No video

Dezavantajele pompei de caldura aer-apa. Vezi video inainte de procurare!

  Рет қаралды 94,889

Enciclopedia Constructiilor

Enciclopedia Constructiilor

11 ай бұрын

Trendul pompelor de caldura, in special a celor aer-apa, este in crestere in ultimii ani, reprezentand o alternativa verde si accesibila pentru centralele / cazanele pe gaz, incalzirea cu lemne, carbune sau peleti sau fata de alte sisteme de incalzire, cat si preparare apa calda.
O pompa de caldura aer-apa ne poate oferi atat incalzirea locuintei, cat si apa calda menajera, si chiar racire. Totusi acest sistem trebuie cunoscut pe deplin, trebuie deslusit si cine nu vrea sa-si traga o mare teapa sau sa fie amagit, trebuie sa cunoasca toate aspectele incalzirii cu pompa de caldura, in special si cele ce tin de deavantajele sale, despre care vorbim in acest video, prezentand 11 minusuri, riscuri si atentionari privind folosirea pompelor de caldura aer-apa.
- Fii parte în Comunitatea noastra: www.youtube.co... (subscribe)
- Facebook: / enciclopediaconstructi...
- Website: enciclopediaco...
- Servicii: premiumhouse.md/
- Sustine proiectul pe Patreon: / enciclopediaconstructi... Multumesc.
- Email: enciclopediaconstructiilor@gmail.com
Surse video/imagini/audio:
- Pixabay.com
Multumesc de vizionare, va doresc o zi frumoasa!
Copyright © 2023 Begu Valentin. Toate drepturile rezervate.

Пікірлер: 251
@cherubini1986
@cherubini1986 11 ай бұрын
'' Ia seama sa nu distrugi biznesul lui Patsanashiii '' cum pompele lor de caldura ! Asta e cel mai bun material de cand urmaresc acest canal !
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Multumesc de apreciere! Motto-ul nostru mai vechi este "spunem ce altii ascuns", deci sunt multe informatii pe canal in cele peste 500 video-uri unde multe chestii le facem publice, chestii care vanzatorii le-ar dori nestiute.
@performanceheatpumps7599
@performanceheatpumps7599 7 ай бұрын
Un video foarte sincer. Felicitari si mult succes in continuare!
@mihaihan643
@mihaihan643 11 ай бұрын
Felicitări . Un om care nu tine cu mincinoși :))
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Multumim! Totusi pentru o parere mai obiectiva, va recomandam sa vizionati si video despre avantajele pompelor!
@ionelstochita2709
@ionelstochita2709 5 ай бұрын
BRAVO.Acest video este foarte important pentru cei care se grăbesc sa achiziționeze un produs .Aviz amatorilor de pompe .Te încălzești pe bani grei 😄.Mulțumesc pentru detailari.
@dionisiecolesnic205
@dionisiecolesnic205 5 күн бұрын
Super .băiat deștept
@iexcella
@iexcella 2 ай бұрын
Mersi pentru sfaturi
@iuliasag9685
@iuliasag9685 8 ай бұрын
Foarte bine ati explicat. Pentru mine e clar acum pun centrala pe gaz si incalzire in pardoseala.
@stirbanioanflorian
@stirbanioanflorian 5 ай бұрын
Trebuie sa fiti atent ce fel de centrala pe gaz cumparati pentru ca nu toate stiu sa moduleze temperatura agentului termic la valori mici si anume 35 de grade cat are nevoie incalzirea in pardoseala ! Spor in toate !
@timoteicampean
@timoteicampean 10 ай бұрын
Extraordinar de util! Iti mulțumim mult pentru aceste documentări bune și exacte dar mai ales pentru ca le expui aici !
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 10 ай бұрын
Cu mare drag!
@paulmihet6431
@paulmihet6431 11 ай бұрын
Eu chiar anu asta am facut aceasta investitie si cred ca am luat cea mai bună decizie. Am montat o pompa de caldura aer apa Daikin Altherma 3 de 8 kw care m.a costat 8800 euro cu tot cu manopera. Gaz nu am in zonă deci la cealaltă variantă cu lemne as fi iesit mai scump, imi trebuia camera tehnica alăturată casei o magazie de lemne plus cazanul si un pufăr si dupa lemne cumpărate. De consum o sa pot vorbi doar peste un an dar casa este cu încălzire prin pardoseala, geamuri tripan si izolatia casei 20 cm polistiren grafitat
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Multumim de comentariu. Chiar asteptam anul viitor vreun feedback, insa daca casa e izolata bine, ar trebui sa fie totul okay. La fundatie si la acoperis cu ce si cat v-ati izolat?
@paulmihet6431
@paulmihet6431 11 ай бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor casa este pe parter si podul este izolat cu 25 cm vată bazaltica si fundația extrudat de 10 cm
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
@@paulmihet6431 okay, merci!
@therapy_relax_music
@therapy_relax_music 11 ай бұрын
Bună ziua, ați putea să mi da ți mai multe detalii casa dumneavoastră (suprafață, zona, geamuri...), ce putere are pompa de căldură, monofazat sau trifazat? Mulțumesc anticipat
@george-valentinmatei3290
@george-valentinmatei3290 3 ай бұрын
salut, cum ai trecut iarna cu pompa de caldura? cat ai platit la facturile de curent?
11 ай бұрын
Foarte bine atins multe aspecte, care sunt utile pentru oricine care se gandeste la pompa de caldura. Eu am mers pe un Hyundai (sub numele Midea la Romstal) de 6kW (as fi preferat de 4, dar nu se importa in Ro). Are un raport pret/performanta excelent. Apoi vedem in timp cat de fiabil o sa fie :) Am ales varianta monobloc, fiindca am avut costuri mult mai reduse in cazul meu la montaj. Ca si protectie la inghet in loc de antigel am mers pe varianta de acumulator mic (UPS) si o pompa de recirculare cu consum redus. Ca si pozitionare l-am pus pe partea sud-estica, chiar langa camera tehnica. Unitatea nu produce zgomot mare. Presupun ca si eficienta e mai mare pe partea sudica cand bate soarele. La prepararea apei calde am ales sa fie un boiler cu pompa de caldura separat.
11 ай бұрын
Am uitat sa mentionez ca turul si returul a legat direct la distribuitoarele de la incalzirea in pardoseala. Iar temperatura apei va fi reglat de curba de modulare aleasa in functie de temperatura exterioara. In acest caz se ating cele mai mici temperaturi la tur si in concluzie cel mai bun COP. As evita grupurile de amestec/pompare sau orice schimbator de caldura adaugat, fiindca in acest caz necesita o temperatura de tur cu 5 grade mai mare, care rezulta un COP mai redus.
@silviudespremasini
@silviudespremasini 11 ай бұрын
@ Cineva si a facut lectiile la sibotherm 😬
11 ай бұрын
@@silviudespremasini Si lectiile si proiectul :D
@nicustefan6013
@nicustefan6013 10 ай бұрын
​@Îmi puteți da vă rog mai multe detalii despre suprafața de încălzit,izolația casei,zona geografică, daca cei de la Sibotherm au realizat montajul? Și eu doresc sa îmi fac proiectul cu cei de la Sibotherm dar nu știu dacă monteza și în alte localități în afara Clujului. Va mulțumesc.
10 ай бұрын
@@nicustefan6013 180mp utili. Izolatie pereti 4cm fibra de lemn+30cm celuloza+5cm vata minerala. Pod: 50cm celuloza+10 vata minerala. Ar fi ajuns si unul de 4kW dar nu se gaseste. Sibotherm numai proiectarea a facut.
@boboescucosmin5517
@boboescucosmin5517 9 ай бұрын
Mulțumesc frumos pentru SFATURI.
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 9 ай бұрын
Cu drag!
@danalexflorea963
@danalexflorea963 9 ай бұрын
Bravo, un video clar si concis!
@marinbodog3141
@marinbodog3141 10 ай бұрын
Mulțumesc mult pentru sfaturi.
@marceloanea686
@marceloanea686 11 ай бұрын
Bună ziua, personal mulțumesc pentru acest video,am ceva timp de când te urmăresc și cea ce îmi place e că ești deschis și spui lucrurilor pe nume. Am o rugăminte poți face același lucru (avantaje și dezavantaje) și cu pompele de căldură sol apă mulțumesc.
@alincretu5671
@alincretu5671 11 ай бұрын
Salutare. Cel mai bun sistem este un hibrid de PC aer-apa si centrala pe gaz legata in automatizarea PC. Automatizarea Nibe e ok. Eu am trecut o iarna cu 25 grade medie zilnica in tandem cu gazul. Am platit o medie de 1300 RON/luna in Romania total curent+gaz in lunile dec-mar. La o casa de aproape 300 mp utili.
@iuliansavoiu8731
@iuliansavoiu8731 11 ай бұрын
Ai calorifere in casa sau incalzire in pardoseala? Ce temperatura ai setat in casa? Ai setat aceeasi temperatura in toata casa si pe parcursul intregii zile, sau numai seara cand te-ai intors de la birou? Multumesc!
@alincretu5671
@alincretu5671 11 ай бұрын
Am calorifere. Am un senzor de ambient de la Nibe localizat in bucatarie la parter. Si curba de la parter cu o unitate mai inalta decat la etaj printr-un AXC din automatizarea Nibe.
@alincretu5671
@alincretu5671 11 ай бұрын
Temperatura e setata pe 23 grade celsius in bucatarie. In rest se incalzeste undeva la 25-26
@iuliasag9685
@iuliasag9685 8 ай бұрын
E 10k euro doar aparatul, manopera si alte materiale inca 3000.nu se merita.
@sorinr649
@sorinr649 7 ай бұрын
Degeaba va laudati cu consumu, daca nu dati detalii de supraizolatie a casei, termopane, usi, etc. Cititoru simplu poate crede ca se aplica la orice casa..
