No video

Dünyanın En Büyük Bilgisayar Çipi Üreticilerinden ASML'de Mühendis Olmak | Mühendislik Sohbetleri #2

  Рет қаралды 9,096

Gelecek Bilimde

Gelecek Bilimde

Күн бұрын

Пікірлер: 65
@GelecekBilimde
@GelecekBilimde 2 ай бұрын
Sorularınızı bu videonun yorum kısmına yazabilirsiniz. Konuğumuz hepsini cevaplayabileceğini söyledi. :)
@bpolat
@bpolat 2 ай бұрын
Çok güzel repörtaj olmuş. Çok teşekkür ediyoruz. Video gelirleni paylaşmanızda aynı bir güzel.
@gezipgorduklerim_10
@gezipgorduklerim_10 2 ай бұрын
7:42 😂 8:41 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂o😂😂​@@bpolat
@bpolat
@bpolat 2 ай бұрын
ASML dünyanın en önemli firmalarından birisi. Yapay zeka devriminin yaşandığı bir dönemde, o devrimin lokomotifini oluşturuyor. Çok büyük başarı orda çalışmak. Tebrik ediyoruz.
@gulden6404
@gulden6404 Ай бұрын
Evet asml li olmak harika bir heyecan vay canına bravo 🎉❤😊
@GelecekBilimde
@GelecekBilimde 2 ай бұрын
Disclaimer: Videoda EUV makinalarla ilgili bahsettiğim fiyatlar ASML tarafindan açıklanan resmi fiyatlar olmamakla birlikte, benim de medyadan okuduğum fiyatlardır. Bkz: www.reuters.com/technology/semiconductor-equipment-maker-asml-ships-second-high-na-euv-machine-2024-04-17/
@watcher7351
@watcher7351 2 ай бұрын
hocam arkadasin oncelikle yurt disina cikmadan once 5 yil sektor tecrubesi ve yuksek lisans diplomasi var. Ikinci olarak 5 yillik tecrubede hep kurumsal firma olmus yani startuplara gore daha cok taninan. ayrica dunyanin bircok yerinde onlarca ofisi olan AVL de 3.5 yil calismis. Demem o ki yurt disinda is bulma konusu kolay degil, ozellikle okullari ve sirketleri uluslararasi ortamda cok taninmayan ulkede, kendini kanitlaman gerekiyor. Avrupadaki adamin bilebilecegi sirketlerde calismak lazim veya cok kaliteli konferanslarda yayin yapmak lazim ki adam senin seviyeni anlayabilsin. O seviye mulakat ile anlasilamadigi icin mulakata cagirilmadan red yiyenler cok fazla
@ebaglayi
@ebaglayi 2 ай бұрын
Güzel ozetlemissiniz, teşekkürler.
@MrOmerCeylan
@MrOmerCeylan 2 ай бұрын
ASML çok önemli bir firma. Fakat başlık yanlış olmuş. ASML çip üreticisi değil, litografi cihazı üreticisi. Şu an TSMC'nin ürettiği 2nm çiplerin üretilebilmesini sağlayan litografi cihazının üreticisi. Şimdilerde Intel'in ABD'deki yeni yatırımları için yine bu cihazları sağlayan firma. Çip üreticisi TSMC ve Intel oluyor yani.
@BurakCankaya
@BurakCankaya 2 ай бұрын
evet hocam açıkladım sebebini neden böyle yazdığımızı.
@deryatasar5570
@deryatasar5570 2 ай бұрын
Tebrikler 👏 gurur duydum Engin..
@70_Cm_Zurna_Durum_Dul_Avcisi
@70_Cm_Zurna_Durum_Dul_Avcisi 2 ай бұрын
BALDIZIMIN GÜLÜŞÜ KADAR İYİ BİR VİDEO OLMUŞ ♥️
@BurakCankaya
@BurakCankaya 2 ай бұрын
:)
@suattekin6415
@suattekin6415 2 ай бұрын
Umarım asml de ki gençlerimiz bilgi ve donanımlarıyla tekrar ülkemize dönerler.umuyorum ki parlak gençlerimiz bilinçli olarak oraya gitmişlerdir ve dönerler.
@HarunHAHN
@HarunHAHN 2 ай бұрын
Merak ettiğim bir şirketti, teşekkürler.
@silabglyc
@silabglyc 2 ай бұрын
Emeğinize sağlık🙏🏻
@ahmetkartal1396
@ahmetkartal1396 2 ай бұрын
Başlık hatalı olmuş. Çip üreticisi yazıyor fakat ASLM makine üretiyor.
