No video

DOMATES NEDEN ÇATLAR I NEDEN KIZARMAZ

  Рет қаралды 17,224

Doğal Düşün TV

Doğal Düşün TV

3 жыл бұрын

Domates , bahçemizde yetiştirdiğimiz en popüler sebzelerdendir. Sebeplerden biri, büyümelerinin nispeten kolay olmasıdır ancak bu, umursamadan büyüdükleri anlamına gelmez, çünkü domates sorunlara karşı hemen tepki verir ve hiç töleransı yoktur.
Domateste iki tür çatlak vardır ancak bu videoda hastalık nedeniyle oluşacak çatlaklardan söz etmiyoruz, genelde sulama hatasıyla oluşan çatlaklar ana konumuz.
Meyvelerin kenarlarındaki dikey yarılmalar, radyal çatlama olarak bilinir ve en ciddidir. Bu bölünme modeli genellikle sıcak ve nemli havalarda meydana gelir. Domates meyvelerinin tepesinde dairesel bir düzende meydana gelen, sap ucunu çevresindeki çatlama, konsantrik çatlama olarak bilinir. Bu durum genelde domatesi bozmaz.
Çatlama yeşil haldeyken olursa yüksek ihtimal olgunlaşma dönemine kadar bozulur. Kırmızıyken olursa, kurtarma ihtimali yüksek... Ekşi bir koku oluşturan veya sızmaya başlayan herhangi bir meyveyi yemeyin.
Yeşil domateslerde her iki tipte de çatlama meydana geldiğinde, meyveler bitki üzerinde bırakılırsa tamamen olgunlaşmadan önce çürümeye yatkındır.
Bazen, ilkbaharda sıcaklık dalgalanmaları, yeni büyüyen domates fidelerinde sorunlara neden olabilir. Bu nedenle bitkilerinizi organik malçla malçlamak çok önemlidir. Bu malç ayrıca nemi koruyacak ve hatta hastalığın yayılmasını önleyecektir.
Kuru bir havanın ardından çok yağmur yağarsa, domates bitkilerinizde yarılmış domatesler bulabilirsiniz. Çatlamış domates sorunu, su eksikliğinden kaynaklanır. Uzun süre su bulamayan domatesiniz çok su verdiğinizde domatesler hızlı bir şekilde bol miktarda su aldıklarından suyla doluyorlar ve kabuğu aşırı doldurulmuş bir su balonu gibi patlıyor.
Domates Çatlaması Nasıl Önlenir
Çatlamış domates sorunu, estetik bir sorundan daha fazlasıdır. Bu çatlaklardan bakteri ve mantarın meyveye girebileceğini ve bunların çürümesine neden olabileceğini veya zararlı haşerelere kolay erişim sağladığını göreceksiniz. Domates çatlamasını minimumda tutmak için domates bitkilerinizi düzenli olarak eşit şekilde suladığınızdan emin olun. Çatlamış domates sorununu çözmek bu kadar kolay.
Bakımlarının en önemli kısımlarından biri, domates bitkilerinin ne kadar suya ihtiyacı olduğunu bilmektir.
Domates Bitkilerini Sulamak İçin İpuçları
Yavaş sulayın, derin sulayın
Domatesleri sulamanın bir numaralı kuralı, yavaş ve derin sulamadır. Domates bitkilerini sulamak için asla acele etmeyin. Domates bitkilerinize yavaşça su vermek için en ideal yöntem damlama sulama sistemidir.
Düzenli su
Domates bitkilerini ne sıklıkla sulamalısınız? Bu zor bir soru ve pratik bir cevabı yok. Ne kadar sıcak olduğuna ve bitkinin aktif olarak büyüyüp büyümediğine bağlıdır. Yaz mevsiminde iki veya üç günde bir su sağlamak iyi bir kuraldır. Hava soğuduktan ve meyveler oluşmaya başladıktan sonra, sulamayı haftada bir olacak şekilde azaltın. Yaprağa değil toprağa su verin
Domatesleri sularken, hastalıklara ve zararlıların bitkilere saldırmasına neden olabileceğinden normalde yukarıdan değil doğrudan toprağa su vermenizi öneririm. Domates bitkilerinin yukarıdan sulanması da erken buharlaşmayı teşvik eder ve gereksiz yere su israfına neden olur.
Malç
Malç kullanmak, bitkilerin ihtiyaç duyduğu yerlerde suyu tutmaya yardımcı olur. Buharlaşmayı yavaşlatmak için malç kullanın.
Domates Bitkilerinin Ne Kadar Suya İhtiyacı Var?
Bunun için belirlenmiş bir miktar yoktur. Bir domates bitkisinin herhangi bir zamanda ne kadar suya ihtiyacı olduğunu etkileyebilecek düzinelerce faktör vardır. Bu faktörler arasında bitkinin yaşı, bitkinin boyutu, toprak türü, mevcut sıcaklıklar ve nem, meyve durumu ve meyve miktarı ile haftalık yağış sayılabilir. Saydığımız tüm faktörlerden dolayı kabaca verilecek tavsiyeler domates bitkiniz için çok fazla veya çok az olabilir.
Çok daha fazla içerik için
/ yenianadoluhaber.tarim...
Bizi bu hesaplardan takip edebilirsiniz
Facebook = / dogaldusuntv
Twitter = @dogal_dusun

