Hoe we ons vastbeten in de bijbanen van hoogleraren

  Рет қаралды 81,767

Nieuwsuur

Nieuwsuur

2 жыл бұрын

Nieuwsuur-verslaggever Siebe Sietsma deed samen met collega's Yoeri Vugts en Lars Boogaard onderzoek naar de nevenfuncties van hoogleraren. Wat blijkt? De verplichte registratie is een chaos. Sommige instellingen hebben, tegen de afspraken in, überhaupt geen register.
In deze video zie je hoe hun onderzoek zo'n 2,5 jaar geleden begon en hoe zij inzage kregen in alle interne registers én wat ze ontdekten.
Nog niet genoeg van dit onderzoek? Lees dan hier onze uitgebreide verantwoording over onze werkwijze en de aanpak: nos.nl/nieuwsuur/collectie/13.... Daar vind je ook onze schriftelijke vragen en de reacties van de betrokkenen. En mail Siebe en Yoeri vooral als je nog tips hebt voor hun verdere onderzoek. Dat kan op het mailadres hoogleraren@nieuwsuur.nl.
#hoogleraren #bijbanen
Meer video’s? Abonneer, zet je belletje aan en laat een reactie achter.
Volg ons ook op Instagram: / nieuwsuur
Bij Nieuwsuur vind je elke zaterdag een nieuwe video. We geven verdieping en context. We controleren de macht. Respectvol en kritisch. Bij Nieuwsuur zie je indringende verhalen die je raken en aan het denken zetten.

Пікірлер: 227
@nieuwsuur
@nieuwsuur 2 жыл бұрын
Heb jij nog tips of vragen na het zien van deze video? Mail dan naar hoogleraren@nieuwsuur.nl
@asdkfjasdl_kfjas
@asdkfjasdl_kfjas 2 жыл бұрын
Niet echt 'n tip maar meer iets waar ik aan moest denken: Erasmus Magazine had jaren geleden - '16 volgens mij - al eens een kritisch artikel over de verhouding hoogleraren - bijzonder hoogleraren. Als ik het me goed herinner was de strekking van dat artikel ook dat het groot aantal bijzonder hoogleraren een potentieel risico vormt voor de onafhankelijkheid. Sowieso zou ik het een goed idee vinden als de media dat onderscheid erbij vermeldt wanneer iemand wordt aangekondigd of genoemd/geciteerd. De universiteiten zelf maken dat onderscheid ook niet voor niets denk ik.
@frutt5k
@frutt5k 2 жыл бұрын
Waarom heeft Ron Fouchier zich 2 jaar lang muisstil gehouden tijdens corona? Hij hefet in 2011 'het dodelijkste virus ooit' gemaakt in de kelders van het Erasmus MC (in hartje Rotterdam). Hij werd ook door Fauci in het verdonkeremanings complot getrokken (samen met Koopmans) maar hij blijft evrder angstvallig UIT de publiciteit. Alsof ie betrokkenw as bij de productie van 'het virus'.
@GCITY050
@GCITY050 2 жыл бұрын
Waartoe is de Universiteit op aarde? Het lijkt nu steeds meer een banenmachine voor mooie functies met dito inkomsten en genoeg vrije tijd om nog meer inkomsten te verwerven. Met wetenschap heeft dat allemaal nogal weinig van doen
@Ninonator3
@Ninonator3 2 жыл бұрын
Dit is nou journalistiek: niet profiteren van andermans fouten en nog eens een goede constructieve verbetering in de vorm van dat landelijke register. Chapeau
@duifje6125
@duifje6125 2 жыл бұрын
Het partijkartel en de baantjescarrousel is al decennia bekend jij nieuwsuurtrol
@fr126
@fr126 2 жыл бұрын
Dit is nou schijnkritische journalistiek. ‘Kijk eens hoe wij ons vastbijten in de bijbanen van hoogleraren’. Aan het einde van de video blijkt dat dit weer een knap staaltje promotie materiaal voor ‘open data’ of ‘open society’👎 Wie deze comment niet begrijpt raad ik aan eens onderzoek te doen naar G Soros/open society.
@dutchcowboy3665
@dutchcowboy3665 2 жыл бұрын
Dit is zeker journalistiek, graag dezelfde inzet, verbetenheid, volharding etc. 'm.b.t. de " corona-pandemie" maatregelen van onze minister VWS de Jonge. Want dat is ook de firma list & bedrog gebleken.
@RamjeProductions
@RamjeProductions 2 жыл бұрын
Uitstekend werk Nieuwsuur. Kunnen jullie een vergelijkbaar onderzoek doen over eerste kamer leden? Ik ben wel benieuwd welke belangen onze volksvertegenwoordigers behartigen.
