Akü Alırken Üretim Tarihi ve Raf Ömrüne Dikkat ⚠️ Akü Seçimi Yaparken Raf Ömrü Ne Kadar Olmalı,

  Рет қаралды 12,844

Şenol Korkmaz

Şenol Korkmaz

3 жыл бұрын

#akü #üretimtarihi #rafömrü
Akü Nedir? Nasıl Çalışır?
Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden, ihtiyaç halinde bunu elektrik enerjisi olarak veren cihaza akü denir.
Akünün görevi öncelikle ilk anda çalışabilmesi için marş motoruna elektrik akımı vermek, araç motoru çalışmadığı zamanlarda kullanılacak alıcılara akım göndermek ve motor çalışırken elektrik sisteminde voltaj ve amperaj dengelemesi yapmak böylece yüksek devirlerde alternatörün üreteceği voltaj bazen fazla yükselebileceğinden alıcıların zarar görmesini engellemektir. Bu durumda akü alternatörün oluşturduğu akımın bir kısmını üzerine alarak aşırı voltajın yükselmesini önler. Benzinli motorlarda kullanılan 12 V’luk akü, birbirine seri olarak bağlanmış altı adet 2 voltluk hücreden meydana gelmiştir. Her eleman grubu içerisinde, birbirlerine paralel bağlanmış pozitif ve negatif yüklü plaklar vardır. Pozitif plaklar aktif madde olarak, kurşundioksit içerir. Negatif plaklar aktif madde olarak, saf kurşun içerir. Plakların arasına, kısa devreyi önlemek için plakları izole eden separatörler/ ayırıcılar yerleştirilir. Ayırıcılar, plaklar arasındaki kimyasal tepkimeyi engellemeyecek şekilde çok küçük gözenekleri bulunan maddelerden yapılır. Akünün içine sülfürik asitle saf su karışımı olan elektrolit konulur. Elemanlar arası seri olarak kurşun köprülerle bağlanmıştır.
Akü Nedir?
Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayan ve ihtiyaç duyulması halinde bunu elektrik enerjisi olarak veren enerji depolama aracıdır.
Çalıştırma, aydınlatma ve ateşleme ile birlikte ana amacı araç motorunu çalıştırmaktır. Temel olarak akü nedir sorusu, elektrik devresiyle tepkimeye giren kimyasal enerjinin elektrik enerjisine dönüşümü olarak geleneksel olarak cevaplanabilir. Ancak günümüzde otomotiv teknolojinin ilerlemesiyle beraber imal edilen yeni nesil aküler, aynı zamanda elektrik enerjisinin kimyasal enerji olarak depolamakta ve ihtiyaç halinde kullanılabilme görevini de yerine getirmektedir. Yeni nesil üst teknolojiye sahip aküler ile geleneksel bakım gerektiren ve şarj-deşarj değişimlerinde yaşanan deformasyonların önüne geçilmiştir. Yeni ürünlerde aynı zamanda AGM teknolojisi ve start-stop işlemleri ile daha yüksek performans elde edilebilmektedir.
Akü Nedir ve Nasıl Çalışır?
Akülerin çalışma prensipleri ve süreci, birbirini tetikleyen kademeleri kapsar. Başlangıç, aydınlatma, ateşleme ve çalıştırma sırası izlenir. Bu konu, bir nevi akü nedir tanımıyla özdeşleşmektedir. Motorun çalışma etkinliğinden sonra, alternatör tarafından araca elektrik verilir. SLI tipli, yani kurşun-asitli aküler, amper cinsinden ölçülen yüksek bir patlama akımını serbest bırakmak ve daha sonra hızlı bir şekilde şarj etmek için tasarlanmıştır. Bunlar sadece marş görevini yerine getirmekle kalmaz, elektrik enerjisinin kimyasal olarak depolanması ve gerektiğinde tekrar kullanılması ve benzeri birçok işlevi yerine getirir. Tüm bu işlevlerin yanında aküler, aracın elektrik gereksinimleri şarj sisteminden gelen arzı aştığında, gereken ekstra gücü sağlar.
Akü Çeşitleri Nelerdir?
Mevut koşullarda neredeyse tüm motorlu araçlar için akü kullanılmaktadır ve üretiminde kullanılan ana maddeler kurşun ile sülfürik asitten oluştuğundan dolayı kurşun-asitli aküler olarak da adlandırılır. Motorlu araçlarda kullanılan tüm aküler, akü nedir sorusuna verdiğimiz cevabı kapsayan standart çalışma prensibine sahiptir. Kullanım alanlarına göre belirlenen aküler; otomotiv aküler, stasyoner aküler, traksiyoner aküler olarak gruplara ayrılır. Metal cinsine göre ise kurşun-asitli, demir-nikel, nikel-kadmiyum ve gümüş-çinko aküler mevcuttur. Bu aküler, aralarında kullanım verimliliği ve performans olarak değişiklik gösterir. Günümüzde en sık tercih edilen akü türü kurşun-asitli akülerdir. Kurşun-asitli aküler de kendi bünyesinde kuru ve sulu olarak alt kategorilere sahiptir.

