Corectitudinea politică & basmele românilor

  Рет қаралды 49,599

Zaiafet

Zaiafet

Күн бұрын

Voxa lansează abonamentul anual. În perioada 11 - 20 noiembrie 2022, ai un preț special de achiziție de 399 de RON. Asta înseamnă că abonamentul tău lunar costă cu această promoție 33 de RON în loc de 48 de RON. Totodată, poți asculta acum orice carte, oriunde te-ai afla. Îți descarci titlul pe care vrei să îl asculți, întrerupi conexiunea la internet și te bucuri în continuare de experiența ascultării.
Descarcă Voxa de aici: bit.ly/3SY0LsW
0:00 Introducere (Fiecare generație are nevoie de propriile ei povești)
06:54 Nițel misoginism popular
15:11 O ghirlandă de rasism feroce
23:31 Furtul și crima la rang de virtuți
33:04 Aruncăm sau păstrăm basmele vechi?
Support the content: / zaiafet ZaiaShop: www.zaiashop.ro Instagram: / zaiafet Facebook: www.facebook.com /zaiafet Mail: horia.sarghi@gmail.com Equipment Used: Camera: bit.ly/2CRMfNB Objective 1: bit.ly/2XroIwM Objective 2: bit.ly/2KvvJqM

Пікірлер: 310
@zaiafet
@zaiafet Жыл бұрын
Voxa lansează abonamentul anual. În perioada 11 - 20 noiembrie 2022, ai un preț special de achiziție de 399 de RON. Asta înseamnă că abonamentul tău lunar costă cu această promoție 33 de RON în loc de 48 de RON. Totodată, poți asculta acum orice carte, oriunde te-ai afla. Îți descarci titlul pe care vrei să îl asculți, întrerupi conexiunea la internet și te bucuri în continuare de experiența ascultării. Descarcă Voxa de aici: bit.ly/3SY0LsW
@mioaramioara8506
@mioaramioara8506 Жыл бұрын
Ascult cu drag Zaiafet! Sunteti super! 👍
@goroflorin502
@goroflorin502 Жыл бұрын
Nu baga cărți noi și este frustrant, nu baga cărți științifice și ne omoară cu romanele, m-am dezabonat, mai bine te ascult pe tine.
@dennka201
@dennka201 Жыл бұрын
@@goroflorin502 Voxa sunt încă la început. Ei sunt un startup românesc ce a împlinit de curând un an. Sunt sigur că se vor îmbunătăți. Faptul că acum poți să asculți şi offline e un mare pas înainte. Eu m-am abonat când i-a promovat Horia prima dată şi nu regret. Probabil momentan nu e un public foarte mare care cere cărți ştiințifice. Eu prefer romanele fantasy şi din fericire e abundeță de ele.
@cristimanlefter6501
@cristimanlefter6501 Жыл бұрын
De ce RON și nu lei? Nu mai sunt "noi" din 2005!
@s1os2s3
@s1os2s3 Жыл бұрын
In marea majoritate a cazurilor corectitudinea politica este fortata. Eu sunt de parere ca povestile trebuie sa reflecte epoca si lumea din care vin. Astfel, cei ce citesc aceste carti inteleg in ce lume a trait autorul si explici de ce pe atunci era normal. Asa ajungi sa apreciezi ziua de azi si nu o iei ca ceva de-a gata, ca si cand lumea a fost asa dintotdeauna. Sa "adaptezi" ceva la vremuri noi e asemanator cu a "adapta" istoria cum face Putin. Nu lasa un impact direct ca minciunile lui Putin dar nu reflecta mentalitatea si lumea din care vine autorul. Sincer, nu vreau sa ajung sa traiesc ziua in care Tolkien e "adaptat" la lumea actuala. Indiferent cum au fost in trecut, ar trebui tratate cu acelasi respect cu care e tratat Tolkien. Limbajul lui a ramas exact asa, arhaic. E atat de arhaic incat lumea confunda "fly, you fools!" cu efectivul "a zbura" cand fly, arhaicul sens inseamna sa fuga foarte repede. De ce sa "adaptezi" cuvantul "fly" daca are sens, le spune sa fuga ca vantul "run like the wind, you fools!".....really? In fine, e doar un exemplu. Daca nu iti place nu inseamna ca trebuie schimbat.
@vladpanculescu4140
@vladpanculescu4140 Жыл бұрын
Un pic off topic dar ‘marea majoritate’ e pleonasm 😂✌️
@s1os2s3
@s1os2s3 Жыл бұрын
@@vladpanculescu4140 Da, si nici cacofonia nu exista. Noi doar evitam sa folosim cuvinte ce se termina in ca si incep cu ca impreuna pentru ca nu ne place cum suna dar tot le folosim. Apreciez corectia dar sunt constient ca e pleonasm.
@blackdoberman4799
@blackdoberman4799 Жыл бұрын
@@vladpanculescu4140 nu e pleonasm. Poti sa ai majoritate cu 51% si cu 90%, in al doilea caz ar putea fi vorba de "marea majoritate".
@claudiu1834
@claudiu1834 Жыл бұрын
"Își extinde împărăția lui și moșia lui fara referendum" + poza de pe fundal = brain hack😅 subtil subtil👍👍👍
@DrequAngelic
@DrequAngelic Жыл бұрын
Băi, am avut o revelație, legat de Aleodor, era un fel de transporter, deci Jason Statham, băiat dur, intransigent, care nu deschide coletul și care mai are și palma grea. Acum la modul serios, Capra cu trei iezi, e unul din cele mai terifiante basme din toate timpurile. Mulțumesc pentru episod!
@juliamoldovan3290
@juliamoldovan3290 Жыл бұрын
Exista și un film romanesc
@iuliahoraicu3
@iuliahoraicu3 Жыл бұрын
Nici Scufita rosie nu e prea departe...
@siegmundheine4282
@siegmundheine4282 Жыл бұрын
Stai să vezi basmele viitorului, cu capra transgender!
@monagorgan7288
@monagorgan7288 Жыл бұрын
Abia astept sa ti citesc cartea! Foarte bun video ! La cat mai multe colaborari cu Zaiafet.
@andreiureche9459
@andreiureche9459 Жыл бұрын
Ii urăsc din tot sufletul pe cei care spun "trebuiesc". Nu stiu ce v-a apucat pe toti , nu exista acest cuvant .
@irim1220
@irim1220 Жыл бұрын
Ma bucur ca ati abordat subiectul basmelor si mai ales al adaptarii lor. Originalele pot ramane la arhiva pentru curiosi. De cand am devenit mama, am modificat in timpul lecturii unele basme romanesti pentru ca mi se pareau prea sadice. Am observat un numar foarte mare de carti aparute la niste edituri dubioase, aparent sustinatoare a valorilor crestine care popularizeaza genul asta de basme si legende pline de crime, razbunari, rautati, vocabular mai arhaic si mai de lemn decat cel din copilaria mea comunista, retete indesate cu de toate pe gat. Culmea e ca se pot adapta chiar usor...daca s-ar vrea. Pe mine m-au salvat traducerile venite din tari putin mai aerisite.
@siegmundheine4282
@siegmundheine4282 Жыл бұрын
Asta e soroșism curat 🤣🤣 sper că nu citiți copiilor și basme cu personaje lgtbq 😂😂
@mariaraduinea2151
@mariaraduinea2151 Жыл бұрын
Basmele ne învață despre natura umană. De ce NU aș schimba "Aleodor împărat": 1.oamenii sunt teritoriali și sunt capabili de lucruri urâte pentru a obține și păstra teritoriul. 2. Cuvântul dat trebuie respectat sau înțelegerea renegociată astfel încât nici una din părți să nu se simtă înșelată, altfel apar probleme. 3. Ai grijă pe cine delegi să îți îndeplinească dorințele ca să nu rămâi cu buza umflată. 4.Când alegi un partener de viață se poate să fii înșelat.Partenerul se poate preface în ce nu este și poate ascunde adevărata motivație a pețitului. 5.Dragoste cu sila nu se poate. Cel care se simte captiv într-o relație se poartă urât cu partenerul și îl va distruge în final. 5. Când respecți cuvântul dat și ajuți pe alții ești ajutat și tu și ai șanse să câștigi și pământul interzis și fata râvnită. "Înșirăte mărgăritar": 1. Și fata și băiatul caută un partener care să îi ofere siguranță materială. 2. Când nu se respectă angajamentul făcut, relația se destramă. 3. Să fim atenți cine ne este sfetnic și servitor de încredere căci vom fi înșelați și trădați. 4. Cel care caută răzbunare și umilește pe partenerul său își provoacă rău sieși. Copilul meu a plâns de mila lupului când a văzut la teatrul de păpuși"Capra cu trei iezi" -De ce îl pedepsește pe lup? De vină au fost iezii că au deschis ușa! Lupul a făcut ce face un lup: caută să mănânce carne. -Ar trebui să mănânce morcovi, îi răspune fratele lui. -Unde să găsească morcovi în pădure, a întrebat primul? -Atunci să caute ciuperci... Și o întreagă dezbatere până acasă pe tema asta. Basmele ne pun în fața unor situații fictive.Învățăm cum să ne apărăm când dăm de rele în viață. Eu nu le-aș schimba.
