Sănătate mintală în 2023

  Рет қаралды 268,983

Cătălin Moise

Cătălin Moise

Күн бұрын

Ce sunt și ce nu sunt tulburările mintale.
Vă rog să nu luați nimic din clip drept sfat medical. Decizia de a lua sau nu medicamente se ia în urma unui calcul individualizat în care se cântăresc avantaje și dezavantaje personale, pe când aici veți găsi, la acest capitol, doar niște generalizări făcute pe internet, care nu au cum să țină cont de asemenea particularități.
Dacă doriți să sprijiniți: / catalinmoise
”Nebun în România”
recorder.ro/cum-e-sa-fii-nebu...
Cărți:
Anatomy of an Epidemic (2010)
www.goodreads.com/book/show/7...
Mind Fixers (2019)
www.goodreads.com/book/show/4...
Psychiatric Hegemony (2016)
www.goodreads.com/book/show/3...
The Myth of Normal (2022)
www.goodreads.com/book/show/5...
Thumbnail: Paula Rusu
/ paularusu
00:00:00 Unde este boala?
00:08:27 Începuturile psihiatriei
00:24:38 Primele medicamente
00:29:37 DSM
00:37:21 Dezechilibru chimic
00:43:36 Medicamente azi
00:54:40 Biopsihosocial

Пікірлер: 1 000
@mironandreea7144
@mironandreea7144 5 ай бұрын
De multe ori ma simt extrem de singura. Am un copil mic, m-am ingrasat 50 de kg in sarcina, ma lupt cu niste dependente de ani de zile si am trecut prin lucruri prin care nici un om nu ar trebui sa treaca, inca de la prima amintire pe care o am... Nu cred ca este usor de inteles pentru nimeni prin ce trec zilnic si toate astea se intampla la 2000 km de casa, unde am venit pentru a putea avea o viata mai buna, dar unde nu am nimic familiar in jur, unde nu cunosc inca limba si unde nu am reusit sa creezi nici o conexiune reala cu cineva. Sotul meu e super supportive insa munceste mult, deci foarte mult timp sunt singura cu in bebe.. Am simtit din adolescenta ca lumea in care traim nu e "corecta" ; mi-am dorit mereu sa traiesc intr-o lume simpla, in care oamenii contribuie activ la buna functionare a societatii... Fac terapie dar nu am auzit inca ceva ce nu intuiam deja... ma ajuta in schimb sa-mi mai fac ordine in ganduri.. Inafara de copilul meu, pe care ma stradui din rasputeri sa il scutesc de bagajul traumatic pe care il detin, singurele luminite pe care le mai vad la capatul tunelului sunt acest gen de clipuri. E foarte incurajator sa vad ca sunt oameni inteligenti, care se exprima atat coerent si descriu atat de accurate ceea ce e in capul meu si cred cu tarie ca munca ta contribuie la o schimbare reala in societate! Am scris doar cateva comentarii in ani de zile pe youtube dar am simtit sa las un gand si un impuls pentru algoritm. Multumesc din suflet pentru munca depusa, Faci o treaba admirabila!
@gabrielamaramures289
@gabrielamaramures289 5 ай бұрын
@mironandreea7144 Îți trimit o mare îmbrățișare și un vagon încărcat pân" la refuz ,cu urări de sănătate, seninătate și urări de bine! O sugestie, rasfoieste printre vechile video-uri : "Dr.Cezar, un cardiolog nonconformist" .Abordează holistic nu doar diverse probl.la nivel fizic ci și multiplele sfidări cu care viața devenită atât de haotică, ne dau în fel și chip bătăi de cap ... Salutare!
@sevdrakegavial
@sevdrakegavial 5 ай бұрын
hey, you can get through this. stay strong
@madalin6832
@madalin6832 4 ай бұрын
Bună,am citit comentariul tău,îmi pare rău de problemele tale dar încerc să ți dau un sfat,poate "vb" aiurea dar încearcă să faci mișcare,sport.În general mișcarea te ajută să ți pui ordine în gânduri,să fi mai bine tu cu tine.Numai bine,ai grijă de tine și de bebele tău.
@plescaeugen4479
@plescaeugen4479 Ай бұрын
umflato
@catalinsava6095
@catalinsava6095 26 күн бұрын
Buna, in primul rand vreau sa ti spun ca te apreciez, ar fi fain sa fim cu totii atat de onesti in mediul online, uneori uitam scopurile platformelor de socializare. Inteleg prin ce treci, si eu mi am taiat multe persoane din jur din cauza stilului de viata pe care il aveam, prefer sa o vad ca pe o evolutie, curiozitatile si lucrurile care imi provoaca placere s au schimbat, trebuie doar sa gasim ce ne face fericiti.
@m4r1us1k1
@m4r1us1k1 6 ай бұрын
🎉 orice video de al lui Moise este ceva unic în viata și o pot compara cu prima căsătorie,nașterea primului copil,eclipsa totala ...înțelegeți voi.
@DannMarius
@DannMarius 6 ай бұрын
Prima casatorie se presupune si singura, dar da, inteleg
@OvidiuAndrone
@OvidiuAndrone 6 ай бұрын
Rămâneți cu picioarele pe pământ, păstrați îndoiala și folosiți-vã creierul
@joanabug4479
@joanabug4479 6 ай бұрын
@@DannMarius Ah, deci aia care au ghinionul sa le moara partenerul la 33 ani gata - forever alone sau pacatosi pe viata - oricum o dai e rau in ochii bisericii. Macar inca suntem intr-un stat secular - asadar, tot "casatorie" e parteneriatul civil, ca vrea sau nu BOR sa para ca ei pot 'oficia' sub denumirea aia. No way Jose
@caesarDomina
@caesarDomina 6 ай бұрын
au bagat net si in biserici acum sau ce @@DannMarius
@si-o1274
@si-o1274 6 ай бұрын
Esti ok, da?
@kindme8650
@kindme8650 6 ай бұрын
Mama mea a avut un cancer destul de grav, dar din care a iesit. Medici i-au oferit antidepresive in mod automatic doar pentru ca facea parte din oamenii suferind de cancer. In mod evident, dupa ce ajungi la gandul ca ai prefera sa mori ca sa eviti durerea operatiilor succesive, considera ei ca trebuie sa iti calmeze cumva simptomul asta recurent al cancerului : depresia. Era clar ca nu se simtea bine, dar nimeni din cadrul medical nu a intrebat-o de ce sau ce simte mai exact. Nu, solutia era simpla : ati avut cancer deci ii normal sa trebuiasca sa luati antidepresive. Mama mea a venit debusolata acasa cu medicamentele in mana si m-a intrebat ce sa faca. Ne-am uitat la diverse marturisiri si la lista extrem de lunga de efecte secundare a medicamentului. A decis sa nu le ia. Astazi continui sa cred ca a fost o foarte buna decizie. S-a informat foarte mult dupa si a citit despre lucrurile spuse de anumiti psihologi/ scriitori referitor la traume emotionale ca sa inteleaga prin ce a trecut. în timp, dar cu bine, a iesit din faza depresiva. Ce am inteles eu din toate acestea, si ce confirma acest videoclip, este ca pentru foarte multe dintre cazuri ce lipseste este sustinerea, intelegerea, informatia necesara ca sa te intelegi mai bine si sa intelegi cum functioneaza anumite mecanisme de gandire si de suferinta. Pentru anumite persoane, consider ca tratamentele clasice administrate pentru rezolvarea "bolilor mentale" sunt ca si cum ai pune un pansament peste un geam fisurat sau mai rau sa spargi geamul in totalitate. Multumesc mult pentru videoclip !
