Electrica în off-camping: Care sunt cele mai bune baterii pentru un sistem offgrid? (Ep.2)

  Рет қаралды 23,566

Radu Tudoroiu

Radu Tudoroiu

2 жыл бұрын

Daca vrei sa stai offgrid, intr-un fel sau altul trebuie sa ai de undeva curent pe care sa-l poti consuma. Ca vrei o lumina ca sa citesti, priza pentru laptop sau sa-ti incarci telefonul, energia aia trebuie sa vina de undeva. Iar in acest episod vreau sa vedem de unde vine energia, cum se stocheaza si cum se consuma din diverse tipuri de baterii.
Bateriile le vom compara dupa cateva criterii: pret de achizitie, greutate, durata de viata, numar de cicluri si DoD sau depth of discharge, productie totala. Sigur, putem merge mult mai in detaliu dar am zis sa ne concentram doar pe cele mai importante chestii. As face o mentiune aici, ca vom vorbi de baterii cu litiu de serie si nu variante de celule cu balansare aftermarket sau solutii DIY. Sigur, se pot face, dar e o bataie de cap si 3 din 5 oameni pe care ii cunosc si care si-au facut au probleme cu ele. Astfel, pentru a pastra echilibrul, luam 2 baterii de la acelasi producator si le comparam.
Recapitulam: cost de achizitie, 1-0 pentru gel. greutate 1-1, recupereaza litiu, DoD 2-1 pentru litiu. Cicluri de viata 3-1 pentru litiu. Pret per kWh achizitie, punct pentru gel, deci 3-2. In final Pret per kWh pe perioada de functionare, 4-2 pentru litiu. Si mai era diferenta de durata de viata de la ... hai sa zic 7 ani la gel, ca ma simt darnic, si 15-20 de ani la litiu. Deci 5-2 si s-a incheiat meciul. Sunt de acord ca aceasta varianta are un pret de achizitie mai mare, insa am demonstrat impreuna ca, de fapt, iesi mai bine la orice capitol relevant. De multa vreme ma tin sa pun pe hartie calculele astea. Sunt sigur ca pe ici pe colo m-am exprimat gresit, am zis watts in loc de watts ora sau te miri ce. Sunt sigur ca vom afla impreuna unde am gresit, din comentarii. Dar imi doream foarte mult de acopar mai in detaliu acest topic pentru ca, mai mult decat orice altceva, bateriile din gloria the sprinter au starnit reactia clasica: Sunt scumpe domne. Deci, per total, pot sa spun cu certitudine ca nu, nu sunt deloc scumpe prin comparatie cu niste baterii pe gel. Si inca nu am intrat in detalii despre cum se incarca si se descarca, acolo e alta drama fantastica pe care vreau sa o discut intr-un episod viitor, notabil mai geeky decat asta. Dar bateriile astea sunt definitia expresiei "Sunt prea sarac sa-mi cumpar lucruri ieftine"

Пікірлер: 97
@cristinaluchian1006
@cristinaluchian1006 2 жыл бұрын
Un clip bine structurat și cu informații facil prezentate pentru orice profan aflat la început de drum in pregătirea mașinii pt overlanding. Mulțam și tine sus munca buna !! Aștept cu interes și următoarele “lectii” 😊
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu 2 жыл бұрын
Azi vine clipul nou si tocmai am mai filmat inca 4 bucati. Sper eu sa le editez in weekend, ca Ana e plecata la un retreat de Yoga si sunt singur la Corbeanca :))) Numai bine sa editez toata ziua.
@patadanut71
@patadanut71 Жыл бұрын
Bravo Radule, like, multumesc.
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Cu drag! Ma bucur ca e util!
@danbigudiu8147
@danbigudiu8147 4 ай бұрын
Foarte bine explicat , mulțumesc tare mult !!!
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu 4 ай бұрын
Ma bucur ca a fost util!
@mariusfelicianfurdui65
@mariusfelicianfurdui65 Жыл бұрын
Mulțumesc pt informații! Supr utile!
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Ma bucur ca a fost de ajutor!
@cristimeme3386
@cristimeme3386 2 жыл бұрын
Foarte fain . Felicitări! Scurt la subiect foarte bine explicat, fără,,ornamente" ,ușor de înțeles mai ales pentru cei începători. Ca sugestie după ce termini seria ,,electric" ,ar fi fain să faci câteva episoade la celelalte categorii, mă refer apă, încălzire.
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu 2 жыл бұрын
Foarte buna idee. Chiar o sa o pun pe lista de chestii de vlog!
@remusjatarel7443
@remusjatarel7443 5 ай бұрын
Mulțumesc!
@markf1441
@markf1441 2 жыл бұрын
@7:28 cel mai clar ! Multumesc .