@lavilavi1057
@lavilavi1057 9 ай бұрын
Super! Tocmai m-ai lamurit sa NU pun pompa de căldură acolo unde avem -15...-25 grade, 3 luni pe an. Mulțumesc!
@Worldsggg
@Worldsggg 8 ай бұрын
Fă te rog un video despre încălzirea geotermală
@georgestanciu4960
@georgestanciu4960 7 ай бұрын
Mulțumesc !
@TudorBurac
@TudorBurac 11 ай бұрын
Da un pic mai realist de data aceasta. As adauga un tandem de fotovoltaice si o sobă buna. Deja mai multi clienti avem cu pompa de căldură si sololicita si soba semineu in case moderne. Ce tine de izolare termica a casei este numarul unul la priorități. Totuși nu uitati de siguranță, sunt cazuri ca bineficiarii in caz de pana de curent colaps, fug la rudele lor sa stea o zi doua pana restabilesc rețeaua
@ofensatul
@ofensatul 6 ай бұрын
Nu ai unde sa fugi daca se ia curentul peste tot , este un exemplu depasit , daca se ia curentul o saptamana in toata regiunea ramai in frig toata saptamana orice generator ai putea avea si crede-ma ca nimeni nu baga 10k euro intr-un generator pentru astfel de situatii.
@cipriangroza
@cipriangroza 4 ай бұрын
Mai explica o data ce vrei sa zici
@Ioanes85
@Ioanes85 11 ай бұрын
Salutare Valentine Am montata o pompa de căldură de 12kw/h chiar in Ialoveni in toamna 2022 Casă cu demisol si parter, încălzirea e prin pardoseala si in 2 dormitoare am calorifere, apa calda menajera e de la centrala pe gaz, casa este izolata cu 10 cm poliesteren expandat blocul exterior montat pe partea nordica blocul interior in demisol Consum la contor inclusiv electrocasnice: kw/h Noiembrie 333 Decembrie 1110 Ianuarie 805 Februarie 658 Martie 850 Aprilie 564 Eu zic ca e bine Investițiile au fost de 7.5 k € inclusiv manopera
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Salutare, merci de informatii! Din ce ati scris, e binisor pentru o casa. Ce temperatura aveti setata in casa in perioada iernii?
@Ioanes85
@Ioanes85 11 ай бұрын
22°
@AndreiPerciun
@AndreiPerciun 11 ай бұрын
@Ioanes85 ce suprafata are casa si ce model de pompa ati ales?
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 9 ай бұрын
Eu zic ca nu; dar totul depinde de suprafața încălzită … + nu ai pus costul încălzirii in pardoseala fata de Instalatie de încălzire prin calorifere + dacă foloseai din faza de construcție diferența de vreo 5000E fata de pompa de caldura si centrala pe gaz in termosistem cu aceeași suma de bani te incalzeai mai ieftin si aveai mai puțin de răcit casa vara sau aveai un disconfort termic mai redus …. Plus nu vrei sa vezi in comunele mai mici ce ar însemna pentru reteaua Electrica ce înseamnă sa meargă pe 60-70% din locuințe pompele de caldura deodata 😅😂😂😂 Dar visați toți …
@Ioanes85
@Ioanes85 5 ай бұрын
Casa are 80 m2 Temperatura setata în casa e 22° Pompa este de model Hyundai 12 kw/h
@AleXandruT
@AleXandruT 11 ай бұрын
Mulțumesc 👍👍👍
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Cu placere!
@adeladonciu5319
@adeladonciu5319 8 ай бұрын
Am pompa de căldură aer-apă plus panouri fotovoltaice. Sunt foarte mulțumită.
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 7 ай бұрын
Multumim de feedback!
@cryptodracula9985
@cryptodracula9985 3 ай бұрын
Multumesc
@liviughimpu4040
@liviughimpu4040 11 ай бұрын
Ai dreptate,D-, Zeu sa ti dea sanatate pentru detaliile furnizare!..ca sa faci un asemenea sistem de încălzire este prea acum ca si investitie dar ca si cost de exploatare! si pentru ce ? Același consum ca si cind ai folosi un buffer incalzit electric cu o rezistență electrică care printr-o pompa iti va încălzi calorifere !
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Multumesc de comentariu insa aveti grija ca paremi-se nu ati inteles deloc ideea pompelor de caldura aer-apa! Nu e adevarat ca ai acelasi consum la la un buffer incalzit electric, cu o pompa de caldura iesi de 3-4-5 ori mai ieftin!!! COP-ul la incalzirea electrica e 1:1, la pompele de caldura COP-ul e 3, 4, 5, deci analizati bine subiectul, inclusiv video trecut despre avantajele acestui sistem.
@alexandrugunescu4585
@alexandrugunescu4585 8 ай бұрын
@@EnciclopediaConstructiilorcorect dar iarna e tot 1 la 1 si fix de asta am nevoie, sa fie cald iarna si costul sa fie mai mic decat pe gaz
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 9 ай бұрын
@ 21:24 cam câți ingineri sunt dispuși sa stea afara in ploaie sau frig sa îți repare pompa de caldura ? Pe ger majoritatea uneltelor de servisare fie nu sunt operaționale fi funcționează defectuos: de ex cel puțin la doua din multimetrele mele de la fluke temperatura minima de operare e de -10 grade după care cel puțin ecranul poate deveni neoperațional + cele folosite de mine nu suporta condens sau umezeala … Furtunele de agent refrigerant se întăresc; garniturile lor dacă sunt de cauciuc funcționează defectuos…. Cheile se lipesc de mâna dacă nu porți mănuși; iar dacă porți mănuși pierzi îndemâna …. + te Strici tu : dacă stai afara in ger 1-2-3-4 ore relativ nemișcat ai șanse sa stai acasă o saptamana … timp in care nu doar ca nu faci bani dar mai si cheltui …. Personal o sa cer 100 lei/ora pentru fiecare grad sub 0 de stat in fata unei pompe de caldura … - cei care vor sa fie eco sau sa sa consume puțin si ii doare in cot de condițiile in care trebuie sa muncească cei care le serviseaza … - la mentenanța Cazanelor pe gaz e relativ confortabil sa lucrezi …. Dar la pompele de caldura nu prea… Îmi ajung vara clienții care instalează Chillere sau alte aparate frigorifice in grădini sau alte zone neamenajate fara zona betonata împrejurul lor unde îmi murdăresc toate sculele care trebuie sa fie intr-o igiena perfecta pentru a nu contamina instalațiile frigorifice … - tipul asta de clienti ma prind doar la prima intervenție … a doua au telefonul blocat …
@marianacozma1801
@marianacozma1801 9 ай бұрын
Multumim pt informații încă odată m-am convins ca nu se merită să dau o căruță de bani pentru o iluzie mai bine o centrala electrica cu panouri fotovoltaice și sigur e mult mai eficientă
@ovidiumarin2341
@ovidiumarin2341 11 ай бұрын
corect, mare dreptate. dar, daca am un kit de panouri imens, ma doare-n brisca de COP-ul iesit, ma intereseaza sa incalzesc conacul, si sa ies pe ZERO
@mihaiavram904
@mihaiavram904 7 ай бұрын
Poti sa faci un video cu pompa de caldura hibrida cu o centrala pe gaz.multumesc
@avengerplay7729
@avengerplay7729 23 күн бұрын
la cele monobloc nu se poate pune antigel? Multumesc!
@cristiant5785
@cristiant5785 11 ай бұрын
Salut , sunt pompe de căldură cu boiler încorporat, recomanzi ?
@thegreenproject7451
@thegreenproject7451 8 ай бұрын
Da , rămânem mai clasici până se schimba situația 😊
@dorinschitco6659
@dorinschitco6659 11 ай бұрын
Sunt din Republica Moldova, sezonul de incalzire e aproximativ 5 luni pe an, spre exemplu daca ai deja o instalatie pe gaz, nu vad nici un sens la investitia data, in asa caz accent trebuie de pus pe izolarea casei + eficient s-au aratat colectoarele solare pentru incalzirea apei calde pentru necesitatile tehnice gen dus. In general avand deja un sistem existent, investia nu cred ca se rascumpara vrio data, nu cred ca diferenta de pret la cheltuielile de incalzire dintre varianta existenta si noua va acoperi investitia in termeni rezonabili + trebuie de luat in calcul cheltuielile de mentenanta si amortizarea in general. Calculul cu diferenta de pret pentru a determina perioada de rascumparare a investitiei, asta-i primul caz. Al doilea caz care se analizeaza asta-i investitia pusa la banca ca depozit. Deci cu dobanda acumulata anual reduci cheltuielile la sistema deja existenta si in final optimizezi sistema ca bani consumati pe baza dobanzii. Ca final cred asa, daca doresti sa "economisesti" banii la ceea ce ai deja, ai dato-n bara 😅, spun pentru o casa de pana la vrio 250mp, poate pentru spatii comerciale/industriale mari unde orice banut economisit per m3 conteaza, acolo poate si se merita modernizarea.
@Nikmedia_md
@Nikmedia_md 7 ай бұрын
Eu mi-am instalat singur pompa de căldură Monoblok 22 kW. Din motivul că am primit-o deja iarna, nu am mai instalat și sitemă de apă caldă menajeră. Am montat doar țevile de la monobloc până la colectorul care se duce la podea caldă. Am adăugat o pompă circulară de H 8m, care nu am conectat-o la pompa de căldură, dar la prima priză. În menu la panoul de comandă am pus t apă menajeră 10 grade și sensorul stă în aer în cazangerie unde t este mereu 18 grade. Temperatura care chipurile trebuie să fie la tancul bufer am setat 35 grade. Diferența de t era setată din fabrică 5 grade, eu am schimbat-o la 3 grade. Era prea mare pauză, nu știu cât e mai bine, în casă e cald și cu diferența de 5, 3 și cu 2 grade. Am încercat mai multe. Zilele acestea a fost frigușor, a trecut de -10 grade, pompa consuma uneori 13 A, în mediu se menținea la 10 A, dar uneori și 0 A. Este folosită peste 100 mpatrați podea caldă, dar se încălzește și suprafața unde încă nu este instalată podeaua. Ușile sunt deschise, în total sunt 270 m patrați. Casa nu este finisată, de asta și nu se folosește încă toată suprafața de podea pentru încălzire.