@bogdantonoiu
@bogdantonoiu 5 ай бұрын
doamna draga...imi vine greu sa cred ca medicul oncolog i-a prescris antidepresive. Doar psihiatrul poate prescrie asa ceva. Daca oncologul a prescris asa ceva...era demult cazul sa il schimbati, ptr ca acel oncolog nu respecta ghidurile din domeniul sau. Medicina in Romania din pacate, se face dupa youtube...vedem clipul asta, si gata, alegem sa nu mai mergem la psihiatru, sau medic oncolog care prescrie antidepresive de la sine putere. Stiu ce inseamna boala oncologica, din pacate....si n-am auzi vreodata, ca un medic oncolog, de familie..sau de orice alta specialitate, sa prescrie antidepresive. La fel si in spital...ele se prescriu doar de psihiatru, si urmarirea lor e cruciala, ptr a regla dozarea sau tipul de medicatie
@sevdrakegavial
@sevdrakegavial 5 ай бұрын
Ma bucur mult ca mama ta este bine acum.
@ay7pre
@ay7pre 5 ай бұрын
​@@sevdrakegavialchiar te bucuri?!
@elvirai817
@elvirai817 4 ай бұрын
Moise, pe tine te plates capitalistii imperialistii care vand medicamente. Campanile de promovare a sanatatii mintale, adica a bolii mintale, sunt vechi si bine cunoscute in occident. Au scopula de a I face pe oameni sa creada CA sunt bolnavi mintali si sa cumpere medicamente de la big pharma. Acum propaganda a ajuns si in Romania Asculta aici. Glibalistii de platesc sa i prostesti pe Romani da Romanii nu s prosti, nici bolnavi mintali sa ii unfunde big pharma de pastille care iti distrug ficatul si nu au nici un effect asupra muntii sau emotiilor. Du te mai baiatule si traieste in vest. Romania nu are nevoie de propaganda ta platita de imperialisti. Intai cu homosexualii ca sa se marite, apoi ca romanii s bolnavi mintali si sa faca corporatiile si mai bogate riscandu si sanatatea, ce texted mai ai. Pleaca la cine te plateste ..
@VladCodY
@VladCodY 29 күн бұрын
De aceea exista psihologi, este apanajul psihoterapiei.
@bogdan.vajdea
@bogdan.vajdea 6 ай бұрын
Inca un video pe care il voi vedea de cateva ori la fel de entuziasmat de fiecare data.
@noite.na.floresta
@noite.na.floresta 6 ай бұрын
aș mai adăuga și problema profesioniștilor din domeniul terapeutic. sunt foarte multe cazuri de terapeuți cu probleme mari de comportament și care își promovează practicile ca fiind salvatoare, ca să nu mai vorbesc de tot felul de pseudo-terapii. Deci da, e minunat să mergem la terapie, dar e important să știm ce terapie alegem și ce terapeut. Sunt super recunoscătoare pentru munca ta. Nu am cuvinte, ești minunat 😊
@criticalthinking9924
@criticalthinking9924 6 ай бұрын
Terapia chiar nu si-o poate permite marea majoritate. Trebuie sa ai un noroc chior sa gasesti pe cineva cu care sa rezonezi din primele incercari. Ca sa nu mai punem la calcul si faptul ca ei insisi au tot felul de defecte de personalitate/boli mintale.
@onyssima
@onyssima 6 ай бұрын
@@criticalthinking9924 Nu cred ca exista om care sa nu aiba defecte sau tulburari de personalitate.
@ytdufy
@ytdufy 5 ай бұрын
​@@onyssimaDa, dar vorbim de frecvență și severitate mai mari la niște oameni la care te-ai aștepta să găsești, din contră, mai mult echilibru.
@cristianurechiatu9436
@cristianurechiatu9436 6 ай бұрын
“Părinții (…) sunt niște ființe umane, limitate de propriile cicatrici care trebuie să reușească să împace,subit, toate presiunile de zi cu zi cu îngrijirea unei persoane mici, de o sensibilitate imposibilă…” Incredibil cat de adânc lovește sintagma asta,indiferent ca ești părinte sau îți privești retrospectiv părinții tăi… Felicitări Cătălin pentru modul absolut incredibil în care îți transpui ideile și pentru modul în care îți faci research-ul.
@catalinblt01onelove
@catalinblt01onelove 6 ай бұрын
hmmmmh
@boghy2915
@boghy2915 2 ай бұрын
Daaaa , m-a lovit adânc de tot , tot videoul , am fiori ❤
@myluvisyours
@myluvisyours 6 ай бұрын
Ma bucur asa mult ca s-a abordat si acest subiect. E abordat incredibil de lucid, ceva ce imi e rar dat sa vad fata de acest gen de topic.
@emanuelpop499
@emanuelpop499 6 ай бұрын
Il pot vedea dupa 4h. Niciodata nu am asteptat asa tare pt un clip educativ. Moise e de pe alta planeta. Jos palaria! Nu vreau sa lingusesc
@iutubsux
@iutubsux 6 ай бұрын
Simplul buton de like nu este suficient pentru Moise cu subiectele abordate de el și felul în care le prezintă. Așa că mă văd nevoit să las un comment, deși nu obișnuiesc să comentez pe KZfaq, vreau să știe algoritmul că se face treabă bună pe acest canal. Jos pălăria omule!
@dianapirvu6066
@dianapirvu6066 6 ай бұрын
Aici in aceeasi logica. Algoritmul fie cu noi!
@georgeadrian1325
@georgeadrian1325 5 ай бұрын
Amin științific
@maic991
@maic991 6 ай бұрын
Algoritmul fie cu tine! 🫡 Un subiect foarte relevant pentru realitatea in care traim, recomand!
@clipadenis2983
@clipadenis2983 6 ай бұрын
namaste
@deiniall2951
@deiniall2951 6 ай бұрын
E zi de sărbătoare fraților🎉
@razvan12101
@razvan12101 6 ай бұрын
Eterna reîntoarcere a lui Moise
@costin808
@costin808 6 ай бұрын
O capodopera de videoclip. Genul de content la care ma imbrac in costum sa il vizionez din pur respect pentru creator!
