Solar Sistem Kurulumu 2 _ Kurulum Montaj ve Testler

  Рет қаралды 22,690

elekTRofizikci

elekTRofizikci

6 жыл бұрын

Hazırlayan: Ümit YAVUZARSLAN // elekTRofizikci.
Tecrübe edinme adına kuracağım küçük çaplı güneş enerjisi santralim için öğrendiklerimi sizlerle paylaştım. Önceki bölümde neler lazım, ne işe yarıyorlar, olmasalar olmaz mı? sorularının cevabı var. Yani biraz teorik. Cihazlar bağlantılar testler ve öneriler ise bu videoda... İyi Seyirler efendim.
////////////////////////////////////
Videoda eklemeyi unuttuğum bir şey geldi aklıma. Bu tip sistemlerde ON GRİD ve OFF GRİD terimleri çok kullanılır. On grid deyince şebekeye bağlı olan sistemler akla gelmeli. Yani ürettiğini devlete satan. Off grid ise, bataryalı olan, depolanıp kendi kullanan sistem demek.

Пікірлер: 56
@SUNGURsezer
@SUNGURsezer 4 жыл бұрын
bu kadar harika anlatilamazdi.helal olsun..iki cihanda yüzün gülsün..varolll
@elekTRofizikci
@elekTRofizikci 4 жыл бұрын
İnşallah faydamız dokunmuştur, Allah razı olsun.
@semihyasar1
@semihyasar1 4 жыл бұрын
00:55 Solar Şarj Kontrol Cihazına ilk bağlantı (kutuplarına dikkat ederek) Akü/pil/batarya bağlantısı yapılır. *Nedeni:* Solar şarj kontrol cihazı 12 / 24 V. olduğu için, Kaç voltluk akü bağlandıysa kendini, iç hesaplamalarını, programını o voltaja göre yapar. Burada dikkat edilecek konu, ilk bağlantıda mümkünse sağlıklı ve şarjlı akü bağlanması...
@alenakkar1605
@alenakkar1605 5 жыл бұрын
Hocam konuyla alakalı bilgim almasına rağmen zevkle izledim siz konunun teorisine de girdiniz çok güzel de anlattınız. KZfaq da yalan yanlış o kadarvideo varki elindeki şeyin olduğunu bilmeden videoya çekip atanlar. emeğinize sağlık güzel olmuş:)
@elekTRofizikci
@elekTRofizikci 5 жыл бұрын
Teşekkür eederim, çok sağolun.
@evyapmelyapimi
@evyapmelyapimi 6 жыл бұрын
Emeğinize sağlık
@yunuscimen3414
@yunuscimen3414 6 жыл бұрын
Emeğinize saglik hocam
@elekTRofizikci
@elekTRofizikci 6 жыл бұрын
Yunus çimen Teşekkürler. Umarım beklediginize degmistir.
@yunuscimen3414
@yunuscimen3414 6 жыл бұрын
elekTRofizikci ne demek hocam. Zevkle dinledim, tesekkurler
@arifdogan2561
@arifdogan2561 4 жыл бұрын
Merhaba zaman ayar özelliğini 5V USB çıkışları için de kullanabiliyor muyuz?
@turkerkaya25
@turkerkaya25 4 жыл бұрын
10.7 alt limit dediginiz nedir inverterli sistemde inverterin enerjisinimi kesiyor ,kesmiyorsa o ayarin mantigi nedir ,inverter akuyu sömürüp bitirir
@tahsinkus7983
@tahsinkus7983 2 жыл бұрын
Hocam benim abax 30 amper şarj regülatörü kulaniyom panelden gelen 20 v dc 14.4 şekilde aküyü dolduruyor normamidir
@hasand2309
@hasand2309 5 жыл бұрын
Topraklama sistemi nasil
@vaftizciyahya_usa
@vaftizciyahya_usa 5 жыл бұрын
solar sistemlerle ilgili oldukca video bulmak mumkun ama ruzgar tiribunleri ile ilgili sizin anlatiminiz gibi detayli ve duzgun bir video yok. bu konuda da bir video hazirlar misiniz?
