Hızır Kimdir? Hıdrellez’in Kökenleri Nelerdir?

  Рет қаралды 30,305

Tarih Obası

Tarih Obası

5 жыл бұрын

Hıdrellez, bazı İslami yorumlara göre peygamber olarak kabul edilen Hızır ile İslam inancına göre bir peygamber olan İlyas’ın bir araya gelişinin kutlandığı gecedir. Hıdrellez kelimesi de bu figürlerin isimlerinin halk ağzında söylenişinden türemiştir: Hızır + İlyas = Hıdrellez.

Пікірлер: 97
@gozdelban
@gozdelban 5 жыл бұрын
Merhaba, öncelikle video için teşekkürler. Biz İstanbulluyuz. Öncesi Bulgaristan göçmeni. Bizde “bahar” şöyle kutlanıyor(du): Öncesinde bu tarih gelmeden evler ve bahçeler temizlenir(tüm senemiz temiz geçsin), köy halkı birlikte piknik yapar(birlik), 40 çeşit karınca yuvası çevresinden birer tutam toprak toplanır ve sonraki sene toprağa geri verilir(berekete teşekkür), 40 çeşit çiçek toplanır ve akşamına o çiçekler banyo suyuna katılıp yıkanılır(arınırız), dereden taş toplayıp bişeyler yapıyorduk ama onu anımsayamıyorum, ateş yakılır, bir bitkiden dal koparılır(ismini hatırlamıyorum bitkinin ama dikenli bir bitki) kapımıza asarız (kötülük evimize girmez. Eskiden bu ritüeli yapmayanlarla ilgili hikayeler anlatılırdı)
@nedimyildiz1913
@nedimyildiz1913 3 жыл бұрын
7 veya fazla pınardan sabahın erken saatlerinde su getirilir o sulardan içilir ve yıkanılırdı evler temizlenir paklanırdı. Derelerden getirilen taşlar her biri ailenin bir çocuğunu temsilen evi üstüne damına bırakılırdı zamanla hangi taşın altında börtü böcek veya bitki yetişmişse o çocuğun hayırlı ve iyi bir makama geleceğine inanılırdı. Kuşburnu dalı alınıp bir çember yapılırdı bu çemberden tüm aile fertleri geçirilirdi o yılı kazasız belasız geçirsinler diye sonrada kapıya veya evin bir köşesine bu çember asılırdı.her evin etrafına toprak üzerine büyük bir daire çizilirdi buda evi kötülüklerden korumak içindi. Dersimden selamlar
@P.gablin
@P.gablin 3 жыл бұрын
Çok az sohbetten sizin sohbetinizden aldığım lezzeti alıyorum. 10 saat dinlesem olur :) İyi ki varsınız. Hayatım zenginleşti.
@dovregubben5632
@dovregubben5632 5 жыл бұрын
Ben Sinop'un bir dağ köyündenim bizim köyde her yıl kutlanır bir tanıdığım Kocaeli bölgesinden onların köyünde de aynı şekilde her sene kutlandığını biliyorum Trakya'da ne kadar ve nasıl kutlanır bilmiyorum ama hıdrellez bayramında bizde genelde Keşkek denilen bir yemek pişirilip dağıtılır. bunun yanı sıra pide de dağıtıldığı olur. zamanla köylerde nüfusun azalması vb sebeblerle etkinlikler azalmış sadece yemek dağıtılıyor ve dua ediliyor fakat babamın anlatılarına göre eskiden daha çok eğlence içeren oyunlar oynanan bir bayrammış çok ilginç olan bir şey ise çocuklar yumurtaları haşlarlar ve boyarlarmış ve bu yumurtaları birbirine vurarak kim kimin yumurtasını kırarsa onu alırmış. ayrıca el yapımı şeyler yaparlar onu hıdrellez alanında satmaya çalışırlarmış. Bu yumurta boyama işinin paskalya ile benzerlik göstermesi de ayrıca ilginç.