@cornet468
@cornet468 6 ай бұрын
Mi s-a facut ziua mai buna. Pofta buna tuturor
@oanamaria4
@oanamaria4 6 ай бұрын
Cătălin, apreciez munca pe care o depui în realizarea acestor esee video, însă consider că unele subiecte necesită mai multe surse științifice, mai degrabă decât autori care abordează un subiect atât de vast prin propriul approach. Astfel, ascultătorii nefamilarizați domeniului de interes riscă să tragă niște concluzii mult prea simpliste față de problema în cauză. Psihiatria este o ramură aparte a medicinei tocmai pentru că se confruntă cu lucruri pe care nu le poți vedea la microscop, și nu le prea poți măsura printr-un blood test, așa că progresul ei pe parcursul istoriei a avut foarte multe hopuri și perioade care acum sunt văzute drept complet catastrofale, aberante sau neetice. Avându-și rădăcinile în filosofie, ipotezele și modelel sale încă nu pot fi acceptate universal de către întreaga comunitate științifică, nu pot fi replicate cu succes, și se tinde spre a alege un approach în funcție de propriile preferințe. Cuantificarea propriu-zisă e aproape imposibilă, însă se tinde spre niște indici, repere și caracteristici care să ducă la avansarea științifică alături de îmbunătățirea tratamentelor deja existente și totodată a vieții pacienților. Sănătatea mintală din fericire nu este chiar atât de relativă precum pare, și are niște caracteristici comun întâlnite tip personal distress, dangerousness, violation of social standards, statistical deviancy, unpreditability, bla bla. În tot acest amalgam simptomatologic, există un overlap enorm între categoriile de tulburări mintale, tocmai de aceea procesul de diagnostic este extrem de delicat, necesitând expertiză ridicată și mai mult de o ședință de maxim o oră. Dar în povestea asta e de blamat sistemul de sănătate și instruirea pe care viitorii specialiști o primesc, care nu permite acordarea unui diagnostic corect în îngrijorător de multe cazuri, acest lucru fiind în directă legătură cu ineficiența tratamentelor acordate, care și ele sunt defectuoase. Ai prezentat o secvență din DSM, cu keywords din sfera productivității să spunem. Ele există acolo pentru a măsura nivelul global de funcționalitate al unui individ, analizând niște activități comun întâlnite, tip școală, muncă, orice ar implica ea. Același raționament se aplică și în cazul evaluării psihometrice, tocmai pentru a oferi o oarecare standardizare și validitate. Acestea se apreciază în funcție de durată, conjuncturi, intensitate, tocmai pentru a înțelege contextual ce e de făcut. DSM-ul este defectuos și are nevoie de o reformă, dar trebuie să și înțelegem de ce se încearcă cuantificarea asta și cum ar putea fi îmbunătățită, nu să cădem în tot felul de fallacy-uri. Pe parcursul video-ului am simțit cum abordezi un approach tip "nimeni nu știe ce se întâmplă în creier, we're just playing around". Adevărat, dar și nu prea. Approach-ul biologic asupra problemelor mintale a început cu adevărat în urmă cu câteva decenii în urmă, dezvoltându-se numeroase domenii interdisciplinare care au dus la progrese considerabile asupra înțelegerii a ceea ce se întâmplă cu sistemul nostru nervos, dar aceste informații acumulate 1. nu sunt cunoscute în afara comunității științifice 2. nu sunt integrate în procesul de diagnostic. Se găsesc biomarkeri pentru schizofrenie, demență, depresie și tulburări anxioase. Localizarea anatomică și a circuitrelor neuronale începe să prindă contur datorită progreselor în neuroimagistică. Înțelegem mai bine legătura dintre stres și inflammatory markers, dar și efectul său asupra sistemului endocrin. Tratamentele crude și complet ineficiente din trecut sunt înlocuite treptat de terapii sofisticate cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții a beneficiarilor. Dar proiecte ambițioase tip Human Brain Project, care-și propun targeturi foarte ambițioase pentru nivelul de informații pe care îl avem în prezent, se încheie fără prea mult progres dupa 10 ani. De ce? E o ramură a life sciences FOARTE tânără. Suntem foarte departe de concluzii mărețe. Poate vom prinde niște vremuri în care procesul de diagnostic foarte simplist din prezent va fi reformat, și nu se vor mai prescrie benzodiazepine unui adolescent cu probleme de somn. Dar o perspectivă nihilistă și pesimistă nu va ajuta. În rest, mă bucur tare mult că există abordarea acestor subiecte la noi în țară.
@thirteen7349
@thirteen7349 6 ай бұрын
Îmi place mult comentariul tău pt da abordează o latura critica.
@filosofuldecanapea2098
@filosofuldecanapea2098 6 ай бұрын
Ai spus la un moment dat că informații considerabile în legătură cu funcționare sistemului nostru nervos nu sunt cunoscute în afara comunității științifice. Voiai să spui că publicul larg nu are acces la aceste intormații sau că aceste informatii nu sunt încă sigure (se afla in faza de testare)? Dacă e prima varianta atunci riscăm să cădem într-un raționament de tipul ,,ceva există pentru că nu pot dovedi că nu există".
@oanamaria4
@oanamaria4 6 ай бұрын
@@filosofuldecanapea2098 Both. Nu sunt cunoscute în afara comunității științifice în sensul că nu sunt încă integrate în basic knowledgde-ul nostru despre mental health, iar atunci când sunt, sunt prezentate extrem de simplist, făcând situația și mai confuză (tip: "dopamine detox", serotonina e "formula fericirii"), nefiind integrate în day to day life. Și cunoștințele noastre despre mental health sunt lacunare, se folosesc termeni de specialitate complet anapoda, relativitatea dăinuie. E și de înțeles, doar nu stă omul de rând să verifice ce s-a mai publicat în Nature. Ce se întâmplă la nivel molecular e cunoscut de comunitatea neuroscience, clinical psychology, affective neuroscience etc. Și mai mult, sunt findings din ultimii 10 ani, maxim 20. Pentru a face problema și mai complicată, poate aflăm ce se întâmplă, dar nu știm exact ce înseamnă. Da, găsim patternuri neuronale caracteristice unor simptomatologii, se întâmplă x, y, dar ce înseamnă? E nevoie de încă niște ani buni de cercetare șiințifică pentru a putea pune în aplicare la nivelul sistemului de sănătate ultimele descoperiri din domeniu. Este ca în cazul noului trend al tratamentului cu psihedelice. Doar pentru că am aflat că se întâmplă ceva, nu înseamnă că de mâine nu ți se va prescrie prozac, ci psilocybin. It takes some time and a lot of research
@diletant8968
@diletant8968 6 ай бұрын
Nu ader in totalitate la ideile prezentate de Moise, cele legate de pastile. In schimb, ma enerveaza teribil abordarea din domeniul psihiatric care ne spune, "Nu te poti adapta la lume, ai o problema" "Îti dam o pastila, sa te poti adapta". Un fel de, tu esti de vina, nu performezi cum trebuie. Oare nu a devenit societatea din ce in ce mai problematică? Excluzand cazurile de boli grave, poate problema nu e la cei despre care medicina si societatea ne spun că au o problema? De ce trebuie sa performam la un nivel atat de ridicat de stres, si daca nu o putem face, trebuie sa luam niste pastile, pentru ca nu ne-am putut adapta? Cumva lucram in directia gresită, ne bazam pe o forma absurda de stoicism.
@incrediblemissd
@incrediblemissd 5 ай бұрын
Are foarte multe neajunsuri in argumente si propune o abordare simplista a unor lucruri deloc simple. Nu sugerez ca ar trebui sa le punem pe un piedestal al tainelor si ca doar initiatii ar trebui sa vorbeasca despre ele sau sa le atinga, dar nici sa 'nu ne tragem de sireturi cu ele'.
@lxs3816
@lxs3816 6 ай бұрын
Am văzut și revăzut TOATE postările de zeci de ori, zic fără să exagerez, chiar dacă nu întotdeauna sunt de acord în unele privințe! Mult succes Cătălin !
@newextreme3
@newextreme3 6 ай бұрын
La ultima fraza cu auto compasiunea, am ras atat de tare încât ma auzit toata lumea din hala unde lucrez si e un spatiu destul de mare. Sanate mintala placuta tuturor 🎉
@elvisadrian6770
@elvisadrian6770 6 ай бұрын
Îl mai ascult o dată mâine și la anul
@Distorsionat420
@Distorsionat420 6 ай бұрын
Nu obișnuiesc să comentez la aproape nimic din ce urmăresc, dar mi-aș dori ca acest clip să ajungă la cât mai mulți oameni. Comentez pentru algoritm și pentru a te felicita sincer pe tine pentru munca de documentare și prezentare!
@lerianx
@lerianx 6 ай бұрын
Excelent! O gură de aer proaspăt în ceața asta deasă a ideologiilor care condamnă ființa umană, ce ne-a cuprins în ultimii ani. Respect pentru efort și pentru dorința ta de-a ne ajuta pe noi ignoranții supuși inerției de zi cu zi.
@TheLudwigWan
@TheLudwigWan 6 ай бұрын
Ironic.
