İki parmak mı? Dört parmak mı? - Motosiklet ile ön fren kullanımı vol.1

  Рет қаралды 6,170

Kerim Dağlı

Kerim Dağlı

Күн бұрын

Motosiklet ile ön fren kullanırken kaç parmak kullanılması gerektiği yıllardan bu yana bitmeyen bir tartışma. İki parmak mı? Dört parmak mı? Bir parmak mı? Üç parmak mı?
Bu tartışma bu video ile de pek bitecek gibi durmuyor fakat farklı ekol ve disiplinlerden eğitmenlerin görüşleri ile tercih sizde. Motosiklet eğitimi programlarında dahi farklılık gösteren, ekollerin farklı öğretileri ile kafa karıştıran bu konuya dair devam niteliğinde bir seri gelecek gibi duruyor. Sizin de katılımınız ve sorularınız ile fren konusunu derinlemesine işleyeceğiz.
Konuyu biraz daha geliştirmek ve sonraki serilere hazırlanmak amacıyla; motosikleti sizce hangi fren durdurur?
Yorumlarda cevapları bekliyoruz.
Videoda görüşlerini ve bilgilerini bizimle paylaşan tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum.
00:00 Giriş
00:40 Burak Ercan
04:38 Kerim Dağlı
09:32 Tolga Uprak
13:34 Aydın Korkmaz
17:37 Şükrü Şimşek
Instagram:
/ kerimdgl
/ nomadakademi
nomadakademi.com/
#motosiklet #eğitim #güvenlisürüş #motorcycle #motorcycletraining #riding #sürüş

Пікірлер: 62
@meyratemmuz
@meyratemmuz 8 ай бұрын
katılmamak içten değil, bu işin tek doğrusu yoktur, yerine ve durumuna göre! emeğinize saglık, birbirinden değerli hocalardan değerli yorumlar 🤌🏻
@emelkokcelikcoklu9411
@emelkokcelikcoklu9411 8 ай бұрын
Çok faydalı bir içerik olmuş. Öncelikle içerik için çok teşekkürler. Kerim hocam sağolsun başta 4 parmak öğretmişti, o zaman bu çok önemliydi çünkü motosiklet hakimiyeti oturmamıştı ve performanslı sürüş yapamıyordum. Şimdilerde çoğunlukla iki parmak kullanıyorum ve reaksiyon süresinin kısalması sayesinde iki defa kazadan kurtuldum diyebilirim. Emekleriniz için tekrar teşekkürler hocam. İyi ki motosiklet eğitimine sizinle başlamışım.
@kerimdgl
@kerimdgl 8 ай бұрын
Teşekkürler abla
@HakanOzkaragoz
@HakanOzkaragoz 8 ай бұрын
13:36 Aydın Hoca'nın son noktayı koyması 👍
@erdogantokal8742
@erdogantokal8742 8 ай бұрын
Hocalardan sonra şimdi de kendini hoca zannedenlerin yorumlarını aşağıda birazdan görmeye başlıyacağız.Hocalarıma teşekkürler.
@tolgaergemen8753
@tolgaergemen8753 8 ай бұрын
Bu önemli ve “birden fazla doğrusu” olan konuyu işlediğiniz için teşekkürler, çok güzel olmuş, ellerinize emeklerinize sağlık 👏🏻👏🏻👏🏻
@onursariyer1000
@onursariyer1000 8 ай бұрын
Bilgilerini esirgemeyin tüm değerli hocalarımıza sonsuz teşekkür ederiz 🙏
@Motorradfahrer82
@Motorradfahrer82 8 ай бұрын
4 parmak savunucusu değerli Zafer hocamizi da görmek isterdik videoda
@azazil1934
@azazil1934 6 ай бұрын
Zafer hoca iki parmak derken serçe ve yüzük parmağını ifade ediyor
@ozkangundogan3524
@ozkangundogan3524 8 ай бұрын
Emeğinize sağlık hocam çok değerli bilgiler, tekerinize taş değmesin 🙏
@metinaytekin
@metinaytekin 8 ай бұрын
harika bir video olmuş çok teşekkür ederiz
@kerimdgl
@kerimdgl 8 ай бұрын
Teşekkürler Metin hocam
@emrebahadr7833
@emrebahadr7833 8 ай бұрын
Çok faydalı ve güzel bir sunum olmuş emeğinize sağlık 🙏🙏
@FatihOsmanS
@FatihOsmanS 8 ай бұрын
Ben kimesenin gönlünü bırakmayıp debriyajı 4 parmak freni 2 parmak kullanıyorum
@onursariyer1000
@onursariyer1000 8 ай бұрын
Ben de aynen öyle kullanıyorum. Nedense öyle alışmışım.
