Οι χάρτες του Αριστοτέλη - Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης

  Рет қаралды 34,989

Fryktories Web Channel

Fryktories Web Channel

6 жыл бұрын

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο: Αριστοτέλους «ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ»,
με τον συγγραφέα, ερευνητή και αρθρογράφο κ. ΓΙΩΡΓΟ Α. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ.
Τίτλος εκπομπής : «ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ».
Σχηματισμός και την ροή υπογείων ποταμών, μυστηριώδη και εντυπωσιακά «μετεωρολογικά φαινόμενα» που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη.
Η ομιλία κινηματογραφήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, στις παρυφές του Ιερού βράχου, στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης.
--------------------------------------------------------------------------------------
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ «ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ»
Τα «Μετεωρολογικά» του Αριστοτέλη είναι ένα πολύ σημαντικό βιβλίο που έχουμε κληρονομήσει από τον μεγάλο μας Φιλόσοφο, χωρίς ωστόσο να του δώσουμε την απαραίτητη προσοχή που θα έπρεπε.
Πρόκειται για ένα καθαρά επιστημονικό σύγγραμμα που αναφέρεται στην αποκάλυψη άκρως προχωρημένων θεμάτων, όπως είναι τα πρώτα αίτια βάσει των οποίων εμφανίστηκε η ζωή, η γέννηση και ο θάνατος των άστρων, οι κινήσεις των πλανητών, ο ρόλος που παίζουν οι κομήτες στην δημιουργία της ζωής, όπως και η ανάλυση των αποτελεσμάτων για κάθε μετεωρολογικό φαινόμενο που επηρεάζει την ζωή των ανθρώπων.
Προκειμένου να δώσει μία όσο τον δυνατόν περισσότερη ολοκληρωμένη εικόνα, ως προς τον τρόπο που εκδηλώνεται η ζωή στον πλανήτη μας, ο Αριστοτέλης αισθάνεται την υποχρέωση να αναφερθεί και στο θέμα της προϊστορίας, αφιερώνοντας σε αυτό τα δύο τελευταία κεφάλαια του πρώτου από τα τέσσερα συνολικά βιβλία που συγκροτούν αυτό το τόσο σπουδαίο σύγγραμμα.
Επειδή το τελευταίο που θα περίμενε να βρει ένας αναγνώστης μέσα σε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Μετεωρολογικά» είναι αναφορές σε θέματα προϊστορίας, οι πληροφορίες που αναφέρονται έχουν περιέλθει σε δεύτερη μοίρα και σπανίως έχουν σχολιαστεί περαιτέρω, παρά το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν.
--------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
Ο Αριστοτέλης γνωρίζει θαυμάσια όχι μόνο την Ελληνική γεωγραφία, αλλά και την Παγκόσμια. Στο κείμενο με το οποίο ασχολούμαστε δεν περιορίζεται μόνο στην γεωμορφολογία του εδάφους, αλλά προχωράει με την παράθεση κάποιων εντυπωσιακών γνώσεων της δομής του υπεδάφους.
Μιλάει για τον σχηματισμό και την ροή υπόγειων ποταμών και για κάποια μυστηριώδη και εντυπωσιακά «μετεωρολογικά φαινόμενα» που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη.
website: georgecharalampidis.gr
--------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ
Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1969. Από μικρός έδειξε ενεργά το ενδιαφέρον του για την Αρχαία Ελλάδα μελετώντας φιλοσοφία και παρακολουθώντας πλήθος εξειδικευμένων μαθημάτων, με στόχο την εναρμόνιση της ζωής του με τα Ελληνικά Ιδεώδη και την επίτευξη του «Εὐ Ζῆν».
Σπούδασε στο τμήμα «Ελληνικού Πολιτισμού» της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ. Παραδίδει σεμινάρια και διαλέξεις, αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.
