SoruYorum - İrade Nedir?

  Рет қаралды 51,809

AçıkBeyin

AçıkBeyin

2 жыл бұрын

Soruyorum'dan herkese merhaba. İrade nedir? sorusuyla sizlerleyiz. Özgür iradeyi arayıp duruyoruz. Peki nedir bu özgür irade? Neden varlığından yokluğundan şüpheliyiz? Hadi hepsini yorumlayacalım.
YDS Academy "SoruYorum" programına destek olmaktadır: ydsacademy.com/
🧠 AçıkBeyin'e Katıl!:
/ @acikbeyin
SoruYorum - İrade Nedir? gibi videolarımızdan haberdar olmak için kanalımıza abone olmayı unutmayın;
► bit.ly/AçıkBeyin
SoruYorum - İrade Nedir? videomuzu beğendiyseniz Açık Beyin kanalının diğer videolarına göz atmayı unutmayın;
➡ SoruYorum - Vicdan Nedir? Sesini Ne Zaman Duyarız?
• SoruYorum - Vicdan Ned...
➡SoruYorum - Bir Kişinin Bir Huyu Değişirse Diğer Kaç Davranışı Daha Değişir?
• SoruYorum - Bir Kişini...
➡ SoruYorum - Hobi ve Akış Felsefesi
• SoruYorum - Hobi ve Ak...
➡ SoruYorum - Kalbimiz Sürekli Çalıştığı Halde Neden Hacmi Büyümüyor Ya Da Kas Kaybı Olmuyor?
• SoruYorum - Kalbimiz S...
➡ SoruYorum - Dünyadaki Herkes Aynı Dili Konuşsaydı Yaşam Nasıl Olurdu?
• SoruYorum - Dünyadaki ...
➡ SoruYorum - Köşede Sessizce Kitap Okuyan Çocuk Neden Dışlanır?
• SoruYorum - Köşede Ses...
Önce kendimizin sonra da toplumun olumlu ve faydalı yönde dönüşümüne katkı sağlamak için buradayız…
AçıkBeyin Eğitim ve Danışmanlık
''Kendine İyi Bak... Göreceksin!''
Daha fazla bilgi için:
0 (216) 356 49 69
AçıkBeyin: www.acikbeyin.com/
Facebook: / acikbeyin
Instagram: / acikbeyinegitim
Twitter: / acikbeyinegitim
Linkedin: / açıkbeyin

Пікірлер: 172
@lo_Navy
@lo_Navy 2 жыл бұрын
"Niçin mi fikir değiştiriyorum? Çünkü ben fikirlerimin sahibiyim; kölesi değil! 'Söylenmemiş fikir yoktur.' diyorlar. Bu söz doğru ise bile bundan sonra bütün insanlar susacak değil." -Cenap Şehabettin (1870-1934)
@ayselceferova6331
@ayselceferova6331 2 жыл бұрын
Hocam sizin bugün-cüzi, dün-ihtiyar gibi anlamlarını izah etmeye gerek duyduğunuz sözlər Azeri-Türkcesinin günlük konuşmasında sık-sık kullanılıyor.Bu hoşuma gitdi nedense ) Sizi de severek izliyorum.
@musatalayhan404
@musatalayhan404 2 жыл бұрын
Keşke orijinal kelimelerine yazsaydınız...
@ayselhuseynova3640
@ayselhuseynova3640 2 жыл бұрын
Bəndə tam olaraq sizin kimi hiss etdim😂😂👍👍
@orkhan8244
@orkhan8244 2 жыл бұрын
Bizdə qızlarda İradə adı olur? Videonun əvvəlində ondan da danışdı. O da zənnimcə bizim dildə geniş istifadə edilir.
@AhiretEkini
@AhiretEkini 2 жыл бұрын
Bu kelimeler Arapça kelimelerdir. Derin anlamları olan kelimelerdir. Azerilerle bozmuşsunuz kafayı 😂
@aycasonmez708
@aycasonmez708 2 жыл бұрын
Irade var.. yok... Hala sorumluyuz. Yırtmak cok mümkün değil. 👏👏
@faikerdogan2802
@faikerdogan2802 2 жыл бұрын
Çelişkili bir cümle sanki :D
@DemliMusic
@DemliMusic 2 жыл бұрын
Hocam o kadar büyük bir gediği kapatıyorsunuz ki, önünüzde saygıyla eğiliyorum, sizi ilk gördüğüm yerde ellerinizden öpeceğim, aslında ayaklarınıza kadar eğilip öperim ama... Şu hayatta tanışmak istediğim nadir kişilerden birisisiniz.
@akindemir1981
@akindemir1981 3 ай бұрын
Hayatın sırrı gibi oldu bende ki açılımı. İrade andadır. Sadece teslim ol dertlenecek, tasalanacak birşey yok. Zamanı gelince yapmayı seçtiğine o "an" da hayır yapmıcam de, yapmamayı seçtiğin "an" gelince yapıcam de. Özgürlük sırrı burda "An"da kal. 🙏
@ridvankartal
@ridvankartal 2 жыл бұрын
Konuya merakı olan David Eagleman - Incognito kitabını okuyabilir. Sinan Hoca'nın anlattıklarını detaylı şekilde ve örneklerle anlatıyor.
@myazici
@myazici 2 жыл бұрын
Ord. Prof. Ali Fuat Başgil'e Allah rahmet eylesin.
@Seragasi
@Seragasi 2 жыл бұрын
Yine beyin yakan bir konu ve anlatım. Şahanesiniz Hocam. İlahiyat fakültesi yıllarımda felsefe ve din felsefesi hocalarım ( ki bu konuda kendimi bu hocalarımdan az da olsa nasiplenebildiğim içi bahtiyar sayıyorum) özgür irade, determinizm, Libet deneyi vb. konuları işlerken çok merak edip kısmen incelediğim bir konu karşıma çıkınca yine aynı heyecanı yaşadım. Ayrıca bilime maalesef çoğu bilim insanının yaklaştığı gibi tabu ya da dogmatik yaklaşmayacak kadar "kendini bilen", gerçek aydın-münevver tavrınız takdir edilesi. Felsefenin de dediği gibi "Yolda Olmak" ı, gelişime açık olmayı insanlara gösterdiğiniz için de ayrıca teşekkürler. Yunus'un dediği gibi; "ilim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir. sen kendini bilmezsen bu nice okumaktır".
