Hegel Ne İddia Ediyor? Metafizikten Diyalektiğe Hegel Felsefesini Anlamak

  Рет қаралды 211,349

Pelin Dilara Çolak

Pelin Dilara Çolak

Күн бұрын

(Kaynakça aşağıda) Bu videoyu izlemeden önce Herakleitos, Parmenides, Aristoteles, Spinoza, Jacobi, Kant videolarımın izlenmesini öneririm.
Felsefe tarihinde yazılarının zorluğuyla ünlü olan iki kişi vardır, biri Hegel diğeri Heidegger. Bu iki Almanın yazılarının zorluk derecesini yaratan şeylerden bir tanesi kelimeleri kendine özgü bir şekilde kullanması ve yeni kavramlar yaratmasıdır.
Mesela Hegel’de “Kavram” kavramı vardır, kendi Kavram kavramı bizim genellikle kullandığımız zihindeki soyut tasarı anlamındaki kavrama tam olarak denk düşmez. Ya da bazen söyledikleri bir açıdan acayip natüralist (doğalcı) gelir, ki zaten öyledir ama "mutlak idealist" olarak kategorize edildiğini görürsünüz ve aslında onun idealizmi de sandığımız idealizm değildir. Benim videodaki ana kaynağım olacak ünlü Hegel yorumcusu Frederick Beiser bile, gerek öğretisinin katmanlılığı gerek yazım dilinden dolayı Hegel okumayı demir bir leblebi çiğnemeye benzetir, pek zevkli değildir. O yüzden Hegel’in söylediklerini kendisinin bile muhtemelen tamamen anlamadığına dair yaygın bir şaka vardır.
Yine de her zaman söylediğim gibi bir şeyi anlamıyor olmanız onun gerçekten anlamsız olduğu anlamına gelmez, bu bir çeşit anlayış kıtlığının emaresi de olabilir. İnsan arada durup kendinden de şüphe etmeli. Hegel’in kendisi de düşünme fakiri olan insanlarla “Kim Soyut Düşünüyor?” adlı metninde feci alay eder.
Richard Bernstein “Neden Şimdi Hegel?” metninde de söylediği gibi aşağılamalarla perişan edilmiş bir düşünür varsa o Hegel’dir. Yine de analitikçi Bertrand Russell bile neredeyse tüm öğretileri yanlış olsa bile, ki o öyle olduğuna inanır, Hegel’in hala önemini koruduğunu ifade eder. Belki de geçtiğimiz yüzyıl çağın tini Hegel’i anlamaya uygun değildi. :)
Fakat henüz başlangıçta söylemek gerekiyor ki, videoda bazen bir kavramı karikatürize edeceğim, bunu yapmaktan çekinmiyorum da nitekim felsefecilere felsefe anlamıyorum felsefe meraklısı ve yeni başlayanlara anlatıyorum. Az önce bir şeyi anlamıyorsanız bu sizin anlayış kıtlığınızı gösterebilir demiştim, tersi de olabilir. Bir şey anlamıyorsanız bu anlatıcının anlatma becerisinin kıtlığı da olabilir. Bu temel kanalın amacı felsefe tarihini özetlemek değil, farklı kaynaklardan bilgi küratörlüğü yaparak "onu anlaşılır kılmak".
O halde henüz başlangıçta şunu söyleyebilirim ki Hegel felsefesinin bende makul bir karşılığı var evet ama bu Hegel’in kendisine ait mi bilemem! :) Yine de bu noktada hatırlayabileceğimiz bir şey var, Roland Barthes’ın “yazarın ölümü” dediği şey. Yazarın ölümü, sonsuz yoruma gebe metni farklı olasılıklarda yoruma açar. Bir metnin yanlış yorumu dahi kendi başına felsefe olabilir. Nitekim Heidegger’e sorarsanız Sartre, Heidegger’i yanlış anlamıştır ama Sartre’ı Sartre yapan şey tam da onun Heidegger’i yanlış (veya kendince) anlamasıdır.
O halde ilginizi çekmeyi başardıysam, kendi aşırı yorumlarımı meşru kıldıysam ve yorum yapmanız için size de biraz cesaret aşıladıysam Hegel ile tanışma vakti.
00:00-06:50 Giriş ve Uyarılar
06:50-10:20 Kant Eleştirisi
10:20-21:27 Hegel ve Metafizik
21:27-40:37 Tin Felsefesi
40:37-51:12 Diyalektik
51:12-01:00:32 Bilincin Kendi Kendinin Deneyimi
01:00:32-01:02:50 Praxis
💡 KAYNAKÇA
BEISER, Frederick C., "Hegel", Alfa Yayınları, 2019.
CAR, E. Hallet, "Tarih Nedir?", İstanbul: Birikim Yayınları, 1980.
COLLINGWOOD, R. George, "Tarih Tasarımı", İstanbul: Ara Yayıncılık, 1990.
HEGEL, G. W. Friedrich, "Tarihte Akıl", İstanbul: Kabalcı Yayınevi, 1995.
HEGEL, G. W. Friedrich, "The Science of Logic" (Cambridge Hegel Translations), 2010.
HEGEL, G. W. Friedrich, "The Phenomenology of Spirit", (Cambridge Hegel Translations), 2019.
Hegel - Fikir Mimarları Dizisi 1, İstanbul: Say Yayınları, 2005.
Hegel - Alman İdealizmi 2, Ankara: Doğu Batı Yayınları, 2013.
HYPPOLİTE, Jean, "Marx ve Hegel Üzerine Çalışmalar", Ankara: Doğu Batı, 2010
KOJEVE, Alexandre, "Hegel Felsefesine Giriş", İstanbul: YKY, 2000.
MARX, Karl, "Feuerbach Üzerine Tezler", 1845
💡 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN FELSEFE TARİHİ SERİSİ
• BATI FELSEFESİ TARİHİ ...
💡 İZLENİLMESİ GEREKEN VİDEOLAR:
*Herakleitos ve Oluş Felsefesi
• Herakleitos: Aynı Nehi...
*Parmenides (Ne olmadığının anlaşılması adına)
• Parmenides: Yokluktan ...
