Het KNIL - het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger in Nederlands-Indië

  Рет қаралды 34,496

History Hustle Nederlands

History Hustle Nederlands

Жыл бұрын

Het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger was het Nederlandse koloniale leger in Nederlands-Indië (in het Nederlands heette het: Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger). Vanaf 1816 werd Nederlands-Indië uitgeroepen. In de loop van de negentiende eeuw voerden de Nederlanders vele bloedige koloniale oorlogen om de Indonesische archipel tot bedaren te brengen. Voorbeelden waren de Java-oorlog (1825-1830) en de Bali-oorlogen (1846, 1849, 1858, 1868, 1906 - 1908). Het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (ook bekend als KNIL) voerde zijn meest meedogenloze oorlog in het noordelijke puntje van Sumatra. De Atjeh-oorlog (1873 - 1914) duurde tientallen jaren en maakte veel doden. In 1942 vond de Japanse verovering van Nederlands-Indië plaats. Indonesië stond tijdens WO II onder Japanse bezetting. Na de capitulatie van Japan begon de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Indonesië werd onafhankelijk in 1949, hoewel de Indonesiërs zich in 1945 onafhankelijk hadden verklaard.
VIDEO'S OVER OORLOGEN MET HET KNIL:
Java-oorlog: • [Indonesië] Oorlog op ...
Bali-oorlog: • [Indonesië] Tot de doo...
Lombok-oorlog: • [Indonesië] Verraad va...
Atjeh-oorlog: • [Indonesië] Brandende ...
STEUN DIT KANAAL ► / historyhustler
ABONNEER ► / @historyhustle
INSTAGRAM ► / historyhustle
FACEBOOK ► / historyhustler
TWITTER ► / hustlehistory
BRONNEN
- Het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Geschiedenis, uniformering en uitrusting, 1911-1942 (Tristan Broos).
- Royal Netherlands East Indies Army 1936-42 [Men-at-Arms Book 521] ( Marc Lohnstein).
- www.museumbronbeekblog.nl/ (24-08-2022).
IMAGES
Images from commons.wikimedia.org and my own.
VIDEO
Video material from • Japanese soldier in Wo...
Japanese soldier in World War 2
Video material from • Royal Netherlands East...
Royal Netherlands East Indies Army (KNIL)1814-1950
"Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use."
MUSIC
"Cambodian Odyssey" Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
creativecommons.org/licenses/b...
"Clenched Teeth" Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
creativecommons.org/licenses/b...
"Evil March" Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
creativecommons.org/licenses/b...
E-MAIL
historyhustle[at]gmail.com

Пікірлер: 260
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
VIDEO'S OVER OORLOGEN MET HET KNIL: Java-oorlog: kzfaq.info/get/bejne/jqujqtp1y7LPgJ8.html Bali-oorlog: kzfaq.info/get/bejne/euCGn8Jem7mtg5s.html Lombok-oorlog: kzfaq.info/get/bejne/p519obxiq7vKk30.html Atjeh-oorlog: kzfaq.info/get/bejne/nrSFqZWourPYYKM.html
@user-ji2tx2ss7k
@user-ji2tx2ss7k 5 ай бұрын
Gezwets niemand van jullie heeft de bersiap en rampokpartijen meegemaaktgezwets van borrelpraters_ driewerf bah ❗️❗️❗️
@Gelre1542
@Gelre1542 Жыл бұрын
Mijn grootvader (Rotterdam, 28 maart 1911 - Schiedam, 4 oktober 1994) meldde zich in de jaren dertig bij het KNIL-depot van de Generaal Snijderskazerne in Nijmegen (in de jaren negentig de Luchtmacht-instructie- en militaire opleidingenschool, LIMOS). Na zijn burgerlijk huwelijk in december 1939 vertrok hij met zijn echtgenote naar Batavia. Kort na aankomst aldaar het kerkelijk huwelijk op 1 februari 1940. Op 8 december 1941 vielen de Japanners Indië binnen. Mijn grootvader werd krijgsgevangen gemaakt en werd geïnterneerd in de beruchte Changi-gevangenis in Singapore. Zijn vrouw en zijn inmiddels op 3 februari 1941 geboren zoontje kwamen in het jappenkamp Tjideng (tegenwoordig een wijk in Jakarta, de Tji is een rivier die daar stroomt). De kampleiding onder ene kapitein Sonei was wreed en meedogenloos. Urenlang appel onder de brandende tropenzon, lijfstraffen en uithongering. In augustus 1945 ‘bevrijding’, wat betekende dat alleen de wacht werd gewisseld. De Nederlanders bleven in het kamp, maar ditmaal om hen te beschermen tegen de ‘rampokkers’ en ‘pemuda’s’ met hun ‘runcing’ (bamboe)-speren. In september 1945 werd het gezin, dankzij de Britse, militaire organisatie RAPWI (Recovery of Allied Prisoners of War and Internees), herenigd. Per stoomschip Zuiderkruis repatriëring naar Nederland. Kille ontvangst en contractpension. Opvang bij familie in Rotterdam en ruim veertig jaar oorlogsherinneringen: voorwerpen, tekeningen, verdriet en een taai en door buitenstaanders onbegrepen verwerkingsproces. Sonei werd veroordeeld als oorlogsmisdadiger door het oorlogstribunaal in Tokyo. Hij is één van de beruchte oorlogsmisdadigers die in de Yasukuni-tempel wordt ‘geëerd’ . Mijn vader heeft zijn herinneringen in het vrouwenkamp Tjideng na zijn militaire loopbaan verwerkt. Hij heeft veel lotgenoten ontmoet en Indische bijeenkomsten en herdenkingen (o.a. Indië-monument in Den Haag en andere monumenten in Bronbeek, Arnhem) bijgewoond. Samen met hem heb ik in oktober 1999 de verzoeningsreis naar Japan gemaakt en daar met Japanners kraanvogeltjes gelegd bij de monumenten in Hiroshima en Nagasaki. Buitengewoon indrukwekkend.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dag Ernst, enorm bedankt voor het nemen van de tijd om dit bericht met ons te delen. Kan me voorstellen dat zo'n reis van verzoening indrukwekkend moet zijn geweest.
@janvandenberge3254
@janvandenberge3254 Жыл бұрын
Kleine opmerking, ik was in 1976 in nijmegen in opleiding als dienstplichtig militair in de Krayenhoff- en Generaal Snijderskazerne Limos
@Gelre1542
@Gelre1542 Жыл бұрын
@@janvandenberge3254 Ook ik heb op de Kraayenhofkazerne de IMO (initiële militaire opleiding) gevolgd voor mijn dienstplicht bij de KLu, april 1990 tot juni 1990. Daarna vakopleiding telexist aan de LETS in Arnhem.