@luciangpl
@luciangpl 2 жыл бұрын
Salut, foarte bune explicatiile, doar cateva mentiuni am: - 1 ciclu la o baterie este complet cand s-a descarcat intreaga capacitate, de exemplu 2 descarcari 50% fac un ciclu, 3 descarcari 33% fac un ciclu, etc. Si de aici calculul pe intreaga durata de viata o sa fie un pic diferit. - ca sa fim corecti, exista si ceva dezavantaj la litiu, poate uneori sesizat si la voi in regim de camping, si anume temperatura minima la care e permisa incarcarea - nu are voie sa fie sub 0 grade, recomandat 5 grade sau peste - si vorbind de temperatura, pe partea de temperaturi inalte, litiu e in avantaj, se poate utiliza pana la 50-60 grade amibiental pe cand plumbul la peste 35-40 grade celsius intra in degradare
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu 2 жыл бұрын
1) Uite asta nu stiam eu. Deci practic la 50%, daca matematica mea e corecta, scade la jumatate costul per kw pe durata de viata? Inteleg ce spui si are sens, intr-adevar. Din ce am studiat, stiam ca e definit ciclul in functie de procentul de descarcare, nu raportat la 100% dar nu este exclus sa ai dreptate. 2) E o observatie foarte buna legata de litiu. Pe de alta parte, majoritatea au acum incalzire interna sau (in cazul meu) niste paturici cu termostat setat intre 6 si 9 grade. Consumul e minimal, iar situatiile de frig nu sunt asa dese, avand o izolatie buna la masina si webasto care incalzeste constant. Bonus, bateriile mele stau aproape de Multiplus 2000, iar in general dulapul unde e tot electricul e caldut de fel. Peste iarna nu am avut vreodata probleme dar, in all fairness, daca nu previi aceste situatii, Victron iti taie curentul cand e prea frig. Asta clar. 3) Nici asta nu stiam. Stiam ca litiu nu zice nimic pana aproape de 60 de grade, desi nu e grozav, dar nu stiam ca plumbul se degradeaza. Ce sa zic, excelent comentariu, foarte educativ! Multumesc frumos.
@luciangpl
@luciangpl 2 жыл бұрын
@@RaduTudoroiu efectul temperaturii la bateriile plumb poți sa-l observi in manualul bateriilor pe prima pagina la sfârșit- www.victronenergy.ro/upload/documents/Datasheet-GEL-and-AGM-Batteries-EN.pdf Un ciclu complet încărcare/descărcare e explicat si aici (dar știu sigur ca am dreptate :) )- en.wikipedia.org/wiki/Charge_cycle Si pt litiu utilizat in temperaturi extreme, găsești direct la sursa un stres-test, pe canalul Victron - kzfaq.info/get/bejne/jdhxhpppqKzZnac.html&ab_channel=VictronEnergy
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu 2 жыл бұрын
Daca ar fi toate raspunsurile asa, cu link explicativ, regulamentar, am fi colonizat Marte de ceva vreme :)) Thanks! Acum ca am dat click, tin minte ca vazusem episodul cu superpack-ul la ei pe canal si mi-a placut mult. Dar am uitat complet de el
@midrbn
@midrbn 2 ай бұрын
@@RaduTudoroiu multumim amadurora!
@gopovidiu5055
@gopovidiu5055 2 ай бұрын
Salutare.Fi corect și mai adaugă că bateriile ,,litium,, cum ai spus tu, la temperaturi sub 0 grade devin indisponibile ,iar cele AGM pot fi folosite in continuare chiar daca nu mai au același randament O zi buna și scuze daca am deranjat.
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu 2 ай бұрын
O observatie destul de buna, dar incompleta. Bateriile cu litiu la zero grade nu pot fi incarcate, dar pot fi folosite in continuare fara probleme. Multe baterii moderne au incalzire integrata, astfel ca aceasta problema nu mai exista in realitate. Gandeste-te ca, daca ar exista, nici o masina electrica nu ar functiona iarna sub zero grade. Noi nu avem bateriile cu incalzire proprie dar avem doua pad-uri cu un termostat, care consuma vreo 10w si care tin bateriile intr-un interval termic optim. Nu am patit niciodata sa imi dea eroare de low temp si sa ramanem chiar izolati.
@Cojanliviu
@Cojanliviu 2 жыл бұрын
🥰🤗
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu 2 жыл бұрын
🍻
@johnatanserghei
@johnatanserghei 2 жыл бұрын
Interesant,constructiv dar,adaugati costurile ,,accesoriilor" necesare utilizarii unui acumulator Lifo.Refulator incarcare ,,altfel" ,incarcare de la alternatorul masinii...,,altfel".Nu neg,Lifo sunt ,,the best" ,imi doresc (mai ales ca acum sunt i off si acumulatorul cu acid ,stationar ...proasta alegere ,fix dupa 2 ani si-a gasit sa leshine) dar sunt nesimtit de scumpi.Daca ,calatorim full,da ,LiFo este solutia .Daca petrecem off maxim 60 zile pe an ,tot acumulatorii deep raman de baza(costuri mult mai mici).
