România în Direct: Un mesaj de la Mihai Mărgineanu. Copii controlați sau copii liberi?

  Рет қаралды 9,143

Europa FM

Europa FM

14 күн бұрын

Participă la emisiune sunând la numărul de telefon +40 372.069.599.
www.europafm.ro/romania-in-di...

Пікірлер: 34
@petipeti6095
@petipeti6095 12 күн бұрын
FELICITĂRI PENTRU EMISIUNE si da, PĂRINȚII SUNT CHEIA !!!
@miha7019
@miha7019 11 күн бұрын
Copilul meu s-a născut în prima lună a libertății noastre. Educația din perioada comunistă a creat omul fără personalitate,fără demnitate,fără rațiune, neîncrezător în forțele proprii,fricos, singura aptitudinea era furatul. Am decis să-l educ în mod democratic, cu libertăți și reguli puține dar ferme. Educația a început din primele zile de viață, cu perseverență și multă răbdare . A fost un copil foarte agitat,energic și încăpățânat dar cu mult calm și explicații am reușit să-l conving mereu. Singurul lucru la care am ținut foarte mult a fost să nu mă mintă. L-am încurajat mereu să spună adevărul și nu l-am pedepsit niciodată indiferent de cât de mare era greșeala atâta timp cât a recunoscut fapta. Am vorbit de toate cu el ,vreme,sex,niciun subiect nu a fost tabu.Niciodată nu i-am dat oră de venit acasă, nu i-am interzis să meargă undeva sau să se vadă cu cineva anume. Mi-a spus când a fumat,a băut,s-a drogat,a probat de toate în studenție. Nu fiți naivi să credeți că nu fac anumite lucruri ,încearcă din curiozitate și este mai bine să știți. Important să îi educați să ia decizii bune singuri,nu veți putea să fiți mereu lângă ei. Al meu a decis că nu îi place și a ales diverse hobby-uri, bicicleta, drumeții. Prima mașină și-a cumpărat-o din salariu său, trebuie să muncești ca să prețuiești ce ai. Un alt secret este să nu aruncați cu bani în copii. I-am asigurat mai mult decât strictul necesar,ex. primul calculator la 4 ani,la 5 ani Nintendo,dar niciodată nu a avut bani mulți în mână. Mă mândresc cu omul care este astăzi,cu principii, onest,responsabil, civilizat, realizat profesional prin forțe proprii. În totalitate este doar meritul lui,eu doar am pus bazele cu care el și-a modelat viața, putea oricând să aleagă alt drum. Este un om cu o personalitate puternică ,încrezător în capabilitățile sale,liber să ia decizii, este copilul meu crescut în Libertate.
@camelia1312
@camelia1312 12 күн бұрын
Excelenta emisiunea! Felicitări d.lui Striblea ca a initiat-onsi Felicitări părinților care au răspuns și au împărtășit din experientele lor
@gabigalin9822
@gabigalin9822 11 күн бұрын
Felicitari pentru subiectul abordat!
@polixeniagraf2636
@polixeniagraf2636 11 күн бұрын
Buna seara,domnule Striblea! Weekend minunat!
@Stefan55555
@Stefan55555 12 күн бұрын
Trateaza`ti copilul ca pe un prieten sau un membru cu opinii al familiei nu ca pe un caine sa ii pui tag cu senzor sa stii unde e. Multumesc parintilor ca desi am facut naveta la scoala inca din clasele primare la "ocazie" mi-au dat independenta si intimitate de mic si au vorbit cu mine si la fel cum spunea si domnul din Iran: da voie copilului sa se izbeasca si el de viata reala. In liceu o gramada de copii erau la scoala salbatici deoarece acasa trebuia sa stea drepti la orice zice parintele iar cand am ajuns la facultate toate fetele "cuminti" brusc au virat in "obraznice" si toti baietii "cuminti" au abuzat de toate substantele posibile. Nu sunt indreptatit sa imi dau cu parerea pentru ca nu am copii si nici nu planuiesc sa fac. Dar zilnic vad copii tristi sau care cersesc atentie la societate pentru ca acasa nimeni nu ii trateaza ca oameni ci ca proprietati cu tag la gat. Foarte buna dezbaterea. Spor! :D
@andreicrupa9212
@andreicrupa9212 12 күн бұрын
Subscriu. Contează foarte mult să fii privit cu încredere și respect de părinți. Acum la 19 ani eu îi sun de la București să vorbesc cu ei și să le povestec prin ce-am mai trecut :))) Comportamentele astea se transmit generațional și eu am avut noroc, dar majoritatea prietenilor mei nu. Unii își cresc părinții iar alții au rupt orice legătură cu ei.