@elekTRofizikci
@elekTRofizikci 5 жыл бұрын
Teşekkürler. Elime bir rüzgar türbini modeli geçerse, aklımda. Siz de içerikte neler olsun isterdiniz onları da müsait zamanda yazarsanız yol gösterici olabilir bana...
@Kalemeticin
@Kalemeticin 5 жыл бұрын
Napıyorum? bağlıyorum
@tygngore1051
@tygngore1051 3 жыл бұрын
Merhaba sizin görüşünüzü rica ediyorum, bende 170w panel 20 ah akü var(daha sonra 3x40ah ile de denedim aynı), akü yarı yarıya dolu olsa bile gösterge çok hızlı bir şekilde 14.4 voltaja çıkıyor. Bu noktadan sonra bağlı olan 12v ampuller titremeye başlıyor. paneli iptal ettiğimde 12.9 civarına düşüyor. pwm şarj kontrol bozuktur diye mppt aldım aldım ondada aynı tepkiyi veriyor. panelde mi sorun vardır? yoksa akülerde mi?
@elekTRofizikci
@elekTRofizikci 3 жыл бұрын
Sistemi bir plan programa göre mi kurdunuz yoksa sadece olan parçaları mı birleştirdiniz.. Akım gerilim değerine baktınız mı? parçalar birbiri ile uyumlu mu?
@ofeza
@ofeza 5 жыл бұрын
10 watt 18v panel ile yani kullandığın tek bir panel ile yine kullandığın aküyü kaç saate şarj ediyor
@elekTRofizikci
@elekTRofizikci 5 жыл бұрын
dürüst olmak gerekirse böyle bir takip yapmadım. Zaten sistem de bende çok durmadı, sattım.
@mikhail3625
@mikhail3625 5 жыл бұрын
600w-1200w inventör e kaç volt amper akü ve kaç watt panel önerirsin 2. Soru 12volt 7amper aküye 20 watt panel iyimidir fazlamıdır.(kontrol cihazı akcam direk aküye bağlamıcam )
@ramazanbozkurt3727
@ramazanbozkurt3727 5 жыл бұрын
Akuyu çabuk oldurursun
@omerfarukyaman6544
@omerfarukyaman6544 5 жыл бұрын
Ellerinize sağlık, elimde 12-24 volt 20 amper solar kontrol ünitesi ve 19 volt 90 watt ik adet panel var.Panelleri seri yapıp solar kontrol ünitesine 38 volt girebilirmiyim
@ramazanbozkurt3727
@ramazanbozkurt3727 5 жыл бұрын
Elindeki sarj kontrol cihazinin max boltaj degerini panellerim max boltaj toplam degerini gecmemesi lazim
@suhanyilmazcelik
@suhanyilmazcelik 4 жыл бұрын
hocam video için teşşekkür ederiz. benim de solar sistem var bahçede. ama bu güneşli havada bile sabahtan akşama kadar akü bir türlü dolmuyor devamlı yarım aküde kalıyor. akü göstergesi 3 çizginin üstüne çıkmıyor. akü yeni sıfır jel akü. sorun ne olabilir.
@elekTRofizikci
@elekTRofizikci 4 жыл бұрын
Panel direk mi bağlı? Arada şarj cihazı var mı?, Panel kaç watt kaç volt, batarya kaç amper kaç volt? doldurması gerekiyor mu? Ayrıca akünün sağlam olduğundan kesin emin miyiz?
@muratozturk9659
@muratozturk9659 5 жыл бұрын
Merhaba Hocam evde Kullanım için Şarj aleti 2 tane Lamba İçin Ve bu aküye uygun Nasıl bir panel Ve şarj kontrol cihazı kullanabilirim Yardımcı olursanız sevinirim Ortec Ortec Jel Akü 12 V 20 Ah
@elekTRofizikci
@elekTRofizikci 5 жыл бұрын
Bu videodaki tüm elemanları kullanabilirsin. Ama şöyle bir durum var, lambaların nasıl lamba? bu videodakiler aküye uygun 12 volt led ampül. sen 220 voltluk lambalardan kullanacaksan bir de akü elektriğini evelektriğine çeviren inverter denilen cihazlardan kullanmalısın. Panelin akü den fazla elektrik üreten bir değer olabilir. 15-30 Volt arası üreten bir panel .
