Ce să fac când copilul meu lovește? :: MELINDA COPACI [Ep 25] | Podcast VULNERABIL cu Ramona Lazar

  Рет қаралды 5,533

Ramy Lazar

Ramy Lazar

Күн бұрын

Melinda este soție, mamă și psiholog. Este specializată în terapia prin joc și îi plac copiii, o intrigă și o pun pe roate. Crede că dacă facem bine copiii, dacă îi creștem cum trebuie, putem salva lumea.
Melinda e atât de naturală și de directă în tot ceea ce comunică, încât e imposibil să nu fi atent la ceea ce-ți spune. Având atât de multă experiență pe plan profesional, dar și mamă fiind, mi-am dorit mult să discut cu ea despre comportamentele „defectuoase” la copii. Știi tu, acele comportamente care ne fac să punem capul în pământ sau să luăm rapid copilul din parc și să-l ducem acasă, fie că țipă, lovește, mușcă sau smulge jucăriile altora.
Ce mi-a plăcut cel mai mult e nonșalanța cu care vorbește Melinda despre toate lucrurile acestea dificile și normalizarea pe care vrea să o aducă în rândul părinților. Până la o anumită vârstă aceste comportamente sunt naturale, iar ulterior ele pot să devină problematice din varii motive. Atingem multe etape de dezvoltare în discuția noastră, dar și soluții pe care le putem aplica imediat. Vorbim și despre disciplină, pedeapsă și alte metode la care apelează părinții pentru a ține în control comportamentul copiilor. Dar, dacă se schimbă comportamentul înseamnă că s-a schimbat și inima?
E un episod care merită dat mai departe multor părinți. Hai ca împreună să ne facem bine familia!
_______
Dacă ai nevoie de ajutorul ei, aici o găsești pe Melinda:
Telefon: +40 746 236 354
Facebook: ⁠ / melinda.sali⁠
__________
Resurse de ajutor în cazul unui comportament de felul acesta:
Creierul copilului tău - ⁠www.libris.ro/creierul-copilu...
Creierul afirmativ - ⁠www.libris.ro/creierul-afirma...
Jesus, the gentle parent - ⁠www.amazon.com/Jesus-Gentle-P...
Studiu despre cum violența afectează inteligența emoțională -
⁠srcd.onlinelibrary.wiley.com/...
Violența, o tradiție de familie - ⁠ • Violence -- a family t... ⁠
________
Dacă vrei să fii partenerul meu în crearea episoadelor viitoare o poți face printr-o donație AICI -⁠⁠ ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠www.buymeacoffee.com/vulnerabil
Nu uita să dai FOLLOW dacă asculți pe Spotify, un RATING și un REVIEW dacă asculți pe Apple Podcasts și SUBSCRIBE dacă asculți pe KZfaq. Prin asta contribui la fiecare episod al acestui podcast și mă ajuți să ducem poveștile acestea mai departe.