@ebuuuu2833
@ebuuuu2833 5 жыл бұрын
yumurtalar elle boyanmıyor sanırım. bende giresunluyum annemin anlattığına göre yumurtaları kırmızı soğan kabuklarıyla aynı kaba koyuyorlarmış beraber kaynayan yumurta ve ve soğan kabuğunun neticesinde yumurtalar kırmızı renge bürünüyorlarmış
@galaxymess
@galaxymess 4 жыл бұрын
34:46 Eski ahitte bahsedilen peygamber yunanların Elias, yahudilerin Eliyahu ve bizim ise İlyas olarak bildiğimiz peygamber. Hızır ile Musa'nın hikayesi Rabbi Joshua Ben Levi ile Eliyahu'nun hikayesiyle neredeyse birebir aynıdır ve o hikayeden alındığı gayet açıktır. O hikayede Eliyahu( İlyas) Joshua Ben Levi ile bir yolculuğa çıkar ve Ben Levi'nin kendisine hiçbir soru sormaması ve müdahele etmemesi uyarısında bulunur. O da bunu kabul eder. Hızır-Musa versiyondaki duvar örme hadisesi iki hikayede de neredeyse aynıdır. İki hikayenin de sonunda Musa (diğer hikayede Joshua Ben Levi) dayanamaz ve Hızır'a (diğer hikayede Eliyahu'ya) neden böyle yaptığını sorar. Her iki versiyonda da Hızır ve Eliyahu "artık senle ayrılma vaktimiz geldi" derler ve neden öyle yaptıklarını anlatırlar. Yani Hızır ile İlyas aslında aynı kişilerdir. Gönül Tekin bu hıdırellez konusundan bahsederken, "bitki ve güneş tanrısı birlikte düşünülmüştür" derken kastettiği işte budur. Eski çağlarda Güneş ve Bitki tanrısının birleşmesi Hızır ve İlyas'ın birleşmesi şeklinde değişime uğramıştır. Hızır(ki anlamı yeşil, yeşilliği bol alan demektir) ile İlyas'ın(ki güneş tanrısı Helios gibi at arabasıyla göğe yükselişi, Helios ile benzerliğini ortaya koymaktadır) birleşmesi Toprak ile Güneşin birleşmesidir.
@merchantofvenice7156
@merchantofvenice7156 5 жыл бұрын
tekirdağdan selam. cok teşekkürler emeklerin icin abla.
@ferhatgumus9289
@ferhatgumus9289 5 жыл бұрын
Anadoludan(Bayburt,Gümüşhane,Kırşehir,Osmaniye vs) göç etmiş bir Konya ilçesinde şöyle olur bu ritüel; 5 mayısı 6 mayısa bağlayan gece herkes dileklerini ya toprağın üzerine çizer ya da küçük taşlar toplanıp dilekler çizilir şekiller yapılır. Babaannem bizim için ev çizmişti hatta evin planını çizdi. Tabiki Fatiha ve İhlas sureleri eşliğinde yaptı bunu. 6 mayısta piknik yapılıp oyunlar oynanır(yakar top, ip atlama gibi) Genelde mahallenin kadınları yapar pikniği. Benden bu kadar :)
@Melikece.
@Melikece. 3 жыл бұрын
Bu videonuzu izleyip kitapları satın aldım her videonuzda yaptığım gibi.Harikasınız🤗 bu sene de Hıdırellez ile ilgili yayın yaparsanız çok güzel olur🤗 Yıllardır Hıdırellez kutlarız bu sene de inşallah Hıdırellezi görürüz 🤗
@ceylanguven9281
@ceylanguven9281 5 жыл бұрын
Yozgat'ta kutlamak da bir adettir. özellikle nişanlı kızlara ve birkaç aylık evli kızlara yaparlar. geçen sene ben nişanlı olduğum için özellikle istemiştim. davullu zurnalı eğlenceler oluyor. pek de güzel olur.
@ahmetduman1053
@ahmetduman1053 3 жыл бұрын
Merhaba, konu ile bağlantılı olarak, Antalya’nın Alanya ilçesinde şehrin doğrudan görülebildiği bir tepenin ismide genel olarak Hıdır Ellez olarak biliniyor, verdiğiniz örneklede bağlantılı Hıdır Ellez diye tabir ettiğimiz bölgede bir adette Alanyalı Rumlar’dan kalma Hagios Georgios adında küçük bir kilise var. Kilisede karamanlı Türkçesiyle bir de kitabe mevcut. Yine verdiğiniz örnekle bağlantılı olarak küçükken rahmetli babaanemden ve dedemden Hıdır Ellez ile ilgili efsaneler duymuştum.