@theoroderick782
@theoroderick782 Жыл бұрын
fin
@elenaeftimita5494
@elenaeftimita5494 Жыл бұрын
In acest video nu a zis nimeni ca aceasta poveste trebuie interzisa, ci s-a sugerat ca trebuie modificata pe alocuri, daca pentru unii părinți e ok sa le transmita copiilor lor ideea ca femeile sunt ființe inferioare și bărbații au drept deplin in a decide toată viața unei femei, atunci imi pare rau pentru acei copii. Pentru adulți poate pare inofensiva povestea, dar copiii percep puțin diferit ce se întâmplă abia dobândind cunoștințe despre lumea exterioară, iar daca mesajele misogine sunt printre primele chestii pe care le aude si incearca sa le înțeleagă atunci cum crezi ca va fi ca adult?
@bucurel
@bucurel Жыл бұрын
toata discutia asta mi-a adus aminte de o chestie pe care a povestit-o tipul care a facut courage the cowardly dog despre personajele din animatii care nu poarta haine si despre niste parinti care s-au isterizat ca umbla aia dezbracati, dupa ceva teste cu copii au descoperit ca atata timp cat culoarea pielii nu e cea naturala copiii percep pers respective ca fiind imbracate. la ce vreau sa ajung e ca interpretarea unui adult a unor povesti pt copii de cele mai multe ori se termina prost pt ca adultii cred ca si copiii vad aceleasi lucruri din aceeasi perspectiva ca ei povestile. pe langa asta mai seamana cu o alta chestiie, cu faptul ca jocurile video ii fac pe copii mai violenti, lucru dovedit ca fiind fals. mai multe prostii si comportamente misogine sau rasiste invata din ce vad in casa sau din interactiunea cu alti copii sau adulti decat din povesti si desene si jocuri. mi se pare foarte partinitoare opinia din clip si exagerata, mai mult dauneaza calitatea clipurilor cu povesti decat povestile insele 😋. s-a zbarlit pielea pe mine de fiecare data cand am mai dat clic pe un clip cu povesti pt copii, atat de prost si fara farmec erau cititie.
@marius4iasi
@marius4iasi Жыл бұрын
Personalitatea, comportamentele, valorile se formează la vârste fragede. Jocurile video sunt cu rating de vârstă. Nu-i dai unui puști de 6 ani call of duty, de fapt nu prea trebuie să-i dai nici un joc video la vârsta aia. Basmele vechi erau făcute să bage frica în ăia mici, că era greu să-i supraveghezi și frica îi ferea de pericole, aveau o utilitate. Atunci. Nu știu, dar mai ales ca tată de fată, mă îngrozesc basmele și mesajele din ele, dar mai ales mă îngrozește percepția asta că ar fi nu știu ce tezaur de înțelepciune, când de fapt sunt o fotografie a preconcepțiilor și a nedreptăților din acele vremuri. Ori tocmai această reverență față de înțelepciunea populară contribuie la perpetuarea misoginismului și bădărănismului. Păi, e de basm să-i bage flăcăul niște pumi fetei, nu?
@elenaspiridon-birsan4324
@elenaspiridon-birsan4324 Жыл бұрын
Foarte interesant videoclipul. Eu am crescut ascultând teatru radiofonic cu variante mai mult sau mai puțin cenzurate ale acestor basme și bineînțeles ca nu aveam discernământul necesar pentru a înțelege anumite înțelesuri. Însă cred ca e bine sa nu ne subestimam copii. Generația actuala e foarte receptiva. Adevărul este ca anumite valori dobândite datorita basmelor (bineînțeles și al filmelor) au rămas cu mine. Acesta nu e neapărat un lucru bun. În ziua de astăzi încă mai citesc basme românești în varianta originala pentru amuzament înțelegând subtilitățile. Încă o data felicitări pentru videoclip. O perspectiva interesanta care ne face sa înțelegem puterea poveștilor asupra copiilor dar și a adulților în egala măsură.
@elenaspiridon-birsan4324
@elenaspiridon-birsan4324 Жыл бұрын
Eu nu cred ca basmele de genul acesta ar trebuii eliminate cu totul din viata copiilor de astăzi. Acest tip de povesti pot antrena gândire critica. Însă pentru a avea un scop didactic, acestea trebuie introduse de către un adult unui copil pregătit sa primească mesajul. Nu neapărat mai mare ci mai degrabă cu o inteligenta emoțională bine dezvoltata și care are deja un oarecare simt al moralității. Cu riscul de a ma repeta, nu e bine sa ii subestimam pe copii. Unii dintre ei au o putere de înțelegere surprinzătoare.
@andreeacreteanu1047
@andreeacreteanu1047 Жыл бұрын
Ador ❤️❤️❤️
@monicafabioladragomir1092
@monicafabioladragomir1092 Жыл бұрын
Prezența scenelor sângeroase sau violente din basmele vechi se explică prin faptul că în acele vremuri, sărac fiind și având o casă de copii, pentru care trebuia să trudesti din zori și până-n noapte, nu puteai să ii supraveghezi și să îi călăuzești îndeaproape. Așadar, îi băgai în sperieți cu pilde din basme, ca să îi poți controla cât de cât. În basme e aspru pedepsită neascultarea și chiar curiozitatea, naturală în cazul copiilor. Basmele erau deci adevărate îndreptare de comportament pentru copiii acelor vremuri.
@l.e.i.4111
@l.e.i.4111 Жыл бұрын
O abordare cu totul eronată. Ce s-a scris s-a scris și la revedere. Asa rămâne. Pur și simplu anumite basme nu mai merită atenția, dar sa rescrii povestea e pur și simplu alterarea adevărului. Adevarul e ca asta era mentalitatea de atunci și nu înseamnă că era o mentalitate bună. Scriitorii actuali ar fi bine sa scrie ei povesti adaptate lumii în care trăim, astfel incat copiii sa aiba modele corecte si actuale. Sper totuși sa nu afle copiii noștri ca bărbații pot da naștere unor copii si ca e normal sa aiba fie 2 mame fie 2 tați pentru ca de curcubeu cred că au aflat ca de fapt are o alta însemnătate fata de ce stiam noi in copilărie. 🤦‍♂️ Chiar...Pământul până la urma cum e? Plat sau rotund? Ca eu din basme știam ca Fat-Frumos mergea uneori pana la capătul Pământului.
@alexandrac.4398
@alexandrac.4398 Жыл бұрын
Recent am citit fetitei mele de 5 ani capra cu 3 iezi și soacra cu 3 nurori... Varianta veche, și am fost îngrozită de cât a fost nevoie sa reinterpreze pentru a nu reda scenele de violenta și limbajul mai agresiv. Eu sunt pro reinterpretare, mai ales ca generațiile noi sunt ca niște bureți uscați ce abia așteaptă sa intre în apa.
@southkingable
@southkingable Жыл бұрын
Înțeleg și apreciez argumentul tău. Dar să le dai update ar fi să modifici munca și eventual "opera" acelui scriitor, și nu ar mai fii munca lui autentică. De altfel de ce să îi citești Petre Ispirescu dacă știi că vine dintr-o societate și timpuri unde ciorba se mânca cu buretele și tu nu vrei copilul să se îndobitocească. Vrei sugar, spice și everything nice creează tu altele și folosește -le.
@catalin5674
@catalin5674 Жыл бұрын
Propuneți răspunsuri la o problemă greșită, basmele și legendele nu erau pt copiii, erau spuse între adulți, de curând au fost spuse copiilor
@buluclazarcezar3132
@buluclazarcezar3132 Жыл бұрын
Deci de curand e o problemă corectă
@yamataichul
@yamataichul Жыл бұрын
Majoritatea adulților gândesc că poveștile au personaje 2D iar copilul nu rămâne decât cu morala sau experiența poveștii. Mai ales că evenimentele se petrec în trecut și sunt scrise în secolul XIX. Nu-și închipuie nimeni că un copil nu are noțiunea de trecut decât după o anumită vârstă...
@ionbaciu4541
@ionbaciu4541 Жыл бұрын
Mă îndoiesc (sunt trecut de senectute!) că un copil "rămâne"... (doar și numai dacă nu-l scoți din casă până la pubertate!) prizonieru' poveștilor! Ce mam' drac', nu reușim nici az, când omenirea s-a desprins de planeta mamă, să nu mai credem în basme?
@Chierascu93
@Chierascu93 Жыл бұрын
Mersi fain de clipu asta. Ma aflam cumva in cealalta tabara ca sa zic asa; dar acum inteleg si eu care e treaba si la ce se refera cu adevarat toata miscarea asta. Keep it up!
