Educația copiilor în familia creștină :: AGNIA POTOROACĂ [Ep 53] |

  Рет қаралды 7,071

Ramy Lazar

Ramy Lazar

2 ай бұрын

Îți place #VULNERABIL? Susține acest proiect dăruind o cafea aici - www.buymeacoffee.com/vulnerabil
Agnia Potoroacă este soție, mamă, autoare de cărți pentru copii, dedicată educație propriilor copii și pasionată de educație în general.
În discuția de astăzi cu Agnia trecem prin multe concepte, dar și prin anumite abordări asupra cărora merită meditat, pentru că e posibil să avem o înțelegere trunchiată a acestora.
Cine îi educă pe copiii noștri? Cum îi educă? Mai ținem cont de faptul că copiii nu ne aparțin ci sunt ai Domnului? Cum îl integrăm pe Dumnezeu în educația copiilor noștri? În ce mod suntem noi înșine desensibilizați și lucrul acesta le permite copiilor să aibă acces la lucruri care depășesc capacitatea lor de înțelegere și integrare.
Este o discuție directă, tranșantă pe alocuri, dar presărată cu mult har pe care ni-l dă Hristos în rolul acesta incredibil de greu și frumos de a fi părinți. Un episod care îți va deschide ochii și care te va pune mult, mult pe gânduri.
Dă mai departe părinților aflați la început de drum, ca împreună să creștem o generație pentru Hristos, dar care să fim siguri că îl are pe Hristos în inimă.
________
Pe Agnia o găsești aici:
Facebook - / agnia.potoroaca
Cărțile scrise de Agnia - www.gramma.ro/produse?c=agnia
_____
Dacă vrei să fii partenerul meu în crearea episoadelor viitoare o poți face printr-o donație AICI -⁠⁠ ⁠⁠www.buymeacoffee.com/vulnerabil
Nu uita să dai FOLLOW dacă asculți pe Spotify, un RATING și un REVIEW dacă asculți ⁠pe Apple Podcasts și SUBSCRIBE dacă asculți pe KZfaq. Prin asta contribui la fiecare episod al acestui podcast și mă ajuți să ducem poveștile acestea mai departe.
Urmărește-mă și pe rețelele sociale:
Instagram - / ramylazar
Facebook - ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ / ramy.scurtu⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
Website - ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ramonalazar.ro⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Пікірлер: 80
@esterasimina
@esterasimina 2 ай бұрын
Agnia draga, ce frumos ai explicat Evanghelia. Slavă Domnului pentru astfel de perspective, El își primește gloria prin familia voastră. Sunteți o binecuvântare! 🤗
@RamyLazar
@RamyLazar 2 ай бұрын
Mulțumim că ne-ai ascultat! ❤️
@roxanamadalina2906
@roxanamadalina2906 2 ай бұрын
Foarte frumoasă perspectiva ei de a educa. Cristos este totul , în tot . Dar intr-adevăr nu cred ca toți suntem chemați la homeschooling.
@denisafrincu7216
@denisafrincu7216 2 ай бұрын
Foarte valoros! Multumim! E drept ca poate exista aceasta bula, dar nu doar in cazul homeschoolerilor.. Cred ca daca un parinte isi intelege bine chemarea si isi face treaba cum trebuie, copiii homeschooleri au parte de mult mai multa socializare si traiesc mai mult in "lume" decat copiii care merg fizic la scoala. 🤗
@martabela9412
@martabela9412 2 ай бұрын
Asa cred și eu!
@RamyLazar
@RamyLazar 2 ай бұрын
Foarte frumos punctat. Putem ajunge la extreme indiferent înspre ce alegere mergem.
@denisafrincu7216
@denisafrincu7216 2 ай бұрын
@@RamyLazar dar aceasta bula poate exista si in cazul copiilor care merg fizic la scoala..tot de parinti tine si , din pacate, eu am vazut cateva astfel de cazuri. Cunosc copii inscrisi la cresa dinainte de a implini 2 ani, iar acum ca sunt mari abia, abia se integreaza intr-un grup, abia stiu sa comunice..Nu are treaba cu sistemul, ci cu metoda de crestere a parintilor..Viata este in afara celor 4 pereti si noi, parintii, ii invatam si invatam deodata cu ei.
