Kenan Rifai Hz.nin Hayatı

  Рет қаралды 51,491

Nefes Yayınevi

Nefes Yayınevi

6 жыл бұрын

20.yy'da yaşamış olan büyük mutasavvıf Kenan Rifai Hz. hakkında
Kerim eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı ve TÜRKKAD İstanbul şubesi tarafından ortaklaşa olarak hazırlanmıştır kısa filmdir.
Kenan Rifâî Hazretleri'nin hayatına dair hazırlanmış olan bu yapım, İslâm Ansiklopedisi'nin Kenan Rifai maddesinden alınarak senaryoya uyarlanmış ve kısmi ilaveler yapılmıştır.
Maddeyi yazan: Mustafa Tahralı
Seslendirme: Sami Kayahan
Görüntü yönetmeni ve kurgu-montaj: Belgin Batum, Sibel Yel
AE animasyonlar: Tolga Erçel
Filmde kullanılan resimlerin tamamı orijinal olmayıp, bazılarında foto montaj teknikleri uygulanmış, bazıları da temsili olarak kullanılmıştır.
KENAN RİFÂÎ
(1867-1950)
Mutasavvıf-şair.
Selânik’te doğdu. Babası, Filibe hânedanından Hacı Hasan Bey’in oğlu Abdülhalim Bey, annesi Hatice Cenan Hanım’dır. Şarkî Rumeli vilâyetlerinde Filibe murahhası olarak görev yapan babası daha sonra İstanbul’a giderek Fatih Hırkaişerif’te satın aldığı bir konağa yerleşti. Posta Telgraf Nezâreti sicil başmüdürlüğü ve telgraf nâzırlığı görevlerinde bulundu.
Kenan Rifâî mânevî hasletlerini tevarüs ettiği annesinden ilk terbiyeyi aldı. Annesi onu genç yaşlarında, tekke şeyhliği görevi bulunmayan mürşidi Üveysî-Kādirî Edhem Efendi’nin terbiyesine emanet etti. Öğrenimini Galatasaray Sultânîsi’nde tamamlayan Kenan Rifâî zeki, akıllı, terbiyeli, fakat yaramaz bir çocuktu. Hocaları tarafından sevildi, takdir edildi. Fransızca’yı kısa zamanda öğrendi. Muallim Nâci, Muallim Feyzi, Recâizâde Mahmud Ekrem ve Zihni Efendi onun bu mektepteki Türk hocalarındandır.
Galatasaray’dan mezun olduktan sonra Hukuk Fakültesi’ne giren Kenan Rifâî bir süre sonra Balıkesir İdâdîsi müdürlüğüne tayin edildi. On dokuz yaşlarında gittiği Balıkesir İdâdîsi müdürlüğünde on bir ay kaldı. Bu müddet zarfında bir hocadan mûsiki ve ney dersleri aldı. Balıkesir’den sonra Adana Maarif müdürlüğüne, ardından sırasıyla Manastır, Kosova, Üsküp ve Trabzon Maarif müdürlüklerine getirildi. Manastır’da bulunduğu sırada mânevî bir işaret üzerine Medine’ye gitmek için başvuruda bulundu. Birkaç yıl bekledikten sonra Medine’de İdâdî-i Hamîdî müdürlüğüne tayin edildi. Dört yıl kaldığı Medine’de yine mânevî işaret üzerine beldenin şeyhü’l-meşâyihi, Seyyid Ahmed er-Rifâî neslinden Seyyid Hamza er-Rifâî’ye hizmet etti. Şeyhi kendisine, “Oğlum, ben mi senin şeyhinim, yoksa sen mi benim şeyhimsin?” diyerek icâzet ve hilâfet verdi.