@ionmaria2888
@ionmaria2888 Жыл бұрын
Albă ca Zăpada mulatră asta m-a amuzat mult ..
@boby32111
@boby32111 Жыл бұрын
Ei, acum cu poluarea asta, nici zapada nu mai este alba. Deci chiar e o actualizare a basmului.
@ionmaria2888
@ionmaria2888 Жыл бұрын
@@boby32111 Tu est userist?
@alinalexandru6001
@alinalexandru6001 Жыл бұрын
@@ionmaria2888 eu sunt apolitic, de ce ma-ntrebi? In fine, zapada nu mai e deloc
@ionmaria2888
@ionmaria2888 Жыл бұрын
@@alinalexandru6001 Useriștii sunt cei corecți politic. Zăpada poate veni în martie mare..
@NomaHirudo
@NomaHirudo Жыл бұрын
Mie chiar mi se pare o idee tare
@fantzulromanizi6811
@fantzulromanizi6811 Жыл бұрын
Simplu, normalitatea ii o fct. de timp, zona : Normal ( timp,zona) = zona^2 + timp^2 * cos ( (zona_stat_dezvoltat - zona_stat_curent ) * timp ) ; timp , zona apartin lumii Reale :)))
@iuliavasile3278
@iuliavasile3278 Жыл бұрын
Am citit basme compulsiv din clasa 1 pana in a 8a. Era relaxarea aia de hobby, desi intre timp citeam Slavici, Marin Preda, Charles Dickens, Jules Verne...Ispirescu complet terminat, am gasit basme arabe, asiatice, unguresti, etc. Din clasa 1 inca le-am luat ca fictiune din folclor. Tocmai elementele astea 'exagerate' iti spun: e doar o poveste, nimic mai mult. Cred ca discernamantul asta il capatam de f devreme, (filme cu super eroi care se bat violent sunt vizionate la toate varstele, dar fantasticul lor transmite clar: doar o fantezie). De la 7 ani se poate citi acest gen de literatura fara probleme. Asta e fascinant la ea, elementele de cultura veche, personajele fara nuante, actiuni 'neveridice'. Dezvolta imaginatia, umorul, si chiar te face sa critici moral personajele negative. Da, la 3 ani nu sunt potrivite, dar de la 6-7.. sunt adevarate sursa de imaginatie si info de antropologie.
@walterkondor9311
@walterkondor9311 Жыл бұрын
Inainte sa citesc o poveste copiilor o parcurg eu si o modific dupa cum consider de cuvinta, a trebuit sa improvizez "fuga pe fereastra" a lupului, pedepsit de vanator asa ca nu am chef de surprize. Nu as rescrie basmele pur si simplu as evita textele problematice. Șir de margaritar personal imi displace, nici nu am auzit de acest basm.
@oleseaciuntu9119
@oleseaciuntu9119 Жыл бұрын
Credeam ca doar eu asa reacție am avut, când am citit poveștile lui Ispirescu 😂
@Mithologica
@Mithologica Жыл бұрын
Ce mi-a placut faza din School of Rock cu Jack Black! Foarte buna ideea asta! Vazusem polyticaly correct pe basmele fratilor Grimm! Din punctul meu de vedere le-as vrea raw, adica pentru adulti sa existe versiunea needitata, la fel cum a facut Jack David Zipes cu povestile fratilor Grimm. Daca versiunea e cat mai aproape de original putem intelege anumite teme si motive mitologice.
@andreiruse85
@andreiruse85 Жыл бұрын
Te rog, nu face aceeași confuzie voită pe care văd că o fac mulți alții în comentarii. Că am spus nu o dată, ci de cinci ori în clip, că ele trebuie să rămână raw. Singura chestie a fost un semnal de alarmă privitor la unele legate de problemele pe care le aduc (strict legate de lecturarea lor copiilor), atât. :) Tocmai că am recomandat o carte total împotriva politically correctnes-ului, dar... e mai ușor să fii isteric (nu la tine mă refer, evident). :)
@Mithologica
@Mithologica Жыл бұрын
@@andreiruse85 Poate nici eu nu m-am facut inteles. :) In cazul fratilor Grimm exista o varianta mult mai dark pentru ca au tot cenzurat de-a lungul vremii povestile pentru a trece in alt repertoriu. In cazul nostru, le avem deja in varianta raw. Stii ca apreciez enorm efortul tau si al canalului pentru zona asta mai putin cunoscuta!
@williamgabrielmortianu9873
@williamgabrielmortianu9873 Жыл бұрын
@@andreiruse85 poveștile de tipul ăsta trebuie să rămână raw dar trebuie spuse undeva spre 10 ani , cam de pe la 7 -8 ani ca să știe că lumea nu înseamnă doar zâne și ponei inorogi! Mă refer in special la fetițe pentru că ele sunt foarte vulnerabile, nu că băieții nu ar fi, dar țintele predilecte sunt fetele! De preferat să fie spuse ziua când vin de la școală, pentru că spuse seara ar putea da coșmaruri și insomnii celor mai sensibili.
@MyhaytzaTeRrY
@MyhaytzaTeRrY Жыл бұрын
🔝
@csr2danyaron420
@csr2danyaron420 Жыл бұрын
👍👍👍
@Ardwell19
@Ardwell19 Жыл бұрын
De ce este necesar sa schimbam povestile vechi, astfel incat sa reflecte realitatea contemporana? Cred ca ar fi mult mai usor daca am scrie povesti noi pentru copiii nostri, scrise in spiritul de gandire actuala. Sunt de acord cu voi, basmele si povestile vechi prezinta niste aspecte problematice astazi, dar cred ca ar trebui lasate asa cum sunt. Efortul pe care il depunem adaptand aceste basme poate fi foarte bine depus in scrierea unor povesti noi, care sa prezinte si contextul istoric adecvat noilor idei. Consider ca si lucrurile rele din istorie trebuie pastrate, si intelese ca fiind aspecte negative. Sincer, cred ca cei mici au mai mult de castigat daca sunt crescuti cu idei noi si inovatie, decat cu idei vechi reciclate.
@constantinserban288
@constantinserban288 Жыл бұрын
Iulia, doua puncte pe i-urile din numele tau!!!
@Luca-rh3zc
@Luca-rh3zc Жыл бұрын
@cristianstefan9832
@cristianstefan9832 Жыл бұрын
Felicitări pentru video, coerent și la obiect.
@Stefanism
@Stefanism Жыл бұрын
Deja există o variantă mult mai bună și complexă a basmului Aleodor Împărat: Povestea lui Harap-Alb. E destul de clar că de la acest basm popular s-a inspirat și Creangă pentru basmului său cult mult mai reușit.
@vladpanculescu4140
@vladpanculescu4140 Жыл бұрын
Bro, ai ratat total esenta, ceea ce e de asteptat daca intelegi basmele literalmente. Pe scurt este foarte clar evidentiata legatura interior exterior prin cele 3 probe, primele doua fiind in exterior iar cea de-a tria foarte elegant spus "in parul ei" printesa uitandu-se in continuare in exterior. Palma reprezinta trezirea realitatii in care ea este fortata sa se uite in interiorul printului in care ii spune defapt 'Hei, e un monstru in mine si va trebuii sa il infrunti!'. Ceea ce si face, il omoara (defapt printul insusi cu ajutorul printesei in acest mod) iar apoi transforma pamantul initial care nu ii apartinea. De acoord ca am putea schimba palma in altceva, dar cum poti pastra importanta momentului de intoarcere a constientei din exterior in interior altfel. Palma are rolul ei, pe care nu l-ati identificat corect din punctul meu de vedere.
@ChocolateDiana
@ChocolateDiana Жыл бұрын
Un procent extrem de mare din populatia adulta a Romaniei nu intelege aceste metafore. Dvs. aveti prentetia ca niste copii sa le inteleaga?
@gabrielb8411
@gabrielb8411 Жыл бұрын
Îmi închipui că exact astfel de reflecții spirituale are un copil... ; parcă îl văd pe bunicu' care îi "traduce" aceste finețuri nepotului...
@vladpanculescu4140
@vladpanculescu4140 Жыл бұрын
@@ChocolateDiana Scuze dar asta e rolul de parinte. Cred ca nu va e clar cine ce responsabilitate are in invataturile trase din basme.
@vladpanculescu4140
@vladpanculescu4140 Жыл бұрын
@@gabrielb8411 adica tu n-ai avut 😂
@ChocolateDiana
@ChocolateDiana Жыл бұрын
@@vladpanculescu4140 cred că dvs. de fapt chiar trăiți în basme hehe
@francezajespere8939
@francezajespere8939 Жыл бұрын
Mai vrem episoade cu acest domn!
