Rastgelelik ve Kaos: Tanrının Gözünden Evren...

  Рет қаралды 8,696

Doğal Frekans • Bilim

Doğal Frekans • Bilim

Күн бұрын

Rastgelelik toplumdaki en ihtilaflı konulardan biridir. Özellikle söz konusu din ile bilim veya islam ile bilim çatışması olunca, rastgelelik üzerine farklı farklı iddialarda bulunanlar oluyor.
Bu videoda, rastgelelik tiplerinden bahsettikten sonra, klasik fizik ve kuantum mekanik içerisindeki rastgeleliklerden bahsederek, klasik kaos (Kelebek etkisi) ile mutlak rastgelelik (Bell Eşitsizlik Teoremi) arasındaki farkı açıklıyoruz.
Yani bu videoda, evrenin determinist mi yoksa kaotik mi olduğunu inceleyerek, tanrının zar atıp atmadığına bakıyoruz.
İçeriklerimiz hoşunuza gidiyorsa, aşağıdaki linke tıklayarak abone olabilirsiniz.
/ @doğalfrekans
00:00 Giriş
01:51 Kac Tip Rastgelelik Var?
03:04 Aşikar Rastgelelik ve Kaos
07:30 Neden Bazı Deterministik Olaylara Rastgele Diyoruz?
09:59 Yanlış Konuda Din-Bilim Çatışması mi Var?
10:33 Kuantum Mekaniğinide İçsel / Mutlak Rastgelelik
15:30 Bilimin İçerisine İlahi Bir Gücü Dahil Etme Sorunu
#Rastgelelik #Kaos #Determinizm

Пікірлер: 81
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Dostlar selam. Videoyu beğendiyseniz bunu bize 'beğen'👍 butonu ile gösterin lütfen. Ayrıca kanala abone olup yorum yaparsanız sonraki içeriklere beraber karar verebiliriz. Sağlıcakla kalın.
@muratyasaryldz8168
@muratyasaryldz8168 Жыл бұрын
Evrim ağacı ve bebar bilimden sonra böyle bir program cesaret ve güven isterdi.Ben çok beğendim ,sizi tebrik ediyorum ayrıca çok çok tesekkurler
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Asıl ben teşekkür ederim 🙏 Biz de yerimizi almak için çalışıyoruz.
@User.Who.1
@User.Who.1 7 ай бұрын
​@@doğalfrekans, kendinize yer edineceğinizden eminim.
@napoleonbey8381
@napoleonbey8381 Жыл бұрын
eline sağlık hocam çok iyi video
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Teşekkürler 🙏
@yusufbunyaminoncel1597
@yusufbunyaminoncel1597 4 күн бұрын
dostum cok iyisin yeni videolarinin nerdeyse hepsini izledim iyi baslayip cok iyi olmussun helal olsun
@aklmantk5648
@aklmantk5648 Жыл бұрын
Yeğenim, emeğin için teşekkürler. Daha önce de yazmıştım, bu konuların kitaplarını okusam ve farklı kişilerden videolarını dinlesem dâhi, her dinleyisimde yeni şeyler öğreniyorum. Tekrar teşekkürler.