İstanbul’a dönüşünde annesi Hatice Cenan Hanım’ın 1908 yılında Hırkaişerif’te inşa ettirdiği Ümmü Kenan Dergâhı’nda postnişin olarak irşad faaliyetine başladı. Aynı yıllarda Erkek Muallim Mektebi’nde Fransızca hocalığı, Tedkîkāt-ı İlmiyye âzalığı, Dârüşşafaka müdürlüğü, Meclis-i Maârif âzalığı gibi görevlerde bulundu. Bir ara ikinci defa Medîne-i Münevvere’ye giderek kısa bir müddet kalıp döndü.
1925 yılında tekkelerin kapatılması üzerine mülkiyeti kendilerine ait olan Ümmü Kenan Dergâhı aile efradı tarafından mesken olarak kullanılmaya başlandı. Maarif Vekâleti’nden emekliye ayrıldıktan sonra da on üç yıl Fener Rum Lisesi’nde Türkçe hocalığı yaptı. Soyadı kanununun çıkmasından sonra Büyükaksoy soyadını alan Kenan Rifâî 7 Temmuz 1950 tarihinde vefat etti. Merkez Efendi Camii avlusunda şadırvanla kabristan duvarı arasındaki hazîreye defnedildi. Çocukları Aliye Büyükaksoy, mevlidhan hâfız Kâzım Büyükaksoy ve Kâinat Büyükaksoy’dan (Gürsoy) erkek ve kız torun ve torun çocukları bulunmaktadır.
Kenan Rifâî’nin XX. yüzyılın ilk yarısında yaşayan sûfîler arasında önemli bir yeri vardır. O tasavvufî görüşlerini tevhid, güzel ahlâk, aşk ve irfan etrafında örmüş; ilim, fikir ve sanat dünyasına birçok insan kazandırmıştır. Diş Tabâbeti ve Eczâcı mektepleri müdürü Server Hilmi Bey, Hattat Aziz Efendi, Eflâtun, Marc Orel ve Epictetos’un bazı eserlerini Türkçe’ye tercüme eden felsefe muallimi Semiha Cemal Hanım, damadı ve diş hekimi Ziya Cemal Büyükaksoy, romancı ve filoloji doktoru Safiye Erol, mimar Ekrem Hakkı Ayverdi, edip, mütefekkir ve mutasavvıf Samiha Ayverdi talebelerinden birkaçıdır. Devrin şeyhülislâmlarından Haydarîzâde İbrâhim Efendi, Nesîmi Efendi ve Abdullah Efendi ile Mısır Keldânî patrik vekili Âbid Efendi de onun müntesiplerindendir.
Eserleri:
1. Muktezâ-yı Hayat (İstanbul 1308).
2. Rehber-i Sâlikîn (İstanbul 1327).
3. Tuhfe-i Ken’an (İstanbul 1327).
4. Ahmed er-Rifâî (İstanbul 1340).
5. İlâhiyyât-ı Ken’an (İstanbul 1341).
6. Şerhli Meŝnevî-i Şerif (İstanbul 1973, 2000).
7. Sohbetler (haz. Samiha Ayverdi, iki cilt, Ankara 1991-1992, tek cilt, İstanbul 2000).
[Mustafa Tahralı, İslâm Ansiklopedisi, Kenan Rifai Maddesi]
Nefes Yayınevi Kanalına Abone Olun: goo.gl/xAehwY
Subscribe: goo.gl/xAehwY