@armaganoner6678
@armaganoner6678 4 жыл бұрын
Hocam bir şey merak ediyorum. Diyelim ki akü full dolu, ama güneşin tam tepe'de olduğu saatler. Panel halen elektrik üretiyor. Bu fazla kalan elektriği bir yere aktarmamız gerekiyor mu? Yoksa regülatör kendi içerisinde bunu absorbe editor mu? Bir arkadaş akü full dolduğunda üretilen elektriği farklı bir yere çekmezsen regülatör yanabilir veya akü zarar görebilir gibi bir şey söyledi kafam karşıtı.
@zombotics9949
@zombotics9949 4 жыл бұрын
Dediğin durumda Güneş panellerinden Kontrolcüye gelen akım kontrolcüde bulunan basit bir devre ile kesilir. Hiçbir birim zarar görmez.
@numanabi3301
@numanabi3301 5 жыл бұрын
Merhaba sevgili ustam iletişim numaranız varmı Şarj kontrol cihazı ile inverter bir arada kulanılırmı
@elekTRofizikci
@elekTRofizikci 5 жыл бұрын
Şarj kontro lcihazı, panellerin ürettiği elektriği aküye, aküyü de yormadan güzel bir şekilde şarj etmek içindir. İnverter ise Aküdeki elektrik tipini (DC-doğru akım), prizlerdeki elektirk tipine (AC-alternatif akım) çevirmektir. Birlikte kullanılabilir.
@tunahanyagci3953
@tunahanyagci3953 6 жыл бұрын
hocam pahalı olmasının nedeni şu anki kurla alakalı bir şey mi? Örneğin Malzmeleri aliexpress veya başka bir yerden alsak ama tabi doların 3 veya 3.5 olduğunu kabul edersek daha düşük maliyetle kurulbilir mi? Emeğinize sağlık Teşekkür Ederim.
@elekTRofizikci
@elekTRofizikci 6 жыл бұрын
Tunahan YAĞCI Disardan aldigimiz icin suanki karmasa yokken bile pahaliydi. suan yanindan geçilmiyor. Suanlik bir sey degil yani. , Depolama sistemi cok para tutuyor, evlerde yaninkucuk capli sistemlerde de olmasi gerekiyor. Amorti suresi cok uzuyor. Yeni yayginlasiyor o yuzdende pahali, pazar buyudukce de fiyatlar düşebilir.
@tunahanyagci3953
@tunahanyagci3953 6 жыл бұрын
Teşekkür ederim hocam. Peki almanya da evlerin genelinde panel var diye duyuyoruz. Almanya da depolama sistemi ucuz mu ya da sizin dediğiniz gibi orada pazar büyük olduğu için mi ucuz acaba. Ya da adamların paraları olduğu için 20 yıla kadar kendini karşılar ondan sonrası kar diye mi düşünüyorlar. Bunun hakkında bilginiz var mı hocam.
@elekTRofizikci
@elekTRofizikci 6 жыл бұрын
Tunahan YAĞCI guzel sorular, arastirmak lazim. yurt disindaki adamlar aslinda pinti diye bikiyorum :) muhtemelen devlet tesviki vardır. birde belki depolama durumu yoktur, direk sebekeye basiyorlardir. tanidiklara bir soralim bakalim neymiş...
@tunahanyagci3953
@tunahanyagci3953 6 жыл бұрын
İlginiz için Teşekkür ederim. Kurduğumuz sistemin ömrü ne kadardır tahmini hocam. Şey için soruyorum sistemi kurduk 4-5 yıl geçti baktık depolama sistemi bozuldu. Onu tekrar tamir etmek ya da yenisiyle değiştirmek amorti süresini 20 ise 25 ya da 30 yıla uzatacak belki de. tabi Bozulan parçaya görede değişir tahminim bu süre.
