Alles over ventilatiesystemen in huis

  Рет қаралды 46,537

Ketel Klets

Ketel Klets

2 жыл бұрын

Uitleg over de verschillende ventilatiesystemen in woningen incl. de voor- en nadelen van elk systeem.
Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
Donaties zijn ook altijd welkom:
Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Пікірлер: 103
@alexhammer6686
@alexhammer6686 2 жыл бұрын
⚠️⚠️⚠️PAS OP!!!⚠️⚠️⚠️ Als men van een C systeem, een B systeem maakt. Dan moet je wel ff oppassen dat de dakdoorvoer, die eerst een uitlaat is. En nu een inlaat word. Wel voldoende afstand heeft tot de rookgasafvoer van de cv! Anders blaas je straks rookgassen de woning in! Als installateur kijk ik altijd met vreugde naar de filmpjes! Mvg Alex Hammer.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Goede toevoeging!
@slinkos
@slinkos 5 ай бұрын
En wat is voldoende?
@MrITsmurf
@MrITsmurf Жыл бұрын
Mooie en duidelijke uitleg over de verschillende systemen. Bij type D hoef je overigens niet in elke ruimte 2 buizen te hebben. Wel een afstemming qua capaciteit geregeld via ruimte onder de deuren.
@3v1Bunny
@3v1Bunny 7 ай бұрын
Mooie heldere uitleg. Was de tijd ruim waard!
@bobkat6511
@bobkat6511 2 жыл бұрын
Ik heb al 31 jaar type c in mijn huis en een paar jaar geleden heb ik de Fläkt ventilatiebox vervangen door een nieuwe Itho box. De Fläkt was namelijk uitgerust met een wisselstroommotor, terwijl de Itho een gelijkstroommotor heeft. Deze gelijkstroommotor verbruikt veel minder elektriciteit dan een wisselstroommotor. Omdat zo'n motor 24/7 draait, heb je zo'n nieuwe Ithobox binnen 3 jaar terugverdiend met de oude energieprijzen. De terugverdientijd zal met de huidige kw-prijs nog veel korter zijn. Het vervangen van zo'n box is goed te doen voor de gemiddelde klusser, ik deed er een uurtje over. En als je de box vervangt, koop dan ook meteen de draadloze bedieningspaneeltjes voor op de muur. Dat werkt enorm goed.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Klopt, dat was een van de eerste dingen die ik thuis heb vervangen júist omdat een DC motor maar 10% van het vermogen van een AC motor gebruikt. Ook is de nieuwe box veel stiller dan de oude. Zie hier de cijfers: kzfaq.info/get/bejne/m6xhg82KstyVoqs.html
@bobkat6511
@bobkat6511 2 жыл бұрын
@@KetelKlets Jouw filmpje geeft een heldere uitleg over die moderne boxen. Die van mij heeft helaas geen vochtsensor, die types waren in 2015 nog niet verkrijgbaar.
@Thamli
@Thamli Жыл бұрын
Top video. Danku
@PhilippeCJR
@PhilippeCJR 2 жыл бұрын
Wij hebben een type D WTW, de Itho HRU 3 BVF, en de aanschafkosten(meerkosten) zijn beperkt tov andere varianten. Geeft wel veel voordelen. Overigens; de aan- en afvoer kanalen zitten zeker niet in elke ruimte. De afvoer zit op badkamer en wc's en ik meen 1 bij de keuken (niet nodig want hier zit een aparte afzuigkap naar buiten). De toevoer de woning in, zit in de woonkamer en slaapkamers. Verder kost een set filters 26 euro en geen 50, die vervang ik iedere 6 maanden. De warmtewisselaar reinigen 1x per jaar is makkelijk zelf te doen als je ook een ei kunt bakken. En 1x per 3-4jaar doe ik de 2 ventilatoren reinigen, ook best zelf te doen als je een stekker los kunt trekken.
@mboelen
@mboelen 2 жыл бұрын
Filters regelmatig schoonmaken met stofzuiger werkt ook goed. Gebruik in dat geval weinig druk en trek geen banen. Wij doen dat ongeveer iedere 14 dagen om zo ook het filter een maximale levensduur te geven.
@Candisa
@Candisa 2 жыл бұрын
Precies, omwille van isolatie en ander type verwarming (tot voor kort een open gaskachel, die jaagt in combinatie met spleten onder de oude deuren wel genoeg lucht via de schouw naar buiten, nu gesloten CV-ketel en deuren met driedubbele dichting en valdorpel), en sowieso de wens om de luchtkwaliteit binnen precies te kunnen optimaliseren zonder teveel warmte te verliezen, moet ik ook met mechanische ventilatie aan de gang. Ik heb anno 2022 bewust nog gekozen voor een CV-ketel op gas omdat een warmtepomp én zonneboiler én zonnepanelen én thuisbatterij (België, gedaan met salderen) me premies en terugverdientermijnen ten spijt te ver zou leiden met het budget, daar kom ik bij de volgende opfrisbeurt hopelijk wel aan toe, dus wil ik gewoon warmteterugwinning. Ik heb ook astma en autisme, dus systeem D dat én de lucht filtert én het minste buitengeluid naar binnen brengt is voor mij gewoon het beste. Esthetisch vind ik het ook gewoon de beste keuze: geen roosters in/op de ramen, wat met gebogen metselwerk bovenaan de ramen sowieso al moeilijk is. Ik was ook eerst afgeschrikt door de geruchten van duur onderhoud (en verbruik), maar dat blijkt inderdaad best wel mee te vallen in de kosten die veel minder zijn dan de jaarlijkse besparing die je pakt met de warmteterugwinning waardoor je met de rest van de besparing ook nog eens de kost van de unit zelf afschrijft op termijn. Het grootste nadeel in renovatie zijn de vele kanalen, maar zoals je zegt heb je per ruimte normaal maar 1 van de 2 nodig. Bij mij is het prima te doen: ik heb een langwerpig huis met alle droge kamers bij elkaar en alle natte kamers bij elkaar, waarbij àlle kamers ook nog eens rechtstreeks op de keuken uitkomen die een verlaagd plafond heeft. Klinkt als een vreemde indeling waar moeilijk iets bij voor te stellen is, en dat is het ergens ook wel, maar voor mij werkt het en het maakt echt alles technisch zo veel makkelijker: cv, ventilatie, elektriciteit, water...