@ferdia.9844
@ferdia.9844 Жыл бұрын
Ben burada ilahi kitaplarin ve peygamberlerin getirdigi mesajlarin cuzi iradeyi yani hocanin bahsettigi anlamda butona basabilecekken basmamayi gosterdigini dusunuyorum.Normalde bizde tabiatin icinde bir hayvanken bu mesaj sayesinde esfeli safilin olabiliyoruz ve bizi hayavnlardan ayiran ozellikte bu bence haksiz miyim acaba ilahiyat okudugunuz icin sormak istedim
@seymaerol8275
@seymaerol8275 2 жыл бұрын
Müthiş zihin açıcı. Kader kavramını kendime bile açıklamakta zorluk çekiyordum bu video bana çok yardımcı oldu Allah razı olsun.
@user-sg6od2si4t
@user-sg6od2si4t 3 ай бұрын
Emiyinize sağlık Dr 🤝
@canefzabey
@canefzabey 2 жыл бұрын
Hocam sesiniz çok yankı yapıyor ve sizi dinlerken bir uğultu oluşuyor. Kayıt yaptığınız ortamı süngerle ya da yumurta kolisiyle kaplasanız daha net bir ses elde edilebilir sanırım. Ya da bu konuda uzman arkadaşlar daha faydalı önerilerde de bulunabilir. Sizleri dinlerken gerçekten çok mutlu oluyoruz. Yayınladığınız her şeyi ilgiyle takip ediyoruz. Her şey için çok teşekkür ederiz hocam.
@hukuk3436
@hukuk3436 2 жыл бұрын
Sinan hocam günlük hayatta, iş hayatında, sosyal çevrede ruh emici insanlar var. Yanında bulunduğunda enerjinizin çekildiğini kanınızın donduğunu resmen hissediyorsunuz. Bu durum beyinlemi ilgilidir? Öyleyse gelecek videolarda bunu da işler misiniz?
@Ugur_Lin
@Ugur_Lin 2 жыл бұрын
👌👌👌
@sukran96
@sukran96 2 жыл бұрын
Narsist olabilirler.
@hukuk3436
@hukuk3436 2 жыл бұрын
@@sukran96 evet muhtemelen
@hukuk3436
@hukuk3436 2 жыл бұрын
@@sukran96 böyle uzak durmamız gereken ama uzak duramadığımız insanlar yoruyor.
@sukran96
@sukran96 2 жыл бұрын
@@hukuk3436 Umarım bunun için de bir video gelir.
@ahmetbahadirceylan
@ahmetbahadirceylan 2 жыл бұрын
Hocam, video konusundan bağımsız olarak ürettiğiniz içeriklerin kalitesini hayli yukarı taşıyacağını düşündüğüm naçizane bir gözlemde, tavsiyede bulunmak istiyorum. Videolarınızın sesinin çok daha kaliteli olabileceğini düşünüyorum. Sesler hem boğuk hem de yankı yapıyor gibi geliyor. Bu durumu düzeltirseniz içerikleriniz ayrı bir seviyeye ulaşır diye düşünüyorum. İyi çalışmalar dilerim.
@talatcanbaykan
@talatcanbaykan 2 жыл бұрын
Sağ olun Sinan Hocam, sağ olun
@yaseminyldrm4193
@yaseminyldrm4193 2 жыл бұрын
Harikasınız hocam hayret ediyorum o halde varım yupppiiii
@spiderh
@spiderh 2 жыл бұрын
O deneyde şöyle bir problem var, en azından hoca anlatmıyor detayları: Göz görüntüyü gördü, görüntü beyne iletildi, beyin o görüntüyü işledi ve algıladı, ardından karar verdi, bu karar sinyal olarak kaslara iletildi, gerekli salgılar salgılandı, kas hareket etti ve parmak tuşa bastı. Hani bu sürelerin hesabı? Ve de adamın karar verdiği an neye göre belirleniyor, tuşa basma eylemine göre mi? Bunu bu şekilde ölçemezsin ki. Beyin karar verdiği an tuşa basılacak diye bir ön kabulde de bulunamazsın. Pekala adam karar verdikten sonra da basabilir tuşa. Ve de insan bilir ki insan %90 tahmin ile karar verir. Yani o zamazingo dönerken bile insan ne zaman tuşa basacağını kafasında evirip çevirerek tahminde bulunur, farkında olarak ya da olmayarak. Bilgisayar oyunu oynayanlar bunu çok iyi bilirler. Yani misal 4'te iken basmak istedim 6 geldi, sonra bir daha bastım 3 geldi. İnsan beyni bunu sürekli işler beyninde ve 4 gelebilmesi için hangi aralıkta basması gerektiğini tahmin etmeye çalışır, yani hesap yapar. Sen tuşa basana kadar zaten beyninde 50 tane tilki döner, dönmek zorundadır, zira başka türlü tutturamazsın o anı. İradenin bu şekilde ölçülebileceği iddiası bence çok havada kalan bir iddia. Bu deneyle ben hiçbir şeyin sağlıklı ölçülebileceği kanaatinde değilim. Ve de ben Sinan Canan'ın anlatımından şunu anladım ki o adamların özgür irade anlayışı ile bizim toplumun anlayışı çok farklı imiş. Bizim toplumumuzda özgür irade içinden her geleni yapmak değil, bir şeyi yapıp yapmamaya karar verebilme yetisidir. Yoksa bayır aşağı bırakırsan kamyonu arzularına, yani nefsine göre takılırsın. Ama biz irade dediğimizde kamyonu bayır aşağı bırakmamaktan bahsederiz.
@e0zturk
@e0zturk 2 жыл бұрын
SubhanAllah hocam. Araştırma yapmışsınız emek vermişsiniz , Allah mükâfatınızı zayi etmeyecektir. En son cümlelerinizden şunu çıkardım, eğer İslam ve İslam kaynaklarını kullanırsanız , bilimde çığır açabiliriz....
@gokdemiradnan9534
@gokdemiradnan9534 2 жыл бұрын
Konuyu iyi toparladın HOCAM 🤗
@melahatozdemir6166
@melahatozdemir6166 2 жыл бұрын
Çok çok teşekürler sinan hocam severek takipteyim diyet yapamamak iradesiz olduğum açık kanititi
@Kontes579
@Kontes579 2 жыл бұрын
Merak ettiğim sorunun videosu geldii
@sytrone314
@sytrone314 2 жыл бұрын
Teşekkürler.
@gulayyildiz3734
@gulayyildiz3734 2 жыл бұрын
4:52 " Libet deneyi ". Çok ilginç 11:52 "Bir öneri"
@dilfelsefesi8997
@dilfelsefesi8997 2 жыл бұрын
Hocam siz de konuşmayı seven birisisiniz. Bıdı bıdı :) konuşmamızı sağlayan dilin evrimi nasıl gerçekleşmiştir ? Sorumu cevaplarsanız sevinirim.
