No video

Tersine Beyin Göçü ve Türkiye'deki Girişim Kültürü (9/12)

  Рет қаралды 1,995

Oğuz Ergin

Oğuz Ergin

Күн бұрын

Deneyimli mühendis Oktay Arslan ile tersine beyin göçünün neden olmadığını konuştuk. Türkiye'deki şirket kurma ve işletme kültürünün buna etkilerini değerlendirdik.
Oktay Arslan 2006 yılında İTÜ Kontrol Mühendisliği, 2007 yılında ise İTÜ Bilgisayar Mühendisliği programından mezun oldu. 2009 yılında İTÜ'den Savunma Teknolojileri alanında yüksek lisansını aldıktan sonra ABD'de öğrenim görmeye başladı. Georgia Tech'te Havacılık ve Uzay Mühendisliği (2012) ve Bilgisayar Bilimleri (2015) alanlarında yüksek lisansını, Robotik üzerine ise doktorasını (2015) tamamladı. Geçmişte NASA Jet İtki Laboratuvarı'nda ve Tesla Otopilot Takımı'nda otonom sistemler üzerinde çalışmış olan Oktay Arslan halen Airbus'ın Silikon Vadisi'nde bulunan inovasyon merkezinde Yapay Zeka/Robotik Araştırma Mühendisi olarak çeşitli otonom uçuş projelerine (otonom yolcu uçakları, uçan taksiler vb) katkıda bulunmaktadır. Deneyimlerini ve görüşlerini teknoloji ve mühendisliğe ilgi duyan kişilerle Twitter hesabı aracılığıyla ( / oktayarslan ) aktif olarak paylaşmaktadır.

Пікірлер: 14
@bugraaksu1252
@bugraaksu1252 2 жыл бұрын
Oktay Bey müthiş tespitler yapmış.👏🏻
@-Engineering01-
@-Engineering01- 2 жыл бұрын
Gelme hocam gelme, bizde 1 mühendise 5 mühendisin işini yaptırmaya çalışıyorlar, bende yakında gideceğim.
@watcher7351
@watcher7351 2 жыл бұрын
Başka firmalarda 5 10 mühendisin ve senior mühendisin yaptığı şeyleri Turkiyede 2 3 yeni mühendise yaptırıyorlar. Az maaş veriyorlar. Ekipman olarak diğer rakiplerinin 5 te biri kadar bütçe ile ekipman alıyorlar. Sonra hadi aynı işi yapın. Cidden ben yeni mühendis olarak hayal kırıklığına uğradım. Startup firmaları bile bunu yapıyorsa çok yazık. Türkiye de 10 yıla kadar kesinlikle kalifiye insan sayısı azalacak ve hindistan gibi olacağız diye düşünüyorum.
@engingurelli6334
@engingurelli6334 2 жыл бұрын
Hocam güzel bir sohbet olmuş teşekkürler. Çalışma için istek(motivasyon) duygusunun oldukça tetikleyici olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de hedeflerine ulaşabilecek mi? Birkaç ay önce izlediğim bir sohbette önemli bir iş için eğitim alan bir öğrenci, eğitimini tamamladıktan hemen sonra "yurt dışına" çalışmaya gideceğini belirtmişti. Kullanmış olduğu ses tonunda ve yüz ifadesinde mutluluk, istek ve heyecan vardı. "Beyinler" fiziksel olarak Türkiye'de ama çoktan göç etmiş... Tersine beyin göçünün olması için, yurt dışında çalışan vatadandaşlarımızda; Türkiye'ye dönmenin ve burada çalışacak olmanın vereceği mutluluk, istek ve heyecan gibi duyguların doğal olarak belirmesi gerekiyor. Bu bağlamda daha önce izlediğim bir görüntü de aklıma geliyor, yurt dışından ülkemize geri dönen orta yaşlarda bir mühendis vatandaşımız, çok sevdiği arabası ile bir ayrılık görüntüsü çekmiş ve üzüntü ile paylamıştı. Dönerken üzülüyor çünkü burada o imkanı olmayacak ve bunun çalışma isteğini olumsuz yönde etkilediğini düşünüyorum. Siz de daha önce bahsetmiştiniz Türkiye'de döviz bazında oldukça iyi ve yüksek kazanç elde eden arkadaşlarımız var. Konu araba olduğu için özel bir örnek belki ama, kabaca istediği araca Türkiye'de kolayca ve/veya hiç ulaşamayacak olması çalışma isteğini olumsuz etkiliyor -> hedeflerinden bir tanesine ulaşamamak -> çalışmasının boşa çıkması ve değersizleşmesi hissi. Her ne kadar istemese de, bazı hedeflerine ulaşmak için "göç" etmek durumunda kalıyor vatandaşlarımız.
@ibrahim_ozcan
@ibrahim_ozcan 2 жыл бұрын
Türkiye'de olmayan "Sermaye Bilgeliği"nden bahsediyor. Bilgeliği olmayan sermaye ARGE değil ÜRGE yapar. Arçelik vb firmaların Tübitak'a yazdıkları projeleri gördükçe içim acıyor. Bu gibi firmaların yazılan projeler için desteğe ihtiyacı yok. Basit inovasyon projeleri ARGE diye para almak nasıl bir vizyonsuzluktur.
@watcher7351
@watcher7351 2 жыл бұрын
Etiket Istenilen iş ile verilen kaynak yetersizliği Maaş yetersizliği Çalışmaya değil sonuca bakılması Emeğe karşı saygısızlık Videonum özeti
@zaporoshti3392
@zaporoshti3392 2 жыл бұрын
iş ilanlarında süpermen aranıyor, verilen ücret süründürüyor. türkiyede akıllı adam kalır mı? kalmaz.
@talhayasin99
@talhayasin99 2 жыл бұрын
Yani kısaca diyor ki herşey parasıyla. Ne siyasi, ne başka birşey. Geri mi dönelim? Para ver
@zaporoshti3392
@zaporoshti3392 2 жыл бұрын
ne kadar ekmek o kadar köfte.
@yigitsubutay
@yigitsubutay 2 жыл бұрын
21 dakikalık videodan bunu mu çıkardın gerçekten ? Kültür yok, vizyon yok, emeğe saygı yok diye uzar gider bu liste.
Yaparak Öğrenmek: Ed Grochowski Örneği
20:55
Oğuz Ergin
Рет қаралды 7 М.
managed to catch #tiktok
00:16
Анастасия Тарасова
Рет қаралды 48 МЛН
나랑 아빠가 아이스크림 먹을 때
00:15
진영민yeongmin
Рет қаралды 6 МЛН
The CUTEST flower girl on YouTube (2019-2024)
00:10
Hungry FAM
Рет қаралды 6 МЛН
ELEŞTİRİLEMEYENLER ÜLKESİ📌
14:33
AkademikLink
Рет қаралды 110 М.
HAVELSAN'ın tersine beyin göçü çalışmaları
4:18
Savunma Sanayii Dergilik
Рет қаралды 7 М.
Udemy ve Carbon Health'in kurucusu Eren Bali
1:10:36
Swipeline TR
Рет қаралды 145 М.
Amerika'da Hekimlik | Dr. Ozan Ünlü
1:35:31
DrDahiliye | Dr. Atilla Uslu
Рет қаралды 6 М.
Yapay Zeka Güncesi (2024 Temmuz)
55:33
Oğuz Ergin
Рет қаралды 9 М.
managed to catch #tiktok
00:16
Анастасия Тарасова
Рет қаралды 48 МЛН