@bikerwinnie
@bikerwinnie 8 ай бұрын
Beste Ernst wat mijn vader in het Jappenkamp heeft meegemaakt moet net zo erg zijn geweest als uw opa heeft meegemaakt.Mijn vader nooit verteld dat hij in het Jappenkamp was geïnterneerd. Pas toen hij overleden was vertelde mijn moeder het
@Gelre1542
@Gelre1542 8 ай бұрын
@@bikerwinnie Bedankt voor uw aanvulling. Onze (groot)ouders zijn lotgenoten geweest in een gruwelijke oorlog.
@sjoekiloeki
@sjoekiloeki Жыл бұрын
Ik wilde nog even een woordje doen voor de Ambonezen/Molukkers. Deze groep was een van de beste en dapperste soldaten van het KNIL én vaderlandslievend en heel Koningshuisgezind volgens mijn familie van moederskant! Daarna zijn ze schandalig behandeld door de Nederlandse Staat!
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Was geen fraaie bedoeling nee.
@mulderstuff
@mulderstuff Жыл бұрын
Deze man krijgt er in een maand tijd 6,5k abonnees bij. Petje af man, gelukkig beginnen mensen door jou weer de geschiedenis te ontdekken!
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dank! Voel je vrij om video's te delen van anderen.
@skafabafa
@skafabafa Жыл бұрын
Had ik maar een geschiedenis leraar als deze toen ik nog op de middelbare school zat. Enige wat mij geleerd werd waren de pyramides en Anne Frank
@EricBunkerHunter
@EricBunkerHunter Жыл бұрын
@@skafabafa wees blij dat je nog iets van piramides geleerd hebt gekregen. Mijn geschiedenisleraar was joods dus dan kun je wel raden wat voor eenzijdig verhaal ik 4 jaar aan heb moeten horen. Dat ging dus alleen maar over Anne Frank.
@skafabafa
@skafabafa Жыл бұрын
@@EricBunkerHunter oof, het kan dus nog erger. zo te zien kan ik ook nog wat van de Nederlandse taal leren xD, ik dacht dat piramide met een Y was.
@EricBunkerHunter
@EricBunkerHunter Жыл бұрын
@@skafabafa weet je dat ik dat compleet overheen heb gelezen en allicht dat ik het zelf ook verkeerd heb ingetikt maar dat de spellingcontrole het verbeterd heeft.🙈 het ziet er in ieder geval helemaal niet vreemd uit. Iets met nieuwe spelling misschien??😂
@mevissenmevissen4366
@mevissenmevissen4366 Ай бұрын
Mijn oudoom J.C. (Jan Cornelis) van Hagen uit Oosterbeek heeft in periode 1918 tot 1955 in Indonesië verbleven met maar 2 korte teurgkeringen naar NL een paar maanden in 1927 en van 1948 tot 1949 in Nijmegen met echtgenote. Hij trouwde in 1926 met een Inlandse Javaanse vrouw genaamd Simpen, ze kwam uit een Kampong in Sidoarjo als dochter van een Inlandse man Sariban en een Inlandse vrouw Renggit/Ringgit. J.C. van Hagen overleed op 04-01-1955 op 58-jarige leeftijd te Bandung, hij had PTSS. (Hij heeft van 1941 tot 1945 in een jappenkamp gezeten) oudtante Simpen van Hagen (ookwel bekend als Wed. J.C. van Hagen-Simpen) ging in 1958 alleen naar Nederland en kwam in een opvangtehuis in Deventer waarna ze daarna naar een bejaardentehuis in Eindhoven is gegaan waar ze in 1966 op 74-jarige leeftijd overleed. Het echtpaar had geen kinderen. Onderzoek naar dit "vergeten" echtpaar is in volle gang!
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Ай бұрын
Dank voor het delen!
@saarsaar6123
@saarsaar6123 Жыл бұрын
Na het overlijden van mijn vader heb ik veel oude documenten gevonden van mijn opa die bij het K.N.I.L zat. Er is voor mij veel onduidelijk en ik zit met best veel vragen. Ik ben mijzelf eerst maar is gaan verdiepen in het “Nederlands Indië” een stuk geschiedenis die voor mij best onbekend is en het voelt als een gebrek aan mijn opvoeding die ik nooit geweten heb. Ik begin langzaam aan te begrijpen waarom mijn opa was zoals hij was. Ik schaam mij voor het feit dat er op school geen of weinig aandacht aan werd besteed.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Gelukkig is dat nu anders op de meeste scholen.
@reinierk8251
@reinierk8251 Жыл бұрын
Er wordt niet zoveel over gesproken door die knil soldaten. Vaak kwamen ze terug uit Indonesie en 2 dagen later moesten ze al weer aan het werk of er niks is gebeurd. Vaak willen ze ook niet hun ellende hun kinderen mee opzadelen. Mijn vader zat bij het Knil. Achteraf nu bekeken een getraumiseerde oorlogsslachtoffer. Nu hij overleden is hoor ik pas de verhalen van familie wat hij heeft meegemaakt. Die gruwel verhalen heeft hij zijn kinderen bespaard.
@EricBunkerHunter
@EricBunkerHunter Жыл бұрын
De broer van mijn opa heeft in het KNIL gezeten na de 2e Wereldoorlog. Hij wilde hier echter nooit over praten. Deze video heeft het een en ander duidelijk gemaakt waarom hij dat niet graag deed. We hebben daar wel 'gezichtsverlies' geleden zeg maar. 😥
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dank voor je reactie.
@jaydenvanparys261
@jaydenvanparys261 Жыл бұрын
Ik vind je video's echt rustgevend om naar te kijken
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Top! Zo meteen begint de première.
@DutchDesires
@DutchDesires Жыл бұрын
Moet zeggen had aan het begin wel zo iets van 'het is een beetje een rare gozer' (a la Ten Hag bijvoorbeeld). De onderwerpen zijn interessant, KZfaq blijft ze aanbevelen, dus je blijft stiekem toch kijken. Inmiddels helemaal gewend aan deze beste man zijn manier van presenteren. Ik ga maar eens subscriben!
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
@@DutchDesires 🤣👍
@EricBunkerHunter
@EricBunkerHunter Жыл бұрын
Echt hé.. dat vind ik ook!❤
@acertainredpanda1115
@acertainredpanda1115 Жыл бұрын
Geweldig om eens Nederlandstalige geschiedenisvideo's te kijken op KZfaq. En wat een topkwaliteit. Enorm bedankt en ga zo door! Je hebt er een abonnee bij!
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Super om te lezen. Bedankt voor je bericht!