@vuralcabuk3238
@vuralcabuk3238 2 жыл бұрын
Neredeyse iradesiz olduğuma inanıp androide bağlayacaktım , içim ürperti valla. Enteresan deneyler ve sonuçlar mevcut. Ne demek ben karar vermeden 7 saniye önce karar vermişim:) Aslında kontrolün bizde olmadığını öğrenirsek kesin kafayı yeriz.
@spiderh
@spiderh 2 жыл бұрын
Beyinde aldığın bir kararın uzuvlara iletilmesi için de bir süre geçtiğini umarım biliyorsundur. O testle hiçbir şeyi ölçemezsin bu arada.
@sonicasx
@sonicasx 2 жыл бұрын
Kuantum fiziğinde dalga fonksiyonunun karesi değil kendisi zamansızdır.kafamız buna henüz alışmadığı için libet'in deneyini insanoğlu olarak anlamamız ve yoruma tabi kılmamız imkansız.wheleer geçikmiş seçim deneyi ve daha modern yorumu kuantum silgisi deneyi bu konu ile bağlantılı konular.john cramer' in kuantum fiziği yorumu uygun bir çözüm gibi duruyor .zamanda ileri ve geri giden dalgalar .
@kafkaman8984
@kafkaman8984 2 жыл бұрын
İrade aha şudur kzfaq.info/get/bejne/aJmcY7ZetcechZ8.html
@Hayattan.dersler
@Hayattan.dersler 2 жыл бұрын
Bilinçaltı olayına ben benzettim .Yani bilinçaltı beynimizden önce harekete geçiyor. İçgüdü de diye biliriz. Bizler bilgilerimizle sonradan karar verebiliyoruz.
@ikarus5785
@ikarus5785 2 жыл бұрын
@@spiderh o sürenin 1 saniye bile sürmediğini biliyorsundur. Bu argümanınla hiçbir şey iddia edemezsin bu arada.
@mobilelegendsmagicchess1625
@mobilelegendsmagicchess1625 2 жыл бұрын
Hocam çok doğal davranmak ilerde kendimde bazı sıkıntılara yol açar mı
@hikmetersoy256
@hikmetersoy256 2 жыл бұрын
Hocam insan madde yapıyı kullanıyor. Esası bilinç yapı. Beyin uzaktan kumanda gibi bilincin talimatını bedene aktarıyor.. Saydığınız süreç bilinç ile beyin-beden arasındaki etkileşim süreci..
@dukaajans
@dukaajans 7 ай бұрын
1-Nedensel irade; determinist yasalara tabidir, öngörülebilir ( Nefsi ) 2-Amaçsal irade; ahlaksal bir amaç için nefsi nedenlere karşı konulan iradedir ( özgür irade ) diyebilirmiyiz. Belkide "salat"ın sırrı buralarda biyerlerdedir.
@busraeker5355
@busraeker5355 2 жыл бұрын
mark twain’in insan nedir kitabını anımsattı. okumaktan en çok zevk aldığım kitaplardan biriydi. şiddetle tavsiye ediyorum.
@orkhan8244
@orkhan8244 2 жыл бұрын
Ne hakda konuşuyor? yani, bilmek istediyim şu ki, şahsi inkişaf yönümlü bi kitapmı? ( hep diger yönlerde olan kitapları ile karşılaşdıım için sordum)
@a-mix9301
@a-mix9301 Жыл бұрын
Bu arada Türkmenistanlıyım ve hocam doğru söylüyor İrade atlı isim bizde çoktur
@fatmacerenylmaz
@fatmacerenylmaz 2 жыл бұрын
Yarın imza gününe gelmek çok istiyorum ama imza dışında sizi canlı kanlı uzun uzun dinlemek istiyorum.
@bilgebilgin6349
@bilgebilgin6349 2 жыл бұрын
Sinan hocam, ne dersiniz, "karar ver ama basma" dendiği zaman, basmaya karar veriyoruz, ve sonrasında da bize verilen komuta uymaya karar veriyoruz aslında. yani esas karar kadran kaça geldiğinde basacağımız değil, basmama komutuna uyup uymayacağımız. ve anladığım kadarıyla beyin tabi ki aynı sonucu verecek, çünkü beyin verdiğimiz kararın ne olduğunu ayırt edemiyor, sadece bir karar verildiğini anlıyor, cihazlar da bunu ölçüyor. komuta uymak kararıyla kadran şu sayıya geldiğinde basma kararı beyin için farklı şeyler değil, ikisi de "karar". o denek ben olsaydım, belki de deneyi yapanların kafasında yeni bir soru üretebilmek adına, basma dendiği zaman özellikle basardım. hoş, bu da bir karar, beyin bunu da farklı bir şey olarak algılamayabilir. ama kuantum gibi işte, gözlemi yapanın bir beklentisi var, ama denek özgür iradesini kullanarak yapma denen şeyi yapabilir de. şartlandırabilirsiniz, ama uyulacağından kesin emin olamazsınız. ve belki de beklenti, laboratuvar ortamında yapılan bir deneyin sonucunu bile değiştirebiliyordur, kimbilir.
@yorgunpijama
@yorgunpijama 2 жыл бұрын
Hocam özgür irade için; Görsel, fiziki, maddi, manevi vb. şekillerde bir başkasının iradesine zarar vermeden ve bunun bilincinde olarak yaşamak diyebilir miyiz?
@hakanpayr7799
@hakanpayr7799 Жыл бұрын
O halde İnsan için İrade yapma özgürlüğü değil " Yapmama " özgürlüğüdür. Yani canımızın istediğini yaptığımızda değil yapmadığımızda irademizi kullanmış oluyoruz..
@yaseminyldrm4193
@yaseminyldrm4193 2 жыл бұрын
İnanamıyorum dinlediklerime
@dukaajans
@dukaajans 7 ай бұрын
🙏
@sonicasx
@sonicasx 2 жыл бұрын
İrade ," emanettir"....ilim,"noktadır"....yukarıya doğru olan "doğru " merdiven aşağıya iner...
@user-ye2hp5ih6k
@user-ye2hp5ih6k 4 ай бұрын
keşke o deneyin bir de doğaçlama versiyonu yapılsa. yani 140 la otobanda giderken aniden yola birşey fırlasa. o zaman da yaklaşık yedi saniyelik otomat devreye girer mi? çünkü hayat birinin talimatıyla düğmeye basmak kadar tek düze değil
@bigtechnology324
@bigtechnology324 2 жыл бұрын
özgür irade vardır ancak her durumda değil iyi tarafta olmak veya kötü tarafta olmak gibi bir şey değil bence başkası varsa özgür iradenin olup olmadığı söz konusu olur
@mayamamedova842
@mayamamedova842 2 жыл бұрын
Türkmenistandan selamlar doğru irade kadin isim çok bizde 😊😊
@burcu8961.
