#1345

  Рет қаралды 35,831

De Nieuwe Wereld TV

De Nieuwe Wereld TV

10 ай бұрын

Dick Bijl heeft geneeskunde gestudeerd, is medicijnexpert en schrijver van 'Antidepressiva en depressie'. Over dit boek gaat hij in gesprek met Marlies Dekkers.
📺 Kijk reclamevrij op petje af petjeaf.com/denieuwewereld/posts
--
BESTEL ADS NIEUWE BOEK: DE GEZAGSCRISIS
www.boomfilosofie.nl/product/...
--
Lid worden van ons Patronaat? Meld je hier aan! petjeaf.com/denieuwewereld
In deze video leggen we uit hoe jij je kunt abonneren: • Welkom bij het DNW Pat...
--
Bronnen en links bij deze uitzending:
Bestel Bijls boek hier: lemniscaat.nl/boeken/antidepr...
Het boek 'Wie is er nou eigenlijk gek?' van Ewout Kattouw: ewout-kattouw.nl/boek
Het onderzoek van Peter C. Gøtzsche en David Healy: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35786...
Een trailer van 'Dopesick': • DOPESICK Trailer (2021...
Een trailer van 'Painkiller': • Video
--
De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers en Willem de Witte.
De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Filosofische School Nederland.
Wil je ons éénmalig steunen? Dat kan hier: www.whydonate.nl/donate/denie...
Je kunt ook direct een bedrag overmaken op het volgende rekening nummer:
NL61 RABO 0357 5828 61 t.n.v. Stichting De Nieuwe Wereld
Onze website: denieuwewereld.tv/
DNW heeft ook een Substack. Meld je hier aan: denieuwewereld.substack.com/

Пікірлер: 280
@DeNieuweWereldTV
@DeNieuweWereldTV 10 ай бұрын
Welkom in de commentaarsectie bij deze uitzending.
@hennierossou9815
@hennierossou9815 8 ай бұрын
25 jaar last van de GGZ Instelling Gordiaandreef Lelystad hun hebben toentertijd een grote vergissing begaan ik had toeneetijd toestemming gegeven om mijn gedrag te bestuderen op de Open afdeling van de GGZ Instelling in Harderwijk daar toeneetijd aangekomen bleek de GGZ Instelling Harderwijk de Open afdeling overvol te zitten en toen heeft GGZ Instelling Harderwijk op eigen houtje besloten om mij zonder enig overleg pardoes op te sluiten op de gesloten afdeling van de GGZ Instelling Harderwijk en sindsdien heb ik niets meer te vertellen over mijn eigen leven ik word volgestopt tegen mijn wil in met zware 😢
@maryen65
@maryen65 10 ай бұрын
15 jaar aan de anti depressiva geweest. Ja ik moest cold turkey er van af, wat Dick Bijl vertelde over die medicijn is waar. Er was geen kleine hoeveelheid. Dat was echt 2 weken verschrikkelijk en toen ging het langzamerhand beter. En ik kwam buiten ( ik heb niet 15 jaar in huis geleefd hoor, dit was een momentopname) en de zon scheen en alles was zo mooi en ik moest huilen en huilen. Nooit geen medicijn meer geslikt, geen psychiater meer bezocht maar mezelf accepteren zoals ik ben. Met mijn depressieve periodes en de zonnige periodes. Ik kan er mee leven
@tobiastobias2419
@tobiastobias2419 7 ай бұрын
Veel van die psychiaters komen op mij een beetje over als nazi’s
@carol1789
@carol1789 3 ай бұрын
2 weken cold turkey. Heb je wel hulp gehad aan huis ? Of was dat in een opname?
@maryen65
@maryen65 3 ай бұрын
@@carol1789 telefonisch contact met de behandelaar. Ik woon alleen dus geen last van geluiden of licht als ik dat niet wilde. En ik kon rusten wanneer ik behoefte had. Tis zwaar maar te doen
@theraheemskerk9498
@theraheemskerk9498 10 ай бұрын
Ik hoorde laatst: "De Farmaceutische industrie is net zo geinteresseerd in uw gezondheid als de wapenindustrie in vrede!"
@ginyoutthebottle
@ginyoutthebottle 10 ай бұрын
Mijn ervaring na 6 jaar anti depressiva, dat ik de afbouw in psychoses terrecht kwam. Weinig steun en begrip ontvangen in die moeilijke periode. Ik heb dit aan de lijve en geest ervaren, want wilde mezelf terug vinden. Het heeft me 8 jaar gekost, met heel hard werken aan mezelf. Trauma verwerking wat zich lichamelijk had vast gezet. Het is belangrijk dat er zelfinzicht en reflectie een proces is. Spiritualiteit heeft mij geholpen, door mijn eigen wijsheid te raadplegen. Het is een drug die flinke gevolgen heeft, na lange inname. De GGZ zou zich juist door mensen met eigen levenservaringen niet zo snel in hokjes stoppen, of een zogenaamde diagnose op je plakken. Als je als mens aanneemt dat je " iets" hebt, bevestig je dit aan je lichaam. Let op wat je in je prachtig zelfgenezendclichaam stopt. Je lichaam en geest vertellen je iets. In plaats van verdoven, dieper graven. Zodat het duidelijker voor je wordt. Er zit heel wat meer in ons, dan ons wordt vertelt. Je onbewuste is sterker dan je bewust-zijn.
@martinsjardijn
@martinsjardijn 10 ай бұрын
heel goed dat jullie dit (opnieuw) onder de aandacht brengen. Het is al lang bekend uit onderzoek, bijv. Groningen universiteit, maar nog steeds niet doorgedrongen binnen de reguliere artsenij. Men volgt domweg het Pharma verdienmodel.
@thenonexistinghero
@thenonexistinghero 10 ай бұрын
Ik zei 10 jaar terug ook al dat antidepressiva verboden moesten worden. Tijdens mijn studie... hoe meer ik er over leerde, hoe meer ik me begon af te vragen waarom ze nog steeds legaal waren. Zelfs de meest positieve onderzoeken gaven aan dat ze hooguit slechts een klein beetje konden helpen terwijl de bijwerkingen en negatieve gevolgen ervan enorm waren. Helaas propaganda en verslaafden die denken dat ze werken zorgen ervoor dat deze niet alleen legaal blijven, maar veel vaker worden aanbevolen dan zou moeten... en voor veel langer gebruikt worden dan de bedoeling is. Lijkt veel te veel op Brave New World van Albert Huxley. Medicijnen bedoelt om de negatieve emoties in bedwang te houden zodat mensen zonder nadenken doorgaan met hun giftige levensstijl. Gewoon weer een paar pilletjes slikken wanneer het wat minder gaat.
@user-dz3rs3xj5b
@user-dz3rs3xj5b 10 ай бұрын
@@thenonexistinghero Wat jij zegt kan ik onderschrijven en dat geldt zeker niet alleen voor antidepressiva maar voor meer middelen die in de psychiatrie voorgeschreven worden.
@ruudkuiper9727
@ruudkuiper9727 10 ай бұрын
Ik heb zo'n 20 jaar geleden al een serie uitzendingen over dit onderwerp gevolgd op VPRO'S ARGOS. Wat is er overgebleven van de kritische houding van onze media journalisten
@handleitnow
@handleitnow 10 ай бұрын
Niets :)?
