Post Truth ve Sosyal Medya Yasası

  Рет қаралды 2,321

Ender Özdemir

Ender Özdemir

Жыл бұрын

Post Truth sözcüğü her ne kadar Postmodernizm sonrası kullanılmaya başlanan bir sözcük olsa da, bu kavramın dünya çapında ünlenmesi ve gündem olması 2016 yılında Oxford Sözlüğü tarafından yılın sözcüğü olarak seçilmesiyle olmuştur.
(Videoda dezenformasyona örnek olması açısından 2018 yılında diyorum:)
Peki ama bu sözcük ne anlama geliyor?
Sözcüğün Türkçe karşılığı konusunda hala tartışmalar sürüyor. “Post” kelimesinin “Sonra”, “Truth” gelimesin “Gerçek” anlamına gelmesi nedeniyle basitçe “Gerçekliksonrası” şeklinde çevirebiliriz; ancak bu karşılık kelimedeki vurgulanan durumu karşılamaz, hatta oldukça yanlış bir çeviri olur.
Çünkü burada sanki gerçekliği geçip daha ileri bir yere gitmişiz gibi bir anlam oluşuyor oysa Oxford sözcüğündeki tanımda gerçek bilginin karşısında duygu ve inançlar konulmuş ve bunların gerçekliğin yerini aldığı vurgulanmış.
Oxford sözlüğündeki tam tanımı şu şekilde: “objektif gerçeklerin, kamuoyunu etkilemede duygular ve inançlara cazip gelen bilgilere oranla, daha az etkili olma durumu.”
Bu nedenle kelimenin Türkçe çevirisinin “Gerçekliğin Anlamsızlaşması”, “Hakikatin Önemsizleşmesi” ya da “Askıya Alınması” olarak düşünmek daha doğru.
Yani insanlık özellikle antik yunandan itibaren gerçeklik peşinde koşarken, ona ulaşmaya çalışırken geldiğimiz noktada gerçeklikten daha değerli bir olgu oluşmaya başladı. Bizim duygularımıza iyi gelen, bizi iyi hissettiren ne ise o türden bilgiye karşılık geliyor.
Örneğin Dont look Up Me filmindeki gibi dünyaya gökcisminin çarpacağının haberine inanmak bizim için zor olacağı ve duygusal olarak yıpranacağımız için, çarpmayacağına ilişkin haberlere inanıyoruz.
Descartes’in ünlü sözü “düşünüyorum o halde varım.” Herhalde duymayan yoktur. Aslında bu sözün altında Descartes’in gerçeklik peşinde koşması ve vardığı yerde düşünebilmeyi var olmasının kanıtı olarak görmesi vardır. Descartes gördüğü, duyduğu ve algıladığı hemen her şeyden şüphe duyar. Bu şüphesini de şöyle bir genelleme ile yapar, eğer o ya da bu şey hakkında ben ve diğer insanlar yanılabiliyorlarsa, bugün doğru görünen şey yarın yanlışlanıyorsa, doğruluğundan ya da da gerçekliğinden emin olabileceğim ne olabilir?
Descartes düşünme eylemini yapması için nasıl tanımlanırsa tanımlansın bir varlığı bulunmasının zorunluluğuna geliyor. O zaman varlığından şüphe duymaması gerektiği sonucuna varıyor. Öyle ya da böyle bir varlık olmadan düşünme eylemi olamayacaktır.
Düşünün Newton fiziğinde zaman sabitti Einstein onun yanlış olduğunu ortaya koydu, geçtiğimiz günlerde başka bir konuda Einstein yanıldığın tespit eden bilim adamlarına Nobel ödülü verildi. Belki yarın onların ortaya koyduğu bilgi de yanlışlanacak.
Post truth kavramıyla vurgulanan işte bu! İnsanlığın gerçeğin ya da hakikatin peşinden koşması dönemi yerine; işine gelen bilginin peşinden koşma döneminin başlamış olması. Bu nedenle gerçek artık anlamsızlaştı, değersizleşti ya da önemsizleşti.
1+1 bir evde yaşıyorsunuz diyelim… tam dışarıya çıkmaya niyetlendiğiniz ancak anahtarınız kayıp ve onu bulmanız gerekiyor.
Eviniz iki odalı olduğu için şanslısınız, sadece iki odayı arayacaksınız ve bu iki odadan biri oldukça büyük ama derli toplu, her şey yerli yerinde. Diğeri ise küçük ama alabildiğine karışık, işinize yarar yaramaz ne bulduysanız o odaya atmışsınız.
Soru şu: anahtarınızın hangi odada kaybolmuş olduğunu dilerdiniz? Ya da hangi odada anahtarı daha az zaman ve emekle bulurdunuz?
Sanıyorum herkes birinci odayı seçer. Çünkü karmaşanın içinde kaybolan bir anahtarı bulmak için tüm o eşyaları kurcalamanız, onların altını kenarını köşesini karıştırmanız gerekecek. Ancak toplu olan odada böyle bir uğraşıya çok fazla girmeyeceksiniz. Şöyle bir göz atıp olabilecek birkaç yere baktığınızda anahtarı bulacaksınız…
Ama ne yazık ki geldiğimiz dönemde artık doğru ve gerçek o küçücük ve karmaşık odanın içinde.
Peki gelelim meselenin bizim ülkemize ve son dönemde bu kavramla da ilişkilendirilerek dezenformasyonla mücadele yasası olarak çıkarılan Sosyal Medya yasasına:
“Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.”
Ama biz isterseniz yasa maddesini biraz daha irdeleyelim.
Yasada geçen 5 unsur : 1.Endişe, korku ve panik yaratma saiki,
2.iç ve dış güvenlik ve genel sağlık ve kamu düzeni
3.Gerçeğe aykırı bilgi,
4.Kamu barışı,
5.Alenen yayma
NOT: Videoda verdiğim bilgiler ve hukuki görüşler hukuki tavsiye niteliğinde değildir. Tamamen şahsi fikirlerimin paylaşımıdır.