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
İnşallah görürüm oraları da bir gün ^^
@bofur2727
@bofur2727 5 жыл бұрын
Yine emeğinize ve enerjinize sağlık :)
@osibisa4947
@osibisa4947 5 жыл бұрын
Ceren Hanım, Antalya'da Karaalioğlu parkının kuzey ucunda, Romalılar'dan kalma, halkın Hıdırlık Kulesi adını verdiği, manzaralı, yeşillikler içinde bir kule vardır. Sizi dinleyince, Hıdırlık'ın burada da "Yeşillik" ya da denize hakim bir yer olması hasebiyle "Hızır'ın Yeri" anlamına gelebileceğini düşündüm.
@TarihObas
@TarihObas 5 жыл бұрын
Büyük ihtimalle öyledir :)
@P.gablin
@P.gablin 3 жыл бұрын
Ben de aynı şeyi düşündüm belki de orada kutlamalar yapılıyordu...
@ayseyildiz6245
@ayseyildiz6245 3 жыл бұрын
All cultures,traditionels and languages are mix each other since centuries.Thanks Tarih obasi.
@unseliorki1395
@unseliorki1395 3 жыл бұрын
Cevat Şakir Kabaağaç da kitaplarından birinde aynen Gönül Tekin gibi anlatıyor.
@frknkan2001
@frknkan2001 5 жыл бұрын
Bügünde hıdrellezin tarihçesini Wikipedia dan araştırıyordum. Bu video tamda isabet oldu teşekkürler acemi filozof😉😉😊
@alig.687
@alig.687 4 жыл бұрын
Slav dillerinde Curcevdan, Pomakçada Gergövden. Dediğiniz gibi St. George'dan evrilmiş olabilir. Çünkü etimolojik olarak baktığımızda kelimelerin kökü Curc veya Gerg +ev-öv (tamlayan ekleri) dan ve den ise onun günü olmuş oluyor. Yani Curc+Gerg'in günü demek manasına geliyor.
@monicageller8156
@monicageller8156 5 жыл бұрын
biz aleviyiz ben sene yaparım dilek dilerim önemli olan tabi ki inanmak ve temiz kalple yapmak ama ne zaman bu ritüeli yapsam her dileğim hayırlısıyla oldu
@tamerucer8282
@tamerucer8282 4 жыл бұрын
Bütün bu efsanelerdeki su temasına rağmen günümüz kutlamalarının tamamında temanın ateş olması da ayrı bir enteresan nokta.
@sukunakin4384
@sukunakin4384 5 жыл бұрын
Sivas köylerimizde de kutlanır, o gün çalışılmaz, yeşillik alanda piknik yapılır, o günün adına anlamını bilmediğim şekilde “ arilce “ denir.
@pablosl3399
@pablosl3399 3 жыл бұрын
Evt bizdede calişilmaz ve bayrm niyetinde kulanir bigun önce temilik yapilir ve yumurta halanir tokuştuturuz cocuklugumda öyleydi
@flofyy693
@flofyy693 4 жыл бұрын
Merhabalar, ben tekirdağlıyım, ben küçükken Hıdırellezde mahalledeki teyzelerin neredeyse hepsi evlerinin önünde ateşler yakardı koca koca kadınlar ve çocuklar herkes üzerinden 3 defa atlardı. Anneme bunu neden yaptığımızı sorduğumda nedenini çok net açıklayamasa da baharın gelişini kutluyoruz tarzında bir şeyler söylemişti. Sonra tüm kadınlar ve çocuklar toplanarak dere kenarından ısırgan otu toplardık, annem köyde yaşarken Hıdırellez gecesi ısırgan otunun suyuyla yıkandıklarını söylerdi. Daha sonra küçük bir taşın üzerine resim çizip (dileğimiz neyse onun resmini veya yazarak da olabilir) Gül ağacının dibine gömerdik. Köyde çok daha coşkulu kutlanırmış genç kızlar maniler falan yazarmış kağıtlara. Bütün gece eğlenirlermiş kendi aralarında.
@celimyldzhan7302
@celimyldzhan7302 2 жыл бұрын
Hıdrellez'de İzmir'de de ben çocukken sahilde ateş yakılır üzerinden atlanırdı.