*Aristoteles (Amaçlılık konusu)
• Aristoteles'in Metafiz...
*Spinoza'nın Tözü
• Spinoza: Tanrı Evrenin...
*Jacobi'nin Kant Eleştirisi
• Tanrı Sarhoşu: Dindarl...
*Immanuel Kant Felsefesi
• KANT NEDEN BÜYÜK BİR F...
🎶 KULLANILAN MÜZİK:
Tarkan Baykurtalp, "Dilozof Soundtracks"
spoti.fi/3wFe7yA
PEKİ YA BEN KİMİM?
🔻www.pelindilaracolak.com
🔻 / pelindilaracolak
🔻 / pelindilaraclk
🔻 / pelindilaracolak
🔻 / pelindilaracolak
📬 İşbirlikleri için: dilara@likepublic.com
📝

Пікірлер: 429
@Nebuch
@Nebuch 2 жыл бұрын
Çok çok güzel bir özet olmuş yine ^_^ Yine de karmaşık ama Hegel as usual.
@gozderdogan
@gozderdogan 2 жыл бұрын
20.dakikadaki tartışma konusu ettiğiniz şey çok önemli (yine doğrudan videonun ana izleği konusunda yorum olmayacak ama) felsefeyle uğraşırken, filozofları idealist, materyalist, post-yapısalcı olarak özetleme eğiliminde oluyoruz (ve elbette işe yarıyor) ancak belirli filozofta derinleşirken, zihnimizde 'hmm idealist bir filozofu okuyorum' gibi bir önkabulü askıya almak, nüansları görmek açısından çok yararlı olabilir.
@haluksafi
@haluksafi 2 жыл бұрын
Hegel'in anlatımı kesinlikle bir meydan okuma. Son bir senedir bu videoyu bekliyordum. Copleston, Russell, Ahmet Arslan ve diğerleri arasından sıyrılıp, kendine özgü, biricik anlatımınla, felsefe tarihini herkesin anlayabileceği seviyeye getirerek, bu zor coğrafyada ve dünyada Türkçe bilenler için bir nefer olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple müteşekkir olduğumu belirtmek isterim. Hegel'in anlaşılamadığını düşündüğüm ülkemizde, Popper referansı ile onu anlamaya çalışmış olan Şengör de dilerim bu videoyu izler. Köle-efendi yi anlatmıştır diye umut etmiştim. Kök sebeplerden ötürü, bu coğrafyanın, bu diyalektiğini mutlaka senin yaklaşımınla dinlemeleri gerektiğini düşünüyorum. Belki Hegel-II yayımlarsın ya da bunu bir şekilde başka bir videoda bizlere anlatırsın. Tüm emeklerin ve harika paylaşımların için çok teşekkürler.
@meteneptun
@meteneptun 2 жыл бұрын
Benim paylaşımım bir eleştiri değil ki. Sadece bir Almanca ustası olarak Hegel'in telaffuzunu düzeltme isteği
@husrevaga6575
@husrevaga6575 Жыл бұрын
sıvaaaa
@galdrararkvicka1323
@galdrararkvicka1323 Жыл бұрын
simp
@ceydasari5929
@ceydasari5929 Жыл бұрын
HEGEL "The Phenomenology of Spirit" ilk 40 sayfa M.İbni Arabi Fusus'ul Hikem'in bir nevi özeti. Hegel belli ki vahdet-i vücuddan baya etkilenmiş
@ME-on8vn
@ME-on8vn 8 ай бұрын
Görüşünün çoğuna katılıyorum müthiş bir emek var tamam ama bu kadar abartmamali😅 Ahmet Arslan hegeli gayet anlaşılır kılıyor...birde hegel öyle bilinmeyecek imkansız biri değil sadece emek harcamalisin onu anlamak için...
@unalturkmen9924
@unalturkmen9924 2 жыл бұрын
Çok hocadan Hegel'i dinleyerek anlamaya çalıştım ama hiç biri daha fazla kafa karıştırmaktan öteye gitmemişti, en fazla yanlış anlaşılan ve yanlış anlatılan ve hemen hemen hiç anlaşılmayan Hegel'i bu kadar net anlattığın için çok ama çok teşekkürler, mümkün olduğunca lütfen videoların devamı gelsin lütfen, kendi adıma başarılı çalışmalarını 4 gözle bekleyeceğim, saygılar, sevgiler.
@alperkultv
@alperkultv 2 жыл бұрын
Olağanüstü bir video, ben ayrıca sizin HBT Dergisi makalelerinizi: ''3 Haftada Bir'' okuyorum ve maalesef videolarınızı yeni keşfettim.. Şahane...Bundan sonra teker teker seyredeceğim...
@esinerdemir3995
@esinerdemir3995 Жыл бұрын
Gerçekten harika bir video olmuş. Emeklerinize sağlık . Teşekkürler 🙏
@sosyopattvfm
@sosyopattvfm 2 жыл бұрын
İndirgemeden basitleştirebilmek, hakim olmayı gerektirir. Hem hakimiyetiniz hem de emeğiniz için tebrik ve teşekkürler.
@Migrant42
@Migrant42 2 жыл бұрын
Marks bile Hegel'i ve diyalektiğini eleştirmiştir;fakat felsefi çözümlemeler yaparken dahi Hegelci bir tutum takınmak zorunda kalmıştır;zira kapitalizm'i çözümlemeye çalıştığı Das Kapital isimli eserinde yaptığı çözülemelerde kapitalizm'in son durumunu dikkate alması gerektiğini anlamıştır..'Son hal' bütünlüğe erişilmiş hal midir,mesele budur! :)
@Migrant42
@Migrant42 2 жыл бұрын
İndirgemek basitleştirmek değil mi ki?
@busraertas7381
@busraertas7381 6 ай бұрын
@@Migrant42 indirgemek daha çok "olmazsa olmaz" şeyler olmadan konuyu basitleştirmek gibi. Basitleştirmek her zaman indirgeyerek olmuyor :d
@ziyasayar9860
@ziyasayar9860 2 жыл бұрын
Çok teşekürederim Dilozof, emeğiniz için. Faydalı, Bilgi verici ve ilham veren bir çalışma olmuş. Seyrederken Not aldım bambaşka bir boyuttaydım adeta..teşekkürederim.