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Ben teşekkür ederim yorum için 🙏
@celoers8571
@celoers8571 Жыл бұрын
Güzel bir başlangıç yapmışsınız. Başarılar dilerim. Nacizane tavsiyem yorumları fazla dikkate almayın ya da yorumları direkt dile getirerek cevap vermeyin derim.Çünkü gayet kaliteli bir konuyu ele alırken sanki sokakta iki arkadaşın tartışmasında geçebilecek cümleleri ya da iddiaları duymak videonuzun kalitesini düşürür. Bence bu iddialara direkt cevap vermek yerine üstünkörü ya da dolaylı şekilde cevap verebilirsiniz. Ya da hiç ciddiye almadan anlatacağınız şeyi anlatsanız da olabilir diye düşünüyorum. Tabi size kalmış. Ben abone oldum ve yeni videolarınızı bekliyorum. Bu arada rastlantısallığı düşündüğümüzde çift yarık deneyini ya da 'Delayed choise experiment (gecikmiş seçim deneyi)'ni işin içine katarsak acaba nasıl bi değişiklik olurdu rastlantısallığa bakış açımızda? Şahsen bu konularda fikir belirtebilecek kabiliyette biri değilim ancak gene de bi fikir var aklımda. Sizinle paylaşmak isterim. Gecikmiş seçim deneyinde gelecekten geçmişe doğru bir bilgi akışı olduğunu görüyoruz ve bu bilimin temeli diyebileceğimiz nedenselliğin ortadan kalkması demek oluyor. Yani sizin yaptığınız ayrıma göre içsel rastlantısallık da sanki aşikar rastlantısallıkla aynı konuma yaklaşmış olmuyor mu? Ya da hemen hemene aynı sınıfa girmiş olmuyor mu? Şöyle açıklayayım bir parçacığın gelecekte düşeceği yer geçmişini değiştiriyorsa bu kısmı aynı iki topun birbirine çarpmasına benzetebilir miyiz? Belki de bu deneylerin rastlantısallıkla bi alakası yoktur emin değilim. Ama birileriyle bu konu üzerinde münazara yapmak isterdim. Tekrardan başarılar dilerim
@celoers8571
@celoers8571 Жыл бұрын
Üzerine biraz düşündüğümüzde Aşikar rastgelelik tüm girdileri ve parametleri hesaplayamadığımızdan ötürü varolan rastgeleliktir ve özünde mutlak bi rastgelelik değildir. Aslında bir düzen vardır. Burası tamam. İçsel rastgelelik bizim bildiğimiz klasik fizik kurallarının geçerli olmadığı kuantum evreninde varolan rastgelelik diyebiliriz. Olaya şuradan yaklaşırsak üzerine bir bilim yapılan saha olması hasebiyle kuantum evreni özünde bir düzen yok mudur zaten? Yani herşeyin mutlak bilinemez ve öngürelemez olduğu bir sahada bilim yapmanın mümkün olmadığını hesaba katarsak orada da mutlak bir düzen vardır aslında değil mi? Bu düzeni şuanki bilgi seviyemizle kavrayamayışımızdan ötürü kaos olarak isimlendirdiğimiz için orada mutlak bir rastgelelik olduğunu varsayıyor olabilir miyiz? Yani eğer böyleyse mutlak bir rastgelelikten atom altı evrende de bahsedemeyiz sanki. Ya da şöyle diyebiliriz bir elektronun tam yerini bilemesek bile tahminen olabileceği yerleri hesaplıyoruz değil mi? Sonuç olarak bir sınır çiziyoruz. Benim yıukarda verdiğim örnek üzerinde düşünürsek gelecekten geçmişe bir nedensellik bağı da var gibi. Belki de rastgeleliğin de her alan için ayrı ayrı değerlendirmeliyiz. Makro evren için ayrı. Mikro evren için ayrı. Hatta atom altı parçacıklar kuarklar için ayrı ayrı düşünüp ona göre ele almamız gerekebilir. Cidden kafa karıştırıcı bir durum. Belki kuantum evreninin doğasını anladıkça bu rastgelelik de ortadan kalkabilir.