@mynameisBlaBla
@mynameisBlaBla 6 ай бұрын
iConic. @@TheLudwigWan
@Pulcion
@Pulcion 6 ай бұрын
Las aici un comentariu pentru algoritm
@fl0121s
@fl0121s 6 ай бұрын
Mi se pare corect
@alexistrate8025
@alexistrate8025 6 ай бұрын
Si eu
@n-aicum.1312
@n-aicum.1312 6 ай бұрын
+1
@renatomunteanu640
@renatomunteanu640 6 ай бұрын
😊
@macarieclaudiu7906
@macarieclaudiu7906 6 ай бұрын
Dada
@Zamolxess
@Zamolxess 6 ай бұрын
Dupa aproape 2 ani de insomnie,in care am incercat de toate mi-am dat seama ca era din cauza mediului toxic in care lucram,toxic pentru mine,Inca o data felicitari fratelui nostru Catalin M. ptr revenire cu acest video si mii de multumiri!!!
@user-gh5tm1jo6o
@user-gh5tm1jo6o 6 ай бұрын
Si cum v ati vindecat de insomnie?ati luat pastile 2 ani?
@Zamolxess
@Zamolxess 5 ай бұрын
Nu,am renunțat la job si la pastile.A fost greu dar mi-am revenit.
@thedarkshado1136
@thedarkshado1136 6 ай бұрын
Acest material ar trebui sa fie in trending,nu toate gunoaiele care sunt promovate in momentul de față....😢 Îți mulțumesc Cătălin! ❤
@mirela.dimitriu
@mirela.dimitriu 6 ай бұрын
Mulțumim, Cătălin! sper ca materialul să producă acel nivel minim de auto-îmbrățişare şi compasiune de care avem multă nevoie. (şi o bucurie să-l vedem pe Nicu, motoraş important în detensionarea durerilor noastre psihice)
@lanaiba
@lanaiba 6 ай бұрын
Ca de obicei sorb fiecare cuvânt, deși în cazul asta știam deja mult despre subiect. Mi se pare înduioșător și că Moise însuși a trecut prin episoade grele cu sănătatea mintală ceea ce l a inspirat probabil sa facă aceasta muncă de cercetare. Bravo! Ca și alternativa pentru medicamentație celor care se confruntă cu depresie și anxietate nu pot recomanda suficient practici precum meditatia, mindfulness, respirația - lenta, nazala abdominala, adâncă , de exemplu(in special pentru anxietate), activitatea fizica și altruismul (focusarea pe a ajuta pe altcineva, voluntariat etc) și munca oamenilor precum Gabor Mate (multe cărți și interviuri/discursuri) și daca e nevoie, psihoterapie (terapeuți recomandati, și terapii de genul CBT sau Gestallt). Exista deja atat de multe informatii prețioase in domeniul neuroștiintei legat de cum anume se declanseaza aceste alarme false in minte si in corp si cum se pot contracara.Trebuie mărită autocompasiunea, iar rezultatele apar încet dar merita pe deplin investiția în cursuri, cărți, terapie, retreat - oricare ar fi resursă aleasa, dar mai ales investiția de timp și de iubire pentru sine. Asta te va conduce și spre a ți modifica mediul către unul ce îți crează sentimentul de liniște sufletească.Succes tuturor in a găsi resursele de care au nevoie mai ales în ei înșiși!
@cosminbadelita
@cosminbadelita 6 ай бұрын
Cât de structurat acest comentariu... @lanaiba, sper că faci ceva cu acest atribut. Succes!
@criticalthinking9924
@criticalthinking9924 6 ай бұрын
De acord. Dar cand esti deja in groapa,toate aceste solutii ti se par pierdere de timp si bani. Pentru depresia severa e nevoie si de medicatie/alte soutii chimice care sa te scoata din groapa suficient cat sa vezi si sa vrei sa abordezi solutiile alternative. De multe ori oamenii cu depresie severa sunt in criza de timp...au nevoie de o solutie urgenta altfel se sinucid sau continua sa stea in groapa pana cand apare o boala fizica grava care le pune capat zilelor.
@Danyyyy937
@Danyyyy937 6 ай бұрын
Încă un mit demontat cu precizie chirurgicală , esti super 🎉
@lawdbl1944
@lawdbl1944 6 ай бұрын
Un creier sanatos care reactioaza la un mediu inconjurator toxic
@alexandrumadalinaisachi70
@alexandrumadalinaisachi70 6 ай бұрын
Asta ar trebui să devină un,,meme"
@jo-up4nq
@jo-up4nq 6 ай бұрын
Clipurile lui Cătălin sunt singurele la care las reclamele să ruleze, la care îmi vând pentru 1 minut sufletul capitalismului și mă simt bine că am avut un mic moment de revoltă în raport cu el. Fără cuvinte, îți mulțumesc!
@blackharpy7468
@blackharpy7468 6 ай бұрын
Comunistule!
@paulperole
@paulperole 6 ай бұрын
si eu dau like inainte sa ma uit la video, rupe Catalin
@diananichitovici7215
@diananichitovici7215 6 ай бұрын
20 lei pentru a avea o lună fără reclame. Poate nu ni se pare corect și am vândut sufletul în altă parte. Habar n-am
@lnyi_
@lnyi_ 5 ай бұрын
De fapt, reclamele trec mai ușor pentru că folosești timpul ăla pentru a (re)procesa informații..
@microbiologiecr530
@microbiologiecr530 6 ай бұрын
Mulțumesc pentru valoarea deosebita a acestui video, la fel de înalt calitativ ca și celalalte.
@davidescualexandru5688
@davidescualexandru5688 6 ай бұрын
Uite, in cazul meu, Cipralexul, ceva similar Prozacu-ului, dar mai bun, cu mai putine efecte secundare, a fuctionat exceptional. L-am luat un an, am renuntat la el treptat. Intr-adevar, o luna dupa ce renunti te simti cumva ciudat.(dar nu mai esti in depresie). E foarte problematica treaba asta cu speriatul pacientilor cu sintagma ``ti se deregleaza nu stiu ce sistem din creier`` ``Nu vei mai fi la fel`` ``vei fi dependent`` etc. Pur si simplu nu e asa, sau in cazul meu nu a fost. Acum, medicul mi-a si spun, iei pastila asta, iti tratezi efectul, dar trebuie sa mai faci si tu ceva pe langa dupa ce te vei simti mai bine, ceea ce am si facut. Acum nu stiu ce sa zic, asta a fost experienta mea personala si pastilele au fost foarte bune... Poate nu e asa la toata lumea, habar nu am, insa cat timp problema e serioasa, eu zic ca merita incercate.
@davidescualexandru5688
@davidescualexandru5688 6 ай бұрын
Aaa, si revin. Prin ``te simti cumva ciudat`` nu ma refer la vreo stare insuportabila, te simti de 10 ori mai rau dupa o noapte de betie, m-am simtit cu mult mai rau cand am renuntat la tutun. Deci nici nu stiu daca a fost vorba de vreo forma de sevraj. Repet, asta a fost experienta mea persoanala.
@criticalthinking9924
@criticalthinking9924 6 ай бұрын
Am luat si eu Cipralex la fel ca foarte multe antidepresive. Nu au functionat dar am cautat la momentul respectiv cauza depresiei. Am gasit-o si nu am mai avut depresie cativa ani buni pana cand m-am dezechilibrat iar gasind alte motive de depresie. Am ajuns la un pas de sinucidere dar am zis sa mai fac totusi o incercare cu antidepresivele inainte de a sfarsi. Am cerut sa mi se prescrie un SNRI intrucat nu am avut succes cu nici un SSRI incercat. A functionat. E un an jumate de cand le iau si ma simt bine. Imi da timp sa pot gandi la solutii fara sa fiu in groapa. Practic imi deschid noi orizonturi pe care nu le puteam vedea inainte de ele. Si imi amintesc de video-ul lui Moise in care vorbea de ciupercile halucinogene si cum ele niveleaza partia pentru ca "sania" ta sa poata vedea faptul ca sunt o multime de alte cai pe care poti merge. Practic asta fac pentru mine aceste antidepresive.