@berendbotje62
@berendbotje62 2 жыл бұрын
Heb al eens afleveringen van Zembla gezien daar was oa Neelie smith Kroes en meerdere ministers bij betrokken ,ging over slib zuivering. Daar werd ook al aan gegeven over bij baantjes.
@circuitbreaker8314
@circuitbreaker8314 2 жыл бұрын
Dan trek je een bierput open dat geen einde kent. Elite van de Elite zit daar
@moart87
@moart87 2 жыл бұрын
Senatorschap IS een bijbaan
@emilprinsen2921
@emilprinsen2921 2 жыл бұрын
Goeie! Inderdaad benieuwd naar!
@longlivingdude
@longlivingdude 2 жыл бұрын
Ik moet zeggen dat ik deze KZfaq reportages interessanter vindt dan wat we in de Nieuwsuur tv uitzendingen zien. Kunnen jullie dit niet gewoon op tv uitzenden?
@Philippe_Gruijthuijzen
@Philippe_Gruijthuijzen 2 жыл бұрын
Ik vermoed dat Nieuwsuur meerdere rapportages tegelijkertijd maakt maar niet allemaal uitgezonden kunnen worden. Deze komen dan op youtube. Kan er ook gemakkelijk naast zitten natuurlijk dat deze rapportages al in eerste instantie voor youtube zijn bedoeld.
@TONY-ie3nj
@TONY-ie3nj 2 жыл бұрын
Ik denk dat zulke onthullende reportages niet door de NPO keuring komen.
@dadikkedude
@dadikkedude 2 жыл бұрын
@@TONY-ie3nj 12 min per item, dan heb je er twee in een half uur. Duurt te lang om zo diep op dingen in te gaan daarom komt het niet op TV voor KZfaq werkt dat wat makkelijker.
@debozebever
@debozebever 2 жыл бұрын
Prachtig onderzoek, maar wederom ook prachtig in beeld gebracht! De animaties zijn top-notch en ondersteunen het verhaal op een prachtige manier! Ook hulde om de data-scientist een podium te geven!
@rangershado0
@rangershado0 2 жыл бұрын
Nieuwsuur jullie zijn de echte strijders. Fijn jullie onderzoek
@CaesarJuliuss
@CaesarJuliuss 2 жыл бұрын
Echt top kwaliteit video’s! Love it dan jullie nu op KZfaq posten.
@flopkefluitpijl035
@flopkefluitpijl035 2 жыл бұрын
Leuk om te zien dat jullie actief reacties onder video’s lezen en daar op reageren, denk dat dat in jullie en in ons voordeel werkt! Helemaal top Nieuwsuur, klasse👌
@nieksalomons
@nieksalomons 2 жыл бұрын
Leuk hoe sommige via mail gevoerde gesprekken weg lezen als een spannend boek. De mailwisseling tussen Nieuwsuur en mevrouw Sluiter is daar een mooi voorbeeld van. Love it Nieuwsuur!!
@maurits490
@maurits490 2 жыл бұрын
Interessant, natuurlijk is het logisch dat hoogleraren vanwege de in-house expertise aangezogen worden door verschillende bedrijven en instellingen. Maar dit stukje journalistiek kaart wel degelijk een probleem aan, well done.
@duifje6125
@duifje6125 2 жыл бұрын
Het partijkartel en de baantjescarrousel is al decennia bekend jij nieuwsuurtrol
@etienne2315
@etienne2315 2 жыл бұрын
Ik denk dat het probleem wel is dat het vaak onduidelijk is welk belang het advies van een hoogleraar dient als hij of zij allerlei bijbanen hebben. Vaak is er een tegengesteld publiek en privaat belang.
@fartyman
@fartyman 2 жыл бұрын
Geweldige journalistiek. Hartelijk dank hiervoor.
@medisch
@medisch 2 жыл бұрын
Mooi journalisme! Goed dat jullie op deze manier onjuistheden aan het licht brengen en voor verbetering van Nederlands onderwijs / onderzoek zorgen
@haveaseatplease
@haveaseatplease 2 жыл бұрын
Dank jullie wel voor deze interessante reportage die echte nieuwswaarde heeft!
@foute90s
@foute90s 2 жыл бұрын
Thanks voor het onderzoeken en aankaarten van het probleem!
@FransBlaas1
@FransBlaas1 2 жыл бұрын
Prima onderzoek, chapeau! Graag een update over een jaar, hopend dat het dan in orde is..
@daan2889
@daan2889 2 жыл бұрын
@nieuwsuur vind het wel bijzonder dat ze lekker slim doen over 1 punt lekker onafhankelijk dit
@florisdejong1512
@florisdejong1512 2 жыл бұрын
Sterk staaltje journalistiek weer, top
@11sins
@11sins 2 жыл бұрын
/jullie doen echt belangrijk werk! Dankjewel!!!