@traianpol5578
@traianpol5578 6 ай бұрын
La 22kw încălzești 2 case, era bine sa fii pus de maxim 16kw apoi de nu făcea față mai adaugai un pdc in cascadă....
@Nikmedia_md
@Nikmedia_md 6 ай бұрын
@@traianpol5578 Casa mea are 10.5x12.5 m 3 nivele. Primul nivel încălzesc doar 63 m²+ cazangeria. Dar e cald și coredor + scări. La al 2-lea nivel nu încălzesc doar garajul de 22 m². De la al 3-lea se mai încălzește și scara care duce la terasă.
@georgeapostol5703
@georgeapostol5703 Ай бұрын
salutare, cat a fost factura la electrica în cea mai rece luna de când ai pompa instalată? Mersi
@Nikmedia_md
@Nikmedia_md Ай бұрын
@@georgeapostol5703 Salut! Eu nu plătesc pentru energie electrica, pentu că am mereu surplus. Dar am contor separat doar pentru pompă si am semnat fiecare lună datele contorului. Mâine dacă nu uit o să le scriu. Eu și acum vara o folosesc pentru răcire la fel prin țevile din podea in loc de apă caldă merge apă rece.
@georgepandor1911
@georgepandor1911 11 ай бұрын
Buna ziua ! Apreciez mult ceea ce faceți . Am o întrebare : Cum se face efectiv răcirea casei ,vara prin pompa de caldura aer-apa? Mulțumesc
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Buna ziua, multumim. Se adauga minim un acumulator termic doar pentru apa calda, pompe reversibile, cateva circuite in plus, si deja mai departe se conecteaza la distribuirea racirii, care poate fi tavane reci capilare, sisteme de aer rece, ventilo-convectoare etc.
@sorinr649
@sorinr649 7 ай бұрын
Bonus, (daca sistemu e reglat incorect, sau se strica un senzor la amestecu de apa rece in tavan) puteti primii, condens la conducte si mucegai in tavan, invizibil, chiar sub rigips.. Si uite asa cu atata tehnologie scumpa ..sporii circula, ajung la dvs in plamani, urmeaza o boala grea ..si ajungeti o statistica,.. (sau membrii dragi din familie) Te expui la riscuri si daca dispui de bani ..
@AdydeAdy21
@AdydeAdy21 6 ай бұрын
Ma ajutati cu o parere? Dintre o pdc hyundai si daikin 6kw monobloc...ce ati alege?multumesc anticipat
@Narcis83
@Narcis83 6 ай бұрын
Nu mai bine folosesc aerul conditionat ? Din cate stiu tot o pompa de caldura e si aerul conditionat si daca la -15 grade cop e de doar 1,5 nu prea merita o pompa de caldura
@cipriangroza
@cipriangroza 4 ай бұрын
Ac-ul mai intra si in standby. Iti convine sa dea cald/rece si dupa sa stagneze?
@mariustm923
@mariustm923 11 ай бұрын
Buna ziua. Cele doua video-uri despre pompele de caldura sunt foarte bune si concise. As avea o observatie: folosirea pompei de caldura pentru ACM (apa calda menajera), inseamna stocarea apei la o temperatura mai mica de 60 de grade, ca si la instalatiile solare termice. Utilizarea directa ridica o problema: bacteria legionella, potential mortala. V-as sugera un video pe acest subiect.
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Buna ziua si multumim de comentariu. Mai toate acumulatoarele termice din prezent au functia anti-legionella, adica la anumite intervale de timp (de exemplu o data la 2-3 saptamani), indiferent de temperatura stocata ceruta (care cel mai des e sub 60 oC), acumulatorul singur, de obicei noaptea daca e setat bine, incalzeste pentru un anumit interval de timp apa pana la peste 70-80-90 oC ca sa distruga acea bacterie. Merci de sugestie.
@alincretu5671
@alincretu5671 11 ай бұрын
Daca folosesti apa constant, nu ai treaba. Nici macar nu mai faci cresterea constanta pentru anti-legionella. Doar daca nu ai consum constant.
@Radu-11-11
@Radu-11-11 11 ай бұрын
Buna ziu , mulțumesc pentru toate informațiile, ce spuneți de varianta centrala electrica cu panouri fotovoltaice .
@sorinr649
@sorinr649 7 ай бұрын
PV sunt 80% inutile iarna, daca e soare si senin afara ai putea face productie cam 7 ore intre 9 -16 si apoi urmeaza o noapte lunga rece (cam 17 ore de noapte cand consumi curent doar de la retea) Daca e ceata in timpu zilei, sau inorat PV produc 0-0.4kw pe ora deci is degeaba.(la un sistem fotovoltaic de 10kw in panouri, dispuse la 27grade pe acoperis) Adica intr-o zi inorata nu produci nici 3kw toata ziua. O pompa de caldura de 6kw, are nevoie de 6000w pe ora sa mearga nominal o ora. Un cuptor electric 3 75kw ora. O masina electrica incarcata monofazic iti ia intre 2.2kw ora consum la priza sau 6kw pe charging pol. Daca ninge si ai zapada 3cm pe panouri, ai clar productie 0, oricat de soare e afara in cele 7 ore magice. Sper ca m-am facut inteles de ce PV sunt cam inutile iarna in Ro.
@adrianhristache5640
@adrianhristache5640 10 ай бұрын
Au aparut pompe de caldura apa-aer eficiente pt a functiona cu radiatoare? Cunosti astfel de modele?
@STEAK-xq9oz
@STEAK-xq9oz 11 ай бұрын
In primul rind pentru o pompa de caldura si nu numai , este nevoie strict necesar sa stabiliti sarcina termica si atentie pentru pompa de caldura temperatura exterioara in calcule se ea de (-5 C), la alti parametri de dimensionare pompa de caldura din punct de vedere a investitiei sare in sus spre nerentabil de investit. Acum i-ti dau un raspuns referitor la radiatoare, la tempeeraturi de -5 C in exterior nu ai nevoie de temperaturi de 50 -60 C, sa dai in radiator pentru a-ti confortabil in casa, maxim de ce o sa ai nevoie este de 30-35 C, respectiv radiatorul o sa te asigure cu caldura necesara fiindca afara nu este (-7 - (-16 C)), totul este un balans natural in functie de cit este de frig afara. In rest ce depaseste -6 C, este nevoie de o sursa alternativa pentru a pastra confortul in casa. Pentru asta sint si pompele de caldur Hibrid, Gaz - Pompa de caldura, care intra in compensare pe perioadele scurte de-7-16 C. C-am atit pe scurt, sper ca si pe inteles.
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 9 ай бұрын
Partea hibrida de pompa de caldura plus cazan pe gaz deși pare o soluție buna E doar una din noile soluții propuse de cei care fac pompe de caldura …. - tehnic dacă privim la scara mare o prostie la fel de mare!!! : Dacă folosești bugetul de pompa de caldura care e minim 4000E și îl bagi in faza de construcție in grosimea termosistemului o sa ai o locuința mai eficienta 24 di 24 atât vara cât și iarna + la termosistem nu i se arde placa electronica și nici nu pierde freon !!! + durata de viața care de cele mai multe ori depășește 20 ani și poate ajunge la 30-50 ani pentru un termosistem … și așa ceva nu o sa poți spune de nici o pompa de caldura la care o sa stai cu morcovul in fund după 5-6 ani cu gândul la când o sa ai primul defect ai după ce ai primul defect o sa stai cu gândul dacă la al doilea defect merita sa o schimbi cu totul sau sa înghiți iar costul reparației 😅 Asta așa ca o exemplificare pe scurt … Plus ca dacă bagi bani in termosistem creezi joburi pentru oamenii din clasele sociale inferioare și ii ajuți sa își țină copii in Scoala care in viitor pot produce mult mai mult decât ar salva vreodată pompele de caldura planeta …. + dacă toți trec pe pompe de caldura gazul nu il mai arzi tu ci centralele electrice pentru ca nu poți construi rețele noi de curent peste noapte și nici surse de energie verzi și baterii pentru stocat energia “verde” peste noapte - acestea toate vor produce limitarea diversității energetice = lipsa concurenta deci tarife mai mari și lași gazul la oamenii de afaceri sa facă cu el mase plastice, ingrasaminte etc și tu rămâi cu credite uriașe de plătit de către guvernul tău - deci de tine in cele din urma … + o sa ai mult mai multe incendii și pene de curent cauzate de suprasolicitarea rețelelor electrice din locuințe dar și de transport spre locuințe …. Deci succes la toți la vise “verzi” :
@alexandrugunescu4585
@alexandrugunescu4585 8 ай бұрын
Nu am inteles
@Nelutzujoan
@Nelutzujoan 11 ай бұрын
Bună seara, am o întrebare, cât ajunge o pompa de căldură cu tot cu monaj? Pentru 80/mp
@sergheithor8195
@sergheithor8195 8 ай бұрын
Multumesc pentru adevar!
