Antidepresivele - 6 întrebări esențiale

  Рет қаралды 18,043

Clinica Nice

Clinica Nice

Күн бұрын

Ți s-a recomandat să iei un antidepresiv și nu știi la ce să te aștepți?
Te gândești să mergi la psihiatru, iar gandul unui antidepresiv te sperie?
Sau chiar ti-a fost prescris un antidepresiv pentru o problemă medicală ce nu are legatură cu psihiatria.
Exista atat de multe prejudecăți cu privire la antidepresive încat 1 din 2 persoane carora le sunt prescrise antidepresive ajung sa nu le ia.
La Clinica Nice discutăm cu medicul primar psihiatru Alexandru Bondar despre lucrurile importante pe care trebuie să le știi despre această clasă de medicamente: ce sunt, pentru cine sunt potrivite, ce reacții adverse au, dacă dau dependență, cât timp trebuie luate.
Clinica Nice înseamnă psihiatri si psihoterapeuti care își fac treaba cu profesionalism și pasiune, cu care te vei simți confortabil de la primul consult.
Cuprins:
00:00 Intro
00:56 Ce sunt antidepresivele?
01:15 Cine trebuie să ia un antidepresiv?
02:58 Antidepresivele dau dependență?
03:52 În cât timp își face efectul un antidepresiv?
04:34 Cât timp trebuie să iau antidepresivul?
05:30 Sunt antidepresivele eficiente?
/ clinicanice
#ClinicaNice #antidepresive #psiholog #psihiatru #depresie #anxietate #tristete #ocd #burnout # #insomnie #fericire #tratament #psihoterapie #psihoterapeut #gandurinegative #stres

Пікірлер: 40
@optik2optik
@optik2optik Жыл бұрын
Multumesc!
@rodica4456
@rodica4456 Жыл бұрын
Mulțumesc pentru clarificare
@zoltankovacs8506
@zoltankovacs8506 7 ай бұрын
Sunt sub tratament cu antidepresive de cca 14 ani cu o pauză de aproximativ un an și jumătate!Dumneavoatră (și în general toți medicii)ați pomenit de o durată maximă de doi ani. Am și probleme de erecție,de mulți ani.
@veronicatudor4928
@veronicatudor4928 Жыл бұрын
Mulțumim pentru sfaturi
@mirelahua6477
@mirelahua6477 Жыл бұрын
Împotriva tratamentelor psihiatrice. O viață trăită cat mai aproape de natura face diferența. Degeaba iei medicamente daca mediul in care trăiești este stresant. Când ești sclav la locul de munca, când nu ți se respecta dreptul la un concediu de odihna de cel puțin 14 zile continue, când taxele devin o povară și sunt mai mult decât câștigul tau, când trebuie să îți iei un job de week end ,și lista este lunga atunci degeaba iei antidepresive! Societatea de consum care exploatează omul este sursa tuturor problemelor psihiatrice, dar ce să spuneți... Tre să mănânce și medicii psihiatri o pâine ... Și psihologii etc... Este o inflație de psihologi și psihiatri pentru că este cea mai comoda meserie. Nu ai nici o răspundere daca distrugi un om. Excepții de bolnavi sunt puține, cei care provin dintr-un mediu cu alcoolism sau violenta. In rest numai de bine!
@alexandruivan3593
@alexandruivan3593 3 ай бұрын
Sunt total de acord cu dumneavoastră. Acest domn doctor nu cred ca își da seama ce spune legat de antidepresive. Vorbește din carti. Nu cred ca a luat vreodată antidepresive pt a sti cu adevărat cat de periculoase sunt aceste pastile.
@mariaalex4928
@mariaalex4928 Жыл бұрын
Mulțumesc! Acum îmi este clar , mi - ați răspuns întrebărilor pe care le aveam
@iulianaferent1805
@iulianaferent1805 2 ай бұрын
De ce la inceput de tratament agraveaza depresia si la sfarsit cand vrei sa le termini nu mai poti scapa de ele. Este jalnic srmevrajul. Am facut exact cum a zis doctorul dar deja am 2 săptămâni si sevrajul nu mai trece.
@Tib1899
@Tib1899 Жыл бұрын
Timp de 2 ani jumate m-am chinuit zilnic cu atacuri de panica si anxietate. Iau antidepresive (Fevarin) de mai bine de 8 ani si am o viata relativ normala. Atentie insa (fiindca incetinesc metabolismul si te poti ingrasa ai repede ca inainte). In rest timp de astia 8 ani am facut analize de sange in fiecare an si totul este in regula, nici o schimbare.