@countersurprise
@countersurprise Жыл бұрын
Ik vind het knap hoe rustig en precies je deze lastige periode kan uitleggen - met respect voor alle betrokkenen. Petje af voor je video en ik hoop dat er nog veel volgen!
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Super om te lezen. Dank voor je bericht.
@ronaldderooij1774
@ronaldderooij1774 Жыл бұрын
Complimenten voor je presentatie. Vergeleken met een paar jaar geleden is het echt veel beter geworden.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dank 👍
@dendieker5486
@dendieker5486 Жыл бұрын
Zeer leerzaam en leuje videos .. Ga zo door 💯💯💯
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
👍👍👍
@diederik1988
@diederik1988 Жыл бұрын
@@HistoryHustleNederlands mij overgroot vader heeft gedient daar
@jeroenvangastel9079
@jeroenvangastel9079 Жыл бұрын
Thanks ! Veel van geleerd weer
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
👍
@eennoobje4742
@eennoobje4742 Жыл бұрын
Zeer leerzame video’s dank je hier
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dank!
@eennoobje4742
@eennoobje4742 Жыл бұрын
@@HistoryHustleNederlands klein vraagje waardoor is de voc failliet gegaan
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
@@eennoobje4742 kzfaq.info/get/bejne/gr2EipRkmuC1d40.html
@JohnnoDordrecht
@JohnnoDordrecht Жыл бұрын
Top product weer , keep on going
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Hey Johnno, dank!
@Thomas_aap_sigma_edits
@Thomas_aap_sigma_edits Жыл бұрын
Weer wat geleerd Bedankt!
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Top 👍
@dantheborghgraef220
@dantheborghgraef220 Жыл бұрын
Wat u in deze video verteld was net de info naar waar ik op zoek was dank u wel🤜🏻🤛🏻
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Super 👍
@dantheborghgraef220
@dantheborghgraef220 Жыл бұрын
@@HistoryHustleNederlands u bent echt super bedankt
@guydebacker1140
@guydebacker1140 Жыл бұрын
Prachtige video, als belg ken ik heel weinig over deze koloniale oorlogen, heel leerrijk 👍
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Leuk om te lezen Guy. Dank!
@donaldpesch7477
@donaldpesch7477 11 ай бұрын
Wij Nederlanders kregen ook geen geschiedenisles hierover. Op de HBS, in 1951- 1956, wel alles over Romeinen, Grieken, Napoleon, Tsaristisch Rusland etc de etc grondig, maar over Nederlands Indië praktisch NIKS! Wordt nu pas aandacht aan besteed. HistoryHustle is perfect!! Alles!!
@DutchTunisian
@DutchTunisian Жыл бұрын
Je videos blijven interessant ga zo door!
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dank voor je bericht!
@Frank-bn6mb
@Frank-bn6mb Жыл бұрын
Hele leuke video's allemaal. Mijn opa zat in het KNIL en is in 1951 met zijn gezin hier gekomen. De rest is geschiedenis. Zowel mijn vader als ikzelf waren kwaad dat er op school geen moer over deze zaken werd verteld.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Tegenwoordig is dat gelukkig anders. Dank voor het kijken.
@je710817
@je710817 Жыл бұрын
Mijn pa vertelde elke woensdag middag zijn war stories in geuren en kleuren tegen mijn vriendjes die dan soldaatje kwamen spelen bij ons .... Mijn pa was ook KNIL er en Veteraan
@guusrs21
@guusrs21 Жыл бұрын
Complimenten, prachtige lesvideo. Mijn schoonvader was KNIL militair , actief in 1941 - 1950. Nooit gevangen genomen maar wel een 10-maanden durende guerrilla strijd gevoerd tegen de Japanners op Timor, ook nog lang na de capitulatie van het KNIL in maart 1942. Na herstel, hergroepering, reorganisatie en training 2 jaar is hij later weer teruggestuurd naar Nederlands Indië om Borneo te bevrijden cq olievelden te heroveren. Na de capitulatie van Japan werd hij ingezet om tegen de Indonesische vrijheidsstrijders te vechten. In 1951 is hij met zijn gezin gerepatrieerd naar Nederland, een vlucht om te voorkomen dat zij vermoord zouden worden. Kan er iets meer verteld worden over de guerilla strijd op Timor? Zie onder meer de website over verzet timor 1942. Wellicht een aparte video?
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Sowieso wil ik de guerrillastrijd behandelen. Ik verwijs er naar in een video die over en maand uitkomt. Interessant om te lezen. Dank voor het delen Guus!
@goklaheychiricahua.2830
@goklaheychiricahua.2830 Жыл бұрын
Top m'n Opoe 1887-1943,,,vertrok op z'n 18e (1905 vanuit Boxtel naar DenBosch registratie KNIL) en April inschepen. M'n opa is van 1909 oudste van de Boxtelaar die een Atjeh-aanse Huwde. Eind '57 kwam m'n vader naar NL dusssss dit is Top👌.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands 7 ай бұрын
Hij moet een hoop gezien hebben!
@zndernaam
@zndernaam Жыл бұрын
Bedankt voor je uitleg, het is duidelijk en interessant. Mijn overgrootvader kwam uit België en had in Harderwijk aangemeld voor de KNIL, ik ben zelf daar ook geweest om te kijken hoe het nou er uit ziet en misschien ook sporen of iets dergelijks van vroeger nog te vinden was. Het is in ieder geval een bijzondere plek voor me. Het is nou voor mij ook duidelijk waarom er Indische mensen zijn die niet alleen een Nederlandse achternaam hebben, maar ook Duitse of Franse of Italiaanse etc achternaam hebben.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dank voor je bericht!
@Humble_Electronic_Musician
@Humble_Electronic_Musician Жыл бұрын
Interessant!
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dank!