Пікірлер: 27
@zuleyhadagl8047
@zuleyhadagl8047 2 ай бұрын
❤❤❤
@aslihann
@aslihann 6 жыл бұрын
Çok güzel... Boyle videoların devamı gelsın lütfen...
@zeeidani7
@zeeidani7 6 ай бұрын
Sâmiha Ayverdi hanımefendiden kendisini tanıdık Allah mekanını cennet etsin
@ayfertabakci6651
@ayfertabakci6651 6 ай бұрын
Plq
@zeeidani7
@zeeidani7 6 ай бұрын
@@ayfertabakci6651 ne diyon kardas
@onurhalildagli-onurdada5138
@onurhalildagli-onurdada5138 5 ай бұрын
🌿🌹💐
@TimothyClarksonJr
@TimothyClarksonJr 9 ай бұрын
Neden Kenan Büyükaksoy'un Alliance Israélite Universelle örgütünün Filibe'deki okuluna gittiğini gizliyorsunuz? Bu okul bir Yahudi okuludur, bunun için olabilir mi acaba? Kenan Beyin anadili gibi İbranice bildiğini de belirtmekte fayda var. Enteresan değil mi?
@elnazeriscan7863
@elnazeriscan7863 9 ай бұрын
Evet o okula gitmiş diyelim ne yapmış insan mı öldürmüş hak mı yemiş, yani neyi isbatlama peşindesiniz böyle muhterem zat hakkında . İbraniceyi bilmişse ne mutlu ona ilmine ilim katmış
@TimothyClarksonJr
@TimothyClarksonJr 9 ай бұрын
@@elnazeriscan7863 objektif bakın konuya ve başka şeylere çekmeye yeltenmeyin. Bir gizleme olduğu açık ve net, bunun sebebini açıklamaları gerekir. Gittiyse açık açık söylensin, neden çekiniliyor?
@berrinkaya5159
@berrinkaya5159 7 ай бұрын
Yormayın kendinizi işiniz gücünüz ile meşgul olun
@TimothyClarksonJr
@TimothyClarksonJr 7 ай бұрын
@@berrinkaya5159 gerçeği kabullenmek de bir erdemdir, tebrik ederim. Ben yorulmadım ancak siz buna biraz kafayı taktınız gibi geldi bana. Bu sağlığınıza iyi gelmez, benden söylemesi.
@siir_oku
@siir_oku 6 ай бұрын
Cemalnur Sargutun yahudi iltisakini araştırırken Kenan Rifaiye ulaştım. Kenan Rifainin Selanikli olduğunu ogrenince ipucuna ulaştım. Ve sizin bu yorumunuza hiç şaşırmadığım gerçeğe ulaşmış oldum. Ancak bir Yahudi zekası İslam'la taban tabana zıt bu şirk dolu saçmaliklari boca edebilirdi Anadolu'ya.
@okangunes8889
@okangunes8889 6 жыл бұрын
HU
@volkanonel3601
@volkanonel3601 5 жыл бұрын
Kenan Sultan'dan kzfaq.info/get/bejne/d6qUfcV3u8q-gmQ.html
@ismailyurdakul5483
@ismailyurdakul5483 6 жыл бұрын
Efendi 2 de daha ayrıntılı bilgiler var zat-ı muhterem hakkında 😂
@28mea1980
@28mea1980 Ай бұрын
Baba tarafından seceresinde "SEYYID" yazan birine iftiraya alet olmayın,araştırın
@ismailyurdakul5483
@ismailyurdakul5483 Ай бұрын
Aynen tipinden ve hanımlarından bayağı belli nasıl bir SEYYID olduğu
SAMİHA AYVERDİ
18:38
Nefes Yayınevi
Рет қаралды 35 М.
Final muy inesperado 🥹
00:48
Juan De Dios Pantoja
Рет қаралды 16 МЛН
Универ. 10 лет спустя - ВСЕ СЕРИИ ПОДРЯД
9:04:59
Комедии 2023
Рет қаралды 2 МЛН
How to bring sweets anywhere 😋🍰🍫
00:32
TooTool
Рет қаралды 53 МЛН
İŞGALDEN KURTULUŞA İSTANBUL
43:02
Ekrem İmamoğlu
Рет қаралды 4,4 М.
Meşkure Sargut - Efendim Hayatımda 4
25:40
Nefes Yayınevi
Рет қаралды 38 М.
"Bu yaşadığımız Kıyamet Çağı" | Cemalnur Sargut
42:17
Simge Fıstıkoğlu
Рет қаралды 584 М.
Sır - Ahmed Rifâî
5:13
TRT Nostalji
Рет қаралды 14 М.
Nefsimizi yenemiyorsak ne yapmalıyız?
26:03
Nefes Yayınevi
Рет қаралды 240 М.
Tarihin Ruhu | 1919 İstanbul İşgali | 10. Bölüm
21:56
Miraç hadisesindeki sembollerin iç manaları nelerdir?
9:53
Nefes Yayınevi
Рет қаралды 26 М.
Final muy inesperado 🥹
00:48
Juan De Dios Pantoja
Рет қаралды 16 МЛН