@sevgiusluer9209
@sevgiusluer9209 2 жыл бұрын
Gerçekten üniversiteden ders alıyor niteliğinde videoların. 👏👍 iyi ki varsın🌸
@mehmetakklc7518
@mehmetakklc7518 2 жыл бұрын
tebrik ederim SİZİ.GERÇEKTEN BİR KONFERANS BİLİNCİYLE İZLEDİM.HARİKA SUNUMUNUZ İÇİNDE AYRICA TEŞEKKÜR EDİYORUM.
@oz20001979
@oz20001979 2 жыл бұрын
Tebrik ediyorum sizi, başarılarınızın , videolarınızın devamını diliyorum ☘
@leventakn6448
@leventakn6448 2 жыл бұрын
Uzun süredir takip etmiyordum. Müthiş olmuş. Videonun sonuna doğru beynim biraz sulanmış gibi oldu gerçi ama yaştan dolaýı herhalde. Birkaç tekrar gerektiren bir video.Tebrikler.
@zeyneprezanyorgancoglu4641
@zeyneprezanyorgancoglu4641 2 жыл бұрын
Emeğinize sağlık. Felsefe gibi ağır bir konuyu bu sistemi meslekleri gereği dışardan izleyen bizlere ilgi ve kolaylık sağlayarak içselleştirmemize sebep oldunuz. Teşekkürler
@birinsan4487
@birinsan4487 2 жыл бұрын
Çok güzel anlatıyorsunuz başarılarınızın devamını diliyorum 😊❤🌍
@ugurongel3066
@ugurongel3066 2 жыл бұрын
Emeklerine ağzına sağlık Dilara o kadar önemli ki, tane tane anlatım gayretin.
@rashadganiyev
@rashadganiyev 2 жыл бұрын
Bu hikaye anlatıcılığınla bir çok üniversite öğrencisinin favori profesörü olurdun
@ebruunsal3598
@ebruunsal3598 2 жыл бұрын
Dilara hanım keşke Spotify’a da post cast olarak yükleseniz 🥳 çok teşekkürler, emeğinize sağlık 🥰
@Neo-qp8iy
@Neo-qp8iy 2 жыл бұрын
Hocam o okadar güzel türkçe konuşuyorsunuz ki gerçekten türkçe bilmediğimi farkettim. Daha çok kitap okumamız lazım. Teşekkürler
@guvenguzel304
@guvenguzel304 Ай бұрын
Emeğinize sağlık Hegeli yıllar önce tavsiye üzerine okumuştum bir şey anlayamadım sizin videonuzla ve anlatımınızla yeniden dinlemeye başladım teşekkürler.
@ceydaboluk7419
@ceydaboluk7419 2 жыл бұрын
her gün çizim yaparken senin videolarını açıp dinliyorummm mukemmelsin
@zeynepkrbasoglu
@zeynepkrbasoglu Жыл бұрын
bu güzel, sade ve anlaşılır anlatım için çok teşekkür ederim, doktora yeterlilik sınavına çalışırken takıldığım yerde açıp baktığım bir kaynak olması cidden harika :) ancak keşke anlatım esnasında kullanılan özel kavramları bir de ingilizce olarak dile getirseniz. türkçede felsefe anlamanın zorluğunu yaşıyorum zira. ha böyle deyince sanki ingilizce sular sellermiş gibi de durdu, değil halbuki :) eğitim dili ing olunca ama türkçede bir zihinde oturamama hali oluyor kavramları iki dilde karşılaştırarak çalışınca ise heh diyorum şimdi oldu :) çok teşekkürler emekleriniz için.
@volkangucyetmez7097
@volkangucyetmez7097 2 жыл бұрын
Öncelikle video için teşekkürler. Çok zor bir görev üstlenip sonunda da Hegel için varolan en iyi Türkçe giriş kaynağını meydana getirmişsiniz. Bu yüzden bu videoya negatif eleştiri yapmaya gönlüm el vermiyor. Tebrik ederim. 👏👏👏
@aslioklu5237
@aslioklu5237 2 жыл бұрын
Emeklerinize sağlık🙏😍
@Ebruskaya
@Ebruskaya 2 жыл бұрын
Sevgili Dilara kanalını büyük bir ilgiyle takip ediyorum. Ben bir kitap çevirmeniyim ve çevirdiğim kitapların protokol listesine seni de ekleyeceğim. Başarılarının devamını dilerim. ❤️🌈🌿
@pelindilaracolak
@pelindilaracolak 2 жыл бұрын
Çok naziksiniz teşekkürler!
@muratyildiz5047
@muratyildiz5047 2 жыл бұрын
Anlatımlarınızi karikatürize ediniz lütfen ,felsefe yi ancak o şekilde anlayabiliyorum. Siz iyi bir ogreticisiniz.Takdir , teşekkür ve minnetlerimi sunarım.Cok zahmetli bir iş yapıyorsunuz.
@semradg
@semradg Жыл бұрын
Daha önce bu videoyu izlediğimde karışık anlatıyormuşsun gibi geliyordu. Okumalar yaparken bugün tekrar dinledim. Gayet berrakmış anlatımın veya konu.. Teşekkür ederim 😄💐
@burakgonen2167
@burakgonen2167 Жыл бұрын
KZfaq'a diyalektik nedir diye yazıp videoda 1 saat kaybolmak... Çok fazla kavram var. Üniversitede sadece başlık olarak incelediğimiz Hegel'i anmayalı yıllar olmuş. Beynime turbofan takmam gerekti dinlerken. İlginç bir şekilde kopmadım. Anlatışınız güzelmiş. Hevesle çalışmanıza devam etmeniz dileğiyle.
@aclankaraman7530
@aclankaraman7530 Жыл бұрын
"Anlaşılabilir olmaktan korkmadan" anlatmışsınız. "Varlık ve Zaman"ı da sizinle "anlamıştım". Bravo size.