@BurakCankaya
@BurakCankaya 2 ай бұрын
Evet biliyoruz :) biraz uzun oldu başlık bir de çip makinesi diyince iyice karışık oluyordu. içerikte anlatıyoruz hocam.
@aliperk1
@aliperk1 2 ай бұрын
Çok keyifli bir sohbetti, oradaki gururumuzsunuz. Boston MA dan selamlar...
@selahattinburgaz7522
@selahattinburgaz7522 2 ай бұрын
Asml yarın kapansa dünya çip endüstrisi ne duruma dönüşür. Dünyada aynı kapasitede başka firmalar var mı?
@ebaglayi
@ebaglayi 2 ай бұрын
Dünyada CANON, NIKON gibi şirketler benzer ürünlere sahip fakat EUV tarafında bir rakip henüz yok. ASML in makina üretemediği bir senaryoda çip üretim ivmesi ciddi yavaşlar, M4 gibi yeni nesil çipleri yaygınlaştırmak zorlasir.
@tamersaygili
@tamersaygili 2 ай бұрын
Selam Engin, AVL’den istifa etme kararı alırken temel motivasyonun neydi? Yani ne oldu da tamam artık bırakıyorum dedin? Sonrasında bir startup’a geçmişsin anladığım kadarıyla. Tercihini ilginç buldum ve sebebini merak ediyorum. Şimdiden teşekkürler 🙂
@ebaglayi
@ebaglayi 2 ай бұрын
Selam Tamer, AVL de 3.5 yıl içerisinde çok sayida projede görev aldım, bazı projeleri yönetir hale de geldim. Yüksek lisans da bittikten sonra misyonumu tamamladığımı hissettim ve farklı bir kültürü deneyimlemek icin ayrılma kararı aldım. Startup kültürünü kisa sure de olsa deneyimleyebildigim icin mutluyum :)
@asteriasspace
@asteriasspace 2 ай бұрын
Emeğinize sağlık ✨
@ack120
@ack120 2 ай бұрын
ASML bilgisayar çipi üreticisi değil, başlık yanlış.
@ayurdal
@ayurdal 2 ай бұрын
Asml bilgisayar çipi mi üretiyormuş?
@merteroglu
@merteroglu 2 ай бұрын
Bu videoyu sadece başlığı görüp yorum yazmak için açtım, bir elektrik elektronik mühendisi olarak Gelecek Bilimde adlı bir kanalın bu başlığı atması çok üzücü bari başlığı atmadan önce Wikipedia ya ASML yazsaydınız , ASML çip üreticisi değildir ASML çip üretiminde kullanılan en kritik makinelerden biri olan litografi cihazlarını üretir ve konusunda tekeldir
@BurakCankaya
@BurakCankaya 2 ай бұрын
Mert videoyu izledin mi hocam? Biliyorum elbette ama bunu herkes bilmediği için ve videonun biraz çekici olması için kullanıldı. İçerikte böyle bir şeyden bahsetmiyoruz zaten. Bir çok arkadaşım burada çalışıyor. Dediğinde haklısın ama çok teknik ve sıkıcı bir başlık girdiğimizde MAALESEF daha az kişinin önüne düşüyor. Umarım anlatabilmişimdir, eleştirin için teşekkürler.
@ugurcan6890
@ugurcan6890 2 ай бұрын
Emeğimize sağlık gençlerimize çok faydalı
@metafizikvekuantum
@metafizikvekuantum 2 ай бұрын
Hiç üniversite okumadan bilgisayar mühendisliği için BT Akademi veya Bilge adam diye kurumlar var kurs veriyorlar ? Tabi Udemy da var . Bu konu da tavsiyede bulunabilir misin ?
@ahmeti.7595
@ahmeti.7595 2 ай бұрын
Şuan piyasada eleman fazlalığı var toplu işten çıkartmalar nedeniyle. O nedenle üniversite mezunu olmayan birinin şansı başlangıçta pek yok. Küçük yerlerde çok beklenti olmadan başlatılabilir elbette.
@metafizikvekuantum
@metafizikvekuantum 2 ай бұрын
@@ahmeti.7595 İş bulmak için kastetmemiştim sadece öğrenmek için. bir çok branşta uzmanlığım var
@kn23t
@kn23t 2 ай бұрын
Hala yazılımcılık peşinde misiniz? Piyasadan haberiniz yok. Okulunu okuyan da iş bulamıyor.