@tk20051980
@tk20051980 8 ай бұрын
Harika içerik olmuş Kerim hocam 🙏
@Burak_Ercan
@Burak_Ercan 8 ай бұрын
Kerim eline sağlık çok güzel bir konu ve kaliteli bir montaj olmuş 💪💪👍👍👍
@kerimdgl
@kerimdgl 8 ай бұрын
Ben teşekkür ederim hocam. Çok güzel bir anlatımdı. Daha konuşacak çok konu var.
@ozgurpandermos2159
@ozgurpandermos2159 8 ай бұрын
Teşekkürler
@TheMetehanmutlu
@TheMetehanmutlu 8 ай бұрын
Çok güzel ve faydalı bir video olmuş, emeğinize sağlık 👍
@boragokcetakimelbisetoptan4455
@boragokcetakimelbisetoptan4455 7 ай бұрын
hocam süper anlatım olmuş. sizden aldığım özel eğitimle şu an istanbul trafiğinde çok rahat bütün motorları kullanabiliyorum. bu tarz videolar ile bilginizi paylaşmanız çok yararlı devamını bekliyoruz.
@TeknolojiKurduOfficial
@TeknolojiKurduOfficial 2 ай бұрын
İki kulağının arasındakini kullanan bilir trafikte sadece ve sadece 4 parmak, yazıyla da dört parmak kullanılır. Sebepleri vardır. Öndeki araca patlattığında parmakların kopmasın diye. Pistte ise asvalt , lastikler mükemmele yakın ve saniye, salise kaçırmamak için 2 veya 1 parmak olabilir. Trafikte pistte gider gibi gidilmez, pistte de trafikte gider gibi gidilmez. Trafikte 2 parmak gidenler keşke fırsatları olsalar da pisste yarışsalar, sonuncu olduklarını görüp aslında hiç de hızlı gidemediklerini anlarlar. Sonuç 4 parmak.
@ariloguecom
@ariloguecom 8 ай бұрын
bu videonun bir benzerini de "virajda fren" mevzusuna yapsanız ne güzel olur. trail braking'i dahil ederek : )
@kerimdgl
@kerimdgl 8 ай бұрын
Virajda fren yapılmaz... dense de virajda fren yapılır. Bu parmak konusundan daha büyük tartışmalara sebep olan bir konu. Biraz hassasiyetli bir konu. Kendini yeterince geliştirmemiş bir sürücü için zehir olabilir, fakat kendini geliştiren ya da geliştirmek isteyen motosiklet ile ne tür sürüş yaptığına göre kullanımın faydalı olabileceği bir durum. Bu konuya dair konuşmak iyi olabilir. Özellikle videoda fikirlerini belirten Tolga hoca sportif sürüş eğitmeni olarak eğer bu konuda konuşmak isterse harika olacak. Sonraki videolardan biri bu olsun. :)
@muratnacicoklu8246
@muratnacicoklu8246 8 ай бұрын
Çok teşekkürler sevgili hocam harika bilgiler öğrendik sayenizde, emeğinize sağlık…
@ufukgy
@ufukgy 6 ай бұрын
Şükrü bey güzelce anlattı, zaten her şartta dört parmak ısrarında olan da pek duymadım.
@OKTAY-TINAZ
@OKTAY-TINAZ 8 ай бұрын
Ne 4 nede 2 en iyisi 3 parmak,tır deneyin görün aradaki gerçek farkı tam kontrol vede rahatı 🙂👍
@keremerdem3131
@keremerdem3131 7 ай бұрын
hocam video yanıyor
@ProfMotorcu
@ProfMotorcu 8 ай бұрын
Kerim hocam çok güzel bir video sizin ve tüm üstatların eline ağzına sağlık.. Burada yanlış anlaşılma olmasın diye bir konu üzerinde de durulmalı diye düşünüyorum: İki parmak firen kullanmak ayrı sürekli iki parmağın firen maneti üzerinde durması ayrı bir konudur kanımca ve bunun sakıncaları olduğunu düşünüyorum.. Yorumlamanız dileğiyle..