Пікірлер: 67
@aytengocer4565
@aytengocer4565 3 жыл бұрын
Bilgiler için teşekkür ederim
3 жыл бұрын
Rica ederim
@mustafam541
@mustafam541 3 жыл бұрын
Teşekkürler bilgilerinizden faydalnıyoruz.
3 жыл бұрын
İlginiz için teşekkür ederim
@ressammekanik5116
@ressammekanik5116 2 жыл бұрын
DİLİNE RUHUNA SAĞLIK HOCAM
@filizeker587
@filizeker587 3 жыл бұрын
Emeğinize dilinize sağlık teşekkür ederim
3 жыл бұрын
Rica ederim
@jalemert4201
@jalemert4201 3 жыл бұрын
bilgiler için teşekkür ederim Hocam👍👍👍
3 жыл бұрын
Rica ederim
@ozgurkavrak
@ozgurkavrak 3 жыл бұрын
Paylaşım için teşekkürler hocam
3 жыл бұрын
Rica ederim, ilginiz için biz teşekkür ederiz
@isabaydar6246
@isabaydar6246 2 жыл бұрын
Değerli hocam ellerinizden öpüyorum. Yıllardır domates yetiştiriyorum. Birçok sorunla birlikte en fazla çatlama geç kızarma gibi sorunlarla karşılaştım. Diktiğim domatesler çeşit olarak köy tipi dilimli çeşitler olduğu için çatlama daha da fazla oluyordu. Videoda verdiğiniz bilgileri yıllardır tecrübe ederek öğrenmiştim. Düzensiz sulama yaptığım dönemlerde çatlamaların arttığını, yetersiz yaprak nedeni ile güneşe maruz kalan meyvelerde renklenme sorunu olduğunu, budama ile meyve kızarmasının alakasız olduğunu hatta yaprak altında direk güneşe maruz kalmayan meyvelerin daha kaliteli olduğunu gördüm. Daha iki gün önce dalgınlıkla fazla sulama yaptım. Aynı günün akşamına bazı meyvelerde dikine çatlama oluştuğunu ve domatesin sularının aktığını gördüm. Verdiğiniz bilgiler kulağa küpe olacak müthiş bilgiler size çok çok teşekkür ediyorum. Şu an örtü altı olarak mart 15'te dikmiş olduğum domatesleri hasat etmekteyim. Sulamayı daha önceki yıllarda iki günde bir yaparken şu an günlük sulama yapıyorum. Doğru mu yapıyorum emin değilim , fikrinizi almak isterim. Balıkesirde bu işi yapıyorum , havalar şu an sıcak ve nem düşük. Geçen yıllara göre çatlama sorunu daha az , kızarma sanırım günlük sulama yapmam nedeniyle daha önceki yıllara göre biraz yavaş ama meyve kalitesi iyi. Bu yararlı video için size tekrar tekrar teşekkür ediyorum.
2 жыл бұрын
Estağfurullah, asıl biz üreten insanların ellerinden öperiz. Sulamayla ilgili tavsiye vermek zor. Her yerin kendine göre farklı pozisyonları var. Süreç içinde doğruyu kendiniz bulabilirsiniz. kalsiyumu yeteri kadar verebildikten sonra, ihtiyacı varsa domatese günlük su verilebilir.
@ibrahimbayraktar8205
@ibrahimbayraktar8205 2 жыл бұрын
Bir çok gurupta domates su istemez diye bilgi paylaşanlar, budaya budaya fidelerde yaprak bırakmayanlar ve onları savunanlar bu yazdıklarınızı okumasalar bari.
@aytengocer4565
@aytengocer4565 3 жыл бұрын
Arada başıma gelirdi ama sulama hatasından olduğunu bilmiyordum
3 жыл бұрын
Sulama hatası yapılmazsa sorun olmaz
@canakcomlektv6868
@canakcomlektv6868 3 жыл бұрын
güzel bilgiler emeginize saglık
3 жыл бұрын
Teşekkür ederim
@kemalgurel9332
@kemalgurel9332 3 жыл бұрын
Teşekkür ederim hocam
3 жыл бұрын
Asıl biz destekleriniz için teşekkür ederiz
@recepsenoglu4862
@recepsenoglu4862 3 жыл бұрын
👍👍👍
@kemalgurel9332
@kemalgurel9332 3 жыл бұрын
Emeklerinize sağlık
3 жыл бұрын
Rica ederim
@user-ys3hc3no4n