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu 2 жыл бұрын
Controllerul solar e acelasi, adica 90% din controllerele din 2022 stiu automat si litiu si se gasesc chiar bune pe la 5-600 de lei, cum e Smart Solar 75/15. La fel si incarcarea de la alternator, inclusiv Cyrix-ul cel mai ieftin are varianta litiu si e vreo 400 de lei. Deci si la elementele astea, diferenta e insesizabila. Impartit la 60 de zile (considerand amortizarea intr-un an) cred ca ies 2-3 lei pe zi pentru amortizarea diferentei de pret. Iar diferenta de calitate e de neconceput :) Este insa nevoie sa fie gandita treaba pe termen lung, nu doar cost de achizitie, cum explicam si in clip.
@gabryelasandu86
@gabryelasandu86 Жыл бұрын
Vă salut,..ce părere aveți despre acumulator ted 93Ah pt un scaun cu rotile electric, merită achiziționat așa ceva sau altceva.,Ce-mirecomandați???.mulțumesc anticipat.
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Buna seara. Din pacate nu cunosc acumulatorii ted, n-am auzit de ei. Dar, daca e un deep cycle, va recomand un Victron AGM de 100Ah. In principiu e cam aceeasi capacitate dar este fara indoiala de o calitate superioara. Il gasiti pe www.darcomenergy.ro si puteti folosi si TUDOROIU20 pentru 20% discount.
@ioanpop3215
@ioanpop3215 4 ай бұрын
Esti foarte tare !!!Am vazut pe Alibaba baterii Lifepo4 foarte ieftine , oare sunt in regula ?
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu 4 ай бұрын
Multumesc! Sunt celulele acelea de 3.2V sau bateria intreaga? Cu celulele nu m-as incurca, stiu 3-4 povesti cu celule care nu au fost chiar ok. Faci un banc mare care nu se balanseaza si de acolo apar dramele. Baterie intreaga, cu 4 celule integrate, ar fi o varianta. Ar fi bine sa te uiti dupa celule CALB, din ce stiu sunt de o calitate mai ok. Altfel, nu as lua de pe Ali, mai degraba pentru ca exista Victron, Renogy, Relion, Ultimatron si multe alte firme in Europa si in Romania, de unde poti lua. Asa ai si garantie cat de cat, care uneori poate fi utila. Personal, eu as lua doar Victron, pentru ca m-am obisnuit cu ele, uneori au promotii foarte bune si sunt extrem de prompti la garantie.
@ioanpop3215
@ioanpop3215 4 ай бұрын
@@RaduTudoroiu multumesc pt. raspuns . Da , m-am referit la bateria intreaga din care as avea de facut o stocare de 8 KW , iar preturile EU si Romania sunt exagerat de mari pe langa ceea ce sunt pe Alibaba.Nu stiu ce siguranta am daca comand pe Alib.Poate este cineva care are vreo experienta cu acest Alibaba si ne spune si noua cum sta treaba acolo.
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu 4 ай бұрын
Doua din povestile de care zic eu sunt cu produse de pe Aliexpress, nu Alibaba. Dar e acelasi lucru. Nu cred ca preturile sunt exagerat de mari, daca iei in considerare TVA, garantie si toate cele care vin dupa pretul mic de pe un Ali. Real, nu am nimic de castigat de aici, nu am nici un affiliate link dar nu as lua de la ei si 110% as lua din Europa. Ajuta foarte mult, dupa mine.
@emilpredescu3354
@emilpredescu3354 Жыл бұрын
Salutare,studiez varianta offgrid de 5kv cea mai rentabila pentru casa de la tara,sper sa inteleg totul cu ajutorul tau! Multumesc
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Daca te incurci undeva, lasa un comment si-i dam de cap. De asemenea, daca vrei sa iei chestii de la Victron, cu codul TUDOROIU20 ai 20% discount pe darcomenergy.ro 😁 Sper sa ajute!
@liciuandrei1585
@liciuandrei1585 Жыл бұрын
Va salut! Un acumulator "LifePo4 12V 12.8V 38Ah" m ar ajuta pentru un sonar Lowrance cu consum "2.0A 13 VDC" ? Ce autonomie as obtine in ore de functionare fara intrerupere si care ar fi procentul minim pana la care se poate descarca? Sunt total novice si am luat indicii de referinta de mai sus cu copy paste. (...poate si o recomandare ptr achizitie...producator...pret) Multumesc si spor in toate!