@davidescualexandru5688
@davidescualexandru5688 6 ай бұрын
@@criticalthinking9924 Mult succes, vei fi bine pana la urma. Pastilele sunt bune sa iesi din haul in care te afli, mai apoi, trebuie sa faci si tu ceva. Demonizarea lor mi se pare total gresita.
@criticalthinking9924
@criticalthinking9924 6 ай бұрын
@@davidescualexandru5688 Multumesc! Succes si tie!
@radubogdan100
@radubogdan100 2 ай бұрын
​@@davidescualexandru5688și, din păcate, în acest clip sunt demonizate.
@ahmedyusuf03
@ahmedyusuf03 6 ай бұрын
Stiu ca poate crezi ca nu ai avut destul de mult reach cu videoul asta, dar sa stii ca eu cred ca este unul dintre cele mai importante de pana acum, si unul care ne ajuta in mod activ nu doar ne informeaza ;)
@adrianpungan
@adrianpungan 6 ай бұрын
Mulțumim mult! Este fenomenal modul în care expui totul! Succes!
@dricuraluca6433
@dricuraluca6433 6 ай бұрын
Aștept cu nerăbdare!
@NoNameIII3
@NoNameIII3 6 ай бұрын
Respect Moise pt. munca depusa!
@vlc9513
@vlc9513 6 ай бұрын
❤ una peste alta, la momentul 1.05.00 pana la momentul recapitulare, spune clar si scurt cam cine/ce conteaza cu adevarat, cine/ce este cu adevarat vinovat de bolile mintale. Bodaproste societatii!
@vlc9513
@vlc9513 6 ай бұрын
❤si politicii!
@amirq1689
@amirq1689 6 ай бұрын
Excelent prezentat si explicat subiectul, ca de obicei. Pentru mine sincronizarea a fost excelenta: azi ajunsesem la ultimul capitol al "Mitul normalului" Multumesc!
@ionuthaiducu7728
@ionuthaiducu7728 6 ай бұрын
Ne vedem la anu cu următorul video🫡😂. Mulțumim pentru videourile de calitate
@rositasultana3958
@rositasultana3958 6 ай бұрын
Mai bine mai târziu , decât niciodată …sunt sigura ca va fi ceva bun. Sănătate!
@alina-ioanatufa1385
@alina-ioanatufa1385 6 ай бұрын
ești absolut genial, omule! este o adevărată plăcere să te ascult. am citit articolul „Nebun în România” și am plâns cu bocete! din păcate, reușesc cu greu să îmi schimb părerea că „nu ne mai facem bine” dar mă bucură faptul că nu îmi pierd sperața! respectele mele pentru ce faci! ești minunat!
@ay7pre
@ay7pre 5 ай бұрын
Dar de ce ai plâns? Nu înțeleg?!
@alina-ioanatufa1385
@alina-ioanatufa1385 5 ай бұрын
A fost un subiect foarte emoționant pentru mine situația prin care a trecut tipa respectivă
@ay7pre
@ay7pre 5 ай бұрын
@@alina-ioanatufa1385Și tu plângi din faptul că citești pe internet o poveste de viață? Nu zic că nu a fost emoționantă și cu tot felul de fațete care arată intim modul de funcționare a minții umane, dar totuși, mi se pare că a plânge în hohote e mult 🤷🏻‍♂️
@johncampian6243
@johncampian6243 6 ай бұрын
Mulțumesc Moise, apreciezi efortul tău și dispoziția de a face accesibile mulțimii ceia ce fără munca ta ar fi chiar imposibil pentru foarte mulți să aibă aceste prețioase informații. Multă sănătate și tot ce-ți dorești să fie răsplata muncii tale.
@elenaea15
@elenaea15 6 ай бұрын
Cuvintele nu mi-s de ajuns pentru a exprima cat apreciez ceea ce faci si esti! MI-NU-NAT continut. Multumim, Catalin!
@cristimateut2877
@cristimateut2877 6 ай бұрын
N-am așteptat in viața mea sa vad vreun clip pe KZfaq pe live. Multumim, Cătăline
@steffb8197
@steffb8197 6 ай бұрын
Tot respectul pentru acest om. Pentru astfel de clipuri merita sa ai Premium si sa nu auzi reclame. Te baga in alta lume. Astfel de clipuri are trebui sa fie inscrise in agenda școlară. Am avea mult mai mult de câștigat ca si societate si omenire. Multă multa bafta in continuare, Moise. Bravo
@kwww8
@kwww8 6 ай бұрын
Perfectă dreptate ai doar ca nu e în interesul sistemului să se învețe informațiile astea în școală.
@alexgherghin9586
@alexgherghin9586 5 ай бұрын
😅😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😅😅😅😅😅😅😅😊😅😅😊😅😊😅😊😅😅😊😅😅😅😅😊😊😊😊😊😊😊😊😊😅😅😊😅😅😅😊😅😊😊😊😊😊😅😊😊😅😅😅😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😅😊😊 5:57 😅😅😅😅😊😅😅😅😅😊😊😅😊😅😅😊😊
@alexgherghin9586
@alexgherghin9586 5 ай бұрын
😅😅😅😮😊😅😊😊😊😅😅😊😊😊😊😊😊😊😅😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊
@cynthiapucheanu34
@cynthiapucheanu34 6 ай бұрын
Vai Catalin, videourile tale imi dau lumea peste cap inca o data si inca o data. Multumesc pentru efortul incredibil pe care il pui in research si in prezentarea informatiei intr-un mod atat de plin de impact!
@princeargon6508
@princeargon6508 6 ай бұрын
Asculti nimic in multe cuvinte si tot plin de nimic si pleci.
@andreinicu6429
@andreinicu6429 6 ай бұрын
Multumesc, Moise, pentru acest video extraordinar de folositor si informativ! Articolul "Nebun in Romania" a fost incredibil ca lecturam si foarte util, fiindca am un verisor care a suferit de depresie, iar o prietena care are o tulburare psihica usoara (as spune eu, ea insa spune ca este vai steaua ei...) Acest material m-a ajutat sa inteleg cum gandesc ei. De asemenea, metafora cu copacul cu radacini firave pe care o furtuna il poate dobori versus un copac cu radacini puternici pe care furtuna il indoaie doar mi s-a parut extraordinara! Felicitari pentru munca pe care o depui facand aceste video-clip-uri (as vrea sa se inventeze un cuvant mai bun decat "video-clip-uri")
@catalindeluxus8545
@catalindeluxus8545 5 ай бұрын
Sunt niște mici documentare, și o oază de lumină și sanity într-o lume dificilă și indiferentă
@vlad-emanuelpetreanu2793
@vlad-emanuelpetreanu2793 6 ай бұрын
Imi place ca iei fiecare subiect de la geneză si până la ziua de azi. Faptul că totul e pus in context ajută mult la înțelegerea unui subiect. ( sau o mai bună înțelegere).
@aorthcarpathians
@aorthcarpathians 6 ай бұрын
Ai ce nunta mare e la noi in sat , a postat Catalin si noi am ascultat🎉
@auraoprea8432
@auraoprea8432 6 ай бұрын
Mulțumesc,mulțumesc și celor care au permis aceasta excelenta conferință despre trezirea la realitate,sa fim atenți la viata noastră,mulțumesc,excelent!🙏🙏🙏👍
@ellaraad
@ellaraad 6 ай бұрын
felicitări ..👏...ți ai pus toate colegiile psihiatrilor, psihologilor și medicilor ...... in cap 😂 ... nădăjduiesc la o transformare radicala și la ei
@theabah
@theabah 6 ай бұрын
omule, te am descoperit azi. trimitand acest video prietenilor am aflat ca unii te stiu si apreciaza de mult. esti foarte bun, si asta spun numai dupa un video. abia astept sa le vizionez si pe restul, keep up the good work! rar content de calitate romanesc pe youtube. felicitari!