@alperyarimbas2792
@alperyarimbas2792 2 жыл бұрын
Harika anlatmışsın, teşekkür ederim. Berlin'de rastgele dolaşırken, 3 haftayı aşan Avrupa turumda Hegel'in bahsettiği erfahrung u deneyimliyormuşum meğer. Ve cahilliğim sebebiyle onu küçümseyerek... Kanalın tam da bize hitap ediyor, bu kadar güzel anlatılabilir, lütfen devam et. Ayrıca İngiltere sana yaramış, daha önce tarzın ve konuşman bana daha çok yapay görünürdü ama artık onu taşıyacak altyapı kurulmuş. Sevgiler, selamlar...
@pliro7217
@pliro7217 Ай бұрын
Video içerisindeki bölümler kaymış yine de güzel bir video
@atalayhanci1791
@atalayhanci1791 2 жыл бұрын
Harika bir hegel videosu olmuş Dilara hegelin uzun zamandan beredir merak ettiğim ontolojisini ve epistemolojisini. Daha açık bir şekilde anlattığım için teşekkür ederim . Deleuze /; yayını ne zaman geliyor ..??? 🤓📚📚👍
@mucahitaltuntas776
@mucahitaltuntas776 2 жыл бұрын
İçinde çok emek olan, yüklü bir sunu hazırlamışsınız. teşekkür ediyorum. Bu yüklü ve açıklayıcı videodan sonra artık sen sen değil, ben de ben değilim. Artık daha kapsayıcı bakabildiğimi düşünüyorum :) Ama 57:57 zaman dilimindeki benzetmede kişilik gelişimi açısından "regresyonu" da kapsadığından yanlış anlaşılabilme potansiyeli yüksek olabilir. Teşekkür ediyorum. Güzel duraklarla bize Hegel yolculuğu tattırdın.
@fatihcambel
@fatihcambel 2 жыл бұрын
Harika bir içerik olmuş emeğine sağlık
@gunduzmustafaev
@gunduzmustafaev 2 жыл бұрын
Video için teşekkürler her videoda Spinoza mutlaka olmalı)
@marksist.4180
@marksist.4180 2 жыл бұрын
Son derece iyi bir video olmuş.👏👏
@MuratTolunayseli14
@MuratTolunayseli14 2 жыл бұрын
Programlar icin tesekkurler...
@hakandemir5971
@hakandemir5971 Ай бұрын
Nur saçmışsınız dilara hanım. Dilinize sağlık
@candasayan5921
@candasayan5921 2 жыл бұрын
Selamlar, emeğinize sağlık. Biraz uzun da olsa akıcı bir anlatım ve akılda kalıcı örneklerinizle gayet güzel bir video olmuş. Teşekkürler. Muhakkak biliyorsunuzdur ancak Hegel'in siyaset felsefesiyle bu denli ilgili olmadığınızı söylemenizden hadle Susan Buck-Morss'a da göz atmanızı tavsiye ederim. Bilhassa Hegel'in tarih felsefesine dair ki benim Buck-Morss'un yorumlarına, Hegel'i algılama biçimlerine katılmadığım noktalar olsa da, oldukça önemli çalışmaları mevcut.
@nicataliyev5891
@nicataliyev5891 2 жыл бұрын
sevgili Dilara,bir talebenin hocasini dinler gibi sizi dinledim,ne kadarda icten samimi ve acik anlatiyorsunuz,cok tesekkurler,acizane olarak soyleyim ki,Heygel felsefesine hoca etkisinden kenar,icsellestirerek anlatmanizi rica ediyirum.Burada naturalizimden baska bir sey varmis gibi....tesekkurler,Allahdan selam uzerinize olsun,huzurla kalin
@pxpx424
@pxpx424 2 жыл бұрын
Şu videolar 3 saatlik ve ayrıntı dolu bir formda olsalar çok keyifli olurdu be. Aman allahım yaşlanıyorum galiba.
@mustafacetinozman6397
@mustafacetinozman6397 Жыл бұрын
Seni dinlemek huzur veriyor ❤ ⚘🧿🙏🧿🦅
@SerkanBalta
@SerkanBalta Жыл бұрын
harikaydı, teşekkürler
@Atalay
@Atalay 2 жыл бұрын
Ontoloji ve epistemoloji bağlamında içerikler hazırladığınızın, siyaset felsefesinin ilgi alanınızda olmadığının farkındayım, fakat insan ister istemez Kant ve Hegel videolarınızın üzerine bir Marx videosu beklentisine giriyor :) İçeriklerinizi ilgiyle takip ediyorum, Finlandiya'dan sevgiler.
@sakirtugrul1185
@sakirtugrul1185 2 жыл бұрын
Marx aslında bir siyasi felsefe üretmedi onu siyasallaştırmak stalinin eseridir
@ahmetatci7745
@ahmetatci7745 2 жыл бұрын
@@sakirtugrul1185 Eğer, Karl Marx bir siyasi felsefe üretmediyse, "Das Kapital" nedir öyleyse? Mesela, bir şirketin muhasebesinin nasıl tutulacağının izahı mıdır?
@Sabir2AZE
@Sabir2AZE Жыл бұрын
@@ahmetatci7745 “Das Kapital” bir etik felsefesi.İnsanlara Kapitalist sistemin nasıl çalıştığını,ahlak dışı bir sistem olduğunu,bu ahlaksızlığın insanlar arası günlük ilişkilere nasıl yansıdığını gösteriyor.”Das Kapital” bir siyasi felsefe değildir.Lütfen konuşmadan önce öğrenelim.
