Faringita cu STREPTOCOC: Tot ce trebuie sa stii !

  Рет қаралды 2,907

Dr. Nicoleta Francu

Dr. Nicoleta Francu

Күн бұрын

Faringita cu Streptococ beta-hemolitic grup A este o boala destul de frecventa la copii si necesita o atentie deosebita din partea pediatrilor. In video veti afla informatii despre simptomele bolii, testele diagnostice si tratamentul faringitei cu streptococ.
00:00 Introducere: Faringita cu Streptococ beta-hemolitic
00:18 Faringita: Cauze & Mod de imbolnavire
02:06 Faringita cu streptococ: Simptome la copii
02:46 Faringita: Poze
03:05 Faringita: Investigatii de sange & Test rapid
03:25 Faringita: Exsudatul faringian
03:51 Faringita cu streptococ: Tratament
Faringita inseamna inflamatia faringelui insotita adesea de durere permaneta sau la inghitire. Cand si amigdalele faringiene sunt inflamate, termenul folosit este de faringo-amigdalita.
Faringitele pot fi cauzate de virusuri, bacterii, mai rar de fungi sau chiar paraziti. Dintre virusuri, frecvent implicate sunt adeno-virusurile, virusul sincitial respirator si virusurile gripale.
Conform studiilor, dintre bacterii, streptococul beta-hemolitic grup A cauzeaza pana la 15 % din totalul faringitelor - deci un procent destul de mare. Alte bacterii ce cauza adesea faringite sunt Haemophillus influenzae, pneumococul si stafilococul auriu.
Putem contacta bacteria pe calea aerului sau prin contact cu secretii provenite din tractul respirator al unei persoane bolnave. De aceea, riscul contactarii streptococului este mai mare mediile aglomerate, ce impun o distanta mica intre persoane, cum sunt gradinitele si scolile. Cei care practica sporturi de contact sunt, de asemenea, mai predispusi la contractarea germenilor.
Streptococul beta hemolitic grup A se poate transmite si prin alimente contaminate sau prin periuta de dinti. Ma refer la propria periuta de dinti. Luati in considerare ca streptococul ramas in perii periutei poate provoca o recadere dupa vindecare!
Infectia cu streptococ beta hemolitic grup A este rar intalnita la copiii cu varsta sub 3 ani, deoarece la varste mici majoritatea receptorilor faringieni pentru streptococ beta-hemolitic sunt nefunctionali, dar copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani fac adesea faringite cu streptococ, in special la sfarsit de iarna si inceputul primaverii.
Dupa contactarea streptococului, urmeaza o perioada de incubatie de 2 - 5 zile, timp in care persoana nu are niciun semn de boala. Dupa aceasta perioada de incubatie, apar primele manifestari.
Copiii mici fac febra, devin agitati, irascibili, nu mai au pofta de mancare sau chiar refuza alimentele din cauza durerii intense resimtite la nivelul gatului. Pot avea in plus dureri abdominale, pot varsa si in cazuri mai severe apare diareea.
La copiii cu varsta peste 3 ani, debutul este brusc cu febra inalta, stare generala alterata (copilul poate sa zaca in pat, asa cum se intampla si la gripa), nu are pofta de mancare, poate acuza durere de cap si durere permanenta in gat sau durere la inghitit. Si copiii mari pot prezenta manifestari digestive precum dureri abdominale, greata sau varsaturi.
Cand un copil cu astfel de manifestari ajunge la cabinetul medical, medicul constata ca faringele este inflamat si amigdalele rosii, umflate, uneori cu exsudat, depozite galbui sau membrane, iar ganglionii subangulomandibulari si de la nivelul gatului au dimensiuni crescute, uneori putand fi si durerosi la palpare.
In ceea ce priveste examenele de laborator, vreau sa subliniez ca hemograma si probele inflamatoare (VSH SI CRP) NU au valoare in diferentierea etiologiei streptococice de cea virala in faringitele acute. In schimb, putem apela la TESTE RAPIDE PENTRU DEPISTAREA STREPTOCOCULUI.
Standardul de aur pentru depistarea acestei bacterii ramane inca EXSUDATUL FARINGIAN cu conditia ca el sa fie recoltat corect, cu tamponarea viguroasa a amigdalelor si faringelui posterior.
In momentul in care mergeti cu un copil la laborator pentru recoltarea exsudat faringian, trebuie sa respectati 3 reguli - sa nu se fi spatat pe dinti, sa nu fi mancat si sa nu fi baut minim 4 ore inainte de recoltare.
In cazul unui rezultat pozitiv, copilul va primi TRATAMENT ANTIBIOTIC si este important sa-l administrati conform recomandarilor medicului, chiar daca starea copilului se imbunatateste rapid.
Pe langa antibiotice, vor fi recomandate medicamente pentru scaderea febrei (de obicei PARACETAMOL sau IBUPROFEN) si pentru durerea in gat - COMPRIMATE DE SUPT cu zinc sau benzidamina.
In plus, e bine sa asigurati copilului o hidratare corespunzatoare cu apa plata sau ceaiuri caldute.
Cazurile severe, cu febra inalta, in care copiii nu pot inghiti nimic, precum si cazurile complicate, necesita spitalizare.
Facebook: / drfrancunicoleta
Instagram: / dr_nicoleta_francu_ped...
Site: www.drfrancunicoleta.com
Adresa de e-mail: contact.dr.nicoletafrancu@gmail.com