@donno750
@donno750 10 ай бұрын
Die zijn ook de loopjongens geworden van Overheden en Overheden weer de loopjongens van de Big Pharma. Artsen trouwens ook.
@jmjrademakers
@jmjrademakers 10 ай бұрын
Helemaal niets meer van over sinds de plandemie.
@FuckYourVaccine
@FuckYourVaccine 10 ай бұрын
Bedankt Dick en Marlies voor een goed gesprek
@user-dv5gm2gc3u
@user-dv5gm2gc3u 10 ай бұрын
Probleem is met medicatie dat je er bijna altijd bijwerkingen van ondervindt. Had zelf ooit een verhaal gehoord van een mevrouw die 30+ jaar anti-depressiva slikte en toen last kreeg van der nieren. Toen moest ze op der 65e alsnog afkicken.. Uiteraard heeft medicatie z'n nut, alleen bij chronisch gebruik is het altijd verstandig te kijken naar alternatieven (voeding, beweging, omgeving).
@arjanvisser6658
@arjanvisser6658 10 ай бұрын
Heel veel dank voor deze ‘geestverruimende' uitzending.
@ingridkoster407
@ingridkoster407 10 ай бұрын
Zo’n fantastisch gesprek!! Dank jullie wel!
@jasmijnwyntin6288
@jasmijnwyntin6288 10 ай бұрын
Bedankt om dit onderwerp fair te belichten.Hier in België geheel herkenbaar .Ik zat in hetzelfde straatje en nooit medicatie hiervoor willen nemen..door mijn verpleegkundige opleiding wist ik al heel wat ...na jarenlange zelfstudie, homeopathie oosterse inzichten enz verbetert ,echter ontdekt dat de wortel in mijn jeugd ligt en door een bepaalse situatie naar boven komt ... nu terug durven mijn gevoelens uiten ,zeker naar familie toe. Depressie is meestal het geval omdat we decades lang niet onze eigen waarheid geuit en geleefd hebben .Hou moed want de zon kan nog steeds voor jullie terukomen !liefs,Jasmijn
@marjanhemme3964
@marjanhemme3964 10 ай бұрын
Belangrijk hier kennis van te nemen. Dank voor dit gesprek!!🐞
@Jessica-bj8sw
@Jessica-bj8sw 10 ай бұрын
Belangrijk dat deze dingen worden belicht. Best zwaar, maar ik luister toch graag naar de integere, kundige Dick Bijl en naar Marlies die ook dit gesprek weer heel goed 'doet'. Vreemd eigenlijk, dat er zoveel geld voor onderzoek naar medicijnen is - geld dat wij uiteindelijk met elkaar ophoesten - en dat dit bijna helemaal wordt ingezet binnen verdienmodellen, zonder dat wij er iets over te zeggen hebben. Naar mijn mening zou onderzoeksgeld veel onafhankelijker moeten worden ingezet, waarbij ook natuurlijke middelen of combinaties ervan kunnen worden onderzocht. En is het niet nodig dat we een onafhankelijke keuringsdienst voor farmaceutische waren hebben, waarbij de industrie de dagelijkse kwaliteitscontrole uitvoert, maar er een onafhankelijke instantie is die steekproefsgewijs de zaak in de gaten houdt?
@tessypeskens8222
@tessypeskens8222 10 ай бұрын
Heb 30 jaar antidepressiva geslikt als laatste Fenlafaxine heb er heel lang over gedaan om af te bouwen zonder iemands hulp nu ben ik nog meer trots op mezelf dat me dat gelukt is en ik voel me veel beter dan ooit .
@jokebijl7386
@jokebijl7386 9 ай бұрын
super goed en bemoedigend om te horen..
@carol1789
@carol1789 3 ай бұрын
Wat knap !! Respect hoor 🙏🏻. Mij lukt t nog steeds niet. Zit nu 27 jaar eraan. Nu op 9 mg. Maar nog steeds last van ontrekkingsverschijnselen. Ben bang dat ik terug moet naar 12,5 en dan maar tot mijn dood 😢
@user-dz3rs3xj5b
@user-dz3rs3xj5b 10 ай бұрын
Bestuurders van farmaceutische bedrijven hebben een draaideur naar besturen van registratie autoriteiten. Ze wisselen van baan van controleur naar producent en vice versa.
@biodivers5294
@biodivers5294 10 ай бұрын
Aan gezondheid verdienen we niks. Follow the Money…
@JohnnyMerkelbeek
@JohnnyMerkelbeek 10 ай бұрын
Ik en een vriendin van mij kregen bij de huisarts anti depressiva voorgeschreven. Terwijl we allebei niet depressief waren maar gewoon een beetje vastliepen in het leven en daar hulp bij zochten. We hebben beide de medicijnen geweigerd (ik was geschokt dat ik ze kreeg voorgeschreven) en het gaat nu weer goed met ons. Ik wilde ze o a niet omdat mijn zus ze al heel lang gebruikt (omdat ze toen ze ongeveer 20 jaar oud was liefdesverdriet had..) en er niet meer vanaf komt.
@giedirietveld7425
@giedirietveld7425 10 ай бұрын
Psychotherapie: zeker aangewezen boven pillen, maar dan niet alleen 'praten'. Ook andere vormen zoals ademwerk en lichaamsgericht werken kunnen enorm helpen. Tweede 'maar': beschikbare middelen vanuit de verzekeringen: het is TE duur ten opzichte van pillen slikken. Ik sluit zelf niet uit dat het placebo effect van pillen slikken wel werkzaam is. 😄
@annebos4634
@annebos4634 10 ай бұрын
Mijn ervaring met anti-depressiva is dat ze wel degelijk werken, maar in het begin. Er komt een punt waarop ze je uitputten en je steeds meer nodig hebt tot je aan de maximale dosering zit en ze niet meer werken, maar je ook niet meer kunt stoppen omdat je dan pas echt diep valt. Zelf viel ik ooit voor het "valse dilemma" van twee mogelijke realiteiten waarin deze dr. Bijl bllijkbaar ook denkt: of je onderdrukt je depressie met een medicijn, of je bent een aansteller die maar in moet zien dat iedereen het nu eenmaal wel eens moeilijk heeft. Maar sommige mensen hebben wel degelijk dieper, vaker, en ernstiger last van depressie en anderen niet of nauwelijks. Ik vond mezelf geen aansteller, maar nam mijn klachten serieus, dus: anti-depressiva. Inmiddels al 23 jaar clean. Ja, moeilijke periodes horen bij het leven, maar dat wil niet zeggen dat er geen serieuze psychische problemen bestaan. Er zijn alleen wel relatief veilige manieren om eraan te werken, die geestelijke groei bevorderen in plaats van stopzetten (zoals bij ad). Zoals de voorbeelden die jij hier noemt.
@phothooms
@phothooms 10 ай бұрын
Alleen door het onderwerp kan ik al niet wachten tot ik de aflevering ga bekijken
@mybackyardbiology
@mybackyardbiology 10 ай бұрын
Volgens mij zijn die pilletjes ontworpen om er aan vast te blijven zitten zodat de ontwerper er aan blijft verdienen totdat diegene dood is gegaan.