@user-rz7jd5rr8o
@user-rz7jd5rr8o 9 ай бұрын
Scuza ma , ce doza de fevarin iei?
@Tib1899
@Tib1899 9 ай бұрын
@@user-rz7jd5rr8o Salut, pai tratamentul se ia treptat dupa cum iti spune psihiatru (cu schema de tratament ce se creste din 25 in 25 de mg sau 50 in 50 mg... el decide. Am inceput cu doza crescand ...pana am ajuns la 150 mg pe zi / atunci mi-au disparut total atacurile de panica, anxietatea si toate gandurile triste, dar psihiatru a insistat sa mergem pana la 200 mg spunandu-mi "Sa te mai odihnesti putin dupa toata perioada asta si sa iti revina cheful de viata". Dupa vreo 2 luni ( ... nu-mi mai imi amintesc bine aminte daca a fost o luna sau doua) am scazut la 150 de mg. Dupa un an am scazut la 100 mg ... si cam gramajul asta il de mai bine de mai bine de 5 ani. Atacurile mele de panica si anxietatea erau pe fond de ipohondrie asa ca, mai ipohondru din fire la fiecare an an facut analize de sange si la fiecare 2 ani am facut ecografie. Toate sunt bune. La niste analize mult mai detaliate pe care am avut ocazia sa le fac mi-a iesit un nivel de prolactina mai mare (e un hormon feminin ce nu prea are ce cauta in corpul barbatesc, fiindca pot sa-ti faca sfarcurile mai tuguiate ... exact problema pe care o au culturistii cand isi injecteaza testosteron iar homeostaza face sa creasca si hormonii feminini pentru a readuce echilibrul intre hormoni masculini si feminini in corp). Doctorita mi-a zis ca e plauzibil ca aia sa fie din cauza antidepresivului...in orice caz, pe mine nu ma deranjeaza cu nimic si aspectul pieptului meu e normal :). Referitor la dozaj... tu fiind fata, un alt tip de corp cu siguranta vei avea nevoie de doze mai mici (dar asta psihiatru decide), ceea ce iti pot eu spune despre Fevarin (fiindca am citit foarte mult despre acest atidepresiv este ca: 300-350 mg este considerata doua mare, 150 mg este considerata doza medie iar 100 mg si sub sunt considerate doze mici. PS. Chiar daca ai sa te simti ciudat in prima saptamana, sa nu te sperii, e complet normal pana se obisnuieste corpul. Daca vrei mai multe detalii despre cum m-am razboit eu cu anxietatea si atacurile de panica, cauta cartea mea "Creierul scapat din lesa" , o gasesti la Libris, E-mag, etc. cred ca ti-ar fi de ajutor si acolo vorbesc mai pe larg si despre pastile. Sanatate si liniste sufleteasca ! :)
@mihaelagavan6342
@mihaelagavan6342 10 ай бұрын
Cine a fost vindecat cu Anxiar vă rog frumos??!
@robheart2323
@robheart2323 3 ай бұрын
Buna seară, Este interzisă vizitarea unui aparținător la spitalul de psihiatrie?
@elisabetavartolomei7141
@elisabetavartolomei7141 Ай бұрын
Ascultati cu atentie ce spune dr.apoi cititi comentariile,trageti concluzii ..-parerea mea sunt riscante,au efecte srcundare ,provoaca dependenta.Fereasca sfintul,nu am folosit si nu folosesc,citesc pt "cultura mea generala"
@AndreeamihaelaGolea
@AndreeamihaelaGolea 2 ай бұрын
Buna sera cum pot să iau legătura cu domnul doctor nr tel
@alexandruivan3593
@alexandruivan3593 3 ай бұрын
Nimeni nu se naște cu depresie. Oamenii NU au nevoie de antidepresive. Oamenii au nevoie de vieți echilibrate pt a nu își pune in pericol sănătatea si viata. Așa cum toți avem nevoie de aer pt a respira tot la fel avem nevoie si de vieți decente pt a evita depresia. Sunt unele pastile care pot da dependentă f gravă. Nici nu știți ce vorbiți. Sunt oameni care se sinucid din cauza durerilor provocate de acea dependentă. Nu mai vorbiți aiurea dacă nu știți. Este vorba despre viețile oamenilor aici. Nu este de joaca cu așa ceva. Acest video ar trebui șters pt ca nu vorbiti transparent despre riscurile acestor pastile.
@marianechita171
@marianechita171 Жыл бұрын
Eu iau Duloxetina mai bine 12 ani as vrea sa nu mai iau pt ca am probleme cu colonul ce ma sfătuiți sa fac?Mulțumesc!
