Το ΚΥΜΒΑΛΕΙΟΝ. Μελέτη της Ερμητικής Φιλοσοφίας - Δρ. Άννα Χ. Μαρκοπούλου

  Рет қаралды 47,086

Fryktories Web Channel

Fryktories Web Channel

5 жыл бұрын

.
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία «Το ΚΥΜΒΑΛΕΙΟΝ. Μελέτη της Ερμητικής Φιλοσοφίας».
Με την κα ΑΝΝΑ Χ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, Δρ. Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Σορβόννης (Paris V - René Descartes).
Η ομιλία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο «Οι Τρεις Μύστες. ΤΟ ΚΥΜΒΑΛΕΙΟΝ. Μελέτη της Ερμητικής Φιλοσοφίας». Εκδόσεις "Εύανδρος", Αθήνα, 2018.
Η ομιλία δόθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018 στον Πολυχώρο Οίνου, Τέχνης και Πολιτισμού "ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ" (Δοϊράνης 39, Καλλιθέα Αττικής).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
Το «Κυμβάλειον», ο τίτλος του παρόντος έργου που αποτελεί σύνοψη της ερμητικής φιλοσοφίας και αποδίδεται στον Ερμή τον Τρισμέγιστο, είναι ένα όνομα κατεξοχήν μυστηριακό.
Η μυστηριακή του διάστασις αναδεικνύεται από την ετυμολογική του προέλευση: Το κυμβάλειον (στα γαλλικά Kybalion), έλκει την καταγωγή του από το κύμβαλον, μουσικό όργανο το οποίο, όπως μάς παραδίδει ο Διόδωρος Σικελιώτης, εφηύρε για πρώτη φορά, η θεά Κυβέλη. Το κύμβαλον συνδέεται με τα μυστήρια της Σαμοθράκης καθώς και με την Κυβέλη και τον Κορύβαντα που μετέφεραν στην Ασία τις τελετές της μητέρας των θεών και πήγαν στην Φρυγία.
Σύμφωνα με τον ίδιο συγγραφέα, η Κυβέλη των μυστηρίων της Σαμοθράκης είναι η ελληνική εκδοχή της Κυβέλης της Φρυγίας και αναδεικνύεται αρχαιότερη από αυτήν. Η μυστηριακή διάστασις του κυμβάλου αναδεικνύεται επίσης από την σχέση του με την λατρεία της Δήμητρας και του Βάκχου.
Πράγματι, το κύμβαλον χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση των μυστηρίων της Δήμητρος στην Ελευσίνα καθώς και των Διονυσιακών οργίων, αργότερα όμως, η χρήση του διαδόθηκε και σε άλλες τελετές.
Το «Κυμβάλειον» συνοψίζει την «Ερμητική Επιστήμη» σε επτά κανόνες-κλειδιά, μέσω των οποίων θα μπορέσει κάποιος να αποσυμβολίσει, αλλά και να βιώσει τα μυστήρια και τους νόμους που διέπουν τον νοητό και αόρατο κόσμο των Ιδεών.
Η συγγραφή του αποδίδεται σε τρεις άγνωστους μύστες, οι οποίοι αναδεικνύουν την προέλευση των βασικών εσωτερικών και απόκρυφων διδασκαλιών από την αρχαία Αίγυπτο καθώς και, ειδικότερα, τις αποδίδουν στον Ερμή τον Τρισμέγιστο, που θεωρείται ο πατέρας της απόκρυφης σοφίας, ο ιδρυτής της αστρολογίας καθώς και ο εξερευνητής της αλχημείας.
Οι επτά ερμητικές αρχές στις οποίες βασίζεται ολόκληρη η Ερμητική Φιλοσοφία είναι οι ακόλουθες:
1) Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, σύμφωνα με την οποία το πνεύμα (όπως τα μέταλλα και τα στοιχεία), μπορεί να περάσει από την μια κατάσταση σε άλλη, από έναν βαθμό σε άλλον, από έναν πόλο σε άλλον, από μια δόνηση σε κάποια άλλη.
2) ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑΣ. Η δεύτερη μεγάλη αρχή του ερμητισμού σύμφωνα με την οποία υπάρχει αρμονία, σχέση, αντιστοιχία μεταξύ των διαφόρων επιπέδων εκδήλωσης Ζωής και Είναι.
3) Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΟΝΗΣΗΣ, σύμφωνα με την οποία, η Κίνηση εκδηλώνεται παντού στο Σύμπαν και ότι τίποτε δεν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, όλα κινούνται, δονούνται και περιστρέφονται.
4) Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑΣ, σύμφωνα με την οποία, όλα τα εκδηλωμένα πράγματα έχουν «δύο πλευρές», «δύο όψεις», «δύο πόλους», «δύο άκρα», με έναν πολύ μεγάλο αριθμό ενδιάμεσων βαθμών που τα χωρίζουν.
5) Η ΑΡΧΗ του ΡΥΘΜΟΥ, σύμφωνα με την οποία, σε όλα τα πράγματα εκδηλώνεται μια κίνηση που μετράται, μια κίνηση όμοια με αυτή του εκκρεμούς, φαινόμενο που συγκρίνεται με την παλίρροια που υπάρχει ανάμεσα σε δύο πόλους.
6) Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΙΤΙΟΤΗΤΑΣ, σύμφωνα με την οποία ο Νόμος κυριαρχεί σε όλο το Σύμπαν, ότι τίποτε δεν είναι αποτέλεσμα της Τύχης και ότι η Τύχη δεν είναι παρά ένα όνομα, μια λέξη που δίδεται σε έναν Νόμο μη αναγνωρισμένο.
7) Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ, σύμφωνα με την οποία το Γένος εκδηλώνεται σε όλο το Σύμπαν, ότι οι Αρχές του Αρσενικού και του Θηλυκού είναι πάντοτε παρούσες εν ενεργεία σε όλα τα επίπεδα της ζωής.
Συνοψίζοντας όσα προαναφέραμε, θα λέγαμε ότι, πράγματι, το «Κυμβάλειον» συνοψίζει την «Ερμητική Επιστήμη» σε επτά κανόνες-κλειδιά, τα οποία επιτρέπουν τον αποσυμβολισμό αλλά και την βίωση των μυστηρίων και των νόμων που διέπουν τον νοητό και αόρατο κόσμο των Ιδεών.
Άννα Χ. Μαρκοπούλου
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑΣ
Βιογραφικό σημείωμα Δρ. Άννας Χ. Μαρκοπούλου: drive.google.com/file/d/16RoI...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον Πολυχώρο "ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ" και τον κον Γιώργο Ρούσση για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής.
"ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ" - Πολυχώρος Οίνου, Τέχνης και Πολιτισμού. Δοϊράνης 39, Καλλιθέα Αττικής.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

Пікірлер: 40
@user-uc9tl9eu3v
@user-uc9tl9eu3v 5 жыл бұрын
Πολλά ευχαριστώ στην Δρ. Άννα Χ. Μαρκοπούλου για την παρουσίαση του "Κυμβαλείου". Η εισαγωγή της έδειξε τον αφάνταστο πλούτο του βιβλίου για το οποίο θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στις εκδόσεις "Εύανδρος" και στον διευθυντή τους κ. Ευ. Μπεξή. Επίσης είμαστε ευγνώμονες και στις "Φρυκτωρίες" που το προβάλλουν στο διαδίκτυο. Ελπίζω η Δρ. Άννα Μαρκοπούλου στο μέλλον να μας παρουσιάσει αναλύσεις των 7 κανόνων κλειδιών που μας βοηθούν να κατανοήσουμε και να μυηθούμε στον αόρατο, νοητό κόσμο των Ιδεών. Εισερχόμαστε σε μια εποχή όπου η ελληνική φιλοσοφία σταδιακά απεγκλωβίζεται από τα ησυχαστήρια των Πανεπιστημίων και διαχύνεται σαν μια πύρηνη πνευματική ροή που αφυπνίζει την ανθρωπότητα από μια μακραίωνη χειμερία νάρκη. Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι Έλληνες πάλι θα έχομε τον παγκόσμιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναγέννηση παλαιών και στην απελευθέρωση νέων και τεραστίων αλλά ως πάντα ελληνικών δημιουργικών δυνάμεων. Το "Κυμβάλειον" είναι ένα μεγάλο φιλοσοφικό θαύμα, κάτι σαν τον Φάρο της Αλεξανδρείας. Το πνευματικό Φως του (μαζί με εκείνο της υπόλοιπης ελληνικής γραμματείας που σώθηκε) θα προσανατολίσει την ανθρωπότητα σε ανώτερα πεδία ζωής. Ένα μεγάλο ΕΥΓΕ στην Δρ. Άννα Μαρκοπούλου, και ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους που έλαβαν μέρος στην έκδοση και προβολή αυτού του Έργου. Έρρωσθε κι ευδαιμονείτε
@Fryktories-office
@Fryktories-office 5 жыл бұрын
Καλησπέρα σας, κε Πολυδωρόπουλε. Ευχαριστούμε για τα τόσο θερμά σας σχόλια. Όσο υπάρχει θετική ανταπόκριση στις ομιλίες που αναρτούμε, θα συνεχίσουμε κι εμείς με αμείωτο ρυθμό και ένταση να αναζητούμε θέματα και ομιλητές αναλόγου ενδιαφέροντος. Σας ευχαριστούμε πολύ που στηρίζετε την προσπάθειά μας!
@zafirozachariou1157
@zafirozachariou1157 4 жыл бұрын
Σας ευχαριστώ, σας ευγνωμονώ γιά την πλούσια γνώση που μας προσφέρεται αδιάκοπα και αφιλοκερδώς!
@user-yp8xi7nu3x
@user-yp8xi7nu3x 5 жыл бұрын
Το έχω ήδη στα χέρια μου και μάλιστα μαζί με το άλλο εξαιρετικό βιβλίο Κέβητος Πιναξ που επίσης αποσυμβολιζει η κα Μαρκοπούλου, και το Ευχαριστώ είναι πολύ λίγο για την προσφορά και τον αγώνα όλων όσων μας δωριζουν γνώση και μνήμες εξαφανισμενες άγνωστες αιώνες τώρα Η Μνημοσυνη ας τους οδηγεί και η Αθηνά ας τους φωτίζει και ας τους προστατευει
@andronikinicki4014
@andronikinicki4014 5 жыл бұрын
Σας ευχαριστώ πολύ!!!!! Νιώθω τυχερή που άκουσα, με τόση λεπτομέρεια και σαφήνεια, για το Κυμβάλειο!!!
@bakingbread4161
@bakingbread4161 5 жыл бұрын
The Kybalion was originally written by William Walker Atkinson and first published in the USA in 1908. With the exception of the 7-page introduction, the Greek edition is the exact translation of the original by W.W. Atkinson. W.W. Atkinson was not just any author, he is one of the greatest universal geniuses and shining stars of the humanities of our time. He went in and out of the lodges and salons of that time, occupied himself with Eastern teachings as well as with Christian mysticism, the Rosicrucians, gnosis and hermeticism. He was also very familiar with the natural sciences and philosophy, and in his more than 100 works he was able to combine the different spiritual currents and make them comprehensible to people today in a modern, lifelike form. He is truly not an insignificant spirit of mankind. All the more astonishing and strange it seems, if in your Greek edition in no way the author is referred to. I consider the editor and the authors of the Greek edition to be honourable people and cannot really understand why they omitted the source reference to W.W. Atkinson. hermetic.com/atkinson/the-kybalion/index
@kaiti7879
@kaiti7879 9 ай бұрын
Αν και απευθυνεται σε Μυημενους ανωτερου βαθμου ως προς την κοσμοθεωριση,εν τουτοις μας παρακινει σε εντονο προβληματισμο ,του τι μελλει γεννεσθαι. Δεν εχω αλλο τροπο να σας εκφρασω την ευγνωμοσυνη μου,παρα μοναχα το ταπεινο Ευχαριστω που υπαρχεται.Ο θαυμασμος μου ειναι ευνοητος.