@SpikeHome
@SpikeHome 2 жыл бұрын
Wij hebben type C, Echter heb ik 2013 de ventilatoebox vervangen voor de inventum combi 50, die ook 50l warm water maakt en daarna verder gaat met de c.v. te helpen. Wij zaten daarvoor rond de 900m3 gas verbruik nu met de warmtepomp heb ik niet meer dan 170m3 per jaar gebruikt. Electra ging wel omhoog maar door de p.v. Opgeheven. Oja daarvoor met c.v. alleen paste we nacht verlaging toe en nu is het huis 24/7 dezelfde temperatuur heeft. Onze maand kosten zijn nu door salderen ook 0.
@corsdieterich-ob1gc
@corsdieterich-ob1gc Жыл бұрын
Wij hebben dat gedaan met een inventum Spaarpomp, dat bevalt al 4 jaar prima. In de huiskamer is daarbij een aircoverwarming gemonteerd. Het grappige en efficiënte is nu dat de warmte van de airco deels wordt opgezogen door deze ventilatiewarmtepomp en afgegeven aan de vloerverwarming
@hermandeboer4763
@hermandeboer4763 2 жыл бұрын
Ik heb een woning met mechanische ventilatie type C en maak jaarlijks ook de ventilatie ventielen schoon. De badkamer bijvoorbeeld is hierdoor weer sneller ontvochtigd.
@JoostvanderEijk
@JoostvanderEijk 2 жыл бұрын
Ik heb een type D geïnstalleerd bij een grote verbouwing en verduurzaming van een woning uit 1959. Het resultaat van alle maatregelen: van bijna 3000 kuub gas naar minder dan 1000. Zeker doen dus. Nu overweeg ik vraag sturing in te bouwen. Dank overigens voor de video
@mststylz
@mststylz 2 жыл бұрын
hoi wat is vraag sturing bij systeem d wij zijn ook van plan zo systeem te installeren
@JoostvanderEijk
@JoostvanderEijk 2 жыл бұрын
@@mststylz vraagsturing werkt met vocht en CO2 sensoren. Deze bepalen hoe hard de ventilator moet draaien. Zo ventileer je nooit meer dan nodig voor een goed binnenklimaat. Als je dan ook nog per zone regelt, dan worden alleen de ruimtes die geventileerd moeten worden extra geventileerd (douche tijdens het douchen, keuken tijdens koken, woonkamer tijdens een feestje, etc.)
@mststylz
@mststylz 2 жыл бұрын
@@JoostvanderEijk interessant zullen dat zeker eens bekijken zal ook besparend zijn in verbruik meschien Bedankt joost
@bartvanrijnsbergen259
@bartvanrijnsbergen259 2 жыл бұрын
Bij een type B moet je mechanisch inblazen in de verblijfsruimten (slaapkamers, woonkamer, e.d. en dan wordt het "vanzelf" via de keuken, toilet en badkamer afgevoerd. In de regelgeving staat tevens dat afvoer uit toilet, badkamer en keuken rechtstreeks naar buiten moet. Dus "poep- of kooklucht" mag je dan geen last van hebben. Bij type D hoef je in principe alleen af te voeren in toilet, badkamer en keuken. Soms ook bij de wasmachine. Dus een dubbel systeem in iedere ruimte is niet nodig, behalve bij hele grote ruimten om dat anders de overstroom (hoeveelheid onder de deur door) te groot wordt.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Die open kanalen ken ik ook van type A woningen, zitten inderdaad vaak in het toilet. In de winter is die ruimte niet warm te krijgen (warmte vliegt meteen weer weg) en radiatoren missen daardoor ook vaak.
@gert106xsi
@gert106xsi 2 жыл бұрын
ik heb type D geinstalleerd in een bestaande woning. Niet echt WAF proof maar het werkt fantastisch, ondanks het koudere weer kon ik mijn gasverbruik niet geloven. Nadeel is dat ik het nu in bijna alle huizen vind tochten...
@sanderschuringa1
@sanderschuringa1 2 жыл бұрын
Gasverbruik nam sterk af hoop ik? (:
@gert106xsi
@gert106xsi 2 жыл бұрын
@@sanderschuringa1 ja die is gedaald naar onder de 400 m3, wel in combinatie met andere besparende maatregelen maar het grote voordeel is dat het ook boven zonder verwarming wel fris is maar niet meer heel koud wordt.
@Candisa
@Candisa 2 жыл бұрын
Niet iedere W is hetzelfde, bij mij komt er ook gewoon een systeem D in mijn stokoude huisje, gewoon een dik aanvoerkanaal doorheen de woonkamer en gelijkvloerse slaapkamers met een T naar boven (1 grote kamer), en een dik afvoerkanaal doorheen de keuken en WC met een T naar de badkamer. De woonkamer is sowieso al vrij industrieel met een in ruw kruisverband gemetste oude bakstenen muur, 2 grote type 33 radiatoren zónder beautypanelen/-rooster waar in opbouw blanke koperen leidingen op toekomen, een zichtbaar metalen draagprofiel in roestweer-rood, gepolierd betonnen vloer... Ik vind het contrast met mijn klassieke meubelen, kleurrijk behang, decoratie... net veel mooier dan alles strak weggewerkt achter het pleister. :)
@sephpinxt9758
@sephpinxt9758 Жыл бұрын
Veel mensen hebben een electrische ventilator voor de badkamer . Meestal wordt deze aangeschakeld wanneer het licht aan gaat ( automatisch ) of handmatig bij douchen . Het aanzetten van de ventilator is dus precies op het moment dat de badkamer gebruikt wordt ; en ongewenst is door de tocht ; wat neigt tot hoger zetten van de verwarming of onbehagen . beter is het te douchen ZONDER ventilator en deze pas na het douchen aan te zetten .