@ahmetatci7745
@ahmetatci7745 Жыл бұрын
​@@Sabir2AZE Merhaba. Marx "her seyi ekonomi belirler" diye KESIN bir yargiya variyor mu? Evet! Bu herseyin icinde "ahlak" da var mi? Evet, var! Hirsiz RTE'nin kendi oligarklarini inanilamayacak düzeyde zengin etmek icin halkimizi inanilamayacak kadar fakirlestirmesiyle toplumumuzda AHLAKI bir cöküs yasaniyor mu? Evet, yasaniyor. Karl Marx da 17nci yy Ingilteresinde KAPITALIZMIN ahlaki cöküsü yarattigini bizzat görüp, tespitini yapti mi? Evet görüp yapti! Problemin, üretim araclarinin sahiplenme biciminden kaynaklandigi sonucuna vardi mi? Evet vardi! O halde simdi sorular soralim: Marx herkesin günlük hayatinda rahatca görebildigi SONUClari basitce ISARET etmek icin mi felsefe yapti? Yoksa Marx, 'sonuclari doguran SEBEBLERI BULMAK icin mi felsefe yapti?' Umarim, bu cevabi siz hemen verirsiniz, simdi! Kisaca: Ekonomik yapilanma (yani, üretim araclarinin sahiplik bicimi) SEBEBI teskil ederken, AHLAKI degerler "ekonomik yapilanmanin" bir SONUCU olarak sekillenirler! Yani özetle: AHLAKI degerler edilgendir (veya dogurulandir), 'toplumun ekonomik yapilanmasi' ise ETKENdir (veya dogurtturandir)! Siz ise: "Das Kapital bir etik felsefesidir" diyorsunuz. Aman bu lafiniz lütfen ARAMIZDA kalsin! Eger bu lafinizi Marx duyarsa Londra Highgate'deki mezarinda ters döner! (Ki, Marx'in mezarini da ziyaret etmis biriyim!) Öbür taraftan da bazi okumamis, bilmisler de eserin adindan yola cikip "Das Kapital bir EKONOMI kitabidir" diyorlar. ÖZET: Simdi biz sizin yukaridaki tezinize bir daha bakalim! Siz: "Das Kapital bir siyasi felsefe değildir. Das Kapital bir etik felsefesidir" diyorsunuz. Sizin icin zaten gereken yorumu yukarida yaptim! SONUC: Sizin yukaridaki muhtesem sözünüze, evet can-i gönülden katiliyorum: LÜTFEN, KONUSMADAN ÖNCE ÖGRENELIM!
@Sabir2AZE
@Sabir2AZE Жыл бұрын
@@ahmetatci7745 İşte buna güldüm!😂Evet,Karl Marx ekonomik yapılanmanın insanlar arası ilişkileri belirleyen etken olarak görür,bunu söylemeniz neyi değiştirdi?Bu gün insanlar arasındakı dostluk,sevgi ve s. gibi ilişkilere bile ekonomi etki etmiyor mu?Das Kapital diger büyük felsefe eserleri gibi topluma ayna tutuyor,topluma hangi temelde ilişkiler kurduğunu gösteriyor.Mezarını ziyaret etmişsiniz ama eserlerini okumamışsınız. LAF SALATASINDAN ÖNCE ÖĞRENELİM Yoksa böyle gülünç duruma düşeriz.
@zumrutmoreau574
@zumrutmoreau574 Жыл бұрын
Dilara cok işime yaradi. Cok harika anlatmissin.
@hamzaeser4267
@hamzaeser4267 2 жыл бұрын
Dilara hanim zamanin olursa deizm felsefesi ve aydinlanma donemi uzerine bir video yaparsanaz cok mennun olurum cunku konulari cok anlasilir anlatiyosunuz simdeden tesekkurler
@mustafakrca5802
@mustafakrca5802 21 күн бұрын
Emeklerinize sağlık.
@isikgulcin
@isikgulcin 2 жыл бұрын
Felsefe sınavından çıktım geldim:) seninle çok şey kattım kendime, daha dinlemeden teşekkürler🙃
@Migrant42
@Migrant42 2 жыл бұрын
Keşke naçisane demeseymiş! :)
@deryaucar-lc5yu
@deryaucar-lc5yu Жыл бұрын
dilara hanım hanım ben tam olarak '' diyalektik ve mantığı nedir ? işleyişi nasıldır ?'' bunun üzerine bir video yapabilirmisin? onu öğrenmek istiyorum. başarılarınız devamını diliyorum.
@ilhamisahin3833
@ilhamisahin3833 2 жыл бұрын
Katkılarınız için çok teşekkür ederim
@ayse9993
@ayse9993 5 ай бұрын
🙄🙄ben bile bu videoyu ilginç bi şekilde; sonunu kadar, hatta geri dönüşlerde yapmak suretiyle, hem de büyük bir zevkle ve hiç de sıkılmadan ve bir de üstüne üstlük büyük ölçüde anladığımı düşünerek dinleyebildiysem eğer..gerçekten şahanesiniz siz💫👌🙋‍♀️
@mutlubayazt7275
@mutlubayazt7275 2 жыл бұрын
zihnimin içinde adeta bir masa etrafında Plotinus, Sri Samkaraçarya, Chuang Tsu oturmuş "Mutlak" üzerine tartışıyorlardı şimdi masaya Hegel de oturdu :) Hegel videosu ile birlikte "oluşun akışı içindeki Mutlak" ve "çokluktaki bir" kavramlarını daha iyi anlamamı sağladın, çok güzel bir anlatımdı emeğine sağlık .. böylece Hegel ile Tin gökten yere inmiş oldu ;)
@chahuncoller
@chahuncoller 2 жыл бұрын
zihin denen bir kavram yok oysa. zeka var benlik var. zihin yok.
@chahuncoller
@chahuncoller 2 жыл бұрын
ha, hafıza var bir de.
@chahuncoller
@chahuncoller 2 жыл бұрын
@@mutlubayazt7275 zihne gökyüzü dediğin için sen de olmadığını seziyorsun. ayrıca, açısız ve akımsız bir yerde duruyorum.
@chahuncoller
@chahuncoller 2 жыл бұрын
​@@mutlubayazt7275 burası iyiydi oysa. neden beni uzağa gönderiyorsun.. zihin konuşamadığın için gökyüzü demiştin, şimdi de uzak bir yere gönderiyorsun. örnek veren ve metafor kullanan hiç bir kimse o konudan anlayamıyordur. anlayabilse konuyu konuşmadan duramaz. zihni metafora kaymaz.
@Migrant42
@Migrant42 2 жыл бұрын
@@chahuncoller zihin diye birşey yokkk muuuu? Hahah,varlığını ispatlıyayım mı? :P
@zehrae1983
@zehrae1983 Жыл бұрын
Sevgili Dilara emeğin için çok teşekkür ederim .