@vo0sto0
@vo0sto0 Жыл бұрын
eu și mulți alții, de altfel majoritari în România nu rezonăm cu progresismul și corectitudinea politică
@iuliavasile3278
@iuliavasile3278 Жыл бұрын
Cel mai mare neadevar pe care il luam de bun din toate povestile astea este ca : au facut nunta mare....si au trait impreuna pana la adanci batraneti... Foarte daunator, cred ca e cea mai mare iluzie a omenirii, ca oamenii sunt monogami si sunt meniti sa imbatraneasca in cuplu. Acelasi cuplu format in tinerete. Copiii si adolescentii se seteaza dupa povesti, filme, si alte bazaconii pe principiul asta. Apoi la fiecare sfarsit de relatie sufera de depresii de multe ori si ani intregi, neintelegand si neacceptand ca nu suntem croiti pt acest gen de relatii ,pe viata', biologic vorbind, ci pt cicluri periodice de 10-15 ani. E f trist cand te astepti si visezi ca in basme, dar viata iti arata cu totul altceva. Frustrarile astea au cele mai multe surse in copilarie
@dachemarius3677
@dachemarius3677 Жыл бұрын
Ai dreptate.. Un final potrivit ar fii: S au căsătorit și au divorțat după 15 ani ca ea era curva și el bețiv.
@iulianghinea
@iulianghinea Жыл бұрын
De acord!!
@drumetu71
@drumetu71 Жыл бұрын
Nu sunt complet de acord! Am citit mii de povesti, de la toate popoarele, am fost obsedat de ele, dar nu mi-au lasat niciun fel de traume sau idei greșite. Pur si simplu le-am luat asa cum erau, povesti. Nu sunt rasist, nu sunt misogin, urăsc violenta. Conteaza mai mult mediul in care crești, nu poveștile pe care le citești. Si apoi, hai sa fim seriosi, copiii din ziua de azi vad lucruri mult mai rele de atat pe tv sau net!
@dachemarius3677
@dachemarius3677 Жыл бұрын
100% adevărat.
@MetreaRafael
@MetreaRafael Жыл бұрын
de-aia atata pizdificare si bulangereala, la fel ca si grasu din video care pare ca-i place cucu... numai sensibili...barbati babalau
@Clifford_Banes
@Clifford_Banes Жыл бұрын
Ce bun comentariu, păcat că titlul nu atrage. Foarte mișto! Amuzant și educativ.
@doruvasile8842
@doruvasile8842 Жыл бұрын
Ok
@dumitrumarin931
@dumitrumarin931 Жыл бұрын
M-am saturat ca Hollywood-ul, media si societatea actuala sa reinterpreteze / cenzureze carti scrise acum mult timp, doar pt ca nu sunt in corelare cu propriul sistem de valori sau pt ca trebuie sa reflecteze neaparat lumea actuala (ex. Witcher, Lotr, Huckleberry Finn, Spargatorul de nuci etc). Mereu se arunca in fata copii. Am crescut cu Bugs Bunny, Tom si Jerry, etc si nici la ora actuala nu imi vine sa leg o nicovala de tavan si sa ii dau drumul in capul cuiva. Cand dai voie la astfel de reinterpretari sa se produca, deschizi automat usa reinterpretarilor de valori, adevaruri si istorie (ex. serialul Anne Boleyn). Nu poti sa evoluezi daca nu stii ce era gresit. Te deranjeaza ceva ce citesti - oprestete din citit. Hai sa lasam cartile de pana acum asa cum sunt ele si sa scriem altele in care sa ne regasim sistemul actual de valori. Cred ca video-ul asta este slab in comparatie cu celalalte si a fost facut doar pt algoritmul youtube.
@mort1980
@mort1980 Жыл бұрын
Pe de o parte sunt de acord ca "Capra cu trei iezi" poate fi interpretat acum ca povestire pentru adulti. Pe de alta parte, se gasesc tricouri cu Slayer si alte trupe rock pentru copii mici (pentru cine nu stie de Slayer, sa caute videoclipuri cu ei pe youtube). Si in mod sigur aceste tricouri nu sunt facute in Romania, special pentru romani.
@adinasiatat
@adinasiatat Жыл бұрын
De ce nu scrie in descriere numele prezentatorului, si eventual link urile relevante pt social media, carti etc ale dansului. Am cautat in comentarii minute in sir informatiile
@victorrusu4827
@victorrusu4827 Жыл бұрын
De obicei la începutul poveștilor se spune ca "a fost o data de mult" ,poate de aici copiii ar trebui sa înțeleagă ca nu mai e asa... Am fetiță în clasa a2a, sa vezi ce le explica ăștia acum la "dezvoltare personala "! Exact tâmpeniile de corectitudine politica corecta
@biancabia6871
@biancabia6871 Жыл бұрын
Mi-a plăcut foarte mult acest video. Tine-o tot asa!
@Florinakke
@Florinakke Жыл бұрын
În uk s-a scos inclusiv expresia oaia neagra - în cântece se canta de oaia curcubeu
@MrEgo-sl3fp
@MrEgo-sl3fp Жыл бұрын
Rly..
@RobyCocosul
@RobyCocosul Жыл бұрын
Rip
@iuliag4934
@iuliag4934 Жыл бұрын
Superb, delicios și absolut spot on. Acuma.... Ce se întâmplă în comentarii, dacă îmi permiteți, e clasica situație unde românilor nu prea le place (digeră greu) orice informație legată de un trecut problematic (vezi alte video uri unde canalul Zaiafet explică aportul nostru în mizeria Holocaustului, abuzurile asupra minorităților și multe altele). Nu prea ne place că am fost și posibil încă prezentăm semne de ghiolbani,barbari... Etc. Mie una mi-a plăcut și aplaud această analiză, îmi aduc aminte și acum că o întrebam pe mama de ce Scufita Roșie merge singură prin pădure căci ai mei nici până la pâine nu mă lăsau (și povestea asta e cel puțin bizară) Anyway, analizez deci exist!
@NomaHirudo
@NomaHirudo Жыл бұрын
Singurul comentariu normal de aici. In rest nu am vazut om cu peste 1 neuron
@cristiradu9875
@cristiradu9875 Жыл бұрын
Iată un videoclip cu totul interesant și cu o problematica bine pusa la punct. Mulțumesc și as mai dori content de genul !!!
@BonnieCassel
@BonnieCassel Жыл бұрын
Ok, observ foarte multa superficialitate in comentarii prin faptul ca Andrei a subliniat foarte clar ca NU sustine corectitudinea politica, NU despre asta este clipul. Clipul pune in discutie mesajele basmelor romanesti care reflecta o constiinta colectiva a noastra care in ziua de azi mai este intalnita sau nu. Ar trebui basmele modificate? Parerea mea este ca nu. Sunt importante ca sa intelegem ce mentalitate aveau stramosii nostri. Ar trebui sa le citeasca copiii? Noi cu mintea de acum am zice ca nu, un copil are totusi perceptia diferita, mai bine asteptam un raspuns de la cineva care cunoaste psihologia copiilor mai bine. Dar Andrei, vreau sa spun ca mie mi-a placut clipul foarte mult, e o analiza care mi-a mers la inima, m-a facut sa rad si mi-a dat de gandit pe o tema interesanta. Mi-as dori tare mult sa continui seria. Cand vad ca a aparut clip nou cu tine nu mai exista indoiala la ce ma uit la masa de seara. 😁
@andreiruse85
@andreiruse85 Жыл бұрын
Mulțumesc, chiar apreciez. Unele comentarii m-au năucit de-a dreptul. Tocmai că am evitat să duc discuția în orice ține de corectitudinea politică exagerată, recomandând și o carte care fix asta taxează. Sigur, poți să iei din context orice zic și să exagerezi fără limite. Dar toată treaba clipului a fost să prezint niște chestii într-un mod funny care pur și simplu nu se mai pretează. Dacă altcineva vede mai mult și o duce în ideologii, asta e viața, ca să zic așa. :)
@BonnieCassel
@BonnieCassel Жыл бұрын
@@andreiruse85 dap, mi-am dat seama ca poate fi derutant. nu te descuraja, a fost delicios! hugs! 🤗
@dipimage1935
@dipimage1935 Жыл бұрын
The end. Fain!
@dipimage1935
@dipimage1935 Жыл бұрын
@Zaiafett 👉@Zaiafett0 huoo! Esti canal fals si imprastii informatii de #fishing
@floriniancu6336
@floriniancu6336 Жыл бұрын
Interesant punct de vedere. Trebuie să înțelegem că în trecut lumea gândea altfel, avea alt sistem de referință, era crudă, violentă, moralitatea era flexibilă (în funcție de locul omului în societate). Mi-ar plăcea să văd filme care tratează vremuri de demult (antichitate, ev mediu, renaștere) care să fie imaginea acelor vremuri (nefiltrate de ideile moralitatea, ideologia secolului XX÷XXI), care e plină de clișee, valori ale lumii moderne, cu corectitudinea politică, identitate de gen (filme precum Apocalypto, Patimile lui Hristos care sunt atipice pentru industria cinematografică).
