Etnik Grup Nedir?

  Рет қаралды 4,864

BSM

BSM

7 ай бұрын

Etnik grup, ırkın aksine, reddedilmesi gereken bir kavram değildir. Belirli bağlamlarda, belirli amaçlar için açıklayıcı ve kullanışlı olabilir. Ancak etnik grup bulanık ve sınırları iyi çizilmemiş, aslında doğası gereği pek de iyi çizilemeyecek bir kavramdır. Bu nedenle onu üzerinde düşünmeden ve mutlak bir içeriklekullanmaktan kaçınmak gerekir.
Etnik grupla ilgili en önemli sorun, onun ırkın yerine, ırkla aynı işlevi görecek biçimde kullanılmasıdır.
Geçen videoda değindiğimiz gibi ırkçılık, önce katyuşa roketlerinin sonra da bilimsel gelişmenin darbeleri altında gerileyip meşru bir görüş olmaktan çıkmıştır. Ancak kapitalizm yok olmadığı için, onun ihtiyaç duyduğu ve ürettiği milliyetçi ideoloji varlığını sürdürmektedir. Milliyetçi anlatı oluşturulurken ırk gibi, kökleri tarihin derinliklerine uzanan bir meşruiyet kaynağına ihtiyaç duyulur.
Irk, anti diyalektik biçimde tanımlanmış, her şeyin temelinde yer alan katı ve değişmez bir kategoriydi.
Kendisi tarihsel koşullardan bağımsız, ama kendi dışındaki bütün tarihi belirleyecek metafizik bir
unsurdu. Genetik dayanaktan yoksun kalan milliyetçilik, aynı işlevi bu kez kültüre yüklemeye çalışır.
ihtiyaç duyulan metafizik unsur bu kez genetik değil, kültürel temelde tanımlanır. Ama bu neredeyse hiç bir şeyi değiştirmez. Yine kökleri tarih içinde binlerce yıl geriye götürülebilen, ortak bir bilince sahip olup birlikte davranan, devletler kuran ve birbirleriyle mücadele eden insan topluluklarının bulunduğu varsayılır. Insanlar yine birbirinden kesin sınırlarla ayrılan topluluklara bölünür. Yine herkesin kendi topluluğu en güçlü, en akıllı, en erkek, en aslan, en kaplandır. Elbette bu yaklaşım da önceki kadar gerçek tarihten ve insan işlerini doğru açıklamaktan uzaktır. Kültürel temelli milliyetçilik de ırkçılık kadar bilim dışıdır, insanlar arasında önyargılar yarattığı için zararlıdır.
Diğer her şey gibi etnik grup kavramıda ancak diyalektik biçimde, yani tarihsel bağlamıyla birlikte
anlaşılabilir. Etnik grup, belirli kültürel ortaklıkları temelinde diğer insanlardan ayrılabilen, bir ölçüde
aidiyet duygusu yaratabilmiş ve belirli bir tarihsel sürekliliğe sahip toplulukları ifade eder.
Yazan: Sercan Kabakçı
BSM TV'yi ayakta tutabilmemiz ve daha fazla insana ulaşabilmemiz için bize katılın:
kzfaq.infojoin

Пікірлер: 35
@muratdurmaz9275
@muratdurmaz9275 7 ай бұрын
Bu kadar kaliteli içeriğin çok az insana ulaşıyor olması ne kötü..
@hataitoksoy262
@hataitoksoy262 7 ай бұрын
Teşekkürler BSM yoldaşlar 👍🚩
@Logos_TR
@Logos_TR 7 ай бұрын
Etnik gerilimlerin altında muhakkak ekonomik bir sebep vardır dediniz hakikaten çok doğru bir yaklaşım çevremdeki insanlara sürekli bunu anlatmaya çalışıyorum esasında ulus, milliyet ,dil, kültür ,genetik gibi kavramlar birbirleriyle çok karıştırılıyor
@can55687
@can55687 7 ай бұрын
bırak bu işi filistin israil arasındaki sorun dine uzun bir tarihe ve tarihi amaca dayanıyor . ekonomi de önemli bir etken ama bu iddianızı tek gerçek sayamazsınız.