@nazarmargarian387
@nazarmargarian387 2 жыл бұрын
Σάς εύχομαι υγεία κ ευημερία να είσται καλά για να μοιράζεται γνώση, μπας κ βγούμε από τον θρησκευτικό κ πολιτισμικό μεσαίωνα.
@Dr.Kyriazidis
@Dr.Kyriazidis 5 жыл бұрын
Τα ευχαριστώ δεν είναι αρκετά. Νομίζω η κυριότερη συμβολή των Φρυκτωριών είναι να προσφέρει απλόχερα και απλά, την αρχαία ελληνική φιλοσοφία που τόσοι και τόσοι ήθελαν να βαφτιστούν σε αυτή, αλλά δεν ήξερα πού να ξεκινήσουν. Πέρα αυτού, η οπτικοποιημένη μετάδοση της φιλοσοφίας την κάνει ευκολότερα αντιληπτή στους περισσότερους. Εύγε
@Fryktories-office
@Fryktories-office 5 жыл бұрын
Καλησπέρα σας, κε Κυριαζή. Εμείς ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Προσπαθούμε, όσο μας το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας, να πράξουμε το καλλίτερο για εμάς και την χώρα μας. Στα πλούσια κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, και ειδικότερα στους φιλοσόφους μας, θα συνεχίσουμε να εντρυφούμε με αμείωτο ενδιαφέρον. Σας ευχαριστούμε που στέκεστε δίπλα μας. Να είστε καλά!
@annaikonomou4708
@annaikonomou4708 5 жыл бұрын
ΕΥΓΕ!!!!!!!!!!!!!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!!!!!!
@WhiteNeckMedia
@WhiteNeckMedia 4 жыл бұрын
Εξαιρετικο!!! Ελπιζω οι συγχρονοι θεωρητικοι φυσικοι να το εχουν στα υποψην τους.
@NIKI_ELLHNIS
@NIKI_ELLHNIS Жыл бұрын
Κυρία Μαρκοπούλου είστε εξαιρετική...ευχαριστούμε για το φως που μας μεταδίδετε!
@demetriosnismful
@demetriosnismful 3 жыл бұрын
Εξαιρετική ανάλυση Σας ευχαριστούμε!!!
@semyt.882
@semyt.882 4 жыл бұрын
Ευχαριστω πολυ
@nikosdmk3696
@nikosdmk3696 3 жыл бұрын
Χαίρομαι πολύ να ακούω τους μύστες :D
@georgiosh6345
@georgiosh6345 5 жыл бұрын
Ευχαριστώ
@nikoletatsivili3001
@nikoletatsivili3001 5 жыл бұрын
Εξαιρετη Πολλα ευχαριστω !!!
@maroylaki1
@maroylaki1 2 жыл бұрын
Ευχαριστούμε πολύ!!
@ChrysaPlati
@ChrysaPlati 3 жыл бұрын
Ευχαριστώ~
@margaritazuki975
@margaritazuki975 Жыл бұрын
Εξαιρετική ομιλία! ΕΥΓΕ😊
@mariachatzi7705
@mariachatzi7705 2 жыл бұрын
Πολυ ωραια αναλυση! Μακαρι να σας ειχα καθηγητρια!
@user-zr7tc4tq5n
@user-zr7tc4tq5n 5 жыл бұрын
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@nantiavalsamaki8788
@nantiavalsamaki8788 10 ай бұрын
Συγχαρητήρια!