@lachimolala819
@lachimolala819 Жыл бұрын
Identitatea de gen a existat mereu, acum doar are un nume si intelegem mai bine ce inseamna.
@encianhoratiu5301
@encianhoratiu5301 Жыл бұрын
Nu doar in trecut. Asa e acum inca 60% din planeta. Vezi Rusia, orientul mijlociu, India, Multe tari din Africa etc
@floriniancu6336
@floriniancu6336 Жыл бұрын
Așa este. Fiecare are dreptul la ideile, credințele sale. Problema apare atunci când se caută impunerea propriilor valori altor oameni, culturi prin presiune sub diferite forme.
@NomaHirudo
@NomaHirudo Жыл бұрын
@@floriniancu6336 asa e frate, culturile si valorile nu trebuie impuse, nu e natural sa le impunem si nimeni niciodata nu a impus altcuiva culturi si valori. Voi va dati seama cat de penibili sunteti? De ce va e frica mai exact?
@NomaHirudo
@NomaHirudo Жыл бұрын
@@MMerlyn91 asa e frate. Nu exista identitate de gen, e doar un construct. Creierul tau habar nu are si nu se poate identifica cu unul din cele 2 sexe. Vai de steaua ta prietene, esti mai prost ca aia care zic ca genul e un construct social. Genul exista si e un construct biologic
@popamircea5186
@popamircea5186 Жыл бұрын
Ce bine am sa adorm ascultându-l 😁 (ps reiau cand ma trezesc)
@daliabogdan1564
@daliabogdan1564 Жыл бұрын
Doamne Cat de fain e clipul asta 👏👏
@mariusgeorgescu1358
@mariusgeorgescu1358 Жыл бұрын
N-am putea pastra basmele astea fix asa cum sunt... iar pt copii sa scriem efectiv alte basme? Alte povesti?
@andramariadosoftei5732
@andramariadosoftei5732 Жыл бұрын
Wow 👏👏👏👏
@aizensosuke5749
@aizensosuke5749 Жыл бұрын
Parțial ai dreptate. Eu sunt născut în 1990 și am crescut cu poveștile lui Ispirescu, Slavici, Creangă, Hans Christian Andersen, etc. Majoritatea basmelor sunt ok, exemplele pe care le-ai prezentat în acest video sunt cazuri ieșite din comun, ai făcut un pic de "cherry picking".
@2nasoare845
@2nasoare845 Жыл бұрын
Frumoos ! Multam !
@cosminursache5865
@cosminursache5865 Жыл бұрын
Mi se pare că poveștile nu trebuie trecute printr-un filtru logic. Acolo toate situațiile sunt lipsite de logică. Valoarea poveștilor e cu totul alta. În primul, protagonistul are un jurământ de îndeplinit, de aceea nu trebuie să primească avansurile fetei sau să se îndrăgostească de ea. În a 2-a copii de aur sunt modelul copiilor buni, și e scoasă în evidență importanța mamei, care are influență asupra lor și care îi poate crește de aur sau câini. În a 3-a zmeii sunt personaje negative, bestii care dețin bogății și care trebuie ucise pentru că ele păzesc ceea ce eroul trebuie să își însușească. Faptul că fata rămâne gravidă în acel mod și e izgonită, îl face pe erou special, deoarece el e produsul unei iubiri aproape contemplative și e crescut în austeritate, înconjurat de provocări. El nu e ca restul oamenilor, e erou prin excelență. Copiii nu pun probleme logice. În capra cu trei iezi nu întreabă nici un copil "de ce lupul nu o mănâncă și pe capră? Sau de ce lupul nu miroase focul care îi arde în spate ?" E vorba de simboluri care nu trebuie explicate ca să fie eficiente. Zmeul ca și lupul sunt răi și trebuie eliminați, însă nu ca pe o altă persoană, ci ca pe răul prin excelență. Singurul lucru care chiar pare dispensabil e țiganca. Ar putea fi doar o femeie urâtă și vicleană.
@gabrielb8411
@gabrielb8411 Жыл бұрын
... dincolo de simbolistică, justificări, important este de văzut sensul de bază al lucrurilor, acțiunilor și, nu în ultimul rând percepția unui copil și influența acestor modele implementate în mentalitatea lor...
@cosminursache5865
@cosminursache5865 Жыл бұрын
@@gabrielb8411 Sensul e în simbolistică. Dacă nu ar fi așa, nu ar exista povești, ci ar fi doar instrucțiuni. Omorâtul zmeului e un motiv, nu un șablon de comportament social.
@cristiout
@cristiout Жыл бұрын
wow ... foarte tare clipul . mersi
@iuliavasile3278
@iuliavasile3278 Жыл бұрын
Fara toate cele enumerate ce ar mai ramane interesant? La 7 ani exact asta ma fascina la ele, nāscocirea totala, neveridicitatea, absurdul. Political correctness nu merge cu 'literatura de fictiune', e evident. Pt nicio varstā. Cum ziceam, la 3 ani nu sunt de ascultat (aici intervine parintele, care iti explica fenomenul, sa nu uitam de rolul acestuia in toata copilaria), dar de la 6-7 deja sunt super exercitii de imaginatie, umor si cunoastere antropologica. Binele invinge mereu, asta e ce conteaza 🙂.
@fosilafos7850
@fosilafos7850 Жыл бұрын
primesc alocatia in carate?
@loredanapetrica3652
@loredanapetrica3652 Жыл бұрын
Dupa antrenament, Cardio merge intotdeauna mai bine cu zaiafet.
@ojogbogdan7127
@ojogbogdan7127 Жыл бұрын
Imi place noul prezentator
@FlorinAugustin
@FlorinAugustin Жыл бұрын
Super fain! Merci
@danalexandru6443
@danalexandru6443 Жыл бұрын
Eu de multe ori sar peste cuvinte cand cetesc povesti mai vechi copiilor mei😁
@dipimage1935
@dipimage1935 Жыл бұрын
CE ESTE SCÂRȚÂITUL HÂȘÂIT DE PE FUNDAL?
@zeropac3478
@zeropac3478 Жыл бұрын
foarte interesant clipul m-am uitat la tot si nici nu am simtit cum a trecut
@Player-re9mo
@Player-re9mo Жыл бұрын
Când eram copil am citit basmele (românești sau germane) în varianta tradițională. Și nu am fost traumatizat sau convins să adopt o moralitate de Evul Mediu. Cred că lumea a devenit prea obsedată cu ocrotirea copilului (care e necesară, dar câteodată le stingherește dezvoltarea). Copiii trebuie să fie înștiințați despre răul din lume și este de datoria părinților să o facă. Să luăm Capra cu trei iezi. Scena în care capra se întoarce acasă și găsește casa plină de sânge și capetele decapitate este una macabră. Dar scena este menită să fie macabră pentru ai face pe copii să înțeleagă că străinul poate fi extrem de periculos și unele greșeli nu mai pot fi reparate. Și poți învăța copiii lucrurile acestea prin povești, la o vârstă la care ei încă nu au noțiunea de pedofil sau ucigaș în serie. Poveștile sunt mult mai memorabile decât sfaturile părinților. Încercând să le faci mai family friendly, înlături și scopul original al acestora. Dar poate nu i-a plăcut cuiva un basm și vrea să-l povestească altfel. Fiecare cum crede mai bine! Dar atunci când înlături un element important din poveste, de ce nu faci basme noi în locul celor vechi?
@emanoilmazare1669
@emanoilmazare1669 Жыл бұрын
Extraordinar de bine pusă problema! Felicitări! Numai când aud de "politically corectnes", mi se ridică părul pe spinare ca la lup.
@drumetu71
@drumetu71 Жыл бұрын
Exact!
@MMerlyn91
@MMerlyn91 Жыл бұрын
Un comentariu foarte bun, felicitari! Nu obisnuiesc sa apreciez fanii zaiafet care mi se par prea creduli, puerili si cu o lipsa crasa de orice fel de gandire critica. Dar imi place sa mai vad si surprize placute.