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Salutare. In general, un acumulator LiFePO4 se poate descarca fara probleme pana la 20%, deci daca avem ipotetic unul de 10Ah putem folosi 8Ah pana sa inceapa sa se uzeze ceva mai accentuat. Ce am gasit eu de la Victron, cu capacitate UTILA apropiata este acesta www.darcomenergy.ro/acasa/lifepo4-battery-128v50ah-smart care are 50Ah. Avantajul bateriei smart este ca are Bluetooth si se pot vedea o groaza de informatii: procentul ramas din baterie, balansarea celulelor, dar se pot face si multe setari utile. Eu am surorile mai mari (2x160Ah) si sunt geniale, La un calcul simplu, putem utiliza 40Ah (80% din 50Ah) din aceasta baterie fara probleme. Mai departe, stiind ca Lowrance-ul ia cam 2Ah, inseamna ca avem autonomie fix 20 de ore (40Ah disponibili impartit la consumul orar de 2Ah). Avantajul este ca bateria LiFePO4 se poate incarca foarte, foarte repede la loc, ori de la priza cu un redresor/multiplus ori de la motor cu un DC-DC charger gen Orion, un Cyrix Li sau un Buck Boost. Ei recomanda o incarcare maxima de 30 de amperi, ceea ce inseamna ca intr-o ora si un pic, de la priza sau alternatorul barcii, bateria e gata de joaca din nou. Ah da, pentru un extra ajutor mic, daca luati produse de pe site-ul celor de la Darcom, va pot ajuta si cu un cod de discount de 20% care este TUDOROIU20. Sper ca v-am raspuns tuturor intrebarilor :) O zi faina!
@liciuandrei1585
@liciuandrei1585 Жыл бұрын
Multumesc mult!
@calinlivethemoment89
@calinlivethemoment89 19 күн бұрын
Salut, poți sa îmi recomanzi un acumulator sau o sursa de curent pentru un frigider engel MR 040F pentru aproximativ 5 ieșiri pe an cu familia in camping cam 3 4 nopți. Mulțumesc
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu 18 күн бұрын
Depinde cat de lungi sunt iesirile. Real, iti ia pe zi cam 50Ah, deci ai avea nevoie de multiplu pentru zile. Sau de un panou fotovoltaic care sa te ajute. Pe ce masina vrei sa folosesti frigiderul? As argumenta ca daca ai o masina cu 2 baterii (Hilux, Land Cruiser, Disco, Defender) cele doua baterii tin frigiderul la limita un weekend. Dar uzura bateriei va fi ceva mai mare un pic, fiind gandita pentru start si atat. Daca nu ai doua, cea mai ieftina varianta e sa pui o a doua baterie auxiliara, de prefera deep cycle, cu un combinator gen cyrix.
@calinlivethemoment89
@calinlivethemoment89 17 күн бұрын
@@RaduTudoroiu e vorba de maxim 4 5 nopți după care voi schimba poziția și ma gândesc ca in timpul deplasării voi putea cupla cumva bateria a treia la un releu ca sa se poată reîncarca. Momentan avem un T4 Multivan cu 2 baterii una pentru mașina și una pentru webasto. Aveți cumva ceva clip sau sau un link in cum as putea realiza un bypass între bateria a treia care sa fie încărcată de la panouri si in timp ce ma deplasez sa fie cuplata la mașina? Ceva recomandare de panou cât mai mic sau compact dar sa asigure acei 200Ah necesari frigiderului? Și o ultima întrebare off topic: Acel frigider Engel aproximativ cât timp tine temperatura rece o data ce e decuplat de la sursa de curent? Se comporta aproximativ la fel ca și o lada frigo pasiva? 1, 2 zile ar menține temperatura rece daca înainte de oprire sa presupunem ca a avut cel puțin -10 grade in interior iar afara undeva la 28 grade. Va mulțumesc pentru răspunsul prompt și va doresc sa aveți cât mai multe ieșiri reușite in natura.
@cipriancostinstoica740
@cipriancostinstoica740 Жыл бұрын
salut dar o legaturapanou fotovoltaic de rulota ateri si un invertor de 230 v cum se face corect ??
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Dimensiunea cablurilor depinde de specificatiile invertorului. Dar in principiu panoul la controller, controllerul la baterie, eventual cu un shunt, bateria la un battery protect si battery protect la invertor. Nu strica sa ai sigurante pe legatura panou - controller si battery protect - invertor.
@mariusgabriel3303
@mariusgabriel3303 Жыл бұрын
Salut am o baterie 250A 12V gel si verau sa mai pun una de 100A 12v sau una de 150 A 12 v pe gel merge ?
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Salut. Bateriile ar trebui sa fie de aceeasi dimensiune. Problema este ca, la gel, daca una e mai veche si una e mai noua, nu e foarte ok sa le combini. La litiu, zero probleme. Dar gelul nu prea merge din pacate. Poti sa o faci dar nici un producator nu recomanda si ai sanse sa pierzi garantia daca sau cand se strica.
@nedelcustefan4964
@nedelcustefan4964 Жыл бұрын
Salut, am un invertor de 3000w și vreau să cumpăr un panou solar și o baterie pentru un aer condiționat acasă. Ce baterie și panou solar mă sfătuiești să îmi cumpăr pentru a face față la o climă? Mulțumesc anticipat!