@crasuswolf
@crasuswolf 12 күн бұрын
Decat sa-l urmaresti,mai bine sa-l ai prieten. Oameni buni,vorbiti deschis cu ei. Lasatii sa zboare,sa-si desfaca aripile. Daca nu vorbiti cu ei despre sex,droguri sau jocuri de noroc se vor arunca cu capul inainte si nu va fi bine.
@danieladucu209
@danieladucu209 9 күн бұрын
Cum se numeste aplicatia aceea care sti unde este tot timpuva rog imi spune cineva
@pande1461
@pande1461 11 күн бұрын
Aa, deci primul interlocutor i-a rupt lucrurile copilului la nervi...și copilul tot nu-i răspunde la telefon cum ar vrea el. Deci, ce a rezolvat, în afară de a-l învăța pe copil că tata o să-i distrugă lucrurile la care ține când se enervează pe el? Înțeleg că ești îngrijorat ca părinte când nu-ți răspunde copilul, dar dacă faci cum a făcut interlocutorul nu reușești decât să-i comunici copilului să nu aibă încredere în tine și că trebuie să se ascundă și mai bine, altfel îi distrugi și alte lucruri la care ține drept pedeapsă. Cu cât îi impui mai multe restricții copilului la modul autoritar, cu atât va încerca să le ocolească și o va lua mai rău pe arătură la primul semn de libertate. E normal ca copiii să testeze limitele autorității și e imposibil să-l controlezi 100%, că doar copilul ăla e în curs de a deveni adult și are nevoie de un grad de independență și intimitate. Mulți uită cum a fost când erau ei adolescenți și cum se certau și ei cu părinții pe diverse, sau credeau că părinții n-au dreptate și că știu ei mai bine. Comunicarea e de importanță maximă pentru ca un copil să înțeleagă de ce părintele își face griji, ce pericole pot exista, ce poate face copilul pentru a le evita, cum să-i ajute și pe alții. De aia e mult mai bine să-i arăți copilului că ești de încredere și poate conta pe tine - cu anumite limite, bineînțeles, nu trebuie cocoloșit și ferit de consecințele propriilor acțiuni dacă prin ele i-au rănit pe alții.
@silviucrudu6346
@silviucrudu6346 12 күн бұрын
Bravo domnul cu nevasta....o monitorizează bine sa nu sara gardul,dar ca idee,femeia si copii vor gasi metode sa te minta frumos,asta este realitatea, cum spunea domnul din Iran ,musulman fiind,cea mai buna metoda ar fi sa fii prieten cu copii.....fata mea imi spune tot ce face,la școală, pe net....mie imi spune tot ,sotiei mai putin.....are incredere in mine ,nu folosim aplicații....totul este despre incredere,prietenie....sa fiti o familie unita,nu merge cu generația actuala de tineri sa ii monitorizezi non stop....ei sunt mai rebeli decat am fost noi,cum zice Margineanu.....are dreptate cu Vama Veche.....in Mamaia la fel,copii de bani gata cu multi bani,tentatii.....si nelipsitul cuvânt,,gen"....la tineri!
@andreicrupa9212
@andreicrupa9212 12 күн бұрын
Sunt ferm convins că în România în general, prin anii 90-2000, era mult mai ușor să obții ca minor alcool, țigări, și toate drogurile care au făcut ravagii (heroină etc.). Așa cum mulți au supraviețuit, mulți vor supraviețui și mai departe. E important să fii apropiat pe bune de copilul tău și să vorbiți de la egal la egal, să-l lași să se mai dea și singur cu capul de greutăți, să facă cunoștință cu consecințele acțiunilor lui (nu pedepse inventate), și în general să reușești să-i transmiți tot ce ai învățat tu de-a lungul vieții ca să-l ajuți să devină un adult cel puțin la fel de responsabil ca tine. E dur ce zic dar mulți părinți sunt prea certați cu ei înșiși ca să-și poată crește copiii cu grijă.