@williamgabrielmortianu9873
@williamgabrielmortianu9873 Жыл бұрын
Apreciez comentariul!! Eu fac parte dintr-un grup religios , sunt creștin practicant și in general noi nu prea spunem povești de genul acesta copiilor ! Ce le spunem ? De obicei cât sunt mici până la la 12 -- 13 ani le spunem despre iubirea lui Iisus in principal dar de pe la 7--8 ani începem să le explicăm cum s-a întâmplat decăderea oamenilor și cum dorind să cunoască mai mult au sfârșit prin a fi înșelați și au pierdut aproape tot ce aveau devenind sclavii celui rău. Se poate scăpa dar prin adevărata cunoaștere și de aceea copiii au nevoie să caute adevărata cunoaștere care nu este in opoziție cu Dumnezeu! Se face multă vorbire și paradă despre magie dar magia nu aparține lui Dumnezeu ci este o practică satanică. Ea pare să însemne ceva și pare distractivă prin faptul că poți cu o baghetă să scoți o înghețată de exemplu sau o ciocolată dar induce copiilor ideea că magia te poate face bogat și sătul fără muncă!! Noi învățăm copiii că numai credința, cunoașterea și munca îți pot aduce satisfacții!! Dar despre desenele animate cu Draculaș sau cu Vampirina nu aveți nimic de spus ?? Astea sunt chiar mai periculoase decât basmele pe stil vechi !! In Biblie nu scrie " crede și nu cerceta " !! In Biblie sunt versete de tipul " caută și vei găsi, bate și ți se va deschide " ! " Pentru că ai LEPĂDAT CUNOȘTINȚA te lepăd și EU pe tine " ! Noi explicăm copiilor importanța cunoașterii!!
@Player-re9mo
@Player-re9mo Жыл бұрын
@@williamgabrielmortianu9873 Din care denominație protestantă faci parte? Cum am menționat mai sus, cred că poveștile sunt folositore în educația copilului și nu scrie nicăieri în Biblie să nu spui basme copilului. Iisus a fost un povestitor de parabole până la urmă. Poate că nu se mai fac desene animate de calitate, dar nu cred că o să învețe copilul tău magie neagră de la ele. Îți dau 100 de lei și mă crucesc dacă ăla micul deschide portal spre iad după ce a văzut desene animate. Să fim serioși că magia menționată de Biblie nu e aceeași ca și cea din poveștile de fantezie. Am citit Harry Potter și îți dau cuvântul că nu e niciun pact cu diavolul în cartea aia.
@ionbaciu4541
@ionbaciu4541 Жыл бұрын
Horică, accept faptul că, prin reclamă, dacă prin patreon... nu faci bani... da' fă, ceva-cumva... (nu ai cum, în privința reclamelor..) da' să nu mai fii întrerupt... (în astfel de momente îmi verific conexiunea!)... Ceva, ceva se întâmplă!... Te urmăresc de ani de zile...
@theoroderick782
@theoroderick782 Жыл бұрын
cred ca e de la tine, eu nu am avut niciodata o problema. Te uiti pe telefon vechi sau ceva?
@constantinserban288
@constantinserban288 Жыл бұрын
Stimate domn, basmele sunt o parte importanta a culturii romanesti, si nu ar trebui alterate. Daca dvs. considerati ca nu ar trebui povestite/citite copiilor (dvs., daca aveti), atunci lasati parintii sa aleaga
@marius4iasi
@marius4iasi Жыл бұрын
Or să rămână o parte importantă până când nimeni nu o să le mai citească copiilor că nu vor să-i traumatizeze, și vor dispărea. Tocmai adaptarea lor le va prelungi viața în memoria colectivă.
@vo0sto0
@vo0sto0 Жыл бұрын
@@marius4iasi pe mine nu m-a traumatizat nicio poveste despre ce vorbim :)) faptul că nu există idei progresiste într-un basm nu e traumatizant :))
@marius4iasi
@marius4iasi Жыл бұрын
@@vo0sto0 argumentele astea cu le mine nu m-a, sa mie mi s-a sunt atât de stupide. Au și un nume: argumente anecdote. Ceva de genul că vine unul și spune că pe șoselele României mor cei mai mulți din Europa, so vii tu și spui că nu e adevărat că tu nu ai murit.
@andreea6327
@andreea6327 Жыл бұрын
:)
@Lehamite-xl3gi
@Lehamite-xl3gi Ай бұрын
Adevărul este ceva de sine stătător, dacă cineva este instabil psiho emoțional și adevărul e deranjant atunci să mearga la psiholog, nu să fie adept al corectitunii politice care este cea mai mare mizerie a timpului nostru
@abrambur2
@abrambur2 Жыл бұрын
In loc sa iti dai opinii si sa schimbi basme populare sau sa cenzurezi capitole din operele autorilor Romani, mai bine ai scrie tu altele mai bune sau ai cumpara basme feministe.
@horiaenache5716
@horiaenache5716 Жыл бұрын
Vreti povesti care sa se potriveasca prezentului, faceti unele noi nu le modificati pe cele vechi, nu e pur si simplu logic sa tot modifici ceva la infinit dupa cum e societatea, trecutul e trecut. Cu groaza imi imaginez cum ar fi daca s-ar adapta si celelalte creatii artistice din trecut, prezentului. Putem practic sa folosim acelasi rationament la orice, sa schimbam tot dupa cum suntem noi invatati astazi. Am vedea un David care e femeie acum si o Pieta care tine in brate un trup de marmura neagra(pur si simplu primele exemple care mi-au venit in cap). A nu se intelege gresit, urasc rasismul, discriminarea si misoginismul dar, sa incepem sa schimbam creatiile trecutului dupa cum ne place noua acum mi se pare stupid. Dupa parerea mea ar trebui sa delimitam trecutul de prezent, nu sa le contopim intr-un mod in care cosmetizam ceva vechi dupa credintele noastre moderne, e fals, meschin si absurd. Da, nici eu daca as avea un copil nu i-as citi anumite basme pentru ca unele mi se pare nepotrivite pentru copii dar, tot nu mi se pare o decizie buna sa le modificam, in primul rand ca batem pasul pe loc, in al doilea rand trebuie sa evoluam, nu sa luam aceleasi lucruri vechi si sa le tot modificam pentru ca nu mai face nimeni nimic asa. Nu am vrut sa dau nimanui in cap cu ce am zis mai sus!
@DeannaSt
@DeannaSt Жыл бұрын
Isus a fost evreu din punct de vedere genetic și asa a murit. Evreii So semiții in general nu sunt și nu au fost negrii niciodată.
@biancascolors4457
@biancascolors4457 Жыл бұрын
Andrei Ruse și mulți alți teoreticieni omit intenționat sau uită de faptul că basmele și poveștile erau forme de ‘entertainment’ destinate adulților în perioade în care cea mai mare populație a lumii era analfabetă. Basmele și poveștile aparțineau repertoriilor unor povestitori și sunt caracterizate de forma orală- deci nu scrisă pentru că putini știau să citească de fapt- își adaptau conținutul și variau in funcție de zone. Erau spuse la clăci și întâlniri intre adulți- aveau sau nu scop moralizator - depinde. Dar nu erau destinate copiilor, la fel cum și azi exista filme, piese de teatru sau cărți ce nu le sunt destinate copiilor.
@gabrielaureliansimion8618
@gabrielaureliansimion8618 Жыл бұрын
Salut
@abelghita7632
@abelghita7632 Жыл бұрын
Cred ca si Biblia merita un update
@mlutescu
@mlutescu Жыл бұрын
nu cred că modificarea basmelor este un un lucru bun. Basmele cred că trebuiesc păstrate în forma lor originală, nealterată - altfel le falsificăm și (eu cred că) le pierdem. N-au decât să-și creeze noile generații propriile lor basme dacă cele vechi nu mai sunt bune. De acord că nu aș citi acele basme unui copil de 3-4 ani, similar cum nu aș expune un copil de această vârstă la desene animate cu Tom & Jerry sau la alte forme de slapstick comedy. Dar cred că pot fi citite fără problemă când copiii sunt suficient de mari și pot înțelege umorul lor arhaic, intenționat grotesc. Mi se pare un non-sens să te apuci să moralizezi această formă veche de divertisment.
@gogupinte5941
@gogupinte5941 Жыл бұрын
Dar basmele au fost mereu modificate , in timp . Initial Frumoasa din Padurea Adormita , nu este trezita cu un sarut de catre un print , ci violata in timp ce dormea de catre un rege aflat la vanatoare , iar ea se trezeste dupa nasterea celor doi copii gemeni , atunci cand unul dintre ei o musca de san .
@marius4iasi
@marius4iasi Жыл бұрын
Majoritatea basmelor sunt la rândul lor adaptări ale unor alte mituri ancestrale. Ideea asta că totul rămâne încremenit e doar o percepție.
@Maddy_ro
@Maddy_ro Жыл бұрын
Ca si copil am avut un volum de basme de Petre Ispirescu, poate nu am citit sau nu imi aduc aminte de basmele prezentate de tine, cert e ca nu si-au lasat nici o amprenta asupra mea. Ca adulti poate tindem sa exageram asupra impactului pe care o lectura o lasa unui copil. Basmul meu preferat era Barba Albastra si uite ca nu sunt criminala in serie. Pe de alta parte o lectura trebuie si sa te zdruncine un pic, sa te faca sa simti ceva, bun sau rau, ca asa o tii minte. Poate e bine sa citesti si despre lucruri negative ca sa stii sa le discerni mai incolo in viata. In rest ai si nu ai dreptate in acelasi timp dar per total acest video e bun pentru ca a starnit reactii, discutii si amintiri legate de basme.
