Emisiunea „LECȚIA de ISTORIE cu Daniela Vacarciuc, profesor de istorie”/10.04.2021

  Рет қаралды 6,525

TVR MOLDOVA

TVR MOLDOVA

3 жыл бұрын

LECŢIA de ISTORIE cu Daniela Vacarciuc, profesor de istorie, director al Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Chişinău, despre etnogeneza poporului român şi geneza statală a ţărilor române.

Пікірлер: 49
@user-dp9lo4ei8i
@user-dp9lo4ei8i 7 ай бұрын
Multumim mult Doamna Daniela Vacarciuc pentru lectii de istorii foarte interesante. Ecsplicati foarte bine pentru noi. Dorim mai multe lectii.❤❤❤
@corinabecherescu2269
@corinabecherescu2269 10 ай бұрын
Sarut mana pentru aceasta clasa magistrala ❤️
@user-jw9tn3bn6p
@user-jw9tn3bn6p 3 ай бұрын
Bravo doamna Daniela Vacarcucic. Să fiți mereu sănătoasă și să vă ajute Dumnezeu . Lecții de o mare importanță pentru noi toți.❤
@user-jw9tn3bn6p
@user-jw9tn3bn6p 9 ай бұрын
Ecsplecati foarte bine,minunat.❤
@user-jw9tn3bn6p
@user-jw9tn3bn6p 9 ай бұрын
Mulțumim foarte mult pentru informații atât de important pentru noi ❤
@sergiuilias4237
@sergiuilias4237 3 жыл бұрын
O lecție de istorie captivantă
@user-xk2sk1gx4f
@user-xk2sk1gx4f 8 ай бұрын
Спасибо большое Даниила Вакарчук я гаржусь с вами а также с теми которые любят романскому языку и я ромынка и горжусь ❤
@moi67
@moi67 Жыл бұрын
Felicitari doamna profesor! Moldovenii de toate etniile ar trebui sa va asculte si sa lase alaturi propaganda imperiala de la Moscova. Din Romania, multumesc!
@nataliaciumac9218
@nataliaciumac9218 3 жыл бұрын
D.Profesosra, mulțumim pentru această lecție ați fost f.explicita... ar fi bine și Dodonistii să asculte măcar o lecție două ca să aibă cît de cît o idee pe ce lume se află domnii Deputați că nu-și merita mandatul.
@nataliaciumac9218
@nataliaciumac9218 3 жыл бұрын
Este o lecție extraordinară de descernamint!!!
@alexprivacy2
@alexprivacy2 2 жыл бұрын
Super lectie Doamna Profesoara, multumesc!
@petremaeanu2686
@petremaeanu2686 Жыл бұрын
Bună ziua Eu sunt Român și sunt în Germania de forte mulți ani. Și unde lucrez Eu sa angajat un Băiat din Moldova și Șeful meu ma chemat și ma anunțat că a venit un nou Coleg din Republica Moldova. Vezi ca este un un Român de a-l tău. Eu am zi Ok unde este să pot vorbi cu el . Așa că am confirmat că da este Român vorbește Română.
@robertbolgar7404
@robertbolgar7404 2 жыл бұрын
Multumim frumos D.Profesoara
@nicolaeanghel6228
@nicolaeanghel6228 2 жыл бұрын
Foarte frumos,esențial şi existențial!
@Lena-op7sp
@Lena-op7sp 3 жыл бұрын
Pentru mine Emisiunea de astăzi este așa, cun ar fi că la școlarul care abia învață tabla înmulțirii , a venit un profesor și le povestește despre ce învață acum studenții din clasa 10. Ar trebui ,( de hrănit poporul mai des cu așa informație istorică.) Poporul nu e vinovat că a fost destramat, și obligat să învețe limba rusă,și cultura ei. Cei ce sunt la puterea statului , și chiar toți care au fost, și sunt HOȚI ? Și chiar dacă: unde sunt ceilalți profesori, învățători, scriitori, și alți oameni inteligenți ce își iubesc țara , de ce nu o apără , ajutând poporului să știe cine el este , și ce ar trebui să facă, ca să își iubească pământul , și chiar să îl apere in primul rând /.
@melaniamonicacraciun9900
@melaniamonicacraciun9900 2 жыл бұрын
Craciun fericit tuturor, multumim de cadoul virtual, sa cunoastem istoria este important, acolo in Trecut sunt toate raspunsurile pt viitorul nostru si un An Nou fericit plin de evenimente mediatice, de manifestari importante ca de lume proasta nu ducem lipsa chiar deloc, e nevoie de voi ca de aerul care il respiram
@generaldhautpoul8388
@generaldhautpoul8388 2 жыл бұрын
F buna emisiunea 💖
@larisagabura8648
@larisagabura8648 Ай бұрын
E bine accentuat că procesul etnogenezei românilor iar apoi şi etnogeneză statală sunt procese de lunga durată de aici şi diferența in decenii intre anii intemeierii celor 3 state in spațiul românesc. Mulțumesc mult pru lecția de istorie.
@generaldhautpoul8388
@generaldhautpoul8388 2 жыл бұрын