@ayigo91
@ayigo91 Жыл бұрын
kaliteli video için teşekkür ederim
@canaraz5443
@canaraz5443 2 жыл бұрын
Hegel’in tüm tumturaklı söylemlerini çözüp idrak edince yağmurlu bir havada yine yağmurla ilerlersiniz; ama Kant’ın söylemlerini serimlediğinizde o yağmurlu havada bir anda güneş açar ve şemsiyesiz ilerlersiniz. Yine de yaptıklarınız çok güzel ve takdire değer, emeğinize sağlık..
@mutlubayazt7275
@mutlubayazt7275 2 жыл бұрын
Beklenen video, bunun için telefonuma alarm kurdum :)
@yldxax9613
@yldxax9613 Жыл бұрын
Hegel’i tek bir noktadan yakalayıp anlatmak yerine bütün olarak önünüze koyan tek video.Bir saat dil dökmüşsün kimse yapmaz . Teşekkürler.
@alicelik-rk6tl
@alicelik-rk6tl Жыл бұрын
ağzınıza emeğinize sağlık..
@bekirefe2283
@bekirefe2283 8 ай бұрын
Video için cok teşekkür ederim. Aslında bizim temel sorunumuz Hegel'i okumadan onu anlamaya çalışmak. Keşke Hegel cevirisini yapsanız. Idea yayınlarından okudum ama hiç beğenmedim çeviriyi. Saygılar.
@sakirtugrul1185
@sakirtugrul1185 2 жыл бұрын
Harika sunum tebrikler
@vasfitemircan3813
@vasfitemircan3813 2 жыл бұрын
Teşekkürler Dilara hegel biraz daha anladım sayende
@murataskmat
@murataskmat 11 ай бұрын
Hegeli 3 yıldır çalışıyorum.Oldukça başarılı buldum tebrikler
@yildirimkuzay9158
@yildirimkuzay9158 2 жыл бұрын
Tabi makul bir felsefe bilgisine sahip olmak gerekir anlatılanları anlamak için.Ben çok beğendim,tekrar oldu yeni şeyler öğrendim.Fakat Husserl ,Hegel ve Heidegger'den daha zor anlaşılır değil mi sizce.Belki varoluşçuları da yaparsınız.Brentano,Husserl,Heidegger ve diğerleri. Teşekkürler.
@LordPiccolo
@LordPiccolo 2 жыл бұрын
Aufhebung pronounciatiniz güzel :) Ortadaki "he" karadenzililerin "hee da"ya cok benzer :)
@semadurmaz3544
@semadurmaz3544 2 жыл бұрын
Dilara hanimcok gutel anlattiniz özellikle hegel le ilgili tesekürler
@xezerturan4296
@xezerturan4296 2 жыл бұрын
Emeginize gore cok sagolun.
@kemalkoc9807
@kemalkoc9807 2 жыл бұрын
Güzel bir yayın
@kedibabas133
@kedibabas133 2 жыл бұрын
Senden dinledim ve iyi geldi
@kedibabas133
@kedibabas133 2 жыл бұрын
iyi çalışma tebrikler
@aknozturk1991
@aknozturk1991 Жыл бұрын
Yorum ve açıklamalarınız çok aydınlatıcı ve zihin açıcı, geliştirici. Teşekkür ediyorum, ancak şunu anlayamadım: Neden Tinin Görüngübilimi değil de Fenomenolojisi acaba? Görüngübilim sözcüğünü neden kullanmıyorsunuz?
@ferhatnur7915
@ferhatnur7915 2 жыл бұрын
Madde (ATOM ALTI) olasılıklar bulutu içinde bilgiyi deneyimleme devinimi sürecini gerçekleştiriyor. gibi bir şey anlatıyor olabilirimi hegel, yada ben tamamen yanlış anladım. Neyse felsefe anlatıcığı konusunda çok başarılısınız, bazen beynimden dumanlar tüttüğünü hisetsemde, yaptığınız takdir edilesi bir şey. Teşekkürler.
@mahsumsosyalist1873
@mahsumsosyalist1873 2 жыл бұрын
Bekliyoruz……büyük bir heycanla
@serhatoz
@serhatoz 2 жыл бұрын
harikaydı.
2 жыл бұрын
Emeğine sağlık. Uzun bir içerik olmasına rağmen aktı. Bir iki tane de yorumum olacak kendimce. 18:56 Buradaki dediklerine katılmakla beraber, bu içkin materyalist bakışla dışarıda hiçbir bilinmez bırakmayacak şekilde her şeyi açıklamış olması bence magical bir şey. Bu level bence hem materyalist hem de doğaüstü. 31:10 "Doğal seçilim" tanımı gibi bunu da çalmış olabilir (:
@pixeskin515
@pixeskin515 2 ай бұрын
ellerinize sağlık
@serverozdemirci
@serverozdemirci 2 ай бұрын
Teşekkürler 🎉
@ahmetozdemir1653
@ahmetozdemir1653 2 жыл бұрын
hayatımda ilk defa oturdum felsfe dinledim çok birşey anlamadım ama dinlemeye devam ediyorum teşekkürler
@pelindilaracolak
@pelindilaracolak 2 жыл бұрын
İlk kez dinlemek için Hegel seçimi pek doğru olmamış. :)
@ahmetozdemir1653
@ahmetozdemir1653 2 жыл бұрын
@@pelindilaracolak yooo ilk kez dinlemiyorum uzun zamandır sizi takip ediyorum yaptığınız işin zorluğunun farkındayım ama sizin sayenizde felsfeyle ilgili bilgi sahibi oluyoruz çok teşekkürler
@Migrant42
@Migrant42 2 жыл бұрын
@@pelindilaracolak arkadaş Hegel i dinlemedi ki,sizi dinledi :D
@ilhan778
@ilhan778 2 жыл бұрын
Anlamadiysanda sorun yok kardeş, elini çenenin altına koy, boynunada bir flar sar ağzına bir pipo koy. Allah ne verdiyse söyle karışık kuruşuk birşeyler söyle saçmada olsa mühim değil. Zaten herşey saçma ve boş değilmi.