@Davey-ly2ec
@Davey-ly2ec 2 жыл бұрын
En wederom goed onderzoek! Keep it going Nieuwsuur!
@ProgrammingIsEasy
@ProgrammingIsEasy 2 жыл бұрын
Knap werk! Dit zijn de video's waarom ik jullie kanaal bekijk.
@tomstroo4429
@tomstroo4429 2 жыл бұрын
dankjewel, goed werk!! niet met de waan van de dag mee maar zelf diep gravend onderzoek doen top
@klaasvaak7115
@klaasvaak7115 2 жыл бұрын
Klasse Nieuwsuur! Ik heb een aantal jaar geleden ook op de universiteit als student gezeten en herken me in dit verhaal. Er was een professor die een bepaalde BV, had opgezet naast zijn functie als hoogleraar, om de onderzoeken met de meeste potentie eronder te brengen. De resultaten, die dus al een grote kans hadden om baanbrekend te zijn, werden dan doorverkocht aan andere bedrijven. Dit kan echt niet, gezien onderzoek onafhankelijk moet zijn en niet de meest potentiele goede onderzoeken in een BV gestopt moeten worden. Gezien recente ontwikkelingen heb ik het idee dat er door dit onderzoek meer aan het licht is gekomen. Daarom zou het beter zijn om de hoogleraren GEEN bijbanen te laten hebben ...
@etienne2315
@etienne2315 2 жыл бұрын
Mee eens, hoogleraren zouden vanuit de samenleving gefinanceerd moeten worden, en niet hun geld bij private bedrijven bij elkaar scharrelen.
@martidinho8
@martidinho8 2 жыл бұрын
Hi @N Fels , Vanuit het bedrijfsleven is het geven van gastcolleges zeker een belangrijk goed in de ontwikkeling van de studenten. Dit heb ik ook ervaren gezien je vaak toch wel de praktijk mist in de academische wereld. Deze mensen kunnen natuurlijk worden betaald vanuit de uni om hun ervaringen/bevindingen te delen met de leerstof in het achterhoofd. Het beeld wat ik alleen schetste ging over R&D, waarin potentiele waardevolle onderzoeken voor bedrijven doorgesluist werden in een private onderneming. Dit is een slaatje slaan uit wat er uit de onafhankelijke universiteitsonderzoeken komt.
@Kelkschiz
@Kelkschiz 2 жыл бұрын
Weer een top onderzoek. Petje af! Zien we eigenlijk veel te weinig. Zo behoudt de journalistiek zijn bestaansrecht.
@dvb8470
@dvb8470 2 жыл бұрын
Uitstekende reportage
@jellebuijs6124
@jellebuijs6124 Жыл бұрын
Hartelijk bedankt voor deze fantastische journalistieke bijdrage en het bewaken van de democratie (inclusief de wetenschappelijke wereld)!
@asatvs
@asatvs 2 жыл бұрын
Top job, guys !!! 👍🏾👍🏾🏅🏅
@robertb9404
@robertb9404 2 жыл бұрын
Lekker gewerkt, erg interessant!
@Willemopper51
@Willemopper51 2 жыл бұрын
Een hoop woorden maar kort samengevat; Nederland lijdt in heleboel sectoren aan betonrot. We glijden in een rap tempo naar beneden met Rutte voorop.
@thenonexistinghero
@thenonexistinghero 2 жыл бұрын
Dat was ook al gaande voordat Rutte aan kop stond, maar is inmiddels al een paar versnellingen hoger. En toch blijven mensen stemmen voor deze corrupte mensen. Ik snap zelf niet waarom het volk het acceptabel vindt dat iemand die het zo hard heeft verkloot dat hij zogenaamd moest aftreden, daarna alsnog bleef zitten en zelfs nog indringendere beslissingen heeft genomen die eigenlijk niet eens genomen mochten worden en daarna weer gewoon terug ging zitten op de stoel omdat hij zogenaamd weer verkozen is tot premier en zelf niet het fatsoen heeft om af te treden. Dat laat aan mij gewoon zien dat NL geen lef heeft. Een beetje trots volk had dit tuig allang zelf verwijderd. Het land is door-en-door corrupt en iedereen laat het maar gewoon gebeuren. Belachelijk dat we een regering hebben die mensen een gevaar voor de democratie noemen als ze het niet eens zijn met de overheid... terwijl ze tegelijkertijd manipulatie van bijvoorbeeld verkiezingen door het terughouden van informatie zoals bij D66 zeer recent is gebleken gewoon toestaan. Dus het de mensen die tegen het beleid zijn worden essentieel terroristen genoemd terwijl diegenen die letterlijk antidemocratische praktijken vertonen ermee weg komen zonder ook maar enige straf? We weten wat er met de Jonge is gebeurd voor zijn bewezen leugens en criminele activiteiten en dat is ook wat er met D66 gaat gebeuren. Over enkele weken is het net alsof het D66 schandaal niet is gebeurd en zit heeft Kaag nog steeds haar positie.