@se032131
@se032131 2 жыл бұрын
Wij hebben een type c. "Helaas zit de hoofdaanvoer op de wc". Ik heb wel een aanpassing gedaan. De aanvoer kwam van het dak, door een asbestbuis. Deze heb ik verwijderd en de aanvoer loopt nu via de voorgevel. Sindsdien veel minder last van houtstook. De woonkamerdeur naar de hal met toilet voorzien van tochtstrips en borstel. Doordat we de was op zolder drogen heb ik de box zelf ook voorzien van ventiel. Hierdoor heb ik 3 ventilatiezones gecreeerd nl. woonkamer/ keuken , hal /bovenverdieping en zolder. De woonkamer wordt voorzien van verse lucht via een susbox en de vieze lucht wordt afgevoerd via de keuken. Buizen worden 1 keer per jaar geborsteld. Je wil niet weten wat er allemaal aan rag, stof en vet in ophoopt. Hierdoor hoeft de motor minder hard te werken. Zie het als drinken met een dun rietje en met een dik rietje.
@chewmonkey89
@chewmonkey89 2 жыл бұрын
Ik weet niet hoe het ooit bedacht is in ons nieuwe huis (1988), maar het enige ventilatierooster is officieel mijn brievenbus in combinatie met type c ventilatie vanuit de keuken naar zolder.. En de buis is in de afgelopen 30 jaar goed geasfalteerd. Ik heb een raam ik de woonkamer nu maar op een klein kiertje gezet en in de toekomst komen er nieuwe HR+++ ramen in mét roosters.
@maartenbruil8915
@maartenbruil8915 2 жыл бұрын
Er is ook een mooi systeem op de markt, speciaal voor renovatie in bestaande woningen. Dat wordt o.a. geleverd door Brink, het Multi Air concept, waarbij de verse lucht door een WTW-unit via het trappenhuis door spleten onder de deuren de kamers wordt ingeblazen en vuile lucht (gemeten via CO2-meter in de ventilator) wordt afgezogen vanuit de kamer door een aparte ventilator bijv. boven de deur in de muur. En zo zijn er nog veel meer hybride systemen, die vooral in bestaande woningen en oplossing kunnen zijn.
@jurre9892
@jurre9892 Жыл бұрын
Dag Maarten. Ik zie dat uw reactie al 9 maanden geleden geplaatst is. Maar hoop dat ik u er toch over lastig mag vallen? Ben in mijn zoektocht inderdaad op de Brinck gestuit. Maar weet u mogelijk nog andere systemen of oplossingen voor; Ventilatie met WTW, zonder doorvoerkanalen. Uiteraard wel aanwezig in wc, badkamer en keuken (/woonkamer). Ik keek ook naar bijvoorbeeld de Climarad 2.0 waarbij er een WTW achter/ in een radiator is gebouwd. Maar nadeel voor ons hieraan (en ook bij andere decentrale wtw-units) is dat we graag over willen naar een ventilatielucht warmtepomp. En dus de afvoer via ventilatie nodig hebben ipv via afzuiging door de decentrale wtw-unit. Ben heel benieuwd of dit bericht u nog bereikt :) Zo ja, alvast vriendelijk bedankt voor het lezen.
@jorisdebruin108
@jorisdebruin108 2 жыл бұрын
Mooi filmpje, goed uitgelegd Vroeg me af of je speciaal buizen of slagen moet gebruiken voor dit type c?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Volgens mij niet. Ik gebruik zelf flexibele buizen bij de ventilatiebox (met geluidsisolatie) en stalen buizen door het huis heen.
@paulnachtegaal377
@paulnachtegaal377 2 жыл бұрын
Nadeel van type D lijkt me ook dat als je buren een open haard hebben, je alle rooklucht je huis in trekt, tenzij de filters heel erg goed werken. Met type C kan je vaak nog zelf kiezen aan welke kant je de roosters open zet. Een groot voordeel met de steeds in aantal toenemende houtkachels in woonwijken. Ik regel zo de luchtstroom door het huis. Op de eerste verdieping heb ik de slaapkamers verbonden met een luchtdoorvoer, waarbij de lucht uit de slaapkamer (waar ook airco hangt) afgezogen wordt met een regelbare ventilatiebox naar slaapkamer 2 (=gameroom), en met gecreëerde overdruk gaat de lucht naar slaapkamer 3 (logeerkamer), en daarvandaan de gang in, naar de zolder. Ik kan nu circuleren, ventileren en koelen/verwarmen(met airco). Ook op zolder heb ik iets dergelijks, waarbij de lucht uit de slaapkamers (met elk een eigen ventilatiebox) 's zomers vanuit de gang via de vliering naar buiten afgevoerd wordt (dit zorgt voor veel koeling), en 's winters de lucht vanuit de gang via slaapkamer 1 (waar verwarming is) naar slaapkamer 2, en weer terug naar de gang, en verder via de wasruimte naar buiten gaat. Beetje overkill misschien, maar altijd een super ventilatie en een heel laag gasverbruik (nog lager dan het gemiddelde van een appartement, met een combiketel van 25 jaar oud).
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Ja, dat is en blijft sowieso een probleem want elk type ventilatiesysteem doet iets met de buitenlucht. Als die niet goed is, dan ga je dat niet kunnen compenseren. Persoonlijk snap ik die houtstokers niet, het is bewerkelijk, slecht voor je gezondheid en smerig (as en troep). Verder ken ik nog een voorbeeld van iemand die type D had, alles eruit heeft gegooid, roosters in zijn ramen heeft laten vrezen en een type C box heeft laten plaatsen. Hij kreeg de luchtkwaliteit niet goed (heel bedompt) en was het beu dat de aannemer en opzichter naar elkaar wezen. Hij is nu erg tevreden met type C (volgens zijn luchtkwaliteitmeter is de binnenlucht nu zelfs beter dan toen hij nog D had). Hij heeft tevens het gasfornuis vervangen voor inductie omdat de verbrandingsgassen voor veel luchtvervuiling zorgden in huis (zag hij op zijn Dyson meter).