@metafizikvekuantum
@metafizikvekuantum 2 ай бұрын
@@kn23t yok ben 33 yaşındayım istesem makedonyada gider parayla türkçe bile okurum. ben iş bulmak için kastetmedim tamamen bir enstruman çalmak bir hobi gibi düşündüm çünkü farklı sektörlerde ve konularda uzmanlığım olduğu için onlarla birleştirmek için.
@ebaglayi
@ebaglayi 2 ай бұрын
Hic yazılım tecrubesi olmayan fakat bir web ürünü ortaya çıkaran şirketlerde çalışmak için bu tarz kurslar iyi bir seçenek bence. ChatGPT nin yazılım öğrenmesi işleri zorlaştıracak, bu açık. Fakat yazılım sistem mühendisliğini iyi öğrenenler hala bir yerlerde çalışıyor olacak. Sizin durumunuzda ise uzmanliginizla alakalı konularda yazilim geliştirmek istiyorsanız direk hedefe yönelik kurslar alabilirsiniz, bütün disiplini öğrenmenize gerek yok.
@nabereon
@nabereon 2 ай бұрын
ASML çip üreticisi değil, aşırı morötesi (E‑UV) fotolitografi makinaları üretiyor.
@okuyantosbaga9024
@okuyantosbaga9024 2 ай бұрын
Türk çalışanlar hangi üniversitelerin mezunları? Üniversite ismi önemli mi ASML'de iş bulmak için?
@m.gamzec
@m.gamzec 2 ай бұрын
ekseriyeti ODTÜlü. Çünkü bizim savunma sanayiinde odtülüler vardır genelde ve onlar resmen transfer oldu ASML ye
@ebaglayi
@ebaglayi 2 ай бұрын
Eksi’de bir başlıkta bunun grafiği verilmişti, bulursam eklerim. Birçok üniversiteden insan var, ama teknik üniversiteler çoğunlukta. Bence üniversite ismi çok önemli değil, ama yüksek lisans veya doktora sahibi, ve en az 4-5 yıl benzer işler yapmış insanlar çok önde.
@ozgurbirey5402
@ozgurbirey5402 2 ай бұрын
Sagolasiniz varolasiniz.
@Mert-pl4dd
@Mert-pl4dd 2 ай бұрын
Emeğinize sağlık🙏
@biri2375
@biri2375 2 ай бұрын
Okurken neler yapmalıyız kendimizle ilgili catia öğreniyorum iyiyim şu an ama yan dal ya da çift ana dal yapmalı mıyım yaparsam hangi bölümden bu arada ingilizce eğitim alıyorum
@ebaglayi
@ebaglayi 2 ай бұрын
İngilizce eğitim almak bence çok önemli. Yan dal ya da çift ana-dal yapmak eğer disiplinlerarasi bir alana girmek istiyorsaniz faydalı olabilir. İşin özü başka bir bölümden ders almak, “peki bu dersi almak bana herhangi bir katkı sağlayacak mi?” Diye sormak gerek sanırım. Bu aralar computer science populer çünkü yapay zeka artık cogu alana yayılmış durumda. Catia gibi teknolojileri öğrenmeniz de güzel, bu gibi araçlarla bir proje cikarmanizi tavsiye ederim.
@manyatikrozenans
@manyatikrozenans 2 ай бұрын
Çip deyince aklıma Hot Chip geliyor. 😂
@BurakCankaya
@BurakCankaya 2 ай бұрын
Sevgili Dostum Engin'e katıldığı için teşekkür ederim. Kendisi sorularınızı bekliyor ! Bir sonraki konuğum kim veya hangi alandan olacak dersiniz ?
@batuhan8465
@batuhan8465 2 ай бұрын
engin hocam. yazılımcılar fizikçi matçıların hesaplamalarını yazılıma döküyorlar dedin ya. ioi, icpc gibi rekabetçi programlama yarışmaları apple, google gibi yerlere girme konusunda baya avantaj sağlıyor. çünkü problem çözme kabiliyetini falan baya artırıyor böyle yarışmalar. asml'de de böyle mi değilse farkı nedir?
@ebaglayi
@ebaglayi 2 ай бұрын
Selam Batuhan, ASML teknik yetkinlik icin daha çok şirkette kullanılan teknolojilere hakim olmana, ve teorik olarak da donanımlı biri olmana dikkat ediyor. Bu anlamda algoritmik sorulardan daha çok işletim sistemleri, bilgisayar mimarisi, yazılım muhendisligi gibi konular ele aliniyor. Algoritmalara hakim olmak size gene de çok değer katacaktır.