@user-ys3hc3no4n 3 жыл бұрын
çok kıskanç olduğundan çatlar hiç utanması olmadığından kızarmaz :)
@makbuleerdogan1452
@makbuleerdogan1452 Ай бұрын
Menemen yapmak için domates sert güneşte bekleyelim mi?
@nazikguler8282
@nazikguler8282 3 жыл бұрын
Verdiğiniz bilgiler çok mıymetli, teşekkür ederiz. Ben yeşil malçlama nasıl yapalım diye sormak istiyorum, efelek yapraklarını yeşilken diplerine koysak olur mu. Kesip mi koyalım, kalınlık nekadar olsun. Oka kalkmış marul yapraklarımız da var, onları da kullanalım mı.
3 жыл бұрын
Yeşil malç dediğim, kardeş bitkiler sisteminde anlatmaya çalıştığım gibi faydalı başka bitkilerin sebzelerin yanına dikerek, toprağa gölge sağlamalarıdır. Efelek yaprakları veya diğer otları da kurutup malç olarak kullanabilirsiniz. Malçın toprağı örtmesi yeter çok kalın olmasına gerek yok
@ayselmert7070
@ayselmert7070 3 жыл бұрын
Domatesimde odunlaşma oluyor ama daha çok kçük domateslerde yaşıyorum
3 жыл бұрын
Küçük dediğiniz salçalık domateslerde daha çok başımıza gelir
@emrahyigit9521
@emrahyigit9521 3 жыл бұрын
Soğuk suyla sulandığı için de yapabilir mi?
3 жыл бұрын
Soğuk suyla hiç bir sebze sulanmaz ama bu çatlama soğuk sudan dolayı olmaz
@selenozsoy466
@selenozsoy466 2 жыл бұрын
Stresli domates ben de yetiştirme stresi yaptı🤭🤭🤭
2 жыл бұрын
Stresten uzak durun o zaman
@tubabozbey8456
@tubabozbey8456 3 жыл бұрын
Hocam benimde çıkmış çok büyükler ne zaman kızarır
@songulotluoglu7598
@songulotluoglu7598 3 жыл бұрын
TEŞEKÜR EDERİZ HOCAM BEN 2 GÜNDE Bİ SULUYORUM ZEBZELERİ HOCAM KOLAY GELSİN
3 жыл бұрын
Size de kolay gelsin
@mustafaaytekin2378
@mustafaaytekin2378 11 ай бұрын
2 gün çok fazla 4 günde bir sulama ideal
@ayselugurcan9021
@ayselugurcan9021 Жыл бұрын
merhaba,peki bütün domates fideleri etrafına fasulye diksek ve sırıklasak,direk güneşi kesmemize faydası olur mu?
@kerimsoyaslan2879
@kerimsoyaslan2879 3 жыл бұрын
Tam zamanı domatesleri diktik sulama hatası yapmayalım
3 жыл бұрын
Hayırlı olsun bol bereketli sezon dilerim
@nazikguler8282
@nazikguler8282 3 жыл бұрын
3 gün önce domates fidelerimizi diktik, gölgelemek ve malç görevi görecek yanına ne ekelim veya dikelim, ne tavsiye edersiniz. Maydanoz, ıspanak veya çabuk hızlı büyüyen ne olabilir. Yalova da denize yakın biraz tepe bir yerde yaşıyoruz. Tavsiyeleriniz için teşekkür ederiz.
3 жыл бұрын
Bazı çiçekleri veya aromatik otları daha önce fidelemek gerekirdi, bazılarının da tohumlarını domatesi dikerken toprağa ekebilirdik. Yıllık çiçekler genelde daha hızlı gelişir, şu an yoğun sıcaklar yok, temmuz veya ağustos sıcaklarına kadar bu çiçekler istediğimiz ortamı sağlar. Maydonoz ve ıspanak gölgede daha iyi olur. Sistemi kurarken, gölge oluşan alanları belirleyip mesela domates boylandığı zaman gölge yapacak, bu gölgeden yararlanarak marul, fesleğen gibi gölgede çok daha gelişecek sebzeleri bu alan konuşlandırabiliriz.
@nazikguler8282
@nazikguler8282 3 жыл бұрын
@ Çok teşekkür ederim, kolay gelsin
3 жыл бұрын
@@nazikguler8282 Rica ederim size de kolay gelsin
@ijlalyegen6000
@ijlalyegen6000 2 жыл бұрын
🙏🙏🙏🙏🙏
2 жыл бұрын
Teşekkür ederim
@fle107
@fle107 Жыл бұрын