@Logos_TR
@Logos_TR 7 ай бұрын
@@can55687 tek gerçek olduğunu kim söyledi tarihsel ve dini sebeplerini çok iyi biliyorum ama bunlar buz dağının görünen kısmı ortadoğu ve Kafkasya da savaşların asıl sebebininin enerji kaynakları olduğunu herkes biliyor üstelik iddanız demişsin ben herhangi bir oluşumun içerinde değilim sadece videodaki argümanların mantıklı olduğunu söyledim
@ataberkercay
@ataberkercay 7 ай бұрын
@@can55687 gazzenin dibinde deli gibi gaz var tek sebep ekonomiktir, din araçtır. Terörist netanyahu da bunu kullanıyor
@fatihaskl4218
@fatihaskl4218 7 ай бұрын
TEŞEKKÜRLER...
@1B96A
@1B96A 7 ай бұрын
Emeğinize sağlık BSM Kolektif
@mehmetalpercalsal2839
@mehmetalpercalsal2839 7 ай бұрын
Teşekkürler.
@serveteksi
@serveteksi 7 ай бұрын
Emeğinize sağlık
@drmuratozturk65
@drmuratozturk65 7 ай бұрын
Videonuzu izledim. Görüntüler eşliğinde güzel olmuş. Ancak Etnisite nedir in cevabı yok! Etnik yapı nedir nasıl tanımlanır? Bazı örnekler verip açıklar mısınız.
@bsmkolektif
@bsmkolektif 7 ай бұрын
Aslında videoda oldukça ayrıntılı ele alınıyor, şu cümle de özet olarak kabul edilebilir: "Etnik grup, belirli kültürel ortaklıkları temelinde diğer insanlardan ayrılabilen, bir ölçüde aidiyet duygusu yaratabilmiş ve belirli bir tarihsel sürekliliğe sahip toplulukları ifade eder."
@alikranbaskesen3187
@alikranbaskesen3187 7 ай бұрын
"Bu gün herrhangi bir etnik çatışmaya bakıldığında temelde ekonomik sebep bulunur" . Bu görüşe göre Gazze İsrail savaşının ekonomik sebebi nedir?
@susamekmek3101
@susamekmek3101 7 ай бұрын
Avrupa başta olmak üzere farklı toplumlarda ekonomik olarak güçlü olması göze batan bir azınlık, ilk başta belki Afrika'da olabilecek bir bölgeye topluca yerleşip kendilerine güvenli bir ülke kurmak istedi. Buradaki sıkıntı Amerika'da veya Avusturalya'da hatta Afrika'nın bazı bölgelerinde Avrupalılar'ın kendi artmış İşsiz nüfusu "boş" olarak gördükleri yerlere yerleştirmesi ile aynı durum var. Lokasyon olarak bugünkü Filistin gibi bu insanların kimlik bağlarının temeli olan (birbirlerini ekonomik ve siyasi olarak da korumaya çalışmaları ve böylece zamanında temel zenginlik kaynağı olarak toprak sahipliği hakkından mahrum kentli işçi, esnaf, tüccar, vb. olarak ayakta kalmalarını sağlayan ekonomik kimlik temeli; aynı zamanda toplumsal düzen değişip bir anda toprağa göre sanayi ve ticaretin gelişmesi ve bu insanları dışlamak için onlara layık görülen ekonomik alanın günümüzde onları kıskanılan zengin azınlık haline getirmesi de önemli) bölgeye tekrar yerleşme çabalarının sonucu. Eskiden topraksız azınlık iken artık zengin ve dolayısıyla güçlü ama toplum tarafından tam kabullenilmeyen azınlığın kendini korumak için kendilerinden önce yapılmış (o zamanlar normal sayılan ama günümüzde kabul edilemez olarak görülen) kolonizasyon çabası ve onların yerleşmeye çalıştığı yerde yaşayan, ekonomik sosyal olarak geri kalmış bu yüzden nüfusuna göre beklenenden çok daha güçsüz olan, haklı olarak yaşadıkları evsiz kalma korkusuyla birlikte mücadele edebilmek için bu sürece