@user-dz3rs3xj5b
@user-dz3rs3xj5b 10 ай бұрын
Als een echte hard drugs dealer
@jonaswhale6451
@jonaswhale6451 10 ай бұрын
Bingo
@jonaswhale6451
@jonaswhale6451 10 ай бұрын
Precies !
@Music_Never_Stops
@Music_Never_Stops 10 ай бұрын
Niet alleen dat. Sommige medicijnen wekken bijvoorbeeld suikerziekte op. Seroquel bijvoorbeeld, waar de maker trouwens wat zaken door verloren en afgekocht heeft. Maar medicijnen daarvoor worden natuurlijk óók door hetzelfde bedrijf op de markt gebracht, evenals middelen tegen allerlei andere bijwerkingen van andere medicijnen. Die bijwerkingen schijnen dus ook een verdienmodel te zijn. En misschien de bijwerkingen van de middelen tegen bijwerkingen ook nog wel.
@mybackyardbiology
@mybackyardbiology 10 ай бұрын
@@Music_Never_Stops ja precies dit ja! Iemand die bijv. last heeft van psychoses krijgt daar medicijnen voor (mijn bovenbuurman heeft dat) maar werd door die medicijnen wel weer veel te dik, en krijgt dáár ook weer medicijnen voor. T wordt zo een oneindige cirkel als je een beetje pech hebt
@UNDERGROUNDHITRADIO
@UNDERGROUNDHITRADIO 10 ай бұрын
verse nederwiet, zelf geteeld zonder bestrijdingsmiddelen.
@user-dz3rs3xj5b
@user-dz3rs3xj5b 10 ай бұрын
👍
@hantuinder
@hantuinder 10 ай бұрын
Zelf medicatie kan werken, wel op tyd stoppen 🤓
@norafleur1758
@norafleur1758 10 ай бұрын
Ja dat is een casus, maar wanneer de bijwerkingen ernstiger zijn dan de depressieve klachten, dan moet het antidepressivum worden afgebouwd. Nogmaals een goede begeleiding is een eerste vereiste en daar ontbreekt het vaak aan.
@b25671
@b25671 10 ай бұрын
Bedankt voor de aflevering. Wel oppassen met het minimaliseren van een depressie. Het hoort bij het leven... akkoord... maar het kan veel langer duren dan goed voor je is... of voor je omgeving. Praten helpt.
@connectedonline1060
@connectedonline1060 10 ай бұрын
Ziekmakende overheid
@leudal29
@leudal29 10 ай бұрын
Top gesprek met dank aan Dick en Marlies Gr Rob :)
@gerardvandervelden361
@gerardvandervelden361 10 ай бұрын
Heel hartelijk dank voor deze boeiende uitzending. Graag wil ik pleiten voor een vervolguitzending, omdat er nog veel meer over te zeggen is. Er zijn namelijk zeer veel mensen met een zware depressie die totaal geen aanknopingspunt hebben waar dit vandaan komt. Deze mensen leven in een hel. De antidepressiva geeft voor deze mensen soms uitkomst, zeker als de depressie maandenlang duurt. Wetende echter dat serotinine slechts voor 5% in de hersenen voorkomt en voor 95% in de darmen, moet daar naar mijn mening de oplossing worden gezocht. Wij leven helaas in een symptoom bestrijdende geneeskunde die voor dit soort problemen geen oplossing biedt. Daar deze op medicijn gebaseerde geneeskunde sinds het begin van de vorige eeuw wordt toegepast, zitten we tevens met het probleem dat heel veel mensen ook niets anders meer willen dan een pil. Helaas hebben de anti-depressieva zoveel bijwerkingen dat de patient vaak niet meer weet waar die aan lijdt. Daarnaast is het afbouwen volgens de bijsluiter gewoon misdadig te noemen waardoor je voor de rest van je leven aan deze medicijnen vastzit. De juiste afbouw via tapering strips via de Regenboog apotheek is voor de meeste mensen trouwens ook niet te betalen. We weten ook dat dementie na langdurig gebruik één van de bijwerkingen kan zijn. Laat dat nu ook hand over hand toenemen de laatste jaren. Niet zo vreemd omdat het aantal gebruikers de anderhalf miljoen benadert. Door het probleem van het afbouwen komen er per saldo veel meer mensen bij dan dat er vanaf komen. We moeten ons ook gaan afvragen of we het nog wel geneeskunde mogen noemen zoals het ooit bedoeld was.
@user-dz3rs3xj5b
@user-dz3rs3xj5b 10 ай бұрын
Ze studeren tegenwoordig medicijnen.
@petramaas8574
@petramaas8574 10 ай бұрын
Ik ben zelf ook op eigen gelegenheid afgekickt van antidepressiva en dat verhaal van die grote dosis als probleem is echt onzin. Je kunt tabletten doormidden breken, de helften verder halveren met een mes, enzovoort . Mocht dat niet lukken omdat het middel bijvoorbeeld in capsules komt, dan kun je als eerste stap overgaan op pillen.
@Annbosman
@Annbosman 10 ай бұрын
Helemaal waar wat je schrijft. Het is ook geen geneeskunde, het is geld verdienen.. Serotonine is ook niet de enige factor bij depressies, dopamine is dat even zo goed en even zo vaak, zéker bij vrouwen, en dan werkt de antidepressiva dus niet. Ik zie het keer op keer bij de vrouwen die ik mag begeleiden bij het afbouwen vd medicatie. Er zijn zoveel andere manieren dan medicatie, dat mag heel veel meer aandacht krijgen wat mij betreft!
@pietjepuck8135
@pietjepuck8135 10 ай бұрын
Koop
@paolojoosten6353
@paolojoosten6353 10 ай бұрын
@@Annbosman Vroeger nam ik 200 mg Sertraline in , 2 keer 100 per dag. Ik klaagde over het feit dat ik mijn gedachten niet in handelen kon omzetten. Chronisch lui , tegen de kleinste handeling opzien en uitstellen tot het belachelijke soms. Ik neem nu 100 mg Sertraline voor het slapengaan en 300 mg Wellbutrin in de morgen/middag. Dat laatste hielp een tijdje een beetje. Ik neem al circa 25 jaar anti-depressiva.
@marctheunissen2131
@marctheunissen2131 10 ай бұрын
Is Marlies nou weer zo mooi of vind ik haar gewoon mooi. Even een compliment voor marlies natuurlijk.
@Music_Never_Stops
@Music_Never_Stops 10 ай бұрын
Het punt is dat "levensreddend" vaak helemaal niet te bewijzen valt. Als ik van iemand een hamer krijg, die ik mee moet nemen in de auto, omdat die ervoor zou zorgen dat die auto beter af zou remmen en hij remt iedere keer goed omdat de remmen gewoon goed werken: was het meenemen van die onnozele hamer dan levensreddend, of waren de remmen die ik al had dat?
