Profesör'den 'Ihlamur Çayı' Uyarısı; Şifa Yerine Zarar Veriyor!

  Рет қаралды 44,473

Ihlas News Agency

Ihlas News Agency

Жыл бұрын

Prof. Dr. Hüseyin Aşkın Akpolat, kış aylarının vazgeçilmezi ıhlamurun çayının yanlış tüketildiğinde insan sağlığına yararından çok zararı dokunduğunu söyledi.
Kanalımıza Abone Oldunuz mu?
📌 bit.ly/IHA-Abone
Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon vakalarında artış yaşanıyor. Mevsimsel hastalıklara yakalanan vatandaşların ise ilk olarak akıllarına kış çayları geliyor. Bu çayların başında gelen ıhlamur bağışıklık sisteminin korunması amacıyla sıklıkla tüketiliyor.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Aşkın Akpolat, ıhlamur tüketiminde doğru bilinen yanlışlar hakkında açıklamalarda bulundu.
Ihlamur bitkisinin insan sağlığına birçok yararı bulunduğunu belirten Akpolat, ıhlamurun kaynayan suyun içerisine atılarak saatlerce demlenmesinin zararlı olduğunu, doğru kullanımın ise 80 derece sıcaklığa ulaşan suyun ocaktan alınarak üzerine koyulan bir avuç ıhlamurun en fazla 10 dakika bekletilerek demletilmesi olduğunu söyledi.
“Doğal olan her şey zararsızdır gibi görülüyor”
Prof. Dr. Akpolat, halk arasında doğal olan her şeyin zararsız olarak görüldüğünü belirtip, “Kış aylarına yaklaşıldığında en çok tüketilen ürünlerin başında ıhlamur geliyor, özellikle bu aylarda çok fazla tüketiliyor. Sakinleştirici ve idrar söktürücü özelliği, soğuk algınlığına iyi gelmesi, öksürük ve balgam giderilmesinde ve bağışıklık sisteminin korunması amacıyla tüketiliyor. Çok sık tüketildiği için bir takım yanlışlıklarda yapılıyor. Eğer biz doğru kullanırsak yüksek bir performansta fayda sağlıyoruz. Ama kullanım hatası olursa yararından çok zararı da olur. Halk arasında doğal olan her şey zararsızdır gibi görülüyor. Almış olduğumuz ıhlamurun bir taze olması ve dönemin de toplanması gerekli. Toz toprak olmaması ve özellikle daha çok kapalı poşetlerde alınması, ıhlamurun çiçek ve yaprağıyla birlikte kullanılması gerekiyor” dedi.
“Ihlamur saatlerce kaynatılmamalı”
Prof. Dr. Akpolat, ıhlamurun saatlerce kaynatılmaması gerektiğini söyleyerek, “Almış olduğumuz ıhlamuru demleyeceğimiz zaman yapılan hatalardan birisi soğuk suya koyup saatlerce kaynatmamız. Uzun sürede kaynattığımız zaman ıhlamurda ki tanen miktarı suya geçiyor rengi koyulaşmaya başlıyor ve acılaşıyor. Artık bitkideki istemediğimiz ve yarardan çok zararı olabilecek maddeler bu suyun içerisine geçmeye başlıyor. Biz ıhlamurun saatlerce kaynamasını istemiyoruz. Burada yapılabilecek şey bir tutam ıhlamuru toz ve topraktan arındırmak için hafif sudan geçirmek gerekiyor. Diğer bir yanlış husus bitki çaylarını 100 derecenin üzerinde çok kaynar şekilde içiyoruz. Bu şekilde içildiğinde gırtlak kanseri ve boğazda sorunlar görülebilir” şeklinde konuştu.
“Yararlı olduğunu düşünüp fazla tüketilmemeli”
Prof. Dr. Akpolat, yapılan bir diğer hatanın ise ıhlamurun yararlı olduğunu düşünülüp yüksek miktarda tüketilmesinin yanlış olduğunu söyleyerek, “Yapılması gereken 80-90 derecede kaynattığımız suyu porselen demlikte veya çaydanlıkta ıhlamuru çiçek ve yapraklarıyla birlikte koyduktan sonra kapağını kapatıp, 2-3 dakika bekletip, süzersek sakinleştirici etkisi olur. İş yorgunluğu ve stresli günlerde bu şekilde tüketilebilir. Eğer 5 dakika beklettirilirse idrar söktürücü etkisi öne çıkar. 10 dakika kadar bekletilir ise biraz daha rengi koyulaşacaktır ve öksürük ve balgam söktürme için kullanılır. Demliğin tekrar tekrar altının yakılıp kaynatılmaması gerekiyor. Yanlışlardan biri daha ise çok yararlı diye ıhlamuru günde 10 bardak tüketmemek lazım. Bu ürünler daha sonra böreklerden süzüleceği için böbreklere de sakıncalı olabiliyor. Yapılan birçok araştırmalarda böbreklerde, ritim artışlarında ve tansiyonda ölçümlerinde farklılık ortaya çıkarabilir. Ihlamuru kesinlikle katkısız içilmelidir. İçerisine limon, zencefil, bal, şeker gibi ürünler katılmaması gerekiyor. Ihlamurun sade tüketilmesini tavsiye ediyorum. Her katılan ürün farklı bir sıkıntıya sebep olabilir. Sade bir biçimde en fazla 2-3 fincan içilmesini tavsiye ediyoruz” dedi.
#ıhlamur #ıhlamurçayı #gündem
-----------------------------------------------------------------------
Bir Çok Merak Edilen Konuda Uzman Görüşlerini Sizlerle Buluşturduğumuz İHA Aktüel Kanalımız 👇
📌 bit.ly/IHA-Aktuel
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
🌐 www.iha.com.tr
Sosyal Medya'dan Bizi Takip Edin!
📍 / iha.com.tr
📍 / ihacomtr
📍 / ihacomtr
📍 t.me/ihacomtr
📍 / ihacomtr
Bize Ulaşmak İçin 👇
🌐 www.iha.com.tr/iletisim