@kerimdgl
@kerimdgl 8 ай бұрын
Selamlar, bu fren kullanma konusu hassasiyet içeriyor. Yanlış kullanımda sakıncalı olabileceği gibi doğru yerde kullanıldığında farklılık katan bir yardımcı olarak düşünebiliriz. Kendimden örnek vermem gerekirse eğer; parkurda tempolu, yatışlı, kalkışlı atraksiyonlu bir sürüş yapıyorsam parmaklarım manet üzerinde durur çünkü sürekli olarak ihtiyacım vardır. Veyahut sportif bir sürüş esnasındaysam ve viraja giriyorsam iki parmak üzerinde kalır ki böyle bir sürüşte "trail braking" dediğimiz teknik kullanıldığından zaten, "asla virajda fren yapmayın" söylemi tamamen yıkılır çünkü virajın içerisine ön fren taşınır. Yarışçılar dahi sürekli manet üzerinde tutmuyor parmaklarını. Çok değişkenli ve her an önüme bir şeyin atlayacağı bir yerdeysem, eğer ben bu tehlikeyi bekleyerek durabilecek hızda ilerliyorsam parmaklarım yine manet üzerinde ve ayağım ise tetikte arka fren üzerinde veya yanında durur. Offroad sürüşünde de yine her iki taraftada parmaklar manet üzerindedir ve manetler bu durum için aşağı döndürülerek ayarlanmıştır. Lakin normal bir sürüşte, trafikte duraklamalar ile hareket edilen yerlerde parmaklarım manet üzerinde kalmaz. Normal sürüşte bilgi toplarım, topladığım bilgiye göre konumum bellidir ve buna göre gaz kontrolü ile motosikleti hızlandırır ya da yavaşlatırım. Trafikteki dur-kalk eylemlerinde ise yavaş sürüşte olduğumdan ve arka fren motosiklet üzerinde bu hızlarda daha fazla kontrol sağladığından bu kez ayağım arka fren için hazırlıklıdır ya da ihtiyaç halinde üzerine gider. Tüm sürüş boyunca iki parmağı üzerinde tutmak yanlış alışkanlıklara, kötü reflekslere ve tembelleşmeye yol açar. Kişi kendini iyi bilmeli, sürüşünü, potansiyelini, deneyimini yanlış değerlendiriyorsa problem büyük. Fakat motosiklet üzerinde her şeyi yapabilen fakat neyi nerede yapabileceğini ayıran bir sürücü için bazen aynı şeyi söyleyemeyebiliriz. Özet geçmek gerekirse; sokakta motosiklet kullanan ve ileri becerilere sahip olmayan bir sürücü için iki parmağın sürekli manet üzerinde durması yarar değil zarar getirir diye düşünüyorum.
@ProfMotorcu
@ProfMotorcu 7 ай бұрын
@@kerimdgl Kerim hocam bu konuda söylenebilecek başka bir şey kalmamış, çok teşekkürler, tamamen katılıyorum.. 👏👏👏
@tchayabusa5920
@tchayabusa5920 7 ай бұрын
Sürücü zaten zamanla 2/4 parmak kullanıma alışır ve kendi doğru deneyimleri ile yoluna devam eder. Kolay gelsin.
@sinanngokk
@sinanngokk 6 ай бұрын
Ben tek parmak kullanıyorum, panik vs gibi durumlarda 2 parmak, sarı tişörtlü hocamın söylediği çok doğru, gidon kontrolüde sizde kalmış oluyor böylece
@alperoksuzler6164
@alperoksuzler6164 8 ай бұрын
16:00 Hay yaşa hocam ya, birinin ağzından ilk defa scooter adını duydum 😅 Dünya vitesten müteşekkil değil 😅 Scooter'in manetleri uzun mesela, i̇ki parmakla green olmuyo onda. Zira gidondaki parmaklar sıkıntı çekiyo 🥰 Ayrıca kısa manet uzun manet farklı, sadece iki parmağın sığacağı manetlere 4 koyamıyoruz 😅
@wildforest4435
@wildforest4435 8 ай бұрын
Merhaba ikiparmak kullanımında maneti en uzak pozisyona mı ayırlamak gerekir. Manet uygun ayarlarındanda bahsedebilirmisiniz. Teşekkürler.
@kerimdgl
@kerimdgl 8 ай бұрын
Merhaba, güzel bir soru oldu. Bunu da bir sonraki videolar için not etmekte fayda var. İki parmak manet kullanımında en çok eleştiri gazı kapatılamadığı için geliyor. Genel anlamda zaten ön fren öncesinde gazı kapatmak, yani gaz kolunu tersine kapatmak ve sonrasında freni uygulamak gerekiyor. Eğer manet çok yukarıda kalırsa gazı kapatınca parmaklar yukarıda kalabilir ve gaz kolu kapanamayabilir ya da kapatmak çok zor olabilir. Eğer genel kullanımda sadece iki parmak sürüş oluyorsa maneti biraz daha aşağıya alarak ufak bir kişiselleştirme gerekebilir. Gaz tamamen kapalıyken parmakları manete koyup deneyebilirsiniz. Sizi gaz kapatmaya yönlendirecek ve en ergonomik yeri deneyerek elde edersiniz.
@KadMoto
@KadMoto 8 ай бұрын
2 parmak normdur, bunun tartışması bile çok gereksiz. 2 ayakla fren yapmak gibi birşey 4 parmak, hem de çok rahatsız, ayrıca buna alışan birisi gaz koluyla çok sorun yaşar, kontrol ve güvenlik için optimum fren pozisyonudur 2 parmak. Debriyaji istersen telepatiyle kullan, kullanabildigin sürece o önemli değil. En önemli sağ el doğru kullanılmalı. Yani 4 parmakçılara yaranmak için hepiniz "e ama şehir içinde 4 parmak kullanabilirsin mi mi.." yok abi, bir tekniğe alışıp onda tutarlı olmak özellikle tekniğin gelişmesi için çok gerekli ve önemli.
@motovizor
@motovizor 8 ай бұрын
Frenaj anında gerektiğinde 2 parmaktan 4 parmağa geçebilirsiniz. 4 parmaktan 2 parmağa görmezsiniz . Arazi sürüşünde 4 oarmak süremezsiniz.
@Trails07
@Trails07 8 ай бұрын
Debriyaj 2 , ön fren tek parmak.
@G_D_31
@G_D_31 7 ай бұрын
İki dört bilmem 40 yıldır kullanıyorum motorsiklet çok yumuşak ön fren yapmak gerekiyor hard 😂 sıkmamak gerekiyor
@myway2719
@myway2719 7 ай бұрын
Peki ani gelişen olaylarda yapılan panik fren için limon gibi sıkma falan akla gelmiyor o esnada bu durum nasıl aşılır?
@kerimdgl
@kerimdgl 7 ай бұрын
Ön fren, gaz gibi motosiklette hızlı ağırlık aktarımı yapan aksiyonların ilk aşamalarını hassas geçmek gerekiyor. Frenin ilk yüzde beşlik dilimi ağırlığı en fazla yükleyen alanı. Burayı hassas ardından sertleştirmek gerekiyor. Limon sıkma tekniği normal sürüşte olduğu gibi acil durumda da geçerli fakat bir farkla, burada maneti çekme süresi kısalır. Bir anda sonuna kadar değil fakat hızını arttırırız. Ağırlık yüklenmeden kaliperden sıkıştırıp lastiğin kaymasına sebep olur eğer bir anda çekilirse. Abs var ise, bunu tolere edebilir. Fakat zemin çok iyi, lastikler yumuşak, ortam sıcak ise abs devreye girmeden stoppie yapmaya sebep olabilir. Direkt aynı anda her şeyi çekmek sağlıklı değil. Lastiğe ağırlığı yine yüklüyoruz fakat bunu daha hızlı bir süreçte gerçekleştiriyoruz. Üzerine defalarca tekrar edilmesi ve kas hafızası isteyen bir mesele. Önemli olan acil durum frenine hiç ihtiyaç duymamak. Bu sebepten bakış ileride, çevreyi taramalı ve alınan bilgiye göre sürüş planlanmalı. Umarım ihtiyacınız olmaz ✌️
@murti82
@murti82 7 ай бұрын
Ön fren sıkarken gazı kapatmak gerekiyor. Alışık olan 2 parmakla da kapatabilir ama daha zor olmuyor mu?
@feddezbjk9459
@feddezbjk9459 7 ай бұрын
büyük motorlarda ön fren daha hassas oluyor gaz tepkiside daha hassas oldugu için 2 parmak alışmısız aslında duruma göre kullanılmalı
@burakbuyukkaya3650
@burakbuyukkaya3650 8 ай бұрын
Benim merak ettigim 2 parmakla debriyaji cekip vitesi nasil degistiriyorsunuz? Bende sona kadar ulasmadan debriyaj tamamen kavramiyor.
@m.volkansevercan521
@m.volkansevercan521 8 ай бұрын
Debriyaj kavrama noktası kullanıcıya göre basit bir şekilde ayarlanabilir.
@kerimdgl
@kerimdgl 8 ай бұрын
Debriyajı çekerken kavrama noktasının bitimi ve dibine kadar olan bölge ölü bölge. Sonuna kadar çekmeden de vites değiştirilebilir. Alışkanık gerekli tabii. Eğer ayarlanabilir bir manet varsa daha işlevsel olabiliyor. Offroad sürüşlerinde, sportif sürüşlerde ve bazı hareketlerde iki ya da üç parmak debriyaj gerekebiliyor. Bazı sürücüler iki parmak ile sonuna kadar çekmeden de vites değiştiriyor. Debriyaj ayarlaması her motorda aynı değil dolayısıyla sizin motosikletinizde daha fazla çekmek gerekiyor sanırım.
@burakbuyukkaya3650
@burakbuyukkaya3650 8 ай бұрын
@@kerimdgl ben 5 aydir suruyorum. Egitimlerim tam fakat bu tur teknik konularda zayif oldugum icin sordum. Tesekkurler cevabiniza. Ayni sekilde cevap veren diger arkadasada
@aydnkorkmaz4331
@aydnkorkmaz4331 6 ай бұрын
Debriyaj 4 parmak kullanmak en doğru ve gerekli durumdur. Bireysel günlelik kullanıcılar bu şekilde alışır ve 4 parmakla devam eder. Lakin Croos arazi sürüşlerinde daha çok debriyaj kontrolü ile yol alındığından dolayı arzi sürüşlerinde 2 parmak kolaylık sağlar ve gidon hakimiyetinde güven verir. Özetle serçe ve yüzük parmak gidonda olacak şekilde diğer 2 parmakla debriyaj kullanıla bilir. Biraz gelişimle bağlantılıdır. Özellikle de Bmw GS kullanıcıları bu şekilde tercih edebilir. İlk kalkış anında 1. Viteste alırken 4 parmak ve sonraki vites geçişlerinde 2 parmak kullanılabilir. Debriyaj kavramamıza zarar vermeyecek şekilde sıkmalıyız yanı debriyaj da sorunsa kavramamızda sıkıntı yoksa 1. Vites sonrası 2 parmakla geçişler sağlama bilir. Ama doğru olan 4 parmakla kullanmak.
@redhotbim
@redhotbim 8 ай бұрын
İki parmak mı dört parmakmı diye tartışanların çoğunluğu da fren yapmayı biliyorsa adımı değiştiririm :)
@suleymanmutlu6176
@suleymanmutlu6176 8 ай бұрын
Altta çalan parçalara telif atmıyorlar mı?
@kerimdgl
@kerimdgl 8 ай бұрын
O parçaları kullanabilmek için her ay belli bir ücret ödüyorum. 😢 epidemicsound.com
@suleymanmutlu6176
@suleymanmutlu6176 8 ай бұрын
@@kerimdgl evet güzel paraymış:)
@famyilmaz7535
@famyilmaz7535 8 ай бұрын
Dört parmak, ötesi yok. İnsanın en kuvvetli parmağı serçe parmağıdır.
@kerimdgl
@kerimdgl 8 ай бұрын
Güçlü olan serçe parmak değil, kaldıraç etkisi. Manet dediğimiz kolu çekince bir çekme kuvveti uygulanıyor ve bunun ne kadar ucundan çekersen o kadar az kuvvet uyguluyorsun. Serçe parmağın sağladığı avantajlardan bir diğeri ise hassasiyet sağlaması. Lakin motosiklet sürekli aynı ortamda sürülmeyen bir araç olduğu için, farklı değişkenlere maruz kaldığından neyin nerede yapılacağını biliyorsanız iki parmak da kullanılır dört parmak da. İki parmağın farklı avantajları vardır, dört parmağın ayrı. Dört parmak mutlak doğru değildir, iki parmak da öyle. Farklı bakış açıları var. Aynı tekniği kullanın çünkü acil durumda bilinç dışı haliniz ile beyin otomatik tepki verdiğinde, o güne dek hangi hareketi yaptıysa yine onu yapacak denilir. Bu doğrudur kimse inkar edemez lakin, enduro kullanıcıları toprakta iki parmak hatta tek kullanmak zorundayken asfaltta ne yapacaklar, tehlike altındalar mı? Ya da sportif sürücüler? Dört ya da iki parmak değil odaklanılması gereken yer, herkesin kendini geliştirmesi ve motosiklet becerilerini yukarılara taşıması.
@famyilmaz7535
@famyilmaz7535 8 ай бұрын
@@kerimdgl bazen sadece yavaşlamak için veya yumuşak duruş için iki parmak kullanıyoruz. Ben mesela, farkında olmadan işaret parmağım sürekli manetin üzerinde duruyor ve şehir içinde birden durmam gerekince işaret parmağı ile frenleme yapıyorum ve bazen yetmiyor. Şimdi sürekli fark edince parmağımı çekiyorum manetin üzerinden.
@AdventureAnkara
@AdventureAnkara 8 ай бұрын
3 parmak sıkan bir ben mi varım? ( orta-yüzük-serçe )
@kerimdgl
@kerimdgl 8 ай бұрын
Üç parmak kullanan çok sürücü var fakat bu orta - yüzük - serçe olarak değil. İşaret parmağı mutlaka manette olmalı hem daha hassas ayarlama hem de beyine en hızlı mesaj ileten parmak olması sebebiyle. Dıştaki parmaklar gidonu daha iyi kavrar.
@AdventureAnkara
@AdventureAnkara 7 ай бұрын
orta-yüzük-serçe yi bir deneyin hocam çok kullanışlı oluyor. hem manetle gidon arasına parmak sıkışmıyor hem de işaret parmağı ile baş parmak birlikte gidonu çok iyi kavrıyor. kitabi bilgiler iyileşiyor gelişiyor , keza pratik bilgiler de öyle. lütfen 1 hafta bir deneyin. Anaaa bu daha verimli oldu dedirtecek türden bir tarzı var.@@kerimdgl
@your_game
@your_game 8 ай бұрын
Tek parmak
@mavieskizz
@mavieskizz 3 ай бұрын
16:55 bu kadar saçma bir benzetme olabilir mi? Sene olmuş 2024, fren teknolojisinin geldiği nokta ortada, 20 kiloluk valiz taşımakla fren maneti sıkmayı aynı kefeye koyuyor adam. Bu adam eğitmen olduysa herkes olabilir herhalde. Eğer frenleriniz iyiyse hele hele Nissin, Brembo gibi rüştünü kanıtlamış markalarsa iki parmak her türlü frenleme için fazlasıyla yeter.
Дарю Самокат Скейтеру !
00:42
Vlad Samokatchik
Рет қаралды 8 МЛН
A clash of kindness and indifference #shorts
00:17
Fabiosa Best Lifehacks
Рет қаралды 113 МЛН
2 fingers vs 4 fingers on BRAKE and CLUTCH
4:41
Moto Control
Рет қаралды 36 М.
MOTOSİKLETTE ANİ FREN NASIL YAPILIR?
14:49
ROTAPARK AKADEMI
Рет қаралды 7 М.
MOTOSİKLETTE "DOĞRU" FREN NASIL YAPILIR? - Motovlog 4K Video
24:50
Kırmızı Kulaklı Adam
Рет қаралды 15 М.
Motosiklet Öğrenmenin Aşamaları - Motosiklete Başlamak (3)
9:23
Kerim Dağlı
Рет қаралды 1,5 М.
Motosiklet Eğitiminde Dönen Dolaplar | Nuri Yargı Dağıtıyor #28
17:20
Adventure İstanbul
Рет қаралды 17 М.
Gazı neden ayarlayamıyorum? En kolay nasıl çözerim?
14:37
Adventure İstanbul
Рет қаралды 23 М.
Бесплатный матиз #shorts
0:18
KIZA SHEIH
Рет қаралды 166 М.