@eugen-m
@eugen-m 11 ай бұрын
Va salut cu respect si multumim pentru materialul prezentat ❤❤❤. Dvs ce parere v a facut tipul de pompa de caldura cu panouri termodinamice ? E adecvat latitudinii noastre tipului de clima ?.. Ce plusuri si minusuri fata de " clasice " ? Apropo v am urmarit pe nerasuflate materialul despre aerogel sun un fan absolut. Voi comanda o sprafata mica pentru un experiment poate naiv, vreau sa izoles pe interior tigla ceramica ( atentie datorita diversitatii de forme nu oricare se preteaza ) sunt tare curios cat de bine izoleaza pentru a nu exista transfer termic catre acoperis. . Ca o gluma remarc ceva. Toata lumea e inebunita acum cu case pasive si sisteme performante . Bun. E foarte bine. Dar toti se gandesc cum sa tina caldura inauntru . Asta e hazliu pentru a in conditiile in care in urmatorii 25 de ani incendii precum celed din Grecia vor fi banalitate si pe la noi din cauza incalzirii globale accelerate toti vor sa scape de caldura 😀
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Salut si multumim frumos de apreciere! Ca idee pare una interesanta, insa inca nu am analizat suficient ideea si experienta existenta a altor oameni incat sa ne formam o idee pe care sa o impartasim. Insa per general, nu credem ca e o idee rea, adica se poate conecta pompa de caldura cu panouri fotovoltaice, sau panouri termodinamice sau alte solutii care ne ofera caldura intr-un mod mai ieftin ulterior (post-investitie). Cam greu cu aerogelul, nu prea se gaseste pe piata, insa ca sa lucreze, trebuie sa creeze o anevlopa etansa, ori izoland asa tigla, ca prima impresie nu e buna ideea, adica cor fi foarte multe neetansari pe unde frigul va putea ocoli termoizolatia. In final, legat de racire, lumea acum nu prea atrage atentie multa, insa in viitor, o vor atrage la fel cum o fac acum pentru caldura.
@eugen-m
@eugen-m 11 ай бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor ok , inteleg si va multumesc mult pentru raspuns. Da asa e se gaseste greu aerogel mai ales ca sunt 2 tipuru uzuale pirogel si cryogel. Termenii spun totul. Poate o solutie de izolare ext a acoperisului va merge mai degraba doresc sa construiesc intr o zona cu paduri in apropiere si multa lume nu intelege cat de mult se va schimba clima. Priviti Greci , Italia , Spania. Acum ce sa spun tehnologia va avansa deja au aparut tipuri de vopsea cu aerogel de ce n as incerca experimeltal cine stie un strat subtire de 1 mm poate nu pare impresionant la prima vedere . Plus ca nu concep o casa de ex fara un sistem integrat de circulare a aerului cu purificare .
@wisdomofafoton
@wisdomofafoton 11 ай бұрын
​@@eugen-m, as vrea sa iti raspund la gluma de mai sus, oamenii se agita sa tina caldura inauntru dar in acelasi timp caldura afara (vara), de fapt asta obtii prin termoizolatie, nu?
@eugen-m
@eugen-m 11 ай бұрын
@@wisdomofafoton ❤❤
@BLAISAUT
@BLAISAUT 11 ай бұрын
Trebuia sa incepi video: Pațanashii😂
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
As fi dorit, insa un public destul de mare e si din Romania, nu toti ne-ar intelege )))
@liviubla
@liviubla 9 ай бұрын
Ce înseamnă?
@chelseathebest9458
@chelseathebest9458 9 ай бұрын
Precis😂😂
@Pepeo1992
@Pepeo1992 7 ай бұрын
​@@liviublaCă și cum ai spune baieți sau băiețel(pațanaș)😂
@rimonagoiti333
@rimonagoiti333 11 ай бұрын
Am o întrebare. Pt o casa încă neconstruita care este cel mai avantajos sistem de încălzire? Cost investiție respectiv productivitate.. sau randament. Care este cea mai profitabila sursa de încălzire?
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Intrebarea e buna, si cred ca tine de fiecare casa si zona aparte. Toate sistemele au si plusuri, si minusuri. Vezi poate te ajuta acest video kzfaq.info/get/bejne/mJmHlLijprqnYWw.html .
@LiviuGelea
@LiviuGelea 11 ай бұрын
Până raspunde Valentin, daca imi permiti un raspuns: Eficiența depinde mult de izolatia casei. Va fi mereu o diferenta mai mare intre o casa izolata bine si una slab decât intre o pompa de caldura si o centrală pe lemne. Date fiind costurile energiei si considerentele de.mediu, inclusiv posibilitatea descurajării pe viitor a combustibililor fosili, personal as opta pentru o pompa de căldură apă-apă, daca o permite spatiul si geografia si bugetul, urmată de solutia lui Valentin cu pompa aer-apă.
@wisdomofafoton
@wisdomofafoton 11 ай бұрын
​@@LiviuGelea, daca totusi se instaleaza o incalzire in pardoseala si o centrala pe gaz si ulterior lucrurile devin neplacute si va fii nevoie sa se renunte la centrala, ar fi greu de integrat pompa de caldura in instalatia casei?
@LiviuGelea
@LiviuGelea 11 ай бұрын
@@wisdomofafoton Nu ar trebui..Agentul termic e tot apa la aceeasi temperatură.
@marinizo1
@marinizo1 11 ай бұрын
eu zic ca este clar,cea mai avantajoasa sursa de caldura este gazul daca exista in zona ,daca nu pompele de caldura dar in nici un caz cele aer apa sau aer aer, eu as merge pe apa sul sau apa apa daca exista capital daca nu ,cazane pe lemn dar in cazul asta confortul nu mai este asa mare ,mai exista varianta centrala electrica cu calorifere ,panouri fotovoltaice si dosar de prosumator, la fel pe aceasi varianta ar mai fi si varianta incalzire pardoseala electrica
@genicavaduva
@genicavaduva 10 ай бұрын
Salut ! Ar trebui sa incepi cu marimea casei , izolatie , zona , etc . Asa pot si eu sa fac aberatii pe minim de cunostinte !
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 10 ай бұрын
Buna ziua, inainte sa comentati, studiati proiectul nostru online, sunt peste 500 video-uri informative. Stim prea bine si am zis-o in alte video-uri ca la alegerea unei pompe de caldura, indiferent de care, se face un calcul termin / bilant energetic al casei detaliat. In acest video, vorbim strict doar de minusuri si riscuri, ca orice om sa fie informat ca exista si ele, nu doar reclame frumoase.
@dalv086
@dalv086 3 ай бұрын
oare nu se poate baga pompa de caldura in beci, unde iarna e cald, asa scoti COP-uri mai bune...? Ce zici? Altfel la -10,15 grade stai cu pompa inchisa ca nu iti permiti sa o folosesti...
@georgeapostol5703
@georgeapostol5703 Ай бұрын
ai aflat daca se poate?
@user-gt9hq5qt7n
@user-gt9hq5qt7n 7 ай бұрын
Oameni buni!trebuie sa intelegeti ca pompele de caldura nu sunt o afacere,sunt o necesitate pentru cei care nu au alte variante, a spune ca iesi mai ieftin cu ea decat pe gaz este o iluzie.Si am sa va spun si de ce.o pompa nu reuseste sa produca caldura pe care o produce o centrala pe gaz,are o componenta care costa cam cat centrala pe gaz daca se defecteza,(vorbim de compresor)si sa nu spuna cei care vand ca nu se defecteaza,ca nu este asa.El functioneaza pe timp de iarna cam 90% din zi spre deosebire de centrala pe gaz care face pauze mult mai mari si la o temperatura mult mai mare.Pompa de caldura nu este altceva decat un aer conditionat cu elemente de incalzire/racire mai mari ,deci care necesita ori un compresor mai mare ,ori timp mai indelungat de lucru,deci nu il puteti compara cu timpul de fiabilitate unui a c.Pe urma pretul este mult mai mare decat la un ac.,s-au centrala termica.Un ac. are timpul de functionare estimat de fabrica 7 ani,la pompe ma indoiesc ca rezista atat.Deci nu va mai luati dupa persoane care va sfatuiesc sa cumparati aceste pompe ca nu sunt o afacere rentabila,s-au chiar daca da pe moment impresia asta ,va veti convinge destul de rpede ca nu este asa.Stim ca reclama este sufletul comertului,dar hai sa nu punem oamenii sa isi dea banii stransi cu truda pe o tehnica care nici pe departe nu este ce spun ei ca este.
@RPI_4
@RPI_4 7 ай бұрын
Frumos material, dar esti bandit 😂😂. Ai mers pe o linie fina intre avantaje si dezavantaje. Pompa de caldura se poate monta si cu calorifere, dar trebuiesc calorifere gen typ 33. Pentru ca sunt facute sa functioneze cu temperaturi mici pe tur(33°C - 55°C) ....caloriferele vechi sunt pt temperaturi de c.a 70°C si plus, pe tur concepute. As putea sa iti comentez ficare propozitie...dar iti stric materialul. Ai impletit adevaruri cu mituri....😂😂😂 Interesant! 😂 Poate in alte materiale tii cont si de faptul ca la casele vechi nu toti au loc pentru incalzire in pardoseala.
@elena_eda
@elena_eda 7 ай бұрын
Frionul i-a caldura de afara si o duce in casa daca afara e -15grade ce caldura o sa aduca in casa compresorul o sa lucreze fara oprire o sa consume mult curent.Compressorl e cel mai scump si daca se difecteaza trebu sa coste aproape cit pompa el face tat lucru
@tinavany
@tinavany 5 ай бұрын
Ce sistem de încălzire este cel mai potrivit pentru o locuință care nu are acces la gaz? Având și o suprafață destul de mare peste 170mp... Mulțumesc
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 5 ай бұрын
Pompa de caldura aer-apa, aparate de aer conditionat folosite pe incalzire-racire, incalzire pe aer... ar mai fi, insa mai intai eficientizati locuinta cu o buna termoizolare, ferestre de casa pasiva, etanseitate etc.