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Cam cat consuma AC-ul (ce scrie pe el in W) si cate ore estimezi ca va fi folosit? Ca asa mi-e usor sa imi dau seama, cat de cat.
@moldoveanumadalin1362
@moldoveanumadalin1362 Жыл бұрын
Salut am si eu doua panouri 100+50w,un invertor de 1000w si doua bateri auto se descarcă cam repede si cand e inorat nu încarca ce sa fac,macar sa încarce cand e inorat
@mariusgabriel3303
@mariusgabriel3303 Жыл бұрын
Eu am istalatie off grid 12V ce acumulatori trebuie mppt 40 Amp 100V ?
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Asta ar trebui www.darcomenergy.ro/acasa/lifepo4-battery-128v200ah-a-smart
@mirceacraciun4091
@mirceacraciun4091 10 ай бұрын
Buna ziua, cand se cand se considera o baterie AGM de 12v descarcata? La ce tensiune? Sau mai exact la ce tensiune se poate ajunge pe descarcare pentru a nu ii scurta durata de viata?
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu 10 ай бұрын
Pe la 11.90v esti cu bateria la un 20-25% si intri in zona periculoasa. Desigur, depinde si de producator si de chimia specifica AGM/Gel/VRLA dar generic, cand scazi sub 12v e bine sa ai grija.
@mirceacraciun4091
@mirceacraciun4091 10 ай бұрын
@@RaduTudoroiu la 11.9v e bateria ajunsa la 25% din capaciate sau e descarcat 25% din ea?
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu 10 ай бұрын
E ajunsa la 25% din capacitate, deci tu vei fi consumat cam 75%. Pe la 13V esti la 100%, 12.8 esti la 90% si tot asa.
@iulianacalbaza7744
@iulianacalbaza7744 Жыл бұрын
Am instalat panouri fotovoltaice 5,4kwati și încă nu sunt prosumator . Ce baterie îmi recomandați . Am înțeles că cele cu litiu, aspira cărora m-am oprit (de la o firma din Sibiu) , și nu sunt hotărâtă . Daca o găsesc o să vă scriu și o să vă rog să îmi spuneți părerea . Mulțumesc .
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Salutare! Scuze pentru raspunsul intarziat, nu am prea avut semnal. Clar cele cu litiu sunt cele mai versatile, eventual intr-un sistem de 48v. Exista variante de celule de la masini electrice sau baterii normale. Personal, eu o sa imi pun tot Victron, ca si sistemul casei si masinii. Ajuta foarte mult sa ai informatii de la baterii, care sa fie precise si corecte. Dar, cand gasiti ceva, lasati-mi un comentariu si studiem problema impreuna. Suntem cu totii aici sa invatam :)
@cristimarinescu9399
@cristimarinescu9399 9 ай бұрын
@@RaduTudoroiu Salut. Am cautat si eu baterii pentru instalatia mea solara (panouri 4x100W, controller 30A, inverter unda pura 2,4kW putere instalata). Un ac. cu gel CARANDA 12V 140AH, pe emag l-am gasit la pretul de 3000 lei/buc. Asa ca mi-am aruncat privirea spre China de unde am cumparat cu 320$ (cca.1400 lei) un ac. LiFePO4 LiitoKala 12V 200AH, minim 4000 cicluri, cu BMS si afisaj LCD inclus si, in plus, se livreaza si un incarcator (de la priza) de 20A. Felicitari pentru clip si succes!
@mariusgabriel3303
@mariusgabriel3303 Жыл бұрын
Atunci pun 2 bateri de 120 A 12v gel fortuna powsr ?
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Asa e ok, da.
@sandunyegrai5040
@sandunyegrai5040 Жыл бұрын
Buna de cat ar trebui sa fie un invertor an an W pt a ancarca un scuter electric de 60 v , am acumulatori de 12v ,20amperi. Cu ea sar putea ancarca ??
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Depinde de amperajul incarcatorului. Dar cred ca un 600-800w ar fi super ok si acopera cam tot.
@sandunyegrai5040
@sandunyegrai5040 Жыл бұрын
@@RaduTudoroiu multumesc ma voi uita pe ancarcator.cum as putea vb cu dumneavoastra??
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Buna ziua. Nu ma ocup mai departe de consultanta si vanzari, e doar canalul meu personal de KZfaq unde mai scriu recomandari urmaritorilor. Pentru ce aveti dumneavoastra nevoie m-as uita dupa un Victron Phoenix 12/800. Va recomand sa faceti o comanda pe darcomenergy.ro unde, daca vreti sa luati ceva, aveti si un discount de 20% la toate produsele cu codul TUDOROIU20 bagat la checkout.
@mariusgabriel3303
@mariusgabriel3303 Жыл бұрын
Salut care bateri sînt mai bune litium pentru o istalație off grid ?