Urmărește-mă și pe rețelele sociale:
Instagram - / ramylazar
Facebook - ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ / ramy.scurtu
Website - ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ramonalazar.ro⁠
Capitole episod:
Intro - 00:00
Descriere episod 00:30
Bun venit, Melinda 2:36
Cine e Melinda? 3:00
Care este diferența dintre tantrum și comportament agresiv? 5:40
Factori care duc la apariția tantrumurilor/comportamentelor agresive (0-3 ani) 9:42
Poate să fie comportamentul agresiv un mod de a arăta iubire? 21:30
Cum detașăm copilul de un comportament agresiv/tantrum? 23:42
Impactul experiențelor părinților din copilărie 27:20
Controlul emoțiilor după 4 ani 29:27
Disciplinarea fizică în contextul comportamentelor agresive 33:00
Consecințele grave ale disciplinării fizice 36:57
Disciplinarea în parametrii biblici 46:24
Comportamentul copilului = capacitatea mea de a fi părinte 51:00
Dezvoltarea autocontrolului 55:15
Copilul meu lovește în parc 1:04:09
Copilul meu este lovit și nu se apără 1:10:00
Încurajare pentru părinți 1:13:42
Întrebare surpriză 1:16:27
Mulțumiri 1:18:33
Outro 1:19:55

Пікірлер: 24
@claudeele
@claudeele 7 ай бұрын
Wow. Eu zic ca mai trebuie încă un Podcast cu Melinda, încă nu s-au spus toate! Mulțumim Ramona ca ne oferi atâtea discuții utile și sănătoase! Domnul Isus sa te binecuvinteze! ❤
@RamyLazar
@RamyLazar 7 ай бұрын
Cu siguranță mai sunt foarte multe de spus, dar vom mai găsi ocazii. Mă bucur că sunt de folos! Mulțumesc că asculți! ❤
@ev9286
@ev9286 7 ай бұрын
Ok deci, toata aceasta abordare "blanda" a parentingului nu face altceva decat sa ne indeparteze incet incet de adevarul Biblic, care uneori poate parea nebunie pentru oamenii de stiinta, cu toate studiile lor, dar totusi ramane intelecpiunea neinteleasa a lui Dumnezeu. Legat de disciplinarea fizica, de ce nu luam versetele clare din Proverbe despre "a nu cruta nuiaua" ad literam? De ce acestora incercam sa le dam tot felul de interpretari, iar alte versete precum cele 10 porunci nu le luam interpretabile, ci asa cum sunt? Dragi parinti, CERCETATI toate lucrurile pe care le auziti, indiferent de la ce specialist in parenting vin, cercetati in lumina Scripturii, care ramane adevarul absolut. Pe de alta parte, de ce sa incercam sa scoatem noțiunea de frica din mintea copiilor? Da, ei poate nu pricep acuma, dar vor pricepe cand vor fi mai mari, ca daca nu ai frica in lumea asta, ajungi rau. Uitati-va doar la generatiile de adolescenti si copii ce vin, care au fost crescuți oricum dar numai cu frica de Dumnezeu nu. Apoi, Biblia nu exclude frica, dimpotriva Dumnezeu o cere, e inceputul intelecpiunii, si la fel, Biblia vorbeste foare clar despre consecintele pacatului, chiar despre Pedepse. Dumnezeu ca un Tata bun isi pedepseste fii uneori, si da, uneori exista si pedepse fizice, avem atatea exemple biblice, cititi doar putin. Nu vreau sa judec, am apreciat unele informatii pe care aceasta doamna psiholog ni le-a oferit, si cred si eu ca informatia din partea oamenilor de stiinta si anumite studii chiar ajuta in cresterea copiilor, dar a scoate efectiv metoda biblica de a disciplina copii prin pedepse fizice, bineinteles cu masura si multa multa intelepciune si explicație pe intelesul celor mici, ei bine, cu asta nu sunt de acord si cred ca fiecare parinte ar trebui sa mai analizeze si nu orice lucru care este nou si promovat de stiinta e si litera de lege mai ales pentru noi, cei care ar TREBUI sa cunoastem Biblia si sa o luam ca si cel mai bun manual de parenting.
@Cristina-qg3dw
@Cristina-qg3dw 7 ай бұрын
Ați găsit undeva în Scriptura vreun exemplu în care un om al lui Dumnezeu și-a pedepsit fizic copilul? Nu interpretam ad literam nuiaua din Proverbe din cel puțin doua motive: (1) prin natura lor, proverbele sunt "cuvinte cu talc", aforisme, nu descrieri ale unor lucruri concrete și (2) Scriptura trebuie interpretata cu Scriptura. Dacă vreți sa înțelegeți la ce se referă Scriptura când spune "nuia", ar trebui să vă uitați la contextul (versetului, capitolului, cărții) și la ce se refera "nuia" în Scriptura (ce înțelege Scriptura prin "nuia"). Este adevărat ca Dumnezeu își pedepsește uneori fiii, însă (1) nu o face cu o nuia fizică (cred că suntem de acord ca nu a apărut niciodată o mana ținând o nuia cu care să pedepsească similar mâinii ce a aparut și a scris pe perete) și (2) nu cauzează El deliberat durere copiilor Lui, ci îngăduie ca ei să treacă prin circumstanțe din care au de învățat, susținându-i în același timp cu dragoste, astfel încât să iasă biruitori.
