CARLA MORARU. CUM SĂ FACI FAȚĂ CELOR MAI MARI TRANSFORMĂRI DIN MEDIUL ȘCOLAR | Părinți CuMinți 05

  Рет қаралды 34,444

ZUnivers Podcasts

ZUnivers Podcasts

Күн бұрын

Care sunt elementele-cheie care îi motivează pe elevi să învețe din plăcere și să privească școala ca pe un mediu sigur? Cum putem face față trecerii de la gimnaziu la liceu, de la statutul de elev la cel de student, dar și tuturor provocărilor pe care le implică aceste transformări? Cum ar trebui să arate cu adevărat relația profesor-elev pentru a avea un sistem de educație funcțional?
Invitata noastră de azi, Carla Moraru, a terminat anul I la USC (Universitatea din California de Sud). În prezent, Carla studiază două specializări: Economie și Relații Internaționale. După ce a cunoscut patru sisteme diferite de educație, în țară (la privat și la stat), dar și afară (în SUA și în Europa), Carla ne spune cum se văd prin ochii ei etapele, provocările și momentele importante din parcursul oricărui tânăr, dar și modul în care fiecare își poate găsi propriul drum pe care-l să-l parcurgă cu pasiune și ușurință. Cum arată predarea, învățarea și evaluarea în sistemele de învățământ din afară, care sunt principalele diferențe dintre România și alte țări, ne spune chiar ea.
În apropierea celor mai importante examene din viața oricărui tânăr, ascultă noul episod al podcastului Părinți CuMinți și descoperă importanța instrumentelor folosite în cele mai prestigioase sisteme educaționale din lume: evaluarea formativă, feedback-ul descriptiv, multitudinea opționalelor, organizarea competițiilor sportive și nu numai. Aceste elemente-cheie pot transforma procesul de învățare într-un mod de explorare, care să nu excludă entuziasmul, curiozitatea, bucuria de a acumula cunoștințe noi... toate acele cuvinte care, de cele mai multe ori, când vorbim despre școală, par doar niște simple mituri.
00:00 - Intro
01:36 - ,,Mă simt norocoasă fiindcă am avut-o ca mamă.”
06:40 - Primul contact cu liceul și primele conștientizări
12:00 - Ce presupune cu adevărat profesionalizarea actului didactic
19:21 - Sfaturi și greșeli de evitat în pregătirea pentru Evaluarea Națională
24:21 - De ce au nevoie elevii pentru a merge cu plăcere la școală
27:08 - Abuzurile intelectuale din școlile din România
29:37 - Ce opționale au elevii în școlile din afară
31:59 - ,,Profesorul nu are voie să pice jumătate de clasă!”
33:18 - Importanța evaluărilor formative
34:58 - Frica, încă o problemă actuală în școlile din România
40:00 - Studiile în afară. Cum să faci față despărțirii dacă ești părinte
44:19 - Oana Moraru: ,,Nu mai cred în distanțe fizice.”
48:55 - Ce presupune adaptarea într-un nou mediu academic
50:08 - Cum au ajutat-o profesorii în procesul de integrare și învățare
53:24 - Cum se desfășoară pregătirea pentru Bacalaureatul Internațional
58:02 - Bacalaureatul românesc vs. Bacalaureatul Internațional
1:00:24 - Cât de schimbat e conceptul de ,,meditații” în SUA
1:02:50 - Ce studiază Carla în prezent
1:05:22 - Importanța internshipurilor în parcursul profesional
1:07:49 - Cum poți obține burse de studii în Europa?
1:08:28 - Importanța unui traseu academic flexibil
#zunivers #Podcast #PărințiCuMinți
ABONEAZĂ-TE PENTRU MAI MULTE PODCASTURI ZUnivers:
🟩 bit.ly/Subscribe_ZUnivers
ZUnivers Podcasts ONLINE:
🟩 Website - ZUnivers.radiozu.ro
🟩 SPOTIFY - spoti.fi/3hcMbzK
🟩 KZfaq - / @zuniverspodc. .
