Öğrenme Güçlüğü ve Disleksi Arasındaki Farklar Nelerdir ?

  Рет қаралды 3,036

Terapi Time

Terapi Time

4 жыл бұрын

Öğrenme Güçlüğü ve Disleksi Arasındaki Farklar Nelerdir ?
Disleksi bir okuma öğrenme güçlüğü veya imkansızlığıdır. Duyusal (görme işitme gibi) nörolojik bir bozukluk, zeka geriliği, davranış veya ruhsal bozukluk olmaksızın görülebilen bir rahatsızlıktır. Türkiye'de ne kadar Disleksili olduğu konusunda bir araştırma yapılmamıştır. Bir çok çocuk okuma yazmayı sorunsuz bir şekilde öğrenebiliyorken okula düzenli gitmesine rağmen bir kısım çocuk okumayı öğrenmekte zorluk çeker. Ailelerin ve öğretmenlerin bütün uğraşlarına rağmen çocuk okumayı bir türlü öğrenemiyor veya çok zor öğreniyor. Okuma güçlüğü genelde yazma güçlüğünü beraberinde getiriyor. Bu sıkıntının artık bilinen bir adı var Disleksi. Okuldaki bütün dersler okuma yazma ve okuduğunu anlamayı gerektiriyor. Disleksi ele alınmaz ise çocuğun okul hayatı kabusa dönebilir.
Disleksi olan bir çocukta neler görülür?
1. Fonolojik farkındalık eksikliği yani kelimenin içindeki hangi seslerin olup olmadığını algılamakta güçlük çeker. Örneğin kavanoz kelimesinde V sesi var mı sorusuna cevap veremez.
2. Harfleri ses, duyduğu sesi harfe çeviremez dolayısıyla sesleri hece haline heceleri de kelime haline birleştirmekte zorluk çeker.
3. Görünen hataları ise şu şekildedir.
*Görsel hatalar:
→ spasyal hatalar ; benzer şekilli harfleri karıştırma ( m/n , d/b , s/ş…)
→ sıralama hataları; hece ve kelime içinde harfleri ters okurlar (pantolon /panloton, kitap/kipat, kapı/ıpak..),okurken harf ,hece veya kelime atlarlar (klavye/kavye ,çikolata/çilata …)
*İşitsel hatalar → benzer sesli harfleri karıştırırlar p/ b, t/d, k/g , s/ z …
*Semantik ve grafik hatalar → anlam veya yazı benzerliği taşıyan başka kelimelerle karıştırırlar(aslan/kaplan,gol/göl,…
4. Okumakta güçlük çektiği için okuduğu cümleyi anlamaz tekrar tekrar okumasına yine anlamakta güçlük çeker.
5. Disleksili bir çocukta bellek sorunları vardır, duydukları kelimeyi kısa süreli hafızada tutmakta zorlandıkları dolayı istenilen kelimeyi yazamazlar.
6. Zamansal ve mekansal (visuo- spatial) bozukluklar görülmektedir (yön; yukarı aşağı sağ sol ve zaman; önce sonra dün gibi kavramları ayırt etmekte güçlük çekerler).
7. Dikkat ve konsantrasyon zorluğu yaşarlar.
8. Zamanında tedavi edilmeyen bir konuşma bozukluğu Disleksiye neden olabilir .
Disleksi tanısı konmuş bütün çocukların okuma, yazmayı öğrenmesi mümkündür. Uygun eğitimle, bire bir destek ve danışmanlıkla, çocuğa adapte ve doğru yöntemle bütün çocuklar başarılı olabilir!
Yurt dışında disleksi patolojisi Dil ve Konuşma Terapistleri tarafından ele alınır. Merkezimizde terapistlerimiz Avrupa'da uygulanan yöntemleri kullanmaktadırlar. Bu teknikler klasik okuma yazma yöntemlerinden farklıdır. Çocuklarda sorun olan görsel ve işitsel fonolojik farkındalığı arttıran ve bütün duyuları baz alan bir tekniktir. Bu yöntemle çocuk kısa sürede okuma-yazma öğrenebilir. Disleksi tedavisinde kullanılan bu yöntem kapsamlı bir yaklaşıma sahip. Aynı anda okuma yazmayı öğrettiği gibi hafıza, dikkat , konsantrasyon zamansal ve mekansal bozuklukları da ele alır.

