No video

♻️ ÜCRETSİZ PERMAKÜLTÜR DERSİ 33| Kompost Yapımı: Bokashi Kompostu, Kullanılan Malzemeler, Yapımı

  Рет қаралды 1,582

Academy Metanoia

Academy Metanoia

8 ай бұрын

Evde Kompost Nasıl Yapılır? En Etkili Yöntemler ve İpuçları! Üç Bölümlü Serinin Üçüncü Videosu! 🌿 #EvdeKompost #SürdürülebilirYaşam
Merhaba dostlar! Önceki videolarımızda kompost yapımını öğrendik, ancak asıl odak noktamız evde bu süreci nasıl başlatabileceğimiz. Bu videoda, evde kolay ve etkili bir şekilde kompost yapmanın inceliklerini keşfedeceksiniz.
🍂 Videoda Neler Bulacaksınız?
Bokashi kompostunun tanımı ve kökeni
Gerekli malzemelerin listesi ve kullanımı
Adım adım yapım teknikleri
Bokashi kültürü hazırlamanın püf noktaları
Bokashi kepeği / Turşu Kepeği nasıl hazırlanır
Önemli dikkat edilmesi gereken noktalar
Kompostun çevreye olan sürdürülebilir katkıları
Dünya genelinde kompost yapımını teşvik eden topluluk odaklı kuruluşlar
♻️ Sürdürülebilir Yaşam İçin Adımınızı Atın!
Bu videoda öğreneceğiniz pratik yöntemlerle, çevreye duyarlı bir yaşam için adım atın. Doğayı korumak ve toprağı beslemek adına siz de evde kompost yapımının önemli adımlarını keşfedin.
🌍 Dünya Çapında Destek Veren Kuruluşlar
Videoda bahsedilen yöntemleri daha büyük ölçekte uygulamak isteyenler için dünya genelinde kompost yapımını teşvik eden ve destekleyen bazı topluluk odaklı kuruluşları keşfedin.
#Sürdürülebilirlik #DoğaDostu #ToprağımızıKoruyalım #DünyaÇapındaKompost
Bu konuda daha fazla bilgi almak ve çevrenize katkı sağlamak için videomuzu izlemeyi unutmayın! 👀🎥