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Victron intr-un setup de 48V. Pentru casa offgrid, cat mai multe si mai mari. Revezi video, am explicat si acolo. Dar probabil 10-20kWh pe 48V ar fi ideal.
@mariusgabriel3303
@mariusgabriel3303 Жыл бұрын
Si dacă pun o baterie de 200A 12v si una de 100A 12v gel merge ?
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Acelasi loucru. Pentru gel ca sa te tina mult si sa nu se degradeze, trebuie baterii de capacitate similara cumparate si montate in acelasi timp. Maxim, daca le montezi in perioade diferite sa fie de aceeasi capacitate musai. E ca si cum ai pune roti de dimensiuni diferite la masina. De mers merge, dar prost si putin, pana ceva o sa se strice.
@gergelylaszlo3760
@gergelylaszlo3760 Ай бұрын
Salut!imi poti recomanda o baterie pentru un motor de barca electrica!cele nirmale de masina sunt limitate si nu prea le pot descarca
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Ай бұрын
Ai ceva specificatii ale motorului sau un link la produs? Sa vedem ce consum are si ce are nevoie si da, gasim cumva o solutie pentru asta. Dar musai trebuie inceputa problema de la consumator, nu de la baterie.
@gergelylaszlo3760
@gergelylaszlo3760 Ай бұрын
@@RaduTudoroiu M am gandit la o baterie cu gel de solar jarett 12v 120a
@gergelylaszlo3760
@gergelylaszlo3760 Ай бұрын
@@RaduTudoroiu motorul este un Motor Electric Barca Rhino Outboard DX55V, 12V, 55lbs
@gergelylaszlo3760
@gergelylaszlo3760 Ай бұрын
@@RaduTudoroiu Ma intereseaza doar un acumulator bun ca sa ma tina aproximativ o zi
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Ай бұрын
Am citit acum despre el. Putere maxima are 600w deci ia cam 50 de amperi pe ora. In primul rand, nu lua Jarrett. Sunt efectiv gunoaie, cancerul bateriilor, cele mai mizerabile chestii in existenta. Cauta, daca vrei mai ieftin Caranda sau rombat deep cycle, dar daca vrei calitate, cauta Victron. Considerand ca ia 50 de amperi pe ora, ca sa mergi 3 ore ai nevoie de 150 de amperi disponibili. Avand in vedere ca nu o sa mergi constant cu viteza maxima, probabil un acumulator de 220 de amperi sau mai mare ti-ar asigura independenta necesara.
@mariusgabriel3303
@mariusgabriel3303 5 ай бұрын
Salut am o baterie pe gel are 570cca tensiunea stă de 2 zile la 13,7 v mai este bună să o folosesc la panouri ?
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu 5 ай бұрын
Da, da! 13.7 e super ok!
@mariusgabriel3303
@mariusgabriel3303 5 ай бұрын
@@RaduTudoroiu cca este bun?
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu 5 ай бұрын
Daca CCA este curentul de pornire, nu este relevant. In general la camper ai consumatori cu amperaje mici, dar constante. Diferit de ce face un motor, amperaj mare pentru scurt timp. E bine sa te uiti la voltaj, atata tot. Daca-l tine peste 13 si ceva, e ok. Dar exista testere pentru baterii care te pot ajuta sa vezi sanatatea bateriei. Strict din informatiile de pe net nu as putea sa te ajut 100%
@mariusgabriel3303
@mariusgabriel3303 5 ай бұрын
@@RaduTudoroiu pe tester arată 13,5v evoaluat 120ccA Masurat 690ccA rezistență 4,55m2 viață (soh) 100% stare de încărcare 100% ?
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu 5 ай бұрын
Daca SOH e 100% pe tester, all good. CCA e pentru pornit motor, as zice ca are mai putina importanta pe camper si solar.
@Nucatica
@Nucatica Жыл бұрын
De la mine abonament plus like
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Multumiiiiim!!!
@claudiaanton589
@claudiaanton589 Жыл бұрын
In 7 ani cat tine gelul, tehnologia avanseaza iar litium de acum este posibil sa fie bun de aruncat. Nu trebuie in ziua de astazi sa credem ca o baterie chiar de merge la parametrii maximi 20 ani ea in 7 ani o sa fie depasita. Eu nu vad utilitatea doar daca se incarca mai repede in aceleasi conditii de soare, loc etc.. Am inteles ca bateriile cu litium se incarca de doua ori mai repede decat cele cu gel ? daca este adevarat, atunci merita ,daca nu este adevarat nu le vad rostul, daca nu ne intereseaza greutate si marime. Iar cele cu litium daca sunt lasate la temperaturi de sub 5 grade nu incarca deloc. Iar pretul este nesimtit de mare.