@burcu8961. 2 жыл бұрын
Tam bugün her yerde irade nedir fıtrat nedir kotu dogduysak neden cehenneme gidiyoruz vs gibi sorularla boğulmak üzereydim işaret arayana geliyor sanırım teşekkürler hocam en azından ben kendi aradığımı buldum galiba :)
@gayegaliba
@gayegaliba 2 жыл бұрын
Kötü bebek yok ki Hristiyanlar galiba öyle inanıyor, öyleyse saygı duyarım da genel de saf temiz doğduğumuz söylenir, büyüdükçe biliyosun işte devamını
@gizemsss6618
@gizemsss6618 2 жыл бұрын
@@gayegaliba Kötü bebek inanışı yok. Her insanın aslî suçu yüzünden kirli olduğuna inanır vaftiz ederler. Aslî suç nedir dersen. Aslî suç cennetteki yasak elmayı yiyip cennetten kovulup Tanrının gözünden düşmektir.(Hristiyanlığa göre). İslam'a göre her insan temiz olarak doğar ama yaptığı seçimlerle, yaşadığı çevre koşullarıyla değişir. Hatta bazı felsefeciler insanın kafası boş olarak değil her bilgiyi bilir hâlde dünyaya geldiğini ama insanların çalışarak bu bilgileri hatırladığını söyler. Yanlış hatırlamıyorsam bu düşünce Sokrata aittir.
@ibrahimarioz2575
@ibrahimarioz2575 2 жыл бұрын
Bilim doğruluğu her an değişebilen son dogrudur.
@buyuuukiskender3257
@buyuuukiskender3257 2 жыл бұрын
Hocam benim aklıma şöyle bir fikir geldi, şimdi 7 saniye diye ölçülmüştür dediniz ya başka bir deneyde o halde şu şekilde düşünürsek örnek benle siz bir masanın başında oturuyoruz ve ben diyorum ki size git bana çay koy sizde masadan kalkıyorsunuz ve gidip bana getiriyorsunuz tam getirirken bana şak diye üzerime döküveriyorsunuz sıcak çayı bende o acı ve öfkeyle size bir tane yumruk atıyorum. Şimdi burada tamamen benim dışımda gelişen bir olay var, sizin çayı üzerime dökmeniz siz daha çayı üzerime dökmeden evvel benim bir yanım size bir tane yumruk atma kararı almış bile ve hop olay gerçekleşti bu ne demek oluyor şimdi geleceği biliyor muyum ? Yoksa anda mı değilim ? Efsane örnek değil mi sizce de?
@traveladdiction2514
@traveladdiction2514 2 жыл бұрын
refleks mi düşünülüp karar verilmiş bir yumruk mu... eğer düşünülüp karar verilmişse, daha önceden gelen bir kin ile fırsat kollama var bunun içinde, geleceği değil de geçmişi biliyorsun ve bunun aksiyonuna geçmişsin ))
@linzer-mm1fj
@linzer-mm1fj 2 жыл бұрын
peki cüzi iradeden kasıt acaba bir şeyi yapmaya ve yapmamaya karşı oluşan az sayıdaki reflekslerimiz midir acaba ? yani günde binlerce minik veya orta ölçüde kararlar alıyoruz veya almıyoruz ancak bazılarına karşı koyduğumuz minör direçler midir acaba bizi biz yapan :)
@nusratbayramov8912
@nusratbayramov8912 2 жыл бұрын
👍🙏
@alperenunal7816
@alperenunal7816 Жыл бұрын
Deneyin ikinci kısmında beyindeki potansiyelin oluşup ardıdan basmama eylemi de aslında bir karar verme değil midir? Yani beyindeki oluşan o potansiyel aslında belki basılmama kararının potansiyelidir?
@ARStudiox
@ARStudiox 2 жыл бұрын
son deneyin kaynağını atarmısınız
@halimecr5788
@halimecr5788 2 жыл бұрын
Sinan canan size hayranım
@vadi97
@vadi97 2 жыл бұрын
Hocam kararı ret etme isteğimizede karar vermeden önce bir potansiyel oluşmuyor mu? sonuçta buda beyine giden bir sinyal önceden bilinmesi gerek 🤔
@tugcevarol7466
@tugcevarol7466 2 жыл бұрын
Hocam, düşen insanlara -genel olarak düşme eylemine- niçin güleriz? Bu eğer üstün hissetme duygusuyla açıklanırsa(birinin zor durumda kaldığını görmek olarak) daha ciddi durumlarda örneğin bir araba kazasında neden gülmüyoruz? Bu konudaki fikrinizi duymak isterim.
@spiderh
@spiderh 2 жыл бұрын
Ben gülmüyorum düşen insanlara, sen niye gülüyorsun? Şaklabanlık yaparken düşüyorsa o ayrı tabi.
@sksobutay1770
@sksobutay1770 2 жыл бұрын
Rahmetli decard . Çok iyi idi
@mulkiyeackgoz7530
@mulkiyeackgoz7530 2 жыл бұрын
Nasıl yani ben aslında sizin videonuzu seyretmeye karar vermeden önce bir güç karar verdi ve ben seyrettim öyle mi :)))) bilim değişiklik önere bilir ama gerçekler tektir ve tüm zamanlar için geçerlidir değiştirilemez vesselam :)
@olcayyenidede
@olcayyenidede 2 жыл бұрын
Otomatik pilot. 👏👏
@vuralcabuk3238
@vuralcabuk3238 2 жыл бұрын
Kafama sıkmayı deniycem , kimse beni kontrol edemez, ben bile , irade kimdeymiş gösterecem onlara 😃
@vuralcabuk3238
@vuralcabuk3238 2 жыл бұрын
Arkadaşlar çok ilginç bir şey oldu. İlk denemelerimde hakketten sıkamadım kafama parmağım tetikte kaldı. 100. Denemeden sonra sıktım. Burası daha ilginç, İyi dinleyin , tabanca dolu ama bana patlamıyor. Sonra başkasına sıkıyorum başkasına patlıyor bana patlamıyor çok enteresan valla , piskolojim bozuldu kendime sıkamıyorum😂
@cemvelisahin8277
@cemvelisahin8277 2 жыл бұрын
Hocam hayat okulu tvye katılıp Furkan Kaya ile yayın yapmanız çok isterim
@ensaryakuza6112
@ensaryakuza6112 2 жыл бұрын
Sinan canan candır✌
@gayegaliba
@gayegaliba 2 жыл бұрын
İrade eski sevgiliyi rehberden silebilmektir..