@clinicanice
@clinicanice Жыл бұрын
Bună ziua, este o perioadă lungă în care ați avut un antidepresiv. Presupun ca au existat motive serioase pentru care medicamentul a fost păstrat atât de mult. În consecință pentru a opri antidepresivul trebuie făcută o evaluare completă a stării dumneavoastră prezente și a riscurilor și beneficiilor pe care le aduc oprirea antidepresivului.
@andreeaconstantin2598
@andreeaconstantin2598 11 ай бұрын
@@clinicanice 9
@biancamirela8734
@biancamirela8734 Жыл бұрын
De ce antidepresivele dau somnolență? Se poate schimba acest lucru care deranjează? Mulțumesc
@clinicanice
@clinicanice Жыл бұрын
Antidepresivele nu dau în mod obișnuit somnolență. Există într-adevăr unele antidepresive cu efect sedativ, dar ele sunt destinate simptomelor depresive care sunt însoțite de insomnie. În rest sedarea de la antidepresive este mai degrabă exceptională. Aveți opțiunea să schimbați antidepresivul sau chiar să-l luați seara, daca nu ați facut-o deja.
@marianlazar4669
@marianlazar4669 Жыл бұрын
Bună ziua. În 2010 mi s a dat tratament antidepresiv seroquel de care nu mai pot renunta din cauza insomniei fără a mai merge la control. Cbum sa fac sa renunț la medicamente? Mulțumesc.
@clinicanice
@clinicanice Жыл бұрын
Bună, în primul rând medicamentul pe care l-ați menționat nu este un antidepresiv și utilizarea lui este puțin forțată dacă este doar o problemă de somn. Există varianta ca acest tratament sa fie înlocuit cu un alt medicament, pentru care oprirea sa fie mai ușoară.
@marianlazar4669
@marianlazar4669 Жыл бұрын
Care este acel medicament înlocuitor pt insomnie? Și dacă seroquel nu este antidepresiv de ce mi se a recomandat la data aceea? mulțumesc.
@Carmen-pd1oi
@Carmen-pd1oi Жыл бұрын
Se scade treptat cantitatea medicamentului....nu este usor ...Dar cu bunavointa se reuseste.... problema este dupa.....
@tyrel-fg7zf
@tyrel-fg7zf 6 ай бұрын
​@@marianlazar4669Arucal la gunoi
@tyrel-fg7zf
@tyrel-fg7zf 6 ай бұрын
​@@clinicaniceMa destetule esti un criminal ca si restu medicilor
@MarianaIlie-mj2ir
@MarianaIlie-mj2ir 11 ай бұрын
Iau pastile de 10 anii am depresie
@user-gh5tm1jo6o
@user-gh5tm1jo6o 9 ай бұрын
Am inceput tratamentul cu antidepresive de o saptamana da as zace pe pat,am ameteli
@user-gh5tm1jo6o
@user-gh5tm1jo6o 9 ай бұрын
Si eu am inceput de o saptamana si am aceleasi simptome
@baraemanuel8469
@baraemanuel8469 Жыл бұрын
Face-ti miscare temeinica zilnic !! Stiti ce poate face 1,5- 2 ore de efort fizic aerob cu transpiratie, gafaiala si puls peste 100 ??? Ati vrea sa fiti lenesi si totusi sa va simtiti bine, dar asa ceva nu merge !
@ionutmarius6023
@ionutmarius6023 8 ай бұрын
Nu lamureste nimeni problema benzodiazepinelor si a condusului? Politistul spune "a luat antidepresive si nu are voie." Iti suspenda permisul si iti face dosar penal,dar are el pregatirea de a decide asta? Nu o are. Medicul psihiatru are pregatirea si autoritatea de a decide daca cineva poate conduce sau nu o masina chiar si daca se trateaza cu xanax sau anxiar,nu ? Nimeni din Romania nu stie. E un mister.
@doinalupu3441
@doinalupu3441 Жыл бұрын
Mulțumesc pentru aceste informații! Am o întrebare: Tratamentul psihiatric cu medicamente nu trebuie completat și cu psihoterapie??? Altă inttebare: Există organizații care pot ajuta bolnavii cu tulburări psihice???
