Ekonomik Büyüme ve Yapay Zeka | Objet a - Yalın Alpay | B06

  Рет қаралды 34,191

AVANGART

AVANGART

5 ай бұрын

#Avangart #DeepL #işbirliği #DeepLliyoruz #yapayzekaçeviri
DeepL çok hızlı ve çok doğru bir şekilde diller arası tercüme yapan hayret verici bir yapay zeka çeviri aracı. Dünyanın en doğru makine çevirisi DeepL'i ücretsiz kullanmak ya da pro sürüme kaydolmak için hemen dee.pl/yemn3 adresine tıklayın.
DeepL'i instagramdan takip etmek için: / deeplhq
Yalın Alpay, bu bölümde ekonomik büyüme ile teknoloji arasındaki ilişkinin nitelikleri ve günümüzde yapay zeka ile ekonomik genişleme arasındaki bağlantılar üzerine konuşuyor.
Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
/ @avangarttv

Пікірлер: 65
@MuratMurat-vm3tr
@MuratMurat-vm3tr 5 ай бұрын
Yalın Bey videolarını çoğunlukla başkalarıyla diyalog veya soru cevap şeklinde çekiyor. Ama karşısında kim olursa olsun Yalın Beyin derinliklerine ayak uyduramadığından konuşmasının akışı bozuluyor. Direk seyirciye hitap ettiği konuşmalarını dinlemek daha zevkli. Yalın ama yapay olmayan analizler:)
@mehmetemin3828
@mehmetemin3828 5 ай бұрын
ilker Cankligil'de mi?
@MuratMurat-vm3tr
@MuratMurat-vm3tr 5 ай бұрын
@@mehmetemin3828 Doğru söylediniz. O istisna
@suattosun
@suattosun 5 ай бұрын
Katılıyorum 👍
@berkaydurgut9177
@berkaydurgut9177 5 ай бұрын
Yalın Hocanın yorumları çok kıymetli, bence bir miktar ütopik bir yaklaşım olmuş. Gerçekleşmekte olan ise daha distopik olabilir diye düşünüyorum. Genişleyen bir ekonomik taban oluşmaktan ziyade, gelir adaletsizliğinin daha da artacağı, her biri bir devlet büyüklüğünde olan(ekonomik anlamda) teknoloji şirketlerinin karlarına pozitif etki sağlayacaktır. Diğer yandan, çalışma süresi kısalan insanın, yapay zeka ve çeşitli algoritmalarla güçlendirilmiş uygulamalar karşısında ekran süresi uzayacağı için yaratıcı yönü de zayıflayabilir diye düşünüyorum.
5 ай бұрын
Çok keyifli bir video olmuş.
@cagrcetinkaya3752
@cagrcetinkaya3752 5 ай бұрын
Yalin Bey tarafindan, David Graeber'in bullshit jobs'daki sistemin kendisini politik olarak ayakta tutmak icin ici bos isler peydah etmesi argumani hakkinda bir degerlendirme pek hos olur.
5 ай бұрын
Geleceğime ışık tuttuğunuz için çok teşekkür ederim ☺️ 🎉
@kadirkaya8697
@kadirkaya8697 5 ай бұрын
Ben uzun zamandır kullanırım deepl’yi, mükemmel makaleler okuma fırsatı buldum bu sayede. Açıkçası benim bırakın yabancı dilleri, Türkçe’m bile ilkel düzeydedir hatta yaptığım Türkçe katliamlarından dolayı bir ara ekşide başlık açmam yasaklanmıştı.
@ceydaerenkol8176
@ceydaerenkol8176 5 ай бұрын
Mekemmel makaler okuma firsati bulmus bir kisi turkcesini nasil gelistirememis merak ettim. Okuyan insanin yazisi da gelisir dogal olarak. Bir tuhaflık var bu iste.
@gokhancevher4574
@gokhancevher4574 5 ай бұрын
google otomatik cevir özelliği ile anında çeviri yapabilirsın
@dalecooper7949
@dalecooper7949 5 ай бұрын
Son kısımda anlattığınız şeyler zaten uzun zaman önce başlamış olan değişimler. “Digital nomads” kavramı ve “You will own nothing and you will be happy.” sloganı gibi.
@elTIRco
@elTIRco Ай бұрын
Çok optimist bir yorum olmuş. Ancak yapay zeka şimdiye kadarki tüm gelişmelerden daha çok tehdit içeren bir şey.
@asanhuseyin
@asanhuseyin 5 ай бұрын
Dünyanın her tarafını kullanmaya ittiği bir dünyada otomobilde azalır demişsiniz Yalın hocam. Gözünüzden kaçmıştır diye tahmin ederek yazıyorum bunu. Hem ev hem ulaşım sağlayan araçlara talep artışı ihtimali çok yüksek oluyor bu ihtimalde. Örneğin bu çağda ve zamanda bunlar karavanlar oluyor.