@vasfitemircan3813
@vasfitemircan3813 2 жыл бұрын
Mutaligin diyalektigini Dilara örneğinde somutlastirman efsaneydi taş tam gediğine oturdu teşekkürler
@pelindilaracolak
@pelindilaracolak 2 жыл бұрын
Başlamadan önce izlenilmesi gereken videolar: Herakleitos ve Oluş Felsefesi kzfaq.info/get/bejne/odSqZNSisqeWonk.html Parmenides (Ne olmadığının anlaşılması adına) kzfaq.info/get/bejne/gbxogbKlrszKnGw.html Aristoteles (Amaçlılık konusu ve potansiyel varlık) kzfaq.info/get/bejne/oqqAgtl-1NCVcps.html Spinoza'nın Tözü (Hegel'in mutlağının anlaşılması adına) kzfaq.info/get/bejne/la55oZOXp5qYnoU.html Jacobi'nin Kant Eleştirisi kzfaq.info/get/bejne/aLp4Y7iDsuDJhY0.html Immanuel Kant Felsefesi kzfaq.info/get/bejne/gst7n7eCl57Dc3U.html
@AlpSozen
@AlpSozen 2 жыл бұрын
Tin felsefesi kısmında derin varoluşçu izler gördüm özellikle varlığın sonunda devinip kendi olmadı kısmında. Ve yine Hegel'in varlık tanımını da evrim teorisine çok benzettim. Gerçekten evrim de Hegel'in bahsettiği gibi işliyor. Devinimle kendini yaratma ancak asla bir sonraki varlığa dönüşme amacıyla veya önceden belirlenimiyle değil zaten o olduğunda kendisi olma durumu. Hatta öyle bir dönüşüm ki bu ilk insanı bile tespit edemiyoruz evrime kimse işte şu ilk insan diyemez, çünkü bu kavram varlığın tanımını sınırlıyor
@zeynep-zs9xc
@zeynep-zs9xc 11 ай бұрын
Valla dediklerinizin yüzde 5 i anca anlıyorum sanıyorum onu da eksik anlıyorum, felsefe gerçekten bayağı zor bir bilim dalı,en azından benim için. Okulda sınav için geldim bu sayfaya umarım sinavimdan geçerim. 😢tam anlamasam da bi şablon olsun istiyorum kafamda. KZfaq da pek kaynak yok bu konuda ,iyiki varsınız
@matkap8310
@matkap8310 2 жыл бұрын
ne kadar güzel konuşuyor ya bütün gün karşım da anlatsa dinlerim :D
@user-qy5yd9cd2i
@user-qy5yd9cd2i 4 ай бұрын
Bir felsefe öğrencisi olarak çok teşekkür ederim❤
@serdarkutlu3030
@serdarkutlu3030 2 жыл бұрын
Çok güzel bir video olmuş ben çok faydalandım. Size de cokk teşekkür ederim gayet anlaşılır bir hale getiriyorsunuz bu zor konuları. Size şu soruyu sormak isterim biz canlılıgi evrimle geliştiğini biliyoruz insanlığa ulaştıktan sonra farkındalık kazandık ve bilinç oluşturduk ve evrim bilincin gelişmesi şeklinde devam ediyor diyen düşünür var mı ? Bide Jung kollektif bilinç altından bahseder kollektif bilinç diye birşeyden bahseden var mı bizim tanrı dediğimiz şey kollektif bilinc diyebilir miyiz?
@mehmetmenay9439
@mehmetmenay9439 2 жыл бұрын
Evet, evrimsel süreçte bilinç ( insan beyni ) gelişiyor.
@serdarkutlu3030
@serdarkutlu3030 2 жыл бұрын
@@mehmetmenay9439 Ben bilinci insan beyni anlamında kullanmıyorum.Bilinc tanrının beşer e yani insandan önceki insana evrimleşmiş primata üflenen ruh tanrısal bir parça olarak kullanıyorum. Ayrıca benim okuduğum bir kaynakta insan beyninin ilk homo sapiens (adem ) den beri hiç gelişmediği aynı ağırlıkta olduğu yazıyordu. Kuran da her nefis(bilin taşıyan varlık) ölümü tadar. diye bir ayet var. Celal Şengör de şöyle diyor Allah in da nefsi olduğu Kuran'da yazdığına göre Allah ta ölecek mi? Bu soru benim aklıma çok takılmıştı. Bu videodan sonra şunu farkettim Allah i ust bilinç olarak düşünürsek eğer her nefis ölümü her an tadiyorsa mevt kelimesi kuran da yok oluş değil boyut değiştirilme olarak düşünürsek çünkü insan da olur ama yok olmaz diyor kuran.Yani bizim bilincimiz artıkça geliştikçe yani evrim gecirdikce Allah bilinci de evrilir şeklinde anlaya biliriz ayeti.
@mehmetmenay9439
@mehmetmenay9439 2 жыл бұрын
@@serdarkutlu3030 soyut düşünme ile kendi görüşlerini destekleyen yayınları dikkate alıp, kendine göre doğru bir açıklama yaparsınız. Evrim kuramı hakkında somut açıklamalar (bilimsel makaleler) ile bilgi aldığın kaynağı karşılaştırma yaptığın zaman, yanlış olduğunu görmek kolaydır. Bu arada" evrim ile İslam çelişkiye düşmez " diyen Enis Doko' nun bu konuda verdiği bilgiler, senin bulduğun kaynaktan çok daha tutarlı.
@serdarkutlu3030
@serdarkutlu3030 2 жыл бұрын
@@mehmetmenay9439 Rahmân’ın has kulları ki, onlar yeryüzünde tevazu ve vekar içinde yürürler ve ne zaman kötü niyetli, dar kafalı kimseler kendilerine laf atacak olsa, ⁵⁰ (sadece) selâm! derler. 50 Zımnen, “kendileriyle alay etmek ya da inançları hakkında tartışmak üzere”.
