No video

SLT 2617 onder ERTMS, test Snel-Remming

  Рет қаралды 15,237

JW Bosch

JW Bosch

6 жыл бұрын

Op 4-12-2014 maakte de SLT 2617 onder ERTMS een proefrit op de "Hanzelijn", prima beeld van een Snel-remming en terugkeer in het "veilige gebied".

Пікірлер: 10
@BandSteel
@BandSteel 2 жыл бұрын
goed gedaan menno
@TheSertaz
@TheSertaz Жыл бұрын
Hoe gaat een Noodremming dan ?
@Dutch3DMaster
@Dutch3DMaster Жыл бұрын
Hoewel ik geen flauw idee heb hoe ERTMS precies werkt, neem ik aan dat die sneller toegepast wordt. Hier gaat het over het overschrijden van de maximumsnelheid voor dat deel van de route, en krijgt de bestuurder een zekere hoeveelheid speelruimte om die overschrijding aan te pakken door te remmen. Gebeurd dat niet en wordt de maximumsnelheid in het gevaarlijke gebied verlaten/verder overschreden, wordt een snelremming toegepast. Van wat ik van de verschillen tussen snelremmen en noodremmen altijd begrepen heb, is het dat bij een snelremming niet per se de remleiding volledig geleegd wordt (dus ook de remdrukketel waar druk in opgebouwd wordt door de compressor), waardoor de mogelijkheid bestaat om na tot stilstand gekomen te zijn vrij gauw de remmen weer te kunnen lossen (volgens mij is dat ook wat de rode naald aangeeft, bij een noodremming vliegen beide naalden volgens mij naar 0 bar/psi, maar pin me hier niet op vast). Na een noodremming moet er remdruk opgebouwd worden om de remmen te kunnen lossen, en is het volgens mij ook zo dat er bij een noodremming door een seinbeeld dat om deze noodremming vraagt niet zomaar doorgereden kan worden, omdat het dan niet ging om een snelheidswijziging, maar om een verzoek tot een volledige stop waar niet (tijdig) op werd gereageerd (je ziet dat verschil in het feit dat het gele sein genaderd wordt en dat de gevraagde maximumsnelheid met het naderen ervan ook daalt op het display vlak voordat er wordt ingegrepen). En hoewel ik het niet zeker weet, is het bij een snelremming volgens mij ook zo dat de meeste treinen alleen volledige schijfremkracht gebruiken inclusief vragen van motorstroom om zo weerstand op te wekken in de motoren waardoor deze langzamer willen draaien, terwijl bij een noodrem alle remsystemen gebruikt worden (dus ook eventuele magneetremmen).
@weeardguy
@weeardguy 7 ай бұрын
Verschil tussen een snelremming en noodremming is dat bij een snelremming alle lucht uit de treinleiding gelaten wordt waardoor de remmen onmiddellijk maximaal inkomen. Bij een noodremming komen ook magneetremmen naar beneden (ik ga er in ieder geval vanuit dat SLT die ook heeft) en dan is de remming echt veel gewelddadiger dan met alleen luchtdruk en elektrisch remmen.
@Sector8
@Sector8 5 ай бұрын
@@weeardguy nope ook niet correct. Ik zou de hele term Noodremming weglaten tenzij er aan de Noodrem getrokken wordt. en dan doet het hetzelfde als wat een snelremming doet. het laat alle lucht uit de Treinleiding. Waardoor alle remmen inclusief magneten direct er op komen om zo snel mogelijk tot stilstand te komen. (niet bij elk materieel type het zelfde, sommige doen alleen een volremming als er aan de noodrem wordt getrokken)
@weeardguy
@weeardguy 5 ай бұрын
@@Sector8 Gunst, ik had toch echt begrepen dat gebruik van de magneetremmen tot een minimum beperkt werd vanwege de extreem heftige remming, het lawaai en de slijtage die het veroorzaakt. Ik heb nu meerdere snelremmingen in SNG meegemaakt (dat is ook niet zo moeilijk, dat lijkt wel het handelsmerk van dat materieel) maar daar kwamen echt de magneetremmen niet bij in, dat merk je wel als dat wel het geval is. En of een noodremming nou door een passagier of machinist ingezet wordt, tja, daar kun je lang en kort over discussiëren.
@Sector8
@Sector8 5 ай бұрын