@DevletGM
@DevletGM 2 жыл бұрын
Wow! Ik wist het niet dat dit ook aan de gang was in Nederland heel erg bedankt voor de inzicht hoe ‘lobbying’ werkt in Nederland.
@olivier6840
@olivier6840 2 жыл бұрын
Super gedaan!
@demasa
@demasa 2 жыл бұрын
Top journalistiek. Simple as.
@DutchBoulders
@DutchBoulders 2 жыл бұрын
Is een groot probleem hierin niet dat het financieel gewicht bij de industrie ligt en niet bij de universiteiten? Lees: universiteiten hebben weinig geld > dus afhankelijk van industrie-gelden > dus beïnvloedbaar door lobbyisten. Meer geld naar onderwijs is denk ik de sleutel tot het probleem en een overzichtelijk register is slechts symptoombestrijding. Desalniettemin goed onderzoek en mooi in beeld gebracht Nieuwsuur👏🏽
@etienne2315
@etienne2315 2 жыл бұрын
Zeker hoe universiteiten gefinancieerd worden is steeds meer gebaseerd op public private partnerships en afhankelijk van bedrijven. Deze wildgroei van bijbanen is deels het gevolg van de uiterst gebrekkige financiering van ons onderwijs.
@rainierpeters2532
@rainierpeters2532 2 жыл бұрын
Dit is zo belangrijk
@Jason-sk9ys
@Jason-sk9ys 2 жыл бұрын
Goed werk, dit noemen we journalistiek!
@berso6292
@berso6292 2 жыл бұрын
Klasse reportage
@SANDY-FPV
@SANDY-FPV 2 жыл бұрын
Geniaal
@canislupuslupus
@canislupuslupus 2 жыл бұрын
Topjournalistiek. Lof 💪🏻
@Someuser391
@Someuser391 2 жыл бұрын
Top video! Kunnen jullie meer of langere videos maken, ala 20-30 minuten, zodat jullie er in een video dieper op in kunnen gaan? Dit is geen kritiek op jullie huidige presentatie, of skeptiek over de echtheid, maar simpelweg interesse in wat jullie onderzoeken. Of wellicht een cliff-note versie voor mensen met weinig tijd, en een langere variant... hier of op NPO start ofzo.
@nieuwsuur
@nieuwsuur 2 жыл бұрын
Dank voor je feedback, we nemen het mee. Mocht je nu al meer informatie willen over dit onderzoek, bekijk hier dan de verzameling van alle producties: nos.nl/collectie/13896
@Someuser391
@Someuser391 2 жыл бұрын
@@nieuwsuur Ik heb de gehele verzameling doorgelezen, en een aantal correspondentie stukken. Interessant vond ik het verschil in toon van universiteiten in hun oproep om de registers bij te werken. Waar het Amsterdam UMC zich meer richt op de integriteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid, is de Rijksuniversiteit Groningen vijandiger van toon (ook niet geheel onverwacht naar aanleiding van de uitspraak van de rechter). Ook frapant was dat Irene Sluiter van KNAW en Helena van Oers (secretaresse?) de correspondentie vertroebelde en een 'red-herring' poogde uit te werpen, ondanks dat inderdaad duidelijk was vermeldt dat het om de Mevrouw Sluiter in hoedanigheid als hoogleraar ging. Hoe dan ook, erg fascinerend om dit alles te lezen en zien in de videos!
@vlndfee6481
@vlndfee6481 2 жыл бұрын
Ik ben benieuwd hoe dit in mediawereld en medische wereld zit. En dan ook de financiële kant.
@PolitiekTV
@PolitiekTV 2 жыл бұрын
Het eerste plaatje dat we zien is Jan Peter Balkenende met een mooi SDG-goals icoontje, we kennen NIEUWSUUR gelukkig weer!
@ERumbeador
@ERumbeador 2 жыл бұрын
Goed werk nieuwsuur!
@JL-zw7hi
@JL-zw7hi 2 жыл бұрын
Topjournalistiek
@mister4593
@mister4593 2 жыл бұрын
Nieuwsuur maakt toch weer een comeback hier. Puik werkie
@dorybleijswijk3961
@dorybleijswijk3961 Жыл бұрын
Had mij maar even gebeld. Ik heb van al die artsen dagenlang op linkedin gezeten om uit te zoeken waar ze vandaan kwamen, waar ze gewerkt hadden en of ze hun diploma's wel hadden. En vooral wat zijn de belangen van ieder van hen en onderling.
