Ekmeklerini Taştan Çıkaran Kadınlar. Yozgat'ın Aydıncık İlçesi'nde Taşlar Takıya Dönüşüyor

  Рет қаралды 652

Kuyum Haber

Kuyum Haber

2 жыл бұрын

Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde bulunan yarı değerli taşlar kadınlar tarafından işlenerek, takılara, süs eşyalarına dönüştürülmeye devam ederken, yeni kursiyerlerde meslek edinmek üzere atölyedeki yerlerini alıyor. Büyük emek vererek Aydıncık'taki kadınları kooperatif çatısı altında toplamayı başaran Halk Eğitimi Merkezi Usta Öğreticisi Sayın Nimet Türker çabası her kesimden taktir görüyor. Sayın Türker'in çalışmaları diğer ilçelere de örnek oluyor.
''YÖREMİZDE ÇIKAN TAŞLARI İŞLİYORUZ''
Aydıncık Kadın Girişimi İşletme ve Üretim Kooperatifi Başkanı
Biz aslında yöremizde çıkan taşları işliyoruz. O taşlardan size ametist, akik, kalsedon, jasper, opal, yeşim taşı bir çok taş bulunmaktadır. En fazla ametist, kalsedon ve akik çıkmaktadır. Biz yöremizde çıkan taşların ekmeğini taştan çıkaran kadınlarla işlemeye devam ediyoruz. Yıllardır bunun tanıtımı için mücadelesini veriyoruz. Gerekli fuarlara katılıyoruz, festivallere katılıyoruz. Buradaki kadınlar öncelikle Halk Eğitiminde açılan kurslara gelerek, öncelikle taş kesimin eğitimini alıyor. Eğitimini aldıktan sonra kadın girişimi kooperatifinde de çalışmaya başlıyor.
''ÇALIŞMALARIMIZ TAŞ KESİMİ İLE SINIRLI DEĞİL''
Aydıncık Kadın Girişimi İşletme ve Üretim Kooperatifi Başkanı
Öncelikle biz dernekle başladık. Ametist ve yarı değerli taşları işleme ve tanıtma derneği kurduk. O sayede bunun eğitimini aldık. Bir çok kadından oluşan bir dernekti. Dernekle tanıtım faaliyetlerini yürüttük belirli süre. Onun akabinde ise kadın girişimi kooperatifi kurmaya karar verdik. Kooperatifle daha iyi tanıtım yapacağımızı düşündük. Daha bize katkı sağlayacağını düşünerek kooperatifi kurmaya karar verdim. Yöremizin o dönemdeki kaymakam ve belediye başkanın destekleri ile Kadın Girişimi Kooperatifinin hem kurucu hem de yönetim kurulu başkanı olarak kooperatifimizi kurduk. Kooperatifimizde taşlarımızı yine işlemeye devam ettik. Bunun yanı sıra sadece taşla kalmadık. Yöremizde ne çıkıyor? Kuşburnu topladık onlardan marmelatlar yaptık, erişteler kestik, yöremizdeki domateslerden salçalar yaptık. Kuru elma ve doğal sabun üretimini de ekledik. Bunları ekledikten sonra yöremizde bir kültür evimiz vardı. Tarihi bir bina. Burada taşlarımızın ve ürettiğimiz gıdaların satış merkezini oluşturduktan sonra kooperatifimizde yine gözleme, kete, katmer yapımına başladık. Aydıncık şirin bir ilçe. Doğası da çok güzel. İnsanlar hafta sonu ve hafta içi tatilinde gelerek , kültür evinde doğal taşları görüp alışveriş yapıyorlar. Bu yönde de şirin ilçemiz var. Elimizden geldiğince tanıtmaya devam ediyoruz.

Пікірлер: 1
@sefercolak808
@sefercolak808 Ай бұрын
TAŞ KONUSUNDA SIKINTI VAR BİÇOK TAŞI ANLAMAK ZOR OLUYO..TAŞLARI KOLAYCA TANIMLAYACAK Bİ KURULUŞ OLMASI ASIL ÖNEMLİ OLAN
Tokat'ta Çıkarılan Dört Renkli Ağaç Opal Taşı Altından Daha Değerli
4:56
Nastya and SeanDoesMagic
00:16
Nastya
Рет қаралды 46 МЛН
200.000 TL'lik DEĞERLİ TAŞ ÇIKARMAK!
14:08
Orkun Işıtmak
Рет қаралды 2,8 МЛН
Ekmeklerini Taştan Çıkarıyorlar
1:50
İhlas Haber Ajansı
Рет қаралды 8 М.
Yağ yakan bitik motor 125 liraya nasıl kurtulur?
21:18
Otomobilin Mesut Abisi
Рет қаралды 801 М.
Doğal taş işleme.kabaşon yapimi
11:30
Dede Ali
Рет қаралды 317 М.