@Qntmmchncs
@Qntmmchncs 6 ай бұрын
Catalin Moise mananca bibleoteci la micul dejun
@orsicine
@orsicine 6 ай бұрын
Probabil,de departe cel mai bun youtuber roman...
@switchpete
@switchpete 6 ай бұрын
Uau, Moise esti cu adevărat un salvator de generații ! De când îmi doream ca cineva sa abordeze subiectul asta pentru ca mi se pare cel mai esențial lucru de înțeles în creșterea noastră, te susțin și te respect nespus !
@paladinstudio
@paladinstudio 6 ай бұрын
Senzational! Cu mare entuziasm, am vizionat toate clipurile tale și de fiecare dată sunt profund impresionat, gândindu-mă la ele timp îndelungat. Mulțumesc mult și aștept cu nerăbdare să văd și mai multe.
@littlenoya9662
@littlenoya9662 22 күн бұрын
Imi place mult clipul si ma bucur ca se discuta si la noi despre asta. Exista totusi ceva foarte important pe care ai ratat, si o corectie esentiala. Exista un cluster intreg de tulburari disociative, si anume tulburarea de identitate disociativa (in trecut tulburare de personalitate multipla), amnezie disociativa si tulburare de derealizare si depersonalizare. Iar psihoza nu este o disociere dusa la extrem, in niciun caz. Asta e un mit foarte propagat. Psihoza poate semana cu disocierea in termeni de detasare de realitate si sentimente de a nu fi uman, dar diferenta majora este ca in disociere tu esti constient ca ti se intampla ceva neobisnuit, pe cand in psihoza nu - in psihoza, tu crezi efectiv lucrurile respective. Eu sunt o persoana cu tulburare de identitate disociativa (TID) si am fost putin dezamagit sa nu le aud mentionate, si sa aud mituri despre disociere si psihoza. Narativa asta perpetueaza idei periculoase, cum ar fi ca pers cu TID de fapt doar au psihoza, cand totul este pe baza de disociere. Sunt raspunsuri diferite alte creierului la trauma, iar mitul ca psihoza/schizofrenia este una si aceeasi cu disocierea/TID nu cred ca are ce cauta intr-un material de asa calitate
@valentinsnig6327
@valentinsnig6327 6 ай бұрын
Mulțumim că desparți apele 🙏🏼
@ana_schlop_0404
@ana_schlop_0404 6 ай бұрын
Nu e nimic pe youtube pentru care sa ma bucur asa tare ca apare. Iti faci frumos timp sa te uiti la Moise cand e clip nou, n-ai cum. Si dupa spamezi prietenii eventual si rudele cu linkul si un mesaj de warning ca nu mai discuti cu ei daca nu se uita. Multumim pentru timpul si efortul acordat de fiecare data. Rezultatul e intotdeauna pe masura.
@smashonic
@smashonic 6 ай бұрын
singurul om care ma poate tine in fata ecranului mai mult de o ora. Multumesc!
@sorayaMCD
@sorayaMCD 6 ай бұрын
Acum 7 ani am abandonat finalizarea disertatiei in domeniul psihologiei muncii si securitatii nationale. Anul acesta, datorita unui numar incredibil de mare de instante in care oamenii 'se dau bolnavi cu capul', am reluat studiile care, sper eu, in final au sa demonstreze cum, printre altele, comportamente cat se poate de umane primesc eticheta de simptom al unei tulburari (in special promovate in RSO) ulterior folosite pentru a justifica performante scazute la locul de munca, situatii de agresivitate, nevoie de tratament diferential si asa mai departe. Ca sa adauge la toata durerea mea am fost si pusa in tema referitor la feptul ca daca voi vrea ca studiul sa fie mai tarziu publicat nu va fi primit cu bratele deschise si ca trebuie sa imi asum acest risc. O sa imi asum pentru ca in mod cert si altii au fost tratati pentru boli imaginare cum mi s-a intamplat mie sau au de suferit in diferite contexte sociale.
@sorinstiuriuc1111
@sorinstiuriuc1111 6 ай бұрын
Omg, abia asteptam
@grason7048
@grason7048 6 ай бұрын
A bea*😂
@sorinstiuriuc1111
@sorinstiuriuc1111 6 ай бұрын
A bea* scuze:))
@stavrosthomopoulos2374
@stavrosthomopoulos2374 6 ай бұрын
Nu l-am prins de la început! Astept să se Termine live- ul apoi ascult de la început cu atenție maximă!
@Lodias302
@Lodias302 6 ай бұрын
După multă așteptare a postat semi-zeitatea!
@schetan190502
@schetan190502 6 ай бұрын
Excelent, sunt profund impresionat si ma face sa ma gandesc si sa-mi re-evaluez unele aspecte de viata. Multumim, Catalin !
@marialaura9927
@marialaura9927 6 ай бұрын
Breeeee,ce scump la vedere ești!!! Mulțumesc mult; este întotdeauna o plăcere vizionarea unei postări a lui Moise
@dianadeoliveira6550
@dianadeoliveira6550 6 ай бұрын
Comentariu strategic.
@gavrilachecostin4796
@gavrilachecostin4796 6 ай бұрын
Am ,,sorbit'' fără sa rasuflu acest video, am contemplat la similarități expuse in acest material cu tiparul vieții mele, după care m-am dus și mi-am îmbrățișat copilul. Respect maxim, domnule!
@constantincanciuc7863
@constantincanciuc7863 6 ай бұрын
... experiență inclusiv din faza de proiectare.. căci și viața intrauterină, tot viață e! ;)
@mihaibivolaru7777
@mihaibivolaru7777 6 ай бұрын
Ca de fiecare data, o palmă de adevăr într-o mare de iluzii și minciuni!
@AndreeaStefania19
@AndreeaStefania19 6 ай бұрын
Multumim pentru acest material prețios, pentru munca depusă in a-l face, și multumim pentru timpul pe care ai ales sa îl petreci împărtășind aceste informații prețioase !!! Cu lacrimi in ochi, și bucurie in suflet sunt datorită oamenilor ca tine din mediul online. Multumesc pentru ca exiști!
@bidoonn1555
@bidoonn1555 6 ай бұрын
nu mă așteptam la ceva atât de curând, după un clip de 2 ore
@simona3860
@simona3860 4 ай бұрын
Aveți o abordare realistă și onestă în privința acestor afecțiuni și tulburări psiho -emoționale.
@Younes_J.03
@Younes_J.03 6 ай бұрын
O bucurie mare în această seară.
@mcd2584
@mcd2584 6 ай бұрын
Aștept videoclipurile lui Moise precum filmele lui Tarantino .
@ioanaeram
@ioanaeram 6 ай бұрын
oooo. in sfarsit. abia astept. 👏
@mariaid2997
@mariaid2997 5 ай бұрын
Doamne!!! Mi ai pus gandurile intr un videoclip. Te iubesc oficial!:)))))
@BR.
@BR. 6 ай бұрын
Bravo mă! Brabo și mie că mi-am luat azi liber să stau cu fimiu că văd că zici și tu că e important 🙂 (doarme acum, d-aia am ascultat ăsta și oricum m-am apucat de el de câteva zile)
@robertamarandei3862
@robertamarandei3862 6 ай бұрын
Jumătate de an de la ultimul videoclip?! Hai cu o revenire în forță!!🎉
@Astristul
@Astristul 6 ай бұрын
Postezi rar, dar şi când postezi ... TOP, ca de obicei! 🏆
@Billy_98
@Billy_98 6 ай бұрын
A revenit fratele Moise!!