@juliamoldovan3290
@juliamoldovan3290 Жыл бұрын
Și eu am avut Petre Ispirescu
@DeannaSt
@DeannaSt Жыл бұрын
@@juliamoldovan3290 Toată România a avut Petre Ispirescu Și toată România este mereu deprimată și mereu pesimistă…oare de ce? Oare de ce nu există în România solidaritate, unitate și spirit civic, n-o fi cumva ceva ce ni se trage din copilărie, că am fost crescuți așa și obișnuiți de mici să gândim și să acceptăm ceea ce alții refuză să accepte ca fiind nedrept, necinstit și exemplu de gândite sau etalon prost?
@julielucky24
@julielucky24 Жыл бұрын
Câți parinti stau cu copiii să le explice că nu e in regula atitudinea din x basm, remarca rasista din altul, misoginismul, etc? Și eu tot cu basmele astea necenzurate am crescut și am crezut din totdeauna ca reprezinta mentalități învechite care nu ar mai trebui promovate. Pe lângă multe alte lecturi culte, unele predate pt bac, Baltagul de exemplu.
@radubradu
@radubradu Жыл бұрын
Un caz interesant si asemanator cu ce zici tu e cazul celei mai recente traduceri a 1001 de nopti. O femeie s-a apucat sa "traduca" cartea pentru ca voia sa fie ea prima femeie care sa traduca o carte deja tradusa de cateva ori, pentru ca evident barbatii sunt prea prosti sa traduca. Doar ca nu i-au placut pasajele rasiste si misogine si s-a hotarat sa le taie. Presupun ca o sa faca 2-3 nopti din 1001, o sa fie mai mult o brosura. In cartea aia negrii sunt toti descrisi ca niste sclavi dezgustatori dar care cumva reusesc sa futa jumatate din femeile din lume. Iar femeile sunt omorate in moduri tot mai inventive pentru ca nu au fost fidele. Cartea chiar e plina de rasism si misoginie si ura fata de alte religii. Ceea ce presupun ca inseamna ca muslmanii nu sunt cei mai pasnici si iubitori oameni din lume, asa cum ne-au convins deja pe toti. Ideea e ca nu mai esti traducator daca decizi sa tai ce nu-ti place, esti cenzor. 1001 de nopti e o mostenire culturala a umanitatii datorita vechimii si unicitatii. Nu ai niciun drept sa modifici ce au creat altii.
@NomaHirudo
@NomaHirudo Жыл бұрын
Toata lumea stie ca musulmanii sunt extrem de retrograzi, conservatori si fix opusul la pasnici. Nu stiu de unde ai tu impresia ca a convins cineva pe altcineva altceva. Femeile nu au drepturi, iar minoratile sexuale sunt executate. Tarile respective sunt literalmente shitholes din cauza religiei si culturii lor ultra-conservatoare. Dar asta nu inseamna ca sunt mai putini oameni ca noi, problema lor e ca sunt crescuti si invatati intr-un anumit sistem care are mai multe in comun cu epoci de mult apuse decat cu lumea de azi
@constantinserban288
@constantinserban288 Жыл бұрын
dumnezeule mare, rogu-te, Horia, revino la tie-ti insasate...te rog! te urmaresc de ani de zile, nu vreau sa ma dezabonez...
@constantinserban288
@constantinserban288 Жыл бұрын
Nu am telegram...
@ccdsah
@ccdsah Жыл бұрын
Alba ca Zăpada nu poate fi mulatra. Dace e mulatra e neagra ca smoala 😀
@radubradu
@radubradu Жыл бұрын
Abia astept rescrierea "neagra ca abanosul" unde imparateasa cea rea e inlocuita cu un barbat alb colonialist iar in loc de mar se ineaca direct cu printul mandingo.
@danmarius
@danmarius Жыл бұрын
Dacă explicațiile n-ar conține atît de multe englezisme ar fi chiar interesante.
@rusanflorin9732
@rusanflorin9732 Жыл бұрын
Cămașa strică tot,ar fi trebuit să fie roz. Ca nu cumva să 'inspire' greșit noua generație! 😂😂😂
@paulsorin9395
@paulsorin9395 Жыл бұрын
Categoric trebuie schimbări la variantele pentru copii, originalul e altceva :) felicitări pt video
@siegmundheine4282
@siegmundheine4282 Жыл бұрын
Eventual să băgăm și personaje lgtbq în basme, trăiască diversitatea 😂😂
@mirceadraghici7249
@mirceadraghici7249 Жыл бұрын
O discutie foarte interesanta; initial, credeam ca nu stiu sir de margaritar dar pana la final mi-am adus aminte, uitasem insa de ideea ca e tiganca, imi aduceam aminte de o femeie urata, meschina; de asemenea, daca ma gandesc cum priveam inainte nu imi imagineam grotescul imaginii cu legatul de cal (parca sunt multe povesti cu motivul acesta). In concluzie, ai dreptate cu modificarile cand ma uit acum.. in acelasi timp, sunt foarte curios care sunt diferentele de intelegere intre noi (adulti, oameni cu pareri si experiente) si perspectiva copiilor 🤔. Cenzurarea… oare este corect fata de autori ca noi sa le cenzuram? (poate mai usor pt cele culese) oare o fi mai bine sa rescriem povesti actuale si basmele nepotrivite sa fie literatura istorica predata si studiata la o varsta mai potrivita. (nici asta nu suna foarte bine pentru ca poti ridica problema uitarii culturii insa cred ca e o discutie interesanta; poate faceti un video despre asta 😅)
@marius4iasi
@marius4iasi Жыл бұрын
Critică =/= cenzură
@Potatoes85858
@Potatoes85858 Жыл бұрын
Mai vreau basme de genul!
@ragman2623
@ragman2623 Жыл бұрын
#râvneștecurvește #cutrădemuiere
@Clifford_Banes
@Clifford_Banes Жыл бұрын
O introducere demnă de Dan Cadar
@alinalexandru6001
@alinalexandru6001 Жыл бұрын
Sa stii ca pana sa o spui tu nu stiam de unde am mai auzit tipul acesta genial de argumentatie
@jao5942
@jao5942 Жыл бұрын
Deci da. Intro foarte bun, continuarea pe masura!
@stefanvladescu7353
@stefanvladescu7353 Жыл бұрын
Nu cred ca ar trebui sa fie schimbate basmele, oricat de incorecte sau de violente ari fi. Cand eram copil si imi spuneau bunicii basme intelegeam ca sunt povesti, sau cel putin ca nu asa este lumea si nu asa se comporta oamenii. Copii nu sunt chiar niste caiete pe care daca scrii ceva ramane acolo exact si la fel. Este totusi o greseala sa nu fie expusi si la lucruri mai pun ideale, sa vada si sa inteleaga ce implica lucrurile rele, si sa le diferentieze de cele bune, educatia sa facandu-se de catre partinti si societatea din care apartin, nu de povestile vechi pe care le aud din cand in cand, care nici nu sunt date drept model. Si as putea sa adaug ca aceste greseli sunt ceea ce fac basmele interesante. Din nou, in societatea de astazi sunt destule lucruri care sa invete copii ce e bine sa faca, cum sa se comporte, basmele le-as vedea ca o distractie, ca pe filmul ala cu expozii si crime pe care il pui dupa ce citesti o culegere de filozofie.
@elisav.235
@elisav.235 Жыл бұрын
Problema este de fapt inversarea (destul de subtilă și perversă) a valorilor morale în astfel de "povești nevinovate": personajul "pozitiv" (eroul basmului) este de fapt o brută abominabilă, un psihopat (descreierat), un misogin sau un rasist sinistru... Un copil, oricât ar fi de inteligent, nu are suficientă experiență de viață, gândire critică sau repere morale cu care să înțeleagă subtextul, așa cum ar înțelege un adult. Această confuzie perversă între bine și rău îl afectează în mod subliminal.
@stefanvladescu7353
@stefanvladescu7353 Жыл бұрын
@@elisav.235 Dar aceasta problema exista doar din perspectiva celor care stiu conceptele de bine si rau, si subtextul. Daca un copil, dupa spusele tale nu intelege subtextul sau moralele, nu intelege nici conceptele de personaj pozitiv, negativ, sau erou. Si din nou, rolul lor nu mai este cel de a educa, nu mai sunt spuse ca povete populare, sau ca povesti demne de urmat. Este adevarat ca sunt destul de doct in mecanismele de functionare ale creierului, dar tind sa vad argumentul asta ca pe cel al jocurilor video sau filmelor violente care ii fac pe copii violenti. Se poate in anumite cazuri specifice sa fie asa, dar nu e o regula. Spun asta din prisma generatiei care a crescut jucandu-se counterstrike, dar care acum nu alearga pe strada cu pusca in mana. Sau mai de graba din perspectiva mea, care am auzit de la bunici povesti de tot felul, cu scufite mancate de lupi, picioare taiate ca sa incapa in pantoful de sticla, zmei ucisi cu duzina, si inca nu am apucaturi de violenta sau automutilare din cauza asta.