Пікірлер: 30
@coldhandszs
@coldhandszs Жыл бұрын
Biz dalindan toplayi soba ustunde kaynar rengi kirmizi olmadan icilmez hic bir zararini gormedik acilasmazdi da
@nergizoz8415
@nergizoz8415 Жыл бұрын
Valla ben bıktım böyle haberlerden bugün iyi dedikleri şeye yarın kötü diyor bilim insanları
@alisenb
@alisenb Жыл бұрын
Ben ikinci katsayısını severim hemde çok hoş bir rengi var,
@nurcanisk3923
@nurcanisk3923 Жыл бұрын
Yaşım 46 çocukluktan beri içerim Rahmetli babamın sarı bir demliği vardı sobanın üstüne koyar hatta içinede ne bulursa atardı onu o şekilde rengi bitene kadar içerdik çok şükür faydasından başka bir şey görmedik çok okumak bazen çok bilmek olmuyor maalesef. Birinizin iyi dediğine diğeriniz kötü diyor milleti şamar oğlanına çevirdiniz vel hasıl sen bildiğin gibi demle iç biz anam babam usulü içelim HOCAAA.
@nazgur2480
@nazgur2480 Жыл бұрын
Hergun bitki cayi yapar iceriz cocugumuza da iciririz cok sukur Rabbime girip bile olmayiz
@yahyatopal4810
@yahyatopal4810 Жыл бұрын
Agzi olan konusuyor herkes profosor bilim adami sobanum ustinde aksama kadar kaynardi ve dedem de icerdi 95 yasinda rahmetli oldu
@bagdatylmaz44
@bagdatylmaz44 Жыл бұрын
👌🏻
@haticetinaz7587
@haticetinaz7587 Жыл бұрын
1970 lerden bu yana kırmızı olmadan içmeyiz.. dedemin demlediği gibi içeriz.. hiç bir zararınıda görmedim,, görmedik te.. çay tavşan kanı gibi olmazsa içemem..
@nevinbelli8024
@nevinbelli8024 Жыл бұрын
Benim dedem ihlamurun rengi bitene kadar kaynatıp içerdi
@enisgenco
@enisgenco
O zaman 1.bardak sakinleştirici 2.bardak balgam söktürücü oluyor.
@yaseminkurtaran2999
@yaseminkurtaran2999 Жыл бұрын
Tea ❤
@hulyaylgor7700
@hulyaylgor7700 Жыл бұрын
Annem yıllarca sobanın üstüne üstüne devamlı soğuk su koyarak rengi giden kadar dururdu yıllar ca öyle iştik hiçbir şey olmadı şimdi zararlı oldu iyi ki bize bir şey olmadı bir de çocukduk
@nevinaksu34
@nevinaksu34
Ihlamurla büyüdük Yaşlandık ama “ bilim daha iyi bilir” diyelim 🤷🏻‍♀️
@enisgenco
@enisgenco
DEDELERİMİZ YAPTI DİYE DOĞRU OLMUYOR. Doğru diyor uzun süre kaynayınca rengi koyu oluyor ve tadı acılaşıyor. Çok kaynatmayacaksın , suyu hafif bekletirsiniz sonra ıhlamur katıp beklersiniz.
@songulart6414
@songulart6414
Ne alaka ya şimdi içilenler ıhlamur gibi degil .kırmızıya yakın renk olması gerekiyor miss gibi
@mehmetalionuralp
@mehmetalionuralp 21 күн бұрын
Toz toprak illaki olur meyve değil ki yıkayalım.
@eminecaytemel4110
@eminecaytemel4110 Жыл бұрын
Bizim milletimiz ertesi gunüde icoyor kırmızı rengini seviyoz deyip iciyor
@zeynepakgul4721
@zeynepakgul4721 Жыл бұрын
Bilim adamları bugün zararlı der yarın faydalı :(
@tarikcan130
@tarikcan130
Aaa
@jansety1
@jansety1 Жыл бұрын
sallama ıhlamur var ayvalı, içiyorum iyi geliyor valla,
Cat Corn?! 🙀 #cat #cute #catlover
00:54
Stocat
Рет қаралды 15 МЛН
When You Get Ran Over By A Car...
00:15
Jojo Sim
Рет қаралды 28 МЛН
Этот Пёс Кое-Что Наделал 😳
00:31
Глеб Рандалайнен
Рет қаралды 3,5 МЛН
Şizofreni nedir? Tanısı nasıl konur?
49:35
Üsküdar Üniversitesi
Рет қаралды 12 М.
Yeşil Çayın Kanıtlanmış 8 Faydası
11:52
OLUMLU BAK
Рет қаралды 168 М.
İnsülin direncini kıran 7 altın kural...
22:55
Nur Viral'le Hayatta Her Şey Var
Рет қаралды 595 М.
Kiraz Sapı Çayı Nasıl Demlenir, Faydaları Nelerdir?
2:08
Harika Ev İşleri
Рет қаралды 10 М.
Akıllı İlaçla Kanseri Yendi, Bebeğini Yeniden Kucağına Aldı
7:03
İhlas Haber Ajansı
Рет қаралды 21 М.
Mucizevi Sivilce Suyu Tarifi
7:23
YemekYedi
Рет қаралды 2 МЛН