No video

Anarom (Anadolu Romanov) yerli koyunlardan nasıl elde edilir

  Рет қаралды 16,020

Kuzufab

Kuzufab

Күн бұрын

Prof Dr Ebru Emsen anlatıyor, yerli koyunların üreme verimi nasıl iki katına çıkarılır.
Yerli ırklara, döl testi yapılmış Romanov homozigot pedigrisi %360 olan koç katarak F1 Anarom jenerasyonu elde ediyoruz. Bu koç genetiği sayesinde F1 Anarom dişi kuzular 7-8 ayda gebe kalma özelliğinde olur ve ikizlik oranı %180-220 olur. 8 ayda bir kuzulama özelliği kazandırılmış olur.
F1’lerin kendi aralarında çiftleşirken anne hattından gelen gen dizilimi F1 koçun anneden gelen dizilimi ile karşılaştığı senaryoda düşüşler olabiliyor. Ancak Anarom koç 5 jenerasyonda homozigot bu sayılan özellikleri sergileyen sürülerden elde edilip, onların da kızlarının ve kız kardeşlerinin ata verimleri de tamamlandığı için F1 jenerasyonundaki “interse mating” denilen kendi aralarındaki çiftleşmelerden kaynaklanacak kombinasyonları önlüyoruz.
Romanov F1 üretiminde tıpkı kendi gibi saf ırklarla melezlendiğinde F1 performansı doğan döllerin %80’in üzerinde performans sergilemesini sağlıyor. Dolayısıyla Yerli ırklarımızdan Akkaraman, Morkaraman, İvesi ırkları saflıklarını korudukları için avantajlılar.

Пікірлер: 56
@orhannarl5875
@orhannarl5875 5 жыл бұрын
Emeğinize sağlık sizler Türkiye nin aydınlık geleceğisiniz teşekürler.
@alikuyucu146
@alikuyucu146 4 жыл бұрын
Hocam bizim sakız melezi karya, bafra gibi koyunlarımız da da yüksek ikizlik olmuyor mu? Ya da kuyruk kısaltması yapılmış yerli ivesi akkaraman gibi ırklara sakız koç katsak olmaz mı?
@mesutyldz7429
@mesutyldz7429 4 жыл бұрын
Hocam selam buyıl kucukbas yetiştiriciliği yapacağım.bu sebeple koç romanov olmak şartıyla,dişiyi kivircikmi merinostanmi seçeyim hangisi daha verimli olacaktır.sonsuz teşekkürler.lutfen yardim edin.
@erenozerg
@erenozerg 4 жыл бұрын
mesut yıldız bence romonov yerine sakız koç kullan yerli ırkımız
@ahmetkaya9285
@ahmetkaya9285 3 жыл бұрын
Morkaraman romanov melezi satışımız varmı
@TR-Flyngccks
@TR-Flyngccks 3 жыл бұрын
hocam ben tam anlamadım bir sorum olacak. benim romonov koç ve orjinal çeşme sakızı koyunlarımdan yavru aldım dişi si ve erkegide mevcut 1.5 aylıklar. şimdi ben bunları tekrar orjinal bir romonov ile mi ciftleştiricem dogan dişi yavruları yoksa dogan erkeklerle dogan dişi yavrular mı çiftleşek onu anlamadım.
@TR-Flyngccks
@TR-Flyngccks 3 жыл бұрын
boyları sakız gibi bacaklı sallı ama siyahlar tüg rengi romonov güzel gibi duruyorlar şimdilik büyüynce görücez.
@Kuzufab
@Kuzufab 3 жыл бұрын
@@TR-Flyngccks sizin işletmenizde melezleme yaparak deneme yanılma yapmanız doğru değil. Ortaya çıkana ne sakız ne de romanov diyemezsiniz. Siz ticari bir işletme kurmalısınız, bir ırk seçip onun yetiştiriciliğini yapmalısınız. Sizin elinizdeki melezi kimse bilmez, bilgi edinmekte zorlanırsınız, damızlık olarak da değeri düşer, verimi de inişli çıkışlı olacaktır.
