нестандартная коробка
01:00
История одного вокалиста
Рет қаралды 9 МЛН
100❤️
00:19
MY💝No War🤝
Рет қаралды 23 МЛН
Neden Mutsuzuz? Ateş Ölçer 26
29:50
49W
Рет қаралды 34 М.
Sosyalizm mi Kapitalizm mi? | Ateş Ölçer 10
27:46
49W
Рет қаралды 69 М.
KORKMUYOR MUSUNUZ?🔥| Soru - Cevap
13:17
AkademikLink
Рет қаралды 87 М.
KINDNESS ALWAYS COME BACK
00:59
dednahype
Рет қаралды 165 МЛН