@tha0wnage
@tha0wnage 4 ай бұрын
Ik wist niet dat de Universiteit van Twente tegenwoordig in Winterswijk gesitueerd is. Interresant! 3:25
@Nordien1978
@Nordien1978 2 жыл бұрын
goede journalistiek - En echte beun hazen die hoogleraren :D
@maxinthedam
@maxinthedam 2 жыл бұрын
Lars is een held.
@akkafietje137
@akkafietje137 2 жыл бұрын
Blijven er nog zaken over die wel goed en eerlijk geregeld zijn in ons uiters beschaafde, corruptie vrije en correcte land ?
@etienne2315
@etienne2315 2 жыл бұрын
Na elk jaar van het uithollen van de overheid iets minder..
@akkafietje137
@akkafietje137 2 жыл бұрын
@@etienne2315 Dat klinkt goed, dus ze zijn er nog wel ?
@markscholtens2468
@markscholtens2468 2 жыл бұрын
Dank jullie voor de informatie. Het overkomt ons hier in Assen ook. Geklooi met persoonsgegevens in de registers en uitbuiting en frauderende overheid via zorginstellingen. Graag zouden wij in contact willen komen met jullie team. Met vriendelijke groet P. G. B slachtoffers.
@nieuwsuur
@nieuwsuur 2 жыл бұрын
Ha Mark, bedankt voor de complimenten. Je kan altijd een e-mail sturen naar nieuwsuur@nieuwsuur.nl.
@douwe300
@douwe300 2 жыл бұрын
Is er een mogelijkheid om als student dat register in te zien? Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de nevenfuncties van mijn hoogleraren nu
@fr126
@fr126 2 жыл бұрын
En wat nou als je wens uitkomt en over een tijd de hele wereld ook al jouw data mag inzien? Achja privacy en vrijheid who cares lang leve het nieuwe normaal.. een dergelijk ‘register’ hebben ze ook in China onder de naam ‘social credit system’ goed idee joh👍
@pascalcoole2725
@pascalcoole2725 2 жыл бұрын
@@fr126 Een hoogleraar weet vooraf wat de regels zijn. Zodra hij zijn contract tekend gaat hij daar mee akkoord. Wat jij voorsteld is om tijdens de wedstrijd de regels te veranderen. Er wordt van alles zwart gelakt onder het motto van privecy of 'staatsgeheim' Maar we staan probleemloos toe dat Amerikaanse bedrijven ons tot in de slaapkamer volgen.
@pascalcoole2725
@pascalcoole2725 2 жыл бұрын
Hele legitieme vraag lijkt mij.
@nieuwsuur
@nieuwsuur 2 жыл бұрын
De gegevens in de registers van de universiteiten zijn openbaar. Dus als student kan je een verzoek bij je universiteit doen om het register in te zien. Heb je specifieke vermoedens naar aanleiding van onze video, dan kan je een e-mail sturen naar hoogleraren@nieuwsuur.nl.
@robertv.8893
@robertv.8893 2 жыл бұрын
Landelijk register, ik ben voor.
@JJadx
@JJadx 2 жыл бұрын
goede oude onderzoeksjournalistiek, hier volg ik jullie voor. prachtig. nu vraag ik me wel heel erg af hoe die lessen eruit zien, bijvoorbeeld bij de gas dame. wat krijgen studenten mee?
@pklein6856
@pklein6856 2 жыл бұрын
Veel van deze Hoogleraren helpen Nederland de afgrond in voor eigengewin
@skinkie
@skinkie 2 жыл бұрын
Met het oog op tijdelijke contracten binnen universiteiten voor (jonge) onderzoekers moeten we dus schijnbaar dankbaar zijn dat hoogleraren wel in vaste dienst zijn, maar toch overal moeten scharrelen voor extra middelen.
@jeffvolini2186
@jeffvolini2186 2 жыл бұрын
Maak je maar geen zorgen over financiële middelen hoor
@oJoJo
@oJoJo 2 жыл бұрын
eigenlijk gaat het bij die onafhankelijkheid dan om onderzoek toch? netzoals dat bij medische bedrijven eigenlijk moet maar niemand dat doet
@WillemvanTwillertOrganist
@WillemvanTwillertOrganist 2 жыл бұрын
Goed werk. Wel merkwaardig dat juist slimme mensen vaak de mazen in het net opzoeken. Dat zou anders moeten. Je hebt gestudeerd met de bedoeling om de maatschappij van dienst te zijn. Althans zo zou het moeten zijn. J. P Balkenende zou het helemaal moeten weten. Hij heeft geen uitzonderingspositie. Universiteiten ga u schamen! De academische wereld is dus onverschillig wat betreft transparantie.
@simdal3088
@simdal3088 2 жыл бұрын
Bakellende is vooral bezig zijn politieke banden uit te pooieren aan de hoogste bieder. Het klootjesvolk noemt dat corruptie maar in het milieu van hogeropgeleiden noemt men dat "netwerken".