@sami_can
@sami_can 26 күн бұрын
İnsanların zor anlarında karşılarına çıkmasını beklediği, umut ettiği destansı karekterler. Masal kahramanları...
@wonderwomenwin2730
@wonderwomenwin2730 5 жыл бұрын
Hocam muazzez ilmi çiğ in sümerler hakkında yazdigi kitaplarda ki bilgiler doğru mudur ? Önerir mısınız?
@merveakts
@merveakts 3 жыл бұрын
Muazzez İlmiye Çığ Sümerolog zaten
@onurdeniz4509
@onurdeniz4509 4 жыл бұрын
Safranbolu nun Konarı köyü ve çevresinde 6 Mayıs ta kutlanır, bahçelere sulama yapılan bir gölün etrafında toplanılır, kurban kesilir. Safranbolu merkezinde de eskiden Hıdırlık tepesinde kutlandığı söylenir ama orada gelenek devam etmemiş.
@TarihObas
@TarihObas 4 жыл бұрын
Tam Yörük yerleşimleri sanıyorum oralar.
@onurdeniz4509
@onurdeniz4509 4 жыл бұрын
@@TarihObas evet öyle gibi. Ben burada Bektaşi yada benzeri heteredoks inançların geçmişte yaşadığını düşünüyorum ama eskiler ağız birliği içinde hayır diyor
@TarihObas
@TarihObas 4 жыл бұрын
@@onurdeniz4509 Şöyle bir durum var, yörük toplulukları sadece yerleşik hayata geçirilebilmiş, dini inançları ve pratikleri pek değiştirilememiş aslında. Yani bilinçdışı yaşıyor da olabilirler.
@GulbesekerIpekbocegim
@GulbesekerIpekbocegim 5 жыл бұрын
Gılgamış destanını 2 kere okudum. Orda udna piştim'in nuh tufanını gerçekleştiren kişi olduğu ve tanrılardan ölümsüzlük aldığı yazıyordu. Suların ötesinde yani sulu bir yerde ailesiyle birlikte yaşıyordu. Bana da Nuh peygamber olduğu düşünülmesi çok ilginç gelmişti.
@babayaga9324
@babayaga9324 4 жыл бұрын
Geliyor gelmekte olan 🙏🏻
@asyakadoglu9041
@asyakadoglu9041 3 жыл бұрын
merhaba ceren hanim benim bir sorum var eğer biliyorsanız lütfen cvplarmisiniz lütfen ben gönül tekin hocayı dinledim fatih beyin programında ve murat bardakçı ile olan programlarını hıdırellez nevruz paskalya hepsi aynı diyor kutsal evlilik diyor ve güneşin koç burcuna girmesiyle olur diyor buda mart ayının son günleri yani gece ile gündüzün eşit olduğu günler rastlar diyor bu durumda biz hıdırellezi yanlış zamanda kutluyoruz ozaman yada neden 5mayisi 6 mayısa bağlayan gece ki gönül hoca hiç bu tarihten bahsetmiyor yani beni. kafam karıştı bilemedim ki siz biliyorsanız cvp verebilir misiniz bana
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
Paskalyayı pek iyi bilmiyorum ama Nevruz, Hıdrellez ve benzeri bayramlar, temelde bahar bayramlarıdır. Nevruz daha çok İran, Turan, Mezopotamya taraflarında kutlanırken Hıdrellez daha çok Anadolu ve yakın Arap coğrafyasında kutlanıyor. Fakat aslında Hıdrellez, bir bahar bayramı olarak Anadolu'da çok daha fazla yer bulmuş kendisine, daha çok önemsenmiş. Osmanlı döneminde resmi kutlamalar bile var. Mayıs'ta kutlanmasında yanlışlık yok, coğrafyadan coğrafyaya iklim farklılıkları var, ayrıca Hıdrellez, Anadolulu Aziz George kültünden de izler taşıyor. 5-6 Mayıs da onun ölüm tarihi. Yani tüm bahar bayramları temelde aynı mantıkla ortaya çıksa da farklı kültürler, bu bayramlara kendi renklerini katıyorlar.