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Hocam öncelikle birinci sorunuza cevap veriyorum. Ben "Gecikmiş Seçim Deneyi" hakkında güncel bilgilere sahip değilim. Ne zaman olur bilmiyorum ama birgün o konu hakkında da detaylıca çalışır ve bir video yaparım. Sadece şunu söyleyebilirim, Wheeler'in Gecikmiş Seçim Deneyi, kuantum rejiminde sonuçlar vermekte, aşikar rastgelelik ise klasik rejimde karşımıza çıkıyor. Yani direkt sizin vardığınız sonuca varılabilir miyiz emin değilim. Çünkü klasik rejimde, bahsettiğiniz nedenselliğin ortadan kalkması zaten söz konusu değil. Ama dediğim gibi ileride, bir video yaparım, şu an ben de konuya pek hakim değilim. İkinci soruya gelirsek, burda rastgelelik üzerine bir anlam karmaşası olmuş olabilir. Mutlak bir şekilde olasılıksal olan her şey aslında rastgeledir. Mesela sonsuz potansiyele sahip duvarlar içine sıkışmış bir elektronun konumu için, evet biz olasılıksal tahminler yapabiliyoruz. Hatta bir ölçüm yapsak, elektron en olası ihtimalle kutunun tam ortasında çıkacaktır. Aslında videoda, bu olasılıksal tahminler, mutlak bir olasılık mı, yoksa bizim bilmediğimiz bir şeyden dolayı mı olasılıksal gözüküyoru tartışıyoruz. Tanrının zar atması mevzusu, durumu çok güzel açıklıyor esasen. Yine kutu içerisindeki bir elektronu ele alalım. Ama bununla birlikte, gerçekten bir tanrının her şeyi de yarattığını varsayalım. Yani evet, kutu içerisindeki elektronun konumunu da o belirliyor. Dikkat edilmesi gereken husus, elimizdeki sonuçların bir zarın atılması gibi olasılıksal durması. Yani her şeye tanrı karar veriyorsa da bu cümle, tanrının kararları rastgele verdiğini ima ediyor. Sadece burada bahsettiğimiz zarın 6 yüzü yok. Bahsettiğimiz zarın yüzeyleri, elektronun bulunabileceği bütün konumları içeriyor ki söz konusu elektron ise zarın sonsuz tane yüzü olmalı. Ama mevzu şu, evet bir zar atılıyor ve sonuç olasılıksal. Sadece zarın yüzeylerinin ortaya çıkması, eşit olasılığa sahip değil. Zar öyle bir şekle sahip ki zarın bir yüzü hep daha fazla karşımıza çıkıyor. Ancak zarın diğer yüzlerinin ortaya çıkmasını engelleyen bir şey yok. Onlar da ortaya çıkabilirdi. Yani hangi yüzünün ortaya çıkacağı rastgeledir. Bir de şundan bahsetmek gerekir, kuantum mekaniği klasik evreni de belli oranda açıklıyor. Kuantum mekaniğinde enerji seviyeleri yükseldikçe, zaten klasik rejime yaklaşıyoruz. Dolayısıyla makro evreni ayrı mikro evreni ayrı düşünmeliyiz, ama bu iki evren birbirinden tamamen bağımsız olmamalı. Zaten her şeyin teorisi fikri de buna yönelik bir çalışma. Ama videoda bahsettiğim gibi, hala aksini iddia edenler var. Birgün onlara da değiniriz. İyi günler.
@celoers8571
@celoers8571 Жыл бұрын
​@@doğalfrekans cevabınız için teşekkür ederim. Güzel açıklamışsınız .Üzerine daha çok düşünmem gerekiyor . Tekrar izleyip tekrar okuyacağım yorumları dingin bir kafayla.
@cakmakkayasedatselim
@cakmakkayasedatselim Жыл бұрын
Gayet ilham verici gayet sade bir video yapilmis. Cok kisiye ulasmasi dilegimle...
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Teşekkürler hocam...
@InMemoryOfNeo
@InMemoryOfNeo Жыл бұрын
rastgelelik ifadesinin doğru açıklamasını yaptığın için teşekkür ederiz. bilimsel ifadeler sözlüğü tarzında bir video çeksen süper olur. örneğin evrim nedir, bilimsel gözlem nedir, teori ve kanun nedir, yanlışlanabilir ne demektir falan gibi bazı önemli ifadeleri bir videoda veya listede anlatırsan güzel bir kaynak olur. evet bunlar ayrı ayrı aratılıp bulunabilir youtubeda ama kendi anlatım tarzınla birleştirerek yaparsan güzel olur.
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Güzel fikir, ilerleyen zamanlarda bunu yapabilirim. Önerin ve desteğin için de ayrıca teşekkür ederim.
@Divxgezgini
@Divxgezgini Жыл бұрын
Teşekkürler güzel bir sunum olmuş. Video üretkenliğine aynen devam.