@Noutelus
@Noutelus Жыл бұрын
Dit filmpje was heel handig geweest toen ik nog op de middelbare school zat :)
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
😁👍
@joghyjobie
@joghyjobie Жыл бұрын
Dit is zo prachtig gedocumenteerd vertelt. Wat mij betreft verplichte kost op scholen. De kleding maakt dit helemaal af. Echt iets voor een groot publiek bv NPO.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dank 👍
@MatthijsvanHalteren
@MatthijsvanHalteren Жыл бұрын
Mijn oud-oom Hendrik Heinen (broer van mijn oma aan vaders kant) diende in het KNIL van 1937 tot 1950. Werkte in het militair hospitaal te Magelang. krijgsgevangen genomen in Tandjoengarie en naar de Birma spoorlijn gestuurd en in 1945 bevrijd te kamp Ubon in Siam. In 1946 met het 2de bataljon van de Bali/Lombok brigade naar de invasie van Sanoer te Bali Van 1950 tot 1952 was hij in Indonesie voor de NMM (Nederlandse Militaire Missie te Indonesie) bij de landmacht en werkte in het militaire hospitaal te Amersfoort tot zijn pensioen. Hij sprak nooit over zijn krijgsgevangenschap tot hij in Thailand op het ereveld voor omgekomen krijgsgevangenen kwam, toen brak er iets in hem en sprak hij met wild vreemde mensen over de ellende die had doorstaan. Was een ontzettend aardige en rustige man, maar wilde niks te maken hebben met Koreaanse en Japanse producten vanwege zijn ervaringen. Vertelde ooit aan mijn vader dat hij vlak voor het einde van de oorlog door een Japanse bewaker bijna dood was geslagen zonder enige reden. Hij kreeg weleens traumatische "triggers". Mijn moeder had ooit Indische rijsttafel gemaakt waarbij hij heel afwezig aan tafel zei "we hadden zo'n vreselijke honger dat we gras en bladeren aten om een volle maag te krijgen" of met kerst mompelde hij een keer out of the blue "vandaag hadden ze (noemde een naam) dood geslagen, was zo'n goede kerel, tja, tja" was hij even stil en mengde zich weer in het gesprek als of er niets aan de hand was.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dank voor het delen van dit bericht. Toen ik afgelopen week met leerlingen over jappenkampen sprak, heb ik je reactie voorgelezen. Leerlingen waren onder de indruk. Nogmaals bedankt.
@Erik-sy7pt
@Erik-sy7pt Жыл бұрын
Leuk gedaan, leerzaam ook. Bedankt hiervoor
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dank!
@acrubanoacrubano2624
@acrubanoacrubano2624 Жыл бұрын
Top video's, word gewaardeerd! Is er een Patreon account oid?
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Jazeker www.patreon.com/historyhustler Bedankt voor je bericht.
@cryptout
@cryptout Жыл бұрын
Mijn opa heeft in het KNIL gediend en is in 1950 naar Nederland gekomen met zijn vrouw en mijn vader. Ik ben blij dat hij dat gedaan heeft…
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Bedankt voor je bericht.
@cryptout
@cryptout Жыл бұрын
@@Mauri7782 Als jou familie heeft geleden onder de acties van de KNIL dan spijt me dat. Verder zal ik hier niet meer op reageren.
@herbertwijchgel6137
@herbertwijchgel6137 Жыл бұрын
Ja Het KNIL had tijdens die politionele acties gevochten tegen de TNI ( Tentara Nasional Indonesia ) en daarvoor de wapens gekruist met Japan .Militairen zowel als Indische ambtenaren hebben 3,5 in Japanse krijgsgevangenschap doorgebracht .Normaal krijgen krijgsgevangen militairen alsnog hun geld van een Overheid ,Zo ging het in elk zich zelf respecterend land ! Maar NIET in Nederland na 76 jaar zijn die salarissen nog steeds niet betaald .
@GuntherSDoumson2178
@GuntherSDoumson2178 25 күн бұрын
Hey Stef, kan je eens eentje doen over de Force Publique en misschien operatie Dragon Rouge in 1964. Of de 5th SAS Belgian. Ook over Nederlandse inzet Special Forces of KCT zou ik graag meer weten...Gr.Roel PS: ik draag mijn hoed ook altijd op de KNIL/ANZAC way...🙂
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands 25 күн бұрын
Wil ik ooit nog wel doen, voorlopig heb ik andere projecten op stapel.
@justanapple8510
@justanapple8510 Жыл бұрын
Interessant onderwerp is het.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
👍👍👍
@roypruysvdhoeven1855
@roypruysvdhoeven1855 Жыл бұрын
Interessante presentatie over het KNIL !
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Bedankt!
@roypruysvdhoeven1855
@roypruysvdhoeven1855 Жыл бұрын
@@HistoryHustleNederlands 👍👍👍
@maxfoeaman7584
@maxfoeaman7584 Жыл бұрын
Mijn wijlen vader Alwin Eugene Cornelis Foe A Man,geboren in Suriname 14 maart 1923 die in het KNIL zat vertrok naar Indonesië in de jaren 40 om Nederland te helpen tegen de Japaanse invasie in het Indisch archipel.Hij huwde mijn Moeder Thelma Geraldina Jörns geboren in het voormalig Celebes 22 oktober 1922 ( thans Sulawesi Makassar ) in het voormalig Batavia ( thans Jakarta ) mijn oudste broer en zus zijn geboren in het voormalig Batavia / Jakarta.Alle 4 nu wijlen.Kwamen na de merdekka uitgeroepen en door strijd van Generaal Sukarno met de Oranje Nassau in Nederland.Ze bleven te Zaandam enkele maanden,en kwamen met de Bloemfontein naar Suriname/Paramaribo.Dit verhaal weergeef ik in het kort.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Heel interessant om te lezen. Dank voor het delen!
@bikerwinnie
@bikerwinnie 8 ай бұрын
Deze verhalen zijn door mijn ouders meerdere keren verteld en daarom weet ik het zo goed.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands 8 ай бұрын
Zijn vaak erg indrukwekkende verhalen.
@jayden4425
@jayden4425 Жыл бұрын
My great grandfather was KNIL, he deserted from KNIL After the Dutch surrender from Japan 1941, and after 1945 he joined Indonesian Nationalism while his brother joined KNIL,they fought in Yogyakarta during the Dutch military aggression 1 and 2 as enemie, when Indonesia win Diplomacy at the UN he went to the Netherlands with the KNIL MALUKU + JAVA 1949,But after the past incident, we, their descendants are fine, even they often go to Indonesia and even I once liked my Bule Cousin We like each other 🗿 ( indo people say "BULE" for Europeans)
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Thanks for sharing.
@dirkvanhoof5568
@dirkvanhoof5568 Жыл бұрын
Thank you for the info sir i grow in Vught where the KNIL Maluku solders arrived always wanted to know more about this history
@DavetheBrave1982
@DavetheBrave1982 Жыл бұрын
Bedankt voor je informatie 😊. Heb je ook een podcast versie?
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dank voor je bericht. Geen podcast hier helaas.
@supertekkel1
@supertekkel1 Жыл бұрын
@@HistoryHustleNederlands Ook hier geabonneerd. Podcast zou ik zeker ook luisteren!
@marknieuweboer8099
@marknieuweboer8099 Жыл бұрын
Kun je n video maken over Corsica tijdens WO2 ?
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Niet binnenkort helaas.
@elmanitasdeplomo
@elmanitasdeplomo Жыл бұрын
Mooie hoed!