@simonapuf6694
@simonapuf6694 2 ай бұрын
Buna. Mi-a placut aceasta discutie pana la punctul cu homeschooling. De aici pana la final parerea mea e ca moderatia e foarte importanta. Nu toata lumea poate face fata unui homeschooling, multi parinti ei nu au educatia necesara nici deschiderea pt a putea da mai departe. Sper ca nu apare un nou val in care multi parinti isi vor retrage copii din invatamantul clasic pe motiv ca ii scolarizeaza ei acasa. Sunt atat de multe exemple in care colegii de banca a unui copil crestin au devenit mai devreme sau mai tarziu crestini pt ca au vazut comportamentul acestuia. Familia este cheia. Sa ne ajute Dumnezeu sa avem familii sanatoase din toate punctele de vedere apoi si copii cu ajutorul lui Dumnezeu vor fi bine.
@denisafrincu7216
@denisafrincu7216 2 ай бұрын
Cu ce v-ar deranja alt val de parinti homeschooleri?
@catalina8742
@catalina8742 2 ай бұрын
Subscriu!👏
@ancabordeaszasz4855
@ancabordeaszasz4855 2 ай бұрын
Evanghelizarea e foarte importantă, dar ea nu a fost încredințată copiilor, ci persoanelor adulte. E adevărat ca exista situații in care copiii au reușit sa fie un model si o binecuvantare pentru colegii lor, sau pentru adulți, dar aceasta nu trebuie obligtoriu sa se intample in școală. Cu toate astea in cele mai multe cazuri, copiii de credincioși care nu au avut o baza puternica de atașament fata de părinți si o cunoaștere temeinică a Scripturii s-au zbătut prin mocirle ale păcatului târâți de anturaje păcătoase pe care le-au găsit adesea la școală. Homeschoolingul nu e pentru toată lumea, e adevărat, dar ar fi minunat sa existe un val de copii puternici, crescuți în familii sănătoase si fara anturaje dubioase care sa se formeze ca buni evangheliști, învățători sau misionari. Din păcate școlile au decăzut cumplit. In clase tot mai mici privesc pornografie pe telefoane in pauze, copii proveniți din familii dezinteresate care au crescut in fata ecranelor si care au devenit abuzatori, violenți in limbaj și in fapte. Plus lupta pentru introducerea ideologiei de gen de la varste tot mai mici... sa trimiți copiii in astfel de locuri, mie mi se pare iresponsabilitate. Poate e mai bine in alte părți, poate școli creștine, si da, acolo e poate mai liniștitor sa ii lași, dar nici Avram, nu l-a dus pe Isac in Sodoma si Gomora la școală ca erau școli mai bune si sa evanghelizeze Sodoma si Gomora ci l-a crescut pe munte. Am văzut ce a pățit Lot care a ajuns sa își ofere fetele unor perverși cadn dorea sa ii proyejeze pe strainii care îi vizita casa. Domnul sa be pazeasca de asemenea timpuri... si in asemenea timpuri.
@luizairimia6769
@luizairimia6769 2 ай бұрын
Copiii nostri sunt in primul rand "campul de misiune" , nu ei sunt misionarii 😅
@cristinafrancis3895
@cristinafrancis3895 2 ай бұрын
Foarte intelept spus!
@RamyLazar
@RamyLazar 2 ай бұрын
Mulțumim că ne-ați ascultat!
@f.r.a6992
@f.r.a6992 2 ай бұрын
Ramy ,mi a plăcut foarte mult tema acestui episod.Mai doresc astfel de invitați, despre educarea copiilor ,este o tema foarte importantă pentru mine.Multumesc pt tot ce faci! Fii mult binecuvântată
@ancafulgeanu5638
@ancafulgeanu5638 2 ай бұрын
Un material extraordinar. De reascultat!!
@RamyLazar
@RamyLazar 2 ай бұрын
Mă bucur că e de folos. Agnia este un om resursă minunat! ❤
@calipsitza
@calipsitza 2 ай бұрын
Adevarat, de ascultat cu pixul si agenda de notițe 😊❤
@user-bc7lb7bz1e
@user-bc7lb7bz1e 2 ай бұрын
vai, Ramy! ce episod frumos! exact ce aveam nevoie în zilele astea. ascultând-o pe Agnia m-am simțit ca un copil ascultând o lecție biblica la clubul de copii. ce frumoasa explicație a Mântuirii, a harului.. mai trebuie sa ascult încă o data sa iau notițe!