@deryaapaydin9991
@deryaapaydin9991 5 ай бұрын
Ne güzel bir anlatım!
@ozguragcakaya9017
@ozguragcakaya9017 5 ай бұрын
Müthiş bir video olmuş hocam. Emeğinize sağlık
@napph4444
@napph4444 5 ай бұрын
sonunu çok zarif bi şekilde ready player one a bağladınız hocam ağzınıza sağlık
@Handan221
@Handan221 2 ай бұрын
Çanlar kimin için çalıyor. Sohbetiniz için teşekkürler
@canberkcetingulcan3934
@canberkcetingulcan3934 5 ай бұрын
6:00 😂 kişi başına düşen ev, araba artmış mı bunu Z kuşağına sormak lazım, hiç bir gencin ev araba alma umudu kalmadı. Toplam kaynak ne kadar fazla olursa olsun eşit dağılmıyorsa kişi başı refah artmaz.
@gustopya
@gustopya 5 ай бұрын
Teşekkür ederim. 😊
@canjohn
@canjohn 5 ай бұрын
Yalın Bey, AI’ın geleceği hakkındaki optimist pencereden tekil bir bakış açısı olmuş. AI’ın bilimiyle meslek olarak ilgilenen biri olarak, ben sadece bu pencereden bakamıyorum. Yapay zekanın kurucu babaları kabul edilen Geoffrey Hinton’un gelecek kaygıları hakkındaki konuşmalarını da dinleyip, diğer pencereden de bir video çekebilirseniz süper olur, spektrumda fazla optimist tarafta kalmış bu :)
@suattosun
@suattosun 5 ай бұрын
Tek başınayken daha başkasın 🧿🧿🧿
@leventofluoglu306
@leventofluoglu306 5 ай бұрын
Devamı gelsin lütfen.
@MostRasbOne
@MostRasbOne 5 ай бұрын
Herkes birşey kiralayacaksa kiralanan mülkün sahibi kim olacak? Şirketler mi?
@aliburakyanar3325
@aliburakyanar3325 5 ай бұрын
Emeğinize sağlık
@katmerlimarifetli
@katmerlimarifetli 5 ай бұрын
deep elle! hocam türkce`de bu kelime ztn var.😂 soyleyin almanlara baska bi kelime bulsunlar:) ilker cankligille tekrar program yapmaniz dileklerimle. sorulmasi gereken sorulari ilker hoca cok iyi seciyordu.
@alpayozalp4045
@alpayozalp4045 5 ай бұрын
Teşekkürler!)
@HarunSerpil
@HarunSerpil 5 ай бұрын
Bu kadar karmaşık konuyu bu kadar yalın şekilde ancak YALIN ALPAY anlatabilir.
@kemalony
@kemalony 5 ай бұрын
Yalın bey öngörüler çok iyi , teşekkürler. İnsanlar birbirine hava atmayı çok seviyor, hayatlar daha fazla ekrana geçtiği süreçte insanlar birbirlerine nasıl hava atacak?
@emresipahi8392
@emresipahi8392 5 ай бұрын
Babuş harikasın aklına fikrine sağlık
@bahadrgergin6334
@bahadrgergin6334 5 ай бұрын
Hocam Google'ın GEMINI AI motorunun tanıtımını izlediniz mi bilmiyorum ama gösterdikleri gerçek ise Ai artık karmaşık sebep sonuç ilişkilerini kurabiliyor.
@selcukshawn6224
@selcukshawn6224 5 ай бұрын
Süper süper süper
@omerfarukcan7022
@omerfarukcan7022 5 ай бұрын
DeepL muazzam gerçekten
@adrianoFB
@adrianoFB 5 ай бұрын
saclar baya jolelenmis🤩
@bahargok7621
@bahargok7621 5 ай бұрын
Kübra filmi yapay zeka insan etkileşimine hicivli bir bakış açısı tavsiye ederim.
@fatmacoskun6406
@fatmacoskun6406 5 ай бұрын
Hocam, son bolumde soyledikleriniz sanatsal tuketim aliskanliklarina uyuyor ama reel dunyadaki genel tuketim aliskanliklarina pek uydugunu dusunmuyorum. Moda tuketimini goz onunde bulundurmadiginizi dusunuyorum. Ihtiyac olmadigi halde cok fazla tekstil urunu tuketimi varken ve satis teknikleri de yapay zeka ile ayni sekilde hizla gelisirken tuketimin azalacagini iddia etmeniz pek olasi gelmedi bana.