@batuhan8465
@batuhan8465 2 ай бұрын
@@ebaglayi hocam gene de katkısı olr dedin ya. yani ön planda değil ama katkısı da az olmaz sanırım. değil mi ? çünkü kod yazma hızını falan artırıyor. o yönden artısı var ve os larda falan algoritma kullanılıyor sonuçta. algoritma bilgisayar biliminin temeli. ana odak olarak os, bilgisayar mimarisi konusunda gelişmenin yerini almasa da dolaylı yoldan faydası az değil. di mi. onu demek istioym. çünkü genç yaşımızda kariyerimizi tam anlamıyla planlayamayız. daha böyle arada kalan şeylerle de ilgilenirsek alan değişmemiz falan kolay olr diye düşünüyorum
@ebaglayi
@ebaglayi 2 ай бұрын
Size hak veriyorum, fakat constraintlerinizin donanım ve yazılım anlamında içiçe ve kritik olduğu her sektörde (robotik, otomotiv, uzay etc.) bilgisayar bilimlerinde kapsamlica bilgi sahibi olmamak büyük eksiklik bana kalirsa. Algoritma bilgisi en az digerleri kadar önemli olmakla birlikte, onlardan daha önemli diyemem. Baska sirketlerde algoritma bilgisi daha cok önem kazanabilir tabi ki, Big Four gibi. Ayrica LLM ler iyice yerleşince, algoritma uzmanligina etkileri neler olacak, bunu da düşünmek gerek.
@efe4856
@efe4856 2 ай бұрын
Dünkü yayında kullanığınız cv uygulamasını tekrar verebilir misiniz kısa bir bölümü yakalayabilmiştim de
@BurakCankaya
@BurakCankaya 2 ай бұрын
Overleaf dostum
@efe4856
@efe4856 2 ай бұрын
@@BurakCankaya çok teşekkürler🤜🏻
@dilektsr
@dilektsr 2 ай бұрын
Gururumuzsun
@nurtenidin-ws3sr
@nurtenidin-ws3sr 2 ай бұрын
En büyük hayalim benim
@nurtenidin-ws3sr
@nurtenidin-ws3sr 2 ай бұрын
Benim de en büyük hayalim orda çalışmak
@ugurcan6890
@ugurcan6890 2 ай бұрын
@yusufocakoglu7552
@yusufocakoglu7552 2 ай бұрын
Thanks
@BurakCankaya
@BurakCankaya 2 ай бұрын
Bağışınız değerli, bu seneki tüm gelirimiz Darüşşafa'da depremden etkilenmiş öğrencilere gidiyor. Bunun bir parçası olduğunuz için teşekkür ederiz.
@muratklc4652
@muratklc4652 2 ай бұрын
1
@afakethrum
@afakethrum 2 ай бұрын
Bir konukla program yaparken kameraya dik dik bakmanız çok absürt görünüyor.
@BurakCankaya
@BurakCankaya 2 ай бұрын
konuğa mı bakayım sürekli?
@uyubebekim
@uyubebekim 2 ай бұрын
Basliktaki hatayi duzeltip gitmek icin geldim. Asml cip makinesi uretir. Cip uretmez 😊 çipi, bu makineleri alanlar uretir.
@GelecekBilimde
@GelecekBilimde 2 ай бұрын
Teşekkür ederiz :) Videoda da konuğumuz açıklıyor bu durumu :)
İlker Canikligil: Bilim mi? Kurgu mu? @flu @BurakCankaya
44:17
Gelecek Bilimde
Рет қаралды 26 М.
ISSEI & yellow girl 💛
00:33
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 21 МЛН
Parenting hacks and gadgets against mosquitoes 🦟👶
00:21
Let's GLOW!
Рет қаралды 12 МЛН
Чёрная ДЫРА 🕳️ | WICSUR #shorts
00:49
Бискас
Рет қаралды 4,6 МЛН
NVIDIA'NIN GİZLİ SİLAHI DPU | Bunları Kimse Anlatmadı
31:31
Mesut Çevik
Рет қаралды 54 М.
10 Yıl Tecübeli Doktor vs Mühendis: Part1 - Tercih Dönemi
30:47
Mehmet Burak Aykenar
Рет қаралды 66 М.
TEKNO SAPIENS: Türümüzün son kartı
18:28
Sertaç Aktan
Рет қаралды 52 М.
DÜNYAYI SARSAN TEKNOLOJİ DEVİ! #asml #hollanda #veldhoven
10:58
ISSEI & yellow girl 💛
00:33
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 21 МЛН