@asyakadoglu9041
@asyakadoglu9041 3 жыл бұрын
@@TarihObas çok teşekkür ederim cvp verdiğiniz için dünden buyana acaba cvp verir mi diye telefona bakıp duruyorum.ben hıdırelleze çok inanıyorum o gece dileklerin kabul olunacağına inanıyorum arkadaşım icin çizimlerimin hepsi oldu.neyse iste tarih konusunda kafam karıştı okadar.tekrar teşekkür ederim sağolun
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
@@asyakadoglu9041 Çok şekersiniz Arzu hanım :) Temiz kalp, iyi niyet, gönülden istemek, ben de bunlara çok inanırım. Selamlar.
@fuadmusayev2910
@fuadmusayev2910 Жыл бұрын
Curcizin mezarı Azərbaycanda Beyləqan şəhərində olduğu iddia edilir. İnsanlar Cərciz Peyğəmbər deyə ziyarət edilir.
@hasanguvendik7768
@hasanguvendik7768 3 жыл бұрын
Kore'nin Hades tarafından kaçırıldıktan sonra annesi Demeter'in onu her yerde araması mitiyle de çok benziyor
@muratkara5203
@muratkara5203 Ай бұрын
Türk kültüründen ne kaldığını merak etmişsiniz. Anadoluda "ficek" etkinliği var aynı günde. Onu araştırabilirsiniz. Tokat ve Sivas yöresindeki Sıraç Türkmenleri (Beğdili boyu asıllı) bu kutlamayı hala geleneksel kıyafetler dahil olmak üzere kutlarlar
@deniz02010
@deniz02010 5 жыл бұрын
Ülker takım yıldızı, kış takım yıldızı olarak da geçer. Akşam güneş battıktan sonra görünmesi yazın bitmesine denk gelir.
@pablosl3399
@pablosl3399 3 жыл бұрын
Bizde hidırellezde yumurda hazirlanir ve evimeze geliyormuş ve o eve bereket yada bereketsilik oluyomuş derler ve bayram niyetinde kulatlanir ben Samsun luyum annembulgar gocmeni babam karadenizlidir bir dilek dilenir bir agaca yada bir kagida yazir biryere gomulur yada bir agacabaglanir dilek agaci burdan cikar.
@pablosl3399
@pablosl3399 3 жыл бұрын
Evt yazin sembulü dur hıdırellez bayramdir bizim icin hic bir temizlik yapilmaz ogun birgun önce yapilir
@aygulasgarova3311
@aygulasgarova3311 Ай бұрын
Selam biz azerbaycanlıyız bizde aynı isme benzer bir XidirZide baba dediymiz Ürbe var ve bu anlatdıklarnız benziyor bizim Xidirzinde babanın hikayesine onlarda iki kardeş olmuşlar
@aygulasgarova3311
@aygulasgarova3311 Ай бұрын
O Xidirzinde baba kayb olmuş kardeşi ise denizin ortasında daşa dönüşmüş amma bazın darda kalan kişilerin yardımına gelirmiş Hızır baba
@TarihObas
@TarihObas 5 жыл бұрын
Gönül Tekin hocanın çalışmalarının kısmi özeti : www.sabitfikir.com/fikrisabit/dunyanin-tek-ve-en-buyuk-hikayesinin-kesfedilisi St. George / Aziz Geroge ile ilgili şunları okuyabilirsiniz: www.bbc.com/turkce/haberler/2014/04/140423_aya_yorgi_aziz_george www.bbc.co.uk/religion/religions/christianity/saints/george_1.shtml
@serhatoz
@serhatoz 5 жыл бұрын
SÜPER
@necooo
@necooo 5 жыл бұрын
11:37 Hodor?
@Sehervakti157
@Sehervakti157 27 күн бұрын
Gerçekten tarih hakkında çok çok bilgisizsiniz sırf yapmak için içerik üretmek için yapılmış bir video dayanamadım kapattım
@gamzed.5373
@gamzed.5373 4 жыл бұрын
Hani link
@mehmeteminbayram1653
@mehmeteminbayram1653 3 жыл бұрын
Gonul tekın hanımın kaynaklarını vermeyı mı unuttunuz acaba. Kaynagı bulamadım.
@Nurlan3
@Nurlan3 5 жыл бұрын
Azərbaycanda “Xıdır Nəbi” (Hıdır Nebi) deyilir
@islamemirakan
@islamemirakan 5 жыл бұрын
Yanlış bir yorum yaptınız dokuzuncu dakikada müslümanlarla hıristiyanlar birlikte yaşadıkları için değil.Müslümanlar hıristiyanların sapıtmadan önceki dönemine önceki ümmet der.Hak din olarak kabul eder.Anlamışsınızdır zaten.