Identitatea si demnitatea merg inaintea democratiei !!
@gigibaicoci1118
@gigibaicoci1118 3 жыл бұрын
ZDROBIȚI BOLȘEVISMUL !
@ionbrad6753
@ionbrad6753 Жыл бұрын
Lectie online și de la Universitate (formarea Moldovei): kzfaq.info/get/bejne/f6eZksulx9HQmYE.html Colecție de documente vechi moldovenești și despre moldoveni: kzfaq.info/get/bejne/q79ylM1y2J7LYoE.html
@olgabi6174
@olgabi6174 3 жыл бұрын
Asi fi bine cind se vorbeste de aratat si la harta .
@ionbrad6753
@ionbrad6753 Жыл бұрын
kzfaq.info/get/bejne/f6eZksulx9HQmYE.html - aici și cu hărți
@madalinfocsa
@madalinfocsa 3 жыл бұрын
Totusi, doamna profesor nu spune foarte exact: influenta in limba romana este doar a limbii SLAVE VECHI, nici macar a slavonei - ca slavona e doar o REDACȚIE cultă a limbii slave vechi, redactie aparută DUPĂ sec. 9 - or, daca limba romana asimilase deja influenta limbii slave in sec. 6-8, cum bine zice doamna, ce i-a mai ramas de facut slavonei dupa sec.10 ? Va spun eu ce i-a ramas: pentru ca era folosita doar in mediile culte (la Curte si in Biserica) a mai putut aduce doar niste neologisme ale vremii aceleia, eventual - dar cam atata ! In limba poporului n-a prea avut mare influenta, aia deja se cristalizase. A adaugat acele neologisme, a imbogatit deci numai vocabularul. Asta a facut "slavona" timp de 4 veacuri, pana la fondarea tarilor medievale romanesti. Atunci, in acele 4 veacuri, in Tara Romaneasca s-a impus ca limba culta slavona de redactie sudica (bulgaro-sarbeasca), iar in Moldova s-a impus ca limba culta slavona de redactie estica (intai ruso-kieveană in primele 2 secole, apoi galițiană urmatoarele 2). Deci doamna nu are dreptate 100% ca rusii n-au avut influenta in Moldova - influenta a fost, insa doar in limba culta si destul de superficiala fata de fondul lingvistic, si intr-adevar a fost vorba de influenta rusilor KIEVENI si a rutenilor din HALICI, in niciun caz a rusilor moscoviti. Asadar, la curtea domnilor Moldovei se scria (si, in cadru oficial, se si vorbea probabil) in slavona cu recente influente kievo-galitiene, dar cu siguranta tot poporul (si chiar conducatorii si clerul cand vorbeau intre ei, in cadru neoficial) foloseau limba romana cristalizata deja INAINTE de influenta culta a slavonei ruso-rutene.
@ionbrad6753
@ionbrad6753 Жыл бұрын
Zici bine. Dar doamna nu greșește pentru că ea contestă doar influența rușilor-muscali (ajunși prima dată la Nistru puțin înainte de anul 1800). De fapt, mai mult a fost influențată limba rusă (moscovită) de slavona bisericească (bulgara veche) decât să influențeze ea limbile de la sud și est.
@madalinfocsa
@madalinfocsa Жыл бұрын
Am gresit putin in ceea ce scriam: se pare ca limba culta slavona folosita in Moldova a fost tot de redactie sudica (bulgara, mai precis, inspirata din scoala de la Tarnovo); specialistii inca n-au convenit cu totii daca in primul veac moldovenesc, slavona folosita nu era totusi de influenta haliciana (ruteana) - dar oricum deja pe vremea lui Stefan cel Mare, toti specialistii sunt de acord ca slavona culta folosita in cancelarie si biserica, era cea bulgareasca. Exista si un curent mai nou printre lingvisti, care deja distinge o redactie proprie moldoveneasca (si munteneasca, respectiv), care s-au inspirat din redactiile bulgare, respectiv bulgaro-sarbesti, insa prin influenta limbii romane s-au individualizat in cele doua principate. Asadar nici macar Kievul n-a avut vreo influenta in slavona moldoveneasca, darmite Moscova !
@constantinapantei2535
@constantinapantei2535 2 ай бұрын