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Sağol👍
@muratorakclar6
@muratorakclar6 Ай бұрын
dakka 11,08'de ""olasılıksal ve rastgeledir"" bence bu evrenin ve yaşamın temel felsefesidir.. gençliğimde mantıklı bulduğum felsefe budur..
@onurcan5277
@onurcan5277 Жыл бұрын
Videon çok iyi fakat tavsiyem sürekli olarak yorumlarda yazılanlara cevap vermeye çalışma bunun sonu gelmez bırak söylediklerini zamanla kavramaya çalışsınlar zamanla seni anlayan insanların seni daha çok izlediğini fark edeceğini düşünüyorum. Emeğine sağlık.
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Cevap veremeyecek kadar fazla yorum geldiğinde tabi bırakırım. Yani haklısınız, sonu gelmez bu işin. Ama şu an, versem iyi olur zaten 3-5 kişi soru soruyor :D.
@kaanalp76
@kaanalp76 Жыл бұрын
teşekkürler,saolun...
@muratorakclar6
@muratorakclar6 Ай бұрын
olasılıkları bilirsek rastgelelik kalkmaz,,yani olasılıklardan biri mutlaka rastgelecek..sadece hangisinin rastgeleceğini bilmeyiz.. evrende heryerde canlılık oluşabilir ama nerde nezaman oluşur bilemeyiz.
@mehmedgundogdu6880
@mehmedgundogdu6880 Жыл бұрын
Saygı Değer Administer Şahsen Emeğinize Sağlık Bilgi Yönünden Faydalı Yapım Hazırladığınızından Dolayı Sizlere Müteşekkiriz ... Şimdiden Emeğinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Akademik Ve Çarpıcı İçerikli Yayınların Devamını Canı Gönülden Dilerim...
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Çok teşekkür ederim 🙏
@kaanalp76
@kaanalp76 Жыл бұрын
Çok teşekkürler,eksik olmayın.Bir de neye inandığını bilmeyen,inancı devralan bilinçli bir tercih olmayan insanlara asla bir şey anlatamazsınız.Sadece görmezden gelmek icap eder.
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Yani bir umut bazen anlatmaya çalışıyoruz...
@savasgunlukleri3296
@savasgunlukleri3296 Жыл бұрын
Kanka kanalın çok güzel umarım daha yüksek abonelere ulaşırsın :)
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Teşekkürler kanka çalışıyoruz :)
@gokalpx155
@gokalpx155 Жыл бұрын
bir hesabımda tesadüfe bak! birilerinin kötü yönlerini görüp eleştirdikden sonra yorum yapamıyorum yazdığım yorumlar selam bile olsa siliniyor yeniliyorum siliniyor bu konuda bir bilgin okuyanların bilgisi varsa cevaplarsada sevinirim yotutue aracılığılamı engelleniyor?
@_-deep_a_b.862
@_-deep_a_b.862 Жыл бұрын
bu kanal rastgele karsima cikmadi :))
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Haydaaaa çürütüldü bütün iddialarımız :D
@noftraX
@noftraX Жыл бұрын
Mikrofon olarak ne kullanıyorsunuz?
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Bu videoda MXL'nin kondenser bir mikrofonunu kullanıyorum. Ama modeli bilmiyorum, mikrofon bana ait değil.
@mrthunderbolt1864
@mrthunderbolt1864 Жыл бұрын
Benim bu konuda merak ettiğim şey hem deterministtik hem de rastgele olabilir mi? Gözlemci etkisi ve kuantum süper pozisyonları oldukça kafa karıştırıyor. Bu yüzden benim düşünceme göre hem rastgele hem de deterministtik olması daha olası gözüküyor ve de problemi iyice karmaşıklaştırıyor uzun süre tartışılmasının nedeni de bence bu karışıklık olabilir.
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Açıkcası Bell ile birlikte biz mutlak rastgeledir dedik, ancak önümüzdeki haftalarda belki kuantum mekaniğinin eksiklikleri üzerine bir video yaptıktan sonra bu "mutlak rastgelelik" doğasını da daha düzgün tartışabiliriz. Ayrıca henüz kanalda videosu yok, ancak Bell eşitsizliği bahsettiğiniz bütün etkileride göz önüne alarak bir sonuç veriyor aslında.