@elekTRofizikci
@elekTRofizikci 6 жыл бұрын
Sistemde herşey bozulabilir. Zamanla paneller bile verimliliği azalacaktır yıl geçtikçe. Büyük sistemlerde invertör bozulacaktır en önce muhtemelen. Aküler zaten Allah ın emri, 3 sene de bir bile değişebilir...
@erdalharbelioglu2845
@erdalharbelioglu2845 5 жыл бұрын
Merhabalar abi sana bir sorum oradaki usb portundan teledon sarj olurmu
@elekTRofizikci
@elekTRofizikci 5 жыл бұрын
Elbette, onun için zaten...
@emrekrbayr5218
@emrekrbayr5218 5 жыл бұрын
Merhaba iki tane panelim var. Biri 20wat (yaklaşık 20 volt 1 amper veriyor.) diğeri de 12 volt 2-3 amper veriyor. İkisini paralel bağlamak istiyorum ama voltaj farklılıkları nedeniyle sıkıntılı olur, birbirine akım gönderirler diyorlar ne yapmam lazım şimdi benim? İki panelden biri çöp mü olucak ikisini de kullanmak istiyorum ama paralel bağlayarak. Yardımcı olursanız sevinirim
@elekTRofizikci
@elekTRofizikci 5 жыл бұрын
panellerde özdeş olma şartı aranır , şuana kadar okuduklarımda böyle bir bilgiye denk gelmedim. ama güzeşl soru. Bunu çözmek de güzel bir icat olurdu.
@emrekrbayr5218
@emrekrbayr5218 5 жыл бұрын
Bence de
@yunusemreozmel3260
@yunusemreozmel3260 5 жыл бұрын
@@emrekrbayr5218 panellerde 2adet diyot var elektirik girmiyor yani nasıl deyim sıkıntı olmaz
@hasanuguz6868
@hasanuguz6868 4 жыл бұрын
Ikiside 1 amper olarak calisir. Yani normalde 20w + (12V×2,5A)w=50w olmasi gerekirken 20w+(12V×1A)w =32 w uretebilirsiniz. 32 V 1 amperlik sisteminiz olmus olur. Seri voltajda sorun olmaz ama Amper en dusuk birim kadar yuksek olabilir.
@captainsparrow7473
@captainsparrow7473 5 жыл бұрын
merhaba arkadaşım,adettir önce eleştirmemiz lazım :) öncelikle konunun genişlemesi için fikir vereyim,masa üstünüz çok dar,prensip şeması bayağı küçük,büyürse daha iyi olur sanırım,kablo renkleri konusunda ise AC kablo ve renklerini tarif ederek,dc sisteme uygulamanız, amatör izleyenleri yanıltabilir,madem bizlere faydalı olmak istiyorsunuz,birkaç metre uygun ölçü ve renklerde kablo ile montaj yapın :) yanılmıyorsam DC akım enerji volt vs uygulamalarında negatif,eksi,şase gibi terimlerle anılan uygulama kablolarının renkleri,kahverengi,siyah ve sarı gibi renkler,artı +,pozitif ve ceryan tabir edilen uygulama renklerinin ise,başta kırmızı,mavi ve gözalıcı renklerde olması gerekmezmiydi ( gerekir demiyorum ) birde sizden bilgi almak istiyorum,elimde monokristal 295 watt 1.5 metrelik panel var,ortalama bir güneş ısısında 60 volt,güneş tepede iken 70'li voltlara çıkıyor,ama solar regülatörler ortalama 50 volt max giriş referanslı,sizce sorun varmı,yeni farkına vardım, sanırım '' B1 '' değiştirmek için '' MENÜ '' tuşuna bir müddet basmak gerekiyor.