@sorindumitrescu904
@sorindumitrescu904 20 күн бұрын
Sunt un foarte, foarte slab comunicator, am nevoie de eforturi considerabile pentru a formula un mesaj, dar Catalin merită orice efort pentru calitatea muncii depuse. Asta m-a facut să-mi fac curaj și sa incerc sa compun si eu un mic comentariu. Toate videoclipurile tale sunt fascinante; desi am o varsta destul de înaintată, parcă as vedea lumea pentru prima oară la fiecare videoclip. Felicitări!!!
@ionicamelinte9392
@ionicamelinte9392 6 ай бұрын
Un talet deosebit. E experienta. Daca acest continut ar fi fost disponibil in anii tineretii mele... Nu am cuvinte sa imi exprim multumirea pentru postarile tale...
@iuliateodor504
@iuliateodor504 6 ай бұрын
Cum zicea Gabor Mate, "trauma nu este ceea ce ni s-a întâmplat, ci ceea ce s-a întâmplat în interiorul nostru, ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în exterior." Foarte lucid, coerent și plin de însemnătate conținut! Pot să spun lejer că o multitudine de specialiști din domeniul sănătății nu cunosc sau cunosc prea puțin lucrurile despre care ai vorbit tu aici. Aș mai adăuga că dincolo de interesele financiare atribuite Pharma, facultatea de medicină are un bias la ora actuală în ceea ce privește abordarea "vindecării" și de aici și abordarea profund greșită asupra multor afecțiuni. Vine puternic curentul din vest cu abordarea spre a trata simptomatologia si eventual efectele bolilor și devine din ce în ce mai fadă ideea căutării cauzelor (și aici vorbesc mai puțin de teorie, ci de ceea ce se întâmplă în mod real în practică).
@ileanaprofeanu7626
@ileanaprofeanu7626 6 ай бұрын
Gabor Mate nu prea este apreciat in lumea psihiatrilor si psihologilor competenti, multe lucruri pe care le spune sunt pseudostiinta, iar citatul pe care l-ai pus initial nu este spectaculos in niciun fel XD pana la urma temeliile psihologiei au fost puse de Freud, Jung, Piaget etc, nicidecum Gabor Mate
@iuliateodor504
@iuliateodor504 6 ай бұрын
Nu am de gând să intru într-o polemică acum cu dumneavoastră, însă din ceea ce ați spus aduc în discuție: 1. Temeliile PSIHANALIZEI sunt puse de Freud și Jung, însă bazele studiului comportamentului uman au început undeva pe la anii 1800, mai exact in 1879 când Wilhelm Wundt înființează prima secție de psihologie, urmat de Edward Titchener studentul lui care creează prima școală de psihologie. Apoi mai apare pe la Sf anilor 1800 și W. James care scrie și un tratat....și abia după apar Fred si Jung in prim plan. 2. Conceptul de traumă nu este ceva ce a creat Gabor Mate și nici nu am sugerat acest lucru, am dat un citat (din multele citate) specific utilizat de el întrucât în eseul lui, Cătălin Moise a utilizat ultima din cărțile lui Gabor Mate. 3. Teoriile psihanalitice ale traumei le aparțin Annei Freud și lui Sandor Ferenczi care și ei considerau că "trauma reprezintă orice excitare care depășește capacitatea persoanei de autoadaptare". Deci cam same shit. 4. Freud a fost cam indus in eroare în sensul asta, el insistând asupra faptului că: - depinde de magnitudinea evenimentului declanșator; - trauma este refulată in inconștient iar la baza acestei refulări sta ideea că fiecare băiat fantazează la a avea sex cu mama lui și vrea să și ucidă tatăl pe care- l vede ca pe un rival; Ferenczi de exemplu (și se apropie mai mult de teoriile actuale) considera că amintirile traumatice nu sunt înregistrate din cauza divizării conștiinței; Adică hai sa fim serioși, Freud a greșit aproape mai despre ....tot. Deci nu știu despre ce pseudoștiință vorbiți dumneavoastră, doamnă. Ați folosit același argument pe care l-a demontat Cătălin în eseul său video conform căruia ar trebui să ținem cu dinții de lucrurile învechite chiar daca ele au fost debunked.
@P.A.T.
@P.A.T. 6 ай бұрын
Abia astept sa te ascult maine!
@literallyjoanne
@literallyjoanne 6 ай бұрын
Felicitări pentru munca depusă și pentru informațiile prețioase care ajung astfel la noi. Dar mai important decât atât - pentru perspectiva ta sănătoasă și cum nu se poate mai umană deopotrivă. ❤
@opreavalentin1945
@opreavalentin1945 6 ай бұрын
Extrem de confuz dupa vizionare si foarte ganditor totodata, sunt atat de multe chestii de care nu ne dam seama pana nu ni se prezinta explicit si succint! Multumim Moise ca existi! Keep it up!!
@Disiloi
@Disiloi 6 ай бұрын
Ce discutie grea si importanta! Multumim ca ai venit cu studii si ratiune sa pui niste lumina pe creiere spalate. Desi am terminat psihologia si mai sunt si consumatoare de antidepresive si psihoterapie de peste 6 ani tot credeam in mitul dezechilibrului chimic al creierului.
@mihaiionescu8362
@mihaiionescu8362 6 ай бұрын
Care studii? Ce studii a prezentat? Nici unul din cei prezentati de Moise nu a facut vreo forma de cercetare. Sunt doar oameni care vorbesc si emit pareri. Exista doua motive pentru care esti consumatoare de antidepresive si psihoterapie de atat de mult timp. 1. Ai un dezechilibru chimic, fie indus de mediul in care traiesti( si nu se stie inca cum mediul ne face asta), fie de o problema de sanatate care inca nu a fost descoperita 2. Nu stii sa iti schimbi viata in asa fel in cat sa fii fericita cu ceea ce faci sau esti. Ex: Cariera, casatorie, copii, hobby, arta, orice iti aduce fericire... Restul sunt povesti ale unei lumi moderne.
@Dorian.Pavel.
@Dorian.Pavel. 6 ай бұрын
​​@@mihaiionescu8362De fiecare data când văd un comentariu care explică cu atâta siguranță de sine ceva despre care are minime informații mă face să cred că este scris de un copil...sau un om care suferă de efectul Dunning Kruger ! Mi se pare cumva insultător sa presupui că o anumită persoană nu a încercat deja mai multe lucruri înainte să ia antidepresive.Uite o pot face și eu ...in baza commentului tau...cred că ți-ar trebui si ție niste terapie,te duci la psiholog și îi spui ,,domnu'...am deziluzii ..cred că sunt geniu ...îmi dau seama de condiția cuiva ...după ce citesc doar câteva rânduri,nu trebuie sa știu istoria,mediul in care a crescut,nutriția,condiția fizică...nu absolut nimic ..." How do you like them apples buddy ?
@mihaiionescu8362
@mihaiionescu8362 6 ай бұрын
@@Dorian.Pavel. Bai ``buddy``, lasa prostiile auzite in articole semistiintifice si nu iti mai da importanta. I-am spus motivele pentru care nu poate iesi din stare, fie are un dezechilibru chimic, fie nu se produc niste schimbari in viata ei care sa o multumeasca. Povestile cu traumele din copilarie, cat timp tu ai reusit sa iti construiesti viata care te multumeste, raman doar povesti. E atat de simplu... Cum rezolvi problemele astea?? E o alta discutie. Legat de ce a zis, repet, cei prezentati de Moise nu sunt cercetatori in domeniul sanatatii mintale, sunt doar parerologi. Si psihologii sunt intr-o oarecare masura parerologi, doar ca au anumite tehnici. Nu e nimic matematic in psihologie. Nu e 1+1=2. Nu va functiona si nu va fi pentru toata lumea psihoterapia, asa ca nu mai idolatrizati curentul asta. Ar fi ok sa nu mai faci pe interesantul...
@Dorian.Pavel.