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
😎
@willborn66
@willborn66 Жыл бұрын
Geweldige reportage Het KNIL zou dus eigenlijk een Nederlandse versie kunnen zijn van het Franse vreemdelingen legioen in die tijd dan. Ik wil geen oude wonden open maken maar als er een volk is wat dapper gestreden heeft voor onze drie kleur zijn het de Molukkers wel tot het einde toe en zo verschrikkelijk jammer dat deze dappere krijgers aan hun lot werden over gelaten en in de steek zijn gelaten door de overheid
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Zeker een interessant verhaal om nog eens te vertellen.
@je710817
@je710817 Жыл бұрын
@@HistoryHustleNederlands dat zou ook mooi zijn...en vooral getuigen van respect voor de Molukse KNIL Militairen.
@bikerwinnie
@bikerwinnie 8 ай бұрын
Mijn heeft tussen 1942 en 45 in een Jappenkamp gezeten samen met oom die 3 jaar ouder was Daarna heeft hij tijdens de politionele actie bij de Indonesiërs in het kamp gezeten.Daar werd hij gemarteld en zijn sigaretten op hem uitgedrukt. Mijn vader had de Nederlandse nationaliteit, leerde aap Noot Mies, Karel de en Groningen op school. Niet de Indonesische taal.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands 8 ай бұрын
Heftig!
@semkoops
@semkoops Жыл бұрын
Staat je goed, Stefan!
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
😎👍
@audreymetzemakers5949
@audreymetzemakers5949 7 ай бұрын
Mijn opa heeft in het KNIL gezeten, hij was Nederlander en getrouwd met een indonesische vrouw, mijn oma, en hadden 3 zoontjes. In 1943 toen hij gevangen was door de Japanezen indertijd en moest werken aan de Burmaspoorlijn, werd ziek door cholera en stierf. Hij was 33. Oma kreeg toen al een tijd geen inkomen meer en heeft zich maar moeten redden met 3 kleine kindjes. In 1950 kon zij met de kids naar Nederland komen , en bij Nederlandse schoonfamilie wonen.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands 7 ай бұрын
Dank voor je bericht.
@tng2057
@tng2057 Жыл бұрын
Wish to hear an English version of it. This is a very interesting subject for me!
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
This is the English version: kzfaq.info/get/bejne/aLOclbWBz9bUf6c.html
@tng2057
@tng2057 Жыл бұрын
@@HistoryHustleNederlands Thanks a lot.👍🏻
@foppefoppe4829
@foppefoppe4829 Жыл бұрын
Heel interessant! In de tekst onder het filmpje staat wel een foutje. De atjeh oorlog heeft niet gelopen van 1973-1914 :D Gisteren dacht ik nog dat ik graag wat meer wilde weten over de KNIL en vooral over de oorlogen die men heeft uitgevochten in Indonesië. Over de oorlog tegen Japan (militair gezien, dus niet over de jappenkampen) kan ik ook weinig vinden. Alleen de oorlog op zee is bekend, met de slag om de Javazee als dieptepunt (of hoogtepunt). Maar hoe vocht de KNIL op het land, wat waren de tactieken van de japanners.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dank voor je bericht. Is aangepast. Over de strijd tegen Japan heb ik een wat oudere video die wel de moeite waard is omdat we stukken na hebben gespeeld in een tropenkas. kzfaq.info/get/bejne/p8yZfJWl2tDaiJc.html
@22VB22
@22VB22 Жыл бұрын
Ja dit is beter, rustig gesproken en beter te volgen. Erg interessant.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
👍
@bikerwinnie
@bikerwinnie 8 ай бұрын
ik vind je video s zeker interessant want ik niet alles uit die periode. Als mijn ouders nog zouden leven en ze deze videos zouden dan zouden met nog met details komen over die periode. Ik ben Indische Nederlander
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands 8 ай бұрын
Dank voor je bericht.
@sjoekiloeki
@sjoekiloeki Жыл бұрын
Mijn overgrootvader Johannis Teillers was Luitenant-Majoor van de artillerie in het KNIL aan het begin van de 20ste eeuw. Hij was geboren in Roosendaal , getrouwd met een vermogende inlandse en overleden midden jaren 30. Hij was de vader van mijn grootvader, Jan Teillers ( vader van mijn moeder). Mijn grootvader was Inspecteur van Politie tijdens de Bersiap-periode. Mijn oudoom Ben Wetters, broer van mijn grootmoeder(moeder van mijn moeder) was Kapitein- vlieger, piloot gedurende WO2 en na deze periode. Hij kwam om in 1948 tijdens een overval op een passagierstrein door Indonesische vrijheidsstrijders(Pemuda's) tijdens de Bersiap periode, geraakt door een kogel, die door hem heen ging en ook nog zijn moeder( mijn overgrootmoeder) verwondde, waarmee hij samen was op dat moment( hij wierp zich voor haar tijdens de beschietingen). Hij vloog allerlei missies van een basis in Australië naar de bezette gebieden om Japanse militaire doelen te bombarderen in een B-25. Hij overleefde de strijd tegen Japan, maar sneuvelde door een stomme(verdwaalde?) kogel van een Pemuda. Verslagenheid was groot bij de gehele KNIL ( hij was erg geliefd) en bij de familie. Ik had hem graag gekend, maar het heeft niet zo mogen zijn. Hij liet een weduwe en twee kinderen, jongen en meisje, na.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dank voor het nemen van de tijd om dit op te schrijven. Kom zelf overigens ook uit Roosendaal. Interessant om jouw reactie te nemen. Door in te zoomen op het individu wordt het inzichtelijk. Bedankt.
@sjoekiloeki
@sjoekiloeki Жыл бұрын
@@HistoryHustleNederlands Geen dank, graag gedaan. Het is ook het enige wat ik zo'n beetje weet over bv. m'n overgrootvader. Kun je nagaan, hij had ongeveer, dacht ik ,zo'n 8 of 9 kinderen, waaronder dus mijn opa, samen met nog 3 broers en de rest allemaal zusjes. We hebben nog een paar foto's van m'n overgrootvader, in uniform en een grote snor natuurlijk haha. Hij is alleen niet heel oud geworden kennelijk, maar ja. Wat mijn oudoom Ben Wetters betreft, dat was een drama toen het gebeurde. Van hem hebben we ook nog een boel foto's, de lievelingsbroer van m'n oma, enige broer ook. Hij schreef ook een heleboel brieven naar thuis, over z'n dienstjaren in Nederland(dat moest destijds) en gedurende de periode dat hij die missies vloog. Hij verbleef destijds als jonge kerel in Den Haag bij ofwel een gastgezin of familie? Dat weet ik eigenlijk niet. Zijn enige zoon woont en werkt(e)? nog in Den Haag, bij een makelaardij. Hij heet ook Ben, en zijn zusje Daisy(dochter van). Naast mijn oma had m'n oudoom nog twee oudere zussen, Dé en Mies. M'n oma heette Else Wetters en is overleden te Zeist in 1999. Zij was trouwens Officier in de Orde van Oranje Nassau. Zij kende o.a. nog de vader van Dick Berlijn, die ook zo heette blijkbaar.