Пікірлер: 13
@ayseguliriz6112
@ayseguliriz6112 4 ай бұрын
Ağzına sağlık 🌹
@ebruozcan5919
@ebruozcan5919 4 ай бұрын
SİZİNLE YENİ KARŞILAŞTIM, MERAKLA DİNLİYORUM. GEÇEN YIL KOMPOST YAPMAYA BAŞLADIM, HEM SICAK HEM SOĞUK KOMPOST. İLK OLARAK DR. VOLKAN DÜNDAR HOCADAN DİNLEMİŞTİM, ÇALIŞMALARINIZIN DEVAMINI DİLERİM.
@whiteoldwolf6051
@whiteoldwolf6051 5 ай бұрын
👍👍👋👋
@munevverkalpc
@munevverkalpc 6 ай бұрын
Tam aradığım paylaşım harikasınız takipteyim
@ebruozcan5919
@ebruozcan5919 4 ай бұрын
İŞ HAYATI OLAN ÇALIŞAN BİR İNSAN OLMAMA RAĞMEN AKŞAMLARI EVDE YEMEK YAPTIKTAN SONRA MUTFAK ATIKLARIMI ÇÖPE ATAMIYORUM, BENİM NAZARIMDA ÇOK DEĞERLİLER, ÇOK ZAMAN BULAMASAM DA BİR KÖŞEDE TUTMAYA ÇALIŞIYORUM, ATAMIYORUM, DÖNÜŞENLERİ TOPRAKLA BULUŞTURDUM, YILIN DÖRT MEVSİMİ ÇÖP DEĞERLENDİREN BİR İNSANA DÖNÜŞTÜM, KENDİME EK İŞ YARATMIŞ OLDUM :)
@VegansAreTheHealthiest
@VegansAreTheHealthiest 8 ай бұрын
teşekkürler 🙂
@alimurataydin1986
@alimurataydin1986 7 ай бұрын
ses en sonda ama yine de duymakta zorluk çektim
@akademimetanoia
@akademimetanoia 7 ай бұрын
Tamam, uyarı için teşekkürler. Hemen ilgileneceğim 👍🏻
@seydaarslan9028
@seydaarslan9028 7 ай бұрын
merhaba. bokashi kompostunu yapıyorum ve bahçeye gömüyorum. ilk kovayı gömeli 2 ayı geçti ve hala topraklaşmadı. havalar biraz yağışlı gidiyor acaba bu yüzden mi olgunlaşmadı. birde kovaya yeni atık atarken koku turşu gibi kokuyor. burda sorun yok ama alttan çıkan suyun kokusu acaip kötü. kullandığım serumu daha fazla kullanmaya başladım pek bir değişiklik olmadı kokuda. nedeni konusunda sizin fikriniz nedir ?.
@akademimetanoia
@akademimetanoia 6 ай бұрын
İlk sorunuzla başlayayım: Bokashi kompostunun toğrağa atıldıkan sonra çürümesini engelleyen birkaç faktör var, bunlardan bahsedeyim siz yorumunuzu yapın. Maddeleyelim hatta, diğer arkadaşlara da ders materyali gibi olsun: * İlki kullanılan materyaller ve oranları. Bazı organik maddeler daha hızlı bazıları geç ayrışır. Büyük bırakılmış, parçalanmamış atıklar, odunsu ve kemiğimsi malzemeler geç ayrışır...Bir de kompost materyalinde karışımdaki malzemelerin dengeli olmaması da çürümeyi engelleyebilir. Bokashi kompostu oluştururken C/N oranında çok matematiksel davranmıyoruz ama yine de uyumlu olmalı tabi. Eğer belirli malzemelere çok yüklendiyseniz de sonuç gecikebilir * Fermentasyon Sürecinin Tamamlanmaması da önemli bir faktör. Bokashi kompostu, organik malzemelerin fermantasyonu ile oluşturulur. Bu süreç, tam olarak tamamlanmadan, kompostun toprağa ekilmesi veya gömülmesi durumunda ayrışma süreci daha uzun sürebilir. * Hızlı fermantayon için Karıştırmak da önemli: İlk katmanları ekledikten sonra, organik atıkları düzenli aralıklarla (genellikle birkaç gün) karıştırın. Bu işlem, atıkların eşit şekilde fermante olmasına ve hava kabarcıklarının çıkmasına yardımcı oluyor. * Oksijensizlik. Bokashi kompostunun ana amacı, anaerobik (oksijensiz) fermantasyon ile organik maddeleri parçalamaktır. Ancak, toprağa gömüldükten sonra, ayrışma sürecinin devam edebilmesi için yeterli oksijenin olması önemlidir. Yetersiz oksijen, ayrışma sürecini yavaşlatabilir. * Uygun nem seviyesi de önemli tabi, ortam aşırı kuru ya da aşırı nemliyse de süreç yavaşlayabilir, mikroorganizmalar düzgün çalışmaz. *Toprak sıcaklığı da faktör aşırı soğuk koşullarda ve çok sıcakta mikrobiyal faaliyetler yine sınırlanıyor. İkinci soruna gelince: Kompost tankının içinde bir şekilde patojen mikroorganizmalar üremiş. Kullandığınız materyalden kaynaklanabilir. Kompostu oluşturuken hangi malzemeleri kullandınız acaba? Süt, et vs. gibi riskli malzemeler kullandınız mı? Aslında bu riskli materyaller için bokashi daha ideal ama yine de çok dikkatli olunmazsa bu şekilde sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Tankı boşaltıp, iyice yıkayıp, deterjanlardan arındırıp tekrar kullanmakta fayda var gibi duruyor. Ama asla o kötü kokan sıvıyı uygulamayın, aman kaş yaparken göz çıkarmayalım. Toprağınıza geri dönüşü olmayan bir zarar verebilirsiniz, iyileştirmek yerine zehirlersiniz. Kolaylıklar diliyorum...
@seydaarslan9028
@seydaarslan9028 6 ай бұрын
@@akademimetanoia İlginizden dolayı teşekkür ederim. Bende izlediğim yollar konusunda birkaç şey yazmak isterim. C / N oranı aklıma gelmedi çünkü mutfak atıklarını kompost yapmaya çalışıyoruz. Atıkların üstüne attığım yaklaşık 2 avuç meşe talaşı belki karşılıyordur. Et ,süt ve kemik hiç atmıyorum çünkü beslediğimiz kedi köpekler yiyor 😄 İlk 30 lt.lik kovalarda başladım. tertemiz ve sıfır kovalar. İlk su alttan çıkmaya başladığından beri bu koku var. Serumu arttırdım. koku biraz hafiflemekle birlikte yine var. hergün attığım yaklaşık 1.5 - 2 litrelik mutfak atığına 200 - 250 cc gibi serum uyguluyorum. serumu da internetten aldım . kendim de yapım aşamasındayım. Alttan çıkan sıvıyı da sulandırarak sebzelere yeni uygulamaya başladım. Doğrusunu isterseniz bokashi yapan diğer insanların bu konuda ki tecrübelerini de merak ediyorum. Tekrar teşekkür eder iyi günler dilerim.
@sarasareplastik9261
@sarasareplastik9261 8 ай бұрын
Komposto süre ne olur.
@akademimetanoia
@akademimetanoia 8 ай бұрын
Kompost ile ilgili videolarda detaylıca bahsettim aslında, gözden kaçtı sanırım. Sizin için kısaca ifade edeyim. Kompostun süresi derste de bahsettiğim gibi seçtiğiniz kompost metotuna göre çok değişir. Soğuk kompostlarda daha uzun netice alırsınız (1 bazen 2 yıl), sıcak kompostlarda sıcaklığı, nemi ve C/N oranını iyi ayarlarsanız çok çabuk (kimi metotlarda 15- 30 gün kadar kısa sürede) netice alabilirsiniz. Evde ise bokashi kompostu ile yaklaşık 1 haftada bokashi çayı (organik gübre) 2-3 ayda da bokashi kompostu elde edebilirsiniz. Berkley ve bokashi kompostu ile ilgili videolara bir göz atmanızı tavsiye ederim.
SAKSIDA KOMPOST NASIL YAPILIR? - BASİT KOMPOST TEKNİĞİ
16:26
Doğal Düşün TV
Рет қаралды 53 М.
WORLD'S SHORTEST WOMAN
00:58
Stokes Twins
Рет қаралды 170 МЛН
IQ Level: 10000
00:10
Younes Zarou
Рет қаралды 13 МЛН
18 GÜNDE KOMPOST YAPIMI | KOMPOST FELSEFESİ | DOĞAL TARIM YÖNTEMLERİ
15:54
Bokashi Kompostu Nasıl Yapılır
15:44
Kokopelli Şehirde
Рет қаралды 62 М.
Unutkanlığa son vermek için hemen izle! Ümit Aktaş anlatıyor.
26:23
Cansu Canan Özgen
Рет қаралды 630 М.
BOKASHİ KOMPOSTU Nasıl Yapılır ? Fındık Zurufu İle Kompost Yaptık‼️#composting
10:52
Çiftçi Günlükleri / Mehmet Ali Yalçın
Рет қаралды 7 М.