@RamyLazar
@RamyLazar 2 ай бұрын
Mă bucur mult! Mi-a plăcut și mie tare mult perspectiva Agniei și modul în care relatează lucrurile! ❤
@uia89
@uia89 Ай бұрын
Cred ca Aghi a facut o treaba buna si a subliniat multe idei faine in special in prima parte. Cu toate astea cred ca modul in care a pus problema legat de HS nu face altceva decat sa puna o povara si o presiune mare pe parinti. Principala responsabilitate a parintilor e sa-si creasca copiii in Domnul, nu sa-i invete matematica/istorie/chimie etc. Istoria iti arata ca scoala nu a fost facuta de catre parinti (nici nu exista asa ceva, doar cei bogati aveau accces la ea: vezi Pavel crescut la picioarele lui Gamaliel, universitatile infiintate de crestini, etc). A uitat sa mentioneze ca ea are pregatire pe partea de pedagogie ceea ce o ajuta sa faca HS precum si ca nu are job. Unele famillii poate nu se pot descurca cu un singur salariu plus ca stiu de altii care au fost presati -indirect -de mediile in care s-au invartit sa faca HS si au clacat. Cei care continua, o fac cu mari sacrificii psihice si emotionale. E pios si spiritual dar nerealist si nebiblic. Pe langa asta, la ora 1:11 vorbeste de ce se intampla in scolile crestine si cred ca are dreptate. Dar nu e adevarat ca sunt multi in US care au facut HS si au luat-o pe ulei? nimeni nu zice nimic de asta. Asta pt ca nu HS salveaza copiii si daca nu faci HS nu asta ii condamna (vezi Daniel si cei 3 care au fost crescuti in "scoala" din Babilon si au ramas integri). Ar fi fost fain ca si domnul Cruceru sa-si fi dat seama de asta... La ora 1:23 intreaba daca ai trimite un proaspat convertit sa faca misiune sau daca l-ai pune in diferite contexte dificile, i-as aduce aminte de pasajul din Ioan cu femeia samariteanca, oameni vindecati care merg sa spuna ce li s-a facut, indracit care e trimis imediat dupa ce e eliberat sa spuna Evanghelia, deci se poate (desi nu cred ca asta ar trb sa fie scopul ci echiparea lor, a copiilor). Ce sa mai zic de faptul ca HS nu e reglementat in Romania din cate inteleg ci e ilegal... Sa nu fiu inteles gresit, nu am nimic impotriva HS. Cred ca poate sa fie o varianta buna pentru multi. Daca functioneaza in cazul lor, ma bucur. Cu toate astea hai sa nu punem vinovatie pe cei care nu pot sa faca asta si mai ales pe un fundament fals.
@agniapotoroaca5230
@agniapotoroaca5230 Ай бұрын
Bună! După cum mi te adresezi, cred că ne cunoaștem personal, nu? Deci cred că îmi poți spune cu cine discut. 🙂 Nu știu ce s-a înțeles din ce am spus, dar modul în care pun problema legat de Homeschooling, este următorul: în România nu prea avem școli creștine, în adevăratul sens. Cred că am menționat care sunt condițiile ca o școală să fie cu adevărat școală creștină. (Caută de exemplu condițiile de acreditare ACSI - cea mai cunoscută asociație internațională de acreditare a școlilor creștine). În România nu știu dacă la momentul actual sunt vreo 3 școli acreditate acsi. Având în vedere că, pentru majoritatea părinților, singura alternativă de a externaliza educația copiilor este sistemul public secular-umanist, homeschoolingul rămâne singura alternativă de a le oferi o educație creștină. Presiunea ca părinții să ofere o educație creștină copiilor nu o pun eu, ci o pune Dumnezeu în Scriptură. De altfel, sunt multe presiuni puse pe noi, părinții, și pe noi creștinii, în general. Presiunile nu sunt rele, ci sunt parte normală a procesului de sfințire, dacă le purtăm și le rezolvăm într-un mod evanghelic. Când Dumnezeu ne presează, probabil că vrea să ne schimbe și scopul nu ar trebui să fie să scăpăm de presiune, ci să ne asigurăm că depunem toate eforturile ca să facem voia Lui. Faptul că universitățile au apărut în sânul creștinismului, arată cât de importantă este educația, inclusiv academică, pentru creștini. Și cred că am vorbit in podcast și despre ce înseamnă să înveți orice știință avându-l pe Dumnezeu în centru, spre deosebire de a învăța orice știință excluzându-l pe Dumnezeu. În vecii vecilor, creștinii la care faceți referire, nu și-ar fi trimis copiii să fie educați într-un sistem secular umanist. Faptul