@TarihObas
@TarihObas 5 жыл бұрын
Hayır konunun bununla ilgisi yok. Bir arada yaşayan insanların gelenek görenek adetleri de ortaklaşır.
@vaziraabdullaeva7336
@vaziraabdullaeva7336 4 жыл бұрын
Benden başka Hizir dedenı görenler varmı?
@aysun1681
@aysun1681 5 жыл бұрын
biz Ankara' liyiz biz bilmiyoruz .
@ayhanbilgili
@ayhanbilgili 4 жыл бұрын
Bizde Ankara'lıyız hatta yerlisiyiz denebilir 700 yıl kadar geri gidebildik. Ankara'da hıdırellez kutlanıyor çocukluğumda hep kutlardık.
@KsKdeviL
@KsKdeviL 5 жыл бұрын
kzfaq.info/get/bejne/g7KqdLx32rfZh2Q.html Gönül Tekin'in Hızır ve İlyas ile ilgili yorumu
@mustafaaygun4278
@mustafaaygun4278 5 жыл бұрын
senden önce hiç kimseye ölümsüzlük vermedik ayetini hatırlayın
@selimov6558
@selimov6558 4 жыл бұрын
Eski 12 hayvanli takvimi merak ettim
@vaziraabdullaeva7336
@vaziraabdullaeva7336 4 жыл бұрын
Monsieur Selim hala var benım tikim koyun
@selimov6558
@selimov6558 4 жыл бұрын
Vazira Abdullaeva nasil bile biliriz ?
@turanhosgor9273
@turanhosgor9273 5 жыл бұрын
Arap kaynağı dediklerinin hz.peygamberin hadislerimi
@TarihObas
@TarihObas 5 жыл бұрын
İslam kaynaklarına hadisler de giriyor fakat sadece bunlardan ibaret değil, İslami konularda yazan tüm diğer alimlerin yazdıklarını da kapsıyor.
@vaziraabdullaeva7336
@vaziraabdullaeva7336 4 жыл бұрын
Merhabalar, Hızır dede var ben 3 uç kere gördum, uzun böylu , beyaz gıyısıyle çok çok yakişikli kaşları beyaz kalin başlarınde beyaz salla turkçe ne bılmem benım hayat çok zör, har fördugumde yukselış oluyordu, ben Özbek buraya çalişmaya galdım son gördüğüm an bana kafalarını salladıler kötuye ışaret oldugunu hıs , etdım, başka görmeyçem bılıyorum bunu uç kere gözukeçeklermış, benım gördugumu başkalar görmemış , dördüm adamı görüyormuşum nur işik dagıtıyo dedıgımde yokkı kadar kımse demışlerdı
@ayhanbilgili
@ayhanbilgili 4 жыл бұрын
:) Bunlar gerçek değil 20.000 yıllık mitolojik öğeler. Bir şey gördüysen nörolojik bir sorun olabilir, dikkat et bir doktora görün istersen
@vaziraabdullaeva7336
@vaziraabdullaeva7336 4 жыл бұрын
Ayhan B Ayhan kardeşım sen dunyada bo tek ben varım dıyosın galıba
@ayhanbilgili
@ayhanbilgili 4 жыл бұрын
@@vaziraabdullaeva7336 Şu an benle konuştuğuna göre tek ben değilim. Şu an benim bildiğim 8 milyara yakın insan, Milyarlarca değişik canlı, sonsuz sayıda bakteri virüs vs... Bunlar karbon bazlı olanlar, enerji halinde ne var bilemem henüz biz varlıklarını da yokluklarınıda kanıtlayamadık. Bahsetmek istediğin cin peri melek şeytan vs tarzı kurgu içerikleri ise onlarında olup olmadığını bilmiyorum. Şu an'a kadar varlıklarıyla ilgili tek bir kanıt dahi olmadığından olmadıklarını düşünüyorum.
@omertugral4441
@omertugral4441 3 жыл бұрын
Emeğinize sağlık. Keşke Kuran'da Allah ile kul arasına birini sokmanın şirk olduğundan da bahsetseydiniz.