karşı çıkabilme potansiyeli olan siyasi görüşlere (başta Arap milliyetçiliği, daha sonra Sovyet taraftarlığı, günümüzde dinci gericilik) can havli ile sarılan, bir insan topluluğu mevcut. Kendi evlerini yurtlarını (temel sosyoekonomik kaynaklarını) korumaya çalışıyorlar. Ama bu yolda tepkisel davranarak gericileşiyorlar (onlara düşman olan işgalci topluluğun bilinçli olarak başka seçenek de bırakmamasının da etkisiyle) ve bu da onları daha da zayıflatıyor. İsrail'in temel ekonomik dolayısıyla siyasal gücü Avrupa ve özellikle Amerika'da sahip oldukları örgütlü ekonomik ve siyasi güç ile bunun uzantısı olarak propaganda ile kendilerini "yurtlarına dönen mazlumlar" onlara karşı çıkmaya çabalayan Filistin halkını da "medeniyetten uzak yobaz alt insan" olarak göstermeleri. Yani o toplumun bu konuda bakış açısını kontrol edebilmeleri. Bu sürecin bir şekilde kırılması lazım. Gericileşerek bu istilayı durdurmaları oldukça zor. Bundan 2000 yıl önce Yahudilerin ataları da lokal dinlerine körü körüne bağlı oldukları için Roma işgaline karşı küçücük bir krallığı koruyamadılar ve topraklarından sürüldüler. Sosyal ve ekonomik olarak (sonuçta siyasi olarak) geri kalmak günümüzde toplumlar için en tehlikeli varoluşsal risk.
@alikranbaskesen3187
@alikranbaskesen3187 7 ай бұрын
@@susamekmek3101 Değerli vaktinizi ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim ancak cümleleri çok uzun tutup noktalama işaretlerine dikkat etmeyince okuması ve anlaması zor bir metin olmuş. Evet Yahudi yerleşimcilerin buralara yerleşmesi temel problem ama Yahudiler neden Filistin'i seçti? Ekonomik olarak doğal kaynakları olmayan fakir bir bölgeyi neden seçtiler. Bence hala dini ve etnik kimlikler çok önemli. Hala bunlar insanlar için büyük motivasyon kaynağı teşkil ediyor.
@erencelik7979
@erencelik7979 7 ай бұрын
“Yahudiler neden Filistin’i seçti?” şeklinde bir soru yönelttiniz. İlk öncelikle yorumunuzun “bir buz dağının yalnızca görünen kısmı” olduğunu belirtmek isterim. Bugün bir İsrail Devleti var ise bu devletin mimarları, başta Birleşik Krallık olmak üzere, Fransa ve daha sonra da bölgeye kalıcı olarak yerleşmeye çalışan ABD’dir - yani Yahudiler’in kendileri değildir. Avrupa devletlerinin, liberalizm çatısı altında yaymaya çalıştığı ve kendi içinde çelişen “şans beraberliği ve rekabet” mottolarının bir hikâyeden ibaret olduğunu gösteren sorunlardan biri de “Yahudi sorunuydu”(tabii ki bu durum Nazilerin yükselişiyle tavan yapmıştır, katliama dönüşmüştür. Ancak bilinmesi gerekir ki Nazizm’den önce de, başta Fransa ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde de Yahudi sorunu vardı). Avrupa ve ABD; Orta Doğu’ya bir Yahudi devletinin kurulmasıyla bir çözüme ulaşılacağını düşünerek büyük bir kumar oynamışlardır. Bugün de görüldüğü üzere bu durum, kaostan başka bir işe yaramamış ve hatta bölgede İngiltere ve ABD dominant olmasını sağlamıştır (Yahudilerin kendileri bile değil).
@alikranbaskesen3187
@alikranbaskesen3187 7 ай бұрын
@@izindeyizbuyukataturkum6177 Kaç yaşındasın sen? 12-15?