@JanOZw
@JanOZw 2 жыл бұрын
Er zijn tegenwoordig ook decentrale WTW systemen. (type D?) Heb je daar ervaring mee? Ik overweeg zo'n systeem in de slaapkamer maar ben huiverig voor het geluid van de ventilator. Dank!
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Ik vindt die te duur en omslachtig. Die ventilatoren plaatsen in de bovenlichtjes (daar zit nooit stroom) met inderdaad het geluid, in de winter ben je vooral de bovenverdieping aan het verwarmen terwijl wij dat nu nooit doen en ik krijg in mijn geval de frisse lucht niet op de benedenverdieping waar het nodig is. Dus ik blijf vooralsnog gewoon bij type C.
@AntonFlier
@AntonFlier Жыл бұрын
Interessante video, Goh ik zag in Duitsland een systeem dat variant A en D combineert. Er zitten in alle ruimtes ventilatie door de muur naar buiten. In de woonkamer met open keuken zaten er zelfs 3 elementen. Wat zat er dan precies? Het was een soort "rooster" naar buiten zoals in optie A, maar dan zat er een warmte wisselaar in en een "ventilator", die 7 seconden naar binnen, en dan weer 7 seconden naar buiten ventileerde. Iedere unit had een zuster unit in de tegenoverstaande muur. Deze zuster unit deed het omgekeerde van de originele unit. Dus 1 blaast naar binnen, en de ander blaast naar buiten vice versa. Het systeem was dikker dan de muur en stak uit. Ik denk dat het idee is dat je de voordelen van systeem D hebt zonder de moeilijke verbouwing rond de aansluiting. Wat het verder doet met isolatie ect weet ik niet.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Dat is type D ventilatie genaamd _decentrale WTW_
@famousfeem
@famousfeem Жыл бұрын
Ketel Klets, geef je ook advies op maat en hoe kan ik je dan bereiken?
@MegaHjansen
@MegaHjansen Жыл бұрын
Ik ben van type A naar type C gegaan. En ik merk een groot verschil. Veel minder vocht en betere CO2 waarden. Als je het zelf kunt aanleggen dat scheelt het aanzienlijk in de kosten.
@bramverhoeven10
@bramverhoeven10 2 жыл бұрын
We zijn erg aan het twijfelen tussen type c+ of type d voor onze nieuwbouwwoning. Bij C voldoet die al aan de BENG. Wat is de gemiddelde terugverdientijd van D vergeleken met een C systeem?
@Candisa
@Candisa Жыл бұрын
Kijk eens wat de energieprijzen doen, de terugverdientijd wordt met de week korter. De meerprijs valt trouwens ook wel nog mee, bij systeem C heb je wel een relatief goedkope afvoerunit, maar je moet wel roosters in ieder slaapkamer- en leefkamerraam voorzien, een beetje elegante oplossing die ook voldoende presteert en liefst ook nog wat geluid dempt is ook niet bepaald een koopje, en dan trek je nog altijd ijskoude of juist bloedhete buitenlucht binnen en blaas je alle gestookte warmte of gekoelde frisheid zo naar buiten. Kijk maar even naar de ventilatie-eisen qua debiet, de lucht in je huis wordt toch zeer regelmatig ververst hoor, al die lucht moet je telkens opnieuw verwarmen of koelen...
@sorath5298
@sorath5298 Жыл бұрын
Hallo Rick, Enige tijd geleden heb je dit filmpje op youtube gepost en ik zou het, ondanks dat het een oud filmpje is, het zeer op prijs stellen als ik op mijn vraag en/of opmerkingen een reactie kan krijgen? Alvast een grote dank. Even een kleine inleiding (althans dat ga ik proberen): -Maart dit jaar een woning gekocht waar dan ook maar 0,0% was verduurzaamd. De woning (bwj 1962) is voorzien van natuurlijke ventilatie. De afgelopen maanden heb ik, in het kader van verduurzamen, het volgende laten doen: -dak/zolderisolatie -spouwmuurisolatie -Houten kozijnen, voorgevel en boven op de logeerkamer laten vervangen door kunststof kozijnen met type HR++ glas. -nieuwe cv ketel ( heeft niet direct iets met het bovenste te maken (denk ik), maar dit even terzijde. Dus al met al kun je zeggen dat ik qua verduurzamen op de goede weg zit.......maar.........zoals ik al zei: i heb natuurlijke ventilatie en dan zullen ze hoogstwaarschijnlijk ook de ventilatieroosters, ze hangen bij mij tegen de buitengevel van mijn halfopen keuken, ook dicht hebben gemaakt.... Daarentegen moet ik wel erbij plaatsen dat men - het isolatiebedrijf - bij mij dan wel weer voor én achter bij de gevel 2 x 2 ventilatieroosters hebben geplaatst en dan de nieuwe geplaatste kozijnen/HR++ glas óók zijn voorzien van ventilatieroosters. WELKE IK DAN OOK 24/7 HEB OPENSTAAN! V/d week heb ik ook internetverbinding gekregen en meteen ook mijn Bosch Easycontrol thermostaat met de wifi verbinding laten maken en, tering Jantje, dat apparaat ziet dus ook mijn luchtvochtigheid in huis en daar schrok ik van: circa 70%. En dat is extreem: bacterie en schimmels die op de loer liggen. Daarbij ook de opmerking plaatsend dat ik, omdat ik mijn huis wil verduurzamen, en mijn spaarrekening weer zsm wil aanvullen, ik er voor nu even voor heb gekozen, tot alles klaar is, ik terug bij mijn moeder ben gaan wonen. - maar als ik bv aan het klussen was in mijn woning en ik kwam weer thuis, ik had altijd hoofdpijn had; iets wat ik zelden heb. Dat komt natuurlijk doordat het klimaat erg muf is. Jouw video sluit in principe naadloos aan op de situatie wat ik nu ondervind in mijn woning met een type A ventilatie. Om mijn leefklimaat (lees: luchtvochtigheid in/onder controle te houden) dan moet ik dus een ventilatie-unit gaan plaatsen!? Zoals je ook zei: als er geen wind staat dan is er ook 0,0 ventilatie. En als er bv een harde wind tegen mijn gevel staat en ik heb mijn cv aan dan ben ik feitelijk voor Jan lul aan het stoken... Dus een ventilatie-unit bij mij te laten plaatsen dat zou dus: A: beter zijn voor mijn binnenklimaat, de luchtvochtigheid wordt prima in balans gehouden B: beter zijn voor mijn gas/energierekening omdat er geen onnodige warme lucht verloren gaat als het eens een keer erg hard waait. Nu lees je veel en zie je veel op het internet en misschien dat jij mij van info kan voorzien bv welk ventilatie-unit qua verbruik nu gewoon goed is in prijs en aanschaf en weet jij misschien ook iets van een firma waar ik zoiets het beste kan aanschaffen? Beste Rik, heb ik in mijn post gelijk of zie ik misschien iets over het hoofd? Ik denk dat het wel nut is om een unit te plaatsen. Toch graag een reactie, a.u.b. Een vriendelijke dank. Patrick
@eurovisie2010
@eurovisie2010 Жыл бұрын
afzuigkap is wel regelbaar.. Wij hebben helemaal geen ventilatie in de woonruimte. Maar afzuigkap gaat gedurende de dag regelmatig aan. En dat gaat prima.