@TarihObas
@TarihObas 3 жыл бұрын
O kısımları ilahiyatçılar anlatmalı :)
@davidrockefeller5374
@davidrockefeller5374 4 жыл бұрын
Oggghh kulturr
@korkutcevahir8950
@korkutcevahir8950 5 жыл бұрын
Akraba topluluklardan örnek; twitter.com/VlahIrina/status/1124978480909836289?s=19
@cemalettinefe8424
@cemalettinefe8424 5 жыл бұрын
Kürt Aleviliğindeki Xızır Kültüne hiç bir şekilde değinilmemesi kanımca çok büyük eksik! Xızır Kürt Alevilerinde özellikle de Dersimliler de Xızır bir çoğunlukla "Allah" "Tanrı" anlamıyla kullanır ve derin saygı duyulur. Xızır'ın ayrıca bir çok versiyonu bile var: bunlardan biri Hardê Dêwres'dir. ve tüm tanrı kültü ile Xızır doğayla özdeşir.
@TarihObas
@TarihObas 5 жыл бұрын
Konu Türk veya Kürt kültüründe Hızır değil çünkü, Hızır efsanesinin kökenleri. O kökenler de Türk veya Kürt değil.
@cemalettinefe8424
@cemalettinefe8424 5 жыл бұрын
@@TarihObas sizi anlıyorum olsamda ama daha sağduyuluk olmak mümkün, tabi bu ilahi de Kürtleride anlatmanız anlamında değil elbette. Konu evrenselse, sadece Türkleri kapsamadığı da aşıkar. Neyse ama sizi severek ve merakla (olumlu anlamda) devam edeceğim.
@denizeroglupetrova1298
@denizeroglupetrova1298 3 жыл бұрын
@@cemalettinefe8424 İyi de alevilik zaten Türkmen inancı. Yani kökleri Orta Asya şamanizmine dayanıyor
@ercanpeker3785
@ercanpeker3785 2 жыл бұрын
Hızır ayında oruç tutulduğundan bahsedilmiş zaten ama evet Dersim bölgesinde Hızır önemlidir .Pekçok ritüeller vardır bu arada.
@deneme5902
@deneme5902 Жыл бұрын
Kuranla hiçbir ilişkisi yok
@furuzemenefova7109
@furuzemenefova7109 29 күн бұрын
Boş boş danışıb kafaları qarışdırma sadəcə insanlara sadə bir yolla başa sala bilirdin özünü ağıllı göstərməyə calışan birisin
@serdarsari9108
@serdarsari9108 Жыл бұрын
Cok kötü
Antik Ortadoğu Mitlerinde Hızır-İlyas
1:22:35
Tarih Obası
Рет қаралды 16 М.
UFC 302 : Махачев VS Порье
02:54
Setanta Sports UFC
Рет қаралды 1,1 МЛН
I Need Your Help..
00:33
Stokes Twins
Рет қаралды 146 МЛН
Final increíble 😱
00:39
Juan De Dios Pantoja 2
Рет қаралды 9 МЛН
Hz.Süleymân'ın (a.s) Hayâtı | İbrahim Soydan Erden
52:15
İbrahim Soydan Erden
Рет қаралды 1,8 МЛН
Çin Kaynaklarında Hunlar - Hsiung-Nu Monografisi, TTK.
51:25
Tarih Obası
Рет қаралды 57 М.
Kendini Gerçekleştiren İnsanların Ortak Özellikleri
3:36
Gönül Küçük
Рет қаралды 2,2 М.
Hızır ve İlyas ile Yeşil Yol Bölüm 1 - Kubilay AKTAŞ
33:18
Kubilay Aktaş
Рет қаралды 20 М.
Alevilik, Kızılbaşlık ve Safeviler
48:43
Tarih Obası
Рет қаралды 200 М.
Hıristiyan ve İslam Dünyalarında Hızır-İlyas ve St. George
56:03
Он стал лучшим боксёром! 😱
1:00
momentsxx
Рет қаралды 1,9 МЛН
Серебряное яйцо 😱   #спорим #физика
0:50
Polinka_girla (Полинка и Оператор)
Рет қаралды 1,2 МЛН
Ouch 😨 Use this tool to keep toothpicks safely
0:41
Cool Tool Shorts
Рет қаралды 11 МЛН