@susanshelit
@susanshelit 10 ай бұрын
Zo, dit was een geweldige aflevering wat mij betreft, want: Mijn interesse. Ik ben iets van twintig jaar in meer of mindere mate depressief geweest. Dat heet: Klinisch depressief. Soms 'slechts' verdrietig maar vaker nog suïcidaal. Op een gegeven moment had ik een meerjarenplan want ik wilde mijn kinderen het niet aandoen om zelfmoord te plegen terwijl ze nog jong waren en ze misschien schuld gevoelens zouden krijgen. "Was ik maar niet brutaal geweest." "Had ik maar niet gezegd dat ik haar haat." Enzovoorts. Ik heb bij meerdere psychologen, psychiaters gelopen en sommigen daarvan wilde mij aan de pillen maar ik was daar altijd erg bang voor. Ook vanwege de mogelijke verslaving (ben aan roken verslaafd en dat is wel genoeg!). Inmiddels ben ik vollédig van mijn depressie af en dat kwam door één gebeurtenis: Ik zag prof Peterson bij De Wereld draait door. Hij kreeg de opmerking dat hij wel erg negatief was met zijn opmerking 'Life is hard ' en vervolgens ging hij los met te vertellen waaróm het leven moeilijk is.... Tranen met tuiten heb ik gehuild luisterend naar die man terwijl hij opsomde waaróm het leven moeilijk is. Vele voorbeelden had ik zelf meegemaakt en gewoon éindelijk eens iemand horen toegeven dat míjn leven (en met mij velen anderen) echt vreselijk zwaar kan zijn en dat het niet voor iedereen een feestje is (maar je hangt zelf de slingers op....) maakte zoveel los in mij! Eindelijk eens iemand die het snápte! Die niet met plattitudes, eufemismes of ronduit denigrerende opmerkingen kwam waarbij de uiteindelijke conclusie toch altijd moest zijn: Het is jóuw schuld! Nee, oprecht begrip voor zware, schijnbaar onoverkomelijke, mentale problemen. Als er mensen zijn die dit lezen en zich voelen zoals ik me voelde, dan wil ik je dit meegeven: Ja, het leven is ongelooflijk hard. Je doet je best maar op een of andere manier is er altijd wel iets wat je naar beneden trapt en er schijnt geen einde te komen aan het lijden waardoor de dood de beste uitweg lijkt. Ik zal je niet veroordelen als je die keuze uiteindelijk maakt ❤ Tenminste één persoon snapt hoe jij je voelt😢 Maar misschien kan je mijn mantra overnemen: Life sucks and then you die. Iedereen lijdt in min of mindere mate. Er zijn echter heel veel(!!!) Mensen die dat niet toe willen geven waardoor jij je misschien nog nuttelozer voelt. Wordt een heel epistel dus ik ga afsluiten met mijn laatste advies: Vind je boosheid en geef die een stem. Al is het maar enkel als je alleen bent ❤❤❤ Het lucht zoveel op om toe te geven dat je stiekem niet verdrietig bent maar ongelooflijk focking boos over al de shit die je aangedaan is...
@adrievink3037
@adrievink3037 10 ай бұрын
Wat goed omschreven, en vooral de zin ‘het leven is hard.
@user26912
@user26912 10 ай бұрын
Die uitspraak van Peterson doet mij denken aan de Boeddha. Ook hij bekijkt het geluk vanuit de kant van het ongeluk. Als we weten wat ongelukkig maakt, en daar doorheen gaan, dan pas kunnen we geluk ervaren. De eerste nobele waarheid van de Boeddha is dan ook: er is lijden. Je wordt ouder, je wordt ziek, je moet ooit sterven, dingen die je niet wil gebeuren wel, dingen die je wel wil gebeuren niet. De tweede waarheid: de oorzaak van het lijden is verlangen (de wens dat het anders is). Derde nobele waarheid: er is een weg uit het lijden die leidt tot uitblazen (nirvana). Vierde nobele waarheid: die weg is het achtvoudige pad. Dit achtvoudige pad bestaat uit wijsheid (inzicht in vier nobele waarheden en juiste houding daar tegenover), uit concentratie (richten op het hier en nu met mindfulness) en uit moraliteit (niet liegen, niet stelen, niet moorden, heilzaam werk). Ik dacht ik deel het even, misschien heb je er wat aan. Succes :) ❤
@susanshelit
@susanshelit 10 ай бұрын
@@user26912 Mooi, mooi, mooie reactie. Dank je 🙏 Als kind zijnde voelde ik me al aangetrokken to Bhoedisme. Van alles gebeurt daarna waardoor ik het uit oog verloor maar nog steeds voel ik me tot die stroming het meest aangetrokken. Dat en de Veda's.
@lucievantongeren4776
@lucievantongeren4776 10 ай бұрын
Goed weergegeven... Susan en meerdere personen. Bij mij was het een grote levens zoektocht, v.a. mijn 21 ste tot mijn 71 ste( nu) en leer steeds bij. Helaas met paroxetine, fysieke verslaving. Tot nul afbouwen GAAT NIET, jaaren getracht. Mij heeft holistische gezondheid met vele soorten supplementen veel goeds gedaan.Zelf allemaal( kunnen) bekostigen. Cursussen o.a. SHY Holland. Een zwaar, heel zwaar leven, maar ben nu een tevreden mens Gelukkig.
@MsSonja123456
@MsSonja123456 10 ай бұрын
Hier te leven in een technocratische krankzinnige commerciële wereld, indeed a Truman Show, is onvoorstelbaar zwaar. Hoe intelligenter de mens hoe zwaarder dit leven is!! De meeste mensen zijn helaas te krankzinnig om dit te beseffen.
@dickievtvdk
@dickievtvdk 10 ай бұрын
Een vraag voor Dick Bijl: ontvangen medicatie voorschrijvende artsen in NL commissie van de pharmaceutische industrie ? Ik woon sinds 1987 in Azië (tot 2007 in Hongkong, sindsdien in Indonesia) en hier is het standaard praktijk, dat een voorschrijvende arts 25 tot 50 % commissie ontvangt van het bedrijf wiens rommel hij zijn patiënten voorschrijft. Persoonlijke ervaring: ik moest een steenpuist onder de bal van mijn voet laten verwijderen in een particulier ziekenhuis in Jakarta. De corruptie daar is zodanig verfijnd, dat de kassier waar ik mijn rekening ging betalen de dermatoloog wilde bellen omdat zij was 'vergeten' mij medicijnen voor te schrijven (de vijf middelen die ze me wilde aansmeren had ik geweigerd). Gaat dat in NL/Europa op vergelijkbare manier ? Ik ben me ervan bewust, hoe Europeanen nog steeds neerbuigend over corruptie in ontwikkelingslanden praten, maar ben van mening, dat de corruptie in Europa inmiddels vele malen erger is dan hier. Al is het alleen maar, omdat corruptie in 'het Westen' altijd om veel meer geld gaat.
@pieterhilvering
@pieterhilvering 5 ай бұрын
nee ze ontvangen geen commissie hier
@goalgetterdejong3464
@goalgetterdejong3464 10 ай бұрын
Wanneer ik Dick Bijl observeer krijg ik het idee dat hij niet alles kan of wil zeggen .. 🤔
@Hautemoeltoe
@Hautemoeltoe 10 ай бұрын
Wie dit interview bevalt, raad ik een boek aan. Trudy Dehue schreef De depressie-epidemie over de plicht het lot in eigen hand te nemen. KB beschrijving - Kritische analyse van depressie als psychische aandoening en maatschappelijk fenomeen, met speciale aandacht voor de rol van de farmaceutische industrie en het onderzoek naar medicijnen tegen depressie.