@michelvondenhoff9673
@michelvondenhoff9673 Жыл бұрын
Het was een (soort) vreemdelingenlegioen? Interessante video.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Soort van ja al werd het rekruteren van buitenlanders op een gegeven moment aan banden gelegd. Volgens mij begin 20e eeuw.
@ansjovisnl9059
@ansjovisnl9059 Жыл бұрын
Goede krachtige video en hoe hete de leidinggevende van de KNIL eigenlijk
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dank! Goede vraag. Je had je gouverneur-generaal van Nederlands-Indië tot 1942 Tjarda van Starkenborgh Stachouwer. Hij had een politieke rol. De leidinggevende militair was Hein ter Poorten (luitenant-generaal was zijn rang).
@ansjovisnl9059
@ansjovisnl9059 Жыл бұрын
Bedankt voor de goede informatie
@History_Brothers
@History_Brothers 2 ай бұрын
Mijn overgtoot opa heeft on het Knil gezeten. Ik ben benieuwd waar u het uniform vandaan heeft
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands 2 ай бұрын
Repro, helaas niet meer verkrijgbaar.
@mathiaspoelman1493
@mathiaspoelman1493 Жыл бұрын
Bij "KNIL" versta ik altijd oftewel "kniel" of "knul", om een reden 😁 Altijd machtig interessant om wat meer te leren over mijn noorderburen. Ik vraag me af of de Publieke Weermacht in Congo ook niet-Belgische Europeanen ronselde. PS: had het Knil ook een soort "gezamenlijke" haarstijl? Ik weet dat sommige legers dat tot op zekere hoogte deden
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Weet helaas het antwoord op beide vragen niet. Iemand die het weet?
@mathiaspoelman1493
@mathiaspoelman1493 Жыл бұрын
@@HistoryHustleNederlands Ik heb het antwoord op de eerste vraag (deels) gevonden. In de begindagen bevatte het officierenkorps van de Publieke Weermacht naast Belgen vooral Italianen en Scandinavische soldaten (Deens, Zweeds en Noors). Ook hier veel meer Afrikaanse soldaten, die nooit dienden in hun geboortestreek.
@donaldpesch7477
@donaldpesch7477 11 ай бұрын
HistoryHustle is topkwaliteit👍 JEMPOL !!
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands 11 ай бұрын
Dank 👍
@reinierk8251
@reinierk8251 Жыл бұрын
Mijn opa en mijn vader hadden een Mauser C96 in houten (opberg)kolf. Mijn vader ook een Mannlicher. Dus spul voor ww2. Mijn overgrootvader had nog in Atjeh gevochten. Dat wist ik nog geeneens tot ik een medaille in mijn ouderlijk huis in een doosje vond met Atjeh op de medaille en vroeg wat het was.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dank voor het delen.
@ElizabethMarianna
@ElizabethMarianna Жыл бұрын
Mijn opa diende in het KNIL tijdens de politionele acties. Trouw aan het koninklijk huis maar kil ontvangen bij aankomst in NL. Informatieve en interessante video weer!😀
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Bedankt voor het kijken en je reactie.
@Mauri7782
@Mauri7782 Жыл бұрын
Tsja karma de knil waren landverraders en oorlogsmisdadigers
@bikerwinnie
@bikerwinnie 8 ай бұрын
Mijn opa heeft bij de marine gediend is als stuurman in de rang luitenant ter zee 3e klasse. Toe de Nederlanders gevangen zaten heeft mijn opa eten en sigaretten naar want hij sprak de Japanse taal In 1952 is hij overleden op 42 jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands 8 ай бұрын
Japans spreken zal zeker voordelig zijn geweest toen.
@GG-tq2cb
@GG-tq2cb Жыл бұрын
Mijn grootvader heeft t/m maart 1942 gediend in de 5e compagnie kustartillerie in Balikpapan, Batavia en Tjilatjap. Hij is krijgsgevangen gemaakt door de Japanners en zat in het kamp Fukuoka 7B. Ik kom graag in contact met mensen waarvan hun familielid in dezelfde compagnie of dezelfde kamp heeft gezeten.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Wellicht via Bronbeek?
@vladimirvladimirovvladimir1560
@vladimirvladimirovvladimir1560 Жыл бұрын
Hulde voor de uitleg en uitstekende baard en snor
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
😎👍
@russiafederation8245
@russiafederation8245 Жыл бұрын
Mijn grootvader was vroeger een strijder voor Indonesische onafhankelijkheid
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Heeft hij er veel over verteld?
@bartbelonje6056
@bartbelonje6056 Жыл бұрын
Dank voor deze interessante video. Heb je enig idee hoeveel Ambonese KNIL militairen eind veertiger jaren in dienst waren van het KNIL
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Durf ik niet te zeggen, heb enkel de cijfers van 1936. Toen waren er 3.800.
@rolfagten857
@rolfagten857 Жыл бұрын
Kreeg de KNIL ook afwijkende onderscheidingen?
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Goede vraag. Iemand?
@myronslaats7419
@myronslaats7419 Жыл бұрын
Ja, zo zijn er onderscheidingen voor diegene die dienden in de Java oorlog, expeditie naar Lombok en Bali, alsook de Atjeh oorlog. Let hierbij wel op dat de Inheemse soldaten vaker lagere onderscheidingen kregen voor dezelfde veldtochten als een blanke.
@rem2rem
@rem2rem Жыл бұрын
Heey heey, zou u eens wat meer video’s willen maken van de gouden eeuw. Dit is toch een van de meest integrerende tijden ooit als je het mij vraagt. Dit doordat Nederland economisch gigantisch is geweest (volgens mij korte tijd het grootst in de wereld) en het berucht was en toen al erg goed was in ondernemen. Maar ook omdat we tegelijk de 80 jarige oorlog met Spanje voerde. Misschien in een andere aflevering dan de soort wapen stilstand tussen Nederland en Spanje in die 80 jarige oorlog. (Ik weet niet of “wapenstilstand” het juiste woord is ik ben wat dat betreft liefhebber en vind het erg intrigerend. Neem het me dus niet kwalijk als die bewoording niet het meest passend is) Verder kijk ik heel veel video’s van u en vind ik het heel erg interessant. Ook ww2 en ww1 alleen ik zou meer video’s willen zien over eind jaren 1500 begin tot half 1600. Ook is het misschien leuk om eens een video te maken over het Romeinse rijk. Daar is overigens nog best wat van terug te vinden. Dus een video op locatie zoals u dat wel eens doet, is dan ook een optie. Zelfs binnen Nederland schijnen er wat resten van het rijk te zijn. Alvast bedankt.😊
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dag Remco, dank voor je bericht. Voorlopig zullen er geen video's verschijnen over de onderwerpen die je aandraagt aangezien ik veel andere projecten op stapel heb liggeb. Hoop dat je dit begrijpt.