@TR-Flyngccks
@TR-Flyngccks 3 жыл бұрын
@@Kuzufab şöyle anlatmak isterim ben damızlık üretimi saten yapmıyorum. kendi çapımda kendime anarom ırk üretmek istiyorum elimde orjinal bulunan sakız ve romonov saten mevcut. ve ayrı bölmelerde karışımı ben kontrollü yapıyorum. istediğim koyuna istediğim koçu katarak küçük bir anarom çalışması yapıyorum. size sorduğum soru bu yüzden önemli amacım ticari de değil hocam yardımcı olursanız sevinirim. yani elimdeki sürüyü bozmak gibi bir niyetim yok. kontrollu bir şekikde deniyorum.
@gokalpsonmez4224
@gokalpsonmez4224 5 жыл бұрын
Hocam, bu özellikleri (dogurganlık, ıkız yavrulama, adaptasyon yetenegı vs.) hangi gen uzerinde tasındığı mı tespit edilmiş durumda. % lik kan miktarı deyimiyle kastettiğimiz şey tam olarak nedir. Bir irk saf olmadığı sürece, yavrularına aktardığı genlerinde bir olasılık yok mudur. Yani bizim ihtiyacımız olmayan özellikler de geçebilir gibi. Ustteki " sabitleştirilmiş ırk " terimi saflığa hitap ediyor ve baskın özelliktelerse sonuç mantıklı geliyor. Fakat diğerinde 37.5- 62.5 iki taraftan da örneğin tekiz doğurmaya yatkınlık geni gelip buluşamaz mı, düşük ihtimal de olsa.. Eğer bu konuda akademik bir içerik varsa onu da yönlendirebilirsiniz.. Soylulukta istikrar yakalamış hayvanların seceresini ve verilerini paylaşırsanız, bir çok soruya yanıt vermiş olursunuz. Faydali bilgiler için çok teşekkürler, saygılar..
@ebruemsen8578
@ebruemsen8578 5 жыл бұрын
Gökalp Sönmez prepotensi kabiliyeti tip sabitlemesi yapılan koçlarda en az 50 dişi yavrusunda dişide aranan döl verim özelliklerinin sergilendiğinden emin olunan özelliktir. Romanov soy kütüklü koç kullanıldığında F1 döl üstün olacak ancak yavrularına geçirme özelliği üstün olmayacak. Doğacak döllerde F1 deki verim özelliklerinin sağlanması ancak prepotent koçlarla olur.
@ahmetoktay411
@ahmetoktay411 4 жыл бұрын
Bende akkaraman var yagli kuyruk sizin bu drdiginiz islemi yaptigimizda dogan kuzular yagli kuyruk mu oluyor yoksa ince kuyruk mu
@Kuzufab
@Kuzufab 4 жыл бұрын
İkisinin arasında bir kuyruk, yarı yağlı diyebilirsiniz. Üçgen başlayıp ince devam ediyor
@saiqlkbrov8711
@saiqlkbrov8711 5 жыл бұрын
hocam cox sag olun.Mən vidyodan anladlm ve sizin söylədiyiniz islahl tamamlanmış koc mə demək.Birde mən anarom kocunu sizden olmalıyam ?ve onu sizden nasıl ala biıərem ticarl baxlmlndan nasıl etmək olar
@Kuzufab
@Kuzufab 5 жыл бұрын
Şaiq Ələkbərov Anarom koçunun nasıl geliştirildiğini diğer videomuzda anlatıyoruz.
@ahmetoktay411
@ahmetoktay411 4 жыл бұрын
@@Kuzufab hocam bende akkaraman koyunu var yagli kuyruk hocamin projesi ile dogan yavrular yagli kuyruk mu olur yoksa ince kuyruk mu
@jesus-1907
@jesus-1907 3 жыл бұрын
Pırıt koyunlara saf romanov koç saldım melezlemem basarıli olur mu kuyruklu koyunlarda romanovun çiftlesmesi sorun çıkar mı
@TR-Flyngccks
@TR-Flyngccks 3 жыл бұрын
orjinal çeşme sakızları biraz kuyruklu sayılır. benim koç bindi hemde deve gibi koyunlara ama 10 tanede koyundan 2 si boş. 1 yıl oldu nerdeyse ordan hesap yapabilirsin.
@osmanltorunu8325
@osmanltorunu8325 5 жыл бұрын
Bu anorom cinsini nerden bulabiliriz ?