@@weeardguy Magneet remmen komen er ook alleen bij bij een snelremming omdat je zo snel mogelijk tot stil stand moet komen, ofwel treinleiding druk naar 0 bar (bij een druk onder de 3,5 bar komen ze er bij,. (en uiteraard halte rem of in sommige gevallen parkeer rem wordt de magneet rem ook gebruikt). Dit is hoe het technisch werkt, meer dan dat is het niet, er zijn geen uitzonderingen, en geloof me je hebt ze hard nodig in de herfst. Machinist zet een snelremming in, geen noodremming, ook is het in geval van nood. Daar kan jij een ander idee over hebben maar in praktijk is dit het geval en is een noodremming echt iets anders.
@musicisitall
@musicisitall Жыл бұрын
waarom klinken treinen tegenwoordig zo schurend en als robots? vroeger hoorde je een echte motor.
@Dutch3DMaster
@Dutch3DMaster Жыл бұрын
Omdat de elektronica om de nieuwe motoren aan te sturen ook verder doorontwikkeld is, net als de motoren zelf. Deze elektronica maakt de aansturing niet alleen efficiënter, maar zorgt ook voor minder slippen van wielen bij een snel of noodremming, net zoals deze proberen te zorgen voor minder slippende wielen bij vertrek van glad spoor. Daarnaast zijn ze stiller en verbruiken ze verhoudingsgewijs minder stroom maar hebben ze meer vermogen dan de oudere, veel simpeler aangestuurde motoren. Draaistroomtractie of motoren met een vorm van een pulsvormige gelijkstroom waarvan de pulslengte aangepast wordt klinken gewoon heel anders dan motoren die direct hard ingeschakeld worden en waar het afschakelen van windingen of het beperken van de veldsterkte in de wikkeling van een motor vroeger de standaard was om een elektromotor op snelheid te houden zonder het verbruik hetzelfde te houden. Eigenlijk het enige dat niet veranderd is, is de situatie dat bij het vertrek van een trein de grootste stroom getrokken wordt, en de getrokken stroom het kleinste is als de trein op snelheid is en gehouden moet worden. Er is wel een type moderne trein (is het de Flirt?) dat ik een buitengewoon onaangenaam geluid vind maken bij optrekken en afremmen (ik kan het alleen maar omschrijven als een gierend/gillend geluid). Een deel van het geluid van oude treinen van vroeger werd trouwens ook deels veroorzaakt door het gebruik van blokremmen die op het loopvlak van de wielen werden geduwd. Het loopvlak van de wielen was daardoor veel onregelmatiger, waardoor er ook veel meer lawaai was.
@blue83902
@blue83902 Ай бұрын
Dat vroeg ik me ook al af ja
TrainDriver´s POV  Enschede-Deventer ICM HOW TO GET DELAYS a traveler loses his mind 2018
58:39
Train Driver's POV Dutch Railways
Рет қаралды 382 М.
HIGH SPEED CAB RIDE...
7:08
railcaphunter
Рет қаралды 16 М.
Как бесплатно замутить iphone 15 pro max
00:59
ЖЕЛЕЗНЫЙ КОРОЛЬ
Рет қаралды 8 МЛН
Получилось у Миланы?😂
00:13
ХАБИБ
Рет қаралды 6 МЛН
Викторина от МАМЫ 🆘 | WICSUR #shorts
00:58
Бискас
Рет қаралды 5 МЛН
Gym belt !! 😂😂  @kauermotta
00:10
Tibo InShape
Рет қаралды 18 МЛН
Traxx 186 Tutorial 3: ETCS Full Supervision Mode
9:11
ChrisTrains
Рет қаралды 19 М.
CONDUCTRICE TREKT AAN NOODREM - #InHetSpoorVan
1:32
In het spoor van
Рет қаралды 51 М.
The Train Crash That Exposed Japan’s Toxic Work Culture
13:14
Worlds In Motion
Рет қаралды 1,9 МЛН
RTL Nieuws van 17 mei 2019 over uitrol ERTMS
1:42
ERTMS SME
Рет қаралды 2,1 М.
Connecting North Korea's Operating System to the Internet?
10:59
Eric Parker
Рет қаралды 1,3 МЛН
Uitleg Automatische TreinBeïnvloeding (ATB)
3:33
daaNS videos
Рет қаралды 9 М.
Driving under ETCS L1 control
25:26
TC Rail
Рет қаралды 144 М.
With 200km/h across the HSL with ICNG!
22:58
𝘿𝙮𝙡𝙖𝙣'𝙨 𝘿𝙚𝙥𝙤𝙩
Рет қаралды 65 М.
How do train signals work? The Dutch signaling system
5:05
Sebas van den Brink
Рет қаралды 43 М.
Как бесплатно замутить iphone 15 pro max
00:59
ЖЕЛЕЗНЫЙ КОРОЛЬ
Рет қаралды 8 МЛН