@ComputerTechNL
@ComputerTechNL 2 жыл бұрын
Ik heb hier C+ op badkamer en zolder. Rest moet ik nog keer buizen naar toe leggen.
@kevink2442
@kevink2442 2 жыл бұрын
Vraag: We hebben een Drive-in Woning (BG = garage, entree en tuinkamer, 1eVD= woonkamer, keuken, wc, hal, 2eVD= 3 slaapkamers badkamer zonder raam en technischeruimte) Nu hebben we recent alles zo goed mogelijk vervangen nieuw dak rc7,0 nieuwe kozijnen tripple glas (in combinatie met roosters voor mechanische ventilatie) en zonnepanelen. Dit jaar willen we de keuken aanpakken met een recirculatie afzuig unit in de kookplaat. Daarbij word er een advies gegeven om een systeem in huis aan te schaffen die de vieze luchtjes eruit filtert. Is in dit geval een Type C dan aan te raden om in de keuken en in de badkamer aan te schaffen? Zo ja welke adviseer je me, zo nee wat dan wel. Hoor graag van je P.s. ook mechanische ventilatie bij roosters kun je filteren met een stof en pollen filter ;). Dit kan ook gedaan worden met horren in het draaikiepraam.
@amlyt1048
@amlyt1048 Ай бұрын
Oud pand bovenburen hebben onder vloer op mijn plafond een ventilatiesysteem aangelegd. Het resoneert door het hele huis.
@SpecialeW
@SpecialeW 2 жыл бұрын
Met een paar sensoren en een draadloze schakelaar kun je redelijk eenvoudig zelf C+ maken van je C ventilatie. Zonder dat de ventilatiebox vervangen hoeft te worden.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Heb ik zelf ook gedaan, maar doe dit wel alleen als je een DC gelijkstroom ventilator hebt. Heb je nog een oude AC wisselstroom ventilator, dan loont vervangen; DC motoren gebruiken maar 10% van het vermogen t.o.v. AC. Zie deze video: kzfaq.info/get/bejne/m6xhg82KstyVoqs.html
@ener5361
@ener5361 2 жыл бұрын
Wij krijgen een nieuwe woning met een type D systeem. Moet je dan nog bv de slaapkamer ventileren door de ramen open te zetten, of doet het systeem dat voldoende?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Bij type D raden ze af om de ramen (langdurig) open te zetten.
@Candisa
@Candisa 2 жыл бұрын
In de winter doe je dat beter niet meer, want dan ben je al je warmte kwijt. Het ventilatiesysteem zorgt voor voldoende luchtverversing (én filtering, dit zeker goed onderhouden!) terwijl de warmteterugwinning je een hoop stookkosten bespaart. Vaak zit er ook een bypass op de WTW waardoor je in de zomer 's nachts frisse buitenlucht binnen kunt trekken zonder dat deze ongewild wordt opgewarmd door de afgevoerde binnenlucht, maar als je toch niet stookt en er ook geen airco draait kun je wel gewoon het raam open gooien aangezien overventilatie dan geen probleem is, het afvoergedeelte trekt nog steeds de lucht via de natte ruimtes naar buiten dus er is geen gevaar voor onderventilatie bij windstil.
@robinvanvelzen6054
@robinvanvelzen6054 2 жыл бұрын
Bedankt voor deze informatieve video. Je schrijft dat het stroomverbruik van WTW bij type C zich "deels" terugverdient. Ik nam eigenlijk aan dat dit zich volledig terugverdient want waarom zouden mensen dit ander nemen. Kan je dit misschien nog wat nader uitleggen?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
C+ zorgt ervoor dat er minder wordt geventileerd wanneer het kan en meer wanneer dat moet. Doordat C+ dynamischer ventileert dan C is C+ onder de streep goedkoper omdat je minder warme lucht naar buiten ventileert in de winter.
@Hneel65
@Hneel65 2 жыл бұрын
Er zijn denk ik nog een hoop huizen die niet eens aan type A voldoen. Ons eigen huis uit 1960 bijvoorbeeld. We hebben een paar kleine roosters in de bijkeuken en in de trapkast (voordeel is dat de koude lucht niet meteen de woonkamer in komt) maar verder niks. Nergens een afvoer bijvoorbeeld. Alleen in de badkamer hebben we zelf iets aangelegd (gestuurd op luchtvochtigheid). Ik overweeg op zolder een afvoer met ventilator aan te leggen, een soort type C dus. Maar buizen aanleggen zie ik niet zitten. Tussen begane grond en 1e verdieping is de vloer van beton, dus dat zou wel heel lastig worden.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Een diamant cirkelboor doet wonderen, ook bij beton, maar je moet het inderdaad wel willen. Bij een toch al geplande verbouwing is zoiets makkelijker.