@soc831
@soc831 11 ай бұрын
15:45 te contrazic, consider ca unitatea exterioara a pompei de caldura aer apa ar trebui montata pe partea sudica a casei, pentru a fi incalzita si dezghetata iarna, de Soare. Da, nu sub geamul dormitorului, intr-un colt.
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Merci de parere! E buna ideea pe partea sudica, insa ca idee se poate si pe fatada estica, cand soarele rasare dimineata sa dezghete ce a inghetat noaptea. Totusi credeti-ma, o sa va bagati piciorul in fatada sudica peste cateva saptamani de zgomot sub fereastra dormitorului daca e si el pe sud ))))))))) E bine de luat in calcul si alti parametri.
@alincioaba464
@alincioaba464 11 ай бұрын
In calitate de beneficiar te contrazic. Parerea lui Valentin de a fi montata pe est este cea mai ok. Sa va explic si de ce. Pdc care se respecta au senzori si se ghideaza dupa ei. De exemplu, la mine cand bate soarele in u.e. pacaleste acel senzor si imi afiseaza ca sunt peste 20 de gr, cand de fapt sunt 12. Ce se intamola cand sunt peste 20 de gr? Pdc trece pe rezistente si nu mai da voie compresorului sa functioneze pt a il proteja. De ce? Pt ca freonul ar capta prea multa energie si compresorul ar merge subturat si ungerea acestuia nu ar mai avea loc corespunzator si ar duce la uzura prematura. La mine e montata pe est si pana la 12.00 bate soarele. Nu as vrea sa stou cum ar fi fost cu ea pe sud.
@soc831
@soc831 11 ай бұрын
@@alincioaba464 multumesc
@pianistultimo
@pianistultimo 10 ай бұрын
Salutare! Ar ajuta ca unitatea exterioara sa fie montata intr-o încăpere interioară gen subsol, camera tehnica? Acolo va fi mereu o temperatură constanta de 12-15 grade
@adeladonciu5319
@adeladonciu5319 10 ай бұрын
Păi pompa ia căldură din aer. De unde să ia din interior, la 12-15 grade? Firmele recomandă instalarea unității exterioare pe partea sudică, tocmai pentru a crește randamentul.
@sorinsorin5952
@sorinsorin5952 10 ай бұрын
Nu e posibil. In cateva minute aerul din incaperea respectiva se va raci si eficienta pompei va scadea drastic. De aceea se monteaza in exterior, este nevoie de un debit f mare de aer
@EduardTamas-py7oc
@EduardTamas-py7oc Ай бұрын
Salut.Dumneata ce sursa de caldura ai optat la tine acasa ?
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor Ай бұрын
Salut, pompa de caldura aer-apa, insa doar dupa un calcul de bilant energetic riguros pentru o casa pasiva. Daca nu as avea o casa pasiva sau cel putin NZEB, nu stiu daca acum as opta pentru o pompa.
@tibiavram
@tibiavram 6 ай бұрын
Oare puteti estima un calcul pe mp?
@susanadavid5706
@susanadavid5706 10 ай бұрын
Buna, pompa de caldură, scuze pentru,,,vrea pompa de caldură pentru cliofer simplu (fara apa calda pentru avem noile)vrea să stiu cit consuma pe o zi, Cit costa pompa de caldură.rog spune scrie, multe multtumesc pentru asteapta
@Puya266
@Puya266 7 ай бұрын
Merge nu bine ,ci super bine cu full calorifere , pompa 12 kw ,casa 180 mp cu full calorifere toata casa supra dimensionate full toata casa ,am lasat o sa mearga pe curba si sunt f multumit , imi i a 22kw pe zi la temperaturile astea , Galati , cu caldura full toata casa .la etaj am 3 dormitoare + 2 bai .eu sunt foarte ultra multumit .30x25 kw = 750 kw x 0.87 lei hidro ,faceti voi calcul .la apa calda mi am montat separat un boiler de 300 litri a+ cu pompa de caldura , media pe luna la 2 persoane ,nu trece de 100 lei ,respectic 3-4 kw pe zi maxim maxim la 300 l si apa la 60 grade . Concluzia : pdc urile merg f bine cu full calorifere dar full supra dimensionate
@lukymanluky5068
@lukymanluky5068 4 ай бұрын
Bună seara, urmează sa achiziționez o pompa de căldură aer- apă suprafață utila 129 m2 -întrebare 12 kw este suficient pentru incalzire in pardosea? Mulțumesc.
@lostvillag3
@lostvillag3 22 күн бұрын
Buna ziua, cine v-a montat pompa? Puteți să faceți o recomandare?
@tibiavram
@tibiavram 6 ай бұрын
Ce marci de pompe recomandati?
@Worldsggg
@Worldsggg 8 ай бұрын
Bravo mister mai deschide ochii la lume căci este foarte dezinformată
@feliciafilipescu3209
@feliciafilipescu3209 8 ай бұрын
Buna seara!Va rog frumos sa-mi spuneti cum sa procedez in aceasta situatie.Vecina si-a montat o pompa de caldura la aprox 4-5 m de locuinta mea.Decand a venit timpul rece vine un aer foarte rece direct in usa de la intrare in casa si in fereasta de la sufragerie.Mentionez ca din aceasta cauza este. foarte frig in casa si centrala merge non stop consumand foarte multe gaze.Spuneti -mi cum sa procedez ca am ajuns la disperare.Multumesc!
@iulian9703
@iulian9703 7 ай бұрын
Gard din beton sau tabla
@stoicar
@stoicar 11 ай бұрын
La o casa izolata in sistem nzeb 30cm eps pereti, 20cm xps podea, 40cm vata la tavane consum de gaz maxim 300 ron in cea mai friguasa luna. Nu are sens sa schimb centrala pe gaz pt a scadea costurile. Dar in alta varianta pompa de caldura nu se poate folosi eficient. - care mai este sensul unei pompe de cladura ?
@alexandruilea915
@alexandruilea915 11 ай бұрын
Noi acum ne instalam o pompa de caldura pentru a face un sistem hibrid cu cel pe lemne pe care il avem deja instalat. Aici nu avem gaz deci panourile fotovoltaice + pompa de caldura o sa scada mult consumul de lemne. Dau drumul la centrala pe lemne atunci cand eficienta pompei scade foarte tare.
@stoicar
@stoicar 11 ай бұрын
@@alexandruilea915 pompa de caldura aier aier / adica Ac A+++ pe caldura este acelas lucru si costa 2000 ron total
@alexandruilea915
@alexandruilea915 11 ай бұрын
@@stoicar Da dar cu un sistem aer/aer nu pot incalzi 350mp. Imi trebuie vreo 8-10 unitati din acelea minim si nu fac nici apa calda deci mai trebuie un sistem si pentru apa calda. Pompa este un sistem conceput pentru a incalzi apa in principiu si din apa faci ce vrei cu el. Daca nu ai deja un sistem de incalzire "pe apa" (fie el cu lemne/gaz/centrala electrica etc) si spatiul necesar pentru a fi incalzit nu este foarte mare clar o pompa Aer-Aer este cea mai eficienta varianta. La o garsoniere spre exemplu se preteaza perfect un sistem de aer conditionat modern care ruleaza invers pentru a face caldura iarna.
@alexandruilea915
@alexandruilea915 11 ай бұрын
@@stoicar Ca sa-ti faci o idee, am cumparat o pompa de caldura de 24KW si avem un rezervor de 2000 de litri care va tine temperatura apei la 40-45 grade celsius atunci cand pompa va fi sursa de incalzire si daca va fi nevoie sa pornim centrala pe lemne il ducem la 75-80 celsius pentru a nu baga lemne pe foc toata noaptea.
@stoicar
@stoicar 11 ай бұрын
@@alexandruilea915 noi avem la o casa de 120m2 instalate 2 unitati si este mult peste nevoi. Apa la centrala pe gaze. Dar in ideea in care nu ai gaze atunci da merita pompa dar nu in alt caz. Doar daca se face prea mult markentin schimbi centrala pe gaz cu pompa de caldura
@mugurvisan1164
@mugurvisan1164 9 ай бұрын
Salut, felicitari pentru munca depusă, am și eu o intrebare, ce recomanzi la o casa construită acum, cu o suprafața de 122 mp, din BCA Ytong de 25 cm, încălzirea este prin pardoseala,izolata cu polistiren de 15 cm, tâmplărie tripan, pompa de caldura sau centrală pe lemne și peleți? Locuiesc in zona de Sud a României. Mulțumesc!
@alexandruilea915
@alexandruilea915 8 ай бұрын
Vezi ce temperatură medie ai in acea zonă. Daca media este de peste 5 grade celsius eu zic că poti merge pe o pompă de căldură. Noi am avut cazan pe lemne și acum avem și pompă aer-apa. Am calculat consumul si pe luna Noiembrie am iesit mai ieftin cu pompa de căldură decât dacă am fi facut foc zilnic + comfortul pe care ți-l dă pompa de căldură față de lemne unde trebuie să bagi pe foc destul de des. Până la urmă părerea mea ii că dacă îți permiți pompa apa-sol să mergi pe apa-sol și nu-ți faci griji de temperatura exterioară. Consumul pompei aer-apa crește odată cu scăderea temperaturii medii dar noi am rămas la aer-apa pentru ca avem si lemnele și dacă o să fie -10 sau mai puțin o să aprind focul si opresc pompa până trece "gerul" si revine temperatura peste -5 grade celsius.
@gicu671
@gicu671 9 ай бұрын
Salut. am montat recent o pompa de căldură, 10 KW Hyundai la 127 mp utili, 80 l puffer. Am schimbat caloriferele cu k33.. Ce temperatura mi-ai recomanda sa merg pe tur? Mulțumesc!
@lostvillag3
@lostvillag3 22 күн бұрын
@@gicu671 Cu ce consum KW ați trecut iarna?