@emredag9416
@emredag9416 2 жыл бұрын
İrade bir ulusun kendi kendini yönetim şeklidir
@gayegaliba
@gayegaliba 2 жыл бұрын
@@emredag9416 tamamda bunun benim mesajımla ne alakası var direkt videonun altına yazsaydın 😅
@gayegaliba
@gayegaliba 2 жыл бұрын
@@emredag9416 ayrıca o demokrasi değil mi ya 😂😂
@emredag9416
@emredag9416 2 жыл бұрын
@@gayegaliba yaptığım espriyi açıklatmayın hocam teesüf ederim
@dogacanlilikprojelendirmem6158
@dogacanlilikprojelendirmem6158 2 жыл бұрын
Eski sevgiliyi istediğin, kriterdeki sevgili yapmak daha güzel bir İRADEDİR 🌹😇
@hafisabbasov5167
@hafisabbasov5167 2 жыл бұрын
Hocam takvani xatirladim takva korunmak demekdir وقي yani o deneyde yapicam ama yapmiyor
@mustafasaribuva7178
@mustafasaribuva7178 2 жыл бұрын
hocam selam, bizim müslümanlara kadar ileri gitmenize gerek yok augustinustaki iman tartışmasında külli ve cüzi iradeyi bırakın 4-5 tane detaylı latince kavram var ve bu da benim gördüğüm kadarıyla aquinasa kadar gidip onda sistemleşiyor. muhtemelen sonrasında ve öncesinde de pek çok dolayımda kullanılıyordur, bi bakmak lazım.
@traveladdiction2514
@traveladdiction2514 2 жыл бұрын
hocam bu otomat olarak çalışan karar verme mekanizması bireysel özgür iradenin olmadığı yönünde kanıtlar veriyor, ancak bireyin o güne kadar öğrenmiş olduğu alışkanlıklar, toplumsal değerler vs gibi etkenler sebebiyle oluşmuş bir algoritma gibi düşünülebilir mi? mesela araba kullanırken düşünmeden gaza frene basmak, bisiklet sürerken pedalları çevirdiğimizi düşünmediğimiz gibi, fiziksel işlerde meleke kazanmak olarak tabir ettiğimiz durumun bir üst seviyesi şeklinde, aldığımız kararlarda da az enerji harcama prensibi sebebiyle bir otomatikleşme durumu olma ihtimali var mı? benzer deneyler çocuklarda belki de bebeklerde yapılmış mı? bireysel özgür iradeyi körelten, kararları otomatikleştiren bir eğitim ve toplumsal hayat sonucunda, bunun aslında bir "toplumsal irade" veya "kolektif irade" olduğunu söyleyebilir miyiz? şöyle ki, bireyleri otomatikleştiren bir toplumsal yaşam sebebiyle otomatlaşan karar mekanizması gibi. kırmızı hap mı mavi hap mı :) kararını veren insan aslında o kararı o anda vermiyor bi kaç saniye öncesinde karar beyninde verilmiş olsa bile, o kararı verdiren mekanizmanın aslında o zamana kadar yaşamış olduğu deneyimlerin, eğitimin vs neticesi olabilir mi? bu da bizi kolektif iradeye götürür gibi duruyor, insan nasıl bir gelişim sürecinden geçmiş ise o gelişim süreci o kararı çoktan vermiştir şeklinde. karar verdiğimizi sandığımız seçimler biz kararı vermeden 7 saniye önce beyinde oluşuyor ve bu 7 saniye fark bu zamana kadar benzer durumlarda verilen kararların etkisi şeklinde mi oluşuyor acaba? bir çocuğu devamlı şiddete yönlendirirsek, o çocuğun şiddet eylemini seçip seçmemesi bireysel iradesi yoksa kolektif irade ile ona yüklediğimiz bir algoritmanın 7 saniyelik hız farkı olabilir mi acaba? son örnek soğuk savaş yılları deneylerine benzedi :) sormak isteğim anlaşılmıştır sanırım, çok ilgimi çeken bir konu, biraz uzattım kusura bakmayın :)
@spiderh
@spiderh 2 жыл бұрын
Eğer otomatik pilotta yaşıyorsan öyle. Ama farkındalık düzeyin yüksek ise, önemli kararlar verirken ve seçimler yaparken iraden ve bilincin devreye girer, otomatik pilotta karar vermezsin. Biz bu insanlara zaten kamil insan diyoruz, diğerleri ise beşerlikte takılıp kalmış canlılar oluyorlar sadece. Madem arabadan örnek verdin ben de vereyim. Arabayı otomatik pilotta kullanırsın, ama hiç gelmediğin bir dört yola geldiğinde hangi yöne gideceğine karar verirken otomatik pilottan bilinçli hale geçersin.
@traveladdiction2514
@traveladdiction2514 2 жыл бұрын
@@spiderh kardeş yanlış anlama ama bence sen olayı anlamamışsın sanki. demişsin ki "önemli kararlar verirken ve seçimler yaparken iraden ve bilincin devreye girer", olay bu zaten, devreye girer diye kestirip attığın irade ve bilinç asıl sorgulanan şey ya burada ;) ... araç örneğinde olay hangi yöne gideceğin değil, o yöne dönerken fiziki meleke haline gelmiş gaza frene basmayı düşünmezsin, düşünmeden basarsın ya hani, karar alırken de, biz özgür irademizle aldığımızı düşünüyor olsak bile, yani senin dediğin farkındalık düzeyin ne olursa olsun, sen o kararı verdiğinde, o karar beyninde çoktan verilmiş oluyor diyor hoca. deneyi yapanlar sen daha karar vermeden beyinde yaptıkları ölçümlerle neye karar vereceğini bilebiliyor. yani ister kamil ol, ister mahmut, sen kamil olarak karar vermeden önce beyninde o karar verilmiş oluyor. bu da özgür iradenin sorgulanmasına sebep oluyor. burada bahsedilen işin nöral tarafı. benim sorduğum ise bu nöral etkiyi yapan şey anlattığım şekilde gelişen bir mekanizma olabilir mi şeklinde. Bir de yapıcı eleştiri olarak al lütfen, ne çok seviyorsunuz hemen olayı anlamadan kamil insan vs yapıştırmayı, "dindarım ben biline" der gibi. lütfen insanları kategorize etmeyin bu şekilde. beşerlikte takılmış canlı - kamil insan gibi, yine kibarmışsın sağol canlı demişsin kafir mel'un yaratık falan çakmamışsın ))
@spiderh
@spiderh 2 жыл бұрын
@@traveladdiction2514 Arkadaşım, ben ne anlattım? Aynı şeyleri yazıp bana karşı çıkmışsın. Bilinç devreye girdi mi o bahsettiğin önceden karar verme mekanizması devreye girmez, sadece otomatik pilotta iken girer. Ve de kamil insan, beşer, bunlar bir kelime. Cahilliğinden bunları dine bağlaman seni bağlar. Eğer öğrenmek istiyor isen BEŞER = Akadça etten varlık; Kamil = Arapça kökenli, olgun, erişkin demek. Şimdi senin cahil ateistliğin ya da artık her ne ise bunları din olarak algılıyorsa vay senin cahilliğine. Ve de elbetteki ben karar vermeden beynimdeki alanlar aktif hale gelecek. Ben kararımı dış ileten olarak aktarana kadar bir süre geçmesi gerekiyor. O anlattığı deneyde de adamın ölçüm kriteri butona basma süresi. Bir insanın butona basabilmesi için önce o eylemin beyinde işlenmesi ve ellere sinirler vasıtasıyla iletilmesi gerekiyor. Sinirlerden sinyal alan vücut gerekli kimyasalları salgılayarak kasları hareket ettirir. Bak arada ne kadar çok olay gerçekleşiyor. Bu yüzden de böyle bir ölçümle hiçbir şeyi ölçemezsin esasında. Sinan Canan'ın da dediği gibi, gözlemlememiz imkansız olan, yani bizi aşan konuları laboratuvara sokamayız. İnsan kendini çok bir şey zannetmesin, çünkü evrendeki olguların %99'u bizim algılarımızı aşan konular. Biz %1'i anlamaya çalışarak hayatımızı geçiriyoruz. Bunu yaparken bile bir taraflarımız kalkabiliyor cahilliğimizden ne yazık ki.