@Dorian.Pavel. 6 ай бұрын
@@mihaiionescu8362 Jesus Christ...se pare că înțelegi mult mai puțin decât crezi.N-am sa stau sa deliberez pe thread'uri obscure pe KZfaq subiecte complexe. Hai să-ți simplific.Hai sa luam un exemplu simplu.Faci un accident cu mașina,nu ai rani grave,dar șansele sunt ca unii oameni să rămână cu sechele psihologice(nu fizice...as in rani fizice ale creierului)...lucru care ii împiedică să mai urce la volan.Asta poate fi un exemplu de stres post traumatic.Acum ce crezi că se întâmplă când pe parcursul copilăriei tale ai parte de genul asta de experiențe ani de zile.Creierul creează masuri compensatorii(pentru autoconservare)care se manifestă în diferite tipuri de comportament...fie stări pe care noi le percepem a fi iraționale(anxietatea spre ex).Astea sunt mecanisme studiate de ani de zile de oameni mult mai deștepți decât noi doi. Pe lângă asta...la fel cum există corpuri diferite...exista și creiere diferite..(neuroatipice),exista oameni cu sindrom de savantism(nu pot să-și lege sireturile dar sunt genii intru-un anumit domeniu),poate ai auzit de sinestezie...oameni care percep culorile ca fiind sunete s.a.m.d. Astea sunt exemple de schimbări fizice ale creierului.Dezechilibrul chimic despre care vb tu e o expresie care denota că o pers are un deficit de un anumit neuromodulator(dopamina,serotonina,oxitocina etc)..Ai ratat ideea principală ...nu poți ști tu ce cauzează anumite lucruri din câteva rânduri...mai ales că nu ai context,exista psihiatrii care lucrează cu oameni luni/ani de zile pentru a afla lucrurile astea și pari arogant dând un diagnostic așa...oh vai ..deficit chimic...deficit chimic e un șablon care acoperă mii de boli,la fel cum spun dermatologii că dermatita poate fi de multe feluri.Si bolile Skizzo afective au la baza tot deficit chimic in creier ...pentru aia ai o rezolvare ? Sau se rezolva tot cu o modalitate de ați face viața plăcută ?Dar OCD'ul ? Dar Allzheimerul ? Înțelegi ce zic ? Nu fac pe interesantul ,sunt documentat,pentru că am prieteni neurodivergenti...si nu vreau sa le fac viața și mai grea neintelegand prin ce trec,la fel cu spun oamenii ...aaaah ești deprimat ?...pai fi mai fericit...fara sa înțeleagă prea mult despre ce înseamna cu adevărat depresia .So chill ...învăța putina compasiune..apoi poți vorbii despre lucruri de genul :) Mooama..cat am scris...I'm ranting over here :))
@Dorian.Pavel.
@Dorian.Pavel. 6 ай бұрын
@@mihaiionescu8362 PS: Parerologii despre care vorbești tu....au făcut mai mult pentru societate decât orice politician și geniu matematic,studiul comportamentului uman este la fel de important(daca nu mai important) decât orice ramura de studiu.de ce ? Pentru că ne ajuta să socializam sa ne înțelegem si să vindecam.Nu știu dacă e idolatrie..dar este respect cu siguranță.Iti dau dreptate într-un aspect ...e adevărat că nu știm cât ar trebui ...dar ...de asta studiaza nu ? Construiesc ,fac greșeli,încearcă iar...daca ar fi sa gândească toți că tine ..ne-am întoarce în evul mediu ....ști tu ...când bolile mentale se tratau cu extirparea fizica a unor bucăți de creier....Give me a break...
@Lipitoarea
@Lipitoarea 6 ай бұрын
When u need him the most, he comes back to save the day.❤
@danielmarin9302
@danielmarin9302 6 ай бұрын
Fără cuvinte, doar excepțional !
@cristianpinter
@cristianpinter 6 ай бұрын
Respect pentru munca! O analiza amanuntita, adevarata cu multa pertinenta! Adevarul crud despre problema unei societati asa zis "moderne". Concluzii bune care nu lasa la o parte toate variantele si unghiurile de a privi problema. Aveti un cuvant mare de spus si il spuneti cum trebuie pe intelesul tuturor... Lobotomizarea chimica si Patul lui Procust ... capcana adanca a sistemelor si societatii. Bravo pentru adevar!
@beadan2330
@beadan2330 6 ай бұрын
Super, a postat fratele Moise 🥳🥰🥰
@marinmatei4847
@marinmatei4847 4 ай бұрын
Da, foarte informat și mult mai explicit decât ori ce ,,mare'' medic psi-ho-analist, sau psihiatru! Respect!
@marateodorescu2435
@marateodorescu2435 6 ай бұрын
Un mare cadou pentru mine azi.Multumesc!😊
@ozcmo
@ozcmo 6 ай бұрын
Completează perfect finalul de weekend. Enjoy!
@BlaBla-zd7cu
@BlaBla-zd7cu 6 ай бұрын
Fratele Moiseee!
@tigrul01
@tigrul01 4 ай бұрын
Superb. Clipurile tale sunt cele mai complexe si inteligente vazute de mine pe KZfaq, in limba romana.
@antoceionut1841
@antoceionut1841 6 ай бұрын
Sa-ti dea Dumnezeu sanatate. Nu am cuvinte
@cupsajunior
@cupsajunior 6 ай бұрын
Multam și maxim respect pt munca și expunerea făcută. ❤
@rotak8349
@rotak8349 6 ай бұрын
Mulțumim pentru videoclip, Cătălin! A fost o onoare să te întâlnesc la Verona, la lansarea de carte și la discuția despre psihedelice împreună cu Vlad Zaha
@kaneki.4454
@kaneki.4454 6 ай бұрын
Poftă bunaaa
@taltuvla
@taltuvla 6 ай бұрын
Autospalatorie și bunăstare tuturor
Biologia comportamentului uman (și nu există liber arbitru) | Sapolsky
1:51:25
O nouă istorie a umanității
1:15:11
Cătălin Moise
Рет қаралды 699 М.
РАДУЖНАЯ ГОРКА 🌈😱
00:30
ВИОЛА 🐰
Рет қаралды 3,8 МЛН
PILIHLAH PASANGAN KAUS KAKI 🧦 MEMBERSIHKAN KAKI
00:17
One More Indonesia
Рет қаралды 108 МЛН
ТОМАТНЫЙ ДОЖДЬ #shorts
00:28
Паша Осадчий
Рет қаралды 9 МЛН
Суд над Бишимбаевым. 24 апреля | ОНЛАЙН
7:26:50
Dr. Marius Sava, cum să ne păstrăm sănătatea mintală
22:22
La Măruță
Рет қаралды 23 М.
Psihedelicelele
1:03:10
Cătălin Moise
Рет қаралды 484 М.
Eterna reîntoarcere | Ce mai zice Nietzsche
29:32
Cătălin Moise
Рет қаралды 164 М.
Colonialism - cum s-a construit prezentul
2:11:15
Cătălin Moise
Рет қаралды 759 М.
Peștele din tine
44:18
Zaiafet
Рет қаралды 428 М.
Introvertit vs. Extrovertit
54:20
Zaiafet
Рет қаралды 253 М.
Adevarul Dureros Despre Astrologie Și Zodii
25:16
Atentie, Cad Mere!
Рет қаралды 103 М.
Capitalism - sau ce?
1:01:36
Cătălin Moise
Рет қаралды 451 М.
Dumnezeul mort | Ce mai zice Nietzsche
43:26
Cătălin Moise
Рет қаралды 297 М.
Dictatura Viitorului
20:21
Zaiafet
Рет қаралды 424 М.
РАДУЖНАЯ ГОРКА 🌈😱
00:30
ВИОЛА 🐰
Рет қаралды 3,8 МЛН