@ionutbz1
@ionutbz1 11 күн бұрын
Aceeași mentalitate ipocrită: “este o generație pierdută, noi eram mult mai…” Când o să înțelegeți și voi, ca părinți, ca nu controlul, ci dialogul, încrederea și bună-credință, îi educa pe copii? Am 29 de ani și pot să recunosc deschis ca generațiile care vin după mine sunt și inteligente, și mai agile, și mai echipate pentru lumea modernă, și mai pragmatice și mai și… Sigur, sunt și exemple negative. Așa cum au fost mereu. Dar nu exemplele negative nu definesc o generație. Țin să le reamintesc celor trecuți de prima și a doua tinerețe cine a eșuat în a educa generațiile astea tinere: voi, dragilor. Voi. Deci când spuneți ca sunt generații eșuate, spuneți de fapt ca voi n-ați avut capacitatea de a le insufla niște valori pe care voi le-ați considerat corecte. Dar pe care le-ați ocolit cu succes, cel mai probabil.
@miha7019
@miha7019 11 күн бұрын
Bravo, bine spus. Eu spun același lucru, sunteți o generație bună, de mii de ori mai bună decât generația mea . Succes!
@lucretiafeier7023
@lucretiafeier7023 12 күн бұрын
Doamne ferește
@pilopilo5514
@pilopilo5514 9 күн бұрын
Cei mai importați sunt cei 7 ani de-acasă 😊....
@danielbucur3144
@danielbucur3144 12 күн бұрын
Suntem pierduti,avem speranta in noua generatie,dar de fapt generat ia noua nu stiu sa faca nimic doar telefon,cred ca tot ce zboară se mananca.
@andreicrupa9212
@andreicrupa9212 12 күн бұрын
Pot să confirm, am mâncat odată un telefon care zbura spre mine (l-am prins)
@miha7019
@miha7019 11 күн бұрын
Poate nu știu să dea cu sapa fără să gândească ,cum eram noi,dar au mult mai multe abilități decât aveam noi la vârsta lor. Aveți încredere în ei. Este generația crescută în libertate, cu stimă de sine, au personalitate și încredere în puterile lor.
@pande1461
@pande1461 11 күн бұрын
Stai liniștit, asta spune fiecare generație despre generația care vine după ei. La fel au spus și părinții tăi despre tine și generația ta.
@catalinmocanu1912
@catalinmocanu1912 12 күн бұрын
DIALOGUL este secretul si, cu cat creste cu atat necesita mai mult dialog, telefonul, pe care noi nu l-am avut, este doar o noua etapa, educatia se face prin DIALOG
@cristiancismas5735
@cristiancismas5735 12 күн бұрын
Eu folosesc aplicația pentru nevasta mea 😂😂😂
@valentinmarian5338
@valentinmarian5338 11 күн бұрын
Nu ar fi rau sa vedeti Arkangel (sezonul 4, episodul 2) din seria Black Mirror. Ca sa vedeti unde se poate ajunge daca va controlati copii prea mult.
@tibiavram
@tibiavram 12 күн бұрын
O data cu dezvoltarea tehnologiei de comunicații am devenit dependenti de a stii unde e si ce face fiecare membru de interes. Mi se pare ca exageram un pic.
@bogdanneagu5413
@bogdanneagu5413 12 күн бұрын
Suntem nebuni cu totii? Cu sa iti urmaresti copilul adolescent sau adult? Il urmaresti la granița sau scoala primara. Ii pui o bratara sau accesoriu cu gps la el pentru ca la acea vârstă nu isi poate purta de grija, nu vede deloc pericolul ai nu are instinct de conservare, dar sa urmaresti un copil cu buletin mi se pare aberant si imi da impresia ca este o forma de tratament a efectului nu a cauzei. Un adolescent are nevoie sa fie urmarit numai daca părinții au esuat in a isi face meseria de parinte. Ce faci daca isi lasa telefonul la scoala si el pleaca in alta parte? Am cunoscut om care la 16 ani isi cumparase masina fara sa stie parintii. Voi chiar credeti ca nu se poate sa te minta? Toti baietii cu 8 clase care livrează mancare la glovo au aplicatii sa isi arate locatia diferita de at cea reala sa mai faca un leu si credeti ca un baiat sau fata de luceu nu are acces la asa ceva? Pentru situatia in care se întâmplă ceva grav există posibilitatea de buton de panica ori de la anumite sisteme de alarma ori alte soluții. Cand se apasa ceilalți vad asta si primesc si locatia. Asta trebuie folosit pentru ca asa ii oferi copilului incredere. Margineanu este la fel ca majoritatea părinților. Uita ce a făcut in tinerețe cand are copil la acea vârstă. Oare nu el ne canta despre Raluca si alte melodii porcoase? Oare el nu umbla mort de beat la 16-20 de ani cand scapa in oras? Eu stiu ca de prin clasa a saptea mergeam la colindat cu clasa si era imposibil sa nu gasim cate un parinte sau profesor care sa nu aiba ambitia sa ne faca prastie. In liceu era clar ca ieseam in oras si se bea cam de cati bani aveai. Este adevărat ca nu crea se gasea altceva de consumat dar alcool era destul. Cum poti sa vi acum si sa o faci pe fata mare ca generatiile de azi fac nenorocire?