@pbr84
@pbr84 2 жыл бұрын
Hier een woning uit 1986 waarbij de gehele ventilatie unit verwijderd is door de vorige bewoners. Het kanaal die naar de kamer loopt en aanwezig is bij 1 slaapkamer is nog wel aanwezig. Alleen bij de koof is het rooster natuurlijk dichtgemaakt. Nu heb ik een groot ventilatierooster in de kamer en bij 1 slaapkamer boven. Verder is het altijd de ramen open zetten. In het toilet beneden en bij de douche boven (buisventilator) zit een rooster met afvoerkanaal naar buiten. Soms twijfel ik weleens als een ventilatiesysteem weer handig zou zijn. Ik wil eigenlijk een keer de ramen/kozijnen boven vervangen door HR++ of HR+++. Aan 1 zijde boven hebben we nog enkel glas. Dus ja dan is de volgende vraag neem je dan ventilatieroosters of niet. Wel interessant om de verschillen tussen alle systemen te lezen. In een bestaande woning lijkt type D mij inderdaad lastig toe te passen wanneer je alles netjes hebt.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Als je geen type D hebt moet je altijd ventilatieroosters hebben voor de verluchting. De moderne zijn veel beter dat die van vroeger; wind op de gevel heeft geen invloed meer en zelfs geluid kan gedempt worden. Een ventilatiesysteem is zeker handig voor de luchtkwaliteit in huis. Zelfs de ruimtes zonder kanalen krijgen dan ventilatie middels onder- of overdruk onder de deuren door.
@luk5464
@luk5464 2 жыл бұрын
Wat is je mening over een decentrale WTW-unit? En dan specifiek eentje die om-en-om een tijdje lucht uitblaast en dan weer een tijdje lucht van buiten naar binnen haalt? Ik hoor mensen wel eens zeggen dat die afwisseling tussen over- en onderdruk niet gezond is?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Best een leuk systeem waarmee je zonder kanalen toch energie-efficiënt kunt ventileren. En over- en onderdruk klinkt heel spannend, maar een normaal huis trekt niet vacuüm (tenzij je een blowtest hebt laten doen). Onder- of overdruk gaat dan over de stroomrichting van de lucht. Ik ken geen verhalen waarbij men dat vervelend vindt en/of zelfs opmerkt.
@39Frankw
@39Frankw 2 жыл бұрын
Ik heb geen mechanische ventilatie in huis, wel raamroosters. Heeft het zin om een ventilatiesysteem aan te leggen in een deel van het huis? Een deel is namelijk al gerenoveerd en een ander deel niet.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Zet een Co2 meter binnen en kijk of de waardes gezond zijn gedurende de dag. Je gasverbruik p/j zegt de rest.
@matty8920
@matty8920 2 жыл бұрын
Ben van een type C naar een type D gegaan uit 2008. Moet eerlijk zeggen dat het geluid erg tegenvalt. De WTW maakt altijd geluid zelfs in stand 1. Er is ook overspraak door de kanalen. Omdat ik gevoelig ben voor lage tonen kan het mij echt uit mijn slaap houden terwijl de woning in een erg stille omgeving staat. Elke keer als ik de stekker eruit trek heb ik een "aaaaah" moment. Wellicht is dit te vervangen voor een stiller systeem met een optie om zelf filters te kunnen maken. Want die filtermaffia is ook geen pretje.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Je kunt dempende flexibele buizen plaatsen rondom de ventilatieunit, zie deze video: kzfaq.info/get/bejne/m6xhg82KstyVoqs.html
@mboelen
@mboelen 2 жыл бұрын
In dat geval is het wijs om wat extra maatregelen te nemen. Allereerst dempers bij de ventielen (vaak 125mm), die zorgen ervoor dat een groot deel al wordt afgevangen. Ook bij het ventilatiesysteem kan gewerkt worden met een stugge of flexibele demper. Heb je ook de unit zelf wel goed (laten) onderhouden? Oude units maken meer geluid, evenals kanalen die verstopt raken. Dus misschien is het tijd om meteen een aantal zaken aan te pakken? (demping, andere unit, reiniging kanalen)
@matty8920
@matty8920 2 жыл бұрын
@@KetelKlets er zitten flexibele buizen op vanaf de plaatsing van de unit.
@matty8920
@matty8920 2 жыл бұрын
@@mboelen wil inderdaad van die dempers proberen. Wellicht zijn de lagers in de motor aan vervanging toe? De unit heeft een hoop onderhoud stickers erop zitten door de vorige bewoners. Ik houd zelf de filters bij met schoonmaken elke 3 maanden en vervangen. De unit heeft dit jaar ook een nieuwe printplaat nadat de refurbished versie het alweer had begeven. Ga denk ik zelf ook een kanalen borstel aanschaffen kan ik het zelf vaker schoonmaken. Als een nieuwe unit het stiller maakt is dat geld goed besteed.
@mboelen
@mboelen 2 жыл бұрын
@@matty8920 mooi om te zien dat er wel onderhoud is gepleegd. Mijn ervaring is dat vele bedrijven wel de binnenkant schoonmaken, maar vaak de fans en de wisselaar overslaan. Juist de wisselaar kan ook erg vol gaan zitten met stof en plakkerige deeltjes. Wisselaar in de douchebak zetten en met keukenreiniger insprayen en vervolgens met lauw water afspoelen. Ik deed dat voorheen twee keer per jaar en het was merkbaar nodig ;-)
@argai1978
@argai1978 2 жыл бұрын
Ik ben door een min of meer gedwongen woningverbetering door de verhuurder, van Type A naar Type C+ gegaan. Het was een woningverbetering zonder tijdelijke verhuizing, dus dat was al een heel gedoe. Maar, nu ik dit filmpje heb gezien ben ik blij dat ze niet zijn gegaan voor Type D. 🥴
@Candisa
@Candisa 2 жыл бұрын
Type D scheelt anders wel in de stookkosten en luchtkwaliteit, maar het achteraf plaatsen in een huis waar je in door blijft wonen is inderdaad quasi ondoenbaar.