că Dumnezeu lucrează și salvează în ciuda circumstanțelor și a metodelor deficitare, asta nu certifică acele circumstanțe și metode. Ce-ar fi fost ca toți evreii, după întoarcerea din exil, să continue să-și trimită copiii pentru educație la școlile din Babilon? Și apoi, Daniel și prietenii lui, erau deja tinerei și pare-se că aveau deja o fundație și o gândire foarte sănătoasă primită acasă. Dar să-ți dau un exemplu, poate are mai mult sens așa. Să zicem că singura alternativă de școlarizare externalizată din orașul tău, ar fi școala confesională a mormonilor, sau a martorilor lui Iehova. Ți-ai trimite copiii să fie educați acolo? Ar fi OK să fie supuși un număr atât de semnificativ de ore și influențe pe zi îndoctrinării cu crezurile și teologia lor? Majoritatea creștinilor ar spune că în veci nu i-ar trimite. Și de ce, te întreb, religia secular-umanistă, ateismul, post-creștinismul, nihilismul și felurita propagandă stângistă care e avidă după copiii noștri, ai tuturor, e mai puțin periculoasă? De ce ar fi o nebunie să-mi trimit copilul să fie îndoctrinat de mormoni, dar nu e o nebunie să-l trimit să fie îndoctrinat de toate cele enumerate mai sus? Acum.. Nici eu nu cred că Homeschoolingul este pentru toată lumea. De exemplu, nu cred ca familia din Bratca, condamnată recent, ar fi trebuit să facă Homeschooling. (Deși cred că și pentru ei s-ar putea găsi alternative cu puțin efort). Dar cu siguranță cred că, majoritatea părinților creștini cu educație medie, ar putea oferi copiilor lor o educație creștină mult mai bună decât orice ar scoate sistemul public din ei. Pentru asta nu îți trebuie calificări înalte academice, ci doar multă dedicare și sacrificiu de timp și efort, pentru că trăim într-o vreme în care accesul la informație și resurse nu mai este o problemă. Și în privința aceasta, nu-mi dau eu cu părerea, ci sunt nenumărate studii făcute în urma unui istoric de zeci de ani în America, care confirmă succesul educației acasă și arată că nu ține de pregătirea academică a părinților. În altă ordine de idei, tu îți dai seama ce chestie e asta, că noi, părinții care vrem să ne educăm copiii acasă, suntem școlarizați în sistemul public - care ne scoate incompetenți pe bandă, incapabili de a da mai departe ceea ce s-ar presupune că cunoaștem noi înșine, odată ce am primit educație (acreditată). Și să nu-mi spui despre competențe de pedagogie și răbdare și etc., pentru că, dacă ai copii și spui că asculți de Dumnezeu învățându-i despre El și căile Lui așa cum citim în Deuteronom 6, tu ești automat pedagogul copiilor tăi. Și trebuie să devi un pedagog tot mai bun și mai răbdător, să nu-ți închipui că prin educația pe care le-o dai copiilor Dumnezeu nu te educă și nu te crește și pe tine. Deci, sincer, pentru mulți părinți, chestia asta că, educația acasă nu este pentru oricine, e mai mult o scuză decât un principiu care nu li se aplică personal. Dacă vrei să mă crezi pe cuvânt, pe mine nu m-a ajutat cu nimic că am avut anumite studii și nu altele. Sunt părinți fără studiile mele care se descurcă mai bine decât mine. Cat despre faptul că statul român prin ministerul educației își propune să interzică Homeschooling, asta nu înseamnă nimic. Statul secular își propune să interzică lucruri rele uneori, iar uneori lucruri foarte bune. Legea statului este bună atâta vreme cât nu se opune Legii lui Dumnezeu. Dar într-o zi, în viitorul apropiat, vor interzice și “discriminarea” de a nu-i căsători pe doi bărbați, sau de a nu-l numi pe unul cu pronumele de sex opus. Și atunci ce vom face, noi creștinii? Noi vom face ce facem și acum. Ne vom lupta pentru adevăr, pentru că vrem să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni. Sunt de acord cu tine că mântuirea și salvarea nu vine prin Homeschooling. La fel cum sunt acord ca mântuirea și salvarea nu vine prin citirea bibliei, prin rugăciune, sau prin mersul la biserică. Mântuirea vine prin Cristos si el salvează părinți și copii din tot felul de contexte și în ciuda circumstanțelor. Restul lucrurilor, sunt mijloace. Iar înțelepciunea ne spune la ce sunt bune mijloacele.
