Suculenta Kalanchoe - Ingrijire, Copilire, si câteva exemple de asa NU

  Рет қаралды 7,490

Mihai Gradinar Urban

Mihai Gradinar Urban

Күн бұрын

Salutare,
In episodul de azi, o sa va arat cum am dat o forma plantei mele Kalanchoe, dar va arat si cateva exemple de cum am neglijat plantele in trecut si ce am facut ca sa repar greselile.
Kalanchoe provine din zona tropicală și face parte din marea familie Crassulaceae. În funcție de specie, unele plante pot înflori ani la rând, fiind perene. În schimb, altele sunt bienale sau chiar anuale. Crește până la aproximativ 30-45 cm înălțime, cu un diametru în jur de 30 cm. Este o plantă suculentă de apartament care încântă privirile tuturor cu ajutorul florilor colorate în nuanțe vii, calde: rosu, portocaliu, galben, roz, alb.
Cea mai cunoscută dintre specii (și cea mai recomandată pentru apartament), este Kalanchoe blossfeldiana. Aceasta este una dintre speciile care înfloresc ani la rând, frunzele rămânându-i verzi constant. După ce au înflorit bobocii, florile vor trăi în jur de 2 luni.
Pentru un frumos joc de culori și un decor deosebit, poți amplasa, pe aceeași suprafață din locuință, Kalanchoe cu flori de culori diferite. În vecinătatea ghiveciului poți pune și alte terarii sau plante suculente și aeriene.
Planta are nevoie, pentru a înflori, de lumină puternică. Ar trebui să fie poziționată într-un loc scăldat în razele soarelui, însă nu atunci când soarele este foarte puternic (în timpul verii). Dacă planta este lăsată mai mult timp în fața unui soare arzător, frunzele i se pot usca sau înroși (datorită conținutului ridicat de apă pe care îl păstrează în frunze). În zilele de toamnă sau în primele luni ale primăverii, razele soarelui nu sunt atât de puternice încât să îi facă rău plantei.
Temperatura preferată de Kalanchoe este cea pe care multe persoane o au deja în apartament: 20-24 de grade. Este extrem de sensibilă atunci când temperaturile scad sub valoarea de 10 grade
Din lunile primăverii, până la cele din toamna târzie, planta va fi udată de 1-2 ori în fiecare săptămână, când pământul este uscat la suprafață. Apa trebuie pusă în cantități mici, pentru a nu risca „înecarea” plantei și putrezirea rădăcinilor. Evită să folosești apă foarte rece sau foarte caldă, temperatura ideală fiind cea din cameră.
Planta nu o va duce bine nici în mediile prea uscate, dar nici în cele prea umede. Asigură-te că aerisești încăperea. E important ca aerul să circule astfel încât planta să nu dezvolte boli fungice. Dacă aerul din încăpere este foarte uscat, poți pulveriza frunzele cu puțină apă necalcaroasă.
În funcție de starea plantei, se poate folosi îngrășământ pentru plantele cu flori sau îngrășământ pentru cactuși (dacă planta nu este înflorită). Acesta se pune doar în lunile de creștere (aprilie - octombrie), o dată sau de două ori pe lună. Recomandat este îngrășământul cu un conținut ridicat de azot, fosfor și potasiu.
Indicată alcătuirea acestuia din pământ plus nisip sau pietricele, îmbunătățindu-se astfel scurgerea apei și circulația aerului către rădăcini. Cel mai bun pH este cel între 6-7. Dacă devine alcalin, frunzele se vor îngălbeni, iar pH-ul acid va face ca frunzele să își schimbe culoarea în maroniu.
Kalanchoe este o plantă solitară - preferă să ocupe singură un ghiveci, fără alți „colocatari”. Deși trăiește în ghivece de dimensiuni reduse, dacă îi oferi mai mult spațiu, cu ajutorul unui ghiveci mai mare, frunzele i se vor dezvolta.
Kalanchoe poate fi înmulțită prin butași de o lungime de 6-10 cm. Aceștia vor fi plantați în pământ (după ce au stat la uscat timp de 2 zile), la o temperatură de 21 de grade. Este ideal ca pământul în care urmează a fi plasați să fie același ca la planta de unde au fost tăiați. După aproximativ 2-3 săptămâni, butașii vor prinde rădăcini.
În lunile geroase, udarea se va face la 15-30 de zile. În această perioadă, ghiveciul poate fi lăsat în bătaia directă a razelor soarelui. Acestea nu sunt la fel de puternice precum în timpul verii, ceea ce înseamnă că nu pot afecta bunăstarea plantei.
Fiecare specie are diverse perioade de înflorire. Însă, ca regulă generală, pentru a încuraja înflorirea, trebuie să îi asiguri 10-12 ore de lumină naturală și o temperatură de 15 grade în mod constant pe timpul iernii.
Este important să respecți perioada de repaus dintre perioadele de înflorire, altminteri vei „obosi” planta. Verifică dacă specia pe care o ai acasă este dintre cele perene, sau anuale. Dacă planta este anuală, nu va înflori în următorul an după ce ai achiziționat-o.

