Felsefe Seminerleri - Kurtul Gülenç

  Рет қаралды 5,070

Akbank Sanat

Akbank Sanat

4 жыл бұрын

“Kriz ve Kritik”
Moderatör: Emre Şan
Felsefe seminerlerinin amacı, modern ve çağdaş felsefenin kimi figürlerini aynı kökten gelen kriz ve kritik kavramları etrafında tartışmaktır. Kriz üzerine felsefi düşünüm anlamında kritik, kaçınılmaz olarak felsefenin bizzat kendisi, statüsü, kendi krizini betimleme imkânı ve bu krize çare olma becerisi üzerine düşünüme yol açar. Şu halde seminerlerin öncelikli hedefi, felsefedeki kritik geleneğinin çağdaş örneklerine yakından bakmak, bunların ne tür düşünsel ve toplumsal krizlere cevap vermeye çalıştığını araştırmaktır.
"Meşruiyet Krizleri ve Tartışmacı Bir Filozof: Habermas"
Konuşmacı: Kurtul Gülenç
Frankfurt Okulu’nun teorik ve politik projesinin (Eleştirel Teori’nin) merkezinde kritik kavramının dönüşümü yatar. Kant’ın özü itibarıyla otonomiye hizmet eden kritiği Eleştirel Teori tarafından dönüştürülerek insanın pratiğine yaklaştırılmış, Batı düşüncesinde Kant’ın başlattığı devrim sürdürülmüştür. Frankfurt Okulu’nun yaşayan temsilcisi Jürgen Habermas bu geleneği sahiplenerek ileri endüstri toplumlarının yaşadığı meşruiyet krizlerine kritik kavramının farklı açılımları ve imkânları çerçevesinde yanıt aramış ve bu süreçte hocası Adorno’dan Gadamer’e, Rawls’dan Derrida’ya pek çok düşünürle farklı konu ve tartışma bağlamlarında karşılaşmıştır. Konuşmada Habermas’ın meşruiyet krizlerine yönelik olumlayıcı kritiği ve arayışı tarihsel ve teorik arka plan eşliğinde analiz edilecek ve tartışılacaktır.
Kurtul Gülenç 1997 yılında girdiği Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’ndeki lisans eğitimini tamamladıktan sonra, 2005 yılında yine aynı üniversiteden yüksek lisans, 2010 yılında da Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden doktora derecelerini aldı. Gülenç’in Marksizmde Ahlak Tartışmaları: Adalet, Özgürlük, Mutluluk (Tekin Yayınları, 2016), Frankfurt Okulu (Ayrıntı Yayınları, 2015) ve Önder Kulak ile birlikte kaleme aldığı Marx ve Sonrası (İthaki Yayınları, 2017) adlı telif kitaplarının yanı sıra Ahu Tunçel ile birlikte editörlüğünü yaptığı Siyaset Felsefesi Tarihi - Platon’dan Zizek’e (Doğu Batı Yayınları, 2013) ve Özlem Duva ile birlikte yayına hazırladığı Yargıya Felsefeyle Bakmak (YKY, 2016) adlı çalışmaları da bulunmaktadır. Çalışma ve ilgi alanları toplum ve politika felsefesi, sosyal bilimler felsefesi, Frankfurt Okulu ve Aydınlanma felsefesidir.

Пікірлер
Felsefe Seminerleri - Ayhan Çitil
1:25:58
Akbank Sanat
Рет қаралды 14 М.
Felsefe Seminerleri Dizisi - Sami Gülgöz - "Bellek ve Psikoloji"
1:38:39
I Built a Shelter House For myself and Сat🐱📦🏠
00:35
TooTool
Рет қаралды 19 МЛН
1 класс vs 11 класс (неаккуратность)
01:00
CAN YOU HELP ME? (ROAD TO 100 MLN!) #shorts
00:26
PANDA BOI
Рет қаралды 36 МЛН
Miracle Doctor Saves Blind Girl ❤️
00:59
Alan Chikin Chow
Рет қаралды 55 МЛН
Felsefe Seminerleri Dizisi - Zeynep Sayın
1:14:19
Akbank Sanat
Рет қаралды 9 М.
20. Akbank Kısa Film Festivali - Nuri Bilge Ceylan
1:26:54
Akbank Sanat
Рет қаралды 7 М.
Felsefe Seminerleri Dizisi - Sanem Yazıcıoğlu - "Husserl ve Bellek"
1:46:53
Felsefe Seminerleri Dizisi - Murat Baç - “Rorty ve Pragmatizm”
2:00:45
Felsefe Seminerleri - Farkı Düşünmek
1:10:05
Akbank Sanat
Рет қаралды 13 М.
Fatih Altaylı yorumluyor: Anayasa Mahkemesi'nden "iptal kararları"
53:59
Psikoloji ve Sanat Söyleşileri: "Obsesyon" - Melikşah Altuntaş
51:43
Felsefe Seminerleri Dizisi - Pelin Tan - "Bellek ve Mimarlık"
1:37:40
I Built a Shelter House For myself and Сat🐱📦🏠
00:35
TooTool
Рет қаралды 19 МЛН