@bernadette7453
@bernadette7453 10 ай бұрын
Allemaal zakkenvullers zijn het echt als je vraagt voor medicinale wiet wat echt help dan zegt de huisarts weet ik niet 😅 nee waarom zeg ze dat omdat die farmacie geen medicynen meer verkoopt dan allemaal geld kwestie walgelijk terwyl dat het beste werkt bij mensen met pijn enz moeten ze vry geven klaar
@teun5076
@teun5076 10 ай бұрын
Gelukkig had ik geen depressie maar leed 4 jaar aan chronische stress. Citalopram heeft mij er wel degelijk weer bovenop geholpen.
@tdevry
@tdevry 10 ай бұрын
Afkomen van u stress was geen optie?
@teun5076
@teun5076 10 ай бұрын
@@tdevry chronische stress is moeilijk te bestrijden als je niet weet wat je moet doen.
@rosangelapaiva6324
@rosangelapaiva6324 10 ай бұрын
Gelukkig maar kort fluoxetine geslikt. Depressie moet je uiteindelijk zelf oplossen eventueeel met hulp van therapie of psycholoog!
@ranasen242
@ranasen242 10 ай бұрын
Top Marlies!
@Flying_Dutchman66
@Flying_Dutchman66 10 ай бұрын
Dank je wel Marlies en Dick voor deze heldere en informatieve podcast.
@norafleur1758
@norafleur1758 10 ай бұрын
Dank je Petra voor je persoonlijke reactie en als antwoord op de vragen; ik ben een psycholoog, geen HA of psychiater, dus ik mag geen pillen voorschrijven, maar wel advieze geven en nee geen verdienmodel medicatie of aanbeveling van een boek. Van de 100 clienten zullen er hooguit 5 uiteindelijk een medicatieadvies krijgen. als aanvulling op de Cognitieve gedragstherapie . Zonder medicamenten is er een succespercentage van 85 % , dwz een substantiele afname van de klachten voor zowel angststoornissen, stemmingsstoornissen(depressie) en burnoutklachten.
@petrahendrikx7482
@petrahendrikx7482 10 ай бұрын
Je zou Jurgen Spelbos eens kunnen uitnodigen, stressologie.
@dedamevanstand2960
@dedamevanstand2960 10 ай бұрын
A cured patiënt is a customer lost 😮
@tinevanslooten1200
@tinevanslooten1200 10 ай бұрын
De geschiedenis van de psychiatrie is niet zo braaf, denk dan altijd aan lobotomie, hoe lang zijn ze daar mee doorgegaan?
@MsErik69
@MsErik69 10 ай бұрын
Inderdaat het was vroeger lichamelijke en geestelijk mishandeling , nu word je vergiftigt met pillen.
@jonaswhale6451
@jonaswhale6451 10 ай бұрын
Amnesia , is een levend bewijs dat het gepeupel geen Pietje Bell Goghme heeft
@paolojoosten6353
@paolojoosten6353 10 ай бұрын
Klopt.
@TheDaanmulder
@TheDaanmulder 8 ай бұрын
Interessant
@ingmarbeldman
@ingmarbeldman 10 ай бұрын
mooi! gedeeld:-)
@jasmien328
@jasmien328 10 ай бұрын
Spot on !
@LMAO9751
@LMAO9751 10 ай бұрын
Goed gesprek en dankjewel voor de kijk suggesties!
@ralphjansen9211
@ralphjansen9211 10 ай бұрын
DICKY!!!!!! Gaan we voor zitten, heerlijk droog feitelijk benoemen.
@devos3354
@devos3354 10 ай бұрын
Waarom heet het geneesmiddelen als het niet geneest.
@user-dz3rs3xj5b
@user-dz3rs3xj5b 10 ай бұрын
Daarom heet het in de psychiatrie ook medicatie
@radja7589
@radja7589 10 ай бұрын
Inderdaad geneesmiddelen bestaan niet. Medicijnen genezen niet, ze onderdrukken slechts de symptomen.
@petramaas8574
@petramaas8574 10 ай бұрын
Ik noem het dan ook nooit geneesmiddelen, ik noem het farmaceutische middelen. Er zijn maar heel weinig die genezen, anti-biotica eventueel.
@paolojoosten6353
@paolojoosten6353 10 ай бұрын
Vac/ins vallen ook niet onder geneesmiddelen. Daarom zijn de onderzoekseisen minder streng. Er mag ook iets op de ingredientenmix gelegd worden zonder dat dit in de bijsluiter moet. Bewaarmiddelen zoals Formaldehyde of kwikafgeleiden. Van alles dat het FDA goedkeurdt , wordt 40 procent vroeg of laat terug uit de rekken genomen.
@blender1188
@blender1188 10 ай бұрын
Bij mij hebben die medicijnen juist heel goed geholpen. Wel als ondersteuning en niet als wondermiddel. Waarschijnlijk hebben ze mijn leven gered.
@eduardgeenen9349
@eduardgeenen9349 10 ай бұрын
Aan de zijlijn: beste Marlies je bent al mooi van jezelf zeker hoe je geweldige gesprekken voert vol openhartigheid en integer, maar te veel makeup heb jij echt niet nodig. Overigens weer een mooi gesprek met Dick Bijl. Geweldig!
@user-dz3rs3xj5b
@user-dz3rs3xj5b 10 ай бұрын
"te veel makeup heb jij echt niet nodig" Ik vind van niet.
@mayaberk3270
@mayaberk3270 10 ай бұрын
Marlies mag dat helemaal zelf weten🎉
@AJ-ks4lv
@AJ-ks4lv 10 ай бұрын
Aja, sommige schaapjes blaten even, hoort er maar weer bij.
@user-dz3rs3xj5b
@user-dz3rs3xj5b 10 ай бұрын
@@mayaberk3270 Dat vind ik dus ook
@jasmien328
@jasmien328 10 ай бұрын
Tjeetje hou op met oordelen over iemands uiterlijk.... dat is jouw beperkte domme mening
@timonwoudenberg1569
@timonwoudenberg1569 10 ай бұрын
Als je verdienmodel zieke mensen is wat wil je dan met gezonde. Precies
@lidysellink2221
@lidysellink2221 10 ай бұрын
Die krijgen jaarlijks drie prikken ,alles voor de volks gezondheid.!Gezonde mensen mogen niet achter gesteld worden.!
@thenonexistinghero
@thenonexistinghero 10 ай бұрын
Dat is het ook natuurlijk. Iemand die echt ziek is kost geld. Maar iemand die gezond is en denkt dat hij ziek is, is winstgevend voor zowel bijdrage in maatschappij en voor de medische industrie. Echter is dat niet winstgevend voor de persoon zelf. Niet financieel en niet mentaal.
@katjavHeesch
@katjavHeesch 10 ай бұрын
Als het verdienmodel al die problemen zijn die je hier hebt en hier ziet waarom zouden ze dan überhaupt moeite doen/nemen om ze op te lossen.