Пікірлер: 17
@felsefe2343
@felsefe2343 Жыл бұрын
👏👏
@aliozdemir7255
@aliozdemir7255 Жыл бұрын
İlginç bir konuyu, yeni yasalaşan ve halk arasında tedirginlik yaratan Sosyal Medya Yasasını da masaya yatırarak, çok güzel anlatmışsın oğlum; tebrik ediyorum...
@ender.ozdemir
@ender.ozdemir Жыл бұрын
Teşekkürler 🙋🏻‍♂️
@enderozd89
@enderozd89 Жыл бұрын
👍2016
@iremozpnar1340
@iremozpnar1340 Жыл бұрын
Yeni medya öğrencisi olarak çok beğendim videoyu
@ender.ozdemir
@ender.ozdemir Жыл бұрын
Teşekkürler ederim faydalı olduysa ne mutlu ☺️
@selimmercan930
@selimmercan930 Жыл бұрын
hiç bu açıdan düşünmemiştim bu kavramı, Descartes örneği ufkumu açtı teşekkürler :)
@sevde9418
@sevde9418 Жыл бұрын
🎉🎉
@zehracetin2382
@zehracetin2382 Жыл бұрын
Ender bey videolarınızı severek takip ediyoruz
@tanerdinc2418
@tanerdinc2418 Жыл бұрын
Başarilarin daim olsun sevgili ender begeniyle izliyorum paylasimlarini
@ender.ozdemir
@ender.ozdemir Жыл бұрын
teşekkür ederim 🙋‍♂
@havvaozdemir8278
@havvaozdemir8278 Жыл бұрын
Post truth kavramıyla ilgili hiçbir bilgim yokken bu video ile birçok bilgiye eriştim, çok teşekkür ediyorum.
@iremozpnar-nt4mq
@iremozpnar-nt4mq Жыл бұрын
harika video
@ekremsar
@ekremsar Жыл бұрын
bu yılın sözcüğü ile de video bekliyoruz
@nuranibrahim7518
@nuranibrahim7518 8 ай бұрын
2016 yilinda Oxford Sozcuyu tarafindan yilinda kelimesi secilmistir
1984, Hiper-gerçeklik ve Post-Truth | Jean Baudrillard ve George Orwell
24:16
Berkay Görkem Coşkun
Рет қаралды 3,5 М.
Post Truth Nedir? | Okan Bayülgen ile Muhabbet Kralı
9:23
TV100 Okan Bayülgen İle Uykusuzlar Kulübü
Рет қаралды 4 М.
Secret Experiment Toothpaste Pt.4 😱 #shorts
00:35
Mr DegrEE
Рет қаралды 28 МЛН
ВОДА В СОЛО
00:20
⚡️КАН АНДРЕЙ⚡️
Рет қаралды 30 МЛН
The Science Touching the Limbic in the Post-truth Era
9:08
"Z Kuşağı" ve "Post Truth" Tuzağı (!)
13:33
Dr. Remzi Çetin
Рет қаралды 1,4 М.
Todos os modelos de smartphone
0:20
Spider Slack
Рет қаралды 63 МЛН
Здесь упор в процессор
18:02
Рома, Просто Рома
Рет қаралды 430 М.
Копия iPhone с WildBerries
1:00
Wylsacom
Рет қаралды 8 МЛН
1$ vs 500$ ВИРТУАЛЬНАЯ РЕАЛЬНОСТЬ !
23:20
GoldenBurst
Рет қаралды 1,9 МЛН
$1 vs $100,000 Slow Motion Camera!
0:44
Hafu Go
Рет қаралды 28 МЛН