@elisav.235
@elisav.235 Жыл бұрын
@@stefanvladescu7353 Ba da, orice copil înțelege (măcar intutiv) conceptele de bine și rău, pe care basmul ar trebui să le prezinte simplu și clar. Dar dacă tu iei eroul basmului (reprezentantul binelui) și îl pui să facă sau să spună niște abominații, ce mai înțelege copilul? Că abominațiile alea sunt de fapt normale sau măcar scuzabile în anumite situații... Problema nu este violența în sine, ci inversarea reperelor morale între personaje. Personajele din basme trebuie să fie simple și schematice, nu complexe și contradictorii (că nu e roman psihologic, nu e Dostoievski), altfel încât copilul să înțeleagă ușor cine e personajul negativ și cine e "băiatul bun" din poveste și să se identifice cu cel din urmă.
@alexandrubalan6221
@alexandrubalan6221 Жыл бұрын
Impartasesc cu totul opinia ta, am simtit acelasi lucru citind "Capra cu trei iezi" unde un degenerat isi omoara nepotii si apoi le pune capetele in geam. Din pacate nici povestile mai noi nu sunt tocmai ce trebuie, imi vine in minte o poveste cu o fetita care mananca in continuu tot ce prinde, devine frustrant la un moment dat pt parinti si nu induce neaparat un comportament corect nici copiilor. Traiesc in UK si pot spune ca aici cartile pt copii sunt mult mai neutre si fara exagerari inutile.
@ramonaszilagyi1785
@ramonaszilagyi1785 Жыл бұрын
Groaznice basmele in general ,de-acord că nu is pentru copii și clar nu trebuie încurajate astfel de poveștii mai ales copiilor mici ,e oke după o anumită vârsta cu ai zis și tu cu sigla +16 ani ,minim !
@blue_sand6854
@blue_sand6854 Жыл бұрын
Mai exista un capitol care nu este prezentat (explicit) in video: prostia monumentala (a personajului principal sau a parintilor lui).
@iulianaghidu4888
@iulianaghidu4888 Жыл бұрын
Basmele trebuie pastrate in forma originala dar pentru adulti. In ceea ce-i priveste pe copii, lor trebuie sa li se spuna povesti cu un continut fantastic, pentru ca au o mare sete de fabulos, care trebuie satisfacuta dar, totodata, cu un continut moralizator si rational, in sensul ca toate faptele au consecinte, ca fiecare comportament trebuie sa fie motivat si ca, intotdeauna, trebuie sa fim de partea binelui, a adevarului, sa cautam pacea si sa actionam fara viclenie. De asemenea, prin povesti, putem sa invatam copiii sa faca fata situatiilor in care au de-a face cu personaje negative sau cu incercari grele. Nu e corect sa-i trimitem cu mintea intr-o lume a confuziei de valori. Sau, daca ii trimitem, macar sa o facem intr-un mod asistat, explicandu-le ca asa era pe atunci, in vremurile de demult si de pe taramul celalalt. Si pentru ca ati intrebat daca cunoastem si alte basme cu un continut nu tocmai potrivit, de departe, pot sa va spun ca cea mai cumplita si mai cumplita este povestea Soacra cu trei nurori. Intrece cu mult povestea Capra cu trei iezi care se deruleaza dupa un scenariu de groaza groazei. Dar aici, cel putin, personajele sunt animale. Umanizate dar totusi, animale. In Soacra cu trei nurori te intalnesti cu minciuna, cu sadismul, cu hraparia, cu violenta domestica, cu crima si cu asociere pentru comitere de infractiuni. Oricat de mult l-am admira si l-am pretui, Ion Creanga trebuie citit doar dupa ce am trecut de copilarie. Chiar si de tinerete. Este un autor genial dar care trebuie citit doar la maturitate. Si sunt o multime de argumente in acest sens.
@floriniancu6336
@floriniancu6336 Жыл бұрын
Până la urmă basmele pregătesc copilul de azi pentru viața adultului de mâine. Societatea nu este un stup bine organizat, este mai curând un codru necunoscut plin de potențiale pericole iar oamenii de departe prădători cruzi și perfizi.
@emie-man626
@emie-man626 Жыл бұрын
Nu că ai fi de acord cu cancel culture sau politically correctness dar le gadili sub barbă, ca "să se bucură" și algoritmul nostru. Si asta este doar începutul. Trist...
@NomaHirudo
@NomaHirudo Жыл бұрын
Asa e frate. Mai ales cancel culture care chiar exista si nu e deloc o vrajeala inventata. Chiar exista oameni cancelati, doar ca nu i-a vazut nimeni inca, dar stati linistiti, cancel culture exista, cum sa nu existe. Ba voi sunteti oameni seriosi ma? 😂😂😂😂
@patrickbathory4652
@patrickbathory4652 Жыл бұрын
Despre libertatea de exprimare totusi sa nu instige la rele plus in arta indiferent care ar fi ea am o precizare.Sustin libertatea de exprimare in arta cu conditia ca sa nu implice atrocitati,fata de alte specii asa cum s-a intamplat nu odata,exemplu artista psihopata din Olanda care ucidea caini,pisici si face obiecte de arta si de folosinta din acestia.Daca tot am adus tema,nu pot sa trec cu vederea un video prezent pe youtube unde la un festival folcloric maghiar se canta pentru copii acest cantec vechi popular criminal traduc,citez""cant din cimpoi,cant din cimpoi/dau cu pietre intr-un caine tarcat/l-am lovit de s-a prapadit/in groapa s-a rostogolit/."'Am facut reclamatie la youtube ,dar nu stiu ce pot face cand atatia copii si parinti au aplaudat acest cantec,ce o sa invete acei copii. Despre corectitudinea politica si toata prezentarea despre basme perfect adevarat,subscriu trebuiesc rescrise povestile....
@dachemarius3677
@dachemarius3677 Жыл бұрын
Boss poate faci puțin slalom și pe tiktok sau KZfaq. Nu prea le citește nimeni la copii poveștile astea, o mare parte stau cu telefonul în mana și se uita la toate nenorocirile într-un scroll infinit.
@theoroderick782
@theoroderick782 Жыл бұрын
dap
@sorinpenteleiciuc5382
@sorinpenteleiciuc5382 Жыл бұрын
Insira-te margaritare nu o stiam si pe restul nu le mai tin minte
@alinmureanu3740
@alinmureanu3740 Жыл бұрын
Copilul de aur (manelistul) e urmașul direct al pesonajelor din poveste..🤣🤣
@AnaMaria-hh9vo
@AnaMaria-hh9vo Жыл бұрын
As propune pentru un clip viitor sa abordezi din același punct de vedere problematica operelor pentru bac și cum ar putea fi îmbunătățite eseurile sa evidențieze misiginismul, rasismul, etc, din creațiile literare
@anaudrea3889
@anaudrea3889 Жыл бұрын
Doooamneee...in nici o ora de la publicare câte comentarii.Dintre cele mai contrastante.Abia aștept in replica de la Zaiafet un alt video sau...ceva interviu cu vreun expert pe tema aceasta!🙏
Originea Basmelor
40:15
Zaiafet
Рет қаралды 312 М.
Edvard Munch „Țipătul” - Ce spun Tablourile
34:18
Zaiafet
Рет қаралды 34 М.
How I prepare to meet the brothers Mbappé.. 🙈 @KylianMbappe
00:17
Celine Dept
Рет қаралды 50 МЛН
어른의 힘으로만 할 수 있는 버블티 마시는법
00:15
진영민yeongmin
Рет қаралды 6 МЛН
Top 10 BASME VECHI UITATE (partea I)
14:03
Zaiafet
Рет қаралды 616 М.
Cinema-ul din tine
45:07
Cătălin Moise
Рет қаралды 136 М.
Spitalul Infernal, reportaj realizat de echipa România, te iubesc!
42:13
ROMANIA, TE IUBESC!
Рет қаралды 185 М.
Gregorian Bivolaru : arestat. Ce a fost MISA în anii 90?
1:25:12
Ce să înțelegi din picturile lui Salvador Dali
35:37
Zaiafet
Рет қаралды 72 М.
Eminescu și Einstein. Și de ce Eminescu nu a descoperit teoria relativității. Povestea unei confuzii
33:19
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 309 М.
Top 10 BASME VECHI UITATE (partea a 2-a)
13:55
Zaiafet
Рет қаралды 403 М.
Rudolf Hoess. Comandant la Auschwitz
1:15:54
Zaiafet
Рет қаралды 397 М.
Când Au Intrat Germanii În Franța (Pe SPEED)
19:35
Zaiafet
Рет қаралды 463 М.
How I prepare to meet the brothers Mbappé.. 🙈 @KylianMbappe
00:17
Celine Dept
Рет қаралды 50 МЛН