Пікірлер: 7
@yasinkaankiziltas
@yasinkaankiziltas 3 жыл бұрын
Güzel bilgi usta çoğu kişi dikkat etmiyor bunlara 👍Bitik diyede atmayın dolum oluyor bilginize ;)
3 жыл бұрын
Sağol teşekkürler 🤗
@aysesabuncuoglu5675
@aysesabuncuoglu5675 3 жыл бұрын
Aynen reis kimse dikkat etmiyor akudede üretim tarihi önemli lastiktede
@tuncayguvenci802
@tuncayguvenci802 15 күн бұрын
Reis o akunun uzerindeki kapaklar nasil aciliyor su eklemek icin
@ahmetdemirci7169
@ahmetdemirci7169 2 жыл бұрын
İyi de akünün neresinde yazıyor bu tarih Akü üzerinde değişik numaralar var garanti belgesinde de yok Belgenin veriliş tarihi ve sayısı var Mutlu akü aldım tarihi bulamadım Bildirirmisiniz teşekkür ederim
@cengiz34
@cengiz34 5 ай бұрын
Abi ako akü nasıl ucuz olarak birde 55 e 60 takarsak bir sey olurmu
@veyselbyk4290
@veyselbyk4290 Жыл бұрын
Alırken kaç derecede beklediğini nereden biliriz
I CAN’T BELIEVE I LOST 😱
00:46
Topper Guild
Рет қаралды 75 МЛН
FOOLED THE GUARD🤢
00:54
INO
Рет қаралды 63 МЛН
버블티로 체감되는 요즘 물가
00:16
진영민yeongmin
Рет қаралды 95 МЛН
ОДИН ДЕНЬ ИЗ ДЕТСТВА❤️ #shorts
00:59
BATEK_OFFICIAL
Рет қаралды 8 МЛН
HOW IS THE 3-STAGE CAR BATTERY CHARGING? SIMPLE AND DETAILED.
13:45
Akü Fiyatları ve Bütün İnce Ayrıntılar
14:39
Recep Ozan
Рет қаралды 8 М.
OTOMATİK ŞANZIMANDA YAPMAMANIZ GEREKEN 5 ŞEY
12:30
Anlatan Adamlar
Рет қаралды 1,1 МЛН
Akü Nedir ? Akünün Bittiğini Nasıl Anlarız !!
6:01
CANDAN MÜHENDİSLİK GARAJ
Рет қаралды 479 М.
Varta Akü Üretim Tarihi Sorgulama-Karatgüç.com
2:00
Otomobil Cerrahı
Рет қаралды 49 М.
mutlu akü mü yoksa inci mi ?
3:24
Erhan EVRENSEL
Рет қаралды 20 М.
I CAN’T BELIEVE I LOST 😱
00:46
Topper Guild
Рет қаралды 75 МЛН