@jmjrademakers
@jmjrademakers 10 ай бұрын
Helder👍
@katjavHeesch
@katjavHeesch 10 ай бұрын
Gezonde mensen willen ze niet. Ze willen dat je hier gek wordt, door draait en volledig de weg kwijt bent of van compleet het pad geraakt daar verdienen zij hun geld mee. Vandaar dat ze bewust problemen blijven veroorzaken en creëren en dat alles om dat geld is te doen. Die lui zijn wel zo geobsedeerd geraakt en geprojecteerd dat ze hier velen mee besmet en mee geïnfecteerd mee hebben waardoor geld onder die verdorvenheid behoort te vallen. Zelf wat hun beroep en werk daarin hebben verstaan hun vak niet eens meer. Het interesseert de meesten ook geen ene moer meer zolang ze die baan maar behouden en het geld waar het nu letterlijk alles om draait maar blijft binnen stromen. Waarom zouden ze de gewone burgers nog helpen waarvan het leven toch niet veel meer toedoet zolang het ze zelf maar goed afgaat. Je ziet het al in dat rechtssysteem waarin ze een veroordeelde steeds meer op ontoerekeningsvatbaar worden bestempeld en daar nog een TBS aan wordt gekoppeld. Is het daarom dat waarom wij als gewone burgers alles op mogen hoesten om dat te bekostigen net als wat ze hier allemaal maar binnen laten in dit kleine landje!
@eleonorabalduk9087
@eleonorabalduk9087 10 ай бұрын
Ik kwam in 1993 bij een psychologe die mij alleen maar wilde behandelen als ik via de psychiater waaronder zij viel antidepressiva zou nemen. Toen ik weigerde, nam zij mij niet in behandeling! Heb wel mijn weg gevonden, maar ook toen dus al de weg van dwang etc.
@annemie5064
@annemie5064 10 ай бұрын
Erg goed dat jullie dit onderwerp opnemen, maar misschien moet er toch een onderscheid gemaakt worden tussen ernstig zieke psychiatrische patiënten die buiten de instelling geen leven zouden hebben als deze middelen niet bestonden. Ikzelf ben heel mijn leven zwaar depressief geweest met ernstige paniekstoornis. Zonder angstremmers kan ik echt niet leven. Ik heb echter opmerkelijke verbetering gevoeld, en dit klinkt heel onnozel want zo simpel, door elke dag vit D 2000 microgram te gaan innemen. In heel mijn leven heeft nooit iemand gezegd dat ik dit nodig had, geen enkele dokter, geen enkele psychiater. En dat vind ik een gore schande. Zoveel jaren ben ik daardoor verloren. Dus concreet ben ik me sinds mijn 45ste beter gaan voelen door vit D + trazodone + alprazolam. Zonder die vit D werkte geen van allen. Dus de depressie en melancholie is weg, maar de angsten nog niet. Maar die komen ook voort uit een ernstig traumatisch verleden, waarvan ik niet zeker ben dat ik er ooit nog vanaf kom. Hiervoor volg ik behandeling bij een psycholoog. Ik doe nu een oproep naar psychiatrische instellingen om mensen aub vit D te geven, maar ze lachen me vierkant uit, niet letterlijk maar op de gekende therapeutische manier: "we begrijpen hoe je tot deze conclusie gekomen bent, maar blah blah blah..."
@advrijburg
@advrijburg 10 ай бұрын
Gelukkig zie ik dagelijks wel de mooie en goede effecten van anti psychotica, anti depressieve , ECT en stemmingsstabilisators zoals lithium.
@cd4676
@cd4676 10 ай бұрын
De mens interseert ze niet het gaat alleen maar om het geldvirus ❤❤❤
@user-dz3rs3xj5b
@user-dz3rs3xj5b 10 ай бұрын
"het gaat alleen maar om het geldvirus" Dat is zeer kenmerkend voor een bepaald type mensen, die zich voornamelijk ophouden in kringen van big banking, big pharma, big tech en de voornaamste mediaconglomeraten.
@s.v.555
@s.v.555 10 ай бұрын
Boeddha: 'Leven is lijden."
@paolojoosten6353
@paolojoosten6353 10 ай бұрын
Dat is zo. Maar ik wil de keuze hebben. Ik lijdt niet meer door die pillen.. .
@s.v.555
@s.v.555 10 ай бұрын
@@paolojoosten6353 Mee eens. De meeste ziekten gaan vanzelf over door onze eigen geneeskracht. Voltaire zei reeds ca 1750: "Het geheim van de medici is de patient afleiden terwijl de natuur geneest".
@luukdeboer1974
@luukdeboer1974 10 ай бұрын
Voordat ik de uitzending ga bekijken zal ik vast vermelden dat antidepressiva bij mij niets hebben opgelost maar wel ongelofelijk veel leed en blijvende (fysieke en emotionele) schade hebben veroorzaakt. Denk aan: afbouwen bijna niet te doen, en zeker niet volgens de bijsluiter. Gedurende langere tijd(jaren) niet normaal kunnen functioneren vanwege moeite met afbouwen. Afvlakking van emoties (permanent), PSSD permanent? (post ssri sexual syndrome) en nog een hele waslijst van ellende.
@thenonexistinghero
@thenonexistinghero 10 ай бұрын
Zelfs als je stopt, de hersenstructuur is al blijvend veranderd vanaf het eerste gebruik (was een paar jaar terug onderzocht) en de chemische balans van bepaalde stoffen in je lichaam is ook voor de rest van je leven ook geruïneerd. Je kunt voor een groot deel herstellen, maar niet helemaal.
@user-dz3rs3xj5b
@user-dz3rs3xj5b 10 ай бұрын
Dat van dat afbouwen klopt en als je terug valt en het daarna weer probeert dan wordt het steeds moeilijke om er vanaf te komen.
@febee5285
@febee5285 10 ай бұрын
@@user-dz3rs3xj5b Doe nu voor de derde keer een poging, echt verschrikkelijk. Gebruik het al zo’n 35 jaar, bijna alle soorten gehad. Volgens mijn toenmalige huisarts geen enkel probleem.
@user-dz3rs3xj5b
@user-dz3rs3xj5b 10 ай бұрын
@@febee5285 Ik weet hoe het werkt ik werk al jarenlang met mensen die verslavingsproblemen hebben en deze klachten lijken op afkickverschijnselen van heroine verslaving waar ook zeer moeilijk vanaf te komen is.
@thenonexistinghero
@thenonexistinghero 10 ай бұрын
@@user-dz3rs3xj5b Moeilijker vanwege een trauma hoogstwaarschijnlijk. Je hebt al eens gefaald, misschien zelfs al vaker... en dus zie je jezelf als een loser die dat niet kan. De mensen die een verslaving achter zich kunnen laten zijn diegenen die gewoon stoppen en niet omkijken. Ze wissen de mogelijkheid om het ooit nog eens een keer te doen gewoon uit hun brein. Haast alle anderen vallen weer terug of leven constant op de grens om weer terug te vallen want in hun hoofd is het altijd een optie waarop ze kunnen terugvallen wanneer het minder gaat.
@amsterdamned6209
@amsterdamned6209 10 ай бұрын
Verse vette vis en eieren!!
@goalgetterdejong3464
@goalgetterdejong3464 10 ай бұрын
Aangevuld met broccoli en walnootjes 😁
@amsterdamned6209
@amsterdamned6209 10 ай бұрын
@@goalgetterdejong3464 Absoluut, noten ook!
@petramaas8574
@petramaas8574 10 ай бұрын
Eieren zijn uiterst gezond, een paar per dag is geen enkel probleem, maar kijk een beetje uit met die vette vis. Daar kan kwik inzitten, waarvan je teveel kunt binnenkrijgen als je het elke dag eet.