Populația traco/daco/getica s-a creștinat prin sec.III d.Hr. Slavii au venit ca populații migratoare mult mai târziu, prin sec.VII-VIII d.Hr. Ori, prin conciliile ecumenice, terminologiile religioase erau foarte bine definite pentru a nu apărea o serie de confuzii, cum au fost cele elaborate de Arie. Să înțelegem că noi nu am avut denumiri, cum ar fi trup, praznic, vovidenie, etc.? Nimic mai fals. Cuvinte religioase folosite de slavi la ocuparea zonei Balcanice la sud de Dunăre au fost împrumutate de la daco-români pe care i-au ocupat. La venirea acestora, slavii nu aveau nici o religie; si nici nu aveau nici noțiunea de familie ci doar de instinctul de pradă și omor. Pentru a fi creștinați, Chiril și Metodiu folosindu-se de un alfabet gligolitic (grec și dacic), au tradus Scripturile folosind toți termenii religioși românești în limba slavă. Reamintesc că limba slavonă avea inițial doar termenii obișnuiti plus suportul gramatical specific, mai puțin cei religioși și agricoli. Bibliografie: Limba Română, Nașterea și falsurile istoriei (autor Lucian G. Costi, Editura Uranus, 2016) f 41:47 osindu-se de un alfabetgioase folosite de slavi la ocuparea zonei Balcanice de la sud de Dunăre au fost împrumutate de la daco români pe care i-au ocupat. La venirea acestora, slavii nu aveau nici o religie și nici nu aveau noțiunea de familie ci doar instinctul de pradă și omor. Pentru a fi creștinați, Chiril și Metodiu folosindu-se de un alfabet gligolitic (dacic și grec) au tradus Scripturile folosind toți termenii religioși românești în limba slvă ce avea gramatica și cuvintele sale proprii, mai puțin cei religioși.
@Alessia_Valter353
@Alessia_Valter353 5 ай бұрын
14:35 19:40 20:47 39:48
@waneaauziak6484
@waneaauziak6484 3 жыл бұрын
Intrebarea a fost cine a aparut prima data : Tara Moldovei sau Tara Romaneasca?!?
@sergiuilias4237
@sergiuilias4237 3 жыл бұрын
S-a răspuns foarte explicit la această întrebare.
@generaldhautpoul8388
@generaldhautpoul8388 2 жыл бұрын
S-a raspuns la intrebare dar nu v-a interesat raspunsul
@waneaauziak6484
@waneaauziak6484 2 жыл бұрын
@@generaldhautpoul8388 de Istoria care nu se invata in scoala a-ti auzit?!?
@waneaauziak6484
@waneaauziak6484 2 жыл бұрын
@@generaldhautpoul8388 kzfaq.info/get/bejne/jtmYkrWIttW-k2Q.html
@waneaauziak6484
@waneaauziak6484 2 жыл бұрын
@@generaldhautpoul8388 kzfaq.info/get/bejne/irKkZsWCtZvcgn0.html
@sergiuzaveriuha2206
@sergiuzaveriuha2206 3 жыл бұрын
Romanii au ocupat doar 14% din teritoriul actualii Românii! Cum ar fi putut ei să aibă vre-o influeță asupra populației locale? Torni minciuni cu căldarea și păcat? Ctește cel puțin ,,Letopisețul Țăriii Moldvei”
@gavrilmoldovan9271
@gavrilmoldovan9271 3 жыл бұрын
Scrii prostii. Vezi harta Imperiului Roman in diverse perioade. Dobrogea complet,Transilvania si Muntenia aproape in intregime si sudul Moldovei pana la Tiras (Nistru) a fost provincie romana. Dupa invazia mongolo-tatara de la 1241 , teritoriul dintre Nistru si Carpati , dupa cum scriu cronicarii, a fost "pustiit" de tatarii Hoardei de Aur si repopulat dupa un secol de transilvaneni prin descalecat.
@sergiuzaveriuha2206
@sergiuzaveriuha2206 3 жыл бұрын
@@gavrilmoldovan9271 Dacă ești deștept numește-mi orașele întemeiate de ei și robii lor!
@sannyroman9197
@sannyroman9197 2 жыл бұрын
@@sergiuzaveriuha2206 nici in Rusia teritorul nu este nici astazi ocupat in proportie mai mare de 5% cu distante de sute de km intre asezari si totusi este al Rusiei
@sergiuzaveriuha2206
@sergiuzaveriuha2206 2 жыл бұрын
@@sannyroman9197 Eu încerc să vă demonstrez că romaniin-au prea avut influență pe acest teritoriu!
@raduciocan6648
@raduciocan6648 2 жыл бұрын
Lăsate de istorie
@moldavschiiadmiral
@moldavschiiadmiral 11 ай бұрын
Баба Яга без грима! Timpitura, invata istotia😢!
@cristianstroe1416
@cristianstroe1416 Жыл бұрын
Nu este așa..valahii au fost lupii..iar lupii au fost daci..
Emisiunea „LECTIA de ISTORIE cu istoricul Ion Varta”/03.04.2021
45:17
Задержи дыхание дольше всех!
00:42
Аришнев
Рет қаралды 3,1 МЛН
Mom's Unique Approach to Teaching Kids Hygiene #shorts
00:16
Fabiosa Stories
Рет қаралды 30 МЛН
Lecția de Istorie: “Industrializarea URSS”
58:10
TVR MOLDOVA
Рет қаралды 4,4 М.
Ce nu înțelegem despre perioada fanariotă
1:09:21
Zaiafet
Рет қаралды 88 М.
LECȚIA de ISTORIE - Copiii gulagului sovietic
58:14
TVR MOLDOVA
Рет қаралды 5 М.
Profesioniştii cu Ruxandra Donose (@TVR1)
53:37
TVR
Рет қаралды 50 М.
Задержи дыхание дольше всех!
00:42
Аришнев
Рет қаралды 3,1 МЛН