@BLAISAUT
@BLAISAUT 11 ай бұрын
Velentin pentru încălzire in pardosea nu ar fi eficient un cazan in condens?
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Despre cazanele in condens si daca ele dau mai multa caldura am vorbit aici kzfaq.info/get/bejne/atdiiNR_uq-9l6s.html , insa pentru incalzire in pardoseala merge cam orice sistem de incalzire modern, ci cazanul pe gaz, si pompa de caldura si altele.
@auricahardalau659
@auricahardalau659 10 ай бұрын
La pompa de căldură putem folosi caloriferele ???? Vă mulțumesc anticipat
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 10 ай бұрын
Nu e recomandat.
@ofensatul
@ofensatul 6 ай бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor De ce vorbesti eronat ? Toti specialistii recomanda in tandem cu PDC si calorifere din otel typ 33 , se preteaza cel mai bine. Daca nu poti aduce dovezi concrete ca nu este recomandat mai bine nu vorbesti despre un subiect pe care nu il stapanesti !
@geo21gicu
@geo21gicu 11 ай бұрын
Ce pompa de caldura recomanzi pentru o zona friguroasa de munte...?
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Nu recomand un producator anume, ci recomand sa se termoizoleze foarte bine casa, ferestre de casa pasiva, etansare, limitarea puntilor termice, si abia apoi alegi o pompa de caldura studiind fisa tehnica.
@catap9466
@catap9466 11 ай бұрын
Dar dacă sursa exterioara o montez în fosta camera a centralei,pt a nu simți frigul?
@marinizo1
@marinizo1 11 ай бұрын
sursa exterioara face ea frig ca sa iti aduca caldura
@stirbanioanflorian
@stirbanioanflorian 5 ай бұрын
Buna ziua ! Dumneavoastra ce pompa de caldura ati montat la casa dumneavoastra pasiva ? Multumesc !
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 5 ай бұрын
Buna ziua, numaidecat o sa o prezentam la momentul oportun. Pana atunci vor fi alte video-uri de la casa pasiva.
@stirbanioanflorian
@stirbanioanflorian 5 ай бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor Le astept cu mare interes ! Multumesc !
@Daniel-Vasile-Pascu
@Daniel-Vasile-Pascu 11 ай бұрын
Salut. Felicitari pentru munca despusa la videourile tale! Intr-o luna urmeaza sa aleg pompa de caldura aer-apa la o casa de 120 m2. Sub terasa casei am optat pentru un beci de vreo 30m2 (cat toata terasa) si mereu m-am intrebat daca o pot baga acolo in sensul ca acolo sunt mereu 9-11 grade - caldura ce vine de la pamant. Am si doua ferestre cam de 1,5 m2 la beci pentru a nu face un eventual vid. Pe langa faptul ca trebuie contactat producatorul viitoarei pompe de caldura voiam sa aud si parerea ta sau a celor care se pricep. Salutari si toate cele bune !
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Salut, va raspundem doar asa din ce am invatat noi: la proiectarea caselor eficiente energetic, am invatat ca e mereu mai bine si mai eficient, sa montam sursa de caldura (in cazul dat pompa de caldura) intr-un mediu unde vor fi in medie tot anul +20 oC!
@Daniel-Vasile-Pascu
@Daniel-Vasile-Pascu 11 ай бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor Întrebarea mea a fost pusă incorect. Pot modifica dar apoi nu va mai avea sens pentru cei ce sunt interesați la fel ca mine. La ce mă refeream exact și nu am precizat era sursa externă să fie în beci cu ferestre de aproximativ 1,5 m2 iar sursa internă, la fel cum ați precizat și în video, ținută la o temperatură de 20°. Este o întrebare care mă gândesc că ar pune multe bătăi de cap în această comunitate și de aceea aș vrea să o dezbatem, în sensul bun al frazei.
@marinizo1
@marinizo1 11 ай бұрын
@@Daniel-Vasile-Pascu chiar daca in beci ai temperatura constanta de 9-11 grade cu + asta nu inseamna ca unitatea ta externa este montata intr-un mediu mai cald fata de exterior care sa presupunem ca are -15grade findca ,daca vei deschide ferestrele vei avea o temperatura egala cu cea din exterior iar daca vei tine inchise ferestrele trebuie sa intelegi ca o pompa de caldura este fix un echipament identic cu un aer conditionat, de acea un aer conditionat se mai numeste si pompa de caldura aer-aer singura diferenta intre un echipament si alt echipament este tipul schimbatoarelor de caldura cu mediile care sunt folosite si daca intelegi ca un aer conditionat nu face frig si nici cald el doar schimba temperatura intre 2 medii diferite atunci intelegi ca o pompa de caldura montata in beci, in timp ce tie iti va face in casa caldura in beci va face congelator
@mihaițală
@mihaițală 14 күн бұрын
@daniel vasile, imi poti spune pe ce parte geografica ai pozitionat terasa cu beciul sub ea?
@Daniel-Vasile-Pascu
@Daniel-Vasile-Pascu 14 күн бұрын
​@@mihaițală spre est am proiectat-o eu, si iti spun ca este perfect.Exceptând dimineața, am soare care nu este puternic până pe la ora 11, cam jumate de terasă, apoi dupa 11-12, umbră totală până a doua zi. Pe timp de vară e absolut perfect. Până și prânzul îl mâncăm acolo.
@sergiusas6833
@sergiusas6833 11 ай бұрын
Stie cineva ce valori COP pentru racire vara cu pompe de caldura ?
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Omul intreaba o intrebare tehnica, iar dvs ii bagati reclama in comentariu. Nu-i frumos! Comentariul dvs il stergem, intrebari generale cu mentiuni de producatori mai acceptam, insa reclama nu! Doriti sa ajutati - scrieti ceva tehnic si la intrebare.@@angel_michael
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
COP-ul de vara se numeste EER, iar cel sezonier se numeste SEER. Vedeti parametri dati in orice fisa tehnica la orice pompa de caldura, ele sunt diferite, insa ajung la 5-6-7!
@sergiusas6833
@sergiusas6833 11 ай бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor Multumesc
@cebotarivitalii8914
@cebotarivitalii8914 11 ай бұрын
Valentin o intrebare, am in casa la sol un sistem de incalzire pe gaze cu cazan in condensație, casa dispune de incalzire in pardoseala in zonele cu faianta bucatarie, baii, antreu, camera tehnica si calorifere in living dormitoare, întrebare !!! daca se merita a instala o pompa de caldura doar pentru podeaua calda, in rest radiatoarele si apa menajera sa ramina pe gaz. Consider ca in aces caz va fi nevoie de o pompa nu tare mare deoarece spațiul cu pardoseli calde e aproximativ 40 m2, dar sa merg pe ideea celor care le vind acum tipa cumpara una mare si va tine si calorifere, dupa cum ai spus si tu nu se merita.
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Salut, eu in locul dvs as eficientiza casa prin termoizolare mai buna, prin schimbarea ferestrelor si usii ca la unele de casa pasiva, prin etansare, si credeti-ma, ca cazanul dvs va lucra lejer cu toate sistemele de distribuire a caldurii (radiatoare, podea calda) si pentru apa calda.
@cebotarivitalii8914
@cebotarivitalii8914 11 ай бұрын
Mulțumesc pentru răspuns, tin sa precizez ca casa este de 140m2 construită din blocuri ceramice cu perete multistrat in mijloc fiind izolata cu vata bazaltică,geamuri germane cu profil Aluplast tripan cu sticla lowe și furnituri sigenia. Acoperis din oale cu izolație la fel buna, regret un singur lucru pe care nu l-am făcut este izolarea fundației pe exterior cu polistiren extrudat la acea etapa nu erau așa de multe materiale pentru a cunoaște mai bine lucrurile. Am vrut doar sa aud o părere in parte ce tine dacă se merita ca cost aceasta schimbare. Tin sa precizez ca in medie pe sezonul rece am un consum de gaze 250 m2 inclus aragaz și apa calda menajera. Eu consider ca e un consum normal însă ținând cont de prețurile din ultimul timp la gaz am fost nevoiți sa facem compromisuri prin deconectarea podelelor calde. La fel mentionez ca cazanul este de 35 kw si se descurca cu toate sistemele.
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
@@cebotarivitalii8914 Ce izolatie aveti intre peretele multistrat?
@cebotarivitalii8914
@cebotarivitalii8914 11 ай бұрын
Este mică de doar 5 cm dar la moment nu mai putem schimba mare lucru deoarece fațada este deja executata :(
@RPI_4
@RPI_4 7 ай бұрын
​@@cebotarivitalii8914 adica aproape neizolat....5cm de izolatie aduc doar gaura in buzunar deoarece termic...nu aduc la temperaturi scazute mai nimic.😢.
@moldovanmihai8640
@moldovanmihai8640 6 ай бұрын
ati vorbit foarte mult dar nu ati explcat cum functioneaza o pompa de caldura . astept sa explicati mai clar efecienta acestor pompe de caldura .
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 6 ай бұрын
Despre cum functioneaza am vorbit in video-urile anterioare, acest video e doar despre dezavantaje, exista video cu cu avantajele pompelor de caldura.
@ChestorSef
@ChestorSef 11 ай бұрын
Recomanzi in continuare centralele pe gaz ? Pana ne mai imbunatatim cunostintele pe pompe de caldura ?
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Deja nu, in UE au inceput la nivel de legislatie incet sa le interzisa sau limiteze. In Germania deja din anii urmatori la bloc nu vei mai avea voie sa iti pui centrala pe gaz. Normele de energie verde, regenerabila, eficienta energetica cam restrang spatiul de raspandire si folosire a centralelor pe gaz, deci de sa sa ma asociez cu un trend in decadere? Eu si 3-5 ani in urma recomandam pompele de caldura ca o alternativa buna, putini ma ascultau, acum vad ca trendul pompelor a luat-o in sus binisor. As merge pe o pompa de caldura, sau alte sisteme de incalzire.