Пікірлер: 5
@magdamorusan3873
@magdamorusan3873 5 ай бұрын
Mulțumesc frumos ❤
@mariacojocaru5490
@mariacojocaru5490 5 ай бұрын
Dupa ce am scapat de covid ,am ramas cu o secreție abundenta în git si nas,expectorez mult mai ales dimineata chiar si seara uneori si ziua,am facut fel de fel de analize dar nu au gasit nimic ,ce ma sfatuiti sa fac?Va multumesc mult si felul in care explicati clar si pe ințelesul tuturor.,dumnezeu să va dea sanatate multa.
@dr.nicoleta-francu
@dr.nicoleta-francu 5 ай бұрын
Posibil sa aveti sinuzita cronica sau alergii nedepistate. Incercati sa mergeti pentru consultatie la un medic ORL si, daca nu sunt probleme ORL, va trebui sa mergeti la un alergolog.
@danielacinderella9501
@danielacinderella9501 5 ай бұрын
Am auriu rezistent la antibiotice de la 20 ani !
@mariacojocaru5490
@mariacojocaru5490 5 ай бұрын
Vă mulțumesc din inimă nu m-am așteptat sa-mi răspundeți ,dumnezeu sa vă aibă in paza o sa va urmez sfatul,sanatate multă.
когда повзрослела // EVA mash
00:40
EVA mash
Рет қаралды 4,2 МЛН
КАРМАНЧИК 2 СЕЗОН 7 СЕРИЯ ФИНАЛ
21:37
Inter Production
Рет қаралды 529 М.
8 Sfaturi pentru a elimina Mucus din plămâni
7:33
Stefan Cristian Stanel (Ro)
Рет қаралды 133 М.
Ce este stafilococul auriu? Interviu cu medicul Adrian Marinescu
15:59
Măsurarea pulsului (Tehnica AMG)
7:16
Pagina De Nursing
Рет қаралды 20 М.
Cât timp ține o pneumonie?
5:13
Stefan Cristian Stanel (Ro)
Рет қаралды 13 М.
Noduli calcificați la plămâni - sunt de îngrijorat?
4:23
Stefan Cristian Stanel (Ro)
Рет қаралды 12 М.
Durerea în gât: cauze și tratament
14:40
Reporter Medical
Рет қаралды 3,3 М.