Пікірлер: 17
@DOMNITA-sf2yd
@DOMNITA-sf2yd 2 ай бұрын
Super frumos! Nu va subestimati, sunteti foarte priceput , zic eu..și explicatii clare! Felicitări si multumesc pentru lecție, aveam nevoie.
@GradinarUrban
@GradinarUrban 2 ай бұрын
Multumesc foarte mult de cuvintele frumoase si de incurajari!!!
@mariusplant
@mariusplant 5 ай бұрын
Frumos 👍
@GradinarUrban
@GradinarUrban 5 ай бұрын
Multumesc Dan!
@Christala
@Christala 7 ай бұрын
Multumesc !!
@GradinarUrban
@GradinarUrban 7 ай бұрын
Cu placere!
@user-wh7xb2wy3s
@user-wh7xb2wy3s 5 ай бұрын
An si eu planta Kalanchoe toate culorile si le ingrijesc si imi plac mult Imi plac mult si le si inmultesc sa am plante noi ca imbatranesc si ele Multumim pentru video interesant Sanatate multa
@GradinarUrban
@GradinarUrban 5 ай бұрын
Multumesc de aprecieri Cristina! E placut sa ai grija de plante, nu i asa ? Si eu le am inmultit foarte mult, nu prea mai am spatiu, cand le tund periodic nu ma indur sa arunc taieturile, si cum se inmultesc usor.... te faci cu plante multe 😀😀
@marianasubtirica6329
@marianasubtirica6329 5 ай бұрын
Pai daca se ciupesc varfurile cum mai infloresc ??
@GradinarUrban
@GradinarUrban 5 ай бұрын
Genereaza lastari noi, au inflorit foarte frumos, o sa fac un clip zilele astea
@costinfudulia3609
@costinfudulia3609 9 ай бұрын
Bonsaiul iarna cum și când se udă ,mulțumesc
@GradinarUrban
@GradinarUrban 9 ай бұрын
Salutare! Depinde de bonsai, cred. Este primul an la mine cand cresc. Din cate am aflat pana acum de pe internet, daca este bonsai tropical ( ex . ficus ) bineinteles ca trebuie tinut in casa, el neintrand in perioada vegetativa. Daca este un bonsai de origine temperata ( ex. artar , ienupar, ulm ) trebuie tinut afara pe timpul iernii. nu cred ca trebuie ferit de temperaturi negative, iar c stropitul , cred ca trebuie facut mai rar, avand in vedere ca sunt iesiti din perioada vegetativa.
@marianasubtirica6329
@marianasubtirica6329 5 ай бұрын
La mine are trunchiul unpic msi grosut dar sa subtiat spre varv ,o am de ceva tinp dar nu infloreste Spune-mi te rog cand ttebuie taiata multumesc
@GradinarUrban
@GradinarUrban 5 ай бұрын
Primele taieri pe care le suporta planta sunt in fapt ciupiri, adica indepartarea varfului de crestere al plantei. Pentru ca tulpinile sunt fragede, operatiunea de face usor cu varful unghiei. Ciupirile vor ajuta planta mica sa se ramifice frumos si automat sa produca mai multe ramuri pe care vor aparea inflorescentele. Plantele mature de Kalanchoe se intretin prin taieri periodice - asta insemnand eliminarea tuturor ramurelelor care s-au uscat sau s-au ingalbenit, precum si a pedunculilor. Indepartati imediat florile care s-au uscat. Pastrarea lor pe planta impiedica aparitia de noi boboci. Se indeparteaza cu unghia, la fel ca si in cazul ciupirilor. Frunzele deteriorare si lastarii care s-au inmuiat trebuie indepartati imediat pentru a nu da ocazia bolii sa se propage. Taierile acestea mentin planta sanatoasa si atractiva. *Nu va temeti sa taiati.* Tesuturile afectate nu isi mai revin, insa daca taiati la timp dati posibilitatea plantei sa se regenereze. Atentie la taieri, taiati deasupra unui nod. Taiati in unghi de 45 de grade, cu partea mai inalta deasupra frunze si varful unghiului chiar la nod. In felul acesta ramura noua va creste in directia indicata si nu se va aglomera centrul plantei.
@voicumariana298
@voicumariana298 Ай бұрын
³2l​😮r @@GradinarUrban
@nelacioaba3070
@nelacioaba3070 10 ай бұрын
E momentul sa le băgăm în casa?
@GradinarUrban
@GradinarUrban 10 ай бұрын
Eu inca le am afara, temperaturile minime sunt cam 14 grade la mine, deci e inca ok, dar stau cu ichii pe termometru
Cum ingrijim Kalanchoe
4:15
Ferma Ardai
Рет қаралды 7 М.
50 KALANCHOE SPECIES | HERB STORIES
12:03
Herb Stories
Рет қаралды 89 М.
Why Is He Unhappy…?
00:26
Alan Chikin Chow
Рет қаралды 109 МЛН
а ты любишь париться?
00:41
KATYA KLON LIFE
Рет қаралды 2,9 МЛН
ISSEI & yellow girl 💛
00:33
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 21 МЛН
Ingrijire Dypladenia
3:50
IN GRADINA ANCAI
Рет қаралды 4,9 М.
Toaletare Kalanchoe
25:22
Mihai Gradinar Urban
Рет қаралды 2,4 М.
Euonymus Japonicus - ingrijire si inmultire!
12:16
Casa Lavandei
Рет қаралды 3,8 М.
EXTRACTO DE #KALANCHOE | RED DE BOSQUES COMESTIBLES Y SEMILLAS LIBRES
11:07
Bosques Comestibles y Biorremediación
Рет қаралды 65 М.
5000 DE SUCULENTE! UNDE LE ȚIN ÎN ACEASTA IARNA?
16:49
Gradina Lui Dan
Рет қаралды 3 М.
Plantele de pe Terasa mea Primavara . Cu bune si cu rele
23:14
Mihai Gradinar Urban
Рет қаралды 638
Îngrijirea ghețișoarei - Kalanchoe
11:53
Lumea Satului TV
Рет қаралды 10 М.
Why Is He Unhappy…?
00:26
Alan Chikin Chow
Рет қаралды 109 МЛН