@danielcolceru3840
@danielcolceru3840 11 ай бұрын
Problema este ca pompele de caldura sunt ineficiente la temperaturi de -15-25. Stai si ingheti cu ele la munte.
@alexandruilea915
@alexandruilea915 11 ай бұрын
@@danielcolceru3840 La munte bagi pe foc daca n-ai gaz. Nici nu are rost discutia unei pompe de caldura aer-apa la munte.
@dragoslogoja
@dragoslogoja 2 ай бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor "au inceput sa le limiteze" - de cand, canu scrie nicaieri nimic. Iti poti instala fara nicio problema CT. Care sunt anii aia urmatori ? Combustibilul fosil nu va disparea si nici nu va fi restrictinat. Imagineaza-ti ce inseamna sa aiba fiecare vecin pompa de caldura, zgomot, ineficienta retelei electrice, samd. Ideea e ca PC sunt o buna alternativa la incalzirea pe lemne, curent samd dar NU pt gaz. PC are nevoie de casa nZEB pentru a fi rentabila iar costurile pentru a aduce o casa mai veche de 2 ani la nZEB costa, costa PC in sine si toate instalatiile adiacente, etc. Nu putem compara PC cu CT, cand ai gazul la poarta, caree este primul lucru care trebuie luat in considerare.
@placoplatre321
@placoplatre321 11 ай бұрын
Salut Valentin, ce parere ai de pompele Tifui?
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Salut, nu am experienta cu ele deloc, nu ma pronunt.
@constantinpadure6672
@constantinpadure6672 11 ай бұрын
Tifui face tot pompe de astea sunt. E o gargara specifica in spiritul Buhnici. Termocasa sunt relativ OK.
@sergiusas6833
@sergiusas6833 11 ай бұрын
Daca imi permiti ... eu am incercat sa i-au legatura cu ei ... am primit un raspuns pe e-mail total neadecvat si neconform cu intrebarea adresata ... in axelasi stil in care nu isi afiseaza preturile pe nicaieri di incep sa te "fiarba" sa vada cat esti de bogat :))) . Nu e Tifui care il vezi pe youtube sau poate era vreun angajst neadecvat ...
@Radu-11-11
@Radu-11-11 11 ай бұрын
Bine spus
@marinizo1
@marinizo1 11 ай бұрын
nu m-as risca cu bomba incarcata cu propan langa casa mai ales ca nu are nici o prezentare cu ce este la interiorul cutiilor alea,cum se lucreaza in ele , daca sunt sudate conductele sau doar cositorite asa cum stiu instalatorii sa faca lipituri pe cupru...
@valeriucardas123
@valeriucardas123 11 ай бұрын
Atunci care este solutia? Ne mutam mai la SUD!
@ofensatul
@ofensatul 6 ай бұрын
In spania vrei sa zici.
@alexandrugunescu4585
@alexandrugunescu4585 8 ай бұрын
Bai oameni buni, care e avantajul daca asta consuma mult mai mult curent ca e frig afara? Nu asta e toata faza? Sa fie cald iarna
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 7 ай бұрын
Avantajele au fost descrise in alt video kzfaq.info/get/bejne/g7WDfrB8ntPDnoU.html
@mariusg4232
@mariusg4232 5 ай бұрын
Meștere,1 m3 de gaz natural are 10kw termici teoretic REAL 6--9KW DE CE? Informeaza-te si vei afla
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 5 ай бұрын
Mdaa... ce comentariu, scrieti o prostie fara argumentare, si ne trimiteti sa ne informam ))) Eu tot pot zice ca Iohanici este extraterestru de pe Jupiter, si daca nu ma crezi, te trimit sa te informezi. Merge? Nu merge, acel care vine cu o informatie, vine si cu argumentarea, cu surse, deci va poftesc sa reveniti cu surse de unde aveti asa info, argumentare, si apoi mai discutam. Si fara "povesti de cartier", ci studii concrete, surse concrete, cu trimitere la sursa etc.
@user-ry7yg2hk7i
@user-ry7yg2hk7i 5 ай бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor Randamentul centralei pe gaz este exact cat a scris colegul sau chiar mai scazut. Cauta SEDBUK si vei invata care e realitatea.
@Narcis83
@Narcis83 6 ай бұрын
Dar unitatea exterioara de ce trebuie sa stea afara in frig la -15 grade ? Nu se poate pune in garaj, pod .. Un loc mai calduros
@andradafratimman
@andradafratimman 11 ай бұрын
Cred că ar fi trebuit menționat și faptul că izolația casei trebuie să fie foarte bună. Cred că pentru cei cu case deja construite, fără o izolație foarte bună, o soluție mai bună ar fi sistem fotovoltaic plus pompă aer-aer tandem cu sistemul pe gaz deja existent. L.E scuze, ai menționat de izolația casei la min. 16
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Am mentionat )))
@nautilusmd
@nautilusmd 8 ай бұрын
Da nui mai bine pentru acesti bani 10-15 mii euro sa pui un sistem de panouri solare combinata cu acumulator de apa pe tenuri si sa vinzi electricitate statului pe timp de vara si sa ai si pentru tine (frigider tv etc) si Iarna sa extragi din retea electricitate pe timp de noapte si ziua din panouri ?
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 8 ай бұрын
Hai sa facem un exercitiu de matematica: sa presupunem ca o casa obisnuita de 100 m2, are un necesar de energie pentru incalzire de circa 5000 kWh/an. La acestia, mai adaugam necesarul pentru apa calda menajera de circa 2500 kWh/an. Deci in total pe an, pe incalzire + ACM avem nevoie de 7500 kWh de energie. La fel, presupunem ca investim egal 10-15.000 euro fie pentru pompa de caldura, fie panouri solare cu acumulator de apa. A) Pompa de caldura. La un COP mediu de 3.5, noi vom cheltui 2150 kWh de curent pentru a face 7500 kWh de incalzire si ACM. 2150 kWh x 30 ani = 64.500 kWh de energie in 30 ani. La un pret fara inflatie, dobanzi, majorari, sa inmultim la 0.15 eurocenti per kWh, ar iesi cca 9700 euro cheltuiti in 30 ani pe incalzire si apa calda. B) Panouri fotovoltaice de 10.000 euro, la cheie ar fi cam 12 kWh instalati, deci undeva 14.000 kWh pe an. La ten electric, ai un COP 1:1, deci iti trebuie 7500 kWh. Teoretic te-ai gandi ca scazi 14.000 - 7500 kWh necesari, insa nu e corect, deoarece iarna, cand exact iti trebuie kWh pe energie, panourile tale nu vor face fata cerintei (iarna produci putin, vara mult), deci o parte o vei cumpara de la retea oricum. In mediu pe perioada rece, 12 kW de fotovoltaice ar face maxim undeva 3000 kWh din fotovoltaice, insa ele se produc ziua, noi insa caldura avem nevoie si noaptea, deci din ei, maxim 1000 folosesti pe incalzire, si avem: - 1000 kWh din fotovoltaice se duc pe incalzire si apa calda, restul 6500 kWh ii cumperi. - 6500 kWh x 0.15 eurocenti per kWh = 975 euro x 30 ani = 29.250 euro. - Acum din 14.000 kWh, noi consumam doar 1000 kWh pe incalzire, deci avem surplus de 13.000 kWh. Daca sa scadem consumul pentru iluminat, electrocasnice si altele ce nu tin de incalzire si apa calda, am avea maxim 10.000 kWh disponibili de vandut. 10.000 kWh mai scadem un randament de 85-99% pe parcursul celor 30 ani, si la o medie de 93% ar fi cam 9300 kWh x 0.075 eurocenti per kWh cumparat (mereu e pret mai mic, minim jumate) = cca 700 euro x 30 ani = 21.000 euro. - 29.250 euro cheltuiti - 21.000 euro vanduti = 8.250 euro de achitat. Deci 9700 PdC - 8.250 fotovoltaice = 1450 euro castigi in 30 ani daca mergi pe fotovoltaice, cu necesar din exemplul nostru. In fond, tot pe acolo, deoarece calculele pot fi foarte diferite cand vii cu variabilile pietii, regiune, inflatie, conditii economice, tehnologie etc. Calculele pot fi mult mai detaliate si precise, ce am facut mai sus e pur exemplificativ cu titlu de idee.
@apolo1366
@apolo1366 11 ай бұрын
Citat“NIBE S2125 are un factor de performanță sezonier optimizat*, care are ca rezultat costuri de operare scăzute și apă caldă de înaltă performanță. Zona de lucru oferă o temperatură de alimentare de până la 75°C. La o temperatură exterioară de până la -25°C, oferă încă până la 65°C, în timp ce nivelul de zgomot rămâne scăzut”
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
In textul trimis, noi citim doar reclama. Daca alegeti o pompa doar pe asa texte, nu e cea mai buna idee. Cand alegi o pompa, o alegi citind fisa tehnica, nu descrierea frumoasa!
@mariusmihai1292
@mariusmihai1292 11 ай бұрын
Eu ti-am spus ca randamentul/eficienta/COP 5 e defapt maximul la pompele aer apa sunt teoretice si variaza in functie de temperatura... pe cand la cele SOL apa COP de 5-6 e chiar real si iarna. COP 1 e centrala electrica. mai degraba bagi 6000-10000 euro in panouri fotovoltaice cu centrala electrica decat pompa de caldura aer apa, daca nu sunt destui bani de sol apa
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Ati mai comentat, insa de unde ati luat-o ca va dau dreptate cand vorbim de COP-ul maxim? COP-urile pot ajunge si la 6 sau 7, depinde mult de regiune, casa, caracteristicile pompei si alti indicatori. E adevarat ca cele sol-apa au COP-urile stabile mai tot anul, insa chiar si cu COP-uri variabile, in iernile noastre, foarte bine se descurca o pompa de caldura aer-apa, fara batai de cap, fara trasee subterane, fara investitie minim dubla cum e in pompele geotermale etc.