Ασχολείται ιδιαιτέρως με την παλαιογραφία και την σύγχρονη απόδοση των αρχαίων κειμένων των μεγάλων μας Φιλοσόφων. Είναι μέλος του Αριστοτελικού Ομίλου Αθηνών και του ερευνητικού κέντρου «Βιομιμητισμός Ελλάδος», ως υπεύθυνος μοντέλων των αρχαίων πολιτισμών και ιδιαιτέρως του Ελληνικού.
--------------------------------------------------------------------------------------
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλώ, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

Пікірлер: 35
@user-dz7vj7mn4y
@user-dz7vj7mn4y Жыл бұрын
Συνχαρητηρια, πολυ ενδιαφέροντα όλα αυτά, τα οποία δεν είναι εύκολο να μελετήσει κάποιος απλος άνθρωπος. Αυτό που ήρθε στο μυαλό μου, είναι ότι ο Αριστοτέλης δεν μπορει να γυρισε όλη τη γη, άρα ειχε πηγες προερχόμενες προφανως απο Έλληνες ναυτικους, που όπως φαίνεται έφθασαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
@user-hz2qx8xe4o
@user-hz2qx8xe4o 6 жыл бұрын
Αν καί ΄βρίσκομαι στήν τρίτην λεγομένην ηλικίαν , ο μελίρρυτος τρόπος αφηγήσεώς σας , επιτυγχάνει τήν άμεσον καταγραφήν στόν εγκέφαλόν μου τών πληροφοριών πού μάς δίδετε . διό καί σάς ευγωμονώ , Νά ΄στε πάντα καλά
@nicholasmoutafakis3363
@nicholasmoutafakis3363 3 жыл бұрын
An absolutely wonderful presentation! I enjoyed it very much. Nicholas Moutafakis.
@maritamaltezaki8588
@maritamaltezaki8588 6 жыл бұрын
Κύριε Χαραλαμπιδη, είστε εξεταστικός παρουσιαστής και ερευνητής! Ευχαριστούμε!
@user-sg4gs3ox9l
@user-sg4gs3ox9l 6 жыл бұрын
Πράγματι, μένουμε έκθαμβοι εμπρός στις γνώσεις του Αριστοτέλους. Αξίζει τον κόπο να γραφτούν πολλά βιβλία περί αυτών, κι όχι απλώς ένα. Πολλή ευγενής και γενναία η προσπάθεια του κ. Γιώργου Α. Χαραλαμπίδη να μελετήσει και γράψει ένα βιβλίο για τα "Μετεωρολογικά" στις ημέρες μας όπου οι Έλληνες αναγνώστες δοκιμάζονται οικονομικά και προ πάντων πολιτισμικά. Ολοφάνερα προέρχεται από μια βαθειά αγάπη και σέβας προς τον μέγιστον διανοητή όλων των εποχών, καθώς κι από ένα αγωνιστικό πνεύμα επανελλήνισης του γένους μας. Εύχομαι κάθε επιτυχία όχι μόνον για αυτή την έκδοση αλλά και για μελλοντικές επίσης. Ευχαριστώ
@user-hz2qx8xe4o
@user-hz2qx8xe4o 6 жыл бұрын
Συμφωνώ απολύτως . πραγματικό διδακτικό ταλέντο . Τέτοιους δασκάλους πρέπει νά έχουν οι ελληνόπαιδες , καί όχι μόνον .
@nantiavalsamaki8788
@nantiavalsamaki8788 Жыл бұрын
Υπέροχος...
@rozakarapetyan2271
@rozakarapetyan2271 3 жыл бұрын
Εάν δεν κάνω λάθος, ο Αράς ή Αράξης είναι ποταμός της δυτικής Ασίας που διαρρέει εδάφη της Τουρκίας, της Αρμενίας, του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν. Είναι μαζί με τον Κύρο οι κυριότεροι ποταμοί της περιοχής του Καυκάσου. Και στην Αρμενία το ονομάζουν Αράξ.