@ceylanbilisim1049
@ceylanbilisim1049 5 жыл бұрын
Osmanlı Torunu bey Ebru hanım çiftliğinden veya Bahadir beyin çiftliğinden .(İstanbul/Beykoz-Gaziantep/nurdag)
@miracackyel1057
@miracackyel1057 4 жыл бұрын
@@ceylanbilisim1049 fiyat nedir
@fatihakn1724
@fatihakn1724 5 жыл бұрын
Üsteki yöntemde (ince kuyruk x elit Romonov koç) tan olan yavruyla, (yağlı kuyruğa x Romonov tohumu) undan olan yavruları (2 farklı yavruyu çiftleştirip mi F1 yavruyu elde ediyoruz? Çevirme melezlemesinde %75 G1 Romonov koçu ne demek? %62,5 Romonov koçu ne demek?
@Kuzufab
@Kuzufab 5 жыл бұрын
Fatih Yusuf Akın, ilk söylediğiniz doğru olmadı, ince kuyruklu anaç ile soy kütüklü elit Romanov koçu çiftleşmesinden doğan dişi kuzu zatan F1 oluyor, yüksek verimli anaç oluyor. Bunu ıslahı tamamlanmış Anarom koç ile birlikte kullanırsanız ideal çekirdek sürüyü kurmuş olursunuz. Aynı şekilde yağlı kuyruklu koyundan da çekirdek sürü oluşturulabilir. Ancak yağlı kuyruklu koyunlarla koçlarımız çiflteşemiyor, laparoskopik suni tohumlama yaparak F1 üretiyoruz. Onu da ıslahı tamamlanmış Anarom koçlarımızla çiftleştirerek çekirdek sürünüzü oluşturup, nesiller boyu Anarom damızlık üretimi yapabilirsiniz. F1 koyun da dahil olmak üzere, Anarom koç ile çiftleşmelerinden olan tüm dişiler ilk yılı içinde gebe kalır, üreme mevsimsel değildir, 8 ayda bir çiftleştirilebilirler, her doğumda %100 ikizlik alırsınız.
@Kuzufab
@Kuzufab 5 жыл бұрын
Fatih Yusuf Akın merhaba tekrar, G1 koç yüksek kan Romanov koçu demek, yani genetiğinde %75 Romanov %25 yerli kanı olan koyun. Bu koçu da ince kuyruklu koyunların ikizlik oranını arttırmak için kullanıyoruz. Adaptasyonu yerli kanından dolayı daha yüksek, ayrıca cüsse olarak da daha iriler. Bu koçun Anarom ile çiftleşmesinden %62.5 Romanov koç oluşur. Çevirme melezlemesi için bu koçu kullanarak Anarom üretimi yapmayı daha önce denedik ve başarılı oldu. Ancak ilk yöntem hem daha pratik hem daha kısa sürede sonuca ulaşılabilecek bir yöntemdir
@fatihakn1724
@fatihakn1724 5 жыл бұрын
@@Kuzufab Elit Romonov koçu * ince kuyruk yerli anaç = F1 kuzu elde ettik. Sonra ıslahı tamamlanmış Anarom koçu ile ciftlestirdikten sonra sonuca ulaşıyoruz. Peki sizin elinizde ilk defa bu işi yaparken F1 kuzuya aşım yaptiracagınız Anarom koçu yoktu. Onu nasıl yaptınız? Bu ıslaha yeni başladığımızı sayalım. Teşekkürler.
@Kuzufab
@Kuzufab 5 жыл бұрын
Fatih Yusuf Akın, Diğer videomuz bu süreci anlatıyor, 10 yıl süren Anarom koçunu geliştirdiğimiz bir süreç var. Bu video yerli verimsiz koyunları Anarom verimine ulaştırmanın videosu. Diğer videoda kısa bir şekilde Anarom koyunu nasıl elde edildi anlatıyor hocamız. Ayrıca anaromkoyunu.com, kuzufab.com gibi sitelerden Anarom ‘u elde etmek için geçilen süreçlerle ilgili bilgi alabilirsiniz.
@Must_gofishing
@Must_gofishing 4 жыл бұрын
Bu kadar ugrasmasakta, safkan romanovdan devam etsek olmaz mi?