@mariusmihai1292
@mariusmihai1292 11 ай бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor maxim in sens de "peak". Ca sunt valori exprimate in peak si valori reale. Desi amandoua se lauda cam cu aceeasi eficienta, cea aer apa ajunge la eficienta aia in doar in anumite conditii si cea sol\apa chiar functioneaza la eficienta aia indiferent de conditii. Ideea e ca aer apa consuma mai mult exact cand cand o folosesti mai mult.
@danielcolceru3840
@danielcolceru3840 11 ай бұрын
Sa te vad eu ce randament scoti tu iarna din panourile fotovoltaice cand afara ninge. Iti spun eu, in februarie am avut 3 săptămâni productie zero. In decembrie si ianuarie 100 kwh la un sistem de 5.5 kw. Asa ca las-o mai moale, ca nu te ajuta cu nimic. O centrala electrica nu consuma iarna sub 1500-2000 kwh in varianta optimista.
@mariusmihai1292
@mariusmihai1292 11 ай бұрын
@@danielcolceru3840 prietene cu panourile e un program cu statul unde dai un kw in retea cand produci si il iei inapoi cand consumi, fara sa platesti nimic. Si se tine cont un interval de vreo doi ani. Daca ai in plus kwh in cont. Gen pproduci tot anul 10000 kwh si consumi 10000 kwh nu platesti nimic. Un sistem de panouri de 5.5 kw produce in medie pe an in jur de 6000kwh. Panourile fotovolraice nu au treaba cu frigul. Ci cu radiatia si unhiul soarelui. Cand zici ca nu ai produs nimic minti. Asta se poate intampla doar daca ai zapada pe ele, lucru cam greu de crezut ca ai avut zapada 3 saptamani. Cat despre centrala electrica eac sonsuma exact cat o pompa de caldura cand are COP1. dai un kw energie electrica pe unul de caldura. Aia inseamna COP 1. Pe acolo e centrala electrica. cu 10.000 de euro iti instalezi un 10kw panouri fotovoltaice. Cu care vei produce in jur de 11.000-12000kwh pe an. Acum daca in moldova nu exista programul ala nici o problema, transofrmi energia asta electrica in apa calda cand panourile produc. Gen cu doua "boilere" de 200 l. Sau pui 6 kw fotovoltaic si un panou cu tuburi vidate. Care fierbe apa iarna . nu veni cu dinastea de clasa a 3 ca panourile nu produc iarna. Ca e mult mai afectata pompa de ca;ldura aer apa decat fotovoltaicu mai ales cand vorbim de celule monocristaline. Am facut eficienta energetica in Madrid, nu ma dai pe spate cu dinasta ca vai panourile nu produc iarna. Sa nu mai spun ca ai mai putina mentenanta cu panourile fata de pompa.
@marinizo1
@marinizo1 11 ай бұрын
@@danielcolceru3840 iti spun eu cum scoti randament iarna cu panouri fotovoltaice simplu, te faci prosumator, produci vara pentru iarna si nu te astepti la randamente extraordinare cu un sistem subdimensionat de 5,5kw! ce spun eu ar fi trebuit sa-ti dea de inteles din start la ce sa referit marius inainte sa rupi tastatura finda clar iarna nu ai soare noapte fix cand ai nevoie de caldura si nu cred eu ca la 5,5kw ai tai dispui de acumulatori de 20kw/h stocare energie
@marianilie7321
@marianilie7321 8 ай бұрын
Esti expert, recomanzi unitatea externa pe fatada Nordica sa ai Cop mic 😂🤦‍♂️
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 8 ай бұрын
Te bazezi pe vreun studiu sau articol stiintific citit cand zici ca pe nord ai un COP mai mic decat pe alte fatade, si daca da, cu cat anume? COP-ul tine de temperatura aerului exterior, nu de temperatura suprafetelor anumitor case, garduri, obiecte care pot fi mai mici sau mai mari datorate radiatiei solare mai mici/mari, cat si vanturilor pe diferite fatade. Mai informati-va!
@marianilie7321
@marianilie7321 8 ай бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor la campie, e regula de baza: cand e ger = e soare . una e sa nu iti bata soarele in radiator , alta e sa iti bata, mai ales pe ger. ai stat prea mult la birou
@adrianpaulish
@adrianpaulish 9 ай бұрын
Foarte bun comentariul. Încearcă să corectezi pronunția. Un cunoscut rus mi-a râs în nas spunând că voi moldovenii nu sunteți români ci... ruși ! După revoluția din 89 ne-a venit un coleg din Rep Moldova care, conștient de acest fapt, m-a rugat să-l corectez la fiecare cuvânt. La un an nu mai avea niciun accent rusesc. A umblat mereu cu reportofonul după el, s-a imprimat, s-a corectat permanent. Ar trebui lucrat la acest aspect. Rușii n-ar mai putea să revendice ”rădăcina” rusească a românilor din Basarabia.
@sergiuq
@sergiuq 8 ай бұрын
cam incurci diverse detalii tehnice. standardul tensiunilor de retea sunt de 230V monofazat si 400V trifazat (nu mai exista 220 sau 240 sau 380V ). In rest cam ai dreptate :)
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 8 ай бұрын
Atata timp cat in a) Normative, b) Legi, c) Proiecte de executie, d) Avize, Documentatie de racordare la furnizorii de electricitate etc, e) Manuale si studii... si in multe alte surse, vor fi delimitarile de 220/240 V si 380V, eu in materialele informative o sa folosesc aceste date. Cand o sa se schimbe la 230V si 400V, no problem, de atunci incolo o sa folosesc aceste valori )))
@ivandaniel191
@ivandaniel191 11 ай бұрын
Tu habar nu ai despre ce vorbești. Vai și amar😂😂😂
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Argumentare ceva? Sau vorbit de pe pereti? Inainte sa vorbiti prostii, macar studiati cui ii scrieti, ce facem, cate video-uri am facut pana acum si ce cunostinte avem, si apoi mai ganditi-va o data, merita sa va da-ti prostul satului pe net, sau mai bine taceti!
@misutudorache1463
@misutudorache1463 11 ай бұрын
Deci nu merita.
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Merita, vizionati si video trecut despre avantajele pompelor de caldura aer-apa.
@argentus5483
@argentus5483 7 ай бұрын
D-le câți ani ai ?? Nu întreb cu răutate dar mă întreb, de unde ai tu atâta experiență în atât de multe domenii ?? Cum ți-ai dobândit atâta experiență la vârsta ta ?? Nu-i o întrebare răutăcioasă, negativă !!!
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 7 ай бұрын
Putin peste 30. Pasiune, proces continuu de invatare, experienta. Nu cred ca ai nevoie de altceva ca sa perseverezi si sa devii un bun specialist in domeniul ce iti place.
@argentus5483
@argentus5483 7 ай бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor Mulțumesc frumos pt. promptitudine, ai spus experiență !! Asta era întrebarea mea și nu ai răspuns la ea. De unde experiență în domenii atât de multiple și de vaste ?? Învățare, de unde, cum ?? Că de documentat și eu mă documentez din toate sursele moderne, actuale și nu pot da lecții, sfaturi altora. Decât în domeniul meu, în care lucrez de peste 30 de ani (aici se poate vorbi de experiență), deci cam cât vârsta ta !!
@vasilestan3433
@vasilestan3433 11 ай бұрын
Mai omul numai baga strâmbe oamenilor pompa aer apa pe calorifere sunt bune tu habar nu ai
@EnciclopediaConstructiilor
@EnciclopediaConstructiilor 11 ай бұрын
Sunt bune doar daca ai casa foarte bine termoizolata, cand ai un necesar termic foarte mic, altfel, e simplu sa vezi cine dintre noi are dreptate: deschizi orice fisa tehnica si ve uiti ce randament COP are pompa la prepararea temperaturii de +45.. +65 oC cand afara e macar 0 oC! Multi oameni au patit-o, noi vorbim atat din analiza teoretica, cat si practica multor oameni, dvs cred ca vorbiti de pe pereti!
@marinizo1
@marinizo1 11 ай бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor el nici nu stie ce este aia o pompa de caldura si nu intelege principiul ei de functionare insa, a auzit el undeva ca merge si pe calorifere si poti pune si in cotet la caine un calorifer iar cand a vazut o astfel de pompa la cineva afara a strigat mirat ,mama cata frigiderullllll:)))
Adevărul despre Pompa de caldură! Se merită sau Nu ?
11:02
Cazane Moldova
Рет қаралды 75 М.
My Cheetos🍕PIZZA #cooking #shorts
00:43
BANKII
Рет қаралды 25 МЛН
Can This Bubble Save My Life? 😱
00:55
Topper Guild
Рет қаралды 55 МЛН
How do heat pumps work? You put in 1 kW and get out 5 kW!
13:40
Cristian Presură - Best Youtube Creator 2023
Рет қаралды 202 М.
#23 Teapa de 10.000 euro cu pompa de caldura? #casapasiva #passivehouse
27:17
Enciclopedia Constructiilor
Рет қаралды 221 М.
POMPĂ DE CĂLDURĂ și PV la 5000€! Mai este rentabil gazul?
16:43
Marius Soflete
Рет қаралды 115 М.
Sistem fotovoltaic casa offgrid incalzita cu pompa de caldura
24:42
Full Electric
Рет қаралды 49 М.
Pompe de Căldură: RENTEAZĂ? În cât timp îți scoți banii?
27:26
A meritat sa-mi pun pompa de caldura? Nu prea! Iata de ce!
16:16
Silviu despre masini
Рет қаралды 4,7 М.