@Laraale43
@Laraale43 2 ай бұрын
.
@gabrielaela9684
@gabrielaela9684 2 ай бұрын
Ramy, știai ca familia Potoroaca crede în practica botezului copiilor mici? (Am aflat anul acesta). Ceea ce este o erezie. Au fost oameni care au murit pentru adevărul biblic, nu au putut sa se compromită legat de botez. Cititi cartea ,,Zurich in flacari”. Sangele martirilor striga. Nu si-au dat viata pentru ca nu au vrut sa adere la o eroare sau ca au fost ,,incredintari diferite”. Acum, sa fim lasi si sa nu spunem adevarul, sa nu il aparam?! Vreau doar sa trag un semnal de alarma. Trebuie sa filtram biblic ce ascultam, cu cine vorbim etc. Domnul sa îți dea mult har.
@Cristina-qg3dw
@Cristina-qg3dw 2 ай бұрын
Ce este o erezie? Este o înțelegere diferită/încredințare personală sau este vorba de lucruri care afectează direct Evanghelia și mântuirea?
@gabrielaela9684
@gabrielaela9684 2 ай бұрын
@@Cristina-qg3dw Nu este o incredintare personala. Este tot ce contravine Scripturii. Neoprotestantii, pe baza Bibliei, nu boteaza bebelușii.
@gabrielaela9684
@gabrielaela9684 2 ай бұрын
,,Dacă învață cineva pe oameni învățătură deosebită și nu se ține de cuvintele sănătoase ale Domnului nostru Isus Hristos și de învățătura care duce la evlavie, este plin de mândrie și nu știe nimic: ba încă are boala cercetărilor fără rost și a certurilor de cuvinte, din care se nasc pizma, certurile, clevetirile, bănuielile rele, zadarnicele ciocniri de vorbe ale oamenilor stricați la minte, lipsiți de adevăr și care cred că evlavia este un izvor de câștig. Ferește-te de astfel de oameni.”
@Cristina-qg3dw
@Cristina-qg3dw 2 ай бұрын
Mantuieste botezul? A spus Mântuitorul să fie botezați doar adulții?
@gabrielaela9684
@gabrielaela9684 2 ай бұрын
@@Cristina-qg3dw Nu doresc sa facem dezbateri. Cine citește Biblia, intelege. :) Da, a spus. ,,Cine va crede și se va boteza va fi mantuit..." Marcu 16:16. Un bebeluș nu poate crede. ,,Dacă mărturisești deci cu gura ta pe Isus ca Domn și dacă crezi în inima ta ca Dumnezeu L-a înviat din morți, vei fi mantuit." Romani 10:9. E Cuvantul lui Dumnezeu. Un bebeluș nu poate mărturisi cu gura....Va doresc lumina și numai bine.
Stupid Barry Find Mellstroy in Escape From Prison Challenge
00:29
Garri Creative
Рет қаралды 21 МЛН
когда повзрослела // EVA mash
00:40
EVA mash
Рет қаралды 1,3 МЛН
MEGA BOXES ARE BACK!!!
08:53
Brawl Stars
Рет қаралды 33 МЛН
TEODORA MEȚIU | DUȘMANUL DIN CAPUL NOSTRU | PODCAST CU SENS BY NATASHA #7
41:24
Podcast cu Sens by Natasha
Рет қаралды 9 М.
Viorel Iuga - Cum să iubești corect?
1:40:42
Fiti Oameni
Рет қаралды 6 М.
Ep.1 | Descoperiți-vă așteptările
44:02
Sufletul Familiei
Рет қаралды 1,1 М.
Copiii în(tre) familie și carieră | Daniela Pintican | Podcast #7
40:37
Biserica 1 Carpați
Рет қаралды 15 М.
UNEORI FAMILIA E COȘUL NOSTRU DE GUNOI PENTRU NERVI | TEODORA MEȚIU | Celebru Și Părinte PODCAST #23
1:10:05
Mânia din relația cu copiii noștri :: IOANA OLOGEANU [Ep 44]
1:33:43
Stupid Barry Find Mellstroy in Escape From Prison Challenge
00:29
Garri Creative
Рет қаралды 21 МЛН