@Kuzufab
@Kuzufab 4 жыл бұрын
mustafa azakli olmaz, hem cüsse problemi var, hem adaptasyon problemi var. Bu ikisini çözüyor bu çalışma. Buradan okuyabilirsiniz; www.kuzufab.com/sikca-sorulan-sorular-1
@masajaparataze2817
@masajaparataze2817 3 жыл бұрын
@@Kuzufab selam yağlı koyunlarla erkey romanov dan gebe kala bilirmi
@saiqlkbrov8711
@saiqlkbrov8711 5 жыл бұрын
salam hocam.mən Azerbaycandan sizi həmişə izləyirəm vidyolarlnlzl .İsderdim deyesiz bu F1dölünü alandan sonra bunlar yeniden hansl koclarla cütləşdirilir .mınim anladlglma göre bu F1de allnan erkek kuzularl böyüdüb F1dişlərlə cütləşdirməkfi.Xaiş edirəm mənə bu hahqda məkumat veresiz.qabaqcadan teşəkürlər edirəm.
@saiqlkbrov8711
@saiqlkbrov8711 5 жыл бұрын
Coc isdetfim ki bir telofon elaqesi yaradaq yada mən Türkiyeyə gəlim sizden öyrrenim məsıəhətlər allm
@Kuzufab
@Kuzufab 5 жыл бұрын
Şaiq Ələkbərov F1 dişileri ıslahı tamamlanmış Anarom koçlarımızla çiftleştirmeniz gerekir. Videoda bahsediyoruz. Azerbaycan’a selamlar.
@saiqlkbrov8711
@saiqlkbrov8711 5 жыл бұрын
@@Kuzufab xahiş efirem vatsap nömernizi yazaslz sizinlə temas quraq cox maraqlldl .mənim teserüfatlm var hal hazlrda besi yetişgerniliylə məşgulam koyun teserüfatlnlda qurmaq isderdim ve buna şeraitim var
@Kuzufab
@Kuzufab 5 жыл бұрын
Şaiq Ələkbərov kuzufab.com sayfasında iletişim formunu doldurabilirsiniz. Kendinizi tanıtın, sizinle iletişime geçilir.
@traderman9631
@traderman9631 5 жыл бұрын
Merhaba benim yaklaşım 50 adet dişi romanov sürüm var, mesela bunları ivesi koçlarla çiftleştirirsem aldığım yavru romanov olmuş olmuyormu???
@Kuzufab
@Kuzufab 5 жыл бұрын
Trader Man malesef hayır, sizin yaptığınız tamamen bir deneme yanılma oluyor. Ne çıkacağını bilemezsiniz. Verim özellikleri ve soy kütüklerini bilmediğiniz farklı ırkların melezlenmesi birçok bilinmezi ve riski beraberinde getirir. Ortaya çıkanın ne olacağını bilemeyeceğiniz için adını da koyamazsınız. Elinizdeki Romanov ve İvesi’den de olursunuz. Ticari işletmeler deneme yanılma ile değil, verim özellikleri sabitlenmiş ırklarla yetiştiricilik yapmalıdır.
@traderman9631
@traderman9631 5 жыл бұрын
Kuzu Fabrikasi Cevabınız için teşekkür ederim. Peki sizden anarom koç alma şansımız nedir ?
@traderman9631
@traderman9631 5 жыл бұрын
Kuzu Fabrikasi Birde şunu anlayamadığım anaç tarafta bir sürü değişken varken (ivesi, akkaraman, morkaraman vss) romanov olabiliyor ama baba değişince anarom olamiyor :) ilginç ... Ne yazıkki sizi severek takip etmeme rağmen ticari kaygılarınız olduğunu görmekteyim olayı sizin istediğiniz noktaya çekmek istiyormuşsunuz gibi görünüyor:(
@cengizpocan296
@cengizpocan296 5 жыл бұрын
Damızlık dişi satışımız var mı?