@muallasarcoban4866
@muallasarcoban4866 5 ай бұрын
👌
@abdullahbicen8713
@abdullahbicen8713 5 ай бұрын
Teknolojinin ekonomik büyüme getirdiği ve bu ekonomik büyümenin kitleler üzerinde daha fazla boş zaman yaratacağı bir gerçek ama bu boş zaman kavramı daha önce aristokrat ve burjuva kesiminde oluşmuş bişeydi. Hep rutin çalışmaya alışmış, kendini çalışmaya adayan kesim bu boş zaman karşısında ilk başta sudan çıkmış balık gibi bir reaksiyon gösterebilir. Bunu kendimden biliyorum. İnsanın insana olan ihtiyacı da varoluşsal bir gerçek. Kendini insanlardan tümüyle soyutlayan Nietzche abimizin ölümü bile yalnızlıktan oldu. Sanal dünya bu ihtiyaca karşılık veremez bence. Yapay zekanın hayatımızda yer edinecek ama hayatımızla ilgili önemli konularda danışırken karşımızda insan olsun isteyeceğiz.
@durukanus
@durukanus 5 ай бұрын
Yanliz kasiyer işsiz kalırken AI Kaiser yapana şirket yeni eleman almaya devam etti Bu yeni AI kasiyer makinasını yapan onu oraya götürüp montajını yapan para kazandı.
@sbyktmz
@sbyktmz 5 ай бұрын
Yapay zeka ve otomasyon araçlarının maliyetlerinin düşmesiyle oluşabilecek değişiklikler çerçevesinde ayrıca şu yorum da yapılabilir: Teknolojik gelişmeler, insanların ihtiyaçlarını daha yüksek maliyetle dışarıdan satın alma yerine, daha ekonomik ve verimli bir şekilde üretmelerine olanak tanıyabilir. Bu durum, yozlaşmış sistemlere olan bağımlılıklarını azaltarak, daha bağımsız ve kendine yetebilen toplulukların kurulmasını kolaylaştırabilir. Böyle bir değişim, insanları kendi geleceklerini şekillendirmeye daha çok motive edebilir ve sonuç olarak, bağımsız şehir devletlerinin sayısında artışa yol açabilir.
@wernermolders_
@wernermolders_ 5 ай бұрын
Bağımsız şehir devleti günümüzde ütopik bir tasavvurdan ötesi değil maalesef. Maddi zenginliğin belirli ve az sayıdaki yerlerde toplanması teknolojiyi de herkese faydalı olacak bir biçim almaktan uzak tutacaktır.
@sbyktmz
@sbyktmz 5 ай бұрын
@@wernermolders_insanlar kendi işimizi kendimiz yapalım, namerde muhtaç olmayalım dediğinde, elindeki teknolojiyi başkalarına limitli veren yerler teknoloji turşucusuna dönecektir...
@marlilram
@marlilram 5 ай бұрын
"Zenginleşenler daha mutlu oluyor. Ancak toplum bir bütün olarak daha fazla kazanmaya başlarsa kimse daha mutlu olmayacak. Örneğin Amerikalılar, Japonlar ve Avrupalılar son elli yılda ortalama olarak çok daha zengin hale geldiler ama daha mutlu olmadılar." "Gelirimizi başkalarınınkiyle karşılaştırmanın gerçek gelirimizin kendisinden daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Bir meslektaşımızın daha fazla zam aldığını duyduğumuz anda, gelirdeki iyileşmeden duyduğumuz memnuniyet kayboluyor. " Professor Richard Layard / London School of Economics
@stanTrX
@stanTrX 5 ай бұрын
hayat bayram olacak diyorsun yani hocam..
@nilgunay3948
@nilgunay3948 5 ай бұрын
Bu bir çıkarım mı , fitüristik bir öngörümü..
@ceydaerenkol8176
@ceydaerenkol8176 5 ай бұрын
AI ile ilgili bir fikrinize katilmiyorum Yalin bey. Yapay zeka mevcut meslekleri sonlandirirken ayni hizla ve ayni kitleye yeni olanaklar sunmuyor. Teoriden cikip gercek hayattan bir ornek vereyim. Ben Kanada da yaşıyorum. Covid oncesi burada üniversite ogrencileri marketlerde kasiyer olarak calisip okul paralarini cikarabilirken, dar gelirli emeklilerde Turkiyedeki Carsi benzeri magazalarda calisirken birden online alisveris ve marketlerde de kasiyersiz kendi odeme yaptigin kasalar cikti. Ve malesef ayni hizla bu grup insana yeni olanaklar saglanmadi. AI in en buyuk tehlikesi regulasyonlari saglanana kadar büyük bir hizla o bahsettiginiz girisimcilere buyuk kolayliklar saglarken, o girisimciler icin fiziken ve beyin gucuyle calisan insanlara resmen hayati daraltiyor. Senaryo yazarlari bile islerini kaybediyor, ki yaraticilik gerektiren islerde robotlar bisey yapamaz denirdi. Cevirmenlerin, dil bilmenin anlami kalmayacak. Bence siz tehlikenin buyuklugunu gormuyorsunuz normal siradan vatandas icin.Herkes girisimci degil Yalin bey.