@niko2337
@niko2337 8 ай бұрын
Εύγε, σας ευχαριστώ για την προσπάθεια και το λειτουργιμα που κάνετε, κρατήστε το Φώς της Ελλάδος αναμενο, ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ
@achilleasdimitriosagaklees6219
@achilleasdimitriosagaklees6219 Жыл бұрын
Εύγε!!
@elenibelka4592
@elenibelka4592 8 ай бұрын
Οί ήχοι τής πόλης έκαναν τήν περιπλάνηση ακόμη πιό ζωντανή 😊
@astir815
@astir815 6 жыл бұрын
ενα μεγαλο ευχαριστω.
@user-oz7pj6wn4e
@user-oz7pj6wn4e 5 жыл бұрын
Σε ότι αφορά το βάθος της Κασπίας, δεν είναι ανάγκη να καταδυθεί κανείς για να μετρήσει το βάθος της. Αρκεί να ρίξει ένα μακρύ σκοινί και να μετρήσει το μήκος του μέχρι να φτάσει στον βυθό. Απλά θα πρέπει να επαναλάβει το πείραμα πολλές φορές, κάτι που σίγουρα είναι πολύ δύσκολο αν λάβει κανείς υπόψη του το μέγεθος της επιφάνειας της λίμνης.
@kripat2414
@kripat2414 3 жыл бұрын
Θα μπορουσε , οπως λεμε πχ Οπως εχουμε τον Όλυμπο σε διαφορες τοποθεσιες Καρπαθου, Ευβοιας , Λεσβου κλπ. Ετσι να εχουμε και τον Παρνασσο! με τον ψηλοτερο να ειναι το Εβερεστ και ο δικος μας ο παρνασσος να ειναι ενα μικροτερο βουνο με την ονομασια του μεγαλου... Υποθεση κανω , μηπως ο Αριστοτελης , εχει πληροφοριες και ονομαζει το Εβερεστ , Παρνασσο , οπου και ειναι το μεγαλυτερο βουνο της γης και τροφοδοτει οντως τα ποταμια της Ασιας
@vetantonios
@vetantonios 6 жыл бұрын
χαιρετώ, θα ήθελα να προσφέρω μία άποψη σχετικά με το «Αργυρόν όρος». μου δίνεται η εντύπωση πως ο Αριστοτέλης αναφέρεται στο Kilimanjaro, του οποίου η σύγχρονη ονομασία έχει δοθεί από την γλώσσα Kiswahili κατά την οποίαν Kilima σημαίνει «όρος» και Njaro «λαμπρός», οπότε η ονομασία «Λαμπρό όρος», ελάχιστα απέχει ενοιολογικά από το «Αργυρόν όρος». εξάλλου από τους παγετώνες του Kilimanjaro τροφοδοτούνται πολλοί ποταμοί ανάμεσά τους και ο Νείλος. απλά ως σκέψη.
@Realmasterorder
@Realmasterorder 6 жыл бұрын
Ευχαριστώ για άλλο ένα πολύ ενδιαφέρων βίντεο
@xristinafilippou4940
@xristinafilippou4940 10 ай бұрын
@stellapolyzwi4807
@stellapolyzwi4807 6 жыл бұрын
Ευγε!!!
@theodorospostantsidis
@theodorospostantsidis 2 жыл бұрын
Αγαπητέ μου κύριε Χαραλαμπιδη. Ο Αριστοτέλης γνωρίζοντας προφανώς την πραγματική γεωγραφία αναφέρει τα ονόματα όπως αυτά υπάρχουν στα Αργοναυτικά του Ορφέα με κάποια μικρά λαθάκια από μέρους του αλλά αυτό είναι λογικό. Αυτά όμως δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που εσείς αναφέρετε.
@user-qv6jz4mi6m
@user-qv6jz4mi6m 6 жыл бұрын
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@renakey2615
@renakey2615 3 жыл бұрын
"Τα θεμελιά μου στα βουνά"....;;; "Και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους".....;;;;
@veronicalogotheti5416
@veronicalogotheti5416 3 жыл бұрын
Sabemos que navegaban los griegos hace siglos
@sevastiaslanidousevosanisa6165
@sevastiaslanidousevosanisa6165 4 жыл бұрын
😇🇬🇷💙
@paulb562
@paulb562 5 жыл бұрын
παγωμένος. βόρειος πόλος. ?????