@kadirakyollu8861
@kadirakyollu8861 4 жыл бұрын
Oluyor kardeşim. Buna cross-breeding deniyor. İngiltere'de bu tarz çaprazlanmış ve burada anarom olarak geçen melezlere, mule diyorlar. Amaç prolific yani döl verimi yüksek, ikizlik oranı yüksek ve aynı zamanda süt verimi en az ikiz kuzuya yetecek kadar olan bir "melez" oluşturmak. Bu da türkiyede sakız cinsi gibi yüksek ikizlik, üçüzlük oranı yüksek bir ırktan seçilmiş ve ikiz eşi olan bir Koçu yerli veya yabancı "başka" bir ırk ile çiftleştirdiğinizde sonuç "sakızorom" olur. Burada F1 melezlerde ilk seçilen çekirdek sürünün tamamını değil, ticari amaca uygun olanların seçilerek devam ettirilmesi yeterli. İngilizcen var ise bununla ilgili sana bilimsel makale gönderebilim. Ebru hocayı da anlıyorum, ticari kaygısı elbet olacak fakat bilgisini de sizinle paylaşmak durumunda değil. Araştıralım arkadaşlar, öğrenelim. Bu arada amaç kasaplık kuzu ise, bu melez koyunları et verimi yüksek koçlarla çiftleştirmeniz, hocanın hetorosis dediği etki sebebiyle, günde 250 gr kilo artışı olan melez koyununuzla 500 gr kilo artışı olan bir Koç ile örnek suffolk, çiftleştirirseniz doğan yavru aşağı yukarı 375 gr (500+250/2) olacaktır ve en kısa sürede uygun ağırlıkta kuzuyu kasaba gönderebilirsiniz. Son birşey, Ebru hocanın da dediği gibi, elinizdeki hayvanların %100 saf ırk olduğundan emin olun. Yoksa bu hesap değişmek zorunda kalır.
@mustafa-yd6sj
@mustafa-yd6sj 5 жыл бұрын
Hocam kolay gelsin benim bir sorum olacaktı Akkaraman koyuna romanov koç katıp çıkan f1 kuzulara da suffolk koç katsak ikizlik ve kilo atışı yüksek kasaplık kuzu elde edilebilir mi 4 - 4.5 ayda 45-50 kiloya yakın kasaplık kuzu elde bilir miyim acaba bilgi verirmisiniz benim amacım f1 lerde sabit kalıp onlara et çi bir koç katarak kasaplık ikiz oranı yüksek bir kuzu almak ve f2 lerin hepsini satmak her yıl
@Kuzufab
@Kuzufab 5 жыл бұрын
mustafa emre merhabalar, Akkaraman koyuna Romanov koç aşım yapamaz, yağlı kuyruktan dolayı. Irk geliştirme çalışmalarında laparoskopik tohumlama yapmamızın bir sebebi de budur. Ayrıca yeni Koyun tipleri geliştirmek bilimsel bir konudur. Yüksek seviyede akademik bilgi birikimi ile koyun tipi geliştirmeye yönelik deneyim gerektirir. Ticari sonuçları olmayan kararlar almanız gerekir, ki koyun tipi geliştirmek ticari değil akademik bir iştir. Bilimsel bir alanda deneme yanılma ile bazı sonuçlara ulaşmaya çalışırsanız hem zaman hem efor hem de para kaybedersiniz. Ortaya çıkan hayvanı da tarif edemezsiniz. Elinizdeki Romanov veya Akkaraman gibi saf ırklardan olursunuz. Anarom’un geliştirilmesi ve dünyada yapılan koyun ıslah çalışmaları ile ilgili çektiğimiz bu programı dikkatlice inceleyin lütfen kzfaq.info/get/bejne/aNeed71orLzTYo0.html Saygılarımızla
@mustafa-yd6sj
@mustafa-yd6sj 5 жыл бұрын
@kuzufabrikası hocam teşekkür ediyorum benim anladığım Anarom koyunu %25 özel karma yerli ırk ve %25 Romanov ve %50 de etçil suffolk gibi benzer ırklardan mı oluşuyor Anarom koyunun melezleme de ki yüzde oranları nasıl bir melez Teşekkürler
@Kuzufab
@Kuzufab 5 жыл бұрын
mustafa emre merhabalar, bu ve benzeri sorularınızın yanıtını sitemizde sıkça sorulan sorular sayfasında yanıtladık. Aşağıda linki kopyalıyorum. Ayrıca Çiftçi TV’deki tüm programlarımızı izlemelisiniz. Saygılarımızla www.kuzufab.com/sikca-sorulan-sorular-1
@mustafa-yd6sj
@mustafa-yd6sj 5 жыл бұрын
@@Kuzufab teşekkür ederim programlarınızı zevkle izliyorum çalışmalarınız çok başarılı benim bunlardan anladığım yukarıda ki melezleme de belirttiğim oranların doğru olup olmadığını teyit ettirmek için sormuştum teşekkür ederim
@hatayliercan7477
@hatayliercan7477 4 жыл бұрын
Benim beyin yandi , hocam
@subettutun2006
@subettutun2006 5 жыл бұрын
Herşey çok iyi , bilgiler şahane ama isim "kuzufabrikası" içerdiği fabrika kelimesinden ötürü soğuk ve itici geliyor. Siz her nekadar melezleme yapıp yeni türlere kavuşsanız bile hepsi doğanın işleyişi ile, yani Allah'ın koyduğu kainat kurallarının işleyişi ile gerçekleşmekte. Onun için güzelim emeklerinize ve Allah'ın size bahşettiği başarıya gölge düşürecek basit bir isim ile isimlendirmiş olmanız , size olan hayranlığımın zedeleneceği endişesi ile bana bu satırları yazdırdı. Keşke bu isim olmasaydı...