@muratorakclar6
@muratorakclar6 Ай бұрын
içsel rastgeleliği anlamadım,,belirlenemez,determinist değil demekmi
@ivandivandelen6561
@ivandivandelen6561 Жыл бұрын
Tabi ki her sey " tanimlamaya" yani anlamin sinirlarini belirlemeye bagli.Ancak bir tanimin sinirlarini belirlemek icin de o tanimin icine girmeyen diger seylerin ve ayni zamanda o seylerin sinirlarini bilmek gerekiyor ki bu da insanligin ana cikmazini ( esas kisir dongusunu) yani imkansizi olusturuyor!Ne kadar guclu kuantum bilgisayarlari yapsakda hicbir zaman bir sistemi tam ve eksiksiz olarak tanimlayip hesaplayamazlar bu bilgisayarlar.Cunku evrende ( kafamizdaki hipotetik uzayda) hicbir kesit yada hic bir sey kapali bir sistem olusturmaz,yani her sistem diger sistemlerle ic icedir,kafamizda olusturdugumuz kapali ve bagimsiz sistemler sadece teoriktirler(.bilardo masasini ve toplarini surtunmelerden basinctan vs dis etmenlerden teorik olarak arindirdigimiz gibi), gercekte bunlar acik ve bagimli sistemlerdir!
@muratorakclar6
@muratorakclar6 Ай бұрын
aşikar rastgelelilik bellirli rastgelelik demek dimi
@gokalpx155
@gokalpx155 Жыл бұрын
kanka merak etme el atıyorum ben büyüyecek kanalın. bazıları gibi güç sarhoşu olup ego yapmazsın umarım.
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Şimdiden büyük konuşmayalım. Sarhoş olsak da bazı şeyleri unutmayız 😇
@gezginvizor
@gezginvizor Жыл бұрын
Eğer Allah'a inanan biri olmasaydım bu videoyu izledikten sonra Allah'in varlığına iman ederdim.
@samikaradeniz1185
@samikaradeniz1185 Жыл бұрын
Hocam videodan Allahın varlığına dair nasıl bir kanıt çıkardın? Ben kaçırmış olabilirim videodaki o kısmı.
@newlife1553
@newlife1553 4 ай бұрын
Ben zeusa iman ettim ne güzel yaratmış değilmi
@newlife1553
@newlife1553 4 ай бұрын
Sizin ne işiniz var böyle kanallarda gidin cübbeliyi dinleyin gerici kafalar😂
@yusufcarpar6952
@yusufcarpar6952 3 ай бұрын
Lan SG. Ne işi olur Arabın tanrisinin ne işi olur kuantumla?sizin evrende güneş çamura batar. Yildizlarda kandildir😂😂
@aliserdar-hi2oz
@aliserdar-hi2oz Жыл бұрын
Kuantum verenleri konusunda sınırsız evren teorisine inanmam, bana göre kuantum verenleri sınırlı olmalı.. zira düşünelim eğer bizim sürekli acı çektiğimi ve olemedigomiz sonsuz versiyonumuz olsa bu tanrının merhametine aykırı olurdu..tabi cehennem başka bir olay...
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Sonsuz evren varsa akıl üstü bir tanrı neden olsun ki onun merhametinden bahsedelim. Kuantum evrenleri zaten gerçekse ben taş çatlasın panteizme kayarım o da taş çatlasın.
@mesutkurt2353
@mesutkurt2353 Жыл бұрын
Rasgelili anlatmak için bir kuvvet koyuyoruz bir çok örnek verdin hepsinde bir kuvvet var işte ilk kuvvet yaratıcı yapmış olamaz mi
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Hocam bu videoyu çok önceden yapmıştık tam hatırlayamıyorum. Ama sanki bu videoda genel anlamda tanrının varlığını tartışmamıştık. Sadece kuantum mekaniğinin rastgeleliği üzerine konuşmuştuk. Belki bu sorunuza cevap olarak Hassas Ayar adlı videomuza bakabilirsiniz.