@joriswillems2805
@joriswillems2805 2 жыл бұрын
Ik ben van plan om een decentraal systeem te steken met warmte terugwinning van vantubo. Dit lijkt me in mijn geval de beste oplossing aangezien ons huis al een hele tijd terug voor dat we het kochten al gerenoveerd werd voor we het kochten.
@mboelen
@mboelen 2 жыл бұрын
De warmteterugwinning blijft wel achter bij een centrale oplossing. Heb je ook overwogen om lucht in te blazen via centrale ruimte?
@joriswillems2805
@joriswillems2805 2 жыл бұрын
@@mboelen bij vantubo beweren ze een warmteterugwinning van 80% dmv een keramisch honingraat.
@mboelen
@mboelen 2 жыл бұрын
@@joriswillems2805 dat zou hoog zijn, aangezien merendeel rond 65 procent zit. Centraal vaak tussen 90-95 procent.
@michaelfillie4616
@michaelfillie4616 Жыл бұрын
Vraag aan de expert: in een eetkamer/keuken ruimte zitten 3 wtw inblaaspunten en 2 wtw afzuigpunten in het plafond. Ik wil 1 inblaaspunt laten vervallen en het systeem weer opnieuw inregelen. Kan dat?
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
Probeer te achterhalen waarom dat derde inblaaspunt er zit, mogelijk vanwege de vorm van de ruimte?
@michaelfillie4616
@michaelfillie4616 Жыл бұрын
@@KetelKlets het is eigenlijk 1 grote ruimte met 3 inblaaspunten op een rijtje vlak bij elkaar.
@KetelKlets
@KetelKlets Жыл бұрын
@@michaelfillie4616 Vreemd, wellicht vanwege het gewenste debiet? Ik durf het niet te zeggen. Draai dat derde ventiel eens dicht en meet met een Co2 meter of de lucht goed van kwaliteit blijft, dat is immers het doel.
@PhilippeCJR
@PhilippeCJR 2 жыл бұрын
en nu wil ik een ventilatie warmtepomp als vervanging van de wtw type D, en de calenta... Bv de Ecolution modul-air Blue ?!
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Dat kan, echter zitten er twee nadelen aan wat mij betreft. 1) Risico op overventilatie; als de warmtepomp moet gaan verwarmen (warmtevraag voor de CV of SWW) dan kan de ventilatiewarmtepomp harder gaan ventileren om aan bronwarmte te komen. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat er extra verwarmd moet worden in de ruimtes waar de ventilatielucht vandaan komt, waardoor het energetisch niet helemaal sluitend is (zie ook de opmerkingen op o.a. Tweakers hierover). 2) Er moet 24/7 geventileerd worden (om de luchtkwaliteit in huis goed te houden), ook als er geen CV of SWW warmtevraag is. Op dat moment blaas je de warmte alsnog ongebruikt naar buiten, terwijl dat bij een Type D ventilatiesysteem niet het geval is, aangezien de binnenkomende lucht altijd zal worden voorverwarmd door de afgaande lucht (behalve in bypass-modus in de zomer). De Itho Vincent benoemt op de productwebsite ook expliciet dat probleem van overventilatie, waardoor de Vincent wel ventilatielucht als bron gebruikt, maar tevens buitenlucht als er extra debiet nodig is tijdens het verwarmen. Je voorkomt daarmee dat het afgiftecircuit tevens het broncircuit voor warmte wordt (perpetuum mobile-achtig).
@PhilippeCJR
@PhilippeCJR 2 жыл бұрын
@@KetelKlets verhip, niet over nagedacht ja. Ik vind de warmtepomp oplossingen zonder buitenunit wel een id voor hier. Maar een hybride met elec element + een 100L warmtepompboiler zou een betere keuze zijn wellicht ipv een modulair blue? (Die kan ook koelen trouwens)
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
@@PhilippeCJR De Itho Vincent heeft geen buitenunit, een water-water warmtepomp met PVT panelen heeft geen buitenunit (althans geen die herrie maakt) én de panelen wekken tevens stroom op, een warmtepompboiler met een extra warmtewisselaar (spiraal) kan met een pompje mogelijk ook dienen voor vloerverwarming enz enz. Keuzes genoeg 🙂.
@PhilippeCJR
@PhilippeCJR 2 жыл бұрын
@@KetelKlets het dak ligt al vol met 18 panelen dus pvt gaat lastiflg worden. Ik zal die itho eens checken. Er is ook geen plek, mits de cv weg kan, of de wtw (maar de wtw kan dus denk ik beter blijven zitten haha...) Oh die vincent v45 combi is maar 4.5kw aan verwarmvermogen... ik heb denk ik minimaal 8 of 10kw nodig. Ik verbruik 1000m3 gas per jaar. 50m2 vv onder en boven 6 radiatoren. Wel nieuwbouw 2016, 2 laags, plat dak.
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
@@PhilippeCJR Succes ermee! PS: PVT panelen mogen ook op noord liggen hè, voor het thermische bron deel maakt dat namelijk niet uit, de buitenluchttemperatuur is daar immers leidend.
@JohnMocnik
@JohnMocnik 6 ай бұрын
Je zegt dat in iedere ruimte 2 kanalen nodig zijn. Bij mij is dat anders gedaan. Toevoer schone lucht naar kamers, en afvoer via keuken, toilet, badkamer gang of zelfs afvoer via opentrap hal.
@martijnvds
@martijnvds 2 жыл бұрын
Er zijn tegenwoordig ook "type c" ventilatoren met ingebouwde warmtepomp; daarmee wordt het warmteverlies een stuk minder. Alle fabrikanten van deze "ventilatiewarmtepompen" geven aan dat dit goed werkt in hybride opstelling met een CV ketel (ventilatie-wp voor tapwater, CV voor verwarming). Zou het ook met een "all electric" systeem kunnen werken (al heb je dan 2 warmtepompen)? Is het überhaupt modulair te vervangen of is een geïntegreerd systeem van 1 fabrikant de manier?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Ik vind al die ventilatiewarmtepompen te duur. Ze kosten bijna hetzelfde als een complete lucht/water warmtepomp van 4kW terwijl die ventilatie-wp nog niet de helft doet. Plus dat die tijdens pieklast kan gaan overventileren (dat was een veelgehoorde klacht van de Spaarpomp van Inventum). Dus daar hoop ik nog op een volgende iteratie.