Пікірлер: 4
@tugba4040
@tugba4040 Күн бұрын
Eveeeet, Ceylan hanım ne güzelde samimi görünüyor değil mi? O zaman bir de gerçek yüzünü görelim. Bahsettiği mob eğitimini gittiğimiz hiç bir seansta Hacer verebilir bir sakıncası yok demesine rağmen vermemiştir. Sağlık sorunları nedeniyle evde çalışamadıpımızda sorun yapmış o zaman çalıştıktıktan sonra getirelim her hafta boşuna mı geliyor dediğimizde aaa olmaz devam önemli diyip kendisiyle çeliştiğinin farkında bile olmayan şuursuzlukta, bir kişi olup. Sizin çocuğunuzu ilk gördüğümde eve gidip ağladım biliyor musunuz diye çocuklara acıyarak yaklaşan profesyonellikle uzaktan yakından ilgisi olmayan biri. Çocuğun yeme düzeni terapi sonrası değiştiği için yaşanan sorunlar paylaşıldığında ise sırf kendini aklamak için ama bendeyken sorun yok diyip terapi süreciyle ilgili videolar istendiği halde aylar boyunca terapiye gitmesine rağmen 1 2 tane video göndermeyi tercih etmiş ve maalesef yaptığı işin farkında asla olmayarak bir özel çocuk velisiyle konuşma üslübuna asla sahip olmayan bir kadın. İnsanları maddi olarak küçük gören çocuğun terapi alacak sağlık durumu olmasa bile sırf seans ücretini alabilmek için eğitime zorlayan üzüm yemek yerine bağcıyı dövmeyi tercih eden bir kadın. Koskoca bir ayımızı sırf kaprisleri yüzünden çalan, bize ciddi zaman kaybı yaşatan bu kişiye de çanak tuttukları, 1 aylık süre zarfında asla ve asla aileyle iletişim kurmayan @terapi_time_istanbul @dkt_esra_ozer_sahin den de şikayetçiyim. Böyle bir ilgisizlik özel bir çocuk için nelere mal oluyor siz farkında mısınız? Üç kuruş fazla almak için bize bu yaptığınızı asla affetmiyoruz. Maalesef ailelere tavsiyem terapi aldığınız her saatin içeriğini isteyin terapi verenle bu şahsiyet bizimle iletişime bile girmedi aylar boyunca. Bir de utanmadan Ceylan hanım ben artık almak istemiyorum gibi hadsiz bir istekte bulunmuş. Sizi ve size çanak tutanları Allaha havale ediyoruz ahımız üstünüzde olsun hepinizin çocuğu var ve sadece sıranızı bekleyin diyorum. 7 yıllık mücadelemizde bizie en büyük zararı veren siz oldunuz yazıklar olsun.
@muslumavc293
@muslumavc293 2 жыл бұрын
Hocam bende öğrenmekte güçlük çekiyorum yaşım yirmi beş yaklaşık bir ay önce bunu öğrendim bunun için bir egzersiziniz varmı varsa yardımcı olursanız çok memnun olurum teşekkürler
@908SERDAR
@908SERDAR Жыл бұрын
bende 25 yaşındayım bende yeni fark ettim baya bir araştırdım bu kalıtımsal bir rahatsızlık ama kendini geliştirmen kendine bağlı fonolojik: yani dil sesi algılama sorunum var ve matematik yapamıyorum bunu nasıl aşıcağıma karşın sana tavsiyeler verebilirim yüksek sesle kitap oku , gasp bağırsak ve psikoloji sendromu için doğal tedavi kitabını al bu bir nebze sana yardımcı olacaktır ama kendini kitap okumaya yavaştan alıştır zorlanırsan bırakmaya meyilliyiz normal insanlar beyni gibi çalışmıyor beyinlerimiz öğrenim olarak normal beyinlerde 3 bölge çalışır kene bizde 1 çalışıyor detaya inmedim normal fonksonel yani doğru bilgiyi kavramamız çok zor ondan kendini yavaş yavaş zorlaman lazım , hiç bir eğitim almadan ailemin caniliğini ön planda tutarak ne kadar geliştiğime bir örneğim sende başarabilirsin yalnız değilsin
@elifduruklcl5221
@elifduruklcl5221 7 ай бұрын
Tanı ile geliniyorsa devlet vermiştir. Şüphe ve vesveseyle ile gelen danışan sayınız çoksa , tanı ile geliyor diyemezsiniz değil mi ? Zorluk yaşayanların durumunu modaya uymakla benzeştirmenizden " anlatmak istediklerinizi zaman zaman doğru ifade edemiyor olabileceğinizi mi anlamalıyız ? " Hassas konular özen gerektiriyor...
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ | DİSLEKSİ | DİSGRAFİ | DİSKALKULİ
22:52
Uzman Psikolog Ramazan Saygın Şimşek
Рет қаралды 3,1 М.
Disleksi: Gizli bir yetenek mi, yoksa bir engel mi? I SoruYorum
15:17
Я не голоден
01:00
К-Media
Рет қаралды 9 МЛН
Nastya and SeanDoesMagic
00:16
Nastya
Рет қаралды 45 МЛН
Alıcı Dil Nedir? Çocuklarda Alıcı Dil Nasıl gelişir?
11:57
Disleksi Tedavisine Beslenme Düzeniyle Çözüm
5:01
İhlas Haber Ajansı
Рет қаралды 12 М.
Doç. Dr. Didem Öztop: Öğrenme Güçlüğü ve Tanılama Süreci
1:10:09
Ankara Üniversitesi ÖEAUM
Рет қаралды 3,5 М.
Я не голоден
01:00
К-Media
Рет қаралды 9 МЛН