@rem2rem
@rem2rem Жыл бұрын
@@HistoryHustleNederlands wat leuk dat je reageert. Nee ik begrijp het volledig en ik zal ook zeker trouw blijven kijken! Hopelijk dat er nog ooit wat video’s over gemaakt worden. Weet u anders een ander KZfaq account dat hier wel veel content over maakt. Bijvoorkeur uiteraard Nederlands maar Engels en desnoods Spaans of Duits kan ook.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
@@rem2rem Knowledgia en History with Hilbert!
@rem2rem
@rem2rem Жыл бұрын
@@HistoryHustleNederlands dankjewel ga ik daar ook even kijken. Wat voor projecten staan er bij jou nog in de maak?? Of wil je dat nog niet verklappen?
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
@@rem2rem een hoop. Veel video's die het op m'n Engelse kanaal goed deden krijgen bv een NL-versie.
@philipvanhaastrecht7311
@philipvanhaastrecht7311 Жыл бұрын
Wederom een zeer verzorgde video🫡
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dank!
@TimDutch
@TimDutch Жыл бұрын
Dat ben jij zeker? Op de thumbnail
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
😁👍
@tobiashappe9164
@tobiashappe9164 Жыл бұрын
Mijn voorvader zat daarbij en kreeg de Willemsorde.ECF Happé is ook gouverneur geweest
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dank voor het delen.
@LectionesInterbellum
@LectionesInterbellum Жыл бұрын
1:46 In dit specifieke geval zal dat de reden geweest zijn, “Europeanen” was echter ook gewoon een term om bij zaken die betrekking hadden op koloniën (andere werelddelen) te refereren naar blanken/Kaukasische mensen, omdat vaak de term “Europeaan” werd gebruikt (bijv in nieuws over oorlog in Libië of Abessinië) in contrast met de woorden “kleurlingen”, “gekleurde volken” of nog vaker “inheemschen”. In andere gevallen (rond dezelfde tijd) refereerde “Europees” naar alles van strikt genomen het geografische gebied ‘Europa’. Zo werd het Ottomaanse rijk in 1911 beschouwd als ‘Europeesche macht’ puur en alleen omdat het gebieden in de Balkan bezat, terwijl voor eeuwen de Turken de antagonist waren voor praktisch geheel Europa.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Interessant om te lezen.
@Wernerrrrr
@Wernerrrrr Жыл бұрын
De eenheden die tijdens de politionele acties zijn ingezet waren toch voornamelijk niet van de KNIL?
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Aantallen heb ik zo gauw niet. Je had KL, kommandos, rode barretten en KNIL. Kan zijn dat tweede en derde onder KL vielen.
@TimDutch
@TimDutch Жыл бұрын
Als we het over de eerste politionele actie hebben: daarbij waren een drietal KL bataljons bij betrokken als onderdeel van de V brigade. Daarbij was ook één KNIL bataljon bij ingedeeld. Die verhoudingen zullen ook voor elders opgaan.
@pepievuzelf2372
@pepievuzelf2372 Жыл бұрын
Er zijn ook veel ex waffen ss soldaten naar indonesië gestuurd die eerst met wantrouwen werden aangekeken (er zaten ook veel verzetsleden in het knil) maar al gauw werden gewaardeerd vanwege hun ervaring die ze aan het oostfront hadden opgedaan
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Hoop daar in de toekomst eens een video aan te wijden.
@teunvandeloo5540
@teunvandeloo5540 Жыл бұрын
ja mijn charter oom maar mee gevocht ? dat weet ik niet zeker ovet
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dank voor je reactie.
@usmanballo7621
@usmanballo7621 Жыл бұрын
trots op mijn opa !!!
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Wat kun je over zijn ervaringen vertellen?
@usmanballo7621
@usmanballo7621 Жыл бұрын
​@@HistoryHustleNederlands 1902 dienst bij de KNIL , nam deel aan expedities , Atjeh, Bone ,Bali , in 1930 gepensioneerd als adjudant OO . 1942 -1945 geïnterneerd door de Jap . in Pare Pare Z .Celebes , Hoezo gekoloniseerd ??? het is gekocht door de VOC van de radjas en sultans.... ,behalve misschien het sultanaat Gowa in Zuid Celebes is door Cornelis Speelman (1666-1669 ) veroverd, bouwde fort Rotterdam en stichtte de stad Makassar 👍👍
@warhistory055seaforthhighl5
@warhistory055seaforthhighl5 Жыл бұрын
Maak een filmpje over het surinaamse knil
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Misschien ooit. Droegen volgens mij dezelfde uniformen.
@warhistory055seaforthhighl5
@warhistory055seaforthhighl5 Жыл бұрын
@@HistoryHustleNederlands top interessant ik ben namelijk zelf Surinamer zou er meer over willen weten hoe dat nou zat
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
@@warhistory055seaforthhighl5 👍
@parmentier7457
@parmentier7457 Жыл бұрын
Mijn beide Molukse opa's hebben trots de Nederlandse driekleur gediend.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dank voor je bericht.
@petergerritgroen3157
@petergerritgroen3157 Жыл бұрын
De meeste weten nu nog steeds niet waarom ze daar naar toe moesten . Groetjes van Wilhelmina ..... ( en haar plantages )
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Leg alsjeblieft uit.
@vincentkrommenhoek7431
@vincentkrommenhoek7431 Жыл бұрын
Jammer dat er weinig aandacht wordt besteed aan de gruweldaden van het KNIL. Ze zijn als beesten te keer gegaan tijdens de politionele acties. Gemiste kans.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Misschien deze video even kijken dan? kzfaq.info/get/bejne/pbaCZsSS2rCceas.html
@Private-Ivan
@Private-Ivan 2 ай бұрын
Mijn overgroot opa vochten in Nederlands-Indië tgen de Japanse
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands 2 ай бұрын
Interessant. Weet je er meer over? Deel gerust.
@Private-Ivan
@Private-Ivan 2 ай бұрын
Niet veel maar mijne overgroot opa werd als gevangenen hij heeft het overleefd.
@Private-Ivan
@Private-Ivan 2 ай бұрын
Ik ging deze video kijken om er meer over te leren dus bedankt voor deze interessante video blijf zo door gaan!!
