Mete Atatüre: IŞIK VE ELMAS İLE KUANTUM OYUNLAR

  Рет қаралды 97,067

Bilim Akademisi

Bilim Akademisi

6 жыл бұрын

56. BİLİM AKADEMİSİ KONFERANSI
IŞIK VE ELMAS İLE KUANTUM OYUNLAR
Prof. Dr. METE ATATÜRE
21 Ekim 2017, Cumartesi saat 12:00
SALON IKSV ŞİŞHANE

Пікірлер: 57
@ahmetbingol2966
@ahmetbingol2966 4 жыл бұрын
Ben ile arkadaşım oraya gitmiştik ayakta izlemiştik o kadar güzeldi ki tarifi yok burdan izlemekte güzel ama orda bi zatti canlı canlı görmek notlar almak çok farklı bir duygu yaratıyor insanda hele birde sırf o konferans için Bursadan İstanbula gittiyseniz...
@bulentalkan566
@bulentalkan566 6 жыл бұрын
Mete Hoca'mı tebrik ediyorum. Oldukça basit ve her saniye heyecanı canlı tutuyor. Umarım birgün bizde kendimizi geliştirebiliriz.
@alicantuncer4800
@alicantuncer4800 5 жыл бұрын
biz de*
@eralpdemirkazik9142
@eralpdemirkazik9142 6 жыл бұрын
Gelemeyenler için çok iyi oldu. teşekkürler...
@serkansimsek1
@serkansimsek1 3 жыл бұрын
Uzun süre yurtdışında yaşamasına rağmen bu kadar teknik detayı çok güzel akıcı bir türkçe ile anlattığı için çok teşekkür ederim
@antonnyilles2957
@antonnyilles2957 2 жыл бұрын
Pira knulla
@accountant19
@accountant19 4 жыл бұрын
Mete hocam konferans boyuncu enerjisi ve pozitif tavırlarıyla tamamını bir solukta izlememi sağladı. konuyu herkesin anlayabileceği bir dille anlatması da cabası. böyle konferansların çoğalması dileğiyle. teşekkürler
@kaandemiralay6920
@kaandemiralay6920 6 жыл бұрын
Ah orda keşke bende olsaydım.
@hzzeus5391
@hzzeus5391 5 жыл бұрын
Bu videoyu paylaştığınız için çok teşekkürler. Eczacılık mezunu olduğum ve en son fizik derslerimi(ki berbat bir öğretmendi dönem boyunca orta okulda gördüğümüz brown hareketinden başka bir şeyden bahsetmemişti) 5 yıl önce üniversite 1.sınıfta aldığım halde gayet iyi bir şekilde anladım. Anlamayanlar sorunu kendilerinde arasınlar.
@MetinceFizik
@MetinceFizik 2 жыл бұрын
Hocamıza cookkkk çok teşekkürler. Yalnız Videonun başında yayılan ışının maddenin ısısı na bağlı değilde sıcaklığına bağlı olduğunu söylemeliyiz. Yanlış anlaşılmasın bu önemli bir ayrıntı. Maddenin ısısı OLMAZ. Üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenci için ayırt etmesi gereken bir ayrıntı
@omermuharremyagcoglu6398
@omermuharremyagcoglu6398 4 жыл бұрын
Hocanın ekranı Planck' ın çağı değiştiren yaklaşımını içeren denklemi kapatmış..😒
@tefikozcan3094
@tefikozcan3094 2 жыл бұрын
Muhteşem sunumunu emekli bir makina mühendisi olarak içten tebrik ediyorum. Hocam bir de araçlar gereçler üzerine ölçme teknikleri üzerine bizim bilkent odtü yüksek lisans öğrencilerine işin fiziki teoremlerini de içeren bulguları da değerlendirme şeklinde sunumlarınızı yapsanız. inanın gençlerimiz buna çok mutlu olurlar. aslı olan bilim ise ,bilimde ispatlanabilir teoremleri geliştirmek ise, bilim adamı da yetiştirmek ise size sahip çıkılması gerekir. hatta hatta ; bizimde bir başta derin yüksek matematik ve ingilizce eğitimiyle başlayan YÖK TEN BAĞIMSIZ TÜRK JAPON ÜNİVERSİTESİNE BAĞLI BİR ENSTİTÜNÜZ OLSA quantum yüksek mühendisliği , nano metarial yüksek mühendisliği, microelektronik yüksek mühendisliği microchip tasarım yüksek mühendisliği astrofizik yüksek mühendisliği nano tıbbi teknik yüksek mühendisliği radar, lazer, ışık akustik, frekans yüksek mühendisliği gibi gibi şöyle büyükçe bir araştırma merkezimiz olsa """"""başında SİZİN GİBİ BİLGİLİ BİR BİREY olsa"""""" diyorum. başlı başına olsa laboratuvarları büyük ölçekli araştırmalara da müsait olsa. YANİ SÜPER OLURDU. HER MEZUN BİR BİLİM ADAMI GİBİ OLURDU.
@Merve-ti6zj
@Merve-ti6zj 4 жыл бұрын
Hocam sizi çok seviyoruz🌸
@Eldeki-lezzet
@Eldeki-lezzet 2 жыл бұрын
Yüreğinize ve ağzınıza sağlık 🙏🙏
@LeventPostoglu
@LeventPostoglu 6 жыл бұрын
Süper.
@radyohaluk2610
@radyohaluk2610 5 жыл бұрын
Seni çok seviyoruz mete hocam
@Mervefy
@Mervefy 2 жыл бұрын
O kadar video izledim kuantumun sayilabilirlik oldugunu ilk defa duydum tesekkurler
@serdalozturk1197
@serdalozturk1197 29 күн бұрын
Evet hocam eter maddesini farkli yogunluklardaki ortamlarda elektiron gondererek veya enerji göndererek olçmeye calişmişlardi fakat farkli yogunluklarda işigin bulundugu veya rüzgarin oldugu ortamlarda olculen degerlerde eter maddesinin olmadigina karar verdilerfakat enerji veya elektiron yada foyonlar veya işik aslinda vektörel bir hiza baglidegil skaler bir hizla belli dalgalar halinde hareket ederler bi buna faz deriz fakat bu fazlarin hangi kurala bagli oldugunu çözemiyorlar fakat bu fazlar yane dalga belli bir kurala sahip fakat vektörel degil skaler size şöyle bir örnek vereyim gidin bir kirtasiyeye farkli büyüklüklerde iletgiler vardir bu iletgilerin tümünün 60 derecesini düz bir çizgi üzerinde işaretleyin karşilaşacaginiz şey butun iletgilerin büyüklügüne göre 60 derecenin farkli bir noktaya denk geldigini görürsünüz fakat hepsi 60 derecedir burda eger gözlemci sabit bir noktadadaysa iletginin 0 noktasininda o sabit noktada olmasi durumunda sabit bir açi elde edilir eger gözlemci sabit bir noktadayken iletginin sifir noktasida cizgi üzerinde sabit sifir noktasinda degilse bütün iletdilerin 60 derecesi iletginin büyüklügüne göre farkli noktalari gösterir. Kuantum taneleri ayni zamanda sabit bir yörüngede bir dalga pozisyonundayken aynizamanda bu dalga kilasik momentum teoremine göre tek yönlü ve düzenli bir salinim degildir kuantum dalgalari diferansiyel momentum kanununa göre hareket eden bir yönde bir dalga gibi ilerleyen tanecikler iken ayni zamanda daha küçük salinimlar şeklindede bir dalga gibi ilerlerken her yöne titreşirler kisaca kuantum tanelerini bir koni etrafina açilmiş hem koni etrafinda dönen dişliler hemde dişlinin kendi üzerinde belli bir açisinin oldugunu düşünün yane arabalarin fites kutusundaki dişliler gibi diferansiyel bir dalga yane diferansiyelbir dönüşe sahiptirler işte elmas burda devreye giriyor elmas 6 gen yapisiyla elektironlari ve ptotonlari üst üste getirebiliyor ve diferansiyel momentumu gözlemleyebiliyoruz.elmasin elektironlarini kilasik dalga hareketi yane sabit düzbir yörünge elmasin proton ve netronlarinida diferansiyel momentumu gösteren dalgalar orak düşünürseniz elmas bize bir arabanin fites kutusunu veya şaftve diferansiyel çarklarini ve fites kutusunu modeller.
@omermuharremyagcoglu6398
@omermuharremyagcoglu6398 4 жыл бұрын
Bilim tarihinden öte birşeyler öğretin lütfen, hikayelere değil fiziksel kavramların altındaki derin matematik bilgisine ve hakimiyetine ihtiyacımız var. Diferansiyel denklem çözemeyen insanların kuantum mekaniğinden anlayacağı Kozmos'a iyi niyet dilekçesi yazmak olacaktır.
@tefikozcan3094
@tefikozcan3094 2 жыл бұрын
aynen katılıyorum gerekliliklere arkadaşım. herşeyi anlayabilmenin yolu kesinlikle matematiği dx boyutundan ele almakla başlıyor. derinden matematik ve teoremik ispatlara varan seviye de matematik şart. inan bana ordaki profesörler kimin kim olduğunu bile tam bilmiyor. küreselde gelişmeleri takip bile etmiyorlar. dertleri makam. öğrenci ne bilsin. anlatsın en azından biraz ucundan. zararı yok.
@canerkahraman
@canerkahraman Жыл бұрын
Hoca grafik üzerinden anlatıyor ama grafikte nereyi gösteriyor göremiyorsunuz yani şu anda gözleriniz kapalı izliyorsunuz videoyu.
@Mervefy
@Mervefy 2 жыл бұрын
Hic bisey anlayamadim ya 🤒 bir tur daha izlemem gerekiyor. Bu konularda basit anlatimli bi kitap var mi acaba? Bu kuantum dolanikligi ve isigin dalga mi yoksa parcacik mi seklinde hareket ettigi konusunu cok merak ediyorum
@onurvardar344
@onurvardar344 3 жыл бұрын
Video kalitesi daha yüksek olabilirmiş yine bilimle kalmak güzel...
@taygahan8001
@taygahan8001 4 жыл бұрын
Fotonlar atomdanmı çıkıyor yoksa atomun etrafında bulunan elektronun bir alt enerji seviyesine geçerken fark enerjiyi vermesiindenmi?
@DenizKoksal.
@DenizKoksal. 4 жыл бұрын
E=mc² c=√e/m
@StudioB7
@StudioB7 2 жыл бұрын
daha yüksek cözünürlükle yükleyiniz lütfen.. en azindan diger videoları.. grafik örnegin.. okunamıyor.. ses cok düşük.. vs..
@StudioB7
@StudioB7 2 жыл бұрын
videoyu sunumun üzerine koyan arkadasi da tebrik ederim.. bilim akedemisi .. evet.. i see...
@muammerkaracaoglu8876
@muammerkaracaoglu8876 Жыл бұрын
Neden bu kadar düşük çözünürlükte yüklediniz acaba? @bilimakademisi
@delizade
@delizade 2 жыл бұрын
teşekkürler paylaşım için. not: video çözünğrlüğü gerçekten hazin bir durum. Bilim Akademisi kanalı için pek yakışmıyor.
@ahmetselcuk1400
@ahmetselcuk1400 Жыл бұрын
Kuantum mekanigini anlamak için neler mümkün
@yukselsahin9925
@yukselsahin9925 7 ай бұрын
🙏
@muharremcelik7071
@muharremcelik7071 4 жыл бұрын
Harika sonuçlar 56:56
@selenatorselchu3827
@selenatorselchu3827 6 жыл бұрын
Gidemedim😭😭
@ozlemensen1275
@ozlemensen1275 5 жыл бұрын
👏👏👏
@mErdiozen
@mErdiozen 4 жыл бұрын
THOR sunum yapıyor sandım geldim :/
@onurvardar344
@onurvardar344 3 жыл бұрын
Her maddenin belli yaşam döngüsü ve sonu var Entropi kaçınılmazdır...
@alidemir8434
@alidemir8434 3 жыл бұрын
E bu bizim 12 ayt Haziran'da sınav var ya
@zafere6141
@zafere6141 Жыл бұрын
Adamdaki anlatma kapasitesine bakar misin:)) okuz olsan anlarsin herhalde...
@MrCarburettor
@MrCarburettor 3 жыл бұрын
Harika bir sunum olmuş!! Anlamadığım bir nokta bu Dolanikligin ilk nasıl bulunduğu. Einstein 1935 te Dolanikligin açıklanamadigi makalesini yazmış sonra Dolanikligin gerçekten Einstein in dediği gibi olmadığı ispati 1965 teki Bell deneyine kadar beklemiş gibi anladım.. Yani 1935 de dolaniklik matematiksel mi yoksa gözlemsel mi?
@DoganErbahar
@DoganErbahar 3 жыл бұрын
1935 teki EPR makalesi şunu söylüyor: eğer bu kuantum mekaniği sizin tasvir ettiğiniz gibi bir matematiksel çerçeve ise o zaman dolanıklık gibi "saçma" bir şeyin var olması gerek. Yani bir anlamda dolanıklık fikrini ortaya atan makale, ama bunu o fikir ile bir anlamda "alay ederek" yapıyor bunu. Bell makalesi ise 30 yıl sonra bir sürü deney ile daha ayakları yere basan bir teori haline gelmiş kuantum mekaniğinde öngörülen dolanıklık fikrini, yerellik bağlamında ele alan yine teorik makale. İlk deneysel çalışma Aspect...
@MrCarburettor
@MrCarburettor 3 жыл бұрын
@@DoganErbahar eyvallah hocam, çok teşekkürler, ben de sonradan anladım, formülde mesafe değişkenine 0 verince anlık etki olacağı ortaya çıkınca Einstein ve saz arkadaşları bu ERP yi yayınlıyor. O dönemde sadece çift aralık deneyi var meydan da. Sonradan deneyle bu formülün gerçekten doğru olduğu da Bell amca tarafından kanıtlanmış.
@a.r.s.6301
@a.r.s.6301 6 жыл бұрын
thor
@callofthegod
@callofthegod Жыл бұрын
hocam listenizdeki 2 kişi nobel aldı =)
@blacktulip4712
@blacktulip4712 3 жыл бұрын
SU KVANTUM FIZIKCILERI EGER KVANTUM HIKAYELERI OLMASA BIR RESTORANDA BULASIKCI OLABILIRLERMIYDI ????
@edaozoncel4900
@edaozoncel4900 3 жыл бұрын
Bilimle uğraşan herkese sonsuz saygı duyuyorum ve onlarla ilgili merak ettiğim bir şey var;bilimle uğraşmak için ,bu uğraşları akademik boyuta taşımak için çok ciddi bir zaman ve emek harcamak gerekiyor.Merakim şu:hiç mi ailevi problemler yasamadiniz,hiç mi sağlık sorunu yasamadiniz, hiç mi geçinmek için para kazanmak zorunda kalmadınız ?Bu kadar şey öğrenmek için bu kadar zamanı ve sorunsuz bir ortamı nasıl oluşturdunuz?Sanki sizleri bir labaratuvar ve kütüphaneye kapatıp tüm dış dünyadan izole edip, yemeğinizi verip bırakmışlar ve sizler de tüm zamanınızı birşeyler öğrenmeye adamış gibi görünüyorsunuz.😊
@Muhammed-ye4fk
@Muhammed-ye4fk 3 жыл бұрын
Para sıkıntısının cevabı burslardır bence :)
@DoganErbahar
@DoganErbahar 3 жыл бұрын
Doğrudan o işten para kazanmak büyük avantaj elbette (arş. gör, öğr. gör. gibi). Rahmetli bir hocamız vardı fizik öyle güzel şeydir ki zaten sevdiğin şeyi yaparsın üzerine bir de para verirler derdi. Şimdi düşününce bambaşka bir bakış açısı. Sevince ve içinizde olunca ailevi problem de olsa, maddi problem de olsa bir şekilde dolaşırsınız etrafından o engellerin...
@blacktulip4712
@blacktulip4712 3 жыл бұрын
RÜZGARA KARSI ISEMEK KADAR ISE YARAYAN BIR SEY BU !!! PAZARTESI KIRAMIZI ÖDEMEK PROBLEMI NE OLACAK ???
@ozlemensen1275
@ozlemensen1275 5 жыл бұрын
Kuantum fiziği geldi mertlik bozuldu..😃
@mrmehmet8188
@mrmehmet8188 3 жыл бұрын
Önce konusmasini ögren Anlatamiyorsun. Kendin bile anlamiyorsun.
Her Şeyin Teorisi: Sicim Teorisi - Can Kozcaz
1:22:02
Bilim Akademisi
Рет қаралды 60 М.
UNO!
00:18
БРУНО
Рет қаралды 2,8 МЛН
ПРОВЕРИЛ АРБУЗЫ #shorts
00:34
Паша Осадчий
Рет қаралды 7 МЛН
Stay on your way 🛤️✨
00:34
A4
Рет қаралды 26 МЛН
Kuantum Fiziği Nedir? Ne Değildir? - 2. Kısım - Prof. Dr. Bayram Tekin
1:06:56
Nedensellik ve Uzay-Zaman | Prof. Dr. Sadi Turgut
1:41:55
METU Physics Society
Рет қаралды 269 М.
1 Milyon dolarlık fizik sorusu
17:25
Boğaziçi Fizik Dörtlüsü
Рет қаралды 42 М.
Kuantum Fiziği Nedir? Ne Değildir? - 1. Kısım - Prof. Dr. Bayram Tekin
1:14:13
Roger Penrose on quantum mechanics and consciousness | Full interview
19:34
The Institute of Art and Ideas
Рет қаралды 606 М.
low battery 🪫
0:10
dednahype
Рет қаралды 1,7 МЛН
Как бесплатно замутить iphone 15 pro max
0:59
ЖЕЛЕЗНЫЙ КОРОЛЬ
Рет қаралды 8 МЛН
Nokia 3310 top
0:20
YT 𝒯𝒾𝓂𝓉𝒾𝓀
Рет қаралды 4,1 МЛН