@Kuzufab
@Kuzufab 5 жыл бұрын
Sübet Tütün fabrika ismini bu işi geleneksel ve sezgiye dayalı yapmaktan, bilgiye, bilime ve sisteme dayalı yapmaya çevirdiğimiz için seçtik. Sistematik üretimin içinde hayvan refahı başrolde. Çünkü hayvan mutlu olmazsa, aç kalırsa, verimi düşüyor, kuyruğunda yağ birikiyor. Doğaya aykırı, allahın yarattığına ters bir işleyişi ifade etmesi için seçilmedi bu isim, zira öyle bir durumu çağrıştırması dahi aklımıza siz söyleyene kadar gelmemişti. İsim önerilerine her zaman açığız. Ama biz basit isimleri konuşmaktansa, fikri, vizyonu, üretimi, ülkemizin ihtiyacı olan et üretimini, bilgiyi konuşmayı tercih ederiz. O zaman memleketimize daha çok katkı sağlamış oluruz. Çünkü çağrışımları isimler değil, konuştuklarımız ve yaptıklarımız oluşturmalı.
@subettutun2006
@subettutun2006 5 жыл бұрын
@@Kuzufab Sizler , özelliklede sayın Ebru hanım fikir, vizyon, üretim ve sistem konuşacak en öncelikli mevki ve kariyere sahipsiniz. Bizler sizin konuştuklarınızdan ve yaptıklarınızdan ancak ders çıkarabiliriz . Bu konuda size haksızlık etmedim etmekte istemem. Lakin topluma fayda üretmek kapsamında hayvanların bile mutluluğunu gözardı etmeyen siz bilim insanlarının İNSAN mutluluğunu hiçe saymayacağını düşünerek eylemlerin ve isimlerin daha uyumlu ve ahenkli olması gerektiği yönünde bir fikir beyanı idi. Ayrıntılı cevap verdiğiniz için size teşekkür ederim. Lakin isim konusunda düşüncelerim aynı :)
@traderman9631
@traderman9631 5 жыл бұрын
@@Kuzufab Hocam gerçekten çok güzel bir isim bulmuşsunuz logonuzda çok güzel, yaptığınız bilimsel çalışmalar ve bunu bizimle paylaşmanızdan ötürü teşekkür ederiz...Saygılar Sevgiler
АЗАРТНИК 4 |СЕЗОН 1 Серия
40:47
Inter Production
Рет қаралды 333 М.
SPONGEBOB POWER-UPS IN BRAWL STARS!!!
08:35
Brawl Stars
Рет қаралды 22 МЛН
EVLATLAR
5:08
AVCI ADNAN ÇAKAR
Рет қаралды 1
Kuzu Fabrikası Nasıl Kurulur ? - KUZU FABRİKASI / Çiftçi TV
43:14
Muş'ta Genç Girişimciden "Anarom" Koyunculuğu
5:10
İhlas Haber Ajansı
Рет қаралды 24 М.
HAYVANCILIKTAN PARA KAZANACAĞIZ | AVRUPADAN MÜTHİŞ FİKİRLER
15:47
Yasin Eymen Çelik
Рет қаралды 57 М.
KIVIRCIK KOYUNU ÖZELLİKLERİ
13:08
Yasin Eymen Çelik
Рет қаралды 41 М.
Romanov Koyunu Gerçekleri
7:43
Harun Elibol
Рет қаралды 49 М.
АЗАРТНИК 4 |СЕЗОН 1 Серия
40:47
Inter Production
Рет қаралды 333 М.