Domateste kalsiyum eksikliğine dip çürüklüğüne karşı çiçekteyken ve fındıklık büyuklüğüne kadar gelince yapraktan ( yani bu dönemlerde yapılır) 1 litre klorsuz su içine 1 ufak çay bardağı dolusu yağlı süt koyup tüm domates yapraklara meyvelere püskürtmek 4 gün boyunca her gün güneş battıktan sonra püskürtün çok faydasını göreceksiniz en doğal çözüm bu
@orxanorxan202
@orxanorxan202 2 жыл бұрын
salam hoca domates fidesini 30. 35 derece sicaglikda tarlaya eksen bir sorun olmaz?
2 жыл бұрын
Salam... Fide sertleştirilmişse, güneş yanığı veya nakil şokuna dayanacak gibiyse sorun olmaz ama sürekli kontrol edin, sulamayı iyi yapmaya çalışın, mümkünse gölgeleme yapın.
@orxanorxan202
@orxanorxan202 2 жыл бұрын
@ 35 .40 derece sicaklarda domates fidesininin boyumesinde meyve vermesinde bir sorun olmaz hocam?
2 жыл бұрын
@@orxanorxan202 40 derecelerde sorun olur, döllenme olmaz, kızarma gecikir, bitki kendini savunmaya alır. Bu durumlarda gölgeleme yapmak gerekir.
@orxanorxan202
@orxanorxan202 2 жыл бұрын
@ Tesekkurler hocam ALLAH sizden razi olsun ve uzun omur versin
2 жыл бұрын
@@orxanorxan202 Rica ederim. Allah sizden de razı olsun
@BabaKerimov-vj2rn
@BabaKerimov-vj2rn 2 ай бұрын
Domatesde yapraq bùkùlmesi nedeni
@meryemguler9521
@meryemguler9521 3 жыл бұрын
Seradaki budama videoları izlemekle doğru bilgi alamamışız şimdi anladım
3 жыл бұрын
Sera işi başka doğal üretim işi bambaşka uygulamalar gerektiriyor. Birisinde yapılması gereken diğerinde hatalı uygulama oluyor. Aslında kafa karışıklıkları da genelde bundan ortaya çıkıyor.
@aliseven8512
@aliseven8512 2 жыл бұрын
serada direk gunesde degil ondan buduyorlar galiba
@kemalgurel9332
@kemalgurel9332 3 жыл бұрын
Hakkınızı helal edin
3 жыл бұрын
Benden yana helal olsun asıl siz hakkınızı helal edin, desteleriniz için teşekkür ederim
@meryemguler9521
@meryemguler9521 3 жыл бұрын
Geçen sene ekim ayından sonra çatlamaya başladı sıcaklık değişiminden zannettim
3 жыл бұрын
Sezon sonuna doğru toprakta bazı elementler, bitkinin türüne bağlı olarak eksilmeye başlıyor. Her koparttığınız meyve topraktan bir şey kopartıyor. Toprak yerine koyamazsa siz koymak zorundasınız.
Пройди игру и получи 5 чупа-чупсов (2024)
00:49
Екатерина Ковалева
Рет қаралды 1,4 МЛН
OMG what happened??😳 filaretiki family✨ #social
01:00
Filaretiki
Рет қаралды 10 МЛН
The Giant sleep in the town 👹🛏️🏡
00:24
Construction Site
Рет қаралды 16 МЛН
How to Fry Green Tomatoes ? What to Do to Make the Tomato Blush ?
8:09
Aydın Bulgurcuoğlu
Рет қаралды 12 М.
DOMATESTE KARARMA KALSİYUM EKSİKLİĞİ BURUN ÇÜRÜKLÜĞÜ HASTALIĞI
12:49
Ekolojik Kent Bahçesi
Рет қаралды 111 М.
Domatesin Altı Neden Çürür🍅Domates Çürüdüyse Asla Bunu Yapmayın Toprağı Zehirlersiniz
4:40
Ziraat mühendisi & Tarım Danışmanı
Рет қаралды 37 М.
KALSİYUM EKSİKLİĞİ VE TEDAVİSİ (LİNKTEKİ VİDEOLARI İZLEYİNİZ)
21:51
ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ-BİTKİ KORUMA
Рет қаралды 119 М.
Domates Yaprak Budaması
5:10
Gelecek Tarımda
Рет қаралды 19 М.
Domates Verimi Nasıl Artırılır
4:14
HAYALLERİMİ YAŞIYORUM
Рет қаралды 25 М.
Пройди игру и получи 5 чупа-чупсов (2024)
00:49
Екатерина Ковалева
Рет қаралды 1,4 МЛН