7 ай бұрын
@@Cristina-qg3dw Deuteronomul 21:18-21 - legat de prima întrebare din comentariu și se mai poate continua…
@Cristina-qg3dw
@Cristina-qg3dw 7 ай бұрын
@ citiți cu atenție versetele indicate de dvs. Îmi arătați și mie un copil bețiv? Oare nu este vorba aici de o PEDEAPSĂ PUBLICĂ, aplicată unui adult denunțat de proprii părinți pentru comportamentul lui imoral? E adevărat, textul spune că părinții lui l-au pedepsit înainte. Nu spune ca i-au aplicat vreo corecție fizică. De altfel, nu este niciun exemplu în Cuvânt în care vreun copil (sau adult) sa fie pedepsit corporal în cadru privat și niciun exemplu de părinte care sa își fi pedepsit corporal copilul lovindu-l. Oare de ce?
@larisatitsch6271
@larisatitsch6271 Ай бұрын
Propun să luăm ad literam și “ochi pentru ochi și dinte pentru dinte”, sau “în Numele Domnului te tai în bucăți”.
@alinabactan4354
@alinabactan4354 Ай бұрын
Fiti binecuvantate dragelor! Sunteti deosebite Ramona si Melinda! M-au ajutat mult informatiile!
@RamyLazar
@RamyLazar Ай бұрын
E o mare bucurie să știm asta! ❤
@Silviupro858
@Silviupro858 Ай бұрын
Foarte fain podcastul!🎉🎉 Felicitari! Noi, parintii trebuie sa reflectam caracterul lui Dzeu in viețile copiilor noștri. Un Dzeu bun, milos, dar care are autoritate. Si cred ca mulți părinți confunda disciplina cu bătaia. Si blândețea cu permisivitatea excesivă.😊 De aceea, mai întâi ar trebui sa ne educam pe noi, ca si părinți.❤
@RamyLazar
@RamyLazar Ай бұрын
Cu siguranță acolo e marea confuzie, mai ales când noi în calitate de părinți creștini trebuie să arătăm aceste roade ale Duhului astfel încât copiii noștri să știe ce sunt acestea și cum se văd în relație cu alții. Mulțumim că ne-ați ascultat!
@DanielleTunas
@DanielleTunas 8 ай бұрын
Hm, multe informatii utile! Mulțumim fetelor 🤗
@alinarailianu1361
@alinarailianu1361 6 ай бұрын
Inca un episod pretios🎉Iti multumim mult Ramy , pentru munca ta si devotamentul de care dai dovada ca sa acoperi cat mai multe situatii din viata de zi cu zi cu care ne confrntam. Fii mult binecuvantata!!!
@RamyLazar
@RamyLazar 6 ай бұрын
Îți mulțumesc mult că asculți! E o onoare pentru mine că pot face asta!
@veravidican8987
@veravidican8987 8 ай бұрын
Cât de util a fost și acest podcast! Mulțumim pentru învățăturile prețioase! Fiți binecuvântate, fetelor!
@RamyLazar
@RamyLazar 7 ай бұрын
Cu mare bucurie! Multă binecuvântare! ❤
@jurnaluluneihomeschoolmum
@jurnaluluneihomeschoolmum 8 ай бұрын
Ce episod wow❤ cata înțelepciune. Multumim🤗
@RamyLazar
@RamyLazar 7 ай бұрын
Noi îți mulțumim că ai ascultat! ❤
@biancadinu.5600
@biancadinu.5600 2 ай бұрын
Cu toate că sunt si informații bune si sănătoase in acest podcast, nu pot sa nu observ superficialitatea cu care se vorbește despre disciplina fizică care, din păcate, este înțeleasă doar ca abuz fizic (evident ca nu aprob abuzul fizic). Să știți că există părinți înțelepți care au aplicat corect si într-un mod sănătos disciplina fizică, iar acum au copii adulți care sunt pe Calea Domnului, integri, fără scăpări "adolescentine". Interesant ar fi sa invitați astfel de părinți cu adevărat experimentați care sa ne vorbească. Părinți care au acum copii mari, nu de vârste mici.