@thespeedsense
@thespeedsense 2 жыл бұрын
Wij hebben een zeer hoge rel. luchtvochtigheid in alle ruimtes in huis (bj 1991). Onze kruipruimte staat elke winter vol water, maar die is ondertussen afgedekt met folie. Het is ondertussen iets beter (van 70-85% zijn we naar 60-70% gegaan), maar het is toch nog te hoog. 1) Zouden we dit met een ventilatiesysteem (wat we op dit moment niet hebben) tot normale waarden kunnen krijgen (40-50%)? Als we de ramen openen komen we tot 55% als het buiten niet te nat is, maar dit wil je in de winter natuurlijk niet. 2) Ik dacht aan een type D met WTW, maar je geeft aan dat dit moeilijk achteraf te plaatsen is. Wij wonen echter enkel op gelijkvloers en daarboven hebben we een ongebruikte zolder. Is het mogelijk om een type D systeem op zolder te installeren en vanaf de zolder dan 2 gaten te boren naar elke ruimte om de buizen op aan te sluiten? Stopcontacten zijn ook reeds voorzien op zolder. Wat is jouw advies?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
In dat geval is type D eenvoudig aan te leggen ja. De luchtvochtigheid kan zeker afnemen hierdoor. Hou er alleen wel rekening mee dat type D ook een condenswaterafvoer nodig heeft (zie daar de ontvochtigende werking) dus daar moet mogelijk wat op bedacht worden, afhankelijk van de locatie van de ventilatiebox.
@thespeedsense
@thespeedsense 2 жыл бұрын
@@KetelKlets Ik lees dat er ook met een emmer/bakje gewerkt kan worden om dat condenswater op te vangen. In het slechtste geval kan ik misschien wel met een afvoerbuis werken die vanaf de zolder naar de inpandige garage gaat waar de afvoer van de wasmachine zit, maar dan zit je natuurlijk weer met zo"n lelijke buis tegen de muur (ook al is het maar de garage).
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
@@thespeedsense Wij hadden vroeger in de flat een toestel onder de HR ketel staan (waar ook geen afvoer zat) welke het condenswater opving. Zo gauw dat toestelletje vol zat perste deze het water via een slang de dakgoot in. Ik weet alleen niet hoe die dingen heten, maar dat is ook nog een mogelijkheid.
@thespeedsense
@thespeedsense 2 жыл бұрын
@@KetelKlets Is inderdaad ook een goede optie. Heb even liggen zoeken, bedoel je een condenspomp?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
@@thespeedsense Ja, dat is hem! Weet ik nu ook eindelijk hoe die heet (al is de naam best voor zich sprekend).
@sanderschuringa1
@sanderschuringa1 2 жыл бұрын
Je info klopt niet helemaal wat betreft “dubbele buizen aanleggen” bij een type D systeem. Ik ben bezig met het voorbereiden op het inbouwen van een D-systeem maar het idee is dat in de “droge ruimtes” (slaapkamers, woonkamer etc.) toevoer van verse lucht komt en deze wordt afgevoerd in de “natte” ruimtes (badkamer, toilet, keuken). Je krijgt dus niet in elke ruimte dubbele buizen. Ik ga het naderhand inbouwen en ga waarschijnlijk in de hal een verlaagd plafond maken voor alle leidingen en deze door de muur de slaapkamers inblazen. Zo hoef ik niet overal het plafond te verlagen… maar het wordt wel een flinke klus! Ik wil uiteindelijk ook kijken of ik er koeling op kan aansluiten. Dat is er nog niet geloof ik?
@KetelKlets
@KetelKlets 2 жыл бұрын
Jawel, check de Modul-AIR Blue van Inventum.
@user-yr7ns9sb7z
@user-yr7ns9sb7z 3 ай бұрын
Je overdrijft met de reclame. In jou 18 minuten video. Heb ik 12x reclame gehad
@KetelKlets
@KetelKlets 3 ай бұрын
Dit gebeurt af en toe op mijn oudere video's waarbij KZfaq ineens veel reclamepunten toevoegt; ik heb dit nu aangepast.
Warmtepomp in de winter - nut en efficiëntie
23:14
Ketel Klets
Рет қаралды 190 М.
Zelf WTW ventilatie aanleggen (project)
42:34
Ketel Klets
Рет қаралды 42 М.
I'm Excited To see If Kelly Can Meet This Challenge!
00:16
Mini Katana
Рет қаралды 28 МЛН
Doing This Instead Of Studying.. 😳
00:12
Jojo Sim
Рет қаралды 14 МЛН
12 Maanden Met Een Airco: Gas- en Stroomverbruik Onder De Loep!
15:00
Goedkoop van het gas af!
Рет қаралды 68 М.
Vind ALLE luchtgaten in je woning
9:11
Radar AVROTROS
Рет қаралды 20 М.
Het Zelfbouwhuis - Montage van de ventilatiebuizen
17:45
Dobbit TV
Рет қаралды 67 М.
DIY:   Hoe zelf je ventilatiesysteem D plaatsen? (Ubbink)
11:08
Easykit Slimme zelfbouw
Рет қаралды 76 М.
Uitleg werking WTW systeem.
6:14
Ventishop - Ventilatiewinkel
Рет қаралды 32 М.
Airco gebruiken voor verwarmen voor en nadelen deel 1
10:26
Charlie de Bespaarjunkie
Рет қаралды 21 М.
Wilders zet Jetten op zijn plek over Europa
11:54
Maarten van Rossem - De Podcast
Рет қаралды 3,2 М.
Ventilator op je Houtkachel? Werkt dat?!
19:00
four38AM
Рет қаралды 72 М.
Deel 89 airco als verwarming Mijn ervaring na 3 jaar
4:55
In stappen van het gas af.
Рет қаралды 97 М.
I'm Excited To see If Kelly Can Meet This Challenge!
00:16
Mini Katana
Рет қаралды 28 МЛН