@keesvanes2311
@keesvanes2311 2 жыл бұрын
👏🏻
@jeroensomers4189
@jeroensomers4189 2 жыл бұрын
De bevindingen van dit onderzoek zijn zorgwekkend. Bijbaantjes reflecteren financiële belangen; in voorkomende gevallen conflicteren deze met de belangen die zij primair moeten dienen in het kader van hun hoogleraarschap. Los van het feit dat hoogleraren verplicht zijn om toestemming te vragen voor bijbaantjes, dienen zij zelf te overwegen of een bijbaan objectieve oordeelsvorming zou kunnen belemmeren. Het gaat dan niet eens om de vraag of hun oordeelsvorming daadwerkelijk wordt beïnvloed; hoogleraren dienen onafhankelijk te zijn in wezen EN in schijn. De perceptie van alle stakeholders staat daarbij centraal.
@Ricardo8388
@Ricardo8388 2 жыл бұрын
een titel is belangrijker dan integriteit.
@kbytes92
@kbytes92 2 жыл бұрын
Nieuwsuur is de GOAT.
@Berserkerbaboen
@Berserkerbaboen Жыл бұрын
"Hoge woorden over het bevechten van de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Waarom strijden als de bovenwereld zich al verstrengelt met de bovenwereld?" -Spock, Star Trek IX
@Korenburg
@Korenburg 2 жыл бұрын
3:25 nooit geweten dat in Winterswijk een universiteit zit
@kayavandermeulen3053
@kayavandermeulen3053 2 жыл бұрын
Dit viel mij ook al op! Ik neem aan dat ze Twente University bedoelen, maar de plaatsing van dat bolletje klopt zeker niet idd
@Korenburg
@Korenburg 2 жыл бұрын
@@kayavandermeulen3053 Vanaf nu heet die University of the Achterhoek.
@nieuwsuur
@nieuwsuur 2 жыл бұрын
Stom, da's inderdaad een foutje. Dank voor de scherpte!
@MrSmurfola
@MrSmurfola 2 жыл бұрын
Waar ook een onderzoek komt ergens aan de top .het is overal het zelfde ook het kabinet
@FidgetSpinoza
@FidgetSpinoza 2 жыл бұрын
Blij jullie op youtube te zien!
@yoez66cift69
@yoez66cift69 2 жыл бұрын
Onderzoek op alle gemeentes..en ambtenaren
@robertsanders7060
@robertsanders7060 2 жыл бұрын
Grappig wel hoe je in Nederland hoogleraar kunt worden omdat je bekend bent, maar niet omdat je ergens verstand van hebt. Mensen, stuur je kinderen naar Engeland, daar hebben ze wetenschappers als hoogleraren.
@houseplant1016
@houseplant1016 2 жыл бұрын
En deze instanties moeten kwaliteitsonderwijs voorstellen....
@Henkkaassouffle
@Henkkaassouffle 2 жыл бұрын
Het probleem is wel dat er overal centrale databases worden aangelegd. Honeypots genoemd. Dit zijn voor hackers zeer interresante bestanden. Overheden en leerinstellingen hebben hun cyber security natuurlijk niet op orde, dus zet je baantjes en NAW gegevens erin, en het is zeker dat het binnenkort op straat ligt.
@huzaar100
@huzaar100 2 жыл бұрын
Goed werk een tien voor je werk.
@duifje6125
@duifje6125 2 жыл бұрын
Het partijkartel en de baantjescarrousel is al decennia bekend
@wimramaekers6258
@wimramaekers6258 2 жыл бұрын
Oud nieuws
@youssefelkhattabi7488
@youssefelkhattabi7488 2 жыл бұрын
Zouden jullie meer kunnen verdiepen in de wereld van universiteitspersoneel? Weinig bekend erover.
@janb3938
@janb3938 2 жыл бұрын
Doe dit eens met politici en de farmaceutische industrie ;)
@thenonexistinghero
@thenonexistinghero 2 жыл бұрын
Moreel van het verhaal: Als je status en geld hebt dan sta je boven de wet en boven de regels.
@saybrowt
@saybrowt 2 жыл бұрын
Waarom staat de ondertiteling bovenaan?
@noam45629
@noam45629 2 жыл бұрын
Persoonlijk waardeer ik de neventaken als student. In Nederland hebben we te weinig professoren met praktijk ervaring. Daarom ben ik naar RSM gegaan voor mijn master.
@noam45629
@noam45629 2 жыл бұрын
Natuurlijk wel eens dat we moeten kijken naar belangenverstrengelingen maar, op exchange kreeg ik ook les van CEOs en dat heb je hier niet.