@bsmkolektif
@bsmkolektif 5 ай бұрын
Ekonomi, daha doğru bir ifadeyle üretim ilişkileri temel belirleyendir. bu, başka bir belirleyen yoktur anlamına gelmez. elbette etnik ve dini ayrımların somut biçimi de tarihi etkiler. ama ancak ekonominin kurduğu temel üzerinde. Siyonizm Yahudi sermayesinin çıkarlarını temsil eder. Filistin topraklarına çökmelerinin batı tarafından desteklenmesi de açıkça ekonomik nedenlere dayanır. yani meselenin ortaya çıkışının asıl nedeni ekonomiktir. Elbette başka bir yerin değil de Filistinin işgal edilmesi, Yahudi tarihiyle ilgilidir. ama bu işgalin ekonomik nedenleri bulunmasaydı, Yahudi kitaplarında ne yazdığı kimsenin umurunda olmazdı. etnik ve dini gerekçeler olayın gerçekleşme biçimini belirler. onlar olayın nedeni değil kılıfıdır. kılıf lazımsa bulunur.
@aydintekina
@aydintekina 7 ай бұрын
Yaşasın halkların kardeşliği!
@sefasadoglu6872
@sefasadoglu6872 7 ай бұрын
Öyle bir şey olmayacak, bu söz temenniden öteye geçemez..
@Bohemyan
@Bohemyan 3 ай бұрын
​@@sefasadoglu6872 Cesur Yeni Dünya tarzı bir tek dünya devleti kurulursa görürsün o zaman
@birkansancak4574
@birkansancak4574 5 ай бұрын
Diversity kafasi yuzunden avrupa ortadogulu ve afrikali doldu, aman dikkat derim ben. Cok gaza gelmeyin 😂
@Bohemyan
@Bohemyan 3 ай бұрын
Ülkü ocaklarında izlenilmesi gereken video
@boronez6487
@boronez6487 5 ай бұрын
Sizin aksinize ben diyorum ki, Ne mutlu Türküm diyene!
@chingizkhankishiyev295
@chingizkhankishiyev295 Ай бұрын
🤔
@chingizkhankishiyev295
@chingizkhankishiyev295 Ай бұрын
"sen bir dahisin"
@chingizkhankishiyev295
@chingizkhankishiyev295 Ай бұрын
CCCP 120 den cox xalq vardi. Hansinin dili yox edilib? Herkes oz dilinde tehsil alib ve savadli oldular. Hetta CCCP den qabaq bezi diller is n alfabeti bele yox idi. Yox desen Rus dili yayilirdi indi CCCP yoxdu. Amma bakida Rus dilinde danisan adamlar var ve fexr edirler. Niye? Du dilde danismagi size mecbur eden var? Siz millet kimi dilinize hormet edin bes eder.
@metlebqurbanli1445
@metlebqurbanli1445 7 ай бұрын
Sən SSSR de yasamamisin orda bile ruslar on planda gedirdi sosializm altinda rus milletciyi vardir qardasim Dediklerinie qatiliram
Irk Nedir? Irk Diye Bir Şey Var mı?
21:58
BSM
Рет қаралды 15 М.
ABD'de ırkçılık nasıl başladı? 🔥
7:13
GZT
Рет қаралды 33 М.
Balloon Stepping Challenge: Barry Policeman Vs  Herobrine and His Friends
00:28
Which one is the best? #katebrush #shorts
00:12
Kate Brush
Рет қаралды 21 МЛН
DELETE TOXICITY = 5 LEGENDARY STARR DROPS!
02:20
Brawl Stars
Рет қаралды 16 МЛН
🍕Пиццерия FNAF в реальной жизни #shorts
00:41
Ernesto Che Guevara: Vazgeçilmiş Bir Hayat
11:39
Bilgi Otağı
Рет қаралды 355 М.
Kürtler İle Türkler Arasında Genetik Olarak Bir Akrabalık Bağı Var Mıdır?
5:05
Russlanddeutsche, die AfD und ich | Doku | NDR Story
44:49
NDR Doku
Рет қаралды 428 М.
Doğumundan Ölümüne Josef Stalin || Diktatörler #2
12:51
Anime Tarih
Рет қаралды 253 М.
Erzincan Sovyet Cumhuriyeti  ||  Tarihin 2. Sosyalist Devleti
10:22
Anime Tarih
Рет қаралды 451 М.
Türklerin Tarih Sahnesine Çıkışı
22:09
Holosen
Рет қаралды 1 МЛН
Ulus Nedir? Uluslar Sonsuza Dek Var Olabilirler mi?
22:59
Balloon Stepping Challenge: Barry Policeman Vs  Herobrine and His Friends
00:28