@traveladdiction2514
@traveladdiction2514 2 жыл бұрын
@@spiderh arkadaşım neyin sinirini yapıyosun ben cahilliğimi inkar etmem ve dinim seni hiç ilgilendirmez! ben bugüne kadar kamil insan diyen bir hristiyanla hiç karşılaşmadım ondan dolayı bu dinle bağlantılı geometriyle değil herhalde. "Şimdi senin cahil ateistliğin" diyerek beni haklı çıkardın zaten! benim sorduğum soruyla dinle kamille murtazayla cevap veren sensin! benim sorumda herhangi bir dini durum var mı? ki sen bana böyle cevap veriyorsun? ayrıca ben sana şahsen de sormamışım ki diyesin "e bana sorarsan ben böyle cevap veririm"... ben ortaya sormuşum, işine gelmiyorsa ne atlıyorsun? sen hala konuyu anlamamışsın ondan tekrar anlattım insanlık edip. ama hala bana bilinci kabul ederek konuşuyorsun! adamlar irade yok mu acaba diyor, sen "bilincinle karar veriyorsun" diyerek sorgulanan şeyi, sorgulamadan kabul ederek bundan sonra yapacağın bütün açıklamayı bu konu hakkında boşa düşürüyorsun! analitik düşünce? kapiş? burada olay bilinç irade kamil beşer dediğin şeyin olmama durumu ve insanın bir otomat olarak işliyor ihtimali! kabul etmiyorsan, etme. benim sorum senin kafanın basmadığı! ben demedim ki bu iş doğrudur! ben varsayımsal bir soru soruyorum sen bana etimolojik dini ders vermeye çalışıyorsun hala! bi sen akıllısın o ölçümü yapanlar o sinir gecikmesini akıl edemedi zaten! hem sen nerede gördün 7 saniye sinir gecikmesi! videoyu tekrar izle 7 saniyeyi sayarken hoca 7 kere parmaklarını oynatıyor! nerde kaldı senin gecikme? ayrıca öyle olsaydı sinan hoca demezmiydi bu olay kasların gecikmesidir diye! herkes salak akıl edemedi, bi sen anladın onun kasların harekete geçmesi olduğunu! git dini etimolojik dersini nerde kime veriyorsan ver... tanımadığın insanlara cahili yapıştırmak kolay! asıl cahil bildiğini zannedendir!! olayı anlamamış, soruyu anlamamış bi de bana akıl vermeye kalkıyor yok din bilmiyormşum da bilmem neymiş. sen önce okuduğunu anla.... araba örneğini bile anlamamışsın yön değiştirmekten bahsetmişsin. uzatma arkadaş işine git tapın kemale er ne yapıyosan yap benden uzakta...adama kibarca cevap yazdık anlamadığı soruyu açıkladık hakaret ediyor utanmadan! bana cevap verme! ben vermeyecem çünkü bi daha sana... uğraşamam.
@spiderh
@spiderh 2 жыл бұрын
@@traveladdiction2514 Din lafını ortaya atan sensin, ben değil. Bana ne senin dininden? Ve cahilsen cahilliğini bilip edebinle susacaksın. Ki hala boş boş konuşuyorsun. Adamlar irade yok demiyor, biz iradeyi bilimsel olarak gözlemleyemiyoruz diyor, ama her gün bunu aklen gözlemliyorsun. Bilim ölçüye dayanır ve insanoğlu her şeyi ölçemez, kapasitemiz yetmiyor bunu gözlemlemeye diyor kısaca. Biz kuantum fiziğindeki pek çok olayı gözlemliyoruz ama ölçemiyoruz, bunun bilimsel karşılığı gözlem yapamıyoruzdur. Biz karanlık maddeyi de gözlemleyemiyoruz, ama kabul ediyoruz. BİLİMSEL GÖZLEM terimi ile GÜNLÜK HAYATTA KULLANILAN GÖZLEM kelimeleri farklı manalara gelir. Bir şeyi görürsün, ben gözlem yaptım dersin, ama bilimde bir şeyi görmen yetmez, onu ölçebilmen de gerekir. Bilimin temeli metafiziktir. Bilim yapabilmek için önce metafizik varsayımlara ihtiyacın vardır. Bilim felsefesini zerre bilmeden gelip de burada saçmalıyor, bir de saçma argümanlarla din goy goyu yapıyorsun utanmadan.