@amsterdamned6209
@amsterdamned6209 10 ай бұрын
@@petramaas8574 Ja inderdaad, ik eet het 1 a 2 keer per week, haring of wilde zalm en smoothies met koriander om te ontgiften.
@AwareMom
@AwareMom 10 ай бұрын
Dank je wel Dick, pillen zijn zeker niet de oplossing ze maken je verslaaft of erger …….
@jonaswhale6451
@jonaswhale6451 10 ай бұрын
Symptoon bestrijding , geen pil maakt iemand beter !
@taniavlaar8982
@taniavlaar8982 10 ай бұрын
Ik heb vroeger seroxat genomen en afgebouwd met een siroop van seroxat voorgeschreven door een psychiater. Dus het kan wel.
@ellisdewal
@ellisdewal 10 ай бұрын
Dopesick doet ook aan gatekeeping. Oa ondersteunt een van de very good maincharacters indringend het 911- en terroristen verhaal.
@SusKa22
@SusKa22 10 ай бұрын
Vieze bende is t. T helpt niet en je krijgt nog veel meer problemen. Sommige denken je ook nog te dwingen. Te erg voor woorden met alle gevolgen van dien.😢😢😢
@renegroot8208
@renegroot8208 10 ай бұрын
Heel vreemd dat en zoveel stoffen fluoride zit. Ik heb het dik wel 40 keer horen zeggen. Inmiddels is bekend dat dit veel lichaamseigen moleculen veranderd. Om die reden wil ik ook geen fluoridebehandeling van mijn tandarts.
@pieterhilvering
@pieterhilvering 5 ай бұрын
en er zijn echt heel weinig psychiaters die zeggen dat depressie gelijkstaat aan een tekort aan serotonine, het is een beetje kort door de bocht allemaal hier.
@playmatee1
@playmatee1 10 ай бұрын
welkom in de vleugel van wijzen ( in een hierarchy vorm ) hier is uw plattegrond
@alexandervandenberg3614
@alexandervandenberg3614 10 ай бұрын
Waarom lukt het mij niet om Marlies Dekkers serieus te nemen als interviewer,
@jmjrademakers
@jmjrademakers 10 ай бұрын
Ze stelt anders goede vragen.
@erikmooij7333
@erikmooij7333 10 ай бұрын
Antidepressiva werken wel, alleen niet op de manier zoals mensen denken. Antidepressiva voorkomt stemmingsschommelingen/ of negativiteit qua gedachten. Een therapeut moet het probleem zoeken en de patient moet daar zelf aan werken.... standaard.
@pazmastert46
@pazmastert46 10 ай бұрын
Big Dick Bijl in da house! 😁👍🏻
@a.m.crooze7041
@a.m.crooze7041 10 ай бұрын
Tegenwoordig heeft iedereen depressie en psychische problemen, je krijgt meteen medicijnen, zelfs antie depressie medicijnen. Raar dat een arts niet verder kijkt, er kan wel een lichamelijk oorzaak zijn, die troep kan je meteen slikken.😢
@AssieChi69
@AssieChi69 10 ай бұрын
Hoefde alleen al de titel maar te lezen: Duuuuùh!? Dit ìs al zoveel jaren aan de gang! En het stopt alleen, als wij ons niet meer conformeren!!
@pieterhilvering
@pieterhilvering 5 ай бұрын
Dick heeft niet te maken met wanhopige, suïcidale patiënten die niet toegankelijk zijn voor psychotherapie, en heeft makkelijk praten.Medicatie bij ernstige depressies bij manische depressiviteit en psychoses is werkzaam. Het gaat erom dat mensen te snel worden behandeld met medicatie, vooral in de eerste lijn, voor milde depressieve klachten.
@addydefeijter273
@addydefeijter273 10 ай бұрын
Mijn dochter heeft zelf een einde aan haar leven gemaakt. Medicijnen hebben daarbij zeker een rol gespeeld. Anti psychotica net invalliderende bijwerkingen, die meerdere artsen niet wilden of konden zien.
@Iliketurtlezz
@Iliketurtlezz 5 ай бұрын
Mijn condoleance. AP is verschrikkelijk spul.
@gosienadeleeuw3879
@gosienadeleeuw3879 5 ай бұрын
Mijn dochter dus ook, ze gebruikte ook paraxotine, ze heeft een man en kind van 1 jaar achtergelaten, zelf heb ik heel veel soorten gebruikt, niets hielp/helpt, nu elke 2 weken ect en 20 mg nortriptyline per dag.
@addydefeijter273
@addydefeijter273 5 ай бұрын
@@gosienadeleeuw3879 Zo verdrietig allemaal. Hoe kan het dat de hulpverleners er niet van doordrongen worden dat het anders moet. De psychiatrie heeft de laatste 20 jaar geen vooruitgang geboekt. Hoe komt dat? Als er dan doden vallen ligt het aan de cliënt (of de omgeving). Onze zaak ligt bij de tuchtrechter. Benieuwd of daar wat uitkomt.......
@gerardbraun8269
@gerardbraun8269 10 ай бұрын
Djiezus Marlies ! Appearance shift...
@papaspeleo
@papaspeleo 10 ай бұрын
Nog steeds maken ze ‘nujoil’
@tobiastobias2419
@tobiastobias2419 7 ай бұрын
Mijn probleem met die dsm. Stel ze vragen : ben je vaak boos ? In die test. Hoe wazig is dat wel niet ? Wat is vaak ? Drie keer per maand ? Wanneer geld het als boos ? Zo’n hele test is quasi wetenschappelijk. Je kan net zo goed tarot kaarten lezen
@mariannerossel9417
@mariannerossel9417 10 ай бұрын
Dit geldt n.m.m. voor heel veel medicijnen
@norafleur1758
@norafleur1758 10 ай бұрын
Wat een eenzijdig beeld over de werking van antidepressiva. Ik heb jarenlang in de psychiatrie gewerkt als psycholoog/psychotherapeut en natuurlijk begin je met een bewezen effectieve psychologische behandeling en bij lichte en matig ernstige depressie is dit merendeels voldoende om depressieve klachten te verminderen. Inderdaad verbeteren mensen ook spontaan. Bij ernstige depressies begin je ook met psychotherapie en wanneer dit onvoldoende werkzaam is kun je ,zeker bij suicidalteit, als volgende stap een antidepressiva inzetten. Ik heb heel wat mensen na ongeveer 1 maand zien opknappen en dan niet een beetje, maar volledig. Er is een categorie mensen met een ernstige depressie met suicidaliteit die niet naar verloop van tijd verbetert en waarbij een antidepressivum levensreddend kan zijn. Er wordt tegenwoordig te veelvuldig een antidepressivum voorgeschreven zonder adequate begeleiding bij de opbouw van medicatie.Met name in het begin van de inname van een antidepressivum kunnen de klachten verergeren, dus ook suicidalteit.Ik erger me aan de oppervlakkigheid van dit gesprek met in het voorbijgaan aan de enorme lijdensdruk die mensen met een ernstige depressie kunnen ervaren. Enorm gestoord aan de lacherigheid van de interviewer. Hallo mensen,het is een enorm akelige aandoening en niet voor niets maken mensen een eind aan hun leven. Bij kinderen weet ik het niet, maar van een psychiater verwacht ik toch een genuanceerder verhaal. volwassenen.
@IngenieurJordy
@IngenieurJordy 10 ай бұрын
U bent pillenverkoper?