@RamyLazar
@RamyLazar Ай бұрын
Considerați superficial faptul că nu este încurajată lovirea unui copil? Cu siguranță sunt mulți copii care au fost loviți și au ajuns niște adulți exemplari, așa cum sunt și alții, tot loviți, care nu fac deloc cinste părinților lor. Nu cred că e atât de ușor de tras concluzia că ajungi adult, pe calea Domnului, dacă te-au lovit părinți. Va urma un episod în care voi dezbate acest subiect mai pe larg. Sper să fie de folos!
@biancadinu.5600
@biancadinu.5600 Ай бұрын
Una este lovirea unui copil și altceva este disciplinarea biblică a unui copil. Experiențele personale sau alte exemple de abuz nu ar trebui sa ne afecteze înțelegerea corectă a disciplinării unui copil. Și în plus, standardul nostru ar trebui sa fie Scriptura și orice informație primită, mai ales cea care privește creșterea copiilor noștri, ar trebui sa fie filtrată prin lentila Scripturii. Recomand cu mare căldură ultima conferința de Parenting ce a avut loc la biserica Harvest. Poate invitați pentru un interviu și vorbitori din cadrul acelei conferințe 😊
@priscilaterec3020
@priscilaterec3020 7 ай бұрын
Salut. Nu obisnuiesc sa comentez la podcasturi, dar acest episod mi-a adus si lumina si confuzie. Ma bucur de lucrurile noi ce le-am auzit dar totodata subiectul cu disciplinarea m-a incurcat tare. Poate ca ar mai fi necesar cateva episoade cu doamna specialista sa vedem totusi ce facem cu acele versete din Biblie: Proverbe 29:17, sau Evrei 12:11, Proverbe 29:15, macar aceste versete sa fie dezbatute din perspectiva biblica. As aprecia tare daca s-ar face lumina de subiectul asta ca poate mai sunt multi parinti ca si mine care deocamdata sunt in ceata. Multumim :) cu draga inima, Priscila.
@RamyLazar
@RamyLazar 7 ай бұрын
Mulțumesc pentru perspectiva ta. Comentariul tău mă face să accept provocarea de a mai face cândva un episod pe această temă cu cineva pasionat de acest subiect și care a disecat chestiunea, deși în sinea mea mi-am spus că poate e mai bine să nu mai abordez asemenea subiecte.
@priscilaterec3020
@priscilaterec3020 7 ай бұрын
Ba da!!!!! Curaj! E un subiect important si avem nevoie de multa lumina! Te incurajam:)
Urania Cremene, despre ce putem face in situatii de bullying
40:03
[Vowel]물고기는 물에서 살아야 해🐟🤣Fish have to live in the water #funny
00:53
Who Will Eat The Porridge First The Cockroach Or Me? 👧vs🪳
00:26
Giggle Jiggle
Рет қаралды 16 МЛН
Do you have a friend like this? 🤣#shorts
00:12
dednahype
Рет қаралды 17 МЛН
Glow Stick Secret (part 2) 😱 #shorts
00:33
Mr DegrEE
Рет қаралды 51 МЛН
Cum stabilesti limite si reguli, evitand dezacordul copilului
40:01
LIVE despre emoții, nervi și țipete
45:09
Urania Cremene
Рет қаралды 8 М.
#72 Viața între SLUJIRE, BUSINESS și 8 COPII - Daniela Potra
1:08:12
Arise for Christ
Рет қаралды 6 М.
[Vowel]물고기는 물에서 살아야 해🐟🤣Fish have to live in the water #funny
00:53