@veronicalogotheti5416
@veronicalogotheti5416 3 жыл бұрын
Y los rusos aprendieron a navegar con peter the great
@donnydarko9472
@donnydarko9472 6 жыл бұрын
έκανα τους υπολογισμούς με το google earth και την καμπύλωση της γης, δεν βγαίνουν οι αριθμοί στα 5000μέτρα ύψος επάνω στον Παρνασσό να είναι ορατός ο ατλαντικός... matrix glitch?
@user-oz7pj6wn4e
@user-oz7pj6wn4e 5 жыл бұрын
Μήπως έξω θάλασσα εννοεί την Μεσόγειο από την περιοχή του Ιονίου? Μέσα θάλασσα ίσως είναι το Αιγαίο πέλαγος. Μου φαίνεται κι εμένα κομμάτι δύσκολο να βλέπει μέχρι το Μαρόκο και πιο πέρα!
@johnmouzakis1228
@johnmouzakis1228 4 жыл бұрын
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗΝ..
@user-pz5tp4ml9x
@user-pz5tp4ml9x Жыл бұрын
Φατα Μοργκάνα?
@johnpol7836
@johnpol7836 6 жыл бұрын
η κορυφη του παρνασου ισως είναι λιγο μεγαλυτερη αν ισχυει ότι η γκιωνα ηταν μερος του παρνασου και αυτη
@constantineargyropoulos7066
@constantineargyropoulos7066 4 жыл бұрын
Όλες αυτές οι διδασκαλίες γίνονται ευκολότερα αντιληπτές όταν παραδεχτούμε ότι η γη είναι επίπεδη, στρογγυλή καί όχι σφαιρική.
@Fryktories-Web-TV
@Fryktories-Web-TV 4 жыл бұрын
Καλημέρα σας. Η θεωρία της στρογγυλής επίπεδης γης, είναι μια θεωρία που δεν θα θέλαμε να χαρακτηρίσουμε. Προφανώς και οι υποτιθέμενοι ερευνητές που την παρουσιάζουν… έχουν θρησκευτικά κίνητρα.
Είναι ο Ορφέας ο πρώτος φιλόσοφος; Διογένης Λαέρτιος - Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης
41:07
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 32 М.
Οι 4 δυνάμεις του Απόλλωνος - Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης
58:16
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 63 М.
Ο Μύθος του Θεσπέσιου. Είναι "άυλος" ο αόρατος κόσμος των ψυχών; - Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης
36:23
Ermou Trimmegistos POIMANDRIS - George A. Charalambidis. Lesson 1: The Influence of Our Souls
33:31
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 67 М.
Πλουτάρχου: Ει διδακτόν η Αρετή - Είναι διδακτή η Αρετή; - Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης
55:17
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 21 М.
Δημόκριτος, Περί Eυθυμίας. Πώς επιτυγχάνεται η ψυχική γαλήνη - Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης
33:52
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 63 М.
Η Ειμαρμένη και οι Κατηγορίες του Αριστοτέλη
15:57
Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης - Εκδόσεις Ανάμνηση
Рет қаралды 17 М.
Η έννοια της Αριστοτελικής Φιλίας ως Ηθική Αρετή - Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης
42:56
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 35 М.
Πλάτωνος Πολιτεία : Ο μύθος του Ηρός και το πεπρωμένο φυγείν...δυνατόν  (5ο μέρος)
43:46
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 26 М.
Αριστοτέλους "Περί κόσμου" - Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης
42:09
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 59 М.
Επίκουρος: Πώς Μπορεί Ένας Άνθρωπος Να Μεγαλουργήσει
20:47
Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης - Εκδόσεις Ανάμνηση
Рет қаралды 18 М.