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
In principiu, tot ce spui a fost deja discutat in clip. Dar putem sa reluam si in scris. Cam toata tehnologia de calitate se bazeaza pe litiu. Toate telefoanele tale mobile de cand exista in Romania se bazeaza pe litiu. Minus cateva Ni-Mh in antichitate. In ceea ce priveste incarcarea, de 2 ori e putin. Vorbim mai degraba intre de 3 si de 5 ori mai rapid. Si de acolo inca mai e loc de fortat fara drame prea mari. Exemplu de incarcare, insa. Eu am 320Ah litiu in camper, cu 80% discharge deci sa zicem 250 utili. Cantaresc sub 40 kg. Daca as pune gel, as avea nevoie de 500Ah inmagazinare pentru 250 utili si o greutate de peste 150 kg. E un moment bun sa incepi sa le vezi rostul. Intotdeauna ne intereseaza greutatea si dimensiunea, in camper. Nu exista sa nu, doar daca ai ceva peste 3500kg, condus cu categoria C. Dar la un camper normal, orice kg conteaza. Continuand, exista patura termica dedicata pentru ele, pe care o folosesti si nu ai probleme. Si exista baterii cu incalzire inclusa. Iar in ceea ce priveste pretul, e discutabil. Comparat cu o baterie Jarett "deep cycle" care moare dupa 2-3 ani pot spune ca e mai scumpa la achizitie. Dar de-aia am facut calculul pe kw util, ma gandeam ca e evident. Pretul in general pe orice produs de calitate, care functioneaza cat promite in conditiile promise o sa fie "nesimtit de mare". Pentru ca acest cost asigura R&D, garantii pe 5 ani si multe alte chestii pe care bateriile ieftine nu o fac. In general. In concluzie, mai degraba gelul va ramane in urma, decat sa "se schimbe tehnologia" si sa se renunte la litiu. Faptul ca se foloseste de mult gel, sau pila aceea mai degraba, nu e semn bun de evolutie.
@marianneagul9464
@marianneagul9464 Жыл бұрын
15-20 de ani? pentru litium..Sa ajunga careva la ani astia cu ele..e o tehnologie relativ nouă..nu avem de unde sa știm ca apuca anii promisi de producator..marketing,marketing..
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Eronat. Tehnologia LiFePO4 exista de pe vremea când era Nokia la ofertă. Lejer de 25 de ani există tehnologia, a ajuns de ceva vreme la maturitate. Dacă iei de pe OLX un Nokia 6310i, pornește și merge bateria o zi-două, îți răspunzi singur la întrebare. Nu e marketing, că litiu nu are nevoie de marketing, comparat cu orice alte baterii.
@marianneagul9464
@marianneagul9464 Жыл бұрын
@@RaduTudoroiu litium ion, are nokia de care ati adus vorba și nu LiFePO4
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Era un exemplu generic. Vei gasi LiFePO4 pe 2650, 6110 sau cum naiba le zice. Cauta singur pe net, pe bune acum. Nu e vreun argument relevant ce ai dat tu, doar ceva sa care merge pe confirmation bias-ul tau. Nu ajuta cu nimic. Eu incerc sa iti explic faptul ca e o tehnologie ajunsa la maturitate cu peste 20 de ani de aplicatii.
@mihai.tesla88
@mihai.tesla88 Жыл бұрын
Mai nou toate dubele se numesc Gloria.....🤦
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Cum adica? N-am prins ideea :))
@nick-rt3xg
@nick-rt3xg Жыл бұрын
De precizat la bateteriile litiu ca un procent foarte mare se distrug inainte de termen! Sunt extrem de periculoase .....plus ca nimeni nu le-a testat 20 ani!😎 Lucrez in domeniu si cunosc bateriile....cine ma contrazice sa imi zica un produs care contine baterie litiu , si a tinut 20 ani bateria!😎
@nick-rt3xg
@nick-rt3xg Жыл бұрын
Sunt extrem de multe minciuni in domeniul asta....si adaosuri foarte mari componente. Sistemul fotovoltaic inca nu este eficient daca ai posibilitatea de racordare la retea. Daca ar fi asa de eficiente ar fi toate campurile pline de panouri si toti ar face afaceri cu astea. Am sistem fotovoltaic de pe 23 ani pentru ca aveam probleme la racordare la retea....dar inca nu este o afacere buna. Apropo de asta....Germania a instalat parcuri eoliene ca la carte si dupa multe studii....in 5 ani au facut media de 20% din puterea instalata!😂😎 Mai nou au pus la dispozitie 200 miliarde € pentru achizie gaz de pe unde se poate....de ce nu instaleaza panouri fotovoltaice😂😂😂
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