@pande1461
@pande1461 11 күн бұрын
Mulți părinți își cresc copiii cu "nu fă asta" la orice mișcare ce nu-i convine părintelui, fără a explica de ce nu e bine în afară de "că așa zic eu, și ce zic eu e sfânt pentru că eu sunt părintele tău și n-ai dreptul să refuzi". Sunt pline spațiile de joacă de mămici care urlă după copii de pe bancă de fiecare dată când copiii se duc puțin mai departe sau se joacă nu-știu-cum (dar fără a fi ei sau alții în pericol). Părinții ăștia sunt disperați că "cine știe ce o să facă copilul!", pentru că n-au fost în stare să-i crească în așa fel încât să-și poarte de grijă singuri, și au impresia că copilul o să moară dacă părinții nu-s acolo 24/7 să urle după ei. Și tot ce au drept rezultat sunt fie copii care n-au curaj să facă nimic, fie copii care o iau pe arătură la primul semn de libertate, fie copii care în mod miraculos ajung adulți responsabili _în ciuda_ părinților-elicopter. Cum ai zis și tu: dacă copilul vrea să ocolească o restricție, o va face. Important e să înțeleagă de ce a fost impusă restricția și ce consecințe vor fi impuse dacă o încalcă. Dar, evident, și părintele trebuie să fie normal la cap, nu timorat la gândul că copilul n-are cum să se descurce fără el.
@prapalogea
@prapalogea 12 күн бұрын
Are domnul Margineanu pitici pe creier. Lumea e din ce in ce mai inteligenta si perfecta. Nu creste PIB-ul si nivelul de viata? Asta conteaza. Restul sunt gelozii ieftine. 😉
@fireart7808
@fireart7808 12 күн бұрын
Puțini îți înțeleg ironia
@prapalogea
@prapalogea 12 күн бұрын
@@fireart7808 Nu ma intereseaza prea tare daca sunt putini sau multi. Ma cam doare la pateu😁. Bag si eu din cand in cand batul prin gard, sa ma autoevaluez dupa reactia canilor😀
@bogdanneagu5413
@bogdanneagu5413 12 күн бұрын
Sa incercam sa fim puțin obiectivi. In anii '90-2000 interdicția de a vinde alcool și țigări minorilor era doar pe hârtie. De la 14-15 ani am primit bere in orice bar sau magazin in acea perioada. Puteam sa bem mult și bine și nu ne stresa nimeni. Acum ne credem superiori când vedem că altii fac aceleași lucruri dar mai târziu pentru că acum este foarte greu să poți să cumperi alcool fiind minor.
@prapalogea
@prapalogea 12 күн бұрын
@@bogdanneagu5413 Bine domnule, sa incercam sa fim mai obiectivi! Eu am 33 de ani si n-am baut mai mult de un sfert de litru de alcool, in total, de cand m-am nascut. Mi-e putin greu sa fiu obiectiv. Plus ca nici nu ma prea intereseaza ce fac tinerii astia. Eu faceam putin misto de domnul Striblea, care foloseste cresterea PIB-ului destul de des, cand incearca sa spun ca Romania a evoluat.
@victorbordeianu169
@victorbordeianu169 12 күн бұрын
Ține-ți copiii aproape o carte scrisă de Gordon Neufeld și Gabor Mate. De ce părinții trebuie să conteze mai mult decât anturajul.
OMG 😨 Era o tênis dela 🤬
00:19
Polar em português
Рет қаралды 3,6 МЛН
маленький брат прыгает в бассейн
00:15
GL Show Russian
Рет қаралды 4,4 МЛН
Biblia zilnică - 2 Cronici 23-25 - Biblia audio
20:04
Resurse și Predici Creștine
Рет қаралды 34
Неожиданный поворот для студентов😱
0:30
Тяжелые будни жены
0:46
К-Media
Рет қаралды 4,3 МЛН
How many pencils can hold me up?
0:40
A4
Рет қаралды 7 МЛН
Зу-зу Күлпәш. Кома. (8-бөлім)
40:33
ASTANATV Movie
Рет қаралды 476 М.
Не пей газировку у мамы в машине
0:28
Даша Боровик
Рет қаралды 10 МЛН