@talhagun863
@talhagun863 2 жыл бұрын
Arkaplan göz yoruyor daha sönük renkler kullanmaya dikkat edin lütfen
@filmlerinicindenbiri8054
@filmlerinicindenbiri8054 2 жыл бұрын
🎭📽️🎫🎥🎟️🎧🎙️📹🎭📽️🎫🎥🎟️🎧🎙️ Değerli vaktinizin otuz dokuz saniyesini çaldığım için öncelikle kusura bakmayın. Ben Can, (taze) hukuk ve aynı zamanda sinema televizyon öğrencisiyim. Hatrı sayılır bir zaman önce filmlerin, benim için sadece iki saatlik bir eğlence/zaman geçirme aracı olmadığını fark ettim. İzlediğim her film beni kendi dünyamdan alarak çok farklı dünyalara götürüyordu ve ben bunu çok seviyordum. Geçen bir süre sonra sadece film izlemenin bana yetmediğini fark ettim artık bir filmi izledikten sonra onun hakkında konuşmak, fikir üretmek istiyordum. Tam da bu yüzden bu kanalı açtım, eğer siz de filmlerde kendinizden bir parça buluyorsanız bana da uğramayı unutmayın .') 🎭📽️🎫🎥🎟️🎧🎙️📹🎭📽️🎫🎥🎟️🎧🎙️MUBI'yi kuran gizemli Türk'ü anlattığım, gözlerimizi kanatan altı görsel efekti listelediğim, tarihin ilk sinema filmiyle yedinci sanatın doğuşunu anlattığım, no way home filminin sürpriz detaylarından bahsettiğim video ve dokuz yeni harika (göreceli) video yayındaaa
@take8392
@take8392 2 жыл бұрын
Hocam şeytan da biz karar verdigimiizde hemen bilir ve aynı anda bize vesvese mi verir , veya melekler de kararımızı aynı anda bildikleri için bize ilham mı ederler
@kolyekolye2420
@kolyekolye2420 2 жыл бұрын
adam ne diyo sen ne diyon la şeytan melek ne nasıl bilcek laboratuvara sokamadığın şeyler hakkında ne dese yanlış olur
@ozgunbilgin4754
@ozgunbilgin4754 2 жыл бұрын
Hocam ben deneyi anlamadım sanırım. Karar öncesi karar vereceğin anı tasarlamak, karar vermek ve bu kararın sinirlere iletilmesi elbette bir zaman süreci gerektiriyor, bunun özgür iradenin olup olmamasıyla ilgili bir deney olduğunu düşünemiyorum.inançsızım ama irademizin pek özgür olabileceğini de düşünmüyorum. Çevreden gelen düşünme kalıpları,yani kültür, maddi imkanlar kalıtsal özellikler iradenin özgürlüğünün önünde ciddi engeller yaratabiliyor.Özgürleştirici tek şey özgüven ve bundan doğan umut, neşe sanki :) sevgiler💚🍀🙏🏻🦜💫
@rahimeertugral4090
@rahimeertugral4090 2 жыл бұрын
👍👍❤🌹
@spiderh
@spiderh 2 жыл бұрын
Sen bir vücuda bağımlı, o tabiata bağımlı, tabiat evrene bağımlı iken hiçbir şeye bağımlı olmayan bir irade hangi aklı evvelin fikri oluyor? Özgür irade var mı var, ama özgürlük dediğin şey mutlak özgürlük değildir. Mutlak özgürlük Allah'a mahsustur zira. Bizim özgür irademiz, içinde bulunduğumuz şartlar ölçüsündedir ancak: Yani beden, tabiat, evren vs. Hepsini çıkarsan eninde sonunda Allah'a bağımlısındır.
@beyhankonuksay5789
@beyhankonuksay5789 2 жыл бұрын
o 'cüz-i irade' acaba sadece'niyet' olabilir mi...?
@MKMuzikKutusu
@MKMuzikKutusu 2 жыл бұрын
Peki ben o saate bakıp kaçta basacağıma karar verip gözlerimi kapatıp o rakama geldiğini varsaydığım anda düğmeye basarsam?
@mayumitanaka7764
@mayumitanaka7764 Жыл бұрын
10:37
@berasena8433
@berasena8433 2 жыл бұрын
Kıtap okuma ve ders calısmayı nasıl yaptırcaz hocam 10 yasında kızım
@arkabahcem47
@arkabahcem47 2 жыл бұрын
İrade var ve sorumluluk devam ediyor kaçış yok 😊
@zeynepuguz7872
@zeynepuguz7872 2 жыл бұрын
Hocam, beynimiz biz karar vermeden önce cevapları biliyorsa eğer, hayatımız boyunca gördüğümüz, duyduğumuz, öğrendiğimiz bilgileri düşünmeden kullanmak mümkün müdür sizce? Anlatmak istediğim şeye basit ve günümüzden bir örnek vereyim. Matematik sorusu karşımıza çıktı. Biz bunu çözmeye başlamadan beynimiz cevabı buluyor olabilir mi? Biz irademizle çözmeye karar verip başladığımız anda isler degisiyor olabilir mi? Hani derler ya testlerde ilk işaretlediğin şık doğrudur diye. Kendi kendime deney yapayım dedim ve açtım bir test ve çözmeden işaretlemeye başladım. Doğrum da cıktı yanlışım da. Düşüncem mantıksız mi bilmiyorum ama doğru işaretlediğim şıkları ya iyi salladigimdan dogru yaptim ya da işi beynime bıraktığımdan doğru yaptim . Var mıdır bu sorumun bir açıklaması? Sevgiler...
@traveladdiction2514
@traveladdiction2514 2 жыл бұрын
naçizane fikrim, soru/n çözmek ile karar vermek aynı şey olmayabilir, sanki bu deneylerde yapılan iş anlık kararlar vermekle alakalı. tamamen anlık ve random kendimizin verdiğimizi zannettiğimiz kararlar gibi. ama soru çözerken, geçmiş bilgilerin taranması değerlendirilmesi gibi işler devreye giriyor olabilir. bence uzun süre düşünerek verilen kararlarda bu deneyde, en azından hocadan duyduğumuz kadarıyla, biraz muğlak. bi konu hakkında karar veririz, dediğiniz gibi sonra değiştiririz mesela bu durumda değiştirdiğimiz yeni seçimi de mi önce beyinde oluşuyor ve biz öyle zannediyoruz yoksa soru çözmede olduğu gibi belli değerlendirmeler yaparak mı karar veriyoruz. beyinde aynı bölgeler bile çalışmıyor olabilir bu iki durumda. bu açıdan sizin örnek de çok güzel kafa karıştırıcı örnek, bu karar mekanizmasını sorun çözmede kullanmak ilginç gerçekten.
@YksTytayt-cp1yp
@YksTytayt-cp1yp 2 жыл бұрын
İradem olsaydı şuan ders çalışıyordum :((
@HayatIste131
@HayatIste131 2 жыл бұрын
Benim ve bütün insanların iradesi beyinde hangi bölgeye tekabül ediyor???...😊😊😊😊😇😇😇😇 Bu soruya cevap arıyorum????
@meryemgunes9562
@meryemgunes9562 2 жыл бұрын
Hocam sahanesinn
@muhammedc.bayram1909
@muhammedc.bayram1909 2 жыл бұрын
Libet deneyinin ilk bölümüne göre insan iradesiz bir haldeyken kendisine iradesiz oldugunu kanitlamis :-).
@dip_art
@dip_art 2 жыл бұрын
Deneyde problem var.. Misal kadran 8i gösterirken 4e geldiğinde basıcam lan diye "kararımı" vermiş olurum, ve kadranı 4te gördüğümde aha diyip basarım. Dolayısıyla önceden verdiğim kararın eylemini, "aha dediğim anı" öngörüyor. Ne zaman karar verdiğimi öngöremez, 8de de, 3te de karar verebilirim 🙄
@spiderh
@spiderh 2 жыл бұрын
O deneyde neden beyinden sinyallerin iletilme süresi göz ardı edilmiş, orası ayrı bir konu? Beyin karar verince anında uzuv harekete geçmez ki!