In primul rand, imi pare ca incurci tehnologiile, intre altele. Daca vrei un produs care contine litiu si a tinut 20 de ani: Nokia 3310, inca am o bucata. Dar sa zicem ca e caz extrem. Hai sa ne mai apropiem, iPhone-urile mele 3Gs si 4, din anul 2010 sunt bine sanatoase. Si asta e o tehnologie super simpla, cu baterii mici. Bateriile cu litiu mari sunt, si erau de atunci, mult mai avansate. Tehnologia exista de mult mai mult de 20 de ani, stai tu linistit. In al doilea comentariu tu incurci offgrid, on grid si hibrid si pare ca nu intelegi nici evolutia preturilor de-a lungul anilor. Una e sa faci o ferma de 1MW in 2022 si alta era acum 7-8 ani cand un panou era mai bine de triplu. Eu avand un ditamai sistemul in Sprinter (comparat cu ce au altii prin case) pot sa spun ca e o afacere extrem de buna. Noi, cu un panou si 2 x 160Ah de litiu stam aproape nelimitat in camper, unde avem consumatori relativ mari. Normal ca ai nevoie de solutie alternativa de curent, pentru ca o data pe zi, dupa cum cred ca ai observat, dispare soarele. Deci nu mai ai randament la panouri. Ori pui baterii, ori tragi dintr-o alta sursa. Evident, ma gandeam. Treburile astea cu Germania si ce zici acolo par niste zvonuri pe care nu le-ai inteles. Stirea aia cu cele 200 de miliarde se refera la un ajutor de stat pentru subventionarea costurilor mari ale gazului, ca rezultat al razboiului si oprirea gazului rusesc. Nici o legatura cu ce vorbim noi. Te poti documenta aici pe subiect www.euronews.com/my-europe/2022/10/04/germany-faces-scrutiny-from-eu-peers-over-massive-200-billion-aid-scheme-to-cushion-high-g Recomandarea mea este ca, daca vrei sa argumentezi, sa vii cu date clare sau link-uri la surse credibile. "Eu am", "Eu stiu", "Am auzit eu", "Sunt interese mari la mijloc si multe miciuni" sunt absolut irelevante, mai ales cand deschizi un subiect si continui cu altul.
@inherent777
@inherent777 Жыл бұрын
Pericol de moarte, pierdere avere, casa, mașina etc gel = 0, litiu = 90% funcționare la 0 grade, litiu = varza, gel = foarte bun, agm durata viata 11 ani, am eu și știu ce spun. Încărcare la 100% litiu din 5000 cicluri => 2000 cicluri, încărcare litiu la 80% rezulta 3000 cicluri, deci se minte mult și pe dischargeul litiului, nu e nici măcar 70%, un 65% rezonabil vs 50 la agm. Lucrurile nu stau deloc cum le-ați prezentat
@RaduTudoroiu
@RaduTudoroiu Жыл бұрын
Cred ca, intre altele, incurci Li-Ion cu LiFePO4 iar asta anuleaza cam tot ce urmeaza, dar hai totusi sa argumentam. Frigul se rezolva extrem de usor cu o paturica termica, ceea ce am si eu. La unele baterii e deja integrata, deci problema aia e rezolvata. La partea cu ciclurile, trebuie sa te mai uiti odata. Ai facut, intre altele, matematica un pic pe dos si un pic incomplet. Nici mai mare sau egal si nici aproximarile nu-s chiar la locul lor puse. La discharge eu le am setate la 80% si functioneaza perfect deci, nesurprinzator, nu minte nimeni si nu e nici o conspiratie. Sa nu mai vorbim de rata de incarcare-descarcare de 0.2C gel vs litiu care are 1C sau 2C maxim. Hai sa fim seriosi, daca eu pot trage 100 de amperi din alternator, sa stau sa mangai gelul ca sa incarce cu 20 de amperi e plictisitor, inutil si descalifica din start bateria. De asemenea, sunt curios cum bagi tu in camper 320Ah UTILI de gel fara sa o cocosezi. Asta considerand ca ti-ar trebui cam 600Ah de baterii, deci pe la 250 kg. Daca vrei sa le folosesti in regim ok si sa nu tragi de ele. Acolo chiar e pericol de moarte, pierdere avere, casa, masina si alte drame. Pentru ca la un accident 3 baterii de 85 de kilograme se duc cam unde vor ele. In concluzie, litiu pe orice grafic si in orice test o sa fie infinit mai bun ca AGM. Doar la pret de achizitie e mai scump.
Haha😂 Power💪 #trending #funny #viral #shorts
00:18
Reaction Station TV
Рет қаралды 16 МЛН
HOW DID HE WIN? 😱
00:33
Topper Guild
Рет қаралды 30 МЛН
Lifepo4 battery, 150A, 12,8v. Baterii Litiu-fier-fosfat.
16:28
Claudiu Minciu
Рет қаралды 67 М.
OFF GRID CU PANOURI FOTOVOLTAICE, DUPĂ 1 AN DE UTILIZARE - Ep97
26:56
Cezar Machidon
Рет қаралды 381 М.
Sistem off-grid la munte - independenta energetica
24:21
Full Electric
Рет қаралды 10 М.