@oysa21
@oysa21 Жыл бұрын
harika bir açıklama
@muratorakclar6
@muratorakclar6 Ай бұрын
sicim kuramını anlattın mı.. sicim kuramı rastlantısallığımı desdekliyor,gerekirciliğimi..
@User.Who.1
@User.Who.1 7 ай бұрын
Çok güzel bir kanal. Fakat bir kaç hususu söylemem gerekir. Hızlı konuşmasanız, tüm sözleri aynı tonlamada söylemesiniz çok iyi olur. "R" leri telaffuzunuzu çok beğendim. He bir de videolarınızı sırf "Yaratıcı" kavramını ispatlamak veya inkar etmek üzerine kurmayın. Benim için farketmezken, başqa birisine sıkıcı, itici gelebilir. Size başarılar diliyorum👏
@User.Who.1
@User.Who.1 7 ай бұрын
Çalışırken kulaklıkta podkast gibi dinliyorum. Ama hızlı konuşmanız nedeniyle tam da anlamaya yetişemiyorum. Nihayetinde fizikle tamam alakalı konular ve hızlı bir şekilde anlatılırsa anlamak çok zor oluyor. Ha bir de ben Elektronik, Radyoelektronik yüksek lisans mezunuyum bu kadar hızlı anlatıma yetişemiyorum, düşünsenize sıradan eğitimsiz biri nasıl anlar.
@doğalfrekans
@doğalfrekans 7 ай бұрын
Merhaba, eleştiriler için teşekkürler. Güncel videolarda biraz daha yavaşız sanki emin değilim :D Yani yavaşlamaya çalıştım ama emin değilim başardığımdan.
@oysa21
@oysa21 Жыл бұрын
drekt abone oldum
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Bizi direkt mutlu ettiniz, teşekkürler :D
@oysa21
@oysa21 Жыл бұрын
@@doğalfrekans :ds
@ali_mahmudov
@ali_mahmudov Жыл бұрын
Karsilikli takipp
@doğalfrekans
@doğalfrekans Жыл бұрын
Hocam senin kanalının nereye varacağı beni korkuttu :D
What is the Ultraviolet Catastrophe?
40:29
Physics Explained
Рет қаралды 2 МЛН
Süperpozisyon: Aynı Anda Birden Fazla Yerde Olmak Mümkün mü?
19:24
Who has won ?? 😀 #shortvideo #lizzyisaeva
00:24
Lizzy Isaeva
Рет қаралды 65 МЛН
Useful gadget for styling hair 🤩💖 #gadgets #hairstyle
00:20
FLIP FLOP Hacks
Рет қаралды 5 МЛН
Looks realistic #tiktok
00:22
Анастасия Тарасова
Рет қаралды 106 МЛН
Red❤️+Green💚=
00:38
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 81 МЛН
Soğuğu Fethetmek: Süperiletken ve Süperakışkan
15:09
Doğal Frekans • Bilim
Рет қаралды 68 М.
Simülasyonda mıyız? | Sinan Canan ile Büyük Sorular
17:45
Zaman Nedir? Bilmiyoruz... Peki Gözlemlenebilir mi?
42:57
Doğal Frekans • Bilim
Рет қаралды 75 М.
Kuantum Fiziği: Adım Adım Tarihsel Süreç / Bölüm 1
18:37
Doğal Frekans • Bilim
Рет қаралды 9 М.
Simülasyon Teorisi + Matrix + Platon
15:21
Holosen
Рет қаралды 158 М.
'RASTGELE DE BİR OLASILIKTIR' ALİ NESİN
38:58
Cüneyt Özdemir
Рет қаралды 100 М.
Casimir Etkisi Ya da Hiçlik Diye Bir Şey Var Mı?
11:20
Ayhan Tarakcı
Рет қаралды 96 М.
KUANTUM BİLGİSAYARLARI: Sınırsız Gücün Anahtarı
13:34
Bebar Bilim
Рет қаралды 429 М.
Как удвоить напряжение? #электроника #умножитель
1:00
Hi Dev! – Электроника
Рет қаралды 1 МЛН