@elekTRofizikci
@elekTRofizikci 5 жыл бұрын
Hocam elbette yapıcı eleştirilere her daim açığız. KAblo renklerinde dediğiniz gibi AC de kahve ve kırmızı FAZ, Mavi nötr, Sarıyeşil Topraklamadır. DC de ise kırmızı artı, siyah-kahve ve mavi eksi olarak kullanılmakta. Videoda kablo ağırlıklı değil , cihazlar üzerindeki simgeler üzerinden de anlatmaya çalışmışızdır. Regülatörler her gerilim seviyesinde vardır mutlaka. Boy boy sistemler var çünkü. Siz sizin verilere uygun olan bir regülatör seçmelisiniz o zaman. Kolay gelsin.
@zombotics9949
@zombotics9949 4 жыл бұрын
@@elekTRofizikci Emek vererek video çektiğiniz için teşekkürler , kendi emeğinize de değer vermek adına Captain Sparrow arkadaşımızın da dediği gibi DC kullandığınız için ve arkadaşlara da örnek olması açısından standartlara uygun bir video daha çekebilirsiniz. Ama elinize sağlık.
@emircan3823
@emircan3823 6 жыл бұрын
ağbi bunu bütün evin enerjisini karsılamak için yapıla bilir mi ama tabi daha çok solar panalle ve fark lı bir charge controller la
@elekTRofizikci
@elekTRofizikci 6 жыл бұрын
Elbette yapilabilir. Ama suanki fiyatlarla pek karli bir yatirirm.degil. Amacin kâr degil ise yapılabilir. Pahaliya geliyor.
@emircan3823
@emircan3823 6 жыл бұрын
haklısınız peki sizce ne kadar tutabilir çünkü yapmayı düşünüyorum.
@elekTRofizikci
@elekTRofizikci 6 жыл бұрын
Emir can 20-30 bin arası
@vssteam4893
@vssteam4893 5 жыл бұрын
@@elekTRofizikci bende 1 meteye 1 metrelik güneş paneli var onla tüm evi aydınlatıuorum
@_oyun_delisi_45
@_oyun_delisi_45 4 жыл бұрын
Arkadas eline iki ampul bi cihaz alan fizikci olunca boyle olyyor set degeri ayarlamak icin geldin ayarlican seti set dugmesine basik tutarak sinyak vermeye basladinda birakip arti eksiden ayarlayip tekrar sete basik tutarak hafizaya alirsin te yarabbim yaaa ne gunlere kaldik bende bisey zannettimde izlemeye girdim adam daha seti nasi ayarlayacagini bile bilmior
@barsgulhan8663
@barsgulhan8663 4 жыл бұрын
invertörü anlatmadın
Electricity production with solar panels - 3
12:05
ZAFER YILDIZ
Рет қаралды 84 М.
Solar Şarj Kontrol Cihazı _ Kutu Açılımı Videoları -16-
24:10
elekTRofizikci
Рет қаралды 13 М.
Slow motion boy #shorts by Tsuriki Show
00:14
Tsuriki Show
Рет қаралды 9 МЛН
ПРОВЕРИЛ АРБУЗЫ #shorts
00:34
Паша Осадчий
Рет қаралды 6 МЛН
EVOLUTION OF ICE CREAM 😱 #shorts
00:11
Savage Vlogs
Рет қаралды 6 МЛН
Production and use of solar panel electricity
15:03
ZAFER YILDIZ
Рет қаралды 164 М.
ŞARJLI MATKAP  KABLOLUYA NASIL  ÇEVRİLİR
16:26
Atölye çotanak
Рет қаралды 10 М.
SONSUZ Enerji Üreten Cihaz Yapımı
12:19
Tolga Özuygur
Рет қаралды 419 М.
40 50 100 WATT GÜNEŞ PANELİ NELERİ ÇALIŞTIRIR
3:46
Diyelim ki
Рет қаралды 83 М.
Güneş Enerjisinden Elektrik Nasıl Üretilir - Tüm Kurulum Safhası
20:40
HANGİSİNİ KULLANMALI NASIL KULLANILIR NE İŞE YARAR ?
10:17
Diyelim ki
Рет қаралды 50 М.