@timekeeperrr
@timekeeperrr 2 жыл бұрын
"Niyet ettim Hegel felsefesini anlamaya" ~Dilozof
@nurkrky
@nurkrky 4 ай бұрын
Çokkk iyi ❤
@muhammedeminhekimhan524
@muhammedeminhekimhan524 2 жыл бұрын
Bilincin oluşumunu bilinçli bilmeye çalışmak; Hegel gibime geldi. Başarılar dilerim saygılar sunarım
@ahmetb.9816
@ahmetb.9816 2 жыл бұрын
En vefakar dostumuz gölgemizdir bilirsiniz. Ama unutmayın ki; o da yoldaşlık etmek için güneşli havayı bekler ! Wilhelm Hegel
@Migrant42
@Migrant42 2 жыл бұрын
Celal Şengör Hoca sürekli zırva diyor Hegel'in diyalektiği için..Neden acaba?
@Migrant42
@Migrant42 2 жыл бұрын
@@curat.Tenebrae bence Celal'e yakışmadı.Belki de Hegel'in diyalektiğinin politik yansımalarından rahatsız;zira Celal Karl Popper ci..
@ademcaylak
@ademcaylak 2 жыл бұрын
Hegel felsefesini bu kadar anlaşılır kılmak, kılmanın kendini içererek aşmasıyla ancak bu kadar edimselleşebilirdi. Teşekkürler Dilarasal anlatım için…
@husrevaga6575
@husrevaga6575 Жыл бұрын
sıva
@muhalifmuhalif7950
@muhalifmuhalif7950 2 жыл бұрын
Tesekkurler.
@muratozdenyazar
@muratozdenyazar 9 ай бұрын
Önereceğiniz Hegel'in kitapları neler?
@gnothimseauton2601
@gnothimseauton2601 2 жыл бұрын
Mutluluk; sahip olunan olgulunun farkindaligi ile mümkündür! Dolayısıyla varlığın bütünlüğünün amacı farkındalığın yaratılmış olan tarafından bilinmesidir...
@ummugulsumeski
@ummugulsumeski Жыл бұрын
Ah bana dayatılan şeyleri sevmiyorum. Tıpkı bu yorumdan önce çıkan uyarı gibi. Neyse devam edelim. Sizi uzun zamandır takip ediyorum. Bu profil annemin profili. Doğanın kaostik olduğuna inanıyorum ama hegel'in bahsettigi şekilde bir eregimiz olduğunu düşünüyorum. Bunu düşünmemin nedeni tamamıyla zihnimizin kaosu sevmemesi ve tahmin edilebilir olandan zevk alması. Kendi zayifligimiz bize bir amaç edindiriyor. Hegel'i okumadım ama anlatımınız şahane. Ben anlatsaydim bu kadar güzel örnekler veremezdim.
@gurbuzmert
@gurbuzmert Жыл бұрын
Kaan hoca keşke tinin fenomenolojisini de çevirse:)
@duyguozer8097
@duyguozer8097 6 ай бұрын
Minerva'nın baykuşundan bahsedilmiş mi ? ben mi kaçırdım yoksa bayağı notlar aldım bu arada teşekkürler emeklerinize sağlık ❤
@ibrahimkaratas6584
@ibrahimkaratas6584 2 жыл бұрын
Üstad Kunt'a selam olsun
@AlhambraDream
@AlhambraDream Жыл бұрын
Kunt kim ?
@user-or9hy5ns1n
@user-or9hy5ns1n Ай бұрын
Çok teşekkür ederim.
@thales8402
@thales8402 Жыл бұрын
Teşekkürler
@emekdenizdemirci
@emekdenizdemirci Жыл бұрын
“Hegel okumak demir bir lebleli çiğnemek gibidir” Video’nun başında bu yorumu duyup korkmuştum. Açıkçası en çok etkilendiğim filozlaflardan birisi oldu kendisi. Harika video için tekrar teşekkürler Dilara
@cengizkaraduman2838
@cengizkaraduman2838 2 жыл бұрын
Bir tahmin de bulunmak istiyorum bence Dilaranin görüşleri itibariyle en yakın olduğu filozof Sartre, benimde öyle varlık ve hiçliği bulmak için az sahaf gezmedim ama çok pahalı bir kitap
@cht8290
@cht8290 2 жыл бұрын
Filozofların taraftarları deyince aklıma Rusya' da Kantçı ve Hegelci iki adamın tartışıp birbirlerini vurmaları geldi :DD:D Felsefe gibi fanatizmin en olmaması gereken alanda böyle bişey olması çok komik gelmişti.
Spinoza: Tanrı Evrenin Kendisi Olabilir mi? | Felsefe Tarihi 25
33:28
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 825 М.
Teenagers Show Kindness by Repairing Grandmother's Old Fence #shorts
00:37
Fabiosa Best Lifehacks
Рет қаралды 36 МЛН
Она Постояла За Себя! ❤️
00:25
Глеб Рандалайнен
Рет қаралды 5 МЛН
路飞关冰箱怎么关不上#海贼王 #路飞
00:12
路飞与唐舞桐
Рет қаралды 4,9 МЛН
Sokrates'in Kişiliği ve Yaşamı (Antik Metinlere Göre)
3:30:21
C. Cengiz Çevik
Рет қаралды 539
STOLEN ATTENTION: Why Can't We Focus?
27:34
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 105 М.
Jiddu Krishnamurti's BBC Interview
24:22
Somali Soul
Рет қаралды 3,6 М.
Hegel Metafiziği [1. Oturum] | Metin Demir
50:21
BİSAV TV
Рет қаралды 13 М.
Varlığın Özü Zaman mı? - Martin Heidegger Felsefesi
42:05
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 112 М.
Spinoza'nın Tanrı'sı (Deus sive Natura)
38:46
Diamond Tema
Рет қаралды 78 М.
EN AHLAKSIZ FİLOZOF: Marquis de Sade ile Kötülüğün Felsefesi
26:06
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 232 М.
HEGEL'İN YAMYAMLARI
1:57:06
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 24 М.
Teenagers Show Kindness by Repairing Grandmother's Old Fence #shorts
00:37
Fabiosa Best Lifehacks
Рет қаралды 36 МЛН