@boobooabooboo6812
@boobooabooboo6812 5 жыл бұрын
Πως θα μπορούσα να αποκτήσω αυτό το πολύ ενδιαφέρων βιβλίο Ευχαριστώ
@Fryktories-office
@Fryktories-office 5 жыл бұрын
Θα πρέπει να απευθυνθείτε στις εκδόσεις "Εύανδρος" οι οποίες το εξέδωσαν, στον τηλεφωνικό αριθμό 2103840676 .
@grigorisloukidisskiathos
@grigorisloukidisskiathos Жыл бұрын
καταπληκτικη ομιλια και εξαιρετικη μεταδοτηκοτητα
@xarismortis9058
@xarismortis9058 3 жыл бұрын
!!!!!ευγε!!!!!!
@dimitrisfr5491
@dimitrisfr5491 3 жыл бұрын
Πολιτικότητα μήπως είναι και και η αντιθέσεις που θεωρούνται η κινητήρια δύναμη της φύσεως και γενικά και της κοινωνικής ανάπτυξης . Κάποιος φιλόσοφος το είπε , δεν θυμάμαι ποιος .
@MARIAOUZOUNOGLOUTEXNH
@MARIAOUZOUNOGLOUTEXNH 5 жыл бұрын
Εξαιρετική ομιλία!!! Θα μπορούσα να την κατεβάσω για προσωπική μου χρήση;
@Fryktories-Web-TV
@Fryktories-Web-TV 5 жыл бұрын
Καλησπέρα σας. Φυσικά
@user-fx6yx8zv6e
@user-fx6yx8zv6e 3 жыл бұрын
...ΕΥΓΕ...
@user-ry1kc1gg7r
@user-ry1kc1gg7r 3 жыл бұрын
Αυτονόητο για ΕΚΕΙΝΟΥΣ που μελετούν πως στα πολυυυυ παλια χρόνια δεν υπήρχε Αίγυπτος ετσι όπως σήμερα έχει νοηματοδοτηθει..Αλλά ελληνική ιστορία και ύπαρξη
@cantgetright2545
@cantgetright2545 2 жыл бұрын
Μήπως η Ακρόπολη έχει rebar? Τίποτε δεν είναι αρχαίο...
@demisnii1718
@demisnii1718 2 жыл бұрын
ε οχι "εστω και μυθικο" για τον Θεο μας τον Ερμη, στο τελος μας τα χαλασες...
@grigorisloukidisskiathos
@grigorisloukidisskiathos Жыл бұрын
δεν νομιζω να εχει αποκαλεστει καποιος αλλος με τον τιτλο τρις μεγιστος
Ερμού Τρισμεγίστου ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ - Γιώργος A. Χαραλαμπίδης. Μάθημα 7ον: Ιερή Γεωμετρία
30:38
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 27 М.
Ο Πυθαγόρας και οι Μετενσαρκώσεις του - Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης
1:01:17
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 250 М.
Heartwarming Unity at School Event #shorts
00:19
Fabiosa Stories
Рет қаралды 18 МЛН
Nastya and SeanDoesMagic
00:16
Nastya
Рет қаралды 13 МЛН
KINDNESS ALWAYS COME BACK
00:59
dednahype
Рет қаралды 165 МЛН
Ερμού Τρισμεγίστου ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ - Γιώργος A. Χαραλαμπίδης. Μάθημα 4ον: Ο κόσμος των Ιδεών
33:21
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 31 М.
ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ Ο ΤΥΑΝΕΥΣ, ΙΗΣΟΥΣ, ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ και ΝΕΟΠΥΘΑΓΟΡΙΣΜΟΣ
1:24:56
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 467 М.
Ermou Trimmegistos POIMANDRIS - George A. Charalambidis. Lesson 1: The Influence of Our Souls
33:31
Φρυκτωρίες Τηλεοπτικό Διαδικτυακό Κανάλι
Рет қаралды 67 М.
Ερμού Τρισμεγίστου ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ - Γιώργος A. Χαραλαμπίδης. Μάθημα 8ον: Το "Κινούν Ακίνητον"
28:29
Heartwarming Unity at School Event #shorts
00:19
Fabiosa Stories
Рет қаралды 18 МЛН