@Ali.Bozkurt
@Ali.Bozkurt 2 жыл бұрын
Hoca " lan " dedi 😁
@handetezer8144
@handetezer8144 2 жыл бұрын
Bu videodan 6 saat once bu konuyu konustuk ve hocam sizi referans olarak vermistim. Simdi bu freewill mii freewont muu hicbiri mi? :)
@cahitsarsn5607
@cahitsarsn5607 2 жыл бұрын
Özgürlük , özgünlük gerektirir.
@ilyasRasti
@ilyasRasti 2 жыл бұрын
Şuan katran 1 de ben 8 de basmaya karar verdiğimde 8 bastığımda kararı 8 de vermedim 1 de verdim.
@nagehanmeryemisler4327
@nagehanmeryemisler4327 2 жыл бұрын
Gencecik yaşımla😂😂😂😂
@tarkanaltaroglu4153
@tarkanaltaroglu4153 2 жыл бұрын
Aradaki zaman tepki süresidir belki.
@noyan35
@noyan35 2 жыл бұрын
Cüzzi irade, külli iradenin cüzlerede görülmesidir.
@rahmikarakadoglu5602
@rahmikarakadoglu5602 2 жыл бұрын
kavramı dini terminolojide gecer, doğası gereği doğmadır ve doğmalar adı üstünde doğmadır. Böyle doğmatik temel bir inancın bilimsel olarak test edilebileceğini ileri sürmek... Dücane Cündioğlu aklıma geldi nedense.
@yusufkizilkoca9127
@yusufkizilkoca9127 2 жыл бұрын
Madem kararı ben vermiyorum o zaman kötü şeyler yaparım diyeceksin ama o kötü şeyi yapma kararını da sen vermiyorsun
@sena9880
@sena9880 2 жыл бұрын
hocam bugün kitabınızı alacaktım 40 TL imiş 💔
@professorcoco4838
@professorcoco4838 2 жыл бұрын
Sanırım öğrencisin sen de bana da çok pahalı geldi artık kütüphanede bulursam okurum
@spiderh
@spiderh 2 жыл бұрын
Herkesin Caner Taslaman'ı örnek alması gerekiyor bence.
@traveladdiction2514
@traveladdiction2514 2 жыл бұрын
@@spiderh vayy kardeşim kamil ))) yorumları okurken senin yoruma burada denk gelmek ne güzel oldu )))) kitap 40 lira diyor adam sen Caner Taslaman diyorsun )) noldu reklam mı yapıyorsun, canerin kitapları ucuz onu mu kastediyorsun? kitap fiyatları böyle mi belirleniyor zannediyorsun ? ))) şu anda o kadar mutlu oldum ki senin bu üstün zekanı burada tekrar görmekten ))) şimdi herşey cristal clear )) ben de kaç gündür laf anlatmaya çalışıyodum meğer buymuş )) şimdi tamam )))
@Iyosef
@Iyosef 2 жыл бұрын
@@spiderh Sinan abinin hadislerle ilgili görüşlerini biliyor musunuz
@dogacanlilikprojelendirmem6158
@dogacanlilikprojelendirmem6158 2 жыл бұрын
DİKKAT deney.. .... HARFLERİN VARYANTLARI ZİHNİMİZİ ETKİLİYOR BİLİNÇ ALTINDA ETKİLİYOR....
@A.Kadir2321
@A.Kadir2321 2 жыл бұрын
Arka plan çok kötü olmuş değiştirin bence öncekiler daha güzeldi
@aliyldrm473
@aliyldrm473 2 жыл бұрын
Sinan abim 2 videoda dikkatimi çekiyor kusura bakmayın. Entelektüel kelimesinin telaffuzu yanlış kullanıldığından dikkatleri dağıtıyor. Entelektüel kelimesinin telaffuzuna bir göz atmanızı rica ediyorum.
@muhammetvarisli
@muhammetvarisli 10 ай бұрын
açıkçası pek düzgün bi deney açıklaması olmamış hocam anlamakta gerçekten zorlandım
@Zeynep.486
@Zeynep.486 2 жыл бұрын
Çok fazla hızlı söylüyo ne yapıyım ben abi yaaaa 🤐🤐🤐🤐🤔🤔🤔🤔🤫🤫🤭🤭🤭🤗🤗
@utkukoc6860
@utkukoc6860 Жыл бұрын
Napacağımızı değil tuşa basicaz mi basmiycaz mi onu bilebiliyorlar, tasvirinizden de hoşlanmadım.
@esraengin199
@esraengin199 Жыл бұрын
Neydi lan adi unuttum Kalin bir ses: dualizm
@galaxsixranger-52-Nuh
@galaxsixranger-52-Nuh 6 ай бұрын
2024.01.26
@gambo2003
@gambo2003 2 жыл бұрын
Ayse naz hazal sezen isteruk
@mathilda2607
@mathilda2607 2 жыл бұрын
Ya hep aynı şeyi yazıp duruyorsun ama admin bir türlü cevap verme zahmetine girmiyor:)
@okanozgurbuz
@okanozgurbuz 2 жыл бұрын
şu sesi düzeltin artık!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SoruYorum - TALAMUS: Gerçekliğin Filtresi
17:00
AçıkBeyin
Рет қаралды 54 М.
SoruYorum - Pornografi ve Mastürbasyon Bağımlılığı
28:53
AçıkBeyin
Рет қаралды 628 М.
ОБЯЗАТЕЛЬНО СОВЕРШАЙТЕ ДОБРО!❤❤❤
00:45
Опасность фирменной зарядки Apple
00:57
SuperCrastan
Рет қаралды 11 МЛН
Özgür İrade Ne Kadar Özgür? (Penfield ve Libet Deneyleri)
31:25
Özgür İrade Nedir? | Nasıl Karar Alıyoruz?
22:17
Dr. Gülcan Özer | İnsan Halleri
Рет қаралды 33 М.
SoruYorum - Sence Yeterince Kararlı Mısın ?
13:17
AçıkBeyin
Рет қаралды 142 М.
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
27:15
İrade Terbiyesinin 9 Yolu | Nasıl Bu Kadar Disiplinliyim?
24:10
Basak Kablan
Рет қаралды 374 М.
Kader Kavramı, Özgür İrade ve Ahiret Üzerine Felsefe
1:21:08
Diamond Tema
Рет қаралды 367 М.
ОБЯЗАТЕЛЬНО СОВЕРШАЙТЕ ДОБРО!❤❤❤
00:45