@tobiaskluver
@tobiaskluver 10 ай бұрын
💯 Dank voor je reactie. Heb de aflevering ook zo ervaren 🙏
@yvonne75theresia
@yvonne75theresia 10 ай бұрын
Waarschijnlijk is jouw manier van werken ook wel eenzijdig geweest. Ga op onderzoek uit en zoek op waarom mensen depressief raken! Weet je nog de elektrische stoten die gegeven werden, daar kwam ook een ander inzicht op. Dus......
@user-dz3rs3xj5b
@user-dz3rs3xj5b 10 ай бұрын
"Wat een eenzijdig beeld over de werking van antidepressiva" Dat kan wel kloppen maar het onderwerp was dan ook de negatieve kanten van antidepressiva te bespreken en die zijn er wel degelijk als je alleen maar naar de reacties kijkt. Je beschrijft als professional zelf een in mijn ogen correcte wijze van omgang met zo iemand en dat is volgens mij heel goed maar als je de reacties leest dan zie je dat niet altijd en overal zo gewerkt wordt met patiënten. Eigenlijk gaat het om "informed consent" wat betekent dat je als arts de patiënt duidelijk en goed moet voorlichten over de werking van de medicatie. Je stelt zelf vast dat er tegenwoordig te veelvuldig antidepressiva voorgeschreven worden zonder adequate begeleiding en dat klopt volgens mij ook. Verder denk ik dat de lacherigheid niet te maken heeft met het miskennen van de ernst van het onderwerp maar dat het puur persoonlijk is en niets met disrespect van doen heeft, de interviewer kennende. Ik denk ook dat zij in het gesprek erkennen dat het ernstige vormen en uitingen kan hebben maar ze hadden het niet slechts over de ernstige gevallen.
@user-jn6xh9mu1v
@user-jn6xh9mu1v 10 ай бұрын
Ich muss schnell auf deutsch antworten: ja!!!, sehr sehr einseitige Weise über AD zu sprechen, nach 30 Jahren Arbeit in einer psychiatrischen Institutsambulanz als Psychiaterin kann ich gar nicht zählen, wievielen Menschen wir damit wahrscheinlich das Leben gerettet haben, oft macht man mit AD einen schwer depressiven Menschen erst therapiefähig, er wäre gar nicht in der Lage, in der tiefen Depression eine Psychtoherapie zu machen. Und übrigens macht auf lange Sicht die PT bezüglich der Neurotransmitter dasselbe wie die AD, nur etwas langsamer, der Vorteil der PT ist dafür, dass sie nachhaltiger ist, also die Kombination ist der Goldstandard... Man man man, ich bin doch enttäuscht
@romanpechaczek8540
@romanpechaczek8540 10 ай бұрын
Waar gaan we al deze psychologen vandaan toveren? Weghalen uit de ggz?
@karinleeuwenhoek960
@karinleeuwenhoek960 10 ай бұрын
Slik het al 19 jaar. Als ik heel langzaam met kruimels afbouw kom ik niet verder dan een halve. Dan kom ik niet meer in slaap😢
@thenonexistinghero
@thenonexistinghero 10 ай бұрын
Dat is altijd zo met een afkickperiode. Als je het een paar maandjes volhoudt om geheel te stoppen is de kans groot dat je ze nooit meer wilt gebruiken. Ik raad aan om niet af te bouwen, maar gewoon in 1 keer de stap te maken. Dat werkt het beste als het gaat om stoppen met slechte gewoontes en verslavingen. Afbouwen kan helpen, maar vaak werkt het voor geen meter want er zitten ook nadelen aan vast.
@ellisdewal
@ellisdewal 10 ай бұрын
​​​​​​@@thenonexistingheroHo! Dat klopt niet! Met professionele hulp, bv via Jim van Os. Helft van helft van helft enz.Tapering strips.
@margreetdoodeman1441
@margreetdoodeman1441 10 ай бұрын
​@@thenonexistingherohoe haal je het in je hoofd een dergelijk advies te geven? Wat is jouw BIGregistratie? Je bent gevaarlijk bezig. Heb je de uitzending wel beluisterd? Het betreft hier geen sigaretten oid.
@margreetdoodeman1441
@margreetdoodeman1441 10 ай бұрын
Karin, Dick geeft een mogelijkheid aan hoe te stoppen. Echter alleen DSW schijnt het te vergoeden. Heb eerder vernomen dat veel verzekeraars moeilijk doen. DSW is niet verkeerd, ze vergoeden alleen weinig of geen alternatieve geneeswijzen. Maar wel bijv de tandarts, tot op zekere hoogte. Zijn niet echt duur. Je zou een overstap kunnen overwegen. Het probleem is dat iedereen anders reageert met afbouwen, het zou een hele tijd kunnen duren voordat je het effect merkt. Ik wens je veel succes.
@Jannette-mw7fg
@Jannette-mw7fg 10 ай бұрын
@@thenonexistinghero Dat kan heel gevaarlijk zijn {in een keer stoppen}, zeker bij antidepressiva maar het verschilt erg per middel...
@jandeman6081
@jandeman6081 10 ай бұрын
drink water
@timonwoudenberg1569
@timonwoudenberg1569 10 ай бұрын
Liefst net iets Keltische zeezout
@Batman1414
@Batman1414 10 ай бұрын
Alleen wat een verschrikkelijke omgeving 😂😂😊
@makingapoint
@makingapoint 10 ай бұрын
Dat je met alleen vlees eten van depressie af kunt komen is al bewijs genoeg.
@opperbouwmeester
@opperbouwmeester 10 ай бұрын
Dick is toch geen lid van de Scientologykerk mag ik hopen, gezien zijn argwaan?
@basvlot
@basvlot 10 ай бұрын
Temperaturen zijn niet heet🤣😭
@user-dz3rs3xj5b
@user-dz3rs3xj5b 10 ай бұрын
Ze kunnen ook behoorlijk koud zijn
@basvlot
@basvlot 10 ай бұрын
@@user-dz3rs3xj5b temperaturen zijn hoog of laag. Het IS heet of koud.
@user-dz3rs3xj5b
@user-dz3rs3xj5b 10 ай бұрын
@@basvlot Dat klopt
Psychoanalyse, trauma en het lichaam | #1665 met Nelleke Nicolai
1:00:03
De Nieuwe Wereld
Рет қаралды 6 М.
IQ Level: 10000
00:10
Younes Zarou
Рет қаралды 12 МЛН
Doing This Instead Of Studying.. 😳
00:12
Jojo Sim
Рет қаралды 23 МЛН
Can A Seed Grow In Your Nose? 🤔
00:33
Zack D. Films
Рет қаралды 30 МЛН
Stoppen met antidepressiva: is dat een goed idee?
1:47:54
De Balie
Рет қаралды 11 М.
Wow, Dit Is Puur Duivels - Willem Middelkoop en Jur van Groenigen
1:04:56
Lotgenoten Podcast
Рет қаралды 104 М.
#1102: Het verdriet van Nederland | Gesprek met Wierd Duk & Ewald Engelen
50:09
Was de coronapolitiek een incident? | #1664 met Stan Baggen
1:04:12
De Nieuwe Wereld
Рет қаралды 9 М.
#1032: Tirade tegen een rentesamenleving | Een gesprek met Anthony Migchels
52:22