@thecorvus5929
@thecorvus5929 5 ай бұрын
Fazla iyimser bakıyorsunuz.Bu teknolojiyi geliştiren insanlar bile (ki bu işlerden en çok parayı onlar kazanacak) sizin kadar iyimser değil.Nüfus artışı denen bir olgu var.Aç insanlar kıta değiştirip ,ölümü göze alarak göçüyorlar.İnsan sayısı artarken üretim yapacak(istihdam potansiyeli) insan sayısı azalıyor.Herkes girişimci olamaz.Herkes bu kafada olamayabilir.Risk alma kapasitesi farklı olabilir.Sonuçta hepimiz huzur için yaşıyoruz.Tüccarlara soralım bakalım huzurları var mı?
@aliuyar6365
@aliuyar6365 5 ай бұрын
Diple diple
@ReyziPamir
@ReyziPamir 5 ай бұрын
Sosyal kontratların da değişeceğini düşünüyorum. Çalışanlarla-şirketler, şirketler-devletler, vatandaş-devlet, insan-toplum, insan-insan(değerler, din). Ayrıca insan ömrü ciddi olarak uzadığında kimse kendini 150-200 yıla hazırlamadığı için yaşamı algılayışımız, yaşayışımız köklü bir değişimi deneyimleyecektir
@canerutku1054
@canerutku1054 5 ай бұрын
adamin yaptigi reklam bile üst düzey.
@serminalev7419
@serminalev7419 5 ай бұрын
💐
@emreonder9600
@emreonder9600 5 ай бұрын
😎👏👏👏
@ekaramese
@ekaramese 5 ай бұрын
Mülkiyet bitecek mi diyorsunuz yani sonuç olarak?
@abide8993
@abide8993 5 ай бұрын
Tüm bu gelişmeler karşısında 8 milyar insan fazla olmuyor mu ?
@kaanozkomec9588
@kaanozkomec9588 4 ай бұрын
Günümüz, insanların ihtiyaçlarının maddi açıdan en kolay karşılandığı dönem argümanı doğru değil. WW2 sonrası dönemde tüm dünyada varlık fiyatları bugünkünden çok daha ucuzdu. Bugün bir evi 3 kişi paylaşmak zorunda olan insan o dönemde tek başına 3-4 kişilik aileye bakabiliyordu. Barınma üstelik bu en temel ihtiyaç. Biraz gerçeklikten kopuk olmuş maalesef bu kısım.
@wernermolders_
@wernermolders_ 5 ай бұрын
Ağırlıkla teknoloji güzellemesi yaptığınız bir bölüm olmuş. Beğenmedim.
@ozkankabak
@ozkankabak 5 ай бұрын
Ağzına sağlık Yalın Bey youtube.com/@ozkankabak
YAPAY ZEKA NEDİR? | Fildişi Kule | B07
29:46
AVANGART
Рет қаралды 23 М.
İfade Özgürlüğü | ASLINDA - Kerem Tibuk & Yalın Alpay
51:08
THEY made a RAINBOW M&M 🤩😳 LeoNata family #shorts
00:49
LeoNata Family
Рет қаралды 30 МЛН
Khó thế mà cũng làm được || How did the police do that? #shorts
01:00
Was ist im Eis versteckt? 🧊 Coole Winter-Gadgets von Amazon
00:37
SMOL German
Рет қаралды 35 МЛН
YAPAY ZEKA VE EKONOMİ | Fildişi Kule | B11
31:55
AVANGART
Рет қаралды 18 М.
YALNIZLIK | Yanlış Okumalar - Yalın Alpay | B12
41:48
AVANGART
Рет қаралды 91 М.
ZAMAN | Yanlış Okumalar - Yalın Alpay | B02
43:29
AVANGART
Рет қаралды 96 М.
32.Kalite Kongresi-Nasıl Bir Ekonomi?-Yalın Alpay
43:37
Türkiye Kalite Derneği
Рет қаралды 6 М.
THEY made a RAINBOW M&M 🤩😳 LeoNata family #shorts
00:49
LeoNata Family
Рет қаралды 30 МЛН