🟩 FACEBOOK - / zunivers.pod. .
🟩 INSTAGRAM - / zunivers.po. .
Oana Moraru ONLINE:
🟩 / oneamonic
🟩 / oanamoraru_educational
Simona Gherghe ONLINE:
🟩 / simgherghe
🟩 / simgherghe

Пікірлер: 20
@luizapetrariu6411
@luizapetrariu6411 Жыл бұрын
Felicitari, Carla! Ai punctat extraordinar de bine ceea ce simte un tânăr, merituos de altfel, în viața de licean, într-un colegiu în România; toată dezamăgirea, umilința și lipsa de perspectivă. Toată durerea că ai muncit enorm, ai sacrificat enorm și tot ce ai obținut e un loc într-o clasă unde îți predau oameni dezinteresați și complet lipsiți de profesionalism. Mă bucur pentru tine pentru că ai reușit să scapi! Felicitări părinților tăi, care au reușit să te susțină să evadezi! Mult succes să îți construiești o viață frumoasă!
@elenavasiliu
@elenavasiliu 3 ай бұрын
Un podcast pe care ar trebui sa il asculte fiecare profesor din Romania!
@OanaTatiana
@OanaTatiana Жыл бұрын
Mi-a plăcut foarte mult ceea ce a povestit Carla fiindcă m-am regăsit aproape 100% în experiența ei. Când sistemul e nefuncțional, defect în esență, ajungi tu ca elev să te simți disfuncțional, crezi că problema e la tine nu la sistem și atunci nu faci ceva pentru a ieși din/ a schimba situația. Și din păcate, duci credința asta (ca nu ești tu ok ) cu tine toată viața. Mă bucur că ea a avut puterea și ghidajul să iasă din acesta situație și că își împărtășește acum experiența cu ceilalți fiindcă este utila atât celor care deja au trecut de etapa școlii (fiindcă ne simțim validați și mai puțin singuri și mai puțin neînțeleși în experiența noastră) dar și pentru cei care pășesc sau sunt pe băncile școlii (care au ocazia să înțeleagă/vadă că se poate și altfel, că au de ales, că nu trebuie să rămână prizonierii unui sistem învechit, cu bube și metehne dureroase, și că experiențele neplăcute sunt necesare ca să crească și să înțeleagă mai bine ce își doresc de la viață). Mulțumim, Carla, pentru că ți-ai deschis sufletul și Mulțumim, Oana, pentru claritatea pe care o aduci în viața proaspeților părinți confuzi, că mine 😅!
@Ronny724
@Ronny724 Жыл бұрын
Foarte, foarte, interesant acest episod. Mulțumesc, gazdelor că au adus în atenția ascultătorilor, experiența, Carlei, şi de asemenea, mulțumesc, Carlei pentru împărtăşire şi deschidere!
@catalinaion3215
@catalinaion3215 10 ай бұрын
Extrem de interesantă și acaparatoare discuția aceasta, mai ales ca am stat cu gura căscată la propriu sa aud și sa mi intre in cap tot ce a povestit Carla. Ea este un copil care a gustat din toate experiențele școlilor din Romania și sunt convinsă ca pentru ea, s-au luat cele mai bune decizii. Totodata, tot respectul pentru Oana, ca mama in primul rând, pentru ca a reușit sa ii dea aripi fiicei ei încă de la o vârsta frageda. E un lucru extrem de mare sa reușeați treaba asta. Bravo și va mulțumim pentru informațiile furnizate! Carla, mult succes pe mai departe și te mai așteptam sa ne povestești cum este sa înveți propriu zis cum sa-ți croiești un drum in viața 🙏🏻
@Roxolanycu
@Roxolanycu 7 ай бұрын
Ms mult Carla si Oana...e atat de adevarat,informativ si frumos ce povestiti si pe de alta parte ma iau lacrimile cand ma gandesc cati copiii, inclusiv ai mei, traiesc si duc zi de zi greul si toxicitatea sistemului nostru de invatamant...