@Tib1899
@Tib1899 Жыл бұрын
Antidepresivul iti va reduce semnificativ (sau iti va elimina starile anxioase, depresive si simptomele ce vin la pachet cu acestea), insa nu iti va modifica viata si prin urmare nici va rezolva cauza ce a dus la aparitia acesteia. De exemplu: Daca faci tratament de 6 luni cu antidepresiv, te simti bine, dar in mintea si gandirea ta in aceste 6 luni nu s-a intamplat nicio schimbare, cel mai probabil dupa ce finalizezi tratamentul simptomele vor reveni. Deci raspunsul este: DA, tratamentul trebuie completat cu psihoterapie daca se vor rezultate de lunga durata sau permanente. Exista insa cazuri de tipul : a intrat in depresie fiindca a pierdut locul de munca, a facut tratamentu cu antidepresiv fara psihoterapie insa in aceasta perioada a facut rost de un alt loc de munca si si-a restabilit echilibrul si linistea sufleteasca. In acest caz si fara psihoterapie se va vindeca pacientul. Parerea mea este ca se merita sa se mearga pe ambele forme de tratamentu (ce s-au dovedit a fi mai eficiente impreuna), fiindca de cele mai multe ori, cand un pacient se prezinta la psiholog pentru psihoterapie, deja se afla intr-o stare jalnica (la pamant) si are nevoie de un factor extern (antidepresivul in cazul de fata) pentru putea revedea "luminita de la capatul tunelului" si a se putea concentra pe psihoterapie si a avea ambitie sa se vindece si sa vada si partile frumoase a vietii. Sper ca ti-am raspuns partial la intrebari. Curaj!
@doinalupu3441
@doinalupu3441 Жыл бұрын
@@Tib1899 MULȚUMESC MULT!!! DUMNEZEU SĂ VĂ OCROTEASCĂ!!! Trăim timpuri dificile. Fiecare cu soarta lui și felul lui de a fi. Doresc din suflet ca Dumnezeu să dea o PANDEMIE DE IUBIRE ȘI PACE!!! Lipsa Iubirii, Păcii și Credinței duce la boli psihice și fizice!!!.... Numai un om care a trecut prin experiențe negative poate să înțeleagă pe alt om suferind! Este vorba de EMPATIE!!! 💓💓💓🕊️🕊️🕊️💓💓💓🕊️🕊️🕊️💓💓💓🕊️🕊️🕊️💓💓💓🕊️🕊️🕊️....
@cristinaschlecht1792
@cristinaschlecht1792 Жыл бұрын
De o luna f tratament cu CYMBALTA 60mg și nimic
@teodorconstantin4610
@teodorconstantin4610 11 ай бұрын
Xanax oricum sunt sigur ca întrerupt brusc poate duce la epilepsie
@mihaelamihaela6747
@mihaelamihaela6747 7 ай бұрын
😮😮
@Antonia_1509
@Antonia_1509 3 ай бұрын
Da ,ai dreptate nu trebuie oprit xanax brusc că poți face sevraj nasol și da poți face și crize dacă renunți brusc pentru că se obișnuiește corpul cu el cel mai bine este să renunți treptat la el în câteva luni de zile adică vreo 5 sau 6 luni
Despre insomnie cu doi psihiatri
11:02
Clinica Nice
Рет қаралды 14 М.
Depresia - ce este si cum o tratam? | doctorul VIRGILIU STROESCU
24:07
What it feels like cleaning up after a toddler.
00:40
Daniel LaBelle
Рет қаралды 83 МЛН
A little girl was shy at her first ballet lesson #shorts
00:35
Fabiosa Animated
Рет қаралды 14 МЛН
Slow motion boy #shorts by Tsuriki Show
00:14
Tsuriki Show
Рет қаралды 9 МЛН
Întreabă un psihiatru - Partea 1
21:45
Clinica Nice
Рет қаралды 1,5 М.
10 reguli pentru ANXIETATE 😨🤯✅👨🏼‍⚕️
9:39
Doctor Mihail
Рет қаралды 56 М.
OCD - Tulburarea obsesiv-compulsivă
13:59
Clinica Nice
Рет қаралды 8 М.
habits - Despre cum depășim depresia | Dr. Gabriel Cicu
29:21
Societatea Omului Sănătos
Рет қаралды 34 М.
Fibromialgia
5:03
Clinica Nice
Рет қаралды 1,9 М.
Erori mentale. 10 moduri daunatoare de a gandi - Raluca Anton, psihoterapeut
38:41
Realizator Mirela Vasadi Blasius
Рет қаралды 727 М.
TULBURAREA BIPOLARĂ. Ce înseamnă și ce trebuie să faci
25:11
Dr Dumitru C-tin Dulcan - Cum ne controlam emotiile prin puterea mintii
9:48
Realizator Mirela Vasadi Blasius
Рет қаралды 579 М.
Care sunt simptomele depresiei?
6:47
ClinicaHope - Psihologie. Psihiatrie. Psihoterapie
Рет қаралды 48 М.
What it feels like cleaning up after a toddler.
00:40
Daniel LaBelle
Рет қаралды 83 МЛН