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Ай бұрын
👍
@korrievanderlaan8601
@korrievanderlaan8601 Жыл бұрын
Mijn opa is van uit Nederland naar nieuwe guinea gestuurd om daar te vechten hij verteld nooit verhalen over die tijd. Misschien kun uw daar ook nog een filmpje over maken want ik weet alleen dat nieuw guinea later bij Indonesië is komen dan de andere eilanden.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Wellicht iets voor de toekomst ja 👍
@korrievanderlaan8601
@korrievanderlaan8601 Жыл бұрын
@@HistoryHustleNederlands dank uw je zou me echt blij maken daar mee. Ik kijk al uw filmpjes 🙈🙈
@ekalynggaaryapratama5127
@ekalynggaaryapratama5127 Жыл бұрын
hallo dari indonesia
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
👍
@youtuup
@youtuup Жыл бұрын
Er valt weinig "hier" en "hier" te klikken aan het einde..
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Vreemd, kan zijn dat (op mobiel) de eindkaarten niet werken? Hier zijn de video's: kzfaq.info/get/bejne/p9B4e6d-rq66k40.html kzfaq.info/get/bejne/odxza9Kjzb-niGQ.html
@DavetheBrave1982
@DavetheBrave1982 Жыл бұрын
Ik wilde even herinneren aan een Nederlandse serie gemaakt in de jaren 90 over Atjee, : In naam der Koningin. Erg interessant .. kzfaq.info/get/bejne/rbV7hcufpsiWYnk.html
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Klopt ja, moet ik nog eens zien!
@cahjawa303
@cahjawa303 9 ай бұрын
Perlu anda TAHU. Jika BELANDA BANGSA PENJAJAH BAGI INDONESIA...
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands 9 ай бұрын
?
@cohenworrior898
@cohenworrior898 Жыл бұрын
Over die _politionele acties,_ na de WOII had Nederland nog niet genoeg en wou nog een dessertje? 🙄
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Ligt anders. Zie mijn andere video's hierover.
@kopihitam8307
@kopihitam8307 22 күн бұрын
Pasukan ini yang telah banyak membantai orang indonesia.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands 22 күн бұрын
En veel Indonesiërs dienden in deze troepen.
@qrit91
@qrit91 Жыл бұрын
Man man man, ik vind dit echt niet normaal hoor, gewoon asociaal, kun jij geen oninteressante video's maken? Poahhh i rate 6320 out 10.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
😁👍
@i.anthonysz4320
@i.anthonysz4320 10 күн бұрын
Raphaël Kiliek Anton
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands 10 күн бұрын
Wie?
@henkhenki7556
@henkhenki7556 Жыл бұрын
Landverraders 🎉🎉
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Leg uit.
@henkhenki7556
@henkhenki7556 Жыл бұрын
@@HistoryHustleNederlands Molukkers die voor Nederland hebben gevochten zijn landverraders
@yusrilmahendra6171
@yusrilmahendra6171 Жыл бұрын
Dat was vroeger, Indonesië was nog naïef, probeer het nu, laat staan ​​Nederland koloniseren, ze durven Indonesië niet eens de oorlog te zeggen
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Ok.
@blue-skyuniform
@blue-skyuniform Жыл бұрын
12:06 Heeft overheid van Indonesië ooit excuses gemaakt aan Nederland toen de jonger van Indonesië die onschuldige mensen vermoord werden? zo niet, dan moet Indonesië dat doen
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Dat begrijp ik. Weet niet of het ook echt gaat gebeuren...
@blue-skyuniform
@blue-skyuniform Жыл бұрын
@@HistoryHustleNederlands ik probeer respectful mogelijk te zijn in de reacties vak, maar Indonesia verwacht veel excuses van Nederland, maar zij kunnen niet excuses maken voor wat zij hebben gedaan. Beide partijen hebben verkeerds gedaan, dan verwacht ik dat zij ook gaan overwegen om excuses te maken
@harryblack7323
@harryblack7323 Жыл бұрын
@@blue-skyuniform Het is wel logisch, dat Indonesie geen excuses wilt maken. De oorzaak van alle ellende kwam omdat Nederlanders Indonesie gingen koloniseren. Zelfs na WO2, toen Indonesie zich al onafhankelijk had verklaard wilden de Nederlanders met alle geweld terugkeren. Nederlanders waren de agressors, niet Indonesiers.
@blue-skyuniform
@blue-skyuniform Жыл бұрын
@@harryblack7323 beide partijen hebben bloed aan handen, dat valt niet te ontkennen, ik weet dat nederland fout was, maar Indonesia heeft ook bloed aan zijn handen. Kijk, wij kunnen blijven discussie voeren, dat gebeurd vaak op KZfaq. Ik doe eerst goed onderzoek voor dat ik een bericht plaats als over onderwerpen gaat als dit, niet alleen wat nederland heeft geschreven over die tijd, maar ook van Indonesië, ik zie dat beide partijen schuldig hebben gemaakt.
@shrssnt6796
@shrssnt6796 7 ай бұрын
Troops oppressing the people lost honor in front of the Nippon army
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands 7 ай бұрын
Japan defeated them. And then became the new oppressor.
@shrssnt6796
@shrssnt6796 7 ай бұрын
@@HistoryHustleNederlands yes is true next oppresser for 3,5 years, next eks knil loyal to republic and eks PETA ( Local troops formed by Japan )united to fight against the NICA
@LectionesInterbellum
@LectionesInterbellum Жыл бұрын
GEKOLONISEERD.
@HistoryHustleNederlands
@HistoryHustleNederlands Жыл бұрын
Lol
De verdedigingsplannen voor Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog
10:18
History Hustle Nederlands
Рет қаралды 8 М.
Nederlandse SS-veteranen in Indonesië en Korea na de Tweede Wereldoorlog
28:07
History Hustle Nederlands
Рет қаралды 86 М.
Шокирующая Речь Выпускника 😳📽️@CarrolltonTexas
00:43
Глеб Рандалайнен
Рет қаралды 11 МЛН
Countries Treat the Heart of Palestine #countryballs
00:13
CountryZ
Рет қаралды 9 МЛН
ELE QUEBROU A TAÇA DE FUTEBOL
00:45
Matheus Kriwat
Рет қаралды 31 МЛН
Waarom Nederland zo snel verloor van Japan in de Strijd om Nederlands-Indië
18:22
History Hustle Nederlands
Рет қаралды 27 М.
Marian Faber - Memories of Indonesia / Herinneringen aan Indonesië
37:03
De Atjeh-oorlog - Nederlands langste koloniale oorlog in Indonesië
27:22
History Hustle Nederlands
Рет қаралды 28 М.
Molukkers in Nederland
13:31
Sven Nikon
Рет қаралды 18 М.