@dianajo03
@dianajo03 Жыл бұрын
In sfarsit, de cand voiam sa o ascult pe Carla povestind din experienta ei scolara! Pentru mine, faptul ca fiica Oanei s-a simtit bine in sistemul american si l-a ales inclusiv pentru studiile universitare, e o confirmare ca si eu am facut bine sa imi scot fiul din sistemul romanesc ca sa il pun intr-o scoala americana online. Dupa doi ani de gimnaziu la ei pot spune ca e o alta lume! Copilul este fericit, se simte stimulat exact cat trebuie pentru varsta lui, si are rezultate optime. Profesorii sunt oameni, sunt prietenii copiilor, iar comunicarea cu familia sta la baza scolii. Sper din tot sufletul sa ajunga si al meu sa studieze pe mai departe la fata locului, in State, ca sa-si poata forma pe deplin mentalitatea de om care gandeste liber si de winner! Mult succes pe viitor, draga Carla!
@lavinianutu7804
@lavinianutu7804 5 ай бұрын
Mulțumesc mult!
@mihaelamadescu7542
@mihaelamadescu7542 Жыл бұрын
Un copil extraordinar❤️
@iuliazamfira8305
@iuliazamfira8305 Жыл бұрын
Ca parinte de copil la inceputul vietii scolare, am trecut de la agonie la extaz urmarind acest video. Copilul meu e privilegiat ca se afla in sistem privat, in momentul acesta diferenta pe care o simt e dpdv al colectivului si familiilor din care provin colegii ei si al educatiei primite acasa, e prea devreme sa ma pronunt academic. Sunt constienta ca e intr-o bula, dar voi face tot posibilul sa o tin cat mai departe de tot ce e putred si disfunctional in sistemul de stat. Am avut ocazia sa fiu mentor pentru o adolescenta de la un liceu de stat din provincie, un copil diferit, ambitios, care stie ce vrea, care se implica si se zbate si care Doamne ajuta urmeaza sa plece cu Flex in scurt timp. Si nu e deloc meritul scolii, ma ingrozesc povestile pe care le aud despre ce se intampla in scoala ei, despre atitudinea profesorilor, despre cum le zadarnicesc eforturile de a excela in loc sa ii sustina, care sunt razbunatori si inraiti de viata. Si e trist ca nu e exclusiv vina lor, sistemul e disfunctional si lipsa unui cadru de supervizare si evaluare nu face decat sa "metastazeze" ceea ce ar trebui sa fie formare pentru viata, gandire critica, nu robotizare si reproducere de continut pentru note. Of!
@emiliamarin2406
@emiliamarin2406 Жыл бұрын
Am ascultat cu multa curiozitate acest podcast si am si mai multa apreciere pentru Oana pe care o admir de mult timp. Copiii nostri, o data ajunsi (aproape) adulti ne sunt o oglinda si am vazut in Carla un mare credit adus Oanei ca mama dar si ca profesor. Nu comentez pro sau contra plecat din tara sau idealul sistemului de invatamant. Este clar ca din pacate avem mult de lucru, dar si ca un astfel de parcurs educational nu se potriveste oricui - nu ma refer aici doar la implicatiile costurilor. Multumim pentru acest episod!
@ancahnatiuc860
@ancahnatiuc860 8 ай бұрын
Felicitari pentru podcast , este foarte util ! Am o intrebare pentru doamna Oana Moraru : v-ati gandit sa oferiti suport in mentorat pentru profesorii din sistemul public?poate o platforma unde sa tineti cursuri platite pentru doritori ...poate asa va fi o sansa de schimbare.Mult succes!
@user-qi3oo4pt3p
@user-qi3oo4pt3p Ай бұрын
Și în ceea ce privește sistemul de educație din Germania și cel din România cam care sunt diferențele
@SanatateHolisticabyNadiaBuju
@SanatateHolisticabyNadiaBuju 8 ай бұрын
Offff... Carla, o văd pe fiică-mea care are 12 ani acuma... și mă încurajezi așa de mult. E o fire mai introvertită și chiar a început primul ei an la o școală nouă, adică clasa a 7-a aici în Irlanda ( ca și cum ar fi liceul în România) și are niște emoții, deoarece nu cunoaște pe nimeni în clasa respectivă și se străduie să se integreze în acea comunitate unde mai sunt și un grup de fete care nu sunt tocmai prietenoase... și totuși se trezește zi de zi la 6am, se duce singură cu autobuzul la 20km de casă și se mai întoarce la 5pm acasă, încă 20km. Sunt alături de ea și o sprijin cât de mult pot. Îți mulțumesc pentru interviul acordat și să ști că ești o fată foarte profundă și înțeleaptă. Te îmbrățișez cu drag... și pe tine, și pe mama Oana.
@roxanaKeyJinkiTaeminMinho
@roxanaKeyJinkiTaeminMinho 11 ай бұрын
Ore de consultatie se numesc. Dar existã si la noi. Evident, sunt convinsã cã în strãinãtate este net superior nivelul.
@mariarotaru2069
@mariarotaru2069 Жыл бұрын
Ce nu imi place la Oana este ca evidentiaza doar aspectele negative ale sistemului de educatie public din Romania. La facultate jn Franta eram printre cele mai bune la matematica, desi in Romania la liceu aveam note mici. Aceastea erau pentru ca ni se dadeau exercitii de olimpiada la teste. Pregatirea mea a fost insa excelenta.
@mariarotaru2069
@mariarotaru2069 Жыл бұрын
*in
@ladybugflv
@ladybugflv Жыл бұрын
Nivelul înalt la care se lucrează îi descurajează pe elevii mediocri să își ridice nivelul, motiv pentru care există un vârf de lance de olimpici, o pătură foarte subțire de elevi care se descurcă bine și... restul. Important este să ai cât mai mulți elevi care să se descurce bine la un nivel mediu, pentru cei ce doresc perfomanță ar trebui să existe pregătire adițională și aici văd eu unde s-ar justifica meditațiile, nu pentru a face față unui nivel nerealist și superficial de la clasă.
@roxanaKeyJinkiTaeminMinho
@roxanaKeyJinkiTaeminMinho 11 ай бұрын
Pãi spune adevãrul.
@mariarotaru2069
@mariarotaru2069 Жыл бұрын
Asta e prostie cu aceste comentarii care trebuie invatate pe de rost. Le inveti pe de rost daca nu le intelegi. In ceea ce priveste gandirea critica, sunt multe exercitii la multe materii in manuale care o dezvolta. Cititul, de asemenea, dezvolta gandirea critica. Daca ai nevoie de bacalaureat international ca sa gandesti critic inseamna ca ai o problema in prealabil.
Whyyyy? 😭 #shorts by Leisi Crazy
00:16
Leisi Crazy
Рет қаралды 19 МЛН
Универ. 10 лет спустя - ВСЕ СЕРИИ ПОДРЯД
9:04:59
Комедии 2023
Рет қаралды 922 М.
小女孩把路人当成离世的妈妈,太感人了.#short #angel #clown
00:53
Cute Barbie Gadget 🥰 #gadgets
01:00
FLIP FLOP Hacks
Рет қаралды 47 МЛН
Oana Moraru este la Radio cu Andreea Esca
46:26
Europa FM
Рет қаралды 42 М.
EDUCare (ep. 1) cu Oana Moraru: Pietre de hotar în educație
30:45
Pagina de Psihologie
Рет қаралды 11 М.
PERICOLELE DIN ȘCOALĂ. CUM ÎI PROTEJĂM PE COPII? | Părinți CuMinți 14
1:01:40
Ce ar trebui să știe cu adevărat părinții?
49:20
Hello Sanatate TV
Рет қаралды 8 М.
Whyyyy? 😭 #shorts by Leisi Crazy
00:16
Leisi Crazy
Рет қаралды 19 МЛН