@riku8342
@riku8342 2 жыл бұрын
Is het aan een hoogleraar om praktijkervaring te hebben dan? Het is een academische functie. Studenten op een universiteit worden in principe ook opgeleid tot een academische functie en niet tot een praktijkgerichte functie. Vaak zijn hoogleraren ook bijvoorbeeld voorzitter van een landelijke vakvereniging en hebben hiermee de link naar de praktijk. Bij BV's werken vind ik zelf wel dubieus.
@Windsguidance
@Windsguidance 2 жыл бұрын
Sorry maar in hoeverre krijg jij iets van die neventaken mee? Niks want het gaat om die stof die zij je moeten aanleren. Zo close zijn wij studenten niet met docenten. Als je ervaring in de praktijk wil, moet je die zelf opdoen, niet iemand anders!
@jadoei13
@jadoei13 2 жыл бұрын
Dat is ook helemaal niet waar deze reportage over gaat. Een neventaak is geen probleem, deze niet opgeven, al helemaal als het voor belangenverstrengling zorgt, is wel degelijk een probleem. Bijbanen moeten gewoon goed bijgehouden worden om dergelijke situaties te voorkomen, of dat nu in de eerste kamer of op de universiteit is.
@samdegoeij6576
@samdegoeij6576 2 жыл бұрын
Jan-Peter Bakellende! Die kan ik mij nog herinneren en hij wordt vervangen door een ergere premier, Mark Rutte. Als we nu wetenschap nu eens onafhankelijk maken van de markt? Door een dubbelblind fonds vanuit de overheid met een onafhankelijke raad die de geldstromen in de gaten houden.
@x_Dude1
@x_Dude1 2 жыл бұрын
Laten we er vanuit gaan dat de mensen niet verkeerd zijn. Belangenverstrengeling kan niet.
@bombmanNL
@bombmanNL 2 жыл бұрын
Mevr van der linde, dat is wel echt misdadig wat die allemaal doet. Zou bestraft moeten worden
@Toly88G4M
@Toly88G4M 2 жыл бұрын
Belangenverstrengeling ten top. Zulke slimme mensen, zo slordig en dom gehandeld. Stel iemand aan die dit in de gaten houdt en dit periodiek test en controleert.
@NubeBuster
@NubeBuster 2 жыл бұрын
Fijn dat de universiteiten gewoon meewerken
@makemoneyorestayfunny6435
@makemoneyorestayfunny6435 2 жыл бұрын
Oke maar wat zijn de gevolgen voor deze mensen. Wij als burgers die zoiets zouden doen, worden meteen geconfronteerd met de gevolgen!
@sjoerddijkstra939
@sjoerddijkstra939 2 жыл бұрын
blijft een bakellende. Als je expertise wil inzetten moet je ook personen hebben die het uitgaan voeren, dat hoofdstuk is vreemd genoeg overgeslagen, of dachten ze toen al, "doen die instromers wel".
@Ticklestein
@Ticklestein 2 жыл бұрын
Als ik het dus goed begrijp heeft de Radboud Universiteit Nijmegen het goed voor elkaar? Enkele vermelding is een RUMC arts-hoogleraar in de wederhoor…
@nieuwsuur
@nieuwsuur 2 жыл бұрын
Er waren meerdere administratieve gebreken bij de Radboud Universiteit, maar niet dermate ernstig dat dit een wederhoorvraag vereiste. Neem bijvoorbeeld het niet vermelden van een eigen b.v. Daar was bij de Radboud zelden sprake van en we zagen dat de universiteit het beter op orde had dan andere universiteiten. Toch betekent dit niet dat er maar één administratieve afwijking zat in het register, dat waren er toch echt meer.
@nathan1609
@nathan1609 2 жыл бұрын
3:25 de universiteit van Twente zit volgens dit kaartje in Winterswijk :/
@nieuwsuur
@nieuwsuur 2 жыл бұрын
Ja, dat is helaas een foutje. Excuus!
@JoanterWeele
@JoanterWeele 2 жыл бұрын
Nooit geweten dat universiteit Twente in de achterhoek (Winterswijk) lag 3:25
@nieuwsuur
@nieuwsuur 2 жыл бұрын
Ai, foutje. Excuus!
@Rob45169
@Rob45169 Жыл бұрын
Hoeveel hoogleraren worden door het WEF betaald?
@DutchFreeman
@DutchFreeman 2 жыл бұрын
Als dit in andere landen zo wordt gedaan zou het door onze politici corruptie genoemd worden.
@abdellahafkir
@abdellahafkir 2 жыл бұрын
Iedereen is gewoon op zoek naar geld, belangen of geen belangen. Het boeit ze niet...
@Willemopper51
@Willemopper51 2 жыл бұрын
Grappig, het NL volk wat zijn ogen open heeft wist dit al jaaaaren.
@bastiaanstapelberg9018
@bastiaanstapelberg9018 2 жыл бұрын
En de bijbaantjes van rechters niet vergeten
@CreateYourOwnWorld
@CreateYourOwnWorld 2 жыл бұрын
Benieuwd hoeveel in deze business een eerlijke bijdrage hebben geleverd: Het plan van de industrie. Het over het genezen dan wel voorkomen gaat, blijft het daar niet bij. Ronduit shocking deze video, de video verklaart veel van wat er nu gebeurt wat ik nog niet wist. kzfaq.info/get/bejne/nbWCqZB1r8etZKM.html
@smhhms
@smhhms 2 жыл бұрын
Ben benieuwd hoe het zit in de medische wereld
@Hondenkop
@Hondenkop 2 жыл бұрын
Doe balkenende loopt ook nog rond zonder beveiliging ongelofelijk.
@PeterJavi
@PeterJavi 2 жыл бұрын
Had je plannen dan?
@Hondenkop
@Hondenkop 2 жыл бұрын
@@PeterJavi nee ik had gehoopt jij wel.
@PeterJavi
@PeterJavi 2 жыл бұрын
@@Hondenkop Niet zo verlegen joh, ik ben niet zo'n geweldige planner, maar zo te horen heb jij al behoorlijk wat ideeën klaarliggen.
@Hondenkop
@Hondenkop 2 жыл бұрын
@@PeterJavi nee helaas. Als ik dat soort dingen ga plannen dan heb ik het gedaan terwijl je eigenlijk tirannen wilt zien verdwijnen.
@FixYourGameplay
@FixYourGameplay 2 жыл бұрын
"daar is op zich niks mis mee". Ex-politici die bij lobbyclubs gaan is absoluut wat mis mee lol.
@harryheijer5451
@harryheijer5451 2 жыл бұрын
Ik ben niet verbaasd. Noem eens een overheidsinstelling waar het geen chaos is. Ik dat dat je NIET lukt.
@BasTHoorn
@BasTHoorn 2 жыл бұрын
Goed zo! Ik hoop dat jullie veel corruptie aan het licht brengt.
@patriekbruurs3424
@patriekbruurs3424 2 жыл бұрын
4:38 Je kunt natuurlijk van alles een groot probleem maken. Voor een beetje data analist stelt dit niets voor.
@thenonexistinghero
@thenonexistinghero 2 жыл бұрын
Klopt. Excel heeft een paar mogelijkheden om te sorteren, je kunt ook je eigen formules maken om alles gelijk te maken. Maar goed, NL is in het algemeen gewoon slecht in statistiek en daar wordt gewoon misbruik van gemaakt. Zeer weinig mensen weten hoe ze statistiek moeten interpreteren en nog minder mensen die ook kijken naar de belangen achter de cijfers.
@MarshallMathersthe7th
@MarshallMathersthe7th 2 жыл бұрын
Nieuwsuur is goed in dit soort onderzoeken, ik denk dat veel van deze hoogleraren liever niet hebben dat iedereen weet waar ze allemaal werken/actief zijn. Je zou maar ontdekken hoeveel er 'full of shit' zijn.
@Desperado070
@Desperado070 3 ай бұрын
Dus als je niet goed genoeg bent voor de 2e kamer kan je hoogleraar worden in erasmus universiteit ... nederland ligt er slechter bij dan je denkt
Zo vreten adviesbureaus zich in bij het lokale bestuur
17:02
Nieuwsuur
Рет қаралды 69 М.
De verborgen geldstromen in de medische wereld
19:22
Nieuwsuur
Рет қаралды 170 М.
Неприятная Встреча На Мосту - Полярная звезда #shorts
00:59
Полярная звезда - Kuzey Yıldızı
Рет қаралды 1,4 МЛН
Balloon Stepping Challenge: Barry Policeman Vs  Herobrine and His Friends
00:28
Waarom zijn hoogbegaafden zo vaak ongelukkig op het werk?
15:29
Universiteit van Vlaanderen
Рет қаралды 126 М.
Kantelt onze planeet voorgoed?
14:39
NOS op 3
Рет қаралды 389 М.
Kan de overheid beslag leggen op ons spaargeld?
14:39
Omroep Flevoland
Рет қаралды 273 М.
De wondere wereld van Wikipedia
9:28
NOS op 3
Рет қаралды 164 М.
Gokken met miljarden voor waterstof
19:48
Nieuwsuur
Рет қаралды 142 М.
Waarom is glas het grootste mysterie van de natuurkunde? | MACHTIGE MATERIALEN
17:22
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 201 М.
De machtigste millimeters ter wereld
9:06
NOS op 3
Рет қаралды 295 М.
Innovaties op de